Hirdetés
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
luciferc
őstag
válasz
kalapacsolok
üzenetére
Szerintem rossz a mérőd, a pH a legritkább esetben szokott alacsony lenni. Csapvíz mindenhol lúgos és a kútvizek is gyakorlatilag mindig. Ha meg gyakran kell, akkor különösen mérő hiba valószínű. A tesztcsíkokat felejtsd el, tablettást vegyél.
-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Semmi köze a sóbontóhoz. A vized ilyen.
Magyarázat: A konyhasó (NaCl) vizes oldata semleges kémhatású, nem befolyásolja a pH-t, mivel erős sav és erős bázis sója.
-
luciferc
őstag
-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Nincs ilyen matek. A víz pH-ját a benne lévő sók (nem konyhasó, kémiában minden sav és lúg reakciójából képződő termék só) állítják be. Ezek a sók sok félék lehetnek és attól függően savasítják vagy lúgosítják a vizet, hogy milyen savból és lúgból (kémia nyelvén: bázis) származnak. Amikor a sók oldódnak a vízben, akkor kialakul egy egyensúlyi állapot (=pH) az alapján, hogy milyen savakból és lúgokból származnak, és ez az egyensúly a sók típusától, mennyiségétől függően tud nagyon stabil lenni. Ezt hívják puffer oldatnak. Ha veszel digitális pH mérőt, akkor adnak hozzá kalibráló sókat, amikkel pontosan ilyen puffer oldatot lehet csinálni, aminek a pH-ja nagyon stabil. Na ennek a puffer oldatnak a jellemzője az összlúg (mivel a csapvíz mindig lúgos). A sósavval a vízben lévő sók egy részét tudod lekötni, aminek hatására eltolódik az egyensúlyi állapot, vagyis gyakorlatilag egy új puffer oldat képződik. A jó medence víz tehát egy olyan puffer oldat, aminek a stabil, egyensúlyi pH-ja 7,2-7,6 között van, a legjobb, ha 7,2. Ezért nem szabad az öszlúgot túlságosan lecsökkenteni, mert akkor nem lesz puffer hatás és elmászkál akár kissé savasba is víz, pl. eső miatt. Ha az összlúg már lecsökkent, de a pH még nem eléggé, akkor érdemes átváltani a bolti pH mínuszra (vagy keményebbeknek kénsavra), mert az nem csökkenti az összlúgot.
disclaimer: nem törekedtem a kémiai egzaktságra, a házi vízkezeléshez fölösleges a sav-bázis egyensúlyok hosszas tárgyalása.
-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Vegyél egy akvarisztika csíkot, annál még a pH is kb egyezik a tablettás mérésemmel, de igazából a csík az összlúgra meg a keménységre jó, mivel arra nincs más. pH-t és klórt a tablettással, lovibond tabletták jók szoktak lenni. Nekem a 19m3-es medencében már vagy 6l 20%-os sósav van, mert hiába megy le szépen 7,2-re, 1,5-2 nap és megint 7,8. De már azért lassul a visszamászás. Mondjuk nem is veszünk lúgos vizet a boltban

-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
A sóbontót szerintem félreérted. A boost meg a normál mód az pont ugyanaz, pusztán az időtartam különbözik. Normál módban megy a beállított 1-12 órát és leáll, majd az indulástól számított 24 óra elteltével újra beindul. A boost mód meg megy 36-48-60 órát folyamatosan (vagy leállításig). De a klór termelés az ugyanaz.
A pH beállítására én majdnem minden esetben sósavat javaslok. A kivételek: alacsony összlúg (total alkalinity) és/vagy alacsony keménység. Mert a sósav mindkettőt csökkenti, és a túl alacsony összlúg sem jó (nagyon ugrálni fog a pH le-fel), ahogy a túl lágy víz sem. Ezeket tesztcsíkkal tudod mérni, simán akvarisztikai tesztcsík is jó, mert amivel drága és érzékeny trópusi halak vizét mérik, az akkorát nem hazudhat, mert amúgy tömegével pusztulnának.
A sósav mennyisége tapasztalat, mivel függ az összlúgtól, sőt az összlúgosságot adó sóktól is. Minél magasabb az összlúg, annál bátrabban mehet. Beletolsz 10m3-be fél litert 20%-ost és figyeled mi történik (ha aggódsz, kezdheted 2-3 decivel, de kb semmi hatása nem lesz). Jó eséllyel másnap ismételheted. Ahogy haladunk előre, egyre kevesebb kell, mivel csökken az összlúg. Ezt nem szabad túl csökkenteni. Egy 50 csíkos akvarisztikai mérővel ha követed, akkor képben leszel, 2-3 évig is kitart, nem kell olyan gyakran nézni.
Sajnos a (medence) kémia ilyen, nincs egzakt mennyiség, mert minden víz más. De nagy bajt nem tudsz csinálni, ha a fentiekre odafigyelsz.
És kis háttér: az összlúg azt határozza meg, hogy a víz mennyire áll ellen a pH változtatásának. Minél magasabb, annál makacsabb. Kémiául puffer oldatok a témakör, ha érdekel.
-
luciferc
őstag
Ragasztás előtt mivel érdemes megtisztítani a pvc-t, hogy rendesen tapadjon a ragasztó?
-
luciferc
őstag
Igen, ezzel tisztában vagyok, éppen erre írtam, hogy a nagyobb hatékonyság (jobb COP érték) miatti megtakarítás kb 8 év alatt térül meg. A leszabályozás annyira nem érdekel, mert ha jó a víz, akkor kikapcsolom és kész. Amíg meg nem jó, addig megy. Persze a jó munkapontra szabályozással jó lesz a COP, de ez meg lassan térül meg. A kérdés így annyi, hogy a hangerőn kívül van-e más előny. 10m távolságban 30 helyett 40dB(A) az nem olyan vészes különbség (Fairlandot néztem most példának), kétszeres hangerő, de a 40dB(A) még így is halk.
-
luciferc
őstag
Nem kapsz semmit, te döntésed, csak ne csodálkozz. Ha szar a pH (meg esetleg a klór), akkor soha az életben nem fogod megszüntetni az opálosságot, mert alga valószínűleg. És kizárt, hogy 100%-ban ki tudd szűrni, sőt. És akkor 1 nap és vígan újratermeli magát. A pH beállítása amúgy nem profin űzés. Valószínűleg a csodazsákra és mosására már most sokkal több időt és pénzt költöttél, mint ha a pH-t karban tartod.
-
luciferc
őstag
Van értelme jóval drágábban inverteres hőszivattyút venni? Ahogy számolom, a magasabb ár kb. 8 év alatt térülhet meg a jobb hatékonyság által. Más előnye van?
-
luciferc
őstag
Valószínűleg azért vitte le jobban, mert gyengült a puffer kapacitása a víznek. Fontos, hogy a sósavazásnál a szükséges mennyiséget befolyásolja az is, hogy milyen gyorsan ment fel a pH. Tehát ha korábban 1 nap alatt felment 7,2-ről 8,0-ra és azt utána levitte mondjuk 4dl sósav, most meg 4 nap alatt kúszott fel ide, akkor nem célszerű a 4dl-t belelöttyinteni.
Jó eséllyel azért visszamegy magától. Ha nem, akkor rátölthetsz, mivel azzal visszaerősíted a puffert. Nekem minden rátöltés után elromlik a már egész stabil pH, aztán a rátöltéstől függő sósav mennyiség után megint stabil. Amíg el nem párolog/ki nem csapkodják és kezdődik előröl.
Ha gyorsan akarod emelni, akkor kevés hipóval is meg lehet kínálni. Az ugyan emeli a klórt is, de az kiszellőzik.
-
luciferc
őstag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Slag, megtöltöd vízzel, a végét valamivel ügyesen megszívod, és mintha benzint lopnál
, jön a cucc vízzel együtt -
luciferc
őstag
válasz
DNReNTi
üzenetére
Nem vagyok orvos, de ha a 32-34 fok valós hőmérséklet, akkor az asszony keringése vagy érzékelése valahogy nem normális.
Ha a kazán mondjuk 55fokos vizet szolgáltat, akkor 200 liter meleg víz közel 2,5fokkal emeli a hőmérsékletet, szóval ha ennyi vizet el tudsz értelmesen használni melegítéskor (hogy ne legyen pazarlás), akkor ez simán elég szerintem.
A linkelt fűtő leírása nem írja, hogy 35 fok felett lekapcsol, de passz.
szerk: esetleg csere egy újabb modellre? Gondolom garanciában már nem veszik vissza.
-
luciferc
őstag
Nincs ott más baj, az én vizem is olyan pufferes, hogy tavaly óta már vagy 6 liter sósav ment bele a 10m3-be. Amikor utántöltök, akkor kapásból belezuttyan közel 1 liter 20%-os pár nap alatt, mivel az új víz húzza felfele a pH-t. De utántöltés nélkül is szépen kúszik felfele és pár naponta 1dl 20%-os benne van.
Teljesen fölösleges hígítani a 32%-ost, ha tudsz vele biztonságosan bánni. A beömlő vízáramba öntöd, azonnal keveredik és sokkal jobban hígul, mint a vödörben. A kinti hígítás azoknak kell, aki nem tudják biztonsággal beleönteni. Nekik viszont kesztyű, szemüveg mindenképpen. Ez mondjuk amúgy sem árt persze.
-
luciferc
őstag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Mekkora az a medence, hogy 5kg ph- már belement?
-
luciferc
őstag
válasz
dib0079
üzenetére
a víz nem marad elég ideig a hőcserélőben, így nem veszi fel a szükséges hőt.
És hova lesz az az energia? Szétolvad a hőcserélő? Túl nagy sebesség valóban rontja a hőátadást, de azért, mert olyan áramlási jelenségek lesznek, amik a turbulens áramlás (egyszerűen fogalmazva) keverő hatását ellensúlyozzák. -
luciferc
őstag
A szikrázás normális is lehet, különösen ha nagyobb a terhelés. Végül is oldasz egy áramkört, amin folyik 1-2A (hihetetlen sokat tudnak zabálni a kis eszközök összesen), nedvesség és egyebek miatt lehet ív. Pontosan ezért csinálják ezeket úgy, hogy oldáskor az érintkezők elég messzire kerüljenek, ami megszakítja az ívet.
-
luciferc
őstag
válasz
Shokkolo
üzenetére
Én maradnék a tablettás mérőnél pH és klór/oxigén esetében. A csík pH esetében jellemzően megbízhatatlan. Klórra jó lehet, de a tablettás úgyis kombinált, ha ugyanazt mérik, akkor jó. A csík előnye, hogy méri az összlúgot, ami előre jelzi, hogy mennyi meló lesz a pH beállítása.
Csak kellene már egy topik összefoglaló, csak az sok meló.
szerk: és nem tudom mi a baja a nőknek a színlátásunkkal. Látunk 16 színt, a szerencsésebbek ezeket kb meg tudják különböztetni, a többiek meg a 16-ot kreatívan keverik.
-
luciferc
őstag
Nekem egy intex 26646 van ugyanekkora medencéhez. ezek teljesen hasonlóak. A bestwayre azt mondják szar a garancia, ugyanakkor madaras tesco lehet rugalmasabb ebben a kérdésben, ha gond van. Meg azt is mondják, hogy szar az alkatrész ellátás, abban a steinbach jó, meg elvileg az intex sem rossz.
Az én intexembe 23kg homok megy, ezekbe kevesebb, de nem vagyok biztos benne, hogy ez jelentős eltérés szűrésben, bár elvileg a nagyobb homok mennyiség az jobban kellene szűrjön. A bestway 9kg-ját kicsit karcsúnak érzem, de nem tudom egzaktul indokolni, hogy gyengébb.
-
luciferc
őstag
válasz
Bandit21
üzenetére
Ez így nem igaz, és ne felejtsd el azt sem, hogy ott a szivattyú, szóval ez nem ilyen egyszerű. Az viszont tény, és itt csak ez számít, hogy a medence vizéből származó nyomás a szivattyú csonkjainál teljesen egyforma a két különböző magasságban lévő cső esetében, vagyis a szivattyú számára totális mindegy, hogy melyik van a nyomó oldalon.
szerk: nem olvastam el rendesen, szóval amit írtál az nem így van, ugyanis a gravitáció miatt nem lesz mindenhol egyforma a nyomás.
-
luciferc
őstag
válasz
Bandit21
üzenetére
Igazán nem azért, de a m3 víz teljesen érdektelen, a folyadékok hidrosztatikai nyomása kizárólag a folyadékoszlop magasságától függ, ami egészen pontosan ugyanaz az alul befolyó ág meg a felül befolyó ág esetén, mivel az alul befolyónál a medencében lévő víz magassága adja a nyomást, a felül befolyónál meg a csőben lévő vízoszlop. A kettő meg egyforma.
-
luciferc
őstag
Ha megvan a technológia, akkor azért nem olyan vészes. Mérsz egyet, ha felment, akkor a tapasztalat alapján beleraksz fél-1-2 dl sósavat (vagy ha nagyobb a medence, akkor arányosan többet). Idővel szépen beáll majd. Addig napi 1 perc igazából, ha nem pörög rajta az ember, mert nagyjából érti mit miért csinál. Értelemszerűen ph mínusszal strapásabb, de azt el kell engedni, amíg be nem áll úgy, hogy már alig megy fel. Na akkor már lehet bele a ph mínusz a finombeállításhoz, ha van még otthon.
-
luciferc
őstag
Csak ésszel, fokozatosan a sósavat. De készüljetek rá, hogy az elején lehet naponta kell bele mérettől függően pár dl, vagy ha nagyon durván megy fel, akkor több is. Azért túl lehet élni, ha mondjuk egy 10m3-es medencébe belemegy 3 liter 20%-os sósav 1200Ft-ért (összesen). Ez ilyen, tessék reklamálni a kémiánál. Természetesen lehet teletolni klórral, hogy a nem optimális pH ellenére is működjön, de az tuti drágább lesz és tuti egészségtelenebb.
Medence esetében télen nem kell leengedni, és akkor jövőre kisebb a szenvedés.
-
-
luciferc
őstag
Hogy ne csak én regéljek a bufferekről, itt egy kifejezetten medencékkel kapcsolatos rövid írás. Igaz, hogy angol, de nagyon jó fordítók vannak már a a generatív "AI"-kon kívül is.
Az ebben szereplő kifejezésekkel már könnyű tovább keresni, ha valakit bővebben érdekel.
-
luciferc
őstag
válasz
Bandit21
üzenetére
A javaslatom. Egy jó tablettás vagy folyadékos mérő, ha tudsz, akkor vegyél friss tablettát vagy oldatot, ha esetleg régebbi. És egy tesztcsík, ami mér TA-t és összkeménységet. Ebből nem kell sok, és igazából el is lehet lenni nélküle, ha nem akarsz költeni, mert jellemzően mire beáll a puffer addigra még nem lesz túl lágy a víz, de ezzel nyomon is lehet követni. Ha mérsz pH-t és TA-t akkor jobban lehet javasolni sósav mennyiséget, de 10m3-be fél liter 20%-os sósav 7,8-8-as felmászós pH mellett szinte biztos nem lesz sok. ha festékboltos 30%-os veszel, akkor értelemszerűen kevesebb kell.
szerk: nekem a 10m3-es medencébe már belement vagy 4l sósav, és most van az, hogy már fél decikkel korrigálom 7,4-ről vissza, és remélem vége is lesz most már.
-
-
luciferc
őstag
Ezt már lefutottuk. Azért, mert a sósav erős sav, ami képes a pufferoldatokat gyengíteni. A savak nagyon nem egyformák.
A ph mínusz természetesen le fogja vinni, de ahogy hallod két hetente 2 kg kell neki. És visszamászik. És biztos vagyok benne, hogy már pár nap után magas a pH, tehát nem hatékony a klór. -
luciferc
őstag
válasz
Bandit21
üzenetére
Igen, felejtsd el a ph mínuszt egyelőre, sósav kell. A vized ugyanis erős puffer oldat (magas az összlúg, TA), ami azt jelenti, hogy ellenáll a pH változtatásnak. A ph mínusz nem tudja a puffert változtatni (nem tudja csökkenteni az összlúgot, a TA-t), ahhoz erős sav kell, mint a sósav. Az erős nem töménységet jelent, még mielőtt, hanem kémiai szempontból jelent erős savat. Ezzel párhuzamosan csökkenni fog a víz keménysége is. Ezért érdemes olyan tesztcsíkot is használni időnként, ami nézi a keménységet és az összlúgot, hogy ne legyen túl lágy a víz és túl alacsony a TA, mert az sem jó. Ha valamelyik erősen lecsökkenne a normális tartomány aljára, akkor át kell váltani ph mínuszra, de addig mehet a sósav. Simán lehet, hogy be fog nyelni a vized 10m3-enként 2-4 liter sósavat is, mire közel jó lesz. Ettől nem kell megijedni, nem lesz savfürdő, hiszen a pH továbbra is lúgos lesz, pont ezért öntöd bele a savat. A beöntött sav a vízben lévő puffert alkotó sókkal és bázisokkal reagál. Kezdetnek 10m3-be nyugodtan küldj bele csökkentendő pH értékenként 0,6-07dl-t, ha ennyire mászik fel, akkor ez simán megy. De a legjobb lenne, ha előtte tudsz egy TA-t mérni egy tesztcsíkkal. A pH mérést továbbra is tablettás vagy folyadékossal csináld.
-
luciferc
őstag
Magas összlúg mellett nem lehet savas a pH, akkor rossz a mérés. Illetve lehet, ha nem sokkal a ph csökkentés után mérsz és még nem keveredett el rendesen.
szerk: a tesztcsíkoknál előfordul, hogy magas pH esetén átfordulnak és alacsonyat mutatnak. Valószínű a reagens nem bírja a túl magas pH-t.
Vagy csak simán szar. Tablettás mérőt szerezz. Meg friss tablettát, lehetőleg rapid-ot, hogy gyorsan oldódjon. -
luciferc
őstag
-
luciferc
őstag
Jó az. És teljesen jó ötlet. Nálam ez úgy van, és ennyivel egyszerűbb, hogy lógatós helyett beépítős szkimmer van, plusz ha már vágok, akkor beszereltem egy 38-as csatlakozást is. Ezeket van a homokszűrő meg a sóbontó. A medence eredeti 32-es csatlakozásain meg egy kis HMV keringető szivattyúval a napkollektor paplanok, amihez azért tettem HMV keringetőt, mert felkerült 2 m magasra, de addig a kis fos gyári szűrő vitte.
Hogy őszinte legyek, mindenféle bypassok helyett egy beépítős szkimmerre meg egy 38-as csatlakozásra költenék inkább (már ha a homokszűrőd 38-as) és akkor lenne két független kör. A kis szivattyú annyira keveset fogyaszt, hogy az a kis párhuzamos működés nem érdekes.
Én mondjuk eleve este szűrök és sóbontok, nappal meg fűtök, szóval még párhuzamosság sincs.
-
luciferc
őstag
Úgy, ahogy Janusz001 írta kiválóan működik. Napi 1-3-szor (használattól függően, ha le van takarva, akkor azért nem feltétlen kell még kétszeres szűrés sem) átszűrni, közben megy a sóbontó, az klórozza, pH legyen beállítva és kész. Algaölő, pelyhesítő, semmi nem kellett soha. Ha kicsit síkosodna az oldala, akkor megy többet a sóbontó és helyreteszi, mielőtt baj lenne. Nincs uszodaszag, jó a bőrnek. Mi nagyon szeretjük.
De persze a tablettás verzióval sincs baj, ízlések és pofonok. Ott sem feltétlenül kell szerintem algaölő meg pelyhesítő, ha figyelve van a medencére és nem tud eldurvulni valami probléma.
-
-
luciferc
őstag
Amit leírtam, az az én véleményem. Szerintem megalapozott, de ettől még vélemény.
Az emberek azért írnak annyi pozitív értékelést, mert sajnos ilyenek. Olvasgass szöveges értékeléseket, megdöbbentő milyenek az emberek. Leírják, hogy a megvásárolt termék ilyen meg olyan módon nem igazán jó, aztán adnak 5 csillagot. Vagy leírják, hogy nagyon szép, még nem használtuk, biztos jó lesz és 5 csillag (és ez nem elvétve fordul elő). Na ezért. A szöveges véleményeken kívül a többi kevesebbet ér mint egy kiló ázott macskaszar, már elnézést. A szövegesek is csak azért érnek valamit, mert a nyilvánvaló retardáltakat ki lehet szűrni.
Szűrögetett valamit, de össze nem vethető a beépítettel. Amennyi munka volt vele (elmozdul, útban van, stb) és amennyi haszna volt, ha a rászánt időt a medence mellett töltve kézzel kiszedem amit sikerült megfognia, jobban járok.
Ha láttál már ilyet, akkor tudod, hogy ez nem igazán tud hibás lenni, és felrakni se nagyon lehet rosszul. Hidd el, próbáltam mindenféle mélységbe tenni.
Én bánom, hogy nem olvastam utána akkor, egy fillért nem adtam volna érte. Műanyag szemét.
-
luciferc
őstag
válasz
Hunfiu12
üzenetére
Természetesen igaz a boltosnak, gyengülhet az anyag. Csakhogy ez a gyengülés nem éri el azt a mértéket, hogy ott hamarabb legyen gond, mint hogy egyszerűen kinyírja az UV az anyagot és máshol szakad. Szóval egész nyugodtan vágj bele.
A vizet se kell leengedni, ha nem vagy túl lassú. Folyni fog kicsit a csavarozásnál, de ennyi. A kivágás már vízmentes, mivel fel van szerelve a külső rész meg a cső, szóval ott már nem fog kifolyni semmi.
szerk: Én annyit csináltam még, hogy a külső rész ne feszítse az anyagot, hogy a két szomszédos lábra redőny gurtnit kötöttem és azzal tartom gyakorlatilag. Így semmi feszülés nincs, vízszint is magasabb lehet kicsit.
-
luciferc
őstag
válasz
luckyboi82
üzenetére
Felülről bírja a vizet, arra figyelj, hogy olyan helyen legyen, ahol nagyobb esőzésnél sem alakul ki nagyobb víz, mert alulról nyitottak (vannak nyílások) valószínűleg némi szellőzés miatt (legalábbis amiket én láttam).
-
luciferc
őstag
válasz
2thletme2day
üzenetére
Meddig jó ebben a folyadék? Nem hiszem, hogy 1 év alatt elhasználnám.
-
luciferc
őstag
A pufferek olyan oldatok, amiknek a pH-ja igen stabil, vagyis ha elmozdítod bármely irányba, akkor viszonylag hamar visszatér az egyensúlyi állapotába. Ez azért van (vegyészek ne olvassák ezt...), mert olyan sók vannak benne például, amik gyenge sav-erős bázis (a bázis a lúg) vagy erős sav-gyenge bázisból képződtek és ha lúgot vagy savat adsz hozzá, akkor ahelyett, hogy a pH változna, a só gyenge része leköti a bejuttatott oxónium (sav esetén) vagy hidroxid (lúg esetén) ionokat.
Magas összlúgosság mellett nem lesz savas az oldat, mert a magas összlúgosság az egy lúgos puffert jelent.
szerk: a digitális pH mérőkhöz is puffer oldatot adnak (illetve sót, amit feloldasz) kalibrálni, így hiába szennyezel bele, a pH-ja igen stabil lesz.
-
luciferc
őstag
Azért ezt így nem jelenteném ki általánosságban, mert ha erősen pufferes a víz (magas az összlúgosság - total alkalinity), akkor bizony öntheted bele kiló számra a ph mínuszt, mert pár nap alatt vissza fog mászni. A sósav viszont amellett, hogy sokkal olcsóbb, szépen csökkenti az összlúgosságot is.
-
luciferc
őstag
Nem kell semmi bypass. Ha a sóbontó nincs bekapcsolva, akkor átfolyik rakta a víz és kész. Tehát ha te 24 órában akarsz szűrni és melegíteni, akkor úgy szűrsz (szerintem fölösleges). Közben meg a szükséges időtartamra bekapcsol a sóbontó. Én éjszaka csinálom, szépen fertőtlenít, aztán távozik a klór és mire fürdeni akar az ember már nincs semmi szag. Amúgy is minimális ha működik éppen.
szerk: olyan hőszivattyú kell, ami bírja a sós vizet.
-
luciferc
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
1. semmi hátrány. Már azon kívül, hogy a ph- forgalmazói nem keresik gennyesre magukat.
2. A legjobb ha kitapasztalod. Indításnak ha 20%-osból (ezt könnyű beszerezni) teszel m3-enként fél decit, akkor látod hogy mi a hatása. Ha bevitte jó tartományba, akkor örülsz, ha nem, akkor adsz még neki pár óra múlva (miután jól elkavarta a szivattyú). Jó eséllyel többször (sokszor akár) vissza fog nőni a szezonban, de ez nem gond, csak a kémia működik.
-
luciferc
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Igen, a szivattyú tolja keresztül a vizet, de attól még nem sóbont. Akkor sóbont, amikor bekapcsol(od). Tehát ha neked megy napi 8 órát a szűrő (biztos kell annyi?), a sóbontó meg a medence mérethez napi 3 órát mond, akkor a szűrő járatása közben bármikor megy 3 órát a bontó és kész. 24 órás időzítős, tehát ha reggel 9-kor benyomod, hogy 3 órát menjen, akkor megy délig, kikapcsol. majd onnantól minden nap 9-kor bekapcsol.
Nem szabad többet járatni, mert túlklóroz. Ha a megadott idő kevésnek tűnik, akkor persze lehet emelni, minden medence más, de nem lehet 3 helyett 8 órát járatni, mert akkor az klórsokk lesz egy idő után.
-
luciferc
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Igen, sóbontózással nem kell semmilyen más vegyszer (természetesen lehetnek extrém esetek, de nekem pl. 2 év alatt semmi nem kellett). A linkelt sóbontó elég, DE érdemes nem csak a medencét nézni, hanem egyrészt a szűrőt is, másrészt gondolni esetleg a jövőre, ha esetleg várható egy nagyobb medence (persze csak ha sejtitek a méretét). A szűrőnél arra gondolok, hogy a szűrő most jár x órát, hogy 2-3-szor átforgassa a medencét (ki hogy szereti). Érdemes olyan sóbontót venni, amit ennyi, vagy ennél rövidebb idő alatt végez, hogy ne kelljen pluszban járatni.
-
-
-
-
luciferc
őstag
Szerintetek egy kis 2000l/h papírszűrős vízforgató meg tudja forgatni a kb 2m magasan lévő Intex solárszőnyegben a vizet?
-
luciferc
őstag
A homokszűrő szivattyúja nem ment egy ideje, most meg bekapcsoláskor csak búg, nem tud forogni. Ötletek a beindításra? Sóbontós a rendszer, tehát a víz sós, de a só nem válhat ki (elvileg), olyan kevés van benne. A homokszűrő meg jó sóbontóhoz is a leírása alapján.
-
luciferc
őstag
Szerintem nem. Nekem is sóbontó van, azzal sokkolom, ha kell. Nekem feltöltés után lett nyálkás, mert idő hiányában nem tudtam rögtön besózni és összerakni a gépészetet is, így pár nap után nyálkásodott az oldala. Összeraktam, megsóztam, ráküldtem egy napos szűrést, sóbontást és kész is lett. Én semmi más vegyszert nem használok, mint a sóból bontott klór meg sósav a ph beállításhoz (a magas összlúg miatt, már 5 liter van a 9m3 vízben és még mindig kúszik felfele, de szerintem a 6. liter helyreteszi, már nem lóg le az összlúg a skáláról).
-
luciferc
őstag
Nekem pont az a kombináció van, mint neked, 26646-os homokszűrő és 26664 sóbontó. Én a sóbontóhoz tettem egy bypass ágat. Semmi extra, egy T elágazás aztán össze ugyanez. Ha kb felezi a szűrő vizét, és miért ne ezt tenné, akkor pont jó az átfolyás a sóbontónak, mégis megvan a nagy szűrési áramlás.
-
luciferc
őstag
válasz
2thletme2day
üzenetére
Bocs kicsit több mint 6köböt ír szűrésre..
Ami valószínűleg teljesül is minden második teliholdas február 29-én éjfélkor ha előtte a medencében szűzlányok fürödtek.

-
luciferc
őstag
#3412-re valakinek van tapasztalata?
-
luciferc
őstag
2,5m magas tetőre tennék fel LPE csövet melegítés céljára. Milyen szivattyút használ, akinek hasonló konstrukció van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Assetto Corsa Rally
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Parfüm topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Filmvilág
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Eladó D1S LED izzók Canbus 160W 25000LM 6000K 2 db
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Gamer billentyűzetek /SteelSeries/Das Keyboard/Ozone/Deltaco/DE/EN/
- ÜTÉSÁLLÓ 1TB-os HDD: ADATA HD710 100/100 csak 13 nap működési idő
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB Lian Li Lancool 217 fehér CM 700W
- Eladó Apple iPhone SE 2020 64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, jön a cucc vízzel együtt
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. Az előző hozzászólásokban van az igazság, lásd még Dorian mérése is.