Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amazon Fire TV stick/box
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
F.B.I.
veterán
-
Frawly
veterán
válasz F.B.I. #12221 üzenetére
A HPLIP-et mikor tette fel én honnan? Le kéne szedni, és újrarakni a belső tárolóból. Nem a HP oldalán lévőt kell feltenni. Aztán egy gépújraindítás és nyomtató újracsatlakoztatása vagy ki/bekapcsolása után újra megpróbálni, tesztoldalt nyomtatni, vagy valami alkalmazásból egy oldalt.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz F.B.I. #10843 üzenetére
Pfff... Jók ezek a random hibák. Képernyőképet tudsz ezekről csinálni?
Első körben - ha van ilyen a BIOS-ban - kapcsold ki a Turbo Boost-ot, hátha.
A memóriát is próbálgasd, szedd ki először az egyiket, aztán ha így is rossz, akkor cseréld ki a másikkal (hogy egyszerre csak 1-1 modul legyen a gépben), nézzük meg, mi történik. -
addikt
válasz F.B.I. #10803 üzenetére
Van videódriver, a menüben nézted, hogy fel lehet-e csavarni a felbontást?
NTFS vagy ext4 a partíció, amit használni szeretnél? Csinálhatod egyrészt azt, hogy a csatolási útvonalat átlinkeled valahova, és úgy nyitod meg, de ez nem célszerű.
Amit viszont célszerűbb beállítani, hogy a /home-ba mountolja egy mappába a merevlemezt, itt van egy leírás.Mondjuk nem értem, hogy hogy nem látja, én otthon egy NTFS partíción lévő mappát adtam meg neki.
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
-
Frawly
veterán
Válaszoltam a másik témában erre vonatkozóan. Sajnálom, hogy galibát okozott nálad az eltávolítás, elvileg nem lett volna szabad neki. A mintesek szégyellhetik a pofájukat miatta. Ez már a sokadig gikszer, emiatt ahogy már írtam, nem fogom ajánlani sem a Mintet, sem a Cinnamont, ha valaki kezdő keres első disztrót, pedig egész a legutóbbi időkig ezeket ajánlottam első körben, sőt, én is úgymond ezekkel kezdtem anno, legalábbis ez a kombó volt az első, amit tartósan is használtam rendes telepítésben (tehát nem csak live rendszerként, meg nem virtuális gépen). Csak egy ideje nem használom (átnyergeltem Mint KDE-re, majd Kubuntura, majd Archra és az alatt mindenféle alternatív felületre), és nem tudtam, hogy ennyire elqrvultak, és ennyire nem követik a linuxos világ fejlődését.
-
Frawly
veterán
Szerintem nálad tearing van. Próbáld meg te is az előző hozzászólásomban írt compton-t futtatni, meg az inxi csomagot feltéve egy inxi -Gxxx kimenetet adni. Intelhez kétféle driver van, mindkettő nyílt. Az egyik a kernelben lévő modesetting driver, és a Xorg-os Intel-driver. Az utóbbit nem is éri meg használni (xf86-video-intel csomagot eltávolítani, /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fájlt átnevezni valami hülyeségre).
A topikgazdának üzenném: a fenti témaösszefoglalóba bele kéne írni a tearingről összefoglalót, ide is, meg a kezdő linuxos topikba is. Szinte minden 2. hozzászólónak ez a gondja, nem is értem, hogy a mintesek is miért nem figyelnek erre jobban, meg miért nem tartalmaz a Cinnamon alapból bekapcsolt, vsynces kompozitort, miért akarják az ismeretlen tényezős driverre rábízni, szerencsejátékot csinálva ebből. Tipikusan az ilyen hanyagsággal lehet a kezdő linuxosokkal megutáltatni a Linuxot, akik aztán el fogják könyvelni, hogy szar az egész, és pattintják is vissza a Windowst, amin nem jön elő ilyen hiba. Ez már a sokadik cinnamonos eset, emiatt ha valaki kezdő linuxosként első disztrót keres, kifejezetten inteni fogom, hogy Mint Cinnamont használjon, helyette a waylandes Gnome3/KDE5 valamelyikét fogom ajánlani (ezek egyben kompozitorok is a Wayland-protokoll miatt), vagy xorgos felületekből az Xfce-et, mert abba be van építve kompozitor, rendesen ki vannak vezetve a beállításai is a grafikus felületre. Ezzel nem azt mondom, hogy a Cinnamon rossz, de ezek szerint nem kezdőknek való, hiába szánták azoknak, mint teljes windows-szerű élményt nyújtó felhasználóbarát felület.
[ Szerkesztve ]
-
lajos0001
tag
Sima videolejátszáshoz a vas szerintem biztos, hogy bőven elég a cinnamonhoz is (bár tény, hogy az xfce jóval kevesebbel is beéri), hacsak nem valami hipernagy felbontást akarsz használni (és valami a háttérben nem használja el az összes ramodat még ráadásul). A videodrivernél gyanítom a bibit. Melyik nyílt vagy zárt video driver működik rajta? Mit mutat az illesztőprogramkezelő? Én másik videodrivert próbálnék meg első körben.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sajna a Linux-szal kapcsolatban különös sztereotipiák élnek az emberekben, mindenki hallott már róla, de a mai desktop Linuxokat nem látták. Aki meg látta és használta, mind el van képedve. Ez a Win függőség viszont nehezen vetkőzhető le. No meg vannak aszkéta típusú emberek is.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Ha te sem érted, akkor jó, hogy így továbbítottad ide az igen szűkszavú kérdést.
Amúgy, ha szó szerint értelmezzük, akkor egyszerűen át kell nevezni a kötetet, akár a gparted is tökéletes erre.
Itt a legalsó partíció, 640 GB kötet néven
Gpartedben az átnevezendő partícióra jobb gomb és a Fájlrendszer cimkézése sorra katt:
Beírod a megfelelő új megnevezést, itt a Partíció szó lesz az:
OK gomb, bezárod a gpartedet és ez az eredmény:
-
nagyúr
Battery time
panel applet-et töltsd le. Jobb katt a panelon és ott feljön a panel appletek letöltése és az ablakban rákeresel így név alapján. Nincs KDE-s disztróm, nem is nagyon ismerem, de te majd jól megismered, sikerült a legbonyolultabb és persze legsokrétűbb beállítási lehetőségekkel rendelkező kezelő felületet kiválasztanod.mert azt írja nincsenek akkumulátorok?
Ezt mi írja amúgy?
Amúgy, ha az asszonynak ez kellett, miért nem hagyod, hogy állítgassa magának? (már látom a következő pár hetedet, elleszel a KDE beállítgatásokkal)
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Itt a többiek annyira egyértelműnek vették, hogy már most is linuxod van, ezért én azt veszem alapul, hogy windows-os gépetek van, így pendrive-ra a http://www.linuxliveusb.com/-al tudod kiírni a Linux Mint képfájlt (.iso) a pendrive-ra.
Üdv
megj: unetbootin is van win-re, de a fenti elég userfriendly felülettel rendelkezik
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Teljesen jó rá.
Pendrive-ról is tudod telepíteni. pl unetbootwin-el tudsz csinálni boot pendrive-ot.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest