- Számítási kapacitásban és hardverben gazdag 2025-öt kíván a PROHARDVER!
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Egyedi Ryzent kér a Lenovo a készülő olcsó kézikonzoljába?
- Scuf Reflex Pro kontroller és egyéb Black Ops 6 érdekességek
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- ZIDOO médialejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz ubyegon2 #20399 üzenetére
Ja. Akkor is keresztbeértelmezi a megpendített szálakat, aztán én vagyok a hülye. Ettől függetlenül lehetek az, de ne ilyen elbaszottság miatt.
Általánosan - mert nem kizárólag a gentóra értettem - minimál disztrókon fürgébb egy izmosabb DE, ha tetszik, ha nem. De ez a rohadt buzi mindig okosabb, ha kell, ha nem. És ja, only wm-hez képest egy csomó minden bekapcsolódik, IGEN. Ez a tény nem üti a fenti állítást. A képest itt kövérebb-lomhább disztrókhoz képest volt. Hogy mai gépeken ez mennyire jön ki vagy nem jön ki, az megint egy más dolog. Ja mert hogy a hardverkörnyezetet sem kell belevenni, ugorjunk rögtön inkább az itt valaki hazudik! vagy a másik nem érti stációra. Ezzel szemben fentebb pont a régebbi gépekről magyaráz, de ha más kontextusba kerül ésvagy más szájából jön ugyanaz, az már tévút persze.
Elmagyarázza ezredszerre is ugyanazt - kinek, minek, miért - ettől is én leszek az értetlen. Hiába jeleztem régebben már, hogy oké, megvan, ugorjunk. Vannak ilyen múzsái, hogy minimalizmus, meg szemlélet, meg hardverre passzintott fordítás, de azért élnek ennyire ezek az elemek a költészetében, mert a gyakorlat viszont meg lófasz. Ha használná, elveszne a varázs és nem pofázna ennyit róluk. Mégha nincs más életcélja sem előnyös ezt, így művelni, éveken át. Külön érett, hogy a másik lenyomásával tudós ő (legyen amúgy, nem ez a része fáj, csak ne ilyen eszelős hülyegyerek módon). Öregek otthonában szokik ilyen lenni, hogy ugyanaz a nóta van 24h-ban. Kurvára unom.Megmondja, hogy én mit mondtam, érted. Nem ám, hogy totron: nagyon nem stimmel itt valami, félreértés lehetett? Egyeztessünk. Nem, ő tudja. Ez a baj, az ilyen, nem az, hogy foglalkozik a témával vagy pötyög. A szarjaihoz meg egyáltalán semmi kedvet nem csinál (ezen is külön be van sértődve, ha valaki őt nem olvassa már - ami ugye rohadt meglepő).
-
nagyúr
válasz totron #20398 üzenetére
Feleslegesen húzod fel magad és durvultok be egyébként, ezek nem olyan dolgok, amikért érdemes, békésen lemarházzátok egymást, oszt jónapot! Aztán minden megy tovább a saját medrében. Offtopikban én se szoktam magam felhúzni.
Nem látunk egyformán senkivel semmit szerencsére, de nem baj az. Sőt!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
totron
addikt
válasz Apollyon #20397 üzenetére
Persze utólag semminek tűnik amivel felkúrta az agyam és talán feleslegesen alakult összezörrenés, talán nem. Fontos elem lenne az önmegkérdőjelezés - nem azért, hogy nekem legyen igazam - hanem egy használható vitakultúra alapköve, plusz gesztus a másik felé, hogy a pillanat törtrésze alatt végigfuttassa, hogy biztos jól értette-e a másikat. Mert így félrecsúszások vannak. Aztán váltig állítja, kőbe vésve, mellé a grafománság. Na ezt így ne.
-
Apollyon
Korrektor
válasz totron #20395 üzenetére
Szerintem semmi rosszat nem csinál, ha ő szeret ezzel foglalkozni, nem látok benne problémát, nem árt vele senkinek.
Aztán ha tévedek, még mindig jobb, mintha kocsmába járna, és/vagy kemény drogokat használna és terjesztene, esetleg papnak állna és Istenről és a Bibliáról prédikálna. Vagy ami még rosszabb lenne, hogy microsoft oldalon a windowst hirdetné, és a linux meg úgy a komplett open source kultúra ellen lobbizna.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Nyilván nem várnék el diszkrét VGA teljesítményt egy APU-tól, azonban intel IGP szintű linuxos driver támogatást és annál némileg jobb 3D teljesítmény nem lenne rossz.
Illetve hardveres gyorsítás videókhoz, mindezt hatékonyabb energiafelhasználással intelhez képest.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
totron
addikt
Arról nem is beszélve, hogy akármikor átkapcsolhatsz (szerinted) egy másik mellett elbeszélős üzemmódba, úgy alakítva a környezeti-képzelt változókat makacsul, ahogy neked tetszik. Ez nagyon komoly gond. Meg fogod indokolni, hogy nemis, meg minden szupi így, ahogy most csinálod, de nagyon nem. Beteg vagy. Ha tetszik, ha nem. Nem szitokszóként írom, de rohadt lehangoló ahogy tolod. Ne nézz tükörbe soha. Barom.
Többiknek: nem a linux tematikáról van szó, nem is a mostról, hanem arról a kikopni természetesen nem akaró, végletekig elbaszott módszertanról, ami ő maga, arról a vitakultúráról és önkritikai hiányról.
Befejeztem, hagyom. -
Frawly
veterán
Csak tanulságképpen, hogy milyen ritkán van időm az Archot is frissíteni: múlt szombaton frissítettem. Mára lett 64 frissítendő csomag, 404 MB méretben, telepített méret 1609 MB. Magyarán a fél rendszer kicserélődött. Régen naponta többször frissítettem, amíg több időm volt rá. Na már most, ha erre ilyen ritkán van időm, ilyen 3-4 órás gentoo-s kódpörgetésekre még annyira sincs. Pedig érdekelne még mindig a Gentoo, sok minden tetszett benne. A EFI stub boot egyszerűsége, hogy nem csak hogy GRUB nincs, de systemd-boot sem, initramfs sem, csak natúron mindjárt a kernel bootol az UEFI-ből. Nagyon tetszett az OpenRC is, sokkal egyszerűbb, mint a systemd. Tehát vannak benne marha jó dolgok, megérné beletenni az időt, és egyszer kitapasztalni. Mert ha az ember kitapasztalta, onnantól már nem kell annyiszor kódot pörgetni, csak a ténylegesen frissülőket, és azokban sem fordul le felesleges dolog a USE flag-ek miatt. Csak kitapasztaláshoz kell rengetek idő, egyes csomagokat meg kernelt újra és újra fordítani, ez az, ami rettenet időrabló.
Az, hogy az ember felrakjon egy bootképes minimum konzolos Stage3-as Gentoo-rendszert az nem valami nehéz, alig több parancs, mint egy vanilla Arch install. Ennyiből nem nagy szám. A nehez akkor kezdődik, hogy a kernelben legyen benne minden szükséges, meg a USE flag-ek legyenek megállapítva, hogy melyik kell, melyik nem, ez a sűrűje, aminek sok a buktatója, ha valaki még nem ismerte ki.
-
Frawly
veterán
válasz totron #20391 üzenetére
Szerintem fejezd abba a személyeskedést. Mert azon túl semmit nem tudsz írni, mert nem érted, amit a másik ír. Egyszerűen a szemléleted nem jó, meg a témához sem értesz eléggé. Ja, rég raktad fel a Gentoo-t, ez látszik is. Szerintem inkább fejezd abba, mert egyedül te bugyogsz ebben a topikban. Én türelmesen, részletesen kifejtve írok szakmai dolgokról.
-
totron
addikt
válasz Frawly #20389 üzenetére
Az is az, igen. Oké, akkor már rég telepítettem. Imádok segget csinálni a számból, lezárásként elolvaslak - gondolom én - aztán mégjobban lefárasztasz. Faszért nem érted meg, hogy semmilyen gagyi megegyezés vagy szinoníma nem kell, az kell, hogy telepítés legyen. Hülyeségeddel beszennyezed már a Csodálatos Élményt, komolyan. De hogy teljes legyen a mindentlátás, minimából feltelepítem a napokban is, újként. Kíváncsi leszek mik dobódtak.
Néha, 1-1 mondatba belemartam szümtüimmel ami az írásaidat illeti. Nincs arra stage, hogy mennyire energiarabló, beteg ember vagy, sajnos. Lehet sértődni, visszamenőleg ma nem tudom min, de nem is érdekel, lehet ezen is, értsd meg és raktározd is el és főként fogadd el, hogy teher vagy a közösség számára ebben a formátumodban. Óbégatni-védeni lehet ezt az ámokfutásosdit az idők végezetéig, de én a korlátlanra kidagasztott bölcsességem szent segedelmével inkább az úgynevezett változtatást javasolnám. Még csak ki sem kellene fordulnod önmagadból, elég lenne csak magadra húzni a Frawly-nyirbáló scriptet alkotás közben, picit átstruktúrálni a terjedelembe oltott nagygondolatot.
Az a baj, hogy a tengernyi karakterszámmal párosul egy olyan mérhetetlen pofátlanságban végződő öncélúság, amit egyszerűen nem terhelhetsz másokra. Nem tematikájában, hanem kényszerű ismétléseiben, szenvedős-nyúlós kivitelezésében, ami nagyon odaver energetikailag, de még a témától is elmegy a kedv.
Te kiadsz ezzel valamit, ami valamit egyben belénk is raknád - ez így nem szerencsés. Tudom értelmezni 2 mondat felett is amit akarok, ha csak nem vagyok bebaszva, de az nem gyakori - téged nem akarlak. Fontold ezt át, rágd ezt szét, végül ne változzon semmi, lefutottuk ugyanazt a kört megint.Mivel a bölcsesség csak nem bírja ki bugyogás nélkül. így nem állhatom meg, hogy: a jó tanár felkelti a hallgatósága érdeklődését. Illetve hát eleve hallgatóságot kovácsol a párbites lelkekből, akiket elér. Na ezen a tudományon keresztül juthatsz el más emberekhez! A jelenlegi nem jó, ezt tudatosítsd. Most megint jön, hogy dehát a tömbösítés azt a célt szolgálja, hogy meglegyen minden egyhelyen. A nagy lófaszt. Azt szolgálja, hogy szánalom tárgya leszel és a fórum legalulolvasottabb tagja. Ha ezt akarod, folytasd.
-
Frawly
veterán
válasz totron #20388 üzenetére
A minimal iso is live, csak konzolos felület. A Stage3 meg muszáj, mert a Gentoo dobta a Stage1 és Stage2 támogatását, hivatalosan nem támogatott többé. De mindegy is, mert felteszed Stage3-ból, és utána kiadsz egy teljes emerge-ös újrafordítást az meg fog egyezni azzal, mintha Stage1-ből tetted volna fel. A végeredmény szempontjából mindegy lesz.
Arról meg nem tehet, hogy annyi a figyelmi kapacitásod, mint egy muslincának, és nem tudsz elolvasni meg értelmezni semmit, ami 2 mondatnál hosszabb. Ha ennyire meghaladja a szellemi kapacitásod, menj inkább facebookozni.
-
totron
addikt
-
Frawly
veterán
válasz totron #20385 üzenetére
Nem ezt mondtad. Hanem a 10 év alatt 30 perc megtakarítást meg a géphez fordítást. A Live CD nem eretnekség, 99%-a a Gentoo usereknek stage3-as installerrel rakja fel, ami egy Live CD, csak grafikus felület nincs rajta. Ebben nem különbözik az Archtól.
Grafikus környezetes Live CD megint nem lenne eretnekség, de minek. Aki felteszi magának a Gentoo-t, az ért hozzá annyira, hogy nincs rászorulva. Inkább csak nem bíbelődnek vele feleslegesen, legalábbis a hivatalos gentoo-sok. Forkok viszont igen, Sabayon, Calculate Linux, stb., de azok nem is ugyanannak a célközönségnek készülnek. Igazából utóbbiak azért használnak Gentoo-t, mert független disztró, nem áll mögötte semmilyen vállalat, meg spéci filozófia, ahogy a Debian ilyen GNU mániások és nonfree ellenesek gyülekezete, a Red Hat, Fedora, CentOS mögött multi áll, az Ubuntu mögött is, ezeket meg el akarják kerülni, nem akarnak kiszolgáltatva lenni nagy multiknak.
Többek között ezért is sikeres az Arch is, független, a systemd-t kivéve nincs beleerőltetve semmilyen corporate meg trendi bullshit. Egyszerű, tiszta koncepció, full rolling, normális csomagkezelés, ez meg sok fork-disztrónak vonzó, biztonságosabb választás. Mert ha Fedora vagy Ubuntu alapra teszik a disztrót, akkor abban benne lehet, hogy a Red Hat / IBM vagy Canonical behúz egyszer csak valami botrányos, meredek dolgot, ami a forkok nyakába is szakad.
Sőt, a Slackware-nek is ez a filozófiája, függetlenség, egyszerűség, minimalizmus, az megint más, hogy én személy szerint nem annyira csipázom, mert kevés csomag érhető el rá, meg eléggé elavult verziókkal dolgozik.
-
Rimuru
veterán
válasz Frawly #20381 üzenetére
bekapcsol egy rakat USE flag-et - dehogy kapcsol magatol, te kapcsolsz ha akarsz... ha itt profil allitasra gondolsz akkor az mas es ezt ird.
Arch usereknek beszólogassál fórumokon - Ugy latszik en csak ezert vagyok itt, mivel nem ertem a gentoo lenyeget,ertelmet
Vigyázat, csalok!
-
totron
addikt
válasz Frawly #20382 üzenetére
Konkrét szekundumokat hozzál ide nekem. Lassan ingyenenergiát árulsz már. Fantáziálsz itt a Nagy Rendszerről, magadnak és persze nekünk is, ez ízes-mázas-kellemes, de használd is már, könyörgöm, kezdd el használni.
Utós irat: ezt a hozzászólást direkt gyorsan írtam, hogy ne értsd.
-
Frawly
veterán
válasz totron #20362 üzenetére
Megint: tévedésben vagy. Ha jól használod a Gentoo-t, akkor egy átlagos disztróhoz képest már 1 perc alatt visszajön megspórolt idő. Mert a gépet nem fog GRUB, systemd, full Gnome, Pulseaudio, mit tudom én milyen szutykokat betölteni, sőt, ezek függőségiet, és a függőségeik függőségeit sem kell betölteni, ezek kapásból kimaradnak az indítási folyamatból, ez néha majdnem exponenciális megtakarítás, nem lineáris. Sőt, amit nem hagysz ki, az is akár a felére összemehet bináris méretében, memóriafoglalásban, amit megint csak fele idő a procinak a memóriába tölteni. Szóval de, meg lehet spórolni vele időt, vissza lehet nyerni a fordítgatást, feltéve, hogy megfelelő a felhasználásod, és csak azokat a modulokat, USE flageket kapcsolatba be rajta, amik tényleg kellenek.
Ez, amit te írsz, hogy 10 év alatt jön meg 30 percnyi időmegtakarítás, az pont akkor van, ha KDE-vel, stb. használod a Gentoo, amire pont azért írom már ennyiedszerre, hogy nem istenkáromlás, meg eretnekség, csak egyszerűen időpazarlás, nem éri meg.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz totron #20361 üzenetére
Nem, nincs különbség. Egy bloat DE-nek sok függősége van, bekapcsol egy rakat USE flag-et, onnantól semmiben nem fog különbözni egy bináris full extrás disztrótól. Lehet mondjuk 0,5-1%-kal fürgébb lesz, de azért órákat fordítgatni. Még egyszer LAS-SAB-BAN, hogy megértsd: nem eretnekség, nem megy ki a Gentoo-csendőrség gumibotozni, csak egyszerűen nem éri meg, értelmét veszti, az időd temeted bele feleslegesen. Max. csak arra jó, hogy ilyen Arch usereknek beszólogassál fórumokon, hogy btw I use Gentoo, de az meg lúzerség a köbön.
A kommentjeimben semmilyen kényszeresség nincs. A Gentoo-nak az a lényege, hogy csak azok a driverek, modulok legyenek a kernelben, amiket a te géped és csomagjaid használnak, és a lefordított csomagokban is csak azok a USE flag-ek legyenek használva, amik tényleg kellenek neked, felesleges dolog ne legyen kapcsolva. Az egész ezért van kitalálva, mert ezekkkel a modul és flag-kikapcsolásokkal lehet óriásit nyerni, a binárisokat néha felére lehet csökkenteni méretben, memóriafoglalásban, stb.. Ahogy valaki neked generic binárist forgat, bekapcsolt összes USE flag-gel, meg full extrás generic kernellel, onnantól az egészet lehúzhatjuk a wc-n, a semmiért ment órákon át a fordítgatás, kapsz olyan binárisokat, amiket Gentoo nélkül is megkapnál bárhol. Mert bizony be kell kapcsolják az összes modult, flaget, azért generic bináris, mert nem látják előre, hogy milyen hardverkiépítésű gépen futtatod, milyen csomagokkal együtt fogod használni. Gentoo-nak pont az a lényege, hogy a te gépedhez és a te felhasználásodhoz forduljon le minden (ha pl. nincs Intel vagy NV hardver a gépedben, vagy nincs BT, stb. akkor ahhoz nem kell egy csomó drivert beleforgatni a kernelbe, hanem ki lehet hagyni egy az egyben), és csakis neked legyen jó, Gipsz Jakabot már nem kell kiszolgálnia.
Ezeket az LFS, Gentoo, Alpine, stb. disztrókat eleve olyanok használják, akik minimalisták. Tudom neked hihetetlen, de vannak ilyen emberek rajtam kívül meg kékluficet kollégán kívül is. Nekik MEGÉRI. Neked, ahogy felpattintod rá a kedvenc KDE, Gnome, Xfce, Cinnamon akármit, mindenféle bloat GUI Gtk/Qt tool-lal, neked valószínű nem éri meg. Azért mondom, hogy a haladósághoz és haladó disztrókhoz SZEMLÉLET, hozzáállás kell, gondolkodásmód. Ez az, ami sokaknál hiányzik, sőt, ez tartja a legtöbb embert is Windowson. És ez a szemlélet az, amit nem lehet megerőszakolni sem, vagy kialakul fokozatosan magától, vagy nem. Akinek ez a szemlélete megvan, máshogy fogja használni a gépet, más csomagokkal, más módszerekkel, amiket nem tudsz a te hagyományos desktopos, full GUI DE felhasználásodhoz hasonlítani, mert ELVI síkon tér el, gyökeresen.
A Gentoo-nak van egy másik értelme, de az meg gyenge gépen jön ki: pl. ha 486-osra, vagy valami nagyon muzeális, PAE-t nem tudó, régi gépre kell valami Linux, ezeket a régi architektúrákat már nem támogatják a modern disztrók, még a 32 biteseket még támogatók sem mindig. Ilyenre neked kell kódból forgatni, de ilyen gépekre megint nem forgatnak KDE-t, meg Gnome-ot, meg mit tudom én, mert eleve gyengék a futtatásához, tehát megint visszatérünk a minimalizmus témájához.
Szóval összefoglalva: a Gentoo nem éri meg mindenkinek. Próbálkozni persze lehet vele olyanoknak is, akiknek nem éri meg, mert szemfelnyitó élmény lehet. Én amíg nem próbáltam ki a Gentoo-t, addig sok szoftverről azt hittem, hogy minimalista. Csak aztán, hogy több órán át forgatod őket, meg csomagolja ki az emerge a gigás kódbázisokat, akkor jössz rá, hogy milyen rohadt bloat az egész. Ha más nem, a megvilágosodás miatt élményt lehet kipróbálni, megértesz dolgokat, amiket korábban esetleg nem láttál meg.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz sh4d0w #20377 üzenetére
Milyen nvidia, 10-es vagy korábbi széria?
------
580-on én is gondolkodtam, mert 8 GB, meg olcsó, de aztán letettem róla.
------
AMD APUkkal mi a helyzet linuxon? Érdemes olyan CPU-ba fektetni, vagy felejtős?#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz totron #20367 üzenetére
Profitálsz belőle ,mert lustaság van, minek optimalizáljon egy weblap készítő mikor úgyis gyorsul a technikai fejlődés. (azon az űrhajón amin meghódítottuk a világűrt még lyukkártyás gépek voltak, most fényévekkel, csilliószor gyorsabb eszköz van a zsebedben) (relatíve magas szintű Mac (MIT Algebraic Compiler) nyelven írtak, ezt aztán később KÉZZEL assemblyre fordították, és lyukkártyákkal táplálták a gépbe.)
Én inkább OS-ek oldalán érzek elmaradást, ami jó pl Linux népszerűtlen, (átlag felhasználói szegmensben Android ugye nem Desktop Os). Ha lenne nyílt Mac Os arra szakítanék még időt.
[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
Csak szolok, hogy telepitettem mar Gentoo-t, hasznaltam is par evig es meg most is megy fejbol igy 3,5 ev Void utan.
A Calculate linux attol hogy binaris csomagokat huz le, a normal emerge parancsal forrasbol telepit. Es lehet binarisbol herelni folosleges funkciokat ha ez a keresed Frawly.dtach van ami alternative, de az is minimal, nem tudok rola hogy tudna logolni.
tmux is tud... csak meg kell hivni keybindre egy parancsot. .
[link][ Szerkesztve ]
-
ReFleXx
addikt
tudnatok ajanlani 'screen' helyett egy alternativat ami logfajlba tudja menteni a kimenetet (mint screen-nel a screen -L inditas)
probalkoztam a tmux-al ami alapbol nem tud ilyet, lehet alatolni plugint amivel tud mar logolni, de nem instant rakja ki a dolgokat a logfajlba, hanem x idonkent vagy x karakterenkent...
sajnos screen kikerult a RHEL 8-as repobol.2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"
-
zoltanz
nagyúr
Nemrég még az 1000 Mhz is elképesztő volt most meg 10 magos procik repkednek alacsonyan
-
-
nagyúr
válasz totron #20362 üzenetére
Ha valaki írna könyvet erről a topikról, tutira azt a címet kapná az iromány, hogy KölökGentó és Disztrózamat.
Ezt tuti elolvasnám.
Most viszont elhatároztam, hogy ha lesz időm, rakok fel Gentoot!
10 év alatt összejönne mondjuk 30 perc
Ez teljesen jó amúgy. Mer'ugye feltételezi, hogy van még a zembernek 10 éve.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz totron #20361 üzenetére
Évtizedben mérhető, mint: évtized alatt mérhető. 10 év alatt összejönne mondjuk 30 perc megspórolt csillagidő a programindítási és egyéb, fürgeségi tényezőkkel felruházható működések terén felhasználás közben. Tudjuk be a gentózást inkább elmepallérozásnak und tapasztalatszerzésnek mi még jól jöhet valamikor, valahol. Hiszem, hogy a kóros eltévelyedés-elveszés ellen nem árt szem elől nem téveszteni és vallani a laikus/mókolásból kiégett álláspontot: tökmindegy mit használsz, mindegyik - itt OS - ellátja a feladatát. Ha ez nincs meg ellenpontként, a disztrózamatok is elvesznek. Ha valaki írna könyvet erről a topikról, tutira azt a címet kapná az iromány, hogy KölökGentó és Disztrózamat.
-
totron
addikt
válasz Frawly #20358 üzenetére
Tehát eretnekség. Nincs így egyébként, mert ugyanaz a DE - legyen az akár erőforrást két pofára zabáló - máshogy veszi ki magát egy minima rendszeren és máshogy egy átlagos-normálos esetén. Fürgébb az optimalizálton. Nem vagy ugyanott.
Időre ne hivatkozz. 5 gentó felmegy, mire megírsz 1 hozzászólást, körben pörögsz ezzel az igénnyel. Álmodsz valamiről, benne vagy, azt hiszed, de távolabb nem is lehetnél tőle.
A flagekben sem érdemes elveszni, az a szintű szőrözés, amiről te írsz, nem indokolt, még 2 magos gépek esetében sem. A ember nem mindig racionális ez ügyben, főleg, ha van múltja. Én is van, hogy kényszeresen kilövök processzeket, holott jelentéktelenek minden téren, de zavar, hogy ott oszcillálnak a tudatomban, pörgetik körbe a ciklusaikat a memmóriában, statisztikai hibahatár alá eső CPU-terheléssel. A sokórás fordítás esetében meg talán évtizedben mérhető az az összeadott felhasználói időelőny, amit a flageléssel kifaragsz magadnak az elején.Miért ne tudnád, milyen driverek kellenek? Annál a résznél meg, hogy újrafordítás, mert kimaradt ez a modul, amaz a flag - na ezen a ponton nagyon rá lehet ismerni Frawly-ra. Úgyhogy ahogy te csinálod - alapul véve a kommentjeid kényszerességeit is, bocs - úgy tényleg nincs az az idő, ami létezne a gentó műfajra. Még akkor sem, ha alapból persze minden úgy van, ahogy írod, de valahogy a kezed ügyében kényszeressé válik, válna a cselekménysor. Na de ha így is van és kerülöd emiatt, akkor meg minek emlegetni. Már-már összetévesztjük a saját titkos vágyainkkal, annyira beépül a sok ismételgetés miatt.
-
nagyúr
válasz Frawly #20358 üzenetére
Jól van, akkor ól a nagyArch. London az konkrétan Anglia lenne.
Hsz-t meg nem sokat írtam ide. Némelyik hosszú, de pont azért kevés hsz., mert egybe sűrítek mindent, egyben kitérek mindenre.
Nem baj az, miért ne írhatnál, okulás van belőle mindenképpen, bár 1500+ hsz azért nem is mondható kevésnek még itt az offban sem.
(#20359) Frawly
Gentoo-nál megírtam már vagy 100×, hogy időm nincs rá. ......, vagy nem tudom hogy világítsam meg neked.
Figyelj, ha valamit egy év alatt nem tud az ember feltelepíteni......nem akarlak én emiatt piszkálni, de ha ez nem vicces, akkor mi? Így emiatt leidiótázni, aki bloat rendszert rak fel, amit igen hamar tud használni is.....
Bajom csak annyi van vele, hogy systemd-s.
Megkérdezhetem, hogy okozott-e ez neked bármilyen komolyabb egészségkárosodást amúgy? Arcidegzsába, szemrángás? Alkohol vagy fű segít túlélni a systemd-s szenvedést? Különben meg gyerekes ez a nyekergésed teljesen, mivel ugye Winx-et is használsz.
Gyakorlatilag szidod a bloat, systemd és Windows nevű retteneteket és miket használsz mégis? Hogy van ez?
(#20355) F34R - kolléga itt javallott neked kölökGentoot, szerintem ez menni fog!
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #20354 üzenetére
Gentoo-nál megírtam már vagy 100×, hogy időm nincs rá. Felrakni nem olyan nagy szám magát a Stage3-as Gentoo-alaprendszert, hanem mire mindent felteszel, kitapasztalsz, főleg az USE flageket, ezek amolyan fordítási modulok, vagy nem tudom hogy világítsam meg neked. Mire ezeket az ember kitapasztalja, van, hogy 10-20× is újrafordít egy csomagot, és vannak csomagok, hogy átlagosabb, régi laptopon, amiben csak 2 magos proci van, simán 10-20 órán át is fordulnak, de amelyik nem, az is lehet hosszú, fél-egy órán át forduló kódot mire kipörgetsz 10-20×, elég sok idő jön ki, főleg, hogy ilyenkor nem csak egy adott csomag fordul, hanem az összes függősége is, ami érintett. És igen, ki kell pörgetni, mert előre nem tudod milyen driverek és modulok kellenek a kernelbe, meg milyen USE flag-ekkel forduljanak a csomagok. Többször kell próbálkozni, még néha egy új csomag feltételekor derül ki, hogy egy meglévő, már lefordított csomagot újra le kell fordítani, mert új USE flag-ek kellenek bele, amik anno ki lettek belőle hagyva fordításkor. Tengernyi idő kell hozzá, napi elég sok óra. Na, ez az, amire nincs időm, mostanában már az Archot is csak hétvégén van időm frissíteni, annyira nincs időm.
Gentoo-val addig mindenképp várok, amíg van annyi időm nem lesz rá, vagy az asztali gépet be nem tudom fogni fő gépemnek, mert utóbbiban már nem ilyen gyökér 8 éves 2 mobil mag van, hanem rendes 6 mag, 12 szál asztali proci, amin kb. 6× olyan gyorsan fordulnak a dolgok, az eléggé lerövidíti majd a próbálkozásokat.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #20352 üzenetére
Az Arch nem csak előző korszakom volt, még mindig azzal tolom. Bajom csak annyi van vele, hogy systemd-s. London nem tudom hogy jön ide, nem ott élek.
Hsz-t meg nem sokat írtam ide. Némelyik hosszú, de pont azért kevés hsz., mert egybe sűrítek mindent, egyben kitérek mindenre.
(#20356) totron: nem eretnekség, de így a Gentoo-nak nincs értelme. Annak pont az lenne a lényege, hogy minimalista legyen és a te gépedhez és te függőségi fádhoz forduljanak a csomagok, így csak azok a driverek, azok a USE flag-ek legyenek használva, amik tényleg kellenek. Ahogy más fordítgat helyetted full extrás, generic bináris csomagokat, onnantól nincs nyereség rajta, ennyi erővel akármilyen n+1. bináris disztrót is használhatsz helyette.
Épp így nincs értelme full extrás bloat DE-vel Gentoo-t telepíteni, megint a minimalizmus veszik oda, és akkor ennyi erővel az ember használhat az adott full extrás DE-re koncentráló bináris disztrót, és ugyanott lesz.
-
totron
addikt
-
nagyúr
válasz Rimuru #20353 üzenetére
Még tartana? 10 hónap? Azalatt azért....na jó, hát nem egyszerű persze felrakni egy Gentoot, mármint úgy, hogy használni lehessen kényelmesen. Mégis maradok én a bloat Mint-nél, az felmegy 6 perc alatt és használom utána kényelmesen. Bloat, az igaz.
-
nagyúr
válasz Rimuru #20350 üzenetére
nagyArchu - Ó tényleg, ezt teljesen elfelejtettem! Az előző korszaka, az is hasonlóan intenzív volt, mint a mostani.....vagyis az előző, mert most nem tudni, mi a pálya éppen Londonyban.
Arany középút, értem, azért az átlagoláson látszik Frawlinyek sor/hsz termelése erősen.
-
zoltanz
nagyúr
Nekem az MX-es gépben AMD Radeon vga van, van de tökéletes, vajsimán is megy a 3D és a VA-API/VDPAU h.264 videó decode-olás is.
-
nagyúr
Még 1x nincs mit!
Hát én nem tudok ebben véleményt alkotni, Ő neki nagy szakértelme van benne az tuti
Emiatt ne bánkódj, alkotnak épp elegen véleményt, látod már script is lett alkotva munkássága következményeként. Van szagértelme valóban, de még lelkes is, ami ugye inkább kezdőknél egészséges.
Amúgy nem baj, ha lefuttattad root alatt a bleach-et, ha olyanokat nem pipálsz be, amiről fogalmad sincs, micsoda. clamscan -r / meg gondolom ártalmatlan, de pont a / az a hely, ahol semmit nem tudna csinálni a Wines vírus és onnan soha nem is fogod átvinni Win-re. Majd ráunsz ezekre idővel.
-
nagyúr
-
Fuel
tag
válasz ubyegon2 #20344 üzenetére
Köszönöm még egyszer azért!
Hát én nem tudok ebben véleményt alkotni, Ő neki nagy szakértelme van benne az tuti, én pedig csak egy lelkes újonc vagyok.
Ezeket írom, másolom is a txt gyűjteménybe, amíg meg nem jegyzem őket, köszi.
Hát sajnos az már lefutott rendszergazdaként, ott is egy autoclean-el kezdte, de sorba megy mindenen, nem is tudom mennyi gigát szabadított fel 1-3 ig maximum. Naponta lefuttatom a clamscan -r / parancsot. Mondjuk tényleg nem lenne jó, ha pl. valamit átvinne Win rendszerre, ha valami olyasmi van, de itt már csak linux fut a gépen.
-
Rimuru
veterán
Nagyon beindult itt az elet, megint nem olvasok vissza.
Latom mindenki atvette a szophosast is, mindent rovidit a scriptem.
[kép]Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
Napitalálós kérdés, millen disztró infósablaka van a képen? (kell-e, hogy az alapinfók között azért a saját neve jelenjen meg a disztrónak?)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Én ajánlottam? Ez nem zárható ki, mivel mindenkinek ezt ajánlom és örülök is, ha valaki megfogadja, mivel nem jellemző, hogy bárki utána panaszkodna, hogy nem jött be neki! Szóval igazán nincs mit!
Frawly komára való hivatkozás inkább csak poen lett volna, de ne aggódj, többeknek kínai, amit ír! Kétségtelen, hogy jókat is ír,, de nem látja be, vannak olyanok, akik csak egy könnyen használható biztonságos rendszert akarnak és nekik éppen a bloat fullos asztali felületek jelentik ezt a kényelmet.
Megférnek azok, de gondolom terminálba is lehet tisztogatni, majd utána nézek.
4-5 egyszerű, parancsot kell csak ismerned, amit egyből meg lehet jegyezni, mert clean, remove, purge, autoclean....ezeket kell a sudo apt mögé irkálni, de a csomagok takarítása írásban benne van, melyik mit csinál pontosan.
Ha nagyon vadulni akarsz, akkor itt ez a két csoda: (arra, amit még az autoremove se távolít el)
deborphan
gtkorphanA BleachBit-et pedig ne futtasd rendszergazdaként, amíg nem tudom pontosan, mit fog csinálni a kijelölt részekkel! ClamTK-t nyugodtan hagyhatod, elfér a többi 25ezer+ csomag mellett, nem csinál semmit. Max akkor van értelme, ha egy adott meghajtó Linux-Win között van hurcolászva, olyankor le lehet futtatni, de csak a Win fájlrendszere miatt.
(ja tényleg bamm* ez az Offtopik)
[ Szerkesztve ]
-
Fuel
tag
válasz ubyegon2 #20341 üzenetére
Te ajánlottad a Mint-et és tényleg az a legjobb számomra is, bármelyikkel is kezdtem volna el, amit nagyon szépen köszönök. Jó, de Ő eléggé benne van a témában, sok szó nekem kínai.
Be van állítva minden, személyre szabva, az Ufw nyilvánoson van, amúgy meg nem fogtok rávenni hogy vegyem le a ClamTK-t és a BleachBit-et. Megférnek azok, de gondolom terminálba is lehet tisztogatni, majd utána nézek.
Remélem nem volt ON az OFF-ba megint. (az én részemről)
-
nagyúr
Mint-et? bloáááá.....Te sem olvasol eleget Frawly bloattalanító processor maestro írásiból! Akár a legutóbbi is ki tud libbenteni talán elmepunnyadtságodból!
ClamTK, BleachBit, Ufw, ezek számomra elengedhetetlenek lettek, a tisztító kell számomra, a vírusirtó és a tűzfal-tól pedig nyugodtabbak az éjszakáim
Úúúú....no erre már én is aszondom, hogy ezek inkább totál feleslegesek! Max az Ufw, amit fenn hagyhatsz, de annyit azért sejtsél, hogy az így alapból annyi biztonságot jelent, mint amikor eltakarod az egeret, ha kattintasz. Bekapcsoltad amúgy már, mert alapból inaktív!?
Megnézhetnéd az ebben lévő csomagok takarítása c.* linkelt írást a bleachbit helyett, utóbbival simán kinyírod majd a rendszert. Ez az a pont, amikor tényleg ki kell vágni a Windowsos szemléletet, mert ha registry pucoló programot használsz.....szóval ja.
No de miért kellett ezt az írást kiszedni a Kezdő topik Összefoglalójából????*Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
-
nagyúr
Mint-et? bloáááá.....Te sem olvasol eleget Frawly bloattalanító processor maestro írásiból! Akár a legutóbbi is ki tud libbenteni talán elmepunnyadtságodból!
ClamTK, BleachBit, Ufw, ezek számomra elengedhetetlenek lettek, a tisztító kell számomra, a vírusirtó és a tűzfal-tól pedig nyugodtabbak az éjszakáim
Úúúú....no erre már én is aszondom, hogy ezek inkább totál feleslegesek! Max az Ufw, amit fenn hagyhatsz, de annyit azért sejtsél, hogy az így alapból annyi biztonságot jelent, mint amikor eltakarod az egeret, ha kattintasz. Bekapcsoltad amúgy már, mert alapból inaktív!?
Megnézhetnéd az ebben lévő csomagok takarítása c.* linkelt írást a bleachbit helyett, utóbbival simán kinyírod majd a rendszert. Ez az a pont, amikor tényleg ki kell vágni a Windowsos szemléletet, mert ha registry pucoló programot használsz.....szóval ja.
No de miért kellett ezt az írást kiszedni a Kezdő topik Összefoglalójából????*Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
-
Fuel
tag
válasz Frawly #20299 üzenetére
Én meguntam a folyamatos "Kernel-Power 41"-es hibát a Win frissítése óta, folyamatosan újraindulgatott váratlan időközönként a gép, ezért is váltottam, régebben pedig azért nem mert úgy tudtam nincs vírusirtó rá és hogy milyen lehet a tűzfal ha egyáltalán az van, nem olvastam utána, nem tudtam hogy biztonságosabb-e a Linux mint pl. a Win, most se tudom, de nem izgat már annyira. (meg az összes haver azt mondta hogy a Linux az ....)
Hát a türelem pedig remélem rózsát terem majd nálam Linux terén.
Csak Steam-es játékokkal játszok, de a CS:GO sehogy se akar úgy döcögni mint Win-en, alacsony az fps, a Dirt Rally pedig bugos, úgy hogy lőttek neki, de ezért se váltok vissza, ha lesz új vas, akkor úgy is megoldódik majd, nem idegelem magam rajta. (régi a videokártya is, na meg az egész gép )
Köszi a tippet is, hogy meg kell válogatni bizonyos dolgokat, de gondoltam már erre, mint pl. van egy gamer egered és nincs Linux-ra írva program neki ami hivatalos lenne és a firmware-t nem buherálja szét, de az is megoldható, hogy egy Win-es gépen beállítod és rádugod utána a Linux-ra. Számomra AMD mindhalálig! (Max. Laptop-ból Intel)
Már teljesen megszoktam a Mint-et, kipróbáltam az Ubuntu-t, Fedora, Manjaro-t és még sorolhatnám, de a Mint az ami számomra a legjobb, ClamTK, BleachBit, Ufw, ezek számomra elengedhetetlenek lettek, a tisztító kell számomra, a vírusirtó és a tűzfal-tól pedig nyugodtabbak az éjszakáim, hát igen a Windowst is meg kellett szokni valamikor.
Hamar tanulok, azzal nem lesz baj.
-
nagyúr
válasz inf3rno #20336 üzenetére
Szegény népek szintén bárhol elaludtak volna, az volt a szerencséjük, hogy belegondoltam, mennyire szar valahol így ottrekedni ill odakerülni, így kb egy óra telózgatás után kiderült, hogy az a szállásadó, aki elsőre azt mondta, hogy neki nincsenek ma lengyeljei, no az nézett be valamit. Amúgy azok az email-ek, amiket kapnak ezek a népek, ahhoz aztán tényleg kódfejtő kell, de persze nem véletlen, hogy a tetü RbnB-sek nem írják le pontosan a szükséges infókat. A jóqrva mocsok adóelkerülő qrvannyát mindnek egyébként. Van, hogy csak az iroda címe van leírva, az ugye meg éjszaka sokat nem segít, hiába többnyire abban vagy a szomszéd házban székelnek, ahová a vendég beesik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #20335 üzenetére
Ez kicsit olyan, mint amikor biciklitúrán fő szezonban kerestünk szállást este 10-kor Siófokon. A végén valami gimiben egy poros raktár szobát adtak 20k-ért zsebbe. Én már úgy voltam vele, hogy a padon alszom aztán kész, az se lett volna sokkal rosszabb amúgy.
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
válasz inf3rno #20332 üzenetére
amit ő is ért, de azért nem teljesen perfekt benne,
Ez kb az anyanyelvünk, sajna emiatt is van az, hogy kb megértem a hétköznapi angol hozzámszólást, de hirtelen nem ugrik be a válasz, max utána. De ez amúgy tényleg a minimál konyhaszint amúgy. Legutóbb egy lengyel családdal beszélgettem jót, akik hasonlóan vágják az angolt, mint én. Szegényeknek éjfélkor semmi infójuk nem volt, melyik házban melyik RbnB lakást foglalták le, valahogy a legutolsó email-t nem kapták meg.
Pár éve én is iszogattam a rumos kávét, 60 fokos Portorico rum teljesen jó bele. Páleszt nagyon régen teába próbáltam, tudtam is tőle alvadni rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #20330 üzenetére
Ja normál esetben nálunk is így megy, de ha angolul kell beszélni, akkor inkább rám hagyja, és nem erőlteti meg magát. Lehet nálatok is beválna ez, mint csodafegyver. Csak elhinted neki, hogy nyelvvizsgára készülsz valami olyan nyelvből, amit ő is ért, de azért nem teljesen perfekt benne, aztán úgy már szóhoz jutnál.
Igazából bármilyen töménnyel fel lehet önteni. Rumos kávét meg teát szoktak, de a kakaó is jó. Viszont nekünk jó fajta pálesz van itthon, úgyhogy én azt öntök bele.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz totron #20328 üzenetére
A környezetemből ő tud a legjobban angolul, valakivel meg beszélgetni kell, ha beszédkészséget akarok fejleszteni. Ő amúgy külkeres, nem standupos, de a külkerbe valamennyire beletartozik, hogy beszélgessen az ügyfelekkel a semmiről.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
válasz inf3rno #20325 üzenetére
No de bloat disztrókról is van szó! Naná, hogy a hsz-ek is bloat-ok.
(#20327) inf3rno
Ez az alvás dolog nekem is deficites most kb egy nappal, de a páleszes kávé nem jutott eszembe!
Muterommal én úgy tudok beszélgetni, hogy 5 percente megkérdezi, hogy én hogy vagyok, aztán mondja tovább. Biztosan standup-os.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #20324 üzenetére
Jó, de a tésztát is a szájukba kell rágni, mert nincsenek csak vas fogaik, mint az időnek, ami elszállt. Lehet aludnom is kéne néha, most is csak a két adag dupla kávé tart ébren. Később még tolok egy páleszosat is, hátha kibírom ma alvás nélkül.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én most készülök nyelvvizsgára és pont ezzel küzdök, hogy egy mondatos válaszaim vannak a legbonyolultabb témára is. Lehet Frawly-tól kellene leckéket vennem. Most gyakoroltam pár órát muterral a beszédet, aztán kitaláltam hogyan kell fosni a szót. Az én stílusomban, úgyhogy nem lesz baj. Még van 3 napom, azt kihasználom beszédkészség fejlesztésre.
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
Ne galádkodjatok már! Nem vagyunk egyformák és a kolléga jó szándékúan csak a gyengeelméjűeknek tartottaknak ír ilyen sokat. Pont azoknak minek, de ez más tészta.
-
nagyúr
válasz Frawly #20319 üzenetére
Egyébként ez a Mint hibája is. Kezdőbarát, ez önmagában nem baj, de másik oldalról hozzászoktatja a felhasználót, hogy ez is olyan, mint a Windows, nem kell érteni hozzá, utánanézni dolgoknak, csak kattintgatni a next-next-finish-re
Ha ezt hibának mondjuk, akkor igaz, a Mint hibája, hogy 6 éve tudom használni totál hibamentesen napi 16 órában. Bár minden dolog ilyen hibás lenne az életemben!
nem kell érteni hozzá, utánanézni dolgoknak, csak kattintgatni a next-next-finish-re
Hát sajna nem is értek hozzá, jellemzően nem is nézek utána a dolgoknak, igazad van. Néha persze ezt ügyesen tudom imitálni, ha azt a 10000+ hsz-t nézzük, amit a 3 kezdő topikba összeidétlenkedtem.
Az nem jutott eszedbe, hogy van olyan is, hogy valaki felméri, mi az a szint, amin még magabiztosan tud operatívkodni és már nem akar feljebb erőlködni, mert látja a saját korlátait? Akinél nem voltak meg az IT alapok, az szerintem me akarjon Ikarus-szá válni. Mert azzá válik.
capisco?
-
totron
addikt
válasz Frawly #20319 üzenetére
Elképzelem, ahogy helyzet van és a szex elkezdése előtt inkább lenyomod verbalitásban ezt a fentit. Vagyis te hiszed, hogy előtt, mert végül helyett lesz belőle. Mégha mégoly jó is a linu.gzról beszélgetni, nálad felvillog vadul a sok a duma fény. Na persze ezt értsd jól, nem a szót akarom beléd fojtani - tudnám? - csak a viccfaktorra próbáltam ráirányítani a fókuszfényt 1200s Ladából kioperált reflektorral.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #20304 üzenetére
Szerintem te soha nem fogsz Gentoo-ra cuppanni, a nálánál egyszerűbb Archot is nagyon gyorsan feladtad. Igazából nálad a mentalitás, hozzáállás nem érett be hozzá, mivel lekorlátoztad magad erre az „örök kezdő” címre, meg eldöntötted, hogy neked csak is MBR BIOS boot, csak GRUB, csak Mint, csak Cinnamon, csak systemd, csak amaz, semmi más, soha többet. Pont a mentalitás az, amit nem lehet megerőszakolni, az vagy érik a linuxos haladósághoz vagy nem. Kell egyfajta kíváncsiság, nyitottság, próbálkozási hajlandóság. Pont ez a mindset különbözteti meg igazából a kezdőt, haladót, nem a technikai tudás.
Egyébként ez a Mint hibája is. Kezdőbarát, ez önmagában nem baj, de másik oldalról hozzászoktatja a felhasználót, hogy ez is olyan, mint a Windows, nem kell érteni hozzá, utánanézni dolgoknak, csak kattintgatni a next-next-finish-re, majd a cinmanó meg a grafikus frissítő mindent megold, meg az LTS. Az Arch-vonal ennyiből is jobb, hogy jobban belevisz a részletekbe, de még nem olyan mélyre, hogy annyira frusztráljon. Pl. egy Arch user jobban rá van kényszerítve, hogy kipróbálja a forráskódból forgatást, kipróbálja az AUR-t, szerkesszen konfigfájlokat, merjen hozzányúlni a rendszer részleteihez. Ez egyfajta sokoldalúságot alapoz meg a Mint egyoldalúságával szemben, ami a mi mindent megoldunk Ön helyett filozófiájáról szól.
Az a baj, hogy a túlzott kezdőbarátságnak van egyfajta csapdája, mert rettenet kényelmesnek érzed, de nem veszed észre, hogy igazából nem téged szolgálnak ki, hanem elveszik a választási szabadságod, ránevelve, hogy átlagfelhasználó maradj. Eldöntenek helyetted mindent, próbálnak önnönmagadtól megvédeni, és ez a másik véglet. Ez tipikus windowsos gondolkodás, ami miatt a Linux legjobb oldaláról maradsz le.
-
Frawly
veterán
válasz #20749568 #20301 üzenetére
Azért írtam, hogy ez egy folyamat. Egyébként igen, sokat lehet belőle tanulni. De kezdésnek kicsit durva lenne. Bár olvasok pár kezdőt, akik Arch-csal kezdtek, azért az sem piskóta. Kezdő meg kezdő között is van különbség, milyen háttere van informatikailag, mi az érdeklődése.
Ennek ellenére Gentooval is lehet kezdeni, de egy teljesen kezdőnél abból inkább kudarcélmény lesz. Lehetne lehet, de nem érdemes. Meg elég random is lenne, mikor a Gentoo Wiki sorolja, hogy initből, meg ebből-abból felteheted x-et, y-t, z-t, na most egy kezdő ezt hogy fogja eldönteni melyik, ha még egyiket se ismeri, meg azt se tudja milyen csomagok vannak, mi a csomagkezelő, stb..
-
nagyúr
válasz #20749568 #20314 üzenetére
Moduláris! No, kezdek kíváncsi lenni.
December előtt biztosan, mert ha megjön a második gyerek akkor ez a projekt elhalt
Atyaég, rohadtul repül az idő..... No figyelj, akkor majd a második és harmadik gyerkőc között csak összejön az a projekt!
-
nagyúr
válasz sh4d0w #20309 üzenetére
Kiderült, hogy nem kezeli jól az USB3-mat installkor.
Ez az USB3 anomália most előjött több helyen is, egyszerűen nem ismeri fel az eszközöket. Érdekes, mert ennek már jó ideje nem kéne előjönnie....nagyon gáz!
Végül valami értelmes arc leírta, hogy blacklistelni blocklistelni kell a nouveau drivert. Azóta nem fagy.
Ez az nVidia is qrva szórakoztató tud lenni, de ezt se hallottam még, hogy így tud copatni a nouveau driver. Ha egyszer nagyon unni fogom magam, tuti nVidia VGA-t rakok a gépbe.
Egyszer bíbelődtem 8560w-n egy nVidia Quadro 1000M kártyával, ha az volt a ludas egyáltalán, simán copatott az is ezzel a systemd-udevd CPU 100%-on pörgéssel, azóta is égnek áll a hajam tőle. Oda kellett adnom a gépet, így nem szerettem volna ha a gazdája is szív ezzel, de azt hiszem azt simán a nouveau-n hagytam végül, bivaly gép volt, bírta meg amúgy sem akkuról használták.
Különben az lesz, amit régóta mondogattok, hogy lassan minden disztró teljesen elqrvul és folyamatosan lesznek ilyen apró szívatások.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #20311 üzenetére
Nem baj, ennél nem mondtad, hogy Húsvétra meglesz, mint az Ubuntunál. Ha meg jó a meló, akkor legalább kárpótol azért, hogy foglalkoznod kell vele, ez is jó amúgy. A Mint 20 meg kb még 2 évig új lesz, szóval nem vagy lemaradva. Nagyon.....
-
nagyúr
válasz #20749568 #20307 üzenetére
Aszittem már simán kész van! Nem valami jó meló akkor ez, ha nem tudsz közben ilyesmivel bíbelődni, mondjuk legalább spainperfect leszel, az is valami.
(#20308) totron
de olyan tinis motivációid vannak.
De azt még nem tudjuk, hogy ez rossz vagy jó....
Leszoktál az MX-ről, mert felkapott lett? Hm... Értem én, hogy gőzgép, de hajcsa mi? Mihajt téged tulajdonképpen
Ilyen alapon a Mint-ről is le kellett volna szoknom, nem amiatt volt, csak megjegyeztem, hogy régen próbáltam az MX-et. Nem hajt semmise főleg a tatár nem. Van egy rendszer, amit kezdetek óta használok(mindig az aktuálisat persze) meg sokáig volt állandóra egy Debian, mivel valamennyire meg kellett ismernem az apt csomagkezelést meg úgy egyáltalán a cli-s dolgokat, home user szinten csak, de nem akartam belefutni olyanba, hogy beüt a ménkű és csak pislogok majd, hogy jajistenem, most micsináljak!? Minden más disztrókat csak kíváncsiságból próbáltam ki, tini motiváció gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #20306 üzenetére
Most ebrudaltam ki az MX-et. Az XFCE random újraindulgatott, a KDE meg fagyott... aztán Mint fel, nv driver felment pikk-pakk... de állandóan ment a kártya hűtője... Neptune fel (KDE), lassúcska volt, itt-ott hiányoztak ikonok... Debian fel - menne, de nem megy, install indításakor GUI-ban fagy, CLI aszondi, hogy a frissen lerántott iso nem megfelelő az installhoz... Anyád. Kiderült, hogy nem kezeli jól az USB3-mat installkor. Oké, USB2-ről fel... és fagy. Ha Windows alatt is fagyott volna, akkor szar a hardver, de ott nem csinálta. Egy fagyás előtt még sikerült elkapni, hogy CPU soft lockup... Amire sok okos azt mondta, hogy kevés a kakaó... Végül valami értelmes arc leírta, hogy
blacklistelniblocklistelni kell a nouveau drivert. Azóta nem fagy.Úgy emlékszem, anyáztam néhány egészségeset.
https://www.coreinfinity.tech
-
nagyúr
válasz #20749568 #20305 üzenetére
Már Te is? Üdv a clubban.
Nincs kedved MX KDE bemutatót írni? Érdekelne piszokul, anno az MX is nagyon bejött, még évekkel ezelőtt, amikor a mostani hyperek még nem cuppantak rá. Nekem lassan palsmásítanom kéne a Mint 20-at, így nincs kapacitim.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha egyszer Gentoo-ra cuppanok, tuti veszek pár tucat egeret. Igaz már elpunnyadt utóbbi években a targoncakerék fogásom. Ezt nagyon bánom, egyetlen tuti volt a civil melómban.
(#20301) Aweriot
Hogyhogy ha kezdő lennél? Nem vagy az?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #20299 üzenetére
Az is igaz, hogy a Linux türelmesebbé tesz
Csak van ebben azért valami, mert visszagondolva amikor pár éve távhelp miatt párszor be kellett bootolnom a HDD-n lévő Win 8.1-gyel, simán kettő egerem bánta.
Türelem és némi nyitottság, tanulási hajlandóság kell csak hozzá.
Esetedben ezt mélyen tanúsítom, az a bő negyedéves Gentoo telepítési kísérlet, az mindent vitt!
Kicsit hiányolom, hogy nem óvtad a kollégát a bloat DE-ktől.
Új hozzászólás Aktív témák
- Wuthering Waves
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Trollok komolyan
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen TV-t vegyek?
- Külpolitika
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Gurulunk, WAZE?!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest