- Számítási kapacitásban és hardverben gazdag 2025-öt kíván a PROHARDVER!
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Egyedi Ryzent kér a Lenovo a készülő olcsó kézikonzoljába?
- Scuf Reflex Pro kontroller és egyéb Black Ops 6 érdekességek
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- ZIDOO médialejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Appimage-nek is az a baja, hogy abban is főleg mainstream dolgok elérhetők. Bár még az összes univerzális csomagformátum közül még az Appimage a legkulturáltabb, de én nem erőltetném. Ez a CLI Discord kliens lehet épp megvan benne, de aki ilyesmiket használ, garantáltan bele fog futni, hogy Appimage-ként sem elérhető egy csomó minden. Aki tényleg ilyen minimalista, terminálos, CLI, „pálcika” WM műfajban tolja, az előbb-utóbb úgyse ússza meg, hogy kódforgatásra át ne álljon.
(#20687) Apollyon: bevallom, én eddig nem tudtam, hogy a GTA-k ilyen élethűek. Én sok mindenről azt hittem, hogy fantázia szüleménye bennük, és csak most kellett rájönnöm, hogy távolról sem, tényleg a valóságot adják át benne, és nem adnak hozzá sokat. Meglepett, ennyi. Sőt, kezdem érteni, hogy sok embernek miért olyan bicskanyitogatóan sértőek a GTA játékok, pont a valósághűsége miatt érzik megalázónak, meg nem polkorrektnek. Lehet ha valami gettóarc lennék, én is rühelleném, hogy kifiguráznak az egész világ előtt.
A GTA:SA szerintem is hangulatosabb és nagyobb szabadságot nyújtó rész, nekem is az a kedvencem, ráadásul ma már az is előnye, hogy mivel régi játék és régi grafikai motor, már egy alsó kategóriás okostelón meg kenyérpirítón is jól elfut max felbontásban, max részletességgel. A GTA4 túl röpke és túl könnyű volt, a GTA5 meg áll-leejtősen van megcsinálva, de szerintem a játékmenet túl lineáris benne, nagyon filmszerű, de amiatt nagyon egyfajta mederben terelődik az egész játékmenet, és így messze nem ad akkora játékélményt, mint a GTA:SA, még ha technikai szinten, fizikában, grafikában, bejárható területben simán veri is azt. Persze egy 9-10 évvel későbbi játék, ami kb. 90 GB-tal több is, szóval nem nehéz neki technikai szinten egy retró játékot überelni.
Bár nekem a GTA4-né is meglepő volt, hogy az orosz dolgok voltak benne tolva, én emiatt azt hittem, hogy Nico Bellic orosz volt, közben meg kiderült, hogy szerb figurát személyesít meg. LOL. Kicsit a jenkik összemosnak dolgokat, nekik mindegyik ilyen cirill betűvel író szláv nemzet egyre megy, ahogy pl. nekünk is tök egyformának tűnik egy kínai, koreai, japán, mert mind krix-krax-szal író ferdeszeműnek tűnik, holott pedig ezek között is lényeges különbségek vannak nyelvileg és kulturálisan, mégis, aki nem ért hozzá, simán összetéveszti, összemossa őket, amit ezek a nemzetek maximálisan sértőnek is éreznek. Kb. ahogy egy magyarnak is kinyílik a zsebében a bicska, hogy összetévesztik Bukarestet Budapesttel, meg a közép-európai magyart le-kelet-európaizzák.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #20686 üzenetére
Értem, nincs szükséged a tárolóban nem található 100 000 csomagra. Pont ezt írom én is, hogy emiatt irigyellek. Egyébként én mindenkit kicsit irigyelni szoktam, akinek mainstream ízlése van, pl. bekapcsol egy tévét, rádiót, és simán élvezi a mai mainstream dolgokat benne. Valahogy jobb lehet így az élet, egyszerűbb a kisebb ellenállás irányába menni.
Mondom, nem akarlak megtéríteni, de a Mintet meg a Cinmanót, és az összes hasonló fullos-mainstream disztrót/DE-t magam mögött hagytam. Nem azért, mert olyan katasztrofálisan rossz lenne pl. a mentás cinmanó, mert Windows helyett simán használhatóbb, és végül is nem szörnyű, nem bugos, vagy ilyesmi, semmivel nem marad le a többi DE-hez képest. Kezdő koromban én is szerettem a KDE-vel együtt, használtam is őket vagy 2 évig, sőt, kezdőknek én is szoktam ajánlani, mert nekik valóban ideális. De azóta megszoktam, hogy a Linuxban jóval nagyobb potenciál van, mint ezek a kezdő fullos, Windowsról áttértő felhasználóknak szánt rendszerek kínálnak, sokkal nagyobb fokú szabadság és testre szabhatóság, sokkal jobb teljesítmény, sokkal kisebb hardverigény, amiket az extremitásig lehet fokozni, aki meg rákapott ennek az ízére, az utána már nem fog tudni visszatérni a mainstream komformista dolgokhoz. Épp úgy, ahogy pl. már te sem váltanál soha vissza Windowsra.
Abban is szerencsés van, hogy csak böngészőt használsz. Én viszont nem tévézek, nincs tévém, közvetlenül a gépeimen fogyasztok minden médiatartalmat. Mindenre böngészőt már csak azért sem használnék, mert teljesítmény és sebesség szempontjából szuboptimális, a webes megoldások a legbloatabbak, meg ellene hatnak a billentyűzetorientált interakciónak is. Egyébként én is kivételt szoktam tenni, újabban a Transmissionnek pl. a webes kliensét szoktam használni, mert bár bloat, de csak addig fogyaszt, amíg böngészőben a webes részen matatok, ahogy annak a böngészőfülét bezárom, és már csak a le/feltöltés megy a daemonban a háttérben, nem eszik semmit. Az is igaz, hogy a Transmission pythonos CLI kliense még jobban bejön, de egyelőre még nem ismertem ki, így párhuzamosan próbálgatom a kettőt, még amolyan bétateszt fázisban vannak.
-
nagyúr
válasz Apollyon #20689 üzenetére
Ja tudom, hogy ott egy smile karakter szokott lenni, de nálam valami bekavar megint FF-ban. Anno a melóhoz használt online szerkesztő karakterei voltak krikszkrakszosak, csak a normál betűk meg számok voltak normálisak, valami bekavart nekik:
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
F34R
nagyúr
Ripcord amugy megy Appimage-bol, ha nincs a disztro repojaban. Amugy az nem open-source annak ellenere hogy egy jo unofficial discord app.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Rimuru #20692 üzenetére
Értem, de nem értek egyet.
Azzal egyetértek viszont, hogy jó hogy van ez a szabadság, és már nem olyan drága a disk space, hogy egy sziámi (slave) disztrót is fenntarts a main disztróban. (Izé, master disztró )Belegondolva meg inkább neked van igazad a multilibbel. Azon kívül, hogy nincsenek 32 bites libek a rendszeren és így kevesebb helyet foglal, mi előnye van még?
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Rimuru
veterán
válasz Apollyon #20691 üzenetére
mint csak simán felrakni a steamet? - Folotte ott a valasz.
Elmeletben multilib rendszert hasznalok de a gyakorlatban nem es tisztan is akarom tartani.
Elvbol nem hasznalok kulso tarolot (sajatomon kivul), steamhez viszont kenyelmes.
Csomo szemet kell neki.
1 kattintas letakaritani.Amugy sway alatt tok jol megy.
Vigyázat, csalok!
-
Apollyon
Korrektor
válasz Rimuru #20690 üzenetére
Okay, de root joggal futtatod az adott progamot? Eeeh.
Ja sorry:
The major advantage of a chroot is that Steam and its dependencies will be isolated from the root filesystem.De ez amúgy miben jobb, mint csak simán felrakni a steamet? Maga a steam kliens amúgy elég kritikán aluli, én csak launchernek használom (small mode), ha valamit olvasnék ott, azt böngészőből.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Rimuru #20677 üzenetére
Már értem.
Szóval ahhoz, hogy alpine-on működjön glibc-s alkalmazás, konkrétan le kell tölteni egy külön disztrót az alpine-ba, pl. egy gentoo stage 3-at, abba chrootolni és onnan indítani azt... Uhh...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #20685 üzenetére
A Venice beach-ről nem tudtam hogy ennyire 1:1-ben GTA5, viszont a másik kettő megvolt... Mármint, Groove Street-ről volt anno is dokumentum a neten, meg hogy milyen a környék. Az általad linkelt videókon is látni néhány Ballas-t.
San Andreas szerintem a legjobb GTA mindegyik közül. Állati poén, és jó karakterek. Officer Tenpenny (lol) hangját meg Samuel L. Jackson adta.)
-
nagyúr
válasz Frawly #20684 üzenetére
Feldobod a Mintet, jó a systemd, jó a Cinmanó, az abban lévő összes alkalmazás lefedi az igényeidet (xed és hasonlók), mind csak beépített alkalmazást használsz, meg csak a legmainstreamebb dolgokat, amik megvannak a mintes tárolóban. Így még nem vetted észre a korlátait.
Nem a korlátait vettem észre, hanem a hatalmas előnyét! Mivel 6 éve használom és mindenkinek ezt raktam fel, akinek a gépe a kezembe került, mivel mindenki mezei felhasználó....szóval sokan csörögtek már rám, hogy elakadtak és pillanatok alatt megoldottuk a dolgot. Ha én elmentem volna értelmetlenül olyan irányokba, amire éppen nincs is szükségem, akkor mit kezdtem volna ezekkel az emberekkel, aki nálam is jóval kevesebbet konyítanak a számítástechnikához, de főleg a Linuxokhoz. Párom például külhonból rendszeresen foglalkoztat, mondja, hogy mi a jelenség én meg gyorsan kitalálom, mi a fenét nyomhatott, tekert el már megint, mert abszolút nem figyel a részletekre. Szóval nekem elég, ami van a disztróban plusz néhány egyéb program és hatalmas előny, hogy ismerem, amit használok! Szóval van 100000 olyan program, amit nem ismerek? Van. Szükségem van ezekre? Nincs. Érted már?
Firefoxot használok, Qbittorrentet, a beépített programok bőven jók arra, hogy ellenőrizzem a filmek/feliratok használhatóságát, néha DTS hangot át kell alakítanom a TV miatt, egyébként a gépet nem használom direkt médiafogyasztásra. Dolgozni böngészőből dolgozom. Ezekre egy jól megszokott disztró a jól megszokott DE-vel a legtökéletesebb.
-
Frawly
veterán
És hogy legyen egy kis nem szakmai is, jöjjön egy ki videó: Los Angeles worst hoods at night.
4. perctől van a lényeg. Tiszta GTA az egész, aki még nem látta, nézze meg. Engem megdöbbentett, hogy a GTA:SA és a GTA5 milyen rettenet élethű. Szinte hátborzongató, hogy tényleg ugyanazok a házak, környékek, de még a fák, kocsik, kocsik színe is stimmel egy az egyben, meg az utcán lógó gettóarcok egysoros beszólogatásai is. Néhány ház annyira ismerős, hogy még az is eszébe jut az embernek, hogy a két játék melyik küldetése játszódik ott. Pl. a Groove Street is valós környéken alapul.
De nem csak a gettó, egyéb helyek is nagyon valósághűek, pl. Venice Beach. Az pedig a GTA:SA-ban kicsit el vagy nagyolva, de a GTA5-ből viszont egy az egyben rá lehet ismerni. Igaz sok film és sorozat is játszódik itt, de ennyire részletesen végigjárhatóan csak a GTA-kban lehetett eddig ismerni.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #20680 üzenetére
Ez a Ripcord csak egy példa. Nagyon sok ilyen van, sok disztrón pl. az inxi és hasonlók sincsenek meg a tárolókban. Ezek főleg minimalista, CLI toolok, ncurses-alapú cuccok, kisebb ablakkezelők vagy hozzájuk való toolok, kisebb natív linuxos játékok, stb., de aki nem ilyen Gtk/Qt-mainstream-DE felhasználó, azok körében népszerű. És Deb-Ubi vonalon nincsenek benne a tárolóban, de még csak PPA sincs hozzájuk, így tényleg csak forráskódból pörgetés van, de az meg végképp kín, amiatt, amit már részletesen kifejtettem.
Én egyébként irigyellek, hogy ennyire alap felhasználó vagy. Feldobod a Mintet, jó a systemd, jó a Cinmanó, az abban lévő összes alkalmazás lefedi az igényeidet (xed és hasonlók), mind csak beépített alkalmazást használsz, meg csak a legmainstreamebb dolgokat, amik megvannak a mintes tárolóban. Így még nem vetted észre a korlátait. Ahogy elmennél systemd-mentes vagy terminál only, vagy pálcika WM irányokban, akkor látnád meg, hogy milyen sok olyan csomag van, ami se a mintes tárolóban nincs meg, se PPA nincs hozzá.
Egyébként ezt én sose értettem, hogy miért ezek a minimalista progik nincsenek benne sok disztró tárolójában. Mert ezek ráadásul jórészt olyanok, hogy nem nagy kódbázis, gyorsan lefordul, nem foglal sokat a központi tárolban. De szerintem úgy vannak vele, hogy kevesen használják, meg akinek erre van igénye, az haladó felhasználó, és majd leforgatja magának gyorsan.
-
Frawly
veterán
Egyelőre még fent van a videója, ki tudja. Én csak abból következtettem szankciókra, hogy ennél kevesebbért is hurcoltak meg csatornákat. Igen, természetesen vannak fent kifejezetten fegyveres csatornák, de azok lehet valami külön engedélyt kapnak, meg közzétesznek ilyen jogi nyilatkozatokat, hogy otthon ne próbáld, jogi előírásokat ne szegd meg, stb.. Mind csak elmélet persze, nem tudom hogy működik igazából.
(#20672) Apollyon: tudom, nem lettem hc-nak minősítve, de szerintem az Alpine-t felejtsd el. Az annak való, aki ultraminimalista rendszert épít,pl. nem csak a systemd-t akarja kerülni, hanem mindent, pulseaudio, glibc, stb.. Ha te pl. Steam, Wine, stb.-t akarsz használni (ahogy én is), azokhoz kiesik, mivel nem glibc-s. Tárolójában is nagyon kevés csomag van.
Voidnál jól írod, kevés a csomag a tárolóiban, ami még nem lenne probléma, forgatná az ember forráskódból, de az meg nem egy esetben vagy nem fordult le, vagy hibásra, néhány csomagnál. Ennyiből nem ajánlom, pedig ezt leszámítva nem lett volna vele baj!
Gentoo-t csak végső esetben próbáld, vagy ha tényleg rá tudod szánni az időt, vagy a gép kellően erős a nagyívű forgatásokhoz. Főleg eleinte rohadt sok idő kell hozzá, és nem csak az, hogy néhány csomag sokáig fordul, hanem míg kezdőként próbálkozol, némelyiknek többször is le kell fordulni, egy-egy USE flag hozzáadása után (vagy mert te adod hozzá kézzel a USE flaget, vagy valami csomag adja hozzá, amit felraknál) így lesz rohadt időrabló. Persze érdemes a munkát beletenni, mert szerintem nagyon zsír, hogy tökéletesen mindent testreszabsz, sok sallangot már a fordításból is kihagyhatsz. Én sem adtam még fel, időhiányban jegeltem, de ez változni fog, mivel majdnem ott vagyok, hogy az asztali gépet be tudjam végre fogni fő gépnek, az már elég erős hozzá, és lerövidíti a 6 mag 12 szál a fordítási időket.
(#20656) inf3rno: ha neked ez jó, duzzogj. Pedig mostanában nem is írtam tényleg szakmai témát, mind ilyen fegyveres, hangminőséges, youtube-os, stb. téma volt, közelében nem voltak a Linuxnak, főleg nem a szakmai résznek. Jó, linuxfx-ről írtam 5 sort, de az meg végképp nem blogolás, és az megint az a téma, ami sehová nem tartozik, mivel annak a disztrónak nincs topikja, de nem is haladó, nem is kezdő, stb. téma. Az ilyeneknek igenis az OFF-ban van a helye.
Most meg ez az Artix vs. Alpine vs. Gentoo vs. Funtoo vonal valóban szakmai, de 1) nem én hoztam fel, 2) nem blogolás jellegű ez se.
Mondom, azt értem, hogy nem vagyok szimpatikus, nem szereted a stílusom meg amit írok, én ezt tökéletesen értem, vettem a lapot, nem kell lépten-nyomon erre felhívni a figyelmet, de azt kell végre megérteni, hogy erről nem én tehetek. Ha nem szereted, akkor nem, tanuld ez meg kezelni, vagy ignorálással, vagy ha kell, akkor tényleg úgy, hogy nem nézel be a topikba. De nagyon a fórumozást sem ajánlom, ha ennyire alacsony az ingerküszöböd. Mert én azért próbálok korrekt stílusban fórumozni, ha én ennyire csípem a szemed, akkor mit szólnál egy igazi, agresszívan beszólogatós, valóban témarombolós trollnál, aki anyázástól elkezdve a szélsőjobbos-rasszista hőzöngésen át egészen a kormányellenesen-összesküvéselméletes baromságokig végigfeszegetne neked mindent, ilyen jó kis bicskanyitogató stílusban. Lehet ugyan fele annyit nem írna egy hozzászólásban, mint én, de garantálom, hogy tized annyi idő alatt szétnyírná az idegeidet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #20680 üzenetére
Nem csak ripcord, volt még valami korábban, ami nem volt jó, én viszont megalkuvó, de nincs listám, hogy mik voltak azok.
Megfelelő választ úgysem tudok neked adni, szóval maradjunk annyiban, hogy most ilyen kedvem van.
¯\_(ツ)_/¯#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
válasz Apollyon #20679 üzenetére
Ja ez a Ripcord lenne a gond, azt láttam, akkor a rendszerrel nincs gond, csak van egy egzotikus valami, ami nem megy Debian alapún, még ha az egy hangremegtető systemd-mentes disztró, akkor se. Hát ez komoly gond. Sorry amiért felületesen fideltem. Mostanában gyakorta előfordul ez velem itt. Régen minden jobb volt, még a Linuxos topikok is.
No de ha eddig tudtál élni enélkül a Ripcord nélkül, akkor most mérnem?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sose derül ki, miért nem jó ez az MX....
-
Apollyon
Korrektor
Az Alpine-on is kattogtam pár hónapja, csak a steam hiánya tartott vissza kb., meg hogy nem ajánlják desktopnak. Aztán lehet kezd kikopni már ez a dolog, ahogy egyre több user lesz.
A projekt célja amúgy nagyon bejön, jobban kéne, mint a Void@Rimuru
Alpine-t ugy lehetne hasznalni hogy chrootba hasznalod ami ilyan pl steam, netflix, spotify. Ha ez elfogadhato kompromisszum akar tudom ajanlani.Ezt jelenleg no idea, hogy...
Még a Ripcord is jól jönne (ami egy appimage), de legrosszabb esetben az is megy böngészőből.Prosu prosinnya, nem blogolni akarok itt, de most ez eldől azt lepihenek jópár évre, ígérem.
-
F34R
nagyúr
válasz Apollyon #20672 üzenetére
Annyi hogy nagyon sok frissites jon hozza... Nvidia zart van most fent nekem is.. minden kernel update utan a dkms lefut az aktualis nv drivernel. szoval 10 kernelnel 10x forgatja bele a headerbe. Ez a twitter post mar csak azert is erdekes, mert a Void mogott nincs igazi developer team, hanem felhasznalokbol es nehany onkentes programozobol all. Igy teljesen ertheto ez a megnyilvanulas.
-
nagyúr
Ez komoly? Mindenféle lükeségek meg elvek, politikai hitvallás alapján is megfelelő disztrót keresel? No az kemény lesz. Én is utálom, ha ezeket főoldalon nyomják, mint a black puli, de azért nem hivatalos oldalakon kutyát érdekelné, miről mi a véleményük.
Amúgy a MiX Linuxnak mi volt a baja, hogy dobnod kellett?
-
Rimuru
veterán
Nem ismerem a voidot csak F34R szajabol de szerintem nem neked valo, felteve hogy nem zavar az ha vegtelen mennyisegu update erkezik hetente es viszonylag gyakran frissiteni is kell ha minimalizalni akarod az eltorest.
Nalam nem illik bele az akkor örökké jó definiciojaba a void.
Alpine-t ugy lehetne hasznalni hogy chrootba hasznalod ami ilyan pl steam, netflix, spotify. Ha ez elfogadhato kompromisszum akar tudom ajanlani.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Apollyon
Korrektor
Ja hogy azóta is azt tolod... Sorry, nem akartam megbántani senkit.
Láttam még Penty is erre tért rá kereső alapján, de rajta kívül azt hittem mindenki offolta. Nekem itt a topikban te + Rimuru vagytok a hc linuxosok, szal a ti véleményetekre jobban építek.Keresőt megtaláltam, egyelőre nem találtam olyat ami hiányozna.
De pl. nv zárt driver jól működik?
Emellett látom őket is sújtja az agymenés ami a Debiant is, pl:
[link]
Illetve az erre elkövetett reakciójuk se szimpi.[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
válasz Apollyon #20668 üzenetére
Ezt honnan veszed? allithatom hogy sokkal tobb csomag van alapbol a taroloban mint pl Archon, az osszes csomag persze hogy elmarad.. kiiratod egy textfile-ba a csomaglistad, megmondom megvan-e voidon vagy sem.
Ennyi erovel Funtoo is Gentoo. Sot inkabb akkor mar utobbit hasznalnam.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Aaah nop.
Voidról többen írtátok hogy kevés a csomag, szóval az kiesett.
CL meg gentoo...
Most Artix - funtoon gondolkodom, de utóbbi felé dől kicsit a mérleg, még dunno. Jó lenne, hogy kiválasztok valamit, beállítom, és soha az életben nem kellene többet hozzányúlni a frissítéseken kívül.
Ezért bíztam a "nagy" disztrókban mint a Debian, hogy az elég betonbiztos, szal akkor örökké jó... aha. Hát végül befosult (nézőpont kérdése).Alpine: cool, de nem desktop disztró, plusz nekem kell a steam.
-
Rimuru
veterán
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz Rimuru #20663 üzenetére
Ja ok, az az Artixos eset már lassan fél éve volt, aztán azt gondoltam hogy a gentoo volt a kiindulópont és "maradtál ott" amíg nem találsz másikat. Túlgondoltam, scusi.
-
-
inf3rno
nagyúr
Na jó, én itt untam meg a blog olvasását, törlöm a kedvencek közül, minden jót.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Frawly
veterán
Amiért a topikba benéztem: meglepődtem, hogy a linuxfx hirtelen milyen népszerű lett a semmiből, mindjárt a distrowatch 20. helyén nyitott. Mármint ez egy régi, Ubi-alapú brazil disztró, de eddig KDE-t használtak és nem voltak sehol népszerűségben, talán még a top100-ba sem fértek be. De pár hónapja az új kiadásban átálltak Cinnamonra, és az egész disztrót Win10-esítették, Win10 skin, Win10 háttérkép, Win10 ikonkészlet, Win10 menü, előtelepített Wine, MS Officra jobban hasonlító Only Office (a LibreOffice helyett), kaptak pár kedvező review cikket/videót és kritikát emiatt, és máris mekkorát ugrottak népszerűségben. Elképesztő. Ez alapján a felület hasonlósága többet számít, mint hittem. Hihetetlen, hogy az emberek mennyire csak a külsőségre vevők, és milyen sokan ott tartanak még 2020-ban is, hogy az OS=felülettel.
Az is igaz, hogy a linuxfx-esek meg tudták lovagolni most ezt a kapóra jött Win7-kivezetése hullámot, emiatt volt az egész Win10-esítés.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #20650 üzenetére
Szerintem Artix alatt is lehet Legacy bootot használni. De az UEFI sem bonyolult. Lényegében csak két eltérés van a legacy boothoz képest
1) másmilyen partíciós táblát használ, de ez téged, mint végfelhasználót, nem érint, sőt, még könnyebbséget is hozhat, mert GPT táblán csak „sima” (értsd: nem göcsörtös) partíciók vannak, nincs semmi ilyen bonyolítás, hogy elsődleges, kiterjesztett, logikai partíció, nem kell bootflagekkel szórakozni, stb..
2) az MBR-kódot nem a lemez 0. szektorában tárolja, hanem létre van hozva neki egy FAT-alapú külön partíció (ez az ún. EFI partíció, ami általában FAT32-re van formázva), amin .EFI fájlok vannak, és ezek az .EFI fájlok tartalmazzák azt az OS-t indító kódot, amit korábban az 0. lemezszektor tartalmazott. Persze az EFI partíción nem csak .EFI fájlok lehetnek, hanem egy-két .conf fájl is, de ez bootmegoldás-függő. Igazából emiatt sem kell aggódnod, mert szerintem ezt az Artix teljes körűen intézi, neked csak arra kell figyelni, hogy mivel MBR/dos partíciós tábláról lesz váltás GPT partíciós táblára, így az egész lemezt újra kell particionálni, ez az egyetlen egy kényelmetlenség része lehet, mivel mindent le kell mentened róla, majd teljes újraparticionálás után visszahúzgálni.Azt meg nekünk nem kell bemutatni, hogy az Arch-alapú disztrók miért előnyösek a Debian-Ubuntu-vonal helyett. Pont ez az egyik, hogy ilyen frissen főzött okosságok, mint a Ripcord meg társai, vagy nem fordulnak Deb-Ubi-vonalon, vagy csak olyan nehezen, hogy vért hugyozik tőle a felhasználó, és a fél függőségi fát át kell rendezgesse kézzel (mivel az nem elég friss), egy csomó dev és compiler csomagot fel kell tegyen. Míg ugyanezek a szoftverek Arch-alapú disztró a base-devel csoport telepítése után simán fordulnak, általában mindenféle probléma nélkül, és még automatizálva is van az AUR-ral. Ennek az az oka, hogy a Deb-Ubi vonalon végfelhasználóra számítanak, akik a tárókban lévő, szokványos, közismert GUI-s programokat használják, kész bináris formában, és nem forgatnak kódot, meg nem próbálnak ki új feljesztéseket. Míg az Arch-alapúak, meg emellett a forrás alapú disztrók meg pont arra vannak ráállítva, hogy a user igenis forgatni fog kódokat, és emiatt A) a csomagoknak frissnek kell lenniük, B) dev toolokat (compilerek, compile configurator-ok/automatizáló szkriptkezelők) is telepítik, és még AUR helper is ott van. Maga a filozófia más teljesen.
De én erről már többször írtam, csak le lettem hülyézve, hogy nem tudom mit beszélek, mikor a Deb-Ubi vonal az LTS-s, meg corporate/server compliant, nem véletlen a legelterjedtebb, bla-bla. Ja, nagyon faszák, míg csak azt az 1-2 szokványos, mindenki által ismert és használt GUI-s programot akarja valaki használni, ami a tárolókban van. De ahogy kéne más is, gyorsan keserűség lesz a vége.
Funtoo-t nem ismerem. Mármint hallottam róla, de sose használtam még, így arról nem tudok nyilatkozni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Rimuru #20651 üzenetére
Uhh tényleg, emlékszem.
Na és te is funtoozol?
Akármire váltok, fájdalmas lesz, szóval ez a funtoo végülis jó ötlet.
(#20652) cattus: Nop, nálam az elvek fontosabbak, és amíg nem kötelező a systemd, addig biztosan elkerülöm.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #20648 üzenetére
Jah, még a Brodie Robertsont én is nézem, ott láttam pár jó dolgot, pl. a Ripcordot, ami nem megy semmilyen debian bézd linuxon
Ez már a sokadik dolog, ami nem megy jól debian bézden, és most szünetet tartok.Artix lesz, csak most fosok az UEFI témától, mert eddig legacy módban használtam, és no idea hogy ez az egész hogy működik, és most ezt is éjszakákon keresztül fogom olvasgatni, mire megfelelőre hegesztem.
-
Apollyon
Korrektor
Szeretnék offolni debian vonalról (jelenleg MX), valami olyanra, ahol nem alap a systemd, van i3wm, és a steam kliens is működik.
Gentoo ja, de nem szeretném a következő ezer évet compilinggal tölteni.
Esetleg Artixre gondoltam, de meh. Belevágok, és tuti, hogy hosszú hónapokig csak a rendszert hegesztem mire tudom úgy használni ahogy kell.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #20647 üzenetére
Most van csak igazán cenzúrázva, jobban, mint valaha. Szerintem Dereknek le is fogják tiltani ezt a vidóját, vagy legalább a reklámbevételektől megfosszák, mivel a fegyveres videók ütköznek a YouTube Közösségi Alapelvekbe. Meg fogja érte ütni a bokáját. Volt nem egy olyan elektronikai-retró YouTube-csatorna, ahol CRT képcsöves tévét javítottak, és ment a kommentár, hogy gun, mivel úgy nevezik az egyik alkatrészt, de erre a YouTube algoritmusa azt hitte, hogy lőfegyverről van szó, és nem csak a videót tiltotta le, hanem az egész több éve menő, több százezres követőtáború, több száz videós YouTube csatornát tiltotta le mindenestől!!!! Pedig nem is lőfegyverekről volt benne szó, hanem csak egy ártatlan szóhasználati félreértésről, mivel buta az AI. Na, már most kopaszka elővette a nagypityukat, ezért hátsón fogják rúgni, kő keményen. A YouTube köztudottan SWJ, polkorrekt, liberális, fegyverellenes, kormánybarát, ezzel pedig teljesen szembement a kérdéses videó, nem csak a fegyverek miatt, hanem az egész komcsizós, kormányellenes izgatással.
Azzal egyetértek, hogy a tévé szerepét átvette a YouTube. Tévét én vagy már 8-9 éve nem nézek, a filmeket is felváltották 2004-2005-től a sorozatok, most meg pár éve nálam váltotta a sorozatokat a YouTube.
A linuxos közösségben pedig majdnem mindenki követi az alap linuxos YouTube-csatorknákat, Distrotube, Chris Titus Tech, Luke Smith, Brodie Robertson, gobletu, Bryan Lunduke (őt konkrétan utálom), BigDaddyLinux, Level1Techs, Switched to Linux, stb.. Hiszen akit ez a téma érdekel, és akár csak megnéz egy videót is, onnantól az arcába kapja ajánlóként a többi hasonló videót, csatornát is, és jó, hogy követni szokta.
Ugyanez van a retrósoknál, akit érdekelnek a régi gépek, azok tipikusan fel vannak iratkozva az LGR, 8 bit guy, Retrospector78, Phil's Computer Lab, Tech Tangents, Retro Recipes, NostalgiaNerd, Retro Man Cave, Modern Vintage Gamer, Jan Beta, Budget Builds, stb..
Meg szintén ezt figyeltem meg a retró elektronikásoknál, meg fizikás-matekos-csillagászos ismeretterjesztős, de még a főzős, audiofil, zenei csatornáknál is. A legtöbb érdeklődő 99%-ban követi ugyanazokat az alap csatornákat a témában, ha egy embernek a kommentjét látod az egyik videó alatt, ismerős lesz más csatornákról is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #20646 üzenetére
Ja amikor linkelted a videót, a kommentek közül azt szúrtam ki először.
Érdekes, már megfigyeltem korábban is, hogy van több réteg, akik nagyjából ugyanazokat a csatornákat követik, némi átfedéssel.Youtube átmegy a régi tévé szerepébe lassan. Bár most már nincs annyira durván cenzúrázva, mint ~5 évvel ezelőtt volt.
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #20638 üzenetére
Úgy emlékszek Louisiana, de nem vagyok benne biztos, csak abban, hogy nem Texas, hanem attól keletre, valami déli állam. Azt eddig is levettem, hogy redneck, meg amint írtam, arrafelé (Texasban is, ahová a szintén linkelt 8 bit guy való) valóban szokásos minden háztartásban azért egy fegyver, abban ott semmi abnormális nincs, annyira természetes, mint a magyar háztartásokban a Rubik-kocka. De az új volt, hogy ez ennyire kormányellenes, militarista, meg ennyire fegyverarzenálos fószer. Valahogy eddig azért polkorrektnek meg kiegyensúlyozott szemléletűnek adta magát elő, így meglepett. Egyébként pont azt mondja a videón, hogy nem minden államban lehet fegyvered. Sok esetben engedélyhez van kötve, és azt sem adják meg bárkinek, erős szűrők vannak rá, meg meg is kell indokolni, hogy önvédelemhez vagy mihez lesz, és akkor is csak otthon tarthatod, nem viheted sehová. Nyíltan, ilyen pisztolytáskában vagy anélkül meg aztán végképp nem lehet nálad.
A másik kopasz, az erdőben lófráló Luke Smith pedig Floridából való, szóval az is déli, felköltözött egy állammal feljebb Georgia-ba, mert ott kapott olcsón mezőgazdasági telket. Az a csávó nem redneck, inkább amolyan újvonalas neoértelmiségi, lázadó egyetemista, de az is elég jobboldali (majdnem szélsőjobbos, szintén egyértelműen kormányellenes) nézeteket vall, csak vallásosabb, szektásabb, filozofálósabb, pacifistább kivitel, nem az a be van készítve a fegyverarzenál meg toljuk a redneck témát típusú emberke. Bár lehet tényleg csak az a különbség, hogy ő kicsit finomabban, értelmiségi köntösben adja magát elő, és valójában nála is lehet arzenál, ki tudja. Eddig videókon nem reklámozta, attól még simán lehetséges.
Szerk.: és lőn, a fegyveres DistroTube videó alatti kommentekben valaki elő is hozta poénvonalnak, hogy Luke Smithnek mi lehet a garázsában, rendesen megindult a trollkodás, hogy íj, interkontinentális rakéta, meg nukleáris töltetes tengeralattjáró, ami kizárólag szabad szoftverrel üzemel
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Rimuru #20643 üzenetére
Na ezt magyarázza meg valaki! N+1 évig volt IE amiért kaptak hideget-meleget, mégis ragaszkodtak hozzá. Aztán lett az Edge, és itt befejeződött az érdemi fejlesztés.
Most már csak egy chrome+edge skin van. Miért ragaszkodnak ennyire ahhoz, hogy legyen egy "saját" böngészőjük? Miért nem engedik el?
1. Ami nem megy azt minek erőltetni?
2. Azokat az erőforrásokat inkább öljék a Windows tesztelésébe.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Rimuru
veterán
válasz Apollyon #20642 üzenetére
Ha mar bongeszok, mindjart itt van a linuxos edge is, en biztos kiprobalom majd.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Apollyon #20639 üzenetére
Es a kiegeszitok se mennek.
Nalam az elso elofeltetel a hasznalatahoz a kiegeszitok tamogatasa (az osszes, nem csak nehany tolt amiket amugy nem hasznalok). A masosik hogy legyen proprietary blob mentes build lehetoseg, tehat f-droidba is felkeruljon.Vigyázat, csalok!
-
Apollyon
Korrektor
Ez az új androidos firefox kinek jó?
about:config a stabilból kiszedve, grat.
A betaban legalább a gyakran látogatott lapok újból megjelennek a négyzetben, a stabilban ez nem volt benne.
Ezenkívül egy csomó, kihasználhatatlan üres space van a képernyőn. Mint az új weboldalak, ugyanannyi területen töredék információ jelenik meg.Aztán ott vannak a gyűjtemények (collections), ami aztán marhára hasznos újítás, huszonéve erre vártunk. Ja, nem.
Valami nagyon elborult idiokráciás fasizmus van a mozilla vezetésben.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #20637 üzenetére
Bár nem néztem utána, de a kiejtéséből és a szóhasználatából ítélve (shall I?, thank y'all) ő valami texan, vagy ahhoz közeli, ott pedig elég konzervatívak az emberek. Amit amúgy likeolok.
Ja fegyvered simán lehet usákiában, még be is vitték régebben a suliba a gyerekek hogy lerendezzék azt a múltkori tanárnak árulkodós balhét a másik gyerekkel.
De a kinder tojás be van tiltva mert veszélyes.
-
Frawly
veterán
Na, ezen eldobtam az agyam. Kopasz fószer, nem az erdőben bóklászós, hanem a másik, bevillantja a fegyvergyűjteményét. A videó elején még csak azt hittem, hogy trollkodik, és előrehozta az április 1-ei videót. Mikor előszedte a 9 mm-est 5:20-nál, még arra is azt mondtam, hogy ez náluk alap (8-bit guynak is van Glock-ja), hogy olyan van minden háztartásban arrafelé, meg csak vadítja a népet trollkodással. De mikor szedi elő az arzenálja több tagját, ott lementem hídba, meg amilyen dumát nyomat hozzá a komcsi USA tagállamokról, meg a nyilvános fegyverhordásról (mikor nem csak otthon tartja, hanem kiviszi utcára is, hogy lássák, hogy van nála). Keményen nyomja a csávó, ezt nevezem én Free Software Movementnek, nem ilyen papolás és ököl a levegőben, mint Stallmannál, hanem megtámogatja rendesen tűzerővel is, ha kell. Hozzá képest John Rambo még nem is volt felszerelve rendesen a vietnámi dzsungel közepén, pedig annál is ott volt a nagypapi, meg gránátok, aztán lekaszálta velük a fél őserdőt.
Persze azt még tudni kell, hogy kb. 1 éve a boltban, ahol akkor dolgozott ez a faszi, egy fekete vásárló panaszt emelt rá rasszizmus meg megfélemlítés miatt, igaz nem várta meg, hogy kirúgják, inkább maga mondott fel. Akkor azonnal ki is adott egy videót, hogy ártatlan, meg ő nem fajgyűlölő, meg lehet fenyegetően néz ki a külseje, mivel nagy darab, de nem volt tagja semmilyen katonai szervezetnek, csak a kinézete miatt volt áldozat, meg ő nem is csinált semmit, mindenkivel korrekt. Akkor hittem is neki, de a mostaniak fényében el tudom képzelni, hogy a helyiek már ismerik ilyen militarista, fegyversznob hozzáállásáról, így tényleg lehet, hogy valaki fél tőle, csak benéz egy keményet, aztán nem mernek vele packázni, akkor sem, ha pityukat épp aznap otthon hagyta, meg nem hinném, hogy hittérítők meg házalók be mernek hozzá csöngetni, hogy zavarják.
Megereszt persze még közben pár év idézetét is, mint pl.:
– you need to own several kind of guns to have all of your bases covered
– 22s are perfect for shooting small game, the ammos are really cheap ... and it's great for children as well
– ... buy two, that way you can arm a friend or family member in a sh!t hits the fan situation
Mindezeket persze teljesen komoly arccal adja elő. Még mindig nem tudom eldönteni, hogy komolyan gondolja-e vagy csak trollkodik. Főleg, mikor gyerekeknek ajánlgatja, meg előadja az AK-ról, hogy az milyen olcsó, az arra enged következtetni, hogy csak a humora ilyen jó. -
Frawly
veterán
Természetesen a kábel számíthat. Két esetben:
1) analóg átvitelnél
2) digitálisnál, ha annyira selejtes, annyira irdatlanul rossz minőségű a kábel.Illetve ugyanilyen alapon számíthatnak a csatlakozók, kábelhossz, elvezetés helye is. De itt most a hittételbeli extrém vadításokról volt szó, mint pl. a denevérhallású (192 kHz-es mintavételezést állításuk szerint kihalló) audiofilekről és hasonlókról.
A 2000 dolláros USB kábel, meg a 3000 dolláros tápkábel az egyik fenti 1)-2) kategóriába sem tartozik, az tipikus snake oil, ahogy a nemzetközi irodalomban hívják.
[ Szerkesztve ]
-
-
Cyrin
addikt
válasz Rimuru #20629 üzenetére
igen, pont ez volt a szándék.
Amúgy meg megint a egyoldalú kinyilatkoztatások, tapasztalatok nélkül. Nem csak a birka oldal létezik.
Nekem elég drága hifim volt amíg el nem adtam lakásvásárlás és gyerekszületés miatt. Amit megtartottam azok pont a kábelek.
Egyébként szkeptikus voltam, nem szektás, a kábelek nem szólhatnak másképp gondoltam az elején. Aztán olyan transzparens rendszert sikerült összerakni, hogy két ugyanolyan összekötő kábel is másképp szólt csak azért mert más csatlakozó volt rajta, vagy ahogy a kolléga mondta dugóforgatás, vagy bejáratott kábelirányok megfordítása.
És én ennek kurvára nem örültem, mert annyira sokismeretlenes lett az egyenlet. Komolyan felbosszantottak az ilyen dolgok. De csak azt hittem el amit hallottam is.Csak ez az egész téma nem idevaló, mármint hosszan.
-
Frawly
veterán
válasz Rimuru #20629 üzenetére
Akkor lehet én értettem félre, a múltkori eset óta erre allergiás vagyok. Természetesen a hifis topikot nem éri meg szórakoztatni, meg erről tájékoztatni, mivel ők pont hogy ebben a bűvkörben élnek, amiről beszélek, és annyira mélyre ásták magukat ebben, hogy nem lehet felnyitni a szemüket, a legmakacsabb banda, ami létezik. Elvakult vallási fanatikus szinten hiszen ezekben a mesebeli dolgokban. Ezek pont úgy vannak kitalálva, hogy a legtöbb ember, aki nem ért hozzá, beszívja mendemonda alapon, és nehéz legyen ellenbizonyítani, mivel részben szubjektív dolgokról van szó, és bármit írsz, jönnek ilyen általános példákkal, hogy de, az ő XY cuccukon jobban szól, meg az üknagybátyjuk is bezzeg ezzel nyomja, és ő is tanúsíthatja, hogy jobban szól, ő még a biteket is hallja önmagában, meg a CD hibajavító mechanizmusát. Pont ez az egésznek a csapdája, hogy pszichológiai trükk, és aki ennek áldozata, az vallási alapon hisz benne, és még csak nem is hazudik, mert ő tényleg jobbnak hallja, mert jobbnak van eladva, és áldozatul esik az egész pszichológiájának. Az egész pont így van kitalálva előre, hogy így működjön, így hasson emberekre, és objektíve ne lehessen semmit bizonyítani, csak ilyen hittétel alapon lehessen vitatkozni, hogy egy esetleges összecsapásban Bruce Lee vagy Chuck Norris nyerne-e. Kb. olyan, mint ufóhívőket győzködni, hogy nem járnak erre ufók, meg nem élnek a föld alatt gyíkemberek. Mert hát ők állítják, hogy de pedig igen, az ellenkezőjéről meg nem tudod meggyőzni őket.
-
Frawly
veterán
Hú, ezt ne kezdjük már veled is előröl. Most lettem megszabályozva, hogy Linuxról nem írhatok a linuxos OFF topikban, most erre az jön, hogy erről sem írhatok, és tényleg az lesz, hogy csak arról lehet, amit ti itt megszavaztok, és ráragasztott illetékbélyeges engedélyre szabad írnom, abból is csak olyat, amivel egyetértetek. Ha tényleg ennyire ki nem állhattok, inkább akkor befejezem a linuxos topikok látogatását, mert ez így már nagyon gáz. Hidd el, nem akarok balhét, vagy bosszantani az ittenieket, mert abban semmi jó nem lenne nekem sem, hogy csak úgy heccből hergelgessek embereket, hogy moderátornak kelljen mindig idejárni takarítani meg rendet tenni. Most még az sincs, hogy hú de hosszút írtam, és kivuggad a szemetek, mert olyan nehéz elolvasni. Kétszer 15 sor volt az egész. Ha meg hifista vagy, akkor meg biztos magadra vetted, vagy nem értesz vele egyet, de akkor meg azt írd, ne azt, hogy milyen topikba meg hová írhatok, meg kérhetek elnézést, hogy merek fórumozni. Ez most itt merült fel, itt írtam róla, nem értem, hogy ez az OFF-ba hogy nem fér bele.
-
-
Frawly
veterán
Nem troll, sok audiofil tényleg ezen a szinten van, komolyan gondolják. Tudom, viccnek is durva, de ők ennek nincsenek tudatában, hogy mennyire meg vannak vezetve ilyen hülyeségekkel. Simán beszopnak olyanokat, hogy 2000 dolláros USB/koax kábel jó csak, mert a normál olcsóbbakon jitterelnek az 1-esek és 0-ák, késve érkeznek a bufferba, ami úgyis pont azért van, hogy 0-ra kisimítsa a jittert, pont ez lenne a lényege az egész digitális témának az analóggal szemben, hogy se zaj, se jitter, se wow/flutter ne legyen. Nagyon sok ilyen facepalm dolgokat olvasni tőlük, szóval az elektronokat lehúzó gravitáció egyáltalán nem áll tőlük távol, Apollyon simán piacra dobhatna valami frankó 1000-3000 dolláros antigravitációs árnyékolású kábel, tenni egy 10 dolláros kábelre egy 10 dolláros ferrite gyűrűt, és elkérni érte 100× annyit, a sok debil venné, mint a cukrot, csak rá kell írni, hogy audiofil-grade, meg high-end audio és egyéb buzzwordöket.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #20621 üzenetére
Valóban a végtelenségig lehet butítani ezekkel az embereket, és így lehúzni.
Csak gondolj bele, az se mindegy, hogy milyen magasra rakod a hangfalat. Ugyanis a lefele lógó kábel a gravitáció miatt befolyásolja az elektronok áramlásának sebességét (ami ugye maga a zenei információ), mivel az elektronoknak tömege van.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #20620 üzenetére
Én se akarok vitatkozni, mert nekem mindegy mit hallgatsz, de azt azért ellenőrizd, hogy nehogy pszichológiai placebóhatás legyen nálad is. Mert az emberi psziché úgy működik, hogy ha valamiről tudod, hogy techikailag jobb, azt jobbnak is akarod hallani és azt jobbnak is hallod. Ezt a hatást vaktesztekkel védik ki, hallgasd meg ugyanazt a zenét egyszer CD minőségben, egyszer 1 GB/5 perces high-res formátumban, azonos hangerőre normalizálva, random, úgy, hogy ne tudd melyik szól. Akkor ha tényleg hallod, hogy az egyik jobb minőségű, nem csak tippelgetsz, akkor neked lehet okés lesz.
Egyébként az meglepő, hogy 1 GB / 5 perc akadt, mert ha még HDD-ről is megy, a normális lejátszók bufferelnek a memóriába is, így akadnia nem kéne.
Sajnos az audiofil ipar ilyen, aranyozott csatlakozók, 2000 dolláros USB kábel, MQA, high-res, meg egyéb húzások, a sok audiofil meg megveszi, mert jobban szól, mert placebóhatás miatt jobbnak hallják, közben meg vakteszten elvéreznek. Legtöbbször már a 128 vs. 1411 vs. 9216 kbps között sem tudják a különbséget kiszúrni, vakteszten összevissza tippelnek 45-55%-os találati aránnyal.
A másik megvezetés meg az szokott lenni, mikor nem is a minőség dönt, hanem a felvétel keverése, masterelése. Pl. az SACD a legtöbb esetben jobban szól, mint a CD, de nem a magasabb felbontás miatt, hanem mert másik stúdiókeverés van rajta, egy igényesebb master. Ezért egy SACD akkor is jobban szól, ha lekonvertálod „sima” CD formátumra. Mert másik zene van rajta, nem ugyanaz a zene szól róla jobban, ez egy teljesen másik irányú trükk.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #20619 üzenetére
Amikor hallgattam CD-nél jobb minőségű digitális forrást, akkor valóban jobb volt, ugyanaz a zene, hiszed vagy sem. Sajnos már nincs meg, mert kb. 1 GB-ot foglalt egy 5 perces zeneszám, a HDD miatt már akadt alatta kb.
De nem vitatkozok, már amúgy is 6+ éve dobtam a témát, elvagyok az mp3-mal is.
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #20618 üzenetére
DSD nem feltétlenül MQA. Vagy DSD FLAC is. Meg a DSD-nek, hogy előnye legyen, ahhoz eleve olyan felvétel kell, amit DSD-vel vettek fel és kevertek, és komoly hangcucc is kell hozzá, hogy kihajtsd.
Ez a motoros hasonlatod nem állja meg helyét. Eleve az egész audió minősége teljesen szubjektív, meg erősen hangfelszereléstől is függ.
És akkor streamnél még ott vannak az egyéb tényezők, kínálat terjedelme, sávszéle, kliensprogi minősége, kereshetősége, stb.. Ezek többet számítanak az átlag zenehallgatónak, mint hogy 44,1 vagy 192 kHz, meg FLAC vagy DSD vagy MQA.
Nekem igazából a ogg Vorbis 320 kbps-os Spotify is megfelelt volna, ha nem olyan kaka annak is a kliense, meg nem tolják el valami gyorstömörítési profillal a hangminőséget.
-
Apollyon
Korrektor
Nem vagyok audiofil, mp3-at hallgatok nagyrészt.
De azért a high-end audioformátumok tényleg brutál jók, és nagyságrendbeli különbségek vannak a CD-hez képest.Szerintem ha az mp3 egy babettának felelne meg, akkor a CD-s FLAC/WAV meg egy Simson motor. Ehhez képest egy DSD meg már chopper.
Egy mp3 és egy FLAC között nincs akkora különbség mint a FLAC/WAV és DSD között. Persze ehhez azért jobb cuccok kellenek, és sokat hallgatok zenét, viszont szerintem nem akkora a különbség hogy megérje rá a sokkal több pénzt rákölteni. Arról nem beszélve, hogy azért ilyen komoly forrásokból nem éppen telített a piac.
-
Frawly
veterán
válasz sh4d0w #20614 üzenetére
Nem, azt valójában csak ubyegonnak szoktam írni, mert ő jön ezzel az örök kezdő, meg ő nem, meg különben sem. Őt szoktam ezzel a fejlődéssel győzködni.
(#20609) Aweriot: ettől féltem. Nem is értem, hogy miért van ez a korlátozás. Így szívhatok listalétrehozással.
(#20612) F34R: nem érdekel az MQA, mivel veszteséges. Most nagy buzzword, de nincs semmi előnye. Nekem különben is elég a sima CD-FLAC, ha meg telón hallgatom, akkor a 320 kbps-os AAC (ha nincs eltoltva a tömörítése).
-
válasz Frawly #20607 üzenetére
Valójában amikor fejlődésképtelennek titulálod mindazokat, akik nem akarnak minimalizmussal baszakodni, akkor igenis személyeskedtél.
Részemről itt end of story, írhatsz akármit e témában, nem fogok rá reagálni, de tartom magam a korábbi ígéretemhez.
https://www.coreinfinity.tech
-
Frawly
veterán
válasz #20749568 #20605 üzenetére
Linux alá nincs Tidal kliens. Csak böngészőből lehet elérni, ami HTML5-JS alapú. Magyar webtechnológiás. De vedd úgy, hogy a webes rész sztornó, mert a natív andoridos appban sem megy. Ha rámegyek egy számra, akkor csak kedvenceknek tudom megjelölni, vagy meghallgatni, vagy lejátszási listára tenni. Olyat nem lehet, hogy offline letöltést nyomjak, hogy úgy is hallgatni tudjam, amikor nincs net. Komplett album vagy lejátszási listánál van egy csúszka az elején, ha azt behúzom, akkor offline hallgatásra letölti a lista/album összes számát, de olyat nem tudok, hogy csak egyetlen dalt tölteni, mert az adott albumről, listáról csak az érdekelne. Most vagy én nézek be valamit, vagy ez egy szándékos ellenlépés a streamszolgáltatók részéről.
Tudom, kerülőútnak lehet azt tenni, hogy előbb lejátszási listába rendezem ezeket a „magányos” számokat, majd az egész listát töltöm le, de ez workaround, nem valódi megoldás. Nem akarok állandóan listával szívni.
-
Frawly
veterán
válasz sh4d0w #20606 üzenetére
Valóban, kár volt leírni. Mondom, nektek nem reklamálni kéne, hanem általános fórumos vitakultúrára és emberkezelésre szert tenni. Egy országos nagy public fórum mindig is ilyen volt, mindenféle figurák írogatnak, akár olyat is, ami neked nem tetszik. Ezt meg kell tanulni kezelni, elviselni. Nyugodtan lehet a moderátorhoz menni sírni, én meg téged fújlak be személyeskedésért, meg hogy nem fértek el tőlem. Mert érdekes, hogy az itt lévő emberek 99%-a elfér tőlem, ők sem értenek ugyan mindig velem egyet, meg néhány közülük is unja, amiket többször felhozok, de nekik megvan az az alap vitakúlturájuk, hogy higgadtan leírják mivel nem értenek egyet, meg még mindig n+100-adszorra sem értenek egyet, meg gólyafészekkel és egyebekkel inkább eltolják poén irányába, ahogy egy OFF topikban illik is, és nem kezdenek el vergődni, meg személyeskedni, meg moderátornak jelentgetni, és mindenfele fetrengést levágni, ez a legfőbb különbség. Azért mert nem tegnap kezdtek fórumozni, ismernek, hogy ilyen stílusom, és megtanulták az ilyeneket kezelni, nem csinálnak belőle lelki kérdést, meg hasonlót.
Mondom, azt értem, hogy engem meg a stílusom ki nem állhatod, nem kell még egyszer leírni, de amíg én veled nem személyeskedek, nem kezdelek ki, vagy ilyesmi, addig férjél el tőlem. Ennyi a kérésem. Szerintem nem kérek sokat, és korrekt, semleges hangnemben írogatok, soha nem bántottalak vagy ilyesmi. Mondom, azért, mert valakivel nem értesz egyet, meg nem tetszik a stílusa, ne csinálj belőle személyes ügyet. Nem kell magad hergelni rajta, meg bosszút esküdni és ilyesmi. Én se teszek ilyet.
-
-
Frawly
veterán
válasz #20749568 #20597 üzenetére
Ha már online stream, azt nem tudja valaki, hogy Tidal webkliensből hogy lehet csak egy számot letölteni? Nálam csak egész lejátszási listát és egész albumot enged letölteni. Nem értem, ezt a Spotify-on is tapasztaltam, amikor ott voltam előfizetve, és nem értem a korlátozás okát. Vagy csak én nem találom, hogy ezt hogy kell engedélyezni.
-
Frawly
veterán
válasz sh4d0w #20596 üzenetére
Nem. A linuxos OFF topikban a szakmai dolgok számítanak OFF-nak, nem a linuxos politika, linuxos hírek. Ha szigorúan non Linux témát akar valaki, menjen át egy általános OFF/Lokál, gőzleeresztő, PH-s chattopikba. Ott tényleg nyoma nem lesz a Linuxnak. Ez itt viszont még mindig a LINUX-OSSSS OFF topik, nem a szelíd motorosok, meg nem a veresegyházi evagelisták OFF topikja.
Nem mellesleg meg nem írom le még egyszer, hogy nem fogok CSAK AZÉRT Logout-cikkeket írni, mert 1-2 embernek csak ott férek el. Az annyira szakmai részt legközelebb a Haladó linux topikba írom, de ami nem annyira szakmai, pl. hírek, általános felhasználói fejtegetések (pl. minimalizmus), általános informatikai trendek, milyen gépet vegyünk Linux alá, stb., azok ide fognak menni továbbra is, mert azoknak semmi keresnivalójuk a Haladó topikban. Sőt, arra is fenntartom a jogot, hogy ha valaki más hoz fel valami témát akármilyen topikban, arra ott fogok reagálni, akkor is, ha nem tartozott eredetileg oda, és nem fogok átlinkelgetni a megfelelő topikba válaszolva. Tehát ahogy múltkor is, pl. felbukkan valaki itt egy kezdő ilyen régi gépre milyen sovány Linux disztrót kérdéssel, vagy valami windowos dual boot kérdéssel, azt én részemről továbbra is megválaszolom itt, és nem fogom átküldeni másik topikba, csak hogy ilyen rend a lelke mindennek emberek lenyugodjanak, és a OCD-jük csillapítást nyerjen.
Igazából nektek kettőtöknek nem az a bajotok, hogy az OFF topikba mi tartozik, meg mi nem, hanem személyeskedési alapon a személyem és a stílusom nem állhatjátok ki, ami még nem is érdekelne, mert egyéni szocproblémátok, de boszorkányüldözést folytattok ellenem, hogy kirekesszetek valahova, ahol egyáltalán nem kell a „sz*rjaimat” olvasni. Ha nem tetszenek az írásaim, akár stílusban, akár tartalomban, ignoráld őket. Nem kell elolvasni, nem kell egyetérteni vele, nem kell rá reagálni. Simán opció, hogy egyszerűen átugrod, amint a nickem meglátod előtte, ebben az a legjobb, hogy nem csak az OFF topikban működik, hanem bárhol. Vagy ha nem sajnálod rá azt a 300 Ft-ot, előfizetsz VIP-re, és akkor simán bárki nem tetsző figurának a hozzászólásait blokkolhatod, az egész PH fórumon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Wuthering Waves
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Trollok komolyan
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen TV-t vegyek?
- Külpolitika
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Gurulunk, WAZE?!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest