- Számítási kapacitásban és hardverben gazdag 2025-öt kíván a PROHARDVER!
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Egyedi Ryzent kér a Lenovo a készülő olcsó kézikonzoljába?
- Scuf Reflex Pro kontroller és egyéb Black Ops 6 érdekességek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz #20749568 #18797 üzenetére
Azér ropi sör mellé még OK, de csaj, mint ropi? Akkor már....
Nem tiszta nekem sem, miért neked válaszoltam, de gondolom ezekre a használhatatlan zeneappokra mit is írhattam volna.
Rammstein után Demjén jött
Figyelj, ha így térképezte fel a zenei ízlésed, mit akarsz? Demjén is rocker is volt.
Systemd nyekergést meg kár volt emlegetni, nemsoká jön Frawly koma, mert sajna visszakullogott Arch-ra. Lesz itt még rohaggyonmegpottering, ne aggódj!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Rimuru
veterán
válasz #20749568 #18795 üzenetére
Spotify-n sose fordult elo hogy egy jo kis metal session utan folyatja a legujabb tuc-tuccal. Az is "vicces" hogy hallgattam valamit, ujratoltom az oldalt, ranyomok siman a play(/space)-re, na mit kezd el jatszani? oszinten nem tudom, de az is biztos hogy nem folytatja ahol voltam es nem is az en izlesemnek megfelelo listat. Jobban orulnek ha pl flow-t kezdene el az aktualis szenny helyett.
Hogy valami jo is legyen, telefonon van zene felismeres feature (bar konnyu zavarba hozni).próbálta a fene - akkor fene vagy, kiprobaltad te is, emlekszem.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz #20749568 #18793 üzenetére
Ami meg mindig zavaro hogy kepes tokre erdeklodesi korombe nem illo dokgokkal megdobalni, mit erdekel engem hogy az aktualis popban mit hallgatnak?
Spotify connect - meg szerencse hogy az se tokeletes, kb ugyan azt az elemenyt hozza tobb linux kozott mint a tobbi szolgaltato az osszes platformon.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz #20749568 #18790 üzenetére
Miota lejart a tidal igen.
Jelenleg a free planban vagyok, PC-n tok jol hasznalhato igy is. Nalam nincsenek reklamok, tracking protection es/vagy a router/pihole megfogja az, hogy orankent 10 szamot lehet atugrani nem nagyon erint es amugy is csak mixekben szamit. Offline is annyira fontos mostani idokben mint a mobilnet - utobbi sincs.
totron: rosszul irta zoltanz, a szulei voltak tehetsegesek, a holgyrol nem tudunk semmit ezen kivul.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
-
-
nagyúr
válasz Frawly #18778 üzenetére
Lehet ez kicsit érthetetlenre sikerült, de aki képben van minimális szinten, az érti mire gondolok. Az, hogy neked valami kínai, az nem jelenti azt, hogy akkor nincs is értelme.
Ember! 3 szót vastagítottam és kizárólag arról fejtettem ki véleményem, nem a szakmai hablatyról. Ha ezt Te nem értetted meg, akkor viszont igen komoly bajban vagy. Már sokadjára teszem, de újra feladom.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #18774 üzenetére
Lehet ez kicsit érthetetlenre sikerült, de aki képben van minimális szinten, az érti mire gondolok. Az, hogy neked valami kínai, az nem jelenti azt, hogy akkor nincs is értelme.
Amúgy ma visszaálltam Archra, egyelőre waylandes SwayWM fut, az X.org + Openbox konfigokat átmásoltam Void-ról, de még nem röffentettem be. Ráküldtem egy pacman -Syu frissítést, 2-3 hónap kihagyás után ~375 csomag frissült ~1250 MB letöltést eredményezve, a rendszeren ~5 GB változást eredményezve, valami 4 csomag váltott korábbiakat. A frissítés gond nélkül lement.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz inf3rno #18775 üzenetére
A Delphi sokáig azért volt népszerű, mert mindenhol Pascalt tanítottak. Szerintem sem nagy szám, lényegében egy barátságosabb szintaxisúra alakított C++ szerűség, csak sokkal kevesebbet tud és rugalmatlanabb. Kicsi igény van már Delphire, kevesen is értenek hozzá jól, de aki Delphi-fejlesztőként helyezkedik el, az viszont nagyon jól megfizetik állítólag, pont azért, mert hiánytudás.
A Cobol meg nagyon népszerűtlen, pedig semmi baj nincs vele, könnyen olvasható a kódja, csak régi nyelv és feledésbe merült. Mostanában kezdik felkapni, szükség van olyan programozókra, akik ilyen régi mainframe-re tervezett 50+ éves Cobol kódokat tartanak karban, főleg az USA-ban népszerű még szervereken ilyesmiket futtatni. A Fortrant életben tartották a matekosok, pénzügyi szakemberek, fizikusok, de a Cobol el lett hanyagolva. Nem vagyok nagy híve, mert bár semmi baj nincs vele, de semmiben nem is jobb, mint egy n+1. strukturált modern nyelv, így ilyen formán szükségtelennek éreztem mindig is.
Nyilván egyik ilyen index és felmérés se tükrözi a valóságot. Meg valahol ki milyen nyelven programoz, az három dolog függvénye, a 1) megrendelő, munkáltató, projektvezető miben várja a kódot, 2) mit kíván a feladat, 3) meg ki mit szokott meg, mihez ért jobban. Ha adott a választás szabadsága, nyilván mindeni azt használja, amire esküszik, amit a legjobban ismer, kb. mint szövegszerkesztőknél, meg disztróknál. Az esetek nagy többségénél viszont már adott a nyelv, mert a projekt abban indult, vagy a megrendelő írja elő, akkor nem találhatod ki, hogy nem abba írod, neked a Z## nyelv tetszik jobban.
(#18776) sh4d0w: nem tudom, mint írtam, nem értek hozzá, nem is bírtam egyelőre megérteni. De a legtöbb helyen azt olvasom, hogy az egész funkcionális programozásnak az a lényege, hogy minden függvény, aminek a belső működése nem ismert, ezeket hívogatod, és nem állapotokhoz hívsz meg hagyományos programozási szerkezeteket. Állítólag teljesen más, mint az állapotautomatás Turing-felfogás, amire a legtöbb prognyelv épül.
-
válasz Frawly #18773 üzenetére
"Funkcionális programozásnál azt mondják, hogy a kivételkezelés nincs, meg ilyen overflow támadási scenáriók, ezért biztonságosabb."
Ez így, ebben a formában kijelentve marhaság. Ha egy functionnek adom át a változótartalmat vizsgálat és sanitize nélkül, ott pont ugyanúgy keletkezhet exception és pont ugyanúgy kiaknázható, mint OOP-nál.
https://www.coreinfinity.tech
-
inf3rno
nagyúr
válasz zoltanz #18770 üzenetére
A Delphi 23. a Cobol 25. A kettő együtt kicsivel több, mint 1%-ot tesz ki, nem túl népszerűek. Olyan 20 éve lehetett népszerű a Delphi, amikor bátyám középiskolában azon programozott, de ez alapján akkor sem volt nagy szám: [link] Igaz ez az index sem feltétlen tükrözi a valóságot.
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
válasz Frawly #18773 üzenetére
már az OOP kerül hatékonysági fölénybe.
Aztarohadtéletbe! Ez aztán a fogalmazás!
Egy dolgot nem értek, mégpedig azt, hogy ha az átlaghoz képest 1000x bloatabbul fogalmazol, mert ugye ez tény, akkor valójában Te bloat-függő vagy nem? De!
Ezt le kell még párszor írnom, annyira jó! HáB+ Ezt rögvest lefordítom urdu nyelvre.
kerül hatékonysági fölénybe
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz sh4d0w #18772 üzenetére
Nem minden esetben igaz. Egyszerűbb programoknál valóban bloatabb OOP-vel írni, de ha valami bonyolultabb programról van szó, ami sok hasonló objektummal dolgozik (játék, ablakkezelés, GUI felület), ott viszont már az OOP kerül hatékonysági fölénybe.
Funkcionális programozásnál azt mondják, hogy a kivételkezelés nincs, meg ilyen overflow támadási scenáriók, ezért biztonságosabb. Ez vagy így van, vagy nem, mint mondtam, nem értem a működési logikáját.
-
-
Frawly
veterán
Ezt tudja a sima vim is. Lehet terminálokat nyitni külön bufferben, :terminal paranccsal, :vs :split, stb. módszerrel, tiling csempéket hozva létre.
Egyedül azt az egyet nem tudja, hogy megszakadt munkamenetet nem tud visszaállítani a szerveren (te elmentheted a munkameneted vim-ben, de a szerver nem fog megismerni, ha megszakadt kapcsolat után kapcsolódnál vissza), ha távolról cseszegetsz egy rendszert, pl. SSH-val, erre tényleg jobb a tmux, screen, stb.. De ha csak sima terminálmultiplexelés kell, néhány csempe nyitásával, arra teljesen jó egy alap vim is.
(#18768) sh4d0w: így van. Népszerű, mert könnyen olvasható a kódja, könnyű megtanulni, sok példa, modul, tananyag van hozzá, multiplatformos. Matekozásra is ez a legnépszerűbb már, jó ideje háttérbe szorította még a Matlabot is, meg a Fortrant. Egyébként világ életemben utáltam, már az nem szimpatikus, hogy a behúzásnak külön jelentése van, így nem formázhatod úgy a kódot, ahogy akarod. Meg a Pythonban írt kódok elég lassúak, és erőforrásigényesek. Tipikus definíciója a bloatnak. Bár biztos normálisabb kódokat is lehet benne írni, aki tud programozni, az minden nyelven tud normális szoftvert írni, aki meg nem, az meg bármelyik nyelven gányolni fog.
Ami nekem nagyon meredek, nem bírom megérteni, az a funkcionális programozás (Haskell és társai, de be van építve már Lisp, Python, C++, stb. nyelvekbe is ez a paradigma). Egyszerűen felfoghatatlan hogy működik, dobálóznak benne mindenféle lambda kalkulus, monádok, kombinátorok, Curry-zés, meg végtelen adatstruktúrák. Egyszerűen magas, hogy akkor mik ezek, melyiket kell használni, melyik mire jó. Már annak idején az OOP-t is nagyon nehezen értettem meg, kínlódtam vele, de ez a funkcionális baromság végképp felfoghatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
válasz totron #18763 üzenetére
Valahol 15 és 99 éves között vagyok, az ombudsman segít ezt homályban tartani, mert nem is releváns. A C még mindig nincs a horizont alatt, a terminálos toolok, meg kernelek nagy részét ebben írják most is. Még mielőtt valaki gyerek megint meglepődne, használják a C++-t is, nem is keveset, az még a MS-nál is népszerű, a Windows nagyja ebben van írva, de egy rakat más windowsos alkalmazás is, amik msvcrt valamelyik változatát használják, vagy telepíteni kell hozzájuk a Visual C++ Redistribute-able csomag valamelyik verzióját. A .NET alkalmazások közül is sok C++-ban íródik. De pl. mennyivel könnyeben tanul Java-t, meg PHP-t is az, aki már normálisan tud C-ül, pláne C++-szul. A C++ előnye ráadásul, hogy folyamatosan fejlesztett nyelv, újabb és újabb szabványai jönnek ki, mindig támogatja az aktuálisan legújabb, legmodernebb programozási paradigmát, azaz nem az az OOP-n ragadt meg, de mindenféle interface, aspektusorintáltság, stb. támogatott, egész a most divatos funkcionális programozásik bezárólag. Emiatt mindig releváns marad.
A C-t meg igaz, hogy szokás már a gonosz Assemlyvel rokonítani, de ez mindig is túlzás volt. Nyilván, aki Pyhtonon nőtt fel, meg BASIC-en, annak szinte gépi kód, meg hieroglifarendszer. Ahogy egy windowos meg desktop only felhasználónak mindig is meredek lesz egy Bash-script, meg a terminál, akármit csinálsz. Ők is azzal fognak jönni, hogy nem egy univerzumban lélegeznek. Közben meg senki nem úgy jött a világra, hogy ebben az univerzumban lélegzik, ezt mindenki tanulta valamikor, a kérdés milyen régen, és milyen messzire jutott el benne. Régen muszáj volt tanulni, mert minden gép és szoftveres környezet így működött, terminál-konzol, text interface alapon, mert nem volt akkor más, nem volt grafikus desktop, stb.. Ma már nem muszáj megtanulni, de még mindig érdemes. Pont ez a dolog csapdája, hogy kevesen próbálják ki, kevesen tanulják meg, és emiatt titokzatos lesz, meg túl bonyolultnak tűnik. Látszólag szembe megy a józan ésszel, meg a sokak által ismert GUI filozófiával, és emiatt hiszik azt, hogy kényelmetlen, primitív, meg fújj, tanulni kell hozzá, mi az, hogy egy menürendszert végigzongorázva nem kattintható össze bármi 5 perc alatt. Közben meg pont az a vicc, hogy ha megtanulod, akkor 2-3 billentyű nyomásból meglesz bármi, másodperceken belül, és mivel a működése a logikája mentén rögzített, ezért nem érintik mindenféle átdizájnolós divatmegoldások, felület/interface-átszabások, amik a széllel együtt változnak. És aki ennek már egyszer rákapott az ízére, az a jövőben is keresi ezeket a hatékonyságnövelő lehetőségeket, kipróbál új alkalmazásokat. Sok ilyen linuxos youtuber, meg reddites linux/unixport szál is erről szól, hogy a userek felfedeznek maguknak egyre minimalistább megoldásokat és ezt megosztják egymással.
De pl. nemrég írt valaki ilyen hex-color plugint vim-hez, ami a #RRGGBB kódokat automatikusan a vonatkozó színnel színezi ki háttérszínként, ami CSS, HTML szekresztésénél, konfigfájloknál roppant hasznos. A Redditen elterjedt néhány napon belül, már a YouTube-on mindenki ezzel nyomja. Meg Nerdtree, meg stb., amit utólag felfedeznek, hogy sima vim-mel is megvalósítható, mindenféle plugin nélkül, meg pl. amitől pár hete letettem a hajam, hogy terminál multiplexeléséhez nem kell tmux, vim is tud terminált multiplexelni (azaz a terminálból TUI-s tiling WM-et csinálni). Aki rákapott ilyenekre, az egyre inkább keresi ezeket. Újfajta terminálos MTP progik, fájlmanagerek, terminal prompt megoldások, ncurses és readline alapú alkalmazások, mindenféle billentyűzetes trükkök, suckless programok, stb..
-
totron
addikt
válasz Frawly #18762 üzenetére
Múltkor egy gyerek meglepődött azon, hogy a C++-t még egyáltalán használják. Mondom nem egy univerzumban lélegzünk. A C meg már rég horizont alatt van. Homályosan látják még a szakkkkmabeliek is és a gonosz assembly-vel rokonítják, mint holtnyelvet. Szépen vagyunk. Különben marha sokat írsz. De úgy is ez van. Mennyi idős vagy te?
-
Frawly
veterán
válasz zoltanz #18755 üzenetére
Így van. Sokan ezt nem értik, hogy megéri a befektetett munkát, nem önszopatás. Ez a jó a Linuxban, hogy nem egy profitcég fizetős terméke, amiben beleépítettek egy csomó DRM védelmet, meg korlátozást, és úgy kell használjad, ahogy azt a multik megálmodták. Hanem saját ura vagy a rendszerednek, azt állítasz, telepítesz, amit akarsz, egészen az utolsó bitig testre lehet szabni a rendszert, minimalizmusban egész végletegik el lehet menni. Plusz nyílt szabványokba, tradíciókba illeszkedik be, nem a semmiből jött (Unix, POSIX, X, stb.). Ilyenbe a munkát mindig is megéri beletenni, mindenkinek, minden szinten. Ha windowsos felhasználó, akkor megéri beletenni a munkát az átállásba, ha kezdő linuxos DE user, akkor valami számára egyel haladóbb disztróba, WM-be, ha már haladóbb disztrón van, akkor egy még haladóbba, végül akár a Gentoo-ba, FLS-be. Nyilván ez változó, hogy ki mennyire mélyül el benne, hol van a folyamat vége, mennyire fizetődik ki, de valamilyen szintig mindenképp érdemes elmenni ezen az úton.
Egyébként Luke Smith videói alatt is hasonló kommmentek vannak. Igaz főleg Windows-userektől, meg kezdőbb linuxosoktól, hogy szopatja magát ilyen minimalista megoldásokkal, meg scriptheggesztés, meg terminálos parancsok, markdown, LaTeX, vim, stb. mikor ez a múlt század vége, meg hiába nyer rajta hatékonyságban itt-ott néhány másodpercet, mire megtanulja, az az idő, amit nyert az egyik oldalon, a másik oldalon már elveszett. Már Luke sem tudja megértetni velük, hogy ez mind téves, mert egyrészt ilyen hatékonyságnövelő, minimalista módszerekbe mindig megéri beletenni az időt, ráadásul nem is tekinthető annak munkának, akinek ez a hobbija, érdekli, szívesen hekkelget ilyeneket, szeret új dolgokat és módszereket tanulni, mert nekik ez kedvenc időtöltés, szórakozás, önmegvalósítás.
Ráadásul azért is megéri szerintem a Linuxba időt tenni, mert kiállja az idő és az univerzalitás próbáját. Már 29 éve jelen van, nem valószínű, hogy akár 10-15 éven belül is akárhova elmenne a süllyesztőbe, tehát amit az ember megtanul, az nagyon sokáig használható, sőt, ha a Linux véletlen menne a süllyesztőbe, vagy annyira elqrvulna Windows-szintjére, és váltani kéne róla, akkor az ismeretek nagyja hasznosítható egy másik unixlike rendszeren, egész kicsi utántanulással, mert unixos parancsok, Bourne-kompatibils shell/script, X, valami sztenderd grafikus felület, stb. lesz azon is, egész minimális különbségeket kell csak megtanulni hozzá.
Én csak azt bánom, hogy nem kezdtem ebbe bele még hamarabb, a Linuxra átállással is vártam 2014-ig (bár már 2012-ben is volt egy pont, ahol majdnem átálltam át, egy fingon múlott, egy scanner és nyomtató problémáját nem tudtam akkor még megoldani). Megérte volna már jó 15 évvel előtte beleugrani, de akkor még szűk látókörű voltam hozzá, meg elvakított a játékok, DOS, Windows, mainstream világ, meg a kisebb ellenállás irányába haladás.
Azt irigylem legjobban, aki mindjárt nagyon korán tanulta meg ezeket Unix, shelljei, parancsai, C nyelv, vi/vim, Emacs, TeX/LaTeX. Ezek már ~40-50 éve jelen vannak, aki ilyesmiket megtanult anno több évtizede, azoknak milyen rég kamatozik már ez a tudás, és még milyen nagyon sokáig fog, akkor is ha csak a saját gépüket, rendszerüket managelik magánemberként, és nem rendszergazdaként meg programozóként dolgoznak. Jó lóra tettek, nagyon korán, ezeket azóta is lehet használni, még ha nem is feltétlenül eredeti formában, pl. klasszik AT&T/BSD Unix helyett Linux, Bourne-shell helyett BASH, C helyett C++ vagy valami C-szerű/szintaxisú nyelv, TeX/LaTeX-nek valami modern variánsa, vi/vim helyett nvim, Spacevim, vagy valami Emacs-klón, stb., de nagyrészt továbbra is használható. Ugyanilyen folyamatos kamatozó képesség a gépírás is.
Közben meg a másik oldalon, aki a kereskedelmi, zárt forráskódú rendszereket követte, az tanulhatott mindig mindent elölről, jött a C64, Amiga, PC, DOS, korai windowsok, Win 9x-ág, NT-ág, internetes korszak, nyelveknél ugyanis, anno megtanulta iskolában a Logo-t, otthoni gépen a BASIC, majd Pascal, majd PHP, majd ez-meg az, az mindig tanulhatott elölről mindent, minden egyes főbb OS, platform, grafikus felület, nyelvdivat váltásnál, lényegében legkésőbb 5-10 évente dobhatja is ki az egész tudását.
Pedig kisebb léptékű változások vannak a Linuxban is, sysvinit helyett jött a systemd (ami a cron-t is nyugdíjazta a vonatkozó disztrókban, fel lehet tenni, de alapból nincs fent), Xfree86 helyett a X.org + xrandr, új kompozitorok, mesa, ezek miatt egész máshogy kell sok mindent konfigolni, mint pár éve, most meg a X.org helyett jön a Wayland, OpenGL helyett jön a Vulkan, gcc helyett LLVM, stb., tehát vannak változások, kell itt is azért új dolgokat tanulni, de nem úgy, hogy az egészet újra kell tanulni, meg szinte a 0-ról újrakezdeni. C helyett is van már sok éve C++, Java, de könnyű C-re PHP-t is tanulni, stb.. Aki anno tisztességen megtanulta a C-t, még mindig élvezi az előnyeit ilyen-olyan formában.
Vagy pl. aki anno még a DOS korszakban rászokott a 2 paneles, commander-stílusú fájlkezelőre, ők a mai napig hatékonyabban kezelik a fájlokat azoknál, akik ilyen egy paneles, intéző-szerű fájlkezelőkkel szórakoznak. Sokkal jobban átlátják a mappastruktúrát a gépükön, sokkal jobban strukturálják az adataikat, nem hánynak be mindent az Asztalra, meg egyetlen mappába. Pl. aki anno a Norton Commanderrel kezdte 30+ évvel ezelőtt, és Windows alatt Far-ral meg Windows/Total Commanderrel folytatta, annak nem lesz érvágás az sem, ha Linuxra váltva terminálban csak egy Midnight Commanderje van, grafikus felületre meg fel tudja magának tenni a Double Commandert, Tux Commander, Gnome Commander, Krusadert. Na, ha ezekhez leülteted a Windows-intéző és Nautilis/Nemo Matyikat, meg meglátják, hogy az Asztalra nem tudnak szemetet kitenni, vagy még asztali ikonok sincsenek egyes grafikus felületeken, gyorsan végük van, mint a botnak, meg még szerverre is teszik fel a grafikus DE-s, asztaliikonos szutykaikat, VNC-RDP-vel, mert nem tudnak nélküle elleni, nem ismerik a terminált, SSH-t, stb.. Egész egyszerűen, aki régen megtanulta a hatékonyságot, annak más lesz a szemlélete a mai napig, más toolokért nyúl. Erről szól az egész, nem az önszopatásról.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz totron #18759 üzenetére
Zappa fogalmazta meg találóan egyszer az Underground-ot:
A mainstream/populáris zenénél, az jön hozzád (rádió stb), az underground nem, ott neked kell menned érte, akár eldugott helyekre. A Linux sincs reklámozva különösen, olykor egy driver-ért, vagy infóért meg kell járni a net bugyrait.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz totron #18759 üzenetére
De én nem érzem magam máshogy. Lehet már túl kocka vagyok, hogy ezek a dolgok számítsanak vagy még nem vagyok eléggé kocka. Na mindegy.
Szerintetek a routerekben van valami speckó áramkör, ami miatt jobbak, mintha ugyanazt csinálom pl egy x64-es géppel meg egy rá telepített programmal? Vagy van valami speciális kívánalom, pl real time OS? Van most egy mikroszerverem, ami 24/7 megy amúgy is, és ha már ott van, akkor arra gondoltam, hogy elláthatna router feladatokat is az ISP szutyka helyett, vagy legalább összehasonlítanám vele, hogy simábban csordogál e az adat. Elvileg csak plusz egy hálókártya kellene bele, de nincs gyakorlatom a témában.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
válasz Frawly #18752 üzenetére
Nem nagyon vágom, hogy a hsz, amire válaszoltál, miben érinti nekem címzett soraidat, ráadásul itt ontopic, de már én is leírtam, mi bajom van, meg más is, csak azok az egyik füleden be-, a másikon meg kiröppentek. A többire meg nem érdemes szót vesztegetni...
-
Frawly
veterán
válasz inf3rno #18750 üzenetére
Kenyeret én sem sütök, azt tudom, hogy nehéz belőni, még az sem mindegy, hogy milyen vizet használsz hozzá, az milyen keménységű. Pedig lehet megérné megtanulni, mert nem olcsóbb ugyan, mint boltban venni, de ha valaki ért hozzá, egész kicsivel több pénzből házilag finomabb, ropogósabb kenyeret tud sütni, ami eláll tovább, mint a bolti. Tésztát sem csináltam soha még, azt hallottam azt sem könnyű, főleg mikor méretre kell vágni, meg kiszárítani, elég idő és munkaigényes. Azért nem is olcsó, hiába nem olyan rettenet drága bele a liszt, tojás, tapasztalat és sok pepecselés kell hozzá, vagy nagyfokú gépesítés.
Madártej az jó ötlet, nem ettem vagy 7 éve, szerintem azt a hétvégén összeütöm. Természetesen valami netes recept alapján, mert még sose csináltam, nem is biztos, hogy elsőre jól sikerül.
(#18751) totron: jó, de a legutóbb abban maradtunk, hogy nem tudsz a dolgokhoz hozzászólni, inkább mész a napfénybe.
(#18749) sh4d0w: tudom, most nagyon okosnak hiszed magad, hogy ide sikerült röffenteni valami fél soros epés megjegyzést, de nem tudom komolyan venni. Ha nem tetszik valami, akkor írd le világosan mivel, miért nem értesz egyet, és szerinted hogy van. Mert azt értem, hogy semmi nem tetszik amit írok, se a minimalizmus, se a Void, se a Gentoo, se az Arch, se semmi, de akkor a főzés se, ha majd szóba kerül más, az se fog tetszeni, ez ilyen. Nem is értem viszont akkor az OFF topik minek van. Ráadásul már így 19 éves reggel a hátad mögött veterán fórumos motorosként megtanulhattad volna, hogy fórumokon nem csak a tiéddel 100%-ig egyező nézeteket publikálnak. Annyira önmegerősítés kell, akkor felnézel inkább egy saját magad alapított Facebook-csoportba, vagy úgy általában a Fácsén nyomatod családdal, rokonokkal, és teljes lesz az egyetértés. Csak ahhoz meg netre felesleges menni, azt lehet offline meg otthon is művelni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #18746 üzenetére
Igazából csak elég nagy edény kell, aztán 850W-on sem fut ki nekem. A rizs egy érdekes kérdés, anyám pl jól főz, de képtelen normális rizst csinálni, vagy túl sok vagy túl kevés vizet tesz hozzá, összetöri a keveréssel, utána önt hideg vizet, stb. Vannak olyan ételek, amiknél ki kell mérni a hozzávalókat, nem lehet csak úgy érzésre, valószínűleg ezért nem megy neki. A kenyér is ilyen egyébként, olyan 67+/-1% hidratáltság mellett a tuti az én gépemmel, érzésre viszont képtelenség 1% pontossággal kimérni hozzá a vizet. Ha az ember maga keveri a tésztát, nem a géppel keverteti, akkor talán lehetséges eltalálni a megfelelő állagot, de úgy sem egyszerű. Én madártejet fogok csinálni. De már évek óta ezt mondom, és sose jutok el addig.
Buliban hasznos! =]
-
Legyen könnyű a föld, Florian Schneider
-
totron
addikt
Na én ezt el nem olvasom.
[B][U]Körbenjárás[/U][/B]
plecsnit ráküldöm és megyek a napfényre. -
Frawly
veterán
válasz cami][us #18745 üzenetére
Szerintem a Linux sose fog felvenni túl nagy tömegeket, most a Win7 support lejárta után sem. A Mac talán, de a is csak Amerikában népszerűbb. Az emberek jó része mindig is Windowson fog maradni, amíg a MS dominanciája nem fog megtörni, mert függenek az emberek a Windowstól. De ez egy ördögi kör, mert az MS dominanciája nem fog megtörni, amíg Windowst használ szinte mindenki.
Ezen a bc-n az arbitrary precision calculatort érted? Hogy tesztelsz vele? Én a calc-ot szoktam használni (aki nem tudná, ennek semmi köze a LibreOffice Calc-hoz), ami szintén arbitrary precision calculator, és a bc-re épül. Ezt találtam a legjobbnak eddig, sok függvényt és műveletet ismer, pontossága tetszőlegesen nagyra állítható. Az Octave sem tűnt túl rossznak, azzal az a bajom, hogy a pontossága alapból csak max. 5-6 tizedesjegy, ami nagyon kevés, zsebszámológépeknek van 9-12, külön Python pluginnel tud többet, de akkor meg va() függvénybe kell ágyazni minden műveletet, ami rettenet kényelmetlen.
Egyébként matekos körökben a Python már a legnépszerűbb. A Matlab már csak második. Ilyen Octave, SageMath, ezeket elvétve használják csak.
A calc-ot még nem használtam benchmarkolásra. Pedig elég könnyen lehetne, mondjuk benyomod neki, hogy 300000! mennyi, azon elrágódik egy kis ideig elég erős gépeken is (i5-2520-on 35,554 mp.-et vett igénybe), és lehet nagyobbat is megadni, meg time-mal mérni. Ezt szeretem a calc-ban simán lekezel orbitálisan nagy számokat, amiknek a számjegyei képernyőkön át sorjáznak ezresével, de pontosságra is simán azonnal kiköp több ezer tizedesjegyre pontos eredményeket. Nyilván ez utóbbi már overkill, eleve átolvasni, áttekinteni is nehéz, de néha hasznos lehet, ha pl. numerikus módszernél nézed, hogy egy adott számítási módszer milyen gyorsan közelít pontosságban, milyen gyorsan konvergál egy várt eredményhez. Ráadásul ez a calc kicsi, nincs erőforrásigénye, és függősége sincs sok, minden disztró tárolójában ott van, és forráskódból sem nehéz kipörgetni. A szintaxisa is nagyon tetszik, pl. a függvénynevek jól megjegyezhetőek, és a hatványozást is beveszi ** formában, nem kell AltGr-rel ^ karaktert kiszenvedni minden egyes alkalommal, sőt, az x**.5 sokszor rövidebb is, mint sqrt(x)-t írni.
De sima számológépnek is nagyon jók ezek a terminálos, CLI, parancsértelmezős matekprogramok (bc, calc, Octave), meg nyelvi interpreterek (pl. Python), mivel kényelmesebb bevinni hosszú műveletsorokat, látod mit vittél be, könnyű visszagörgetni a history-t, eredményeket. GUI calculatoroknál, meg zsebszámológépnél nagyon nehezen látod a sokadig műveletnél, hogy mit vittél be addig a pontig, meg elgépelted-e, mert a pontosságuk, kijelzésük is elég limitált. Főleg, ha elgépeltél valamit, mert akkor lehet újra beírni az egész műveletsort. Ez megint egy jó példa arra, amikor a terminálos, CLI programok hatékonyabbak, mint a GUI-sok.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz totron #18744 üzenetére
Gentoo-t akkor érdemes használni, ha minimalista vagy. Ha valami bloatabb összeállításban használod, pl. valami fullos DE-vel, Gnome3, KDE5, Xfce, akkor szerintem odaveszik az értelme, és helyette használhatnál akkor egy full extrás, készre fordított mainstream disztrót. Ha viszont minimalista vagy, akkor meg nem a Gentoo a nehéz, hanem a minimalizmus teszi nehézzé, a legkritikusabb, hogy a kernelt jól felkonfiguráljad, benne legyen minden, ami az adott hardverhez és boothoz kell, meg a USE flag-ek legyenek jól összeállítva, hogy tényleg csak azok szerepeljenek, amik szükségesek, de csak azok, és hiánytalanul. Ezeket ki kell tapasztalni, ez az, ami nekem is nehézséget okozott.
A tejberizst illetően a cukorról nem tudok nyilatkozni, mert édesítőszerrel csinálom, esetleg némi cukor a kakaóban van néha, de akkor sem annyi, hogy odaégjen tőle. Bár szerintem a cukor nem probléma, amíg nem teszel bele egy tonnát, hogy túlsűrűsödjön tőle, meg elkevered rendesen, mikor már forró, akkor nem nagyon éghet amiatt oda.
Nyilván a tejberizst is mindenki máshogy szereti, van, aki kevesebb tejjel főzi, és szárazabban szereti, én a másik véglet vagyok, sok tejben, nagyon pépesen, zsíros tejben (ha nincs elég zsírtartalma, tejszínt, vajat lehet beletenni).
(#18742) inf3rno: elvileg lehet mikróban is, de ha valami ócskább mikró, akkor nagyon nehéz lehet belőni azt a fokozatot, hogy ne fusson ki, meg a mikró konzisztensen tartja a teljesítményszintet. Én nem próbálkoznék vele, de ha vészesetben csak mikró van kéznél (pl. valami nyaralóban vagy irodakonyhában), meg lehet végül is próbálni.
A rizs egyébként nem csak a tejberizsnél, de úgy általában problémás szokott lenni a konyhai antitalentumoknak. Nekik a sima, egyszerű rizshez vagy zacskós rizst szoktam ajánlani, vagy rizsfőző használatát. Esetleg párolt rizst: lábasban felteszik az 1 rész rizst, 2 rész vízzel, sóval (ízlés szerint tehető bele más fűszer is, óvatosan, kikísérletezve, legelőször són kívül mást nem érdemes hozzáadni), lefedik, kis lángot alágyújtják, és a lehető legkisebb lángon hagyják ~20-30 percig. Nem a főzési idő 20-30 perc, mert ebben az is benne van, hogy szép lassan felmelegszik, felforr. A lényeg itt, hogy le legyen végig fedve (amíg tanulja valaki hogy kell elkészíteni, lehetőleg átlátszó fedővel), és NEM szabad megkeverni, még akkor sem, ha látszólag lefogyott már róla a víz, a fedőt sem szabad levenni, mert bent kell tartani a forró gőzt. Keverni meg azért nem szabad, mert kialakulnak a rizsszemek között hőcsatornák, amiben közlekedik a gőz fel-le, ha keverni kezdik, ezek összerombolódnak és akkor fog garantáltan leégni. Esetleg ha valaki nem biztos a dolgában, ha lefogyott róla a víz, akkor elzárhatja alatta a tűzhelyet, de a fedőt még 5-10 percig ilyenkor se veheti le (konyharuhát is lehet tenni a fedőre), mert a forró vízgőz párolja tovább a rizsszemeket, hiába nincs alatta már láng. Nem szabad a lefogyott vizet pótolni, meg sok vizet sem szabad tenni bele, mert ázadék lesz belőle, nem lesznek pergősek a rizsszemek. Nagyon könnyű megtanulni, mivel csak felteszi az ember, hozzá sem kell nyúlni, időre leveszi és készen van.
Egyébként én sem vagyok valami nagy szakácsmester, sem gourmé. Csak mivel sose voltam gazdag, meg jó ideje nem főz rám senki, így meg kellett tanulnom alapabb kajákat megfőzni magamnak. Igazából sose szerettem főzni, mert nincs hozzá sok türelmem, sem elcseszni való pénzem kísérletezni, meg sokszor időm sincs rá. Nekem egyébként mindig is sütés része volt nehéz, főleg serpenyős húsok sütése (alacsony lángon csak főni fog, túl nagy lángon odaég), meg sütőben sütemények, azokhoz nem elég a tudásom, nem az én szintem.
Ilyen tejberizst is azért csináltam, mert nagyon rég nem ettem. Tipikusan magyaros-európai kaja, az angolok nem főznek ilyet, persze ismerik, mert lehet itt is készen Müller tejberizst kapni, de mikor hiányzik magyar kaja, főzök magamnak ilyesmiket.
-
cami][us
senior tag
GNU/Linux újabb lépést tett a 100% felé.
Termuxban tesztelgettem a mobilom teljesítményét bc-vel. A tavaly vett csoda 3 maggal hozza egy erősebb netbook szintjét. Videó rendereléshez szerintem szódával elmegy, csak fel ne robbanjon nekem.
-
totron
addikt
válasz #20749568 #18738 üzenetére
Ezt úgy berakja az ember háttérzenének.
(#18741) Frawly, évek óta használok Gentoot (is), de nem érdekes. A szellemiség kifejezésében a cami][us által linkelt képnél talán nem is kell messzebb ólálkodnunk, bruhaha. Szóval önszivatás. Hogy jött ki egyébként, hogy szerintem lehetetlen lenne működtetni? A benned lévő zavarra gondoltam.
A tejberizzsel egyetértek és a túl magas láng/fokozat a legtöbbeknek evidens, de vártam, hogy a cukrot említsd, nem tetted. Az még egy komoly rizikófaktor.
tejberizsWM-ből küldve
-
F34R
nagyúr
válasz Frawly #18741 üzenetére
Azert rengeteg Gentoo user is van hogy par evig mast hasznal, majd vissza-vissza ter. Ilyenkor persze mar nem ugy mukodnek a dolgok mint par evvel ezelott. Ezt mar en is tapasztaltam.. Ha nem tudod rendesen beloni az USE flaget, akkor 2x-3x ujra kell forgatnod az egesz rendszert mire azt mondod OKE, most mar a kovetkezo upgradek akadasmentesek lesznek. Nalam sem maga a tokely a Void fontoltam mar hogy visszarakom a Gentoot, de hardware es lelkesedes hijjan nem teszem.
-
Frawly
veterán
válasz totron #18736 üzenetére
Nincs zavar, működtetni lehet egy ilyen rendszert. Sok Gentoo user példája is mutatja. Neked lehetetlennek tűnik, közben meg nem az.
A tejberizst meg nem kell nagy lángon főzni, az a titka. Jó sok tej (vagy tejmértékhez képest kevés rizs), szép lassan felforralva a rizzsel együtt, le is lehet fedni, persze azt csak azután, hogy a tej felforrt. Szép lassan, türelmesen kell főzni, a lehető legminimálisabb fokozaton. Sok balfék azért kozmáltatja oda, mert nagy lángon főzi, meg nem rak bele elég tejet. Meg arra is vigyázni kell, mikor a vége felé már fogytán rajta a folyadék, akkor nem szabad levenni a fedőt, és NEM szabad kevergetni.
-
cami][us
senior tag
-
-
-
totron
addikt
válasz Frawly #18734 üzenetére
Úgy értem ami zavar az soha nem fog megszűnni így, mert nem a rendszerben van a gond: görgeted magad előtt a problémát, az ellenséget, megokolva a menet közben talált valós résekkel és agyfaszokkal. De ugye ezt nem látod, különben nem csinálnád, így nehéz beszélgetni erről.
Készszendvics irreálisan drágán láttam, azt mindenképp házilag érdemes. A tejberizst azért oda lehet égetni könnyebben a tej miatt.
-
Frawly
veterán
válasz Rimuru #18717 üzenetére
Ugyanazt, amit karantén előtt ettem. Főzök, sütőben sütök, meg néha mikróskaja is van. Épp úgy járok boltba.
Egyébként ha nincs mit főzz, akkor én a pizzát ajánlanám. Nem is muszáj a kész mirelitpizzát drágán megvenni, veszel pizzalapot, esetleg pizzaszószt, meg rádarabolsz egy csomó mindent, gomba, hagyma, paprika, szalámi, kolbász, sonka, reszelt rá sajtot, ilyesmi, berakod 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre és kész vagy. Ha nincs pizzalap, ugyanezt el tudod játszani melegszendviccsel is. Az a jó, hogy sokféleképpen lehet csinálni pizzát, sokféle feltéttel, így nehezebben unod meg.
Vagy szintén sütőben sütsz valami mirelit húst, de lehet akár valami nyershús is, csirkemell, comb, akármi. Mellé meg csinálsz sültkrumplit, vagy párolt rizst. Egyik se nagy munka, csak beteszed, felteszed, és csak időre kész lesz. Én ezeket minimum erőfesztítéses kajáknak hívom, mert nem kell nagy szakácsvénának lenni, hogy ehetőre elkészítsd, és nem is rettenet drága alapanyagokból készülnek.
Amit még nagyon könnyű, kifőzöl tésztát, és csinálsz hozzá valami szószt, amivel összekevered. Pl. egyszerű darált húsból bolognait ütsz össze vagy hasonló.
A hétvégén tejberizst főztem. Szoktam pörkölteket, húslevest, utóbbi se nehéz, mindent felteszel egy lábasban, és megfő lassú lángon. Mikor mire van időm, meg mit kapok a boltban. Hét közben nem nagyon van időm főzni, mert hosszan ingázok, akkor vagy mikróskaja van, vagy valami sütőben sütött mirelitcucc, pizza. Itt kint Angliában egyik sem sokkal drágább, mint egy készen kapható szendvics, elég furán vannak szabva az árak, szűk sávban mozognak.
-
Frawly
veterán
válasz totron #18720 üzenetére
Nem betoldott. Hová lenne már betoldva? Rendes tároló, csak nem binárisok vannak benne, hanem csak csomagkészítő, fordító scriptek. Semmi bloat nincs benne. Nem kötelező használni, de ha valami nem lenne benne a hivatalos tárolókban, akkor van mihez nyúlni. Tipikusan forráskódból, azon belül is git tárolóból fordítja a legtöbbet, de van, aminél binárisokat húz le. Nem látom be, hogy egy pár soros Bash scripten meg egy pár KB-os CLI-s AUR helperen mi lenne a bloat. Szerintem nem használod jól a szót.
Abban igazad van, hogy Gentoo-nál is belefuthatok ilyenbe, de ott mindig van megoldás, meg ott legalább nem minden szoftver ilyen. Egyébként bosszant, mert majdnem ott lenne a Void, hogy jó legyen. Csak az hiányozna hozzá, hogy legyen AUR-hoz hasonló megoldásuk, amit rendesen támogatnak. Az runit pl. egy az egyben hiányozni fog, észrevétlen init rendszer, csak működik, nincs az útban.
Az Arch sem kulcsrakész disztró. Mégis megbízhatóan működik. AUR-ban is van, ami eltörik, de akkor mindjárt kommentelik is az AUR csomag oldalán legalább 2-3-an, hogy mit kell csinálni vele, hogy jó legyen.
-
totron
addikt
válasz ubyegon2 #18732 üzenetére
33% nem egyenlő 95%. Nem másoktól tarhált pénzt visz el valaki vagy félmaréknyi ember, hanem mindenki a saját kontójára indul vagy társsal. Más modell a kettő. Nem is értem a párhuzamot. Az étkezésest meg végképp nem. Egyébként a maradék 1% az mérges gombát evett vagy már nagyon öreg volt?
Hogy kell érteni ezt a nagyon mást, mikben mutatkozik meg?
Én sokáig nem tudtam, hogy hollandus, nem merült fel az eredet.
-
nagyúr
válasz totron #18731 üzenetére
hogy a startupok ~95%-a hamvába hull, a lelkesedés előbb kiugró tüske
Persze, de normál esetben a vállakozások harmada megszűnik egy pörgő gazdaságban is. Sőt, az étkezést folytató emberek 99% nemsoká újra éhes lesz.
Az NDK volt területe amiatt lett említve, mert ott nagyon más minden még a mostani NSZK-ba integráltan is.
Ez egy légkeveréses jószág? Mennyit fogyaszt? Tudtuk, hogy a Philips az holland?
Légkeveréses, bazi erős ventilátor kütyül benne, bekapcsoláskor ugyanazt hallom, mint a nemrég vett szintén Philips porszívó bekapcsolásakor. Fogalmam sincs mennyit fogyaszt. 1900W van megadva, de hogy ez most épp a teljesítménye vagy a fogyasztása lenne....
Tudtuk, hogy a Philips az holland?
Nem tudom, hogy Te tudtad-e, én mióta először hallottam a márkáról, azóta tudom ezt.
-
totron
addikt
válasz sh4d0w #18722 üzenetére
Hühh. Vimet és only console use-t Frawly-nak. Atommód átalakulnak a problémák.
(#18730) ubyegon2, a megélhetési újságírás kipruttyantott termékeként voltam szíves olvasni olyat, hogy a startupok ~95%-a hamvába hull, a lelkesedés előbb kiugró tüske, majd a lankadó kuki mintájára erős lankásodást mutat. Ki gondolta volna.. (irony) Ezt csak így a tőke részhez.
Az NDK, mint fogalomkör felmerülésén jót mulatok, http://levehetoelolapos.hu/import_olcsosag.finehtml/.
Errefelé is tényező a nemgázos sütő. Ez egy légkeveréses jószág? Mennyit fogyaszt? Tudtuk, hogy a Philips az holland?
(#18727) Aweriot, a jelenség létezik, külhonba tépődött társaink alakítanak ki maguk körül vevőkört, faszabukkon vetik meg digitális lábaikat. Webbrózerből elérhető, magyar is, működnek - teljesülnek a feltételek. Van, aki a hentesesebb vonalra feküdt rá.
(#18717) Rimuru [link] - arcomnak bejött nagyon e alterfasírt. Nem emeli vércukorszintet, mintha lisztből lenne. Finom is. Kamion nélkül is készíthető, olcsó is.
Szabadtűzön elcsesztem a kedvenc lábasserpenyőmet, megpúpusodott lefelé, így csak középen érintkezik a.. mindegy mivel, így semmire nem jó, billeg-forog. Ellenpúpolást tervezek.
Minden minimálos gyomrozatába.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #18727 üzenetére
Elkéstél. Volt, de bedőlt. Annyira nem tudsz olcsó lenni, hogy a nem magyarok is betérjenek
Nem baj, még várok. Pont nem olcsósággal operálnék egyébként, hanem az ájfon-taktikát választanám. Vagy volt NDK területre mennék, ott viszont olcsóság kéne. Lennének még jó ötleteim hungarikumokra alapozva, de sajna okosság tőke nélkül.....
Szerintetek amúgy sikerülhet a mélyszakmai topikjelleget kicsit megoffosítani, ha elég sok ilyesmit irkálunk? Én már ebben nem nagyon bízom.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Rimuru #18726 üzenetére
Nem elek ilyen uri dolgokkal mint erfrajer.
Én se élek vele, de kellett valami, amivel sütögetni lehet, normál sütőt valahogy kikalibráltam a konyhából felújítás során. Egyelőre ez jó megoldás, de nagyon bejött nekem amúgy.
heti 1x boltba kell menni (plusz ma pl postara is), de karaktenkent van a koztudatban.
Csak a parázóknak van ez így. Ha nem vagy 80+-os, még ne temesd el magad.
-
-
Rimuru
veterán
válasz ubyegon2 #18721 üzenetére
Nem elek ilyen uri dolgokkal mint erfrajer.
Igazad van, nem vagyok (onkentes) karantenban (se), heti 1x boltba kell menni (plusz ma pl postara is), de karaktenkent van a koztudatban.
Én már rég túl vagyok ezen, de mi ezzel a baj? - az hogy folyamatosan tul vagyok rajta.
Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz #20749568 #18723 üzenetére
Ja, hogy vitt mindent, hogy legyenek ízek is, ne csak ennivaló! No így már reális a halászlé ötleted is. Ha nem lenne ez a mostani helyzet, meg az alapvető lustaságom, esküszöm nyitnék ott egy magyar paprika és egyéb hungarikumok boltját. Igaz a Pick meg Herz termékeket ott venném meg a szomszédos Nettoban meg Rewe-ben. Beöltöznék néptáncosnak, aztán a bolt előtt járnám a botostáncot vevőcsalogatásképpen, meg hasonló ötleteim lennének.
-
nagyúr
válasz Rimuru #18717 üzenetére
Követve a topik stílusát, én próbálok lehetőleg minél bloatabb étkeket enni, de valahogy kezd betörni ide is a minimalizmus!
Gyorsan vettem is egy karanténeszközt erre a célra.
Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Karanten idejen ti miket esztek?
Egyébként Te karanténban vagy? Mert ugye az egész más, mint a jelenlegi normál helyzet.
Alig van otletem mit fozzek, mindent csinaltam mar legalabb 1x.
Én már rég túl vagyok ezen, de mi ezzel a baj? Akarnál inkább denevérlevest enni?
(#18719) Aweriot
Halon kívül amúgy mi van meg ott hozzá? Én is most küldtem ki két zacsi porpaprikát, mert az ottani vacak. Meg vagy tucat különböző fűszereket is.
Majnai halászlé.....végül is elég magyaros neve lenne.[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz Frawly #18714 üzenetére
Az Arch AUR-ja is egy betoldott köztes, nem? Szükséged van rá. Vagy honnan nevezünk valamit bloatnak? Nem kötözködésképpen, csak érdekel a meglátásod, hogy nálad hol a határ.
A Void egy idealizált utca volt számodra, amiről kisült, hogy jelen állapotában zsákutca. A szabadkódú pötyögtetés világa tele van ilyennel, gondolom nem ért meglepetésként. Egyébként a Gentooban is találkozhatsz ilyenekkel. Lehet, hogy nem az első 2 hétben vagy 2 hónapban, de bele fogsz futni. A kérdés csa az, hogy mennyire veszed a lelkedre. A kulcsrakész disztrók szigetétől eltávolodva mindenhol számolni kell velük. Ki mivel tud együtt élni. Fejlesztőnek/debuggernek kéne menned, mert nemesebb cél is van, mint desktop linux hibátlan futtatásának vágya. A megfelelő helyre tedd az energiákat és az időt.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #18714 üzenetére
Az a baj mindenképpen ki kellene teljesen xelni a systemd-t, jelen formájában. Mert ha nem is használod akkor is felesleges balasztot képeznek az annak elkerülésére szolgáló appok, lásd apulse. Talán ha verseny lenne a Bsd-kel vagy megnyitnák a MacOs-t.
Rimuru
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Karanten idejen ti miket esztek?
Alig van otletem mit fozzek, mindent csinaltam mar legalabb 1x.
Vigyázat, csalok!
-
Frawly
veterán
Nem pathetic, elszomorító. Kár érte egyébként, mert a Void nem lenne túl rossz. Itt-ott még kicsit kiforratlan, fapados, de minimalista igények mellett használható. De sajnos az ilyen bosszantó hibái nagyon frusztrálóak. Ezt leszámítva pedig nem volt vele stabilitási problémám, tette a dolgát. Csak hát úgy nem éri meg használni, hogy csak a hivatalos tárolóban lévő kevés alkalmazásra vagyok korlátozva, azon kívül meg mindegy mit fordítanék le forráskódból, vagy nem fordul, vagy nem rendesen, ebből simán elege lesz az embernek, megértheted. Ha pathetic, ha nem.
-
Frawly
veterán
Igen, tud. Legalábbis az OpenRC, és Runit biztosan, azt meg ne kérdezd, hogy kézzel hogy kell állítani. De mindkettő tud párhuzamos service-indítást és függőségkezelést.
Egyébként a systemd-nek a szűken vett init része nem lenne túl rossz, ha megmaradt volna tisztán init rendszernek, akkor akár még meg is békéltem volna vele. De egy hatalmas bloat mini OS lett belőle a kernel és a userspace között, amit fokozatosan bloatosítanak tovább, így kösz, de nem. Rég nem csak egy initrendszer. Annak ellenére, hogy most ideiglenesen visszatérek Archra, mellette fogok Gentoo-val próbálkozni, mert végül is nem nagyon más, mint eddig a Void, azon is lesznek gondok, de megtanulom őket megoldani. Lényegében akik systemd ellenesek, azoknak nem konkrétan a systemd van ellenükre, hanem nem akarnak betoldott extra mini OS-t a kernel és userspace közé, és nem akarják, hogy minden dependeljen rá.
(#18711) totron: jó, de akkor áruld el, hogy mit tanuljak rajta. Ha legalább a forráskódból kipörgetett progik fele jó lenne, akkor azt mondom, hogy a másik felét tanulom, hogy jó legyen. De így, hogy egyik sem fordul vagy nem kielégítőre, így nem tudok vele mit kezdeni, akár mennyire is szeretném, meg hajlandó lennék beletenni a munkát.
Még azt is mondanám, hogy én fogtam ki rossz alkalmazásokat mostanság, ne de mind rossz lenne? Ráadásul az Arch gondozásában mindegyik hibátlanul fut, és lefordult nekik, Termite, SageMath meg mindegyik, ráadásul ugyanaz a verzió! Akkor ezek szerint mégse a szoftver vagy annak a verziója a baj, hanem valami, amit a Void csinál. Ennél egyébként még a Gentoo is jobb, mert ott igaz, hogy forráskódból kell pörgetned mindent, de ott legalább letesztelik, és biztosan stabilra fordul a kód, ha a USE flageket jól állítod be, minden klappolni fog mindennel. Meg az AUR-ból is 99%-a szoftvereknek forráskódból pördül ki, de mégis jó, mert az AUR script készítője leteszteli, hogy biztosan forduljon, és az Arch is jó alapot ad alá, rendes csomagokkal, függőségekkel, normálisan fordított alap binárisokkal, így ritkán futsz bele problémába forráskód fordításakor. Ezzel szemben Voidon meg majdnem mindig a szopás van fordításkor, ebből lett elegem. Mondom, ennél a Gentoo is jobb volt, mert ott is küzdöttem problémákkal, de egyrészt ott tényleg user error volt, hogy a tudásom nem volt még megfelelő dolgokhoz, meg legalább a szoftverek nagyobb fele használhatóra lefordult, tehát érdemes volt vele küzdeni, mert látszott a fény az alagút végén. Voidon csak a sötét végtelen alagútja van a szopásoknak.
[ Szerkesztve ]
-
Sokak gyűlölik a systemd-t, de más init rendszer is tud hasonló megoldást?
LABEL=Data-2 /mnt/Data-2 ext4 x-systemd.before=nfs-kernel-server.service 0 2Így az NFS server indítása megvárja míg felcsatolja a merevlemezt.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
Blogolás folytatódik. Sokak örömére dobnom kell a Voidot. Az oka, hogy nem csak hogy sok minden nem elérhető a tárolójában, de le se lehet rajta fordítani normálisan.
Itt most nem csak a múltkor Karloszka Vegyipari Kombinát alkotására és a SageMath-os fiaskóra gondolok, bár annak se örültem, de mint kiderült, a Termite pl. hiába fordul le hiba nélkül, hibásan jelenít meg egyes karaktereket, pl. az = karakter helyett szóköz jelenik meg, meg a vim helpben is egyes karakterek összecsúsznak egyfajta furcsa nyílkarakterrel. Pedig újrafordítottam, teljesen elölről git clone-ozva a kódját, és a függőségét, a VTE-ng-t is újrafordítottam, ami megint hibaüzenet nélkül lefordult. Nem lenne ellenemre, hogy fordítgatni kell (annak ellenére, hogy nincs sok értelme, erre használhatnék Gentoo-t is), hanem ez így gáz, hogy minden egyes program, ami nincs benne a tárolóban, vagy nem fordul, vagy ugyan lefordul jelzett hiba nélkül, de bugos lesz. Mert még csak 1-2 dolog nem fordult, arra azt mondtam, hogy én vagyok béna, majd fejlődök, türelmesen próbálkozok. De így, hogy az is, ami látszólag rendben fordul, bugos lesz, ezzel már nem tudok mit kezdeni, ezen nincs mit tanulni. Ezen a ponton azt sem értem, hogy mi egyáltalán a hiba, pl. a Termite miért nem jó. Próbáltam újrafordításon kívül azzal is próbálkozni, hogy a kompozitort kikapcsolom, meg újratelepítettem a vonatkozó betűtípust is (Fantasque Sans Mono). Továbbra sem jó, és nem is ez a baj, hanem hogy nem értem mi hibádzik.
Az gyanús, hogy az Archban lévő termite bináris 470 KB körül van, ami Voidon fordul, az 74 KB mindössze. Jó, ezt lehetne magyarázni, hogy ez dinamikusan lett fordítva, nem lett belefordítva néhány lib, az külön van, meg nincs benne debug symbols, de akkor is nagy eltérés. Lehet ez a gond, az Archban belefordítanak valamit még pluszban.
Az Archra visszaváltást majd jövő hétvégén ejtem szerintem meg, addig nem lesz rá időm, mert egy csomó új konfigfájl és script van, amit előbb át kell vinnem, meg fel kell frissítenem az Arch-telepítésem, ami a másik partíción megmaradt, mert majd 2 hónapja nem frissítettem.
-
URL: youtube.com
Search bar: Violet Orlandi
Meghallgatni: bármit, de ha Evanescence covert találsz, nyugodtan mondhatod, ő Amy Lee utódja. Jó szórakozást!https://www.coreinfinity.tech
-
Rimuru
veterán
Zenestreamingblog, tldr.
Lejart a tidal trial. Csak egy kicsit szar, nyugodt szivvel tertem vissza deezer free planbe amig ki nem nezem a kovetkezo aldozatot.Vigyázat, csalok!
-
zoltanz
nagyúr
válasz Rimuru #18704 üzenetére
Még most ha a kormányok bevállalnák lehetne, adóztatással, munkahely teremtéssel, ösztönzéssel elkerülni a drasztikusabb dolgokat. Meg kellene értetni az emberekkel/vállalatokkal a következményeket. Vagy ez, vagy háborúk lesznek, gyerek stop vagy szülés korlátozás. Persze lesznek olyan érdek csoportok akik még a háborúkon is keresnek. Egy, először is meg kell azt nyerni (ami ma nagyon kétesélyes) másrészt mi marad utána. Már 75 éve is majdnem felperzseltük az egész világot. Azóta hihetetlen mennyiségű, típusú fegyver készűlt, nem beszélve ezek mennyire halálosak, pusztítóak. Az idő meg nem nekünk dolgozik most.
-
totron
addikt
válasz zoltanz #18702 üzenetére
Persze és nem is valami elitizmust próbáltam itt reklámozni, a többség az többség, kiemelkedő képességek vagy szándékok nélkül. Van egy pont, ahonnan átfordul a dolog, de ez is ugye szubjektív, talán a GDP-növelő érték lehetne a mérőszám (meg a médiában a tényleges hírérték). Amit mondani akarok, hogy egyre többen vagyunk, a tényleges feladat meg ettől csak olyan értelemben lesz több, hogy több szájat kell etetni, meg menedzselni annak minden vonzatával, nincs mit már eladni egymásnak.
De meg is jelenik ez a probléma az aktuális változásokban: elveszi az AI, a gép a munkát. Izgalommal kémlelem, mi lesz, mi mivé alakul, milyen megoldásokat hoznak kormányok, mi alakul az egyén szintjén. -
zoltanz
nagyúr
válasz totron #18701 üzenetére
Az egyszerü emberekkel nincs baj, mások vagyunk nem mindenki születik tudósnak, filozófusnak. Attól még lehet hasznos, értékes ember, pl ápoló, gyógyító, közösségépítő, sportoló oktató stb.
A baj tényleg (saját maga miatt) buta, lusta, nemtörődöm emberekkel van. Ezeket a feleslegeseket az állam generálja, arra tökéletek, szolgálni. -
totron
addikt
válasz zoltanz #18700 üzenetére
Továbbfejlesztett változata, mikor ismétel az idiótája, hogy meglegyen a karakterszám. Deutálom. Szigorúan borsónyi hírértéket, cím, alcím, cikkben még 3x és kész is. Nagyon, nagyon sok ma már a felesleges foglalkozás, de hasznosnak vannak eladva, hogy ne roskadjon magába a gazdaság. Tömegek hiszik el, hogy amit csinálnak, az hasznos és értékteremtő. Nem tudom mi a rosszabb, ha ténylegesen elhiszik önnön létjogosultságukat - az említett színvonal művelése mellett - vagy ha tisztában vannak szemétgyártói/feleslegességi mivoltukkal.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- i5 12400F - báránybőrbe bújt farkas
- JavaScript topic
- Asszociációs játék. :)
- Minecraft
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen széket vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest