-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #37367 üzenetére
Szerintem átlépted azt a lépést, mikor megkérdezte, hogy szeretnél-e hálózati tükör szervert használni. Azt mondjuk ami alapból bent volt neked, azt nem tudom honnan jött.
wopi: az LXDE az nagyon keveset eszik a Debianon. Azzal még a régi gép is szalad.
Ha az Arch vonal érdekel, nézd meg a Chakrát. Igaz az KDE, de attól még megnézheted. -
kovaax
őstag
válasz
agy73p #37317 üzenetére
Sok éve próbáltam utoljára, de tetű lassú volt, és voltak dolgok, amiket nem lehetett vele beállítani (ne kérdezd mit, mert már régen volt nagyon). Kézzel persze bele lehetett mókolni a konfigba (mint minden linuxnál), de mindig stresszeltem, hogy összeomlik tőle a yast, úgyhogy egy idő után kézzel csináltam mindent. Majd váltottam Fedorára.
Persze mindkettőt csak szórakozásból tekerget(t)em néha, szóval igazán nem is tudtam kihajtani őket, hogy milyen hibáik vannak még. De van aki kevesebből is review-t gyárt a netre, mindenki okulására...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #37281 üzenetére
Nem, a Mint. Ubuntu, Mint, ezek jönnek ki, ha beírod a google-be a Linuxot.
Tud olyan dolgot a többi disztro, amit a Debian nem? - nem.
Ja, és milyen a Debian világa? - ezt csak a beavatottak tudhatják. Érdeklődj Bambano-nél.Amúgy nem tudom melyik DE-vel használod, de KDE-n az apper szól, ha van frissítés. Én mondjuk be is állítottam az unattanted frissítéseket, így magától fel is teszi őket.
bob.zxr, kovaax: na azt nem ismerem közelebbről, de itt úgy is csak Vladi használja...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #37277 üzenetére
Miért? Mert nem olyan tredni...
*szedd ki az /etc/apt/sources.list fájból a DVD1-et mint SW forrást. Ez azt hiszem akkor marad ott, ha pendriveról telepítesz. Majd kell egy sudo apt-get update.
*még több csomagot. Nyilván a kevésbé gyakran letöltötteket rakják azokra a lemezekre.
*a melóhelyes Jessire minden nap jön pár frissítés. Először csináld meg a sources.list fájlt, hátha csak bekavart a DVD1. -
herdsman12
őstag
válasz
agy73p #37174 üzenetére
Szenvedtem vele én is, az itt leírtak alapján csináltam.
lsusb kiírja, hogy mi a tipusa.
Az enyém (TP-LINK TL-WN725N)
Bus 005 Device 006: ID 0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188CUS 802.11n WLAN AdapterNálam csak úgy kezdett működni, hogy a Wicd - Beállítások - Általános fül - Vezeték nélküli adapter beírtam - wlan0 és utána reboot.
-
agy73p
senior tag
válasz
agy73p #37174 üzenetére
Közben okosabb lettem:
- az OpenSuse indításkor csak késleltet valamit: LSB:AppArmor initialization,
dev-disk-by\x2duuid-a.....(itt rneget betű-szám...device (42, 43...s/1min30s) és megvárja, amíg eltelik a 1perc 30mp és aztán enged indítani.... ezt hogy lehetne kiiktatni?- letöltöttem ez alapján a firmware-eket, de meglepődtem, mert ezek már a lib/firmware könyvtárban voltak.... és mégsem telepítette magától....
-
válasz
agy73p #37105 üzenetére
Az beállításbeli különbség lesz, Xfce-es disztrók közül a Manjaro indít el automatikusan a legtöbb dolgot, ill. a panelre is elég sok alkalmazás kerül ami egy gyengébb gépen simán érezhető, de ha ugyanúgy állítgatod be őket és a kernel, X és egyebek is ua, akkor szinte mérhetetlen a különbség az egyes disztrók között, egyedül talán a Debain stable alapúak esznek egy leheletnyivel kevesebb ramot, viszont cserébe a vga-t meg kicsit rosszabbul kezelik, de kb ezek is alig érzékelhetőek, inkább a DE az alkalmazások és beállításik számítanak.
CityBoy007: +1 az antiX-ra, abból is icewm-es verziót nézz, 13.2 (Debian7 alapú) vagy 15 beta3 (Debian 8 alapú) ilyen. -
válasz
agy73p #37082 üzenetére
Én főleg xfce-t használok, annak alapból meg kéne jegyeznie a wifi jelszót ha már egyszer beírtad, szóval nem találkoztam még ilyennel, max ha több hálókártya vagy kapcsolat van, akkor azok között lehet prioritást állítani, esetleg Opensuse topikban lehetne még érdeklődni.
-
válasz
agy73p #36366 üzenetére
32bitnek mint mainstreamnek lassan annyi, Fedora/Korora/Centos (Redhat alapúak) mellett az Ubuntunál sem lesz már újabb a 32bites verzió (mondjuk a 14.04 LTS alapúak még sokáig támogatottak), de Debainnal még biztos marad egy ideig, tehát pl egy Mint 17.x Xfce-vel (vagy bármilyen xfce-es 14.04 alapúval) vagy Debian 8 alapúval el leszel egy darabig, Arch/Manjaronál nem tudom mik a tervek ezügyben.
supreme7: Milyen vas? Hardveres videógyorsítás pl nem része a live rendszereknek alapból, de pl Ubuntu alapúakat ki lehet úgy írni live-ként, hogy lehessen rajta változtatásokat eszközölni (persistent). -
válasz
agy73p #36362 üzenetére
Csak arra figyelj, hogy a Fedora/Korora-ból a 22-es lesz az utolsó 32 bites verzió (ami e hónapban fog kijönni vmikor), tehát max egy évig lesz rá támogatásod, ha hosszabb távban gondolkodsz, érdemes ezt is számításba venni, ill ha nem akarsz screen tearinget Korora/Fedora 21 Xfce-hez szükséged lesz a compiz-xfce-re (és a compizconfig-ra) és az emeraldra (ill az emerald-themes-re keress rájuk a yumexben), ui. az xfce 4.12 majd csak a 22-es verziókba kerül bele, amiben alapból van rá opció, comptont meg nem találtam 21-es Fedora alá, ugyanakkor a Fedorás betűsimítási nyűg Korora alatt alapból meg oldva, azzal legalább nem kell foglalkozni.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #36357 üzenetére
UBUNTU MATE is elfuthat rajta. Én tennék vele egy próbát.
-
válasz
agy73p #36355 üzenetére
Unity a legerőforrásigényesebb DE, ne várd, hogy egy cca 11-13 éves vason jól fusson, komolyabb DE-khez (KDE4-5, Cinnamon, Gnome3, Unity) kell legalább egy combosabb Core2 2Gb rammal és egy értelmesebb vga-val, hogy gördülékenyen fusson, inkább keress vmi Xfce -es disztrót (pl Mint, Korora, Manjaro, Xubuntu, OpenSuse stb is elérhető Xfce-vel) az való kb arra gépre, maximum a Mate-val is tehetsz még próbát, de az már határeset lesz, ezesetben pl. LMDE2 Mate vagy Korora Mate jó választás lehet...
-
Tonyk
veterán
válasz
agy73p #36352 üzenetére
Szerintem nem olyan nehéz begépelni még egy kezdőnek sem, hogy pl,
dd if=/dev/zero of=/.../valami.dat bs=10M count=512
vagy igen?És mennyivel lesz egyszerűbb a kezdőnek kikeresni és feltenni a megfelelő csomagot?
Vagy akkor írd azt, hogy kattingatósat szeretnél mindenképp.
-
válasz
agy73p #36350 üzenetére
Ubuntu az nem csak, ill. nem elsődlegesen vinyó miatt szaggat, Unityhez az a gép nagyon karcsú, elsődlegesen Xubuntuban esetleg Lubuntuban gondolkodnék (ill. max a Mate-t még elbírja talán), bár megpróbálhatod átírni fstab-ban relatime-ot noatime-ra ami javít a vinyó sebességen, márha alapból relatime-on vagy opció nélkül lenne.
Gugli amúgy a hdparm-ot dobta ki elsőnek mint Linuxos hdd bench, Win-re meg kismillió van (pl Aida-ban, Hdsentinel-ben is van ilyen opció ha jól rémlik). -
agy73p
senior tag
válasz
agy73p #35641 üzenetére
Lenne pár kérdésem (Korora21), pár finomítás, ha lehet:
1. hogyan lehet megoldani, hogy az automatikusan induló Teamviewer ne legyen külön ablakban megnyílva minden bekapcsoláskor, hanem csak a tálcán jelezze, hogy fut (mint a Windowsban),
2. minden bekapcs után első indításkor a Google-Chrome felajánlja a lehetőséget, hogy "visszaálítás", pedig előtte szabályosan volt leállítva,
3. fájlkezelőben alapértelmezett megjelenítésnek szeretném beállítani, hogy részletesen lássam a fájlokat, ne pedig ikonokként. Nem találtam erre vonatkozó beállításokat. Hol keressem?
4. A Korora rolling, half-rolling vagy egyik sem? Nem ajánl fel frissítéseket, de a Yum extender bekapcsolásakor minden esetben talál frissíteni valót. Nem zavar, csak kérdezem. -
Rimuru
veterán
válasz
agy73p #35437 üzenetére
Lényegében csak a DE más rajtuk. Igazából mindegyik Ubuntu, csak előretelepítve más DE van, más a bootsplash téma, más alap programok vannak és kb ennyi. A nem felület specifikus dolgok ugyan azok az összes alatt, tehát igazából Ubuntut használsz és ha felraksz egy másik DE-t attól az még Ubuntu lesz.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #35205 üzenetére
Hamarosan lesz stabil, de valószínűleg már most is eléggé stabil az RC.
Amúgy meg a Crunchbang volt baromi jó Debianra épülő disztró, csak egyrészt lelőtték a projektet, másrészt az újabb gépeken nem biztos, hogy elindul, mert elég régi (az "előző" Debianra (7-es) épül). Nálam pl. nem ment az új gépen. Viszont másik gépen tökéletesen működik a mai napig. Openboxot használ, ezért villámgyors, bekajál kemény 90 MB memóriát boot után.
Na de mivel a projekt véget ért, jön a "folytatás", azaz a CrunchBang++ ami már a friss (8-as) Debianra fog épülni. Egyelőre még béta és 32bit-only, de reméljük, hogy gyorsan haladnak majd vele a srácok.
--
(#35208) wopi : kapásból azt, hogy ubuntus PPA-t, és frissebb csomagokat (majd) nem tudsz használni vele.
-
spammer
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34969 üzenetére
Egyik release model sem fog két hetet várni, ha pl. egy security update elérhető. Nem lenne sok értelme azoknak a frissítésére várni. Amúgy persze kikapcsolhatod az értesítést, ha ez zavar.
_Dumber_: na ezt annyira most nem tudom. Nálunk Chakrán egy kernel van, ott nem lehet variálni a verziókkal. Xorg meg egyebek kötődnek a kernel verzióhoz.
-
-
válasz
agy73p #34971 üzenetére
OpenSuse, Fedora ugyanolyan gyors Xfce felülettel mint a Manjaro, csak kicsit tovább tart belőni őket, de kb ennyi (volt is róla már mondjuk szó, hogy tökugyanolyanra szabható), Fedorához Xfce Spin-es telepítőt kell letölteni, OpeSuse-ét szintén újra tudod húzni úgy hogy Xfce-t választasz telepítéskor.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34971 üzenetére
Xfce-vel vagy LXDE-vel vagy még annál is könnyebb ablakozókkal (pl. Openbox) bármelyik gyors lehet.
"egyébként a DE minek a rövidívése? Desktop Edition?"
Nem. Desktop Environment (összehasonlításuk: [link]), azaz komplett asztali környezetek, amik az ablakkezelőt, login/display managert, és előtelepített szoftvereket is tartalmaznak.
Nem feltétlenül muszáj ezeket használni, pl. Arch vagy Ubuntu/Debian minimal installnál fel lehet rakni kézzel is a választott csomagokat és egy WM-et (Window Manager, pl. Openbox). Én így használom az Ubuntut is, belakva eszik vagy 160 MB memóriát üresben (és ez már soknak számít
). Bár az igaz, hogy ezzel a módszerrel nem kapsz kulcsrakész rendszert és nem csak pár kattintgatás az install (viszont lehet tanulni belőle).
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34969 üzenetére
Biztosan be lehet állítani, milyen gyakran csekkolja a frissítéseket. Vagy nem kell grafikus frissítéskezelőt használni, és akkor nem jelezget.
Kernelből meg lehet használni másikat (régebbit) alapértelmezettként, ha a friss nem jó.
De amúgy ha nem jön be a rolling, akkor tényleg nem opció a Manjaro/Arch vonal.
-
-
válasz
agy73p #34915 üzenetére
Na megnéztem neked Fedora alatt Compizconfig alatt a Munkaasztal kocka és kocka forgatását kell engedélyezni, a destkop wallt pedig tiltani, így pörgetheted a munkaasztalokat, bár engem zavar a legtöbb compiz effekt (úgyhogy jól le is tiltom őket
), igazából csak screen tearing kiküszöbölése végett kellett, mert Fedora Xfce spin alatt nem volt más megoldás, de Manjaro alatt vannak rá egyéb egyszerűbb megoldások is...
-
válasz
agy73p #34913 üzenetére
Compiz-config (vagy hasonló nevű csomag ami a CompizConfigSettingsManager-re utal) csomag is kellhet a munkaterületek állítgatáshoz amik compiznál nem a tálcáról/panelről érhetőek el, hanem ilyen 3D-és kockaként lehet váltogatni közöttük (ha jól rémlik horizontális asztalokat kell beállítani) de speciel ezt funkcióját nem használtam, amúgy nem kell törölni, terminál alól xfwm4 --replace paranccsal át lehet váltani az eredeti ablakkezelőre compiz --replace -el pedig vissza.
-
kisapa
senior tag
válasz
agy73p #34877 üzenetére
Ma nekem is volt egy kicsit több időm ezzel foglalkozni. Az eredmény az ,hogy sikerült feltennem egy mint-et szintén xfce felülettel. Egész jól néz ki.Néhány apróságot már be is állítottam rajta. Az első amin megakadtam a nyomtató használata. HP Officejet 4500-as hálózati nyomtatóm van. Meg is találta szépen és nyomtatni is tudok vele. A gond csak az,hogy ez egy multi eszköz és jelenleg a beolvasás funkciót nem tudom hogy kellene használnom. Már próbáltam úgy is ,hogy a nyomtatón indítom el a beolvasást és amikor megkérdezi ,hogy hova akarom indítani megkeresem,de ilyenkor csak a windowsos gépeket látja. Sajnos nem találtam olyan programot hozzá mint ami a windowshoz létezik.
-
Freel
tag
válasz
agy73p #34877 üzenetére
Mind időben, mind tapasztalatban kb. egy helyen lehetünk most...
Kérdeznélek: win alatt Chrome-ot használtam. És először én is a Chromium-ra voksoltam, de a JAVA-t az áldásnak nem tudtam rákínlódni. Valami olyasmit írtak, hogy a 34-es óta nem támogatott valami, ami kellene a telepítéshez. Párom néha felnéz a bwin-re, kellene a JAVA... Mondjuk máshoz is...
Nemtudsz róla valamit, Neked sikerült telepítened?
Érdekes egyébként, hogy ugye pár hete kényszerből használom a Mozilla-t Linux alatt és basszus jó! Nagyon jó!!! -
BoB
veterán
válasz
agy73p #34826 üzenetére
Azért mert ha kijön azonnali biztonsági frissítés valamelyik komponensre, azt kiadják a windows-os és mac-es változatokra, a linux-osnál viszont csak a beta-ba teszik bele. (lásd anno rosetta flash)
Stabil változatban meg marad a kritikus sebezhetőség hetekig...Viszont a beta is atomstabil nálam.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34824 üzenetére
Nem nagyon értem, hogy mire gondolsz.
Az AUR-t az Arch és a Manjaro, meg gondolom egyéb Arch alapú disztrók tudják használni. Tehát pl. Ubuntu vagy Fedora alól nem tudod használni. A tartalom meg attól függ, hogy a felhasználók mit raknak fel (mondjuk olyasmit, ami a hivatalos tárolókban nincs).
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34821 üzenetére
1.
a, yaourt-tal tudsz telepíteni az AUR-ból, ami egy közösségi tároló (felhasználók töltenek fel oda, tehát nem hivatalos csomagok).
b, az nem baj, ha meg akarod jegyezni őket, sőt! Az alias gyakorlatilag egy rövidítés, arra jó, hogy nem kell mindig begépelned a teljes parancsot. Ha beírsz mondjuk a .bashrc fájlodba (ami a home könyvtáradban van) egy aliast, akkor az a rövidítés onnantól kezdve mindig működik. Továbbá össze is lehet fűzni parancsokat egy aliasba, ami szintén hasznos lehet. Jó, kezdőknek még nem fontos annyira.
c, Lásd pacman parancsok:Helyi csomag telepítése (nem tárolóból):
pacman -U /path/to/package/package_name-version.pkg.tar.gztehát például:
pacman -U /home/felhasznaloneved/Downloads/csomagneve.tar.gz -
válasz
agy73p #34804 üzenetére
Örülök, hogy sikerült!
Tényleg használd most már az 5 percen belüli szerkesztési lehetőséget!
spammer és Fenyő fórumtársakkal imígyen közlöm, hogy köszönöd nekik is a segítséget, mivel a nekik küldött smile- t tartalmazó hsz törlésre került!
(#34809) colomb2Értettem én amit írtál.
(#34811) Nestor16 Próbáld meg kevesebb meghatározással + ntfs-3g- vel is:
auto nosuid,nodev,nofail 0 0
auto ntfs-3g,nosuid,nodev,nofail 0 0 -
spammer
veterán
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Tanuld meg azt a pár alap parancsot (lásd: [link]) a csomagkezeléshez és felejtsd el a grafikus csomagkezelőket.
Ha nagyon lusta volnál, vagy csak egyszerűen nem akarod/tudod megjegyezni a parancsokat, akkor lehet rájuk aliast írni. Például:
alias update="sudo pacman -Syu"
alias install="sudo pacman -S"Utána a használata:
update
install csomag1 csomag2 csomag3 stb... -
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Már egy ideje újra fel akartam tenni a Manjaro XFCE- t. Ismerkednem kéne a nem apt-get alapokkal. Valahogy nekem is olyan érzésem van, hogy gyorsabb, mint más eddig használt disztróm.
Ugyanúgy előjött a frissítési probléma, de nekem a megoldás működött.
Ott is volt ez a fájl /var/lib/pacman/db.lck, bár azt írta ki a terminal, hogy nem létezik.
A panelen a jobb alsó sarokban lévő ikonnál bezártad a frissítéskezelőt? Máshol nem okoz ez gondot, ha készenlítben van, de hátha.
Eddig úgy látom fut a frissítés. Minden kérdésre igen- nel válaszoltam.
De örülök, hogy a világ összes tükörszerverét leellenőrzi! -
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Manajro ha nem a legújabb a telepítője ezt szereti eljátszani, hogy csak terminálból lehet frissíteni, már nem emlékszem pontosan, de talán a sudo pacman -Syyu lehetett ezt megtenni.
Xfce-vel tiszta telepítéssel mérd össze a disztrókat, hacsak vmelyikre feltetted az alapértelmezett mellé az messze nem lesz olyan gyors, mint ha eleve azzal telepítenéd, elég sokat méricskéltem/próbálgattam, de nem igazán mérhető különbség a 4 fentebb említett disztróval xfce de-vel, de szubjektív érzetre (reszponzivitás) sincs különbség, még a bootidő, ramfogyasztás is szinte centire ugyanaz. -
válasz
agy73p #34786 üzenetére
sudo zypper remove cinnamon (amúgy Suséhoz itt egy jó kezdő guide), de jó lenne tudni, hogy milyen csomagokat pakolt fel, a függőségeket nem biztos, hogy lekapja, amúgy nem igazán szerencsés ha több de van fönt, főleg ha utólag kézzel van feltéve, gyakran nem tökéletes működés az eredménye, inkább egy de amit preferálsz és alapból azzal telepíteni, pl ha gyengébb géped van vagy csak szimplán az egyszerűbb/gyors felületet kedveled ami mégsem fapados beállítások terén, az xfce jó választás lehet, ha a Manjaronál tesztett, Susét, Fedorát is olyanra lehet szabni (pl tessék);
Amúgy ha jól követem akkor eddig a Fedora, OpenSuse és a Manjaro megy rendesen a gépeden, tehát akkor maradj ezen 3 közül most már vmelyiknél (vagy akár 2-nél) és ha már megvan az optimális de is akkor érdemes lenne jobban elmélyedni vmelyikben...
-
válasz
agy73p #34783 üzenetére
Bocs, de ez a módszer most is működött, úgy sejtem!
Provokatív impulzus hatására a tevékenységek sorba rendezésének kényszere, hogy ezeket röviden logikailag összefoglald, más, akár azonnal vagy később jelentkező összefüggéseket hoz létre. Ezt nem könnyen lehet direkt akarattal előhívni.Huha, no mindegy, a lényeg, hogy mostantól kezdve egyre gyorsabban fog összeállni a kép, összefüggéseket fogsz felfedezni majd és nem érted, ez honnan ugorhatott be! Az agy megértési és alkotási folyamata sok módon befolyásolható, kár, hogy nem értek ehhez, mert ez igazán maga a csoda!
Manjaro az tényleg pörgős, remélem stable változatot telepítettél, mert Manjaronál hajlamosak ontani magukból a pre- változatokat!
Most nem ártana egy vonalon maradnod, mert a katyvazhoz nagyban hozzájárult, hogy kezdőként Ubuntu alapok, Fedora és openSuse követték egymást, mind más alapokra épít. Most meg jön az Arch alap, maradj most már ezen, amíg nem szerzel egy stabil kezdő rutint!
(#34785) CPT.Pirk Nem vagyok túl képben, de a ft- nak ntfs-3g hiánya is lehet, nem tudom mi van fenn a gépén, de a meghajtó ntfs- t használ.
-
válasz
agy73p #34782 üzenetére
Persze, mert a Manjaro Xfce-t használ alapból, még jó hogy gyors, a Fedora Gnome3-at a Suse pedig KDE4-et, mindkettő elég heavy főleg egy xfce-hez képest gyengébb gépen, de mind2-höz van xfce (Susénél telepítésnél lehet választani, Fedorához pedig xfce spin) úgy már nincs érzékelhető különbség a disztrók között, egy gyengébb gépre feltettem a Fedora 21 Xfce spin, Manjaro 0.8.12 Xfce, Mint 17.1 Xfce és az OpenSuse 13.2 Xfce-vel és teljesítményben nem igazán mérhető különbség, szóval teljesen ízlés/hardverkompatibilitás dolga a választás (nekem speciel mind a 4 tetszik), annyi, hogy a Fedorát, Susét kicsit hosszabb idő belőni, mind az xfce-vel (pl whisker menu, elrendezés stb), mind a tárolókkal/csomagokkal többet kell foglalkozni, a másik 2 kulcsra készebb, de bármelyiket belőheted olyana mint a Manjaro ha az az elrendezés tetszik (a Minté is hasonló mint a Manjaroé, csak ugye az az Ubi alap miatt kiesik)...
-
lev258
veterán
-
agy73p
senior tag
-
válasz
agy73p #34761 üzenetére
olvastam ezt a [link] hsz- t és ettől függetlenül az összes hozzászólásodat és a kapott válaszokat is! Azon gondolkodom, hogy volna- e jelentősége, ha minden létező információt, összehasonlítást beraknánk az Összefoglalóba!
Eddig mindig konkrét problémákat vetettél fel és az ezekre kapott válaszokra gyakorta fittyet hányva mentél a saját fejed után, ami valóban hasznos tud lenni számodra, mert így rögzülnének a dolgok, bár jelenleg jobb, ha nem rögzül, amiket csinálsz!
Ettől függetlenül hasznos a felvetésed, alakul is lassan az új Összefoglaló.
A jelenlegi probléma megoldása lehetne egyszerű is, de sok műveletet igényel figyelemmel párosítva. Nincs élő személy rajtad kívül, aki tudná, hogy pillanatnyilag hová, mennyi és milyen típusú oprendszert telepítettél, ha neked van ezekről egy pillanatképed fejben, akkor már beljebb vagy.
lev258 ft javaslata a lényeg most: De egy megfontolt partíciókiosztás mindenképpen hasznos. szofisztikáltan és röviden van megfogalmazva, így ne csak olvasd ezt a mondatot, hanem értelmezd is!
Mielőtt nekiugranál a dolgoknak, gondold végig mit akarsz elérni és olvasd végig újra az összes kérdésedet és az arra kapott válaszokat! Ha kialakul ezek alapján valamilyen konkrét elhatározás, írd le pontosan az adott helyzetet, mi a cél és mit tettél addig ennek eléréséért és mi a pontos hiba, amit nem tudsz egyedül kiküszöbölni.
Ha mindig össze- vissza kutyulod a dolgokat és utána kérsz segítséget nulla infóval, annak nincs túl sok racionalitása, bár sokaknak szórakoztató lehet!
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #34761 üzenetére
Ahogy látom, a valódi sorrend 7,8,5,6. Tehát a 8-asból tudnál hozzácsapni (ez jelentheti azt is, hogy a 6-ostól elkezded átmozgatni azt a helyet 5-re, onnan 8-ra, majd 7-re), mivel szomszédosak között tudsz mozogni. Emellett megpróbálhatod az előző kernelek törlését is (én mindig 2-t hagyok meg), illetve egyéb helyfelszabadítási módszereket. De egy megfontolt partíciókiosztás mindenképpen hasznos.
-
agy73p
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34730 üzenetére
Ha openboxot használsz, és szeretnéd megkönnyíteni a beállításokat, akkor tedd fel hozzá ezeket a csomagokat:
obmenu (jobb klikkes menü szerkesztése)
obconf (Openbox beállítások: téma, ablakok, asztal, monitor, panel stb.)
lxappearance (GTK téma beállítások, ikonok, kurzorok, betűk)
nitrogen (háttérkép választó és beállító) -
spammer
veterán
válasz
agy73p #34714 üzenetére
Nekem nem volt gondom vele, többször is segített már: Boot-Repair. Formázni tudod majd a Manjaro telepítővel is (ext4, ja).
(#34715) Fenyő: ahány gép, annyi
szokásszívás.Ki kell próbálni, kinek mi válik be (főleg egy régi gépnél). Enyém anno nem szerette annyira a peppert. Most meg Firefox megy az újabb gépemen, erre meg régebbi flash van csak, de nincs vele gondom (főleg, hogy nagyrészt inkább mpv-vel nézek videókat.
).
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34712 üzenetére
Mondjuk Gparteddel csípj le egy kis szabad helyet neki (célszerűbb live rendszer alól csinálni, nem éles rendszer alatt), aztán a Manjaro telepítőben azt válaszd ki, hogy oda rakja. A GRUB-ot elvileg frissítenie kell a végén (hacsak nem gagyi a telepítője
), de GRUB-ot lehet javítani live rendszer alól is, ha gebasz lenne.
-
válasz
agy73p #34704 üzenetére
Az adblock plus - nem csak Chrome-on - legalább duplázza, ha nem triplázza a böngésző ramfogyasztását, ami több ablakkal csak fokozódik, ill a válaszidőre sincs jó hatással, meg egy gyengébb procit is komolyabban meg tud tekerni, szóval min 2 mag 2 giga alatt nem erőltetném, ublock már egy erősebb egymagossal 1 gb-on vígan elvan, ezalatt (gyengébb egymagos 512mb) meg nem érdemes reklámblokkolót használni, inkább csak flashblockot/noscriptet, esetleg Bluhell Firewall, de az nem túl hatékonyan szűr (mondjuk Youtube-ot, Face-ot azért elég jól).
-
-
Tim82
félisten
válasz
agy73p #34684 üzenetére
Nagyszerű, akkor nem kell megnéznem este, hogy nálam milyen beállításokkal műxik.
OpenWeather kiterjesztést szerintem hagyd ki, nálam nemrég még bugos volt - egy Core i5-ös, 8 GB RAM-os, SSD-s laptopon random időközönként 10-15 másodpercekre meg-megakasztotta a rendszert.
-
Tim82
félisten
válasz
agy73p #34663 üzenetére
Mondom, Linuxon ezt csinálja (és nem egyedi bug, nem csak nálam). Fogalmazzunk úgy, hogy egy erősen béta változat van belőle, hadd teszteljék a Linux-felhasználók. Nekem így használatra alkalmatlan, pedig szeretném már leváltani a régi, Presto motoros Operát biztonsági okokból. (Chrome, alap Firefox nem jöhet szóba, nem szeretem őket. Pale Moon-nal kísérletezem, de az sem az igazi.)
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34663 üzenetére
Azért nem egy nagy tudomány
Konkrétan bemásolod a hibaüzenetet meg a disztró nevét, például:
fedora ibgpg-error.so.0(GPG_ERROR_1.0)
És már dobálja is a találatokat. Gugliban tudod szűkíteni a találatokat idő szerint is (pl. utolsó 1 hét vagy hónap), így friss találatokat dobál fel (lásd: [link])
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34660 üzenetére
Pedig a gugli segít.
"The clash is because vlc requires an earlier version of a library than the one you want to install. The fix is to wait until rpmfusion recompiles their binary to use the new library, which will probably happen in a few days." -- [link]
Azaz: A VLC-nek régebbi függősége van, így várnod kell, amíg frissítik (azt írják, valószínűleg pár napon belül meglesz).
Ha nem akarsz várni, megpróbálhatod ezt:
#8 [link]:sudo yum clean all
sudo yum update --skip-brokenHa nem működne, akkor van még ez a módszer, hogy engedélyezed a testing repót, lásd #3 [link] (de nem biztos, hogy ajánlott a testinget engedélyezni, mert instabillá válhat a rendszer, szóval ennek tudatában csináld, ha úgy gondolod.)
sudo yum --enablerepo=updates-testing update libgpg-error
sudo yum install vlc vlc-coreA lényeg: szerintem várj, vagy ha rám hallgatsz, felraksz egy jobb lejátszót.
(Mondjuk SMPlayer)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motoros topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Robogó, kismotor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos cigaretta 🔞
- Call of Duty: Black Ops 7
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Death Stranding (PC)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest