- TCL LCD és LED TV-k
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bluetooth hangszórók
- Hobby elektronika
- NiMH akkumulátor
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
sh4d0w #93302 üzenetére
Adata SSD-k SMART-jat hogyan lehet kiolvasni Linuxon?
Wines is csak saját appal megy? Az elég érdekes...nem külső házban vagy egyéb belső kártyával van csatolva? Mi a tipusa pontosan?
Nekem NVMe SSD-t külső házban elég korlátozottan látta a smartctl. Wines HDS sem mutatja a smart-ot?
-
válasz
5leteseN #93297 üzenetére
Ez az ami az összes meghajtó sebességét(is) kilistázza?
Nem igazán, inkább ezek közt mazsolázz, ha sebesség érdekel: (már ha jól értettem, mire gondolsz)
#SSD sebesség mérése terminalban.
Van ugyan benne hibás megállapítás, de lényegtelen, ha valaki megmondja mi az...
Mindegy, a linkeket nézd meg.
-
válasz
Crvsh3R #93292 üzenetére
Szerintem a smartctl/smartmontools használható mindenre, én eddig csak offline néztem vele meghajtókat. HDD-nél is bőven elég ha egy smart kimenetet megnézel, új meghajtónál long smart teszt szerintem felesleges, ha egyből gond van vele, akkor az egyszerű kimeneten is látni fogod.
Érdemes archwikit is átnézni.
-
válasz
rup1u5 #93202 üzenetére
Ez a mangohud a YT video alapján nem a steam-ben bekapcsolható opciós valami? Ugyanazt látom a videón is, amit Rowon ft is írt az imént. Minden tök egyszerű amúgy, max elsőre nem tűnik annak.
'Same version is already installed'
Ezek szerint nem terminalból telepítgetsz...szomorú lettem kicsit. Ezt a Szoftverközpontot max arra használd, hogy keresgélsz, nézelődsz benne. Maga a telepítés sokkal informatívabb a terminalban. Azt meg már tudod használni, amúgy pont ilyenre gondoltam azt inxi -Fxxx kimenetet emlegetve. Mint láthatod, ebben minden infó benne van ami alapvetően kellhet, sw/hw oldalon is.
De amúgy megy ez szépen, láthatod.
Szerintem jó döntés volt a Mint Cinnamont felraknod.
-
válasz
rup1u5 #93191 üzenetére
Az a 14kb-os valami egy .deb tömörített telepítő fájl, ha letöltöd és duplakkattansz rajta, egy ilyen ablak ugrik fel és telepítheted is...hogy mit fog csinálni, az kérdéses, mert úgy látom ez az amdgpu csomag, de gondolom frissebb, mint ami a rendszerben van:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo apt install mangohud
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Javasolt csomagok:
libxnvctrl0
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
mangohud
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 569 kB.
A művelet után 1.297 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Letöltés:1 https://mirror.niif.hu/ubuntu jammy/universe amd64 mangohud amd64 0.6.5-2 [569 kB]
Letöltve 569 kB 0mp alatt (3.367 kB/s)
A korábban ki nem választott mangohud:amd64 csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 641719 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../mangohud_0.6.5-2_amd64.deb ...
Kibontás: mangohud:amd64 (0.6.5-2) ...
Beállítás: mangohud:amd64 (0.6.5-2) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.10.2-1) ...
ubyegon@ubyMintC-212:~$Megnéztem ezt a mangohud install-t, egy pillanat alatt fenn van.
Amúgy egy
inxi -Fxxx
kimenet Programkód gombbal jó lenne most már, hogy ne legyen mindenki vakon. Én még akkor is vakon leszek nyilván, de legalább az egyszerű telepítéseket le tudom csekkolni.frissíts, mert szerkesztettem a hsz-t
-
válasz
rup1u5 #93187 üzenetére
Én ilyen rendes fórumozó vagyok, hogy az összefoglaló kiolvasásával kezdem és csak utána kommentelek.
Oppa! Ez tényleg ritka.
Az Összefoglaló is érdekes hely amúgy nem? Könnyen használható amúgy a PoP OS, de azt nem írták ugyanitt, hogy könnyen telepíthető.
Kapitány is tegnap szembesült azzal, hogy ebben nincs GRUB se! No majd csak frissíti az Összefoglalót...
rendes Radeon drivert nem sikerült föltennem eddig
Nem is tudtam, hogy ilyen is létezik, AMD-nél mindig működik a kernelben lévő amdgpu driver, de ilyen esetekben marad az, hogy megpróbálod a gyártó oldaláról leszedni a 22.04-hez való drivert.
Szerintem ezt próbáld először: Radeon™ Software for Linux® version 23.40.1 for Ubuntu 22.04.4
Corectrl meg PPA-ban van, de csak azt rakd fel, mert van a PPA-ban más is, ami nem 22.04-hez való, például mesa csomag.No ez jó hír, már saját tárolóban is benne van! Akkor csak fel kell raknod.
sudo apt install corectrl
vagy még jobb asudo nala install corectrl
de előtte
sudo apt install nala
-
válasz
CPT.Pirk #93183 üzenetére
Neki high-end gépe van, miért ne akarna egyből AAA dolgokkal játszani?
Jogos, nem vettem figyelembe, hogy van Win, csak kipróbálás lenne a Linuxgame.
vagy Cyberpunk 2077-et sugárkövetéssel
Aham értem...
Eléggé le vagyok maradva ezekkel... De ha a PoPOS is 22.04 alapú, akkor Linux Mint-en is lehetne ugyanazt csinálni szerintem.
-
válasz
#02705152 #93181 üzenetére
Akinek fussa 32 giga RAM-ra, az miért nem használ Win-t, az a legkényelmesebb?!
Utóbbi 10 évben akármennyi RAM-os gépen kénytelen voltam percekig Wint futtatni, kegyetlen érzés volt!
Ez a fussa dolog meg...kb csóróság inkább, Elitebookom 6 éves, fillérekért vettem, a Dell Precision M4700-at tesómtól kaptam, mikor kiszolgált a renderelésből...az új Dell Precison is töredékáron lesz, ha összejön....tudod, használtüzletinotebook az igazi, de ennek az árából egy biliműanyag szutyok új notebook jönne ki 8giga RAM-mal, prociról nem is beszélve.
-
válasz
#02705152 #93177 üzenetére
A kis dwmbe csak azokat a foltokat fordítom bele, amikre tényleg szükségem van, így aztán gyors és stabil, amilyen a Cinmanó sosem lesz...
No de abban azért egyetértünk, hogy egy kezdő nem fogja pálcikaWM-be fordítgatni a csomagokat? A gyors és stabil fogalmakkal nem tudok mit kezdeni, kb 10 éve stabil nálam a Cinnamon, a gyorsaság meg...majd kiderül ezen a szintén nem túl új Dell Precison 32gigás gépen... Szerinted nyekeregni fogok a Mint Cinnamon lassúsága miatt, főleg, hogy a Cinnamon 6 valóban pörgősebb lett az 5.8-nál?
NeszenekedpálcikaWM!
50-et eszik belőle reggelire a Cinmanóm!
-
válasz
CPT.Pirk #93176 üzenetére
Bár mostanában nem néztem rá, de 2020-ban konkrétan hamarabb jutottál el vele a Steam-be friss telepítéssel, mint Windows alatt.
Nincs összevetési alapom, de nem is emiatt javasoltam a Mint-et PoP OS helyett, hanem a megközelítési út miatt. Jelenleg úgy néz ki, hogy célszerűbb egy olyan disztróval indítani, ami amellett, hogy valóban felhasználóbarát, még el is tudja indtani egy nem túl rutinos kezdő.
Jah és a kernel az Edge-ben már tök olds...
Hát ugye mihez? Ha valaki nagyon AAA gamet akar Linuxon, azért annak is célszerű lenne megismerni az alapokat. Szerintem. A GRUB nálam eléggé alap. De tényleg nagyon AAA gamet akar valaki tök kezdőként?
-
válasz
rup1u5 #93166 üzenetére
Azért ezt raktam fel mert pont azt olvastam róla hogy ez a leg userbarátabb és gamereknek ajánlott.
Érdekes helyeken olvasgattál eszerint, az első állítás nagyon nem igaz, a második igen. De egy felhasználóbarát Linux Mint-et hamarabb rácuppantok a játékhullámra, mint egy PoP OS-t arra, hogy az alapdolgokat meg tudjam csinálni. Előbb említett Dell Precision M4700-at épp játékosra raktam össze lánygyereknek, valami hiányzott a steamnél, de azt egy kérdés-válasz alapján maga megoldotta és azóta is nyom valami game-et. Ez a játékra alkalmas szöveg inkább ilyen hype dolog, mert pár csomagot fel kell rakni pluszban, maga a kernel az Edge verzióban már új gépeket is használatra alkalmassá teszi. Mondjuk sose volt új gépem, a Precision 3541 is pár éves már, ha sikerül megvennem....
-
Elmentettem a mankót könyvjelzők közé
Az jó, de el tudsz képzelni a mi user szintünkön olyan helyzetet, mikor nem fogunk megelégedni a
bash
shell nyújtotta szolgáltatással? Mert én nem nagyon. Van jó pár csuda shell amúgy, majd ha pálcikaWM-re cuppannék rá, akkor majd elő is veszem ezeket.Most, hogy lánygyerek lenyúlta a játékra is tök alkalmas Dell Precisionomat, kénytelen leszek egy újabb Precisiont venni, amiben 32GB RAM pihen, szerinted azzal kezdem el a pálcikaWM baromkodásomat? Persze jól hangzana, ha 85MB-on is elmenne a WM, élvezném is. 5 másodpercig kb.
-
válasz
rup1u5 #93160 üzenetére
Bevallom meg kellett néznem google-ban hogy mi az a Grub, mert nem beszélek linuxul.
Ha így áll a helyzet, megkérdezhetem, miért egy csodabogár disztrót választottál, ami egy alap dolgot sem rak fel default, ahelyett, hogy egy Linux Mint Cinnamonnal kezdenéd, ha már barátkozni akarsz a Linux-szal újra? PoPOS láthatólag nem akar barátkozni veled.
A linkelt leírásról inkább nem írok, ha már a grub-customizert kell valahová felrakni, ott én már dobnám is a dolgot. Szerintem ugorj neki a Linux Mint Cinnamon 21.3 Edge verziónak és azt rakd fel, majd ha már nem lepődsz meg ennyire az alap dolgokon, ráérsz hype disztrókat is hopperelni.
Az említett leírás meg bőven elég régi, így lehet nincs is benn a saját tárolókban, ami a 20.04-es alapú PoP OS-hez készült leírásban szerepel. Jelenleg gondolom a 22.04 Ubuntu alapú PoP OS-t telepítetted. Általánosságban jók a régebbi verziós leírások, de lehetnek apró változások nyilván.
-
válasz
Petya XT #93057 üzenetére
Amióta megjelent a 21.3 Mint, laggol a 20.3 Cinnamon az egyik gépemen
Itt valami nem kerek...nem sok összefüggés van a Mint 21.3 megjelenése és egy előző verzió működése között. Volt verzió frissítés? Normál update & upgrade nem okoz olyan gondokat, amit írsz.
5leteseN
Elmúlt a hyper hype az MX körül, lehet nem sokan használják már. De az egyik saját topikjában megjelentél már párszor, tudhatod, ki használja.
-
válasz
growler #93028 üzenetére
(A Mintre ez nem vonatkozik - ott marad az 5 eves tamogatas.)
Ne feledjük, hogy ez egy olvadó 5 éves támogatás ám! 21-es főverzió megjelenésekor 5 év, de 21.3 esetén már csak 3 év, mivel az Ubuntu alap az összes 21.x alverziónál ugyanaz. Ezért is idézte fórumtársunk, hogy a 21.3 csak 2027-ig támogatott.
-
válasz
tordaitibi #92998 üzenetére
Az utóbbi hetekben két esetben írtál problémáról. Mivel volt problémád mindkét esetben? Na látod Tibikomám! Azt kéne nehezményezned, ha a kiújult isiászodról írnék állandóan.
Gondolom hallottál a tematizálásról már...no az ilyen.
-
válasz
tordaitibi #92994 üzenetére
...és nem is ez a hiba oka, csak akkor mi?
Igazatok lehet, mindig csak a kötekedési szándék vezérel...brühühü...
Akkor, ha hiba, jöhet a hibakeresés. Megvolt már gondolom, mert elég sokszor linkeltem már. Gondolod csak úgy látóasszonyos módszerrel is mehetnénk valamire?
no de tényleg kioffolom magam, megoldjátok, ahogy látom, kb egy évig nem reagálok a hsz-eidre, ha ennyire zavaró
-
válasz
CPT.Pirk #92991 üzenetére
Nem jó azt mondani, hogy zárja ki a kernel frissítéseket a rendszerből.
OK, akkor mit csináljon? Mert eret vág magán, ha a nyamvadt hibernáció nem fog működni...szerintem ennél még mindig jobb, ha használja a működő rendszerét.
A 22.04 LTS 5.15-ös kernele is a 91. build-nél tart. Nem látok rá okot, hogy ezt valaki kézzel letiltsa.
Én se, de egy 18.04-ről beszélünk és azt se tudjuk, miféle kernelt használt eddig, ez azért fontos infó lehet, nem?
no mindegy, akkor ebből kiszálltam
-
válasz
#79484416 #92990 üzenetére
Sorry, de azt jelzed, hogy nem jó, amit írok, de ugyanazt javasoltad más megfogalmazásban. De igazad van, rád is hagyhattam volna.
Olvasgatlak úgy egy hónapja.
Ne tedd és nyugodtabb maradsz. Ilyen egyszerű ez.
Én meg Tibikomám harcát olvasgatom sok éve, így jobban rálátok a történetére, azt is hiába mondjuk, ne hibernáljon, mert neki az fontos, meg is indokolta.
Most azt hagyjuk, hogy nem tudod elválasztani a tordaitibinek veled egyidőben írt válaszomat(elkezdtem írni, csak közben keresgéltem, milyen verziók létezhetnek 18.04-re) a kimondottan neked szánt, "mi újat hozhat egy kernel?" válaszomtól!
Halkan megsúgom, mert neked ez új lehet, itt nem párbeszédekkel operálunk, hanem thread-ekkel. bocs
-
válasz
#79484416 #92988 üzenetére
18.04 esetén elég meglepő lenne, ha épp kernelben lenne nagyon szükséges biztonsági csomagfrissítés, ha még külön security repoja is van ráadásul az Ubuntunak. No de akkor amit javasoltál, az quasi nem ugyanaz, mint amit én írtam? De!
Ha azzal jó, akkor beállítod defaultnak és a következő kernelverzióig használod így.
Tibikomám hosszú évekig milliónyi üzemórát ölt bele abba a 18.04 alapú szörnyedvénybe, ami végre működik. Ha mindig felrakja az újabb kernelt, szív vele és mindig visszateszi a működő kernelt, akkor nem számít, ha esetleg épp biztonsággal kapcsolatos frissítés jön a kernellel? Mondjuk 18.04-hez biztosan ontják az új kerneleket, bár valami opcióval hosszabbítást intézett rá, arra jönnek ki frissítések is, max nem kernellel.
Supported kernels for livepatch
Mi lehet ezekben?
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security main restricted
# deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security universe
# deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security universe
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security multiverse
# deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security multiverseEgyszóval, amit én javaslok, az nem jó, a Te javaslatod meg jó. Aham.
-
válasz
tordaitibi #92983 üzenetére
Lehet ezzel valamit kezdeni, valahogyan rájönni, lecsekkolni mi lett vele?
Leírtad, mi történt vele! Egy ősrégi rendszer, ha kap egy olyan kernelt végre, amivel működik minden, akkor azt kell használni tovább, marhaság további kernel frissítéseket engedni egy régi rendszer nem új hardverekkel mit kap még egy még újabb kerneltől? Max elrontja, ami addig működött.
Állj vissza az előző kernelre és soha többé ne frissíts kernelt.
Amúgy ezek a fránya kernelek eléggé ki tudnak bánni veled!
-
Ez az vagy valami ilyesmi volt anno is... szerintem mindenkinek kéne választani valami jellemző avatart! Enyém nem egyedi, de teljesen megfelel. Tied is egész jó, jöhetnek a többiek. Rowon kománknak is valami alzaufó-szerű van, az is jó meg a régi harcosoknak is szinte csak egyedi avatarja van.
-
válasz
tordaitibi #92947 üzenetére
OK, nem égés, átfogalmazom. Mit szeretnél inkább, hogyan írjam?
Ne legyél már ennyire túlérzékeny, vagy ez a korral jár már?
Ez szerintem nem égés hanem a tanulási folyamat része.
Ez igaz, csak nem évtizedes tapasztalattal. Az alap dolgok ugyanazok minden Debian/Ubuntu alapú disztróban. Lehet tényleg az a baj, hogy Windowsos hozzáállásod van Linux használatakor is. Sok dolgot ez is megcsinál helyetted, de jó részét ezeknek neked kell meghatároznod. Amíg Wint is használsz, soha nem fogod megérteni a Linux lelkét!
Bicajozni mikor tanultam, 3 napig estem-keltem.
Ez helikopáter pilóta gyakornokként durvább lett volna.
-
válasz
#63718632 #92945 üzenetére
Nyitott ólajtót rugdalsz egyébként, mert van ilyen egyedi avatar készítő topik. Valami nagyon furmányos jogosultsági eljárás kell, aztán ha a grenium rábólint, akkor valaki vállalja, kiválasztás ilyesmi. Ilyen kockalinuxer fejet vígan csinálnak neked!
Nem lelem azt a céltopikot, pedig egyszer még én is rákérdeztem, jogosult vagyok-e egyedi pofára.
-
(na szépek vagytok/unk, majd ránksütik, hogy epikus vén alkesz népek ezek a Linuxuserek)
-
válasz
tordaitibi #92936 üzenetére
Tibikomám, Te egy akkora...jóhiszemű marha vagy, már bocs az őszinteségemért! Te nem állítottál be autoupgrade-et, a komád azt se tudta, mi az a Frissítéskezelő és képes vagy amiatt novellányit hisztizni már megint, hogy a Linux Mint saját magát frissítette és bedugult. Az a helyzet, hogy a disztrók magukat nem frissítik. Soha! Vagy auto vagy manuál update&upgrade kell, hogy frissüljön a rendszer.
Mielőtt megy a komád újra, szólj és mondom neked, mely fáljok tartalmazzák a rendszer telepítése óta lefutott csomagkezelési műveleteket. Valamennyi biztosan megvan belőlük, mert x méret felett tömörítva rakja el a rendszer ezeket.
Ja és legközelebb valamit írni akarsz a Mint-ről, inkább írj priviben és nem égsz be, mint a rongy!
Bocs, de ezt nem tudom másképpen fogalmazni, pedig én is csípem a búrádat, de mindig beleszaladsz abba a qrva erdőbe, ahol a medve már erősen vigyorog...
-
válasz
tordaitibi #92924 üzenetére
Van pár perc szünetem, de azalatt is ilyen vicceseket olvasok....
Továbbmegyek, nem tudom van-e minten automatikus frissítés de azt is be fogom pipálni.
Most azért egy pillanatra áljunk meg! Azt írtad, a múlt év nyarán felrakott Mint 21.2-höz a komád tuti nem nyúlt hozzá, Te előbbiek alapján nem állítottál be automata upgrade-et...no most azt próbálja bárki elképzelni akkor, hogy a nyamvadt fenébe került fel mégis minimum 13 darab új kernel arra a Linux Mint nevű öncsodára???
Most jövök rá, hogy csak szórakozol velünk!
Ugye nem azt akarod mondani, hogy fentiek ellenére is begyüjti a galád Mint a falu összes kernelét?
-
De, azt látunk, viszont szerintem értetted, mire utaltam.
Azoknak lehet jó a nala, akik idegenkednek a terminaltól alapból, mert vannak ilyenek is, ami nekik is átláthatóbb. Legjobb lenne, ha Tibikomám kipróbálná, mert abszolut autentikus forrás lenne, mint 20év Linux userkedés terminalutálattal megáldott topiklakó.
Más kekeckednivalód nincs? fy Ennyire nincs semmi Arch vonalon?
Amúgy meg jobban megnézve, nem terminalos upgrade-et látunk, ha pontosak akarunk lenni, hanem egy terminalos remove-ot látunk. Nem kéne már neked szemüge?
-
válasz
#63718632 #92834 üzenetére
Egy ideje használom nala-t, először rátalálva azt hittem valami bloat apt-helper, de nem. Egész jól áttekinthetőek a műveletek, igaz nekem az apt is teljesen az volt, de aki nem szereti a terminalos upgrade-et, annak ez jó lehet. Plusz nemrég emlékezetből írtam, hogy autoremove-ot is csinál, ha lát például felesleges kernelt...most látom is, hogy megcsinálja valóba. Ez is jól jön home usereknek, tekintve Tibikomám pár nappal ezelőtti bénázását.
imhol
-
válasz
#02705152 #92898 üzenetére
Intenso, GoodRam...
Atyaég...igen cseresznyés vagy ezekkel, ha működnek.
És nincsenek feketelistán a kernelben...
Gondolom a Samsung 8xx sorozatra utalunk, de semmi jelentősége annál a blacklist-nek.
A RAM mindig kevés, az öreg csókák meg mindig csinálnak swap partíciót!
Fura, mert én boomer közeli vagyok, mégsem csinálok ilyen úri huncutságokat.
-
válasz
#02705152 #92896 üzenetére
No de annak ismeretében, amit írtál, hogy neked mindegy, milyen szutyok SSD, nem érdekel...
Meg nyilván voltak még A400-nál is jobb szériák, de komolyabb márkák eszközeinél ritka nagy arányban döglöttek le az A400 SSD-k.Amúgy kevés a RAM-od, azért küldöd SSD-re a swap-ot?
-
válasz
#75135488 #92861 üzenetére
De azt hiszem a témát rendesen körüljártuk.
Persze, én is inkább elcsodálkozásom okán kérdezgettem, mert utóbbi időben sokat változtak a dolgok, SSD és Linux területen is és ugye jó pap is hóttig tanul...
Samsungnál szerintem nincs jobb, de nem árt ismerni minden tipusnak a trükkjeit ettől függetlenül, ezért is garázdálkodok rendszeresen az SSD topikokban. (Elitebookba épp azért is tettem nagyobb server/industrial PM883-at, mert évekig nem akarok vele foglalkozni, a kistesója, a 860 EVO is agyoncsaphatatlan, de az csak 1terás)
-
válasz
#75135488 #92848 üzenetére
Valamennyire képben vagyok/voltam az SSD dolgaival, lvm és társaival meg sose. A mostani SSD-k és OS-ek szintjén már nem is nagyon foglalkozom semmilyen beállítással, NVMe esetén főleg nem, mert annál totál semmit nem is tudnék befolyásolni, nyilván mezei home user desktop ill notebookok az áldozatok.
Normál használat mellett a jó SSD-k vezérlője mindent elintéz, itt főleg Samsungra, Micron-ra gondolok, amiknél házon belül történik a fejlesztés/gyártás, nem idegen komponensekből raknak össze valamit. Utóbbi gyártmányoknál meg tök mindegy, miket állítgatsz, optimalizálgatsz, sose lesz jobb semmitől.
Így aztán nem OS oldalról érdekel az SSD, hanem inkább gyártói/tipus oldalról, mert ez számít. Ha egy notiba beszerelek egy 1,92TB SSD-t, az már ki is húzza a noti élettartamában, nem kell figyelgetni meg cserélgetni.
Ez home usernél ennyi kb.
-
válasz
#79484416 #92846 üzenetére
Ha te el tudod mondani, milyen problémát látsz benne, hallgatlak.
Nem látok problémát, az ATA parancskészlet meg a PCIe NVMe Dataset management parancskészletéről meg már írtam. Előbbi nincs hatással az NVMe SSD-re. Bár a discard-dal lehet tévedek, de nem tudom parancsként értelmezi-e utóbbi is, eddig az ATA fstrim-mel hoztam összefüggésbe a discard-ot.
-
válasz
#02705152 #92840 üzenetére
Tudom hogy UFO vagyok a Btrfssel
Egy kicsit, ja!
De nem rossz ez a btrfs szerinten se, discard=async-ról se, igaz jó ideje nem olvasgatok ezekről. Szóval ez a discard nem is az a discard, ami at fstrim-et alkalmazza.
A teljesítményt nem befolyásolja, és elvileg a meghajtók is jobban szeretik.
Tényleg kipróbálom már ezt valamikor és én is megkérdem a PM883-tól, hogy jobban szereti-e!
Referenciának meg ott a Meta, ők így használják a meghajtóikat.
Hát ha a Fécbúk is ilyenen fut, akkor nincs mese, már rakom is fel!
-
válasz
#75135488 #92839 üzenetére
OK, nem véletlen kérdeztem ezt egész nap, hogy NVMe-e vagy nem. Ha szerintetek logikai eszközön van értelme TRIM-melni, akkor OK, én nem tudom értelmezni ezt, mivel a PCIe nem érti az ATA parancsot. De egye fenyő, ha használod az NVMe eszközt, az ettől még csinálja a saját dolgát.
-
válasz
#75135488 #92837 üzenetére
Olvastam most, hogy nem fogadja el a discard parancsot a normál verzióban, ezért kell vele trükközni. Nekem az a kérdésem volt több esetben is, hogy ezt NVMe SSD-re szeretnéd érvényesíteni? Ha nem, akkor nem szóltam. Ha igen, akkor kár kinlódnod vele, mert a PCIe csatolós NVMe kb úgy áll az ATA parancsokhoz, mint a portás a sashoz. Neki ugyanis van egy saját Dataset Management nevű parancskészlete és az intéz mindent vezérlő irányításával. Igen, a TRIM-melést is. Innen puskáztam.
(jó, frissíteni kéne már, mert mikor egy hajnalban leírtam, még nem volt NVMe SSD-m, de annyiszor le kellett pár dolgot írnom, hogy meguntam)
Amúgy van, hogy hónapokig elfelejtek fstrim-et használni.
De ezt amúgyis az OS használná, nem? Állítsd be rajta, mármint ha Sata SSD-ről van szó.
Én se használok soha fstrim-et. Ez meg már tényleg annyira régi, hogy alig merem linkelni, de pár dolog még jó benne.
-
válasz
#75135488 #92830 üzenetére
Értem...vagyis egy szót se értek. Encrypt, luks, lmv és társai sosem voltak baráti viszonyban velem.
Kifejezetten az a discard érdekelt a parancs végén, ami egy ATA parancs részeként az online TRIM-et hajtja végre, de itt gondolom másról van szó, hiszen NVMe SSD-ről is szó volt...szóval konkrétan az a szóban forgó parancssor mire szolgál?
De lehet pont azt taglaltad, csak engem megzavart a discard... mindegy, felejtsd is el...
-
válasz
tordaitibi #92819 üzenetére
Az úgy van, hogy klasszikusokat csak helyesen idézünk, de direkt oda is írtam, hogy Tibikomám "klasszikussá váló" mondását idézzem....szóval még nem klasszikus a mondás.
De valóban, ahogy írod, úgy ütősebb. Amúgy én legalább emlékszem szinte az összes érdekes dolgodra, az is valami!
-
válasz
#75135488 #92809 üzenetére
Gyanítottam, hogy nem rögtön Arch-csal indítottál, egyrészt az kiderült azokból, amiket írtál, másrészt akkor már bőven menekültél volna vissza Winre, hogy Tibikomám klasszikussá váló mondását idézzem.
Néha viszont elég csak várni pár napot.
No ez az, amit az archfanok nem képesek megtenni, kb arcidegzsábát is kapnának, ha a folyamatosan csorgó friss csomagokra nem cuppannának rá azonnal.
A telepítő indulásakor már írja az nvidia i2c időtúllépést, szóval az valóban nem lehet gond.
Ez szerintem annyi lehet, hogy mondjuk a sensors kimenetében nem fog megjelenni az adott érzékelő által olvasott érték. (nyilván két teljesen más gépnél ugyanaz a hiba is kizárja, hogy az ic2 legyen a gond)
Ha újra előjönnek az ismert gondok, úgyis ki fogod próbálni a LightDM-et szerintem...
Leszámítva ezt az igazán semmi kis hibát, hogy vagy indul vagy nem...
Jobb, mint ha titokban a sok kernel felzabálná az üres helyeket! Szerencsére Arch ilyent nem csinál. Csak a nyamvadt Mint, azt kerüld is erősen....
-
válasz
#75135488 #92803 üzenetére
Érdemes volna esetleg feltennem egy teljes journalctl kimenetet arról, amikor nem indult a gnome?
Valószínű, sokan használnak Gnome-ot, csak kiderül belőle valami...
Lehet valamelyik másik loginmanagert kéne feltenned, mondjuk LightDM-et.
Nemrég nekem Cinnamonos rendszer loginmanagerét nyírta ki talán egy corectl PPA-ban lévő figyelmetlen mesa frissítése...teljesen a loginmanagerig vissza tudtam hozni, de annál már feladtam. Kellett nekem kíváncsiskodni, milyen az a corectl...
-
Egy kis Windows user tapasztalat az SSD kibeszélő topikból, ha már itt annyira hasraesősek páran a rendmondi spycsodától...
Végülis egy LinuxMint jelentette a megoldást. Az alatt gond nélkül áttudtam másolni a fotóalbumokat.
Windows alól nem sikerült semmivel, mert mindig eldobta az SSD-t.A galád Linux Mint, ami szegény user tárhelyét feltünés nélkül teletelepíti a falu összes kernelével! Fura, nekem egy darabot nem telepített még...
Igaz nem is régi kernel van fenn, szintén hivatalos tárolóból....
System:
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammy -
válasz
#75135488 #92797 üzenetére
Amúgy a journalctl kimenetre nem lehetne valahogy szűkíteni, hogy csak hibákat mutasson?
Van pár opciója még, szerintem nem hal kell neked, hanem kis halászni tanulás...
How To Use Journalctl to View and Manipulate Systemd Logs
De maga a topik sem csak annyi, hogy felteszünk egy kérdést, például az Összefoglalóban is van egy Segítségre van szükséged? fejezet, nézted már? Ilyen van benne például:
Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)
journalctl -b -p 3
Ez csak az utolsó boot utáni hibákat mutatja, nem kell 8millió sort átnézned.
-
válasz
tordaitibi #92750 üzenetére
Found LMDE 6 (faye) on /dev/sda1
Found Ubuntu 22.04.2 LTS (22.04) on /dev/sda10
Found Linux Mint 21.2 Victoria (21.2) on /dev/sda11
Found Ubuntu 23.10 (23.10) on /dev/sda12
Found Linux Mint 21.2 Victoria (21.2) on /dev/sda6
Found Linux Mint 21.3 Virginia (21.3) on /dev/sda7
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda8
Found Solus (4.4) on /dev/sda9
done
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$Akar a ragya UEFI-t emlegetni, csak kollégának írtam, miért tapasztalja azt a nagyfokú zagyvaságot a bootoló disztróknál. Amúgy majdnem megmutattam neked a bootot, de pár napja sd7-en már nem Manjaro volt, de nem is utoljára pakoltam fel, még is bootolt, feleslegesen aggodalmaskodsz!
Nobara-t még sose próbáltam, majd ha nem lesz ennyire hypeos, akkor esetleg. De ha felraknám itt látnád bootképesen azt is. Szerinted én is fennakadok nyulfingnyi akadályon?
-
válasz
CsengődiGeri #92741 üzenetére
Mióta dobtam a Wint, lett mindenféle jogtiszta CD-m, DVD-m, bezzeg azelőtt meg egysem volt.
Anno öcsémnek már lett Amiga meg C64, azzal jókat szórakoztam én is, kibe húzkodni kislemezeket, etc...annyira az nem hiányzik, max annyiban, hogy pöttyet fiatalabb voltam és mobil nélkül tudtam csajozni.
-
válasz
#63718632 #92735 üzenetére
Anno nem sok erőforrás volt a desktopomon, mikor Linuxra átcuppantam, talán szerencsémre, mert így nem is akartam kipróbálni a virtuált, de ugye fogalmam se volt, hogyan kéne beállítani, így aztán inkább bele a sűrűjébe. 10 éve még lehetett rendesen copni ATI VGA-val is meg Debianon külön kislemezen hálókártya driver install közben. Nekem hiányzik az az időszak kicsit azért...
(#92739) májkimiki
Szerintem az!
(igaz én másképpen szoktam fogalmazni)
-
válasz
CsengődiGeri #92736 üzenetére
Egy kis mazochizmus vagy nosztalgia kitudja mi játszi de nekem így is jó
Nincs otthon akkor Windowsod e célra?
Két SSD a fiókban... ööö...jól van!
-
válasz
CsengődiGeri #92731 üzenetére
Pl. telepítés utáni perticio törlés, átméretezés, áthelyezés, ugyanaz disztro többpéldányos telepítése stb.
No pontosan ezekre gondolok!
Nem kellemes ezekbe belefutni, de én sose bántam, sokat tanultam ilyenekből, sajna már jó ideje igen ritkán csinálok nem rutin installt, így kopnak is az amúgy igencsak rögzült infók.
Kicsit idő igényes a dolog a HDD miatt.
Egy legalapabb SSD is sokat dobna a dolgon, igaza van kollégának.
De így sem olyan vészes a helyzet.
-
válasz
CsengődiGeri #92726 üzenetére
...nem h..tek le a miatt amit tettem.
Azt is ki kell érdemelni!
De mivel mindenki kezdte valahol meg distrohopperkedés is volt, ilyenkor még nem aktuális a lehülyézés.
(amúgy is elég ritka)
(#92727) I02S3F
Én mindig mindent normálban bénáztam elejétől fogva és tudod miért? Pont ezért : Nem fogja összekuszálni a lemezt!
Kuszálja csak össze, azt is jó megismerni, hogyan és mi történik, sokan hanyagolják a meghajtó/partició kezelést, pedig jó azt ismerni.
-
válasz
CsengődiGeri #92723 üzenetére
Az is érdekes hogy 6 grub települt amik a bios-ban jelennek meg kiválaszthatóan mint ha külön fizikai drive-k lennének. Vannak köztük jókora átfedések de van olyan disztró is ami csak egy-egy grub-ból inditható.
A nagyon nagyszerű UEFI csodája, amit ilyenkor tapasztalsz! Utálatos egy valami....
Végülis van a listában három jó disztró is, ami hosszú távon is használható.
Ez a hopperkedés az elején amúgy teljesen normális dolog!
-
Jó, első nekifutásra nem mindenki mer a configokban kotorászni.
Ha minden működik, nagyon nem is szükséges, de ha mégis, akkor nagyon jók ezek a howto leírások! Amit growler linkelt, talán a legösszeszedettebb leírásokat tartalmazza és eléggé tematikusan, kezdőknek is teljesen jók.
(#92717) Crvsh3R
Akkor ez megoldva, örülünk, hogy relatíve egyszerű volt a dolog!
-
válasz
Crvsh3R #92711 üzenetére
Ha állandóan logol, akkor mindenképp kapcsold ki, mert ilyen esetekben is gigás méretre fel tudnak hízni a logok és az gond lesz előbb-utóbb. Csak amiatt logol, mert auton van, funkciójaban ugyanott van a disable állapot is, csak azt nem jelzi a logban, mivel ki van kapcsolva, nincs mit jeleznie!
-
válasz
Crvsh3R #92709 üzenetére
Dehogy okoz kárt, nekem ezeréve valami TPM akármi hibát ír ki boot előtt a bootsplash, utána bootol, onnantól nem érdekel. Ami hardveresen valamit nem támogat, azzal nem kell foglalkozni, ha amúgy működik a rendszer. Ne aggódj, ha olyan hiba lenne, ami komoly gond, azt a boot előtt jelezné a rendszer és nem is bootolna be. Jelentéktelen fogyasztásnövekedés lesz max. Maga az SSD amúgy is alig fogyaszt. De ha nem is arra vonatkozik, akkor se gáz.
Ne törődj vele, Debiannak is más default energiagazdálkodása van és a többi disztrónak is. Kioxia és Samsung 970 EVO is teljesen más elekrtonikai belsővel rendelkezik, előbbi egy egyszerűbb OEM SSD.
De tényleg nyugodtan használd, nem csak úgy mondom, hogy megnyugodj.
-
válasz
Crvsh3R #92705 üzenetére
Mivel a rendszer nem támogatja és auto-ban van, így ez ennyi, ne foglalkozz vele. Használd a rendszert, mást úgy sem tudsz tenni, sok jelentősége szerintem nincs ennek az opciónak, de mindegy is...
Amúgy dmesg nézegetésének akkor van értelme, ha a rendszer nem működik. Csak úgy nézegetni nem szoktuk.
Viszont azt nem értem, hogy ha a BIOS-ban engedélyezve volt, akkor a rendszer miért nem használta egyébként sem.
A warning üzenetben ott volt, hogy a rendszer nem támogatja! Te másoltad be! Mit lehet erre még mondani?
Előző ugyanezen tipusú SSD-nél nem jött ez elő?
-
válasz
#63718632 #92695 üzenetére
Ha jobban elolvasod, amit írtam, úgy szól, "ha elfogad egy tippet..." Nyilván elég a 20GB is és akkor bambarépáknak ezt dobja a rendszer.
Egyébként nekem az ugyanakkor telepített Mint tuti nem rakott fel 13-15 kernelt, ettől függetlenül mindig az ajánlott minimum üres tárhely dupláját hagyom a rendszernek, úgy érzi jól magát.
-
válasz
tordaitibi #92691 üzenetére
OK, eszerint két napot ügyeskedtél és meg se nézted, mi az a rendszer, no mindegy. Többen megdícsértek már ma, ha neked úgy jó, hogy ugyan rendkívüli bénázások sorozata a történet, de a rendszer lőtte lábon magát, nekem úgy is jó.
Ha még mennek hozzád más komák, elmondok egy tippet, 10 éve 15GB-ot adtam az OS-nek, most 40GB-ot adok neki, de minimum lenne a 30GB. A desktop Linuxok is használják már jó ideje a helyet is és a fizikai memóriát is.
Nekem a belakott rendszer, a 21.2 /-je 10GB körüli amúgy....
Nálad imént kiderült, hogy 20GB helyre is elfért 22,5GB kb...gyakorlatilag lehet mégis inkább ügyesek vagytok.
pár parancsot azért, hátha nem jut mindig eszedbe:
ja és a nala csomagot rakd fel, ha jól láttam, az egy frissítéskor autoremove-ot is csinál!
sudo nala update && sudo nala upgrade
sudo nala autoremove
sudo nala install összeskernelafaluban
sudo nala clean/autocleanutóbbi azért jó, mert van néha a cache-ben is elég sok régi csomag.
kép rólaHa
nala
van a parancsban, akkor nem kell azapt
, nehogy rákérdezz!De tényleg jobb neked, ha azt hiszed, hogy a rendszer a hibás?
-
válasz
tordaitibi #92686 üzenetére
De itt barátok közt vagy, ne legyünk veled őszinték, azt szeretnéd?
Próbáltam kihúzni belőled a Mint verzióját, de kerülöd nagyon, gyanítom ezeréves lehet és anno még Te kókányoltad meg a komádnak. De nyilván a Mint a hibás, értem. Látom 4-essel kezdődő kernelt említesz, nincs is több kérdésem. Amúgy ez a kernel felgyűlés annyiszor volt már itt a topikban is, mint a bénázás egyik jó példája, emlékezhettél volna rá, de megint valami bonyolult nyakaterekt módszerekkel kókányoltad még jobban össze szerencsétlen Mintet, tényleg csoda, hogy működik. Miért nem raktál már fel komádnak valami friss disztrót?
Ennyire bejön neked ez a vadászélet?
Ja és 20 év Linux használat után fusd át a csomagkezelés alapjait léci! Ha pár hét múlva megint megy a komád, addigra írj ki egy friss Mint-et! Már 21-gyel kezdődnek, ennyit segítek. Ha valami egyszerű telepítést szeretnél, abban tudok segíteni.
Legözelebb a 3 órás 20 éves Dumaszinház unalma helyett inkább megnézném, amikor komáddal megkókányoltok egy Mintet!
(szerintem legközelebb vedd ki még az EXT4 biztonsági rendszertartalék 5%-át is, minek az oda)
-
válasz
tordaitibi #92676 üzenetére
Tehat akkor egy 2 eves Mint ellep egy 50gb particiot, ez igy rendben van. Nulla bajt user adattal.
Nem lep el, még 20GB-ot sem, remélem ezt elhiszed, nem egyet láttam már. Nulla user adat? Ez nem igaz, mert 14GB hely még maradt a kerneleken kívül. Mindent leírtam Mint-es tapasztalatok alapján, ha neked jobban esik, hogy a balf*sz userséget a Mint-ra kend, tényleg inkább írjál blogot és ott ki tudjuk beszélni rendesen.
De most ezt a marhabaromságot kár lenne nyúzni itt, mint a rétestésztát...
Valaki annyira béna, hogy nem tud magának felrakni semmilyen OS-t, de persze összebarmolja és Te itt magyarázod, hogy nem az user a hibás, hanem a Mint sz*r! Tipikus Windowsos agyatlan vagy ma reggel.
-
válasz
tordaitibi #92670 üzenetére
Tibikomám, ennyi marhaságot már blogba kellett volna írnod!
6GB mennyiségű kernel az minimum 10, annyit egy LTS tuti nem fog felrakni, szóval ha a komád birizgálta a rendszert, akkor tudnia kellett volna azt a 3 alap csomagkezelő parancsot legalább. De neked 10-20 év tapasztalattal minimum, életedben nem használtál még autoremove-ot? Mellesleg nem csak a 6GB kernel okozott ott dugulást, mert a rendszer 14GB hely felén elvan. Nyugtass meg, hogy nem a saját mintád alapján van fenn a Mint és nem a 17.1 van fenn.
Az már téged dícsér, hogy nem 10 perc alatt oldottad meg a dolgot, hanem kétszer kellett leutaznia a komádnak, ha jól emlékszem, három helyfoglaltság monitorozó appot is javasoltunk.
De egy mezei próbálkozó ezek után nem sikítva hanem ordítva menekül vissza Windowsra. Aki használni, nem szögelni akarja.
Pont a Mint az, amit tényleg csak használni kell, 10 év alatt nekem ez tűnt fel, családban akiknek felraktam, nem sivalkodtak, igaz nem is telepítgettek rá ész nélkül semmit, hogy elfoggyon a hely.
Aki ilyen balf*sz, annak tényleg menekülnie kéne vissza WInre, de nem azért, mert a Mint nem való kezdőknek, hanem azért, mert ugyan tök béna hozzá, de azért szét tudta barmolni a rendszerét. Hülyeség ellen sem a Mint, sem a többi disztró nem véd.
Olvasom itt a szokásos bugyutaságot is, hogy Ubuntu vonal...szerintem rakj fel neki valami Archer vonalas disztrót és akkor hetente kétszer fog meglátogatni!
Kifejezetten jó olvasni reggeli kávé mellett az ilyen szösszeneteidet, jót röhögtem ezen is!
-
válasz
ubyegon2 #92624 üzenetére
Szórakoztató is lehetett volna ez a wayland váltás Mint Cinnamon 21.3-nál, sajna ezeréve nem kellett variálni a billentyűzet karakterkészleteivel, skandináv billentyűvel is alapot hagytam, amit installkor javasolt... Valami tippetek nincs erre? Amúgy arra gondoltam, hogy visszaváltok xorg-ra, de se ki-bejelentkezés se felhasználóváltás, de még a kikapcs gombra is nulla akció volt, nem jött fel semmilyen ablak. Szerencsére bekapcsológombbal reboot után már xorg-gal indul...majdnem 3 napos maxot élt meg a 21.3
Ja és panelappra jobb kattra a display ellenkező sarkába jeleníti meg a kisablakot! Frissítéskezelővel scanneltem, milyen frissítések vannak, azt se akarta.
-
válasz
#63718632 #92614 üzenetére
Jo volt a tipp, ki/bejelentkezesnel ott volt a wayland experiment...mondjuk a karaktereket tot'l sy;tkutzulta, mindegy...a tapipad visyont t;nzleg megt'ltosodott t[le.
2-3 ujjas muveletekre gondolok. Utobbi miatt lehet erdemes lenne foglalkoyni vele, hogz gepelni is tudjak...
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.1
-
válasz
#63718632 #92614 üzenetére
OK, amit írsz, de én úgy értelmeztem, hogy a Mint 21.3 defaut wayland-dal indul, mint anno az Ubuntu, ami megbukott eléggé. De az ötletet köszi, lehet az átjelentkezésnél ott a wl, azt még nem néztem. Mondjuk egy 10 éves Elitebook prof sorozat hardvereinek lehet az xorg fekszik...
-
Neked és mindenkinek, aki értetlenkedik... (ne legyetek már ennyire eccerűek)
Rég megszűnt a Linux Mint KDE, márpedig az alapOS a Mint kell legyen. Cinanmont és a default felrakott programjait is megszoktam eléggé, így KDE appok kilőve. Mi marad? Linux Mint Cinnamonra rakok plasmat. De ez is kísérleti volt persze, mert a főOS az nem piszkálandó. Igaz már felkészül a telepített 21.3, de sok idő, mire a 21.2-t el tudom hagyni. Lehet a 21.3-at megcsinálom rendesen Cinplasma-nak majd, de ehhez kell kis türelem.
-
válasz
#63718632 #92609 üzenetére
Az igen, ez aztán szép forgács dobálás volt.
Ez csak, amit megtaláltam pastebinen, voltak még operatívkodások, például nem volt sehol a systembeállítások menü meg sok apróság, de azokat is megtaláltam és a végén annyira jó lett, hogy na! Jobban tetszett, mint az addigi Cinnamon.
Lehet megint belefogok egy átalakításba, csak az tart vissza, hogy eddig ahányszor megalkottam ezt a csodát, mindig valamelyik nőszemély notijába kellett SSD és a variálás vége a Cinplasma vége lett...
-
válasz
tordaitibi #92607 üzenetére
A legutóbbit én is így csináltam, de az elsőt nem, mivel KDE programok pont nem kellettek, mivel voltak sokkal jobbak, 10 év alatt nekem a Cinnamon eléggé megszokottá vált.
Ezt találtam a 19.3 idejéből:
Látszik is, hogy kellett irtani is rendesen...3 különböző leírásból kutyultam:
225 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
226 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
227 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
228 sudo apt-get update
229 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
230 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
231 sudo apt install --with-recommends kubuntu-desktop
232 sudo aptitude install --with-recommends kubuntu-desktop
233 sudo apt update && sudo apt upgrade
234 sudo reboot
235 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
236 sudo reboot
237 sudo apt install kubuntu-desktop
238 sudo aptitude install kubuntu-desktop
239 sudo aptitude install software-properties-kde
240 sudo aptitude install kubuntu-desktop
241 sudo aptitude install software-properties-kde
242 sudo apt install software-properties-kde
243 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
244 apt --fix-broken install
245 sudo apt --fix-broken install
246 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
247 sudo apt autoremove
248 sudo reboot
249 sudo apt remove software-properties-kde
250 sudo apt autoremove
251 sudo apt --fix-broken install
252 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
253 sudo aptitude remove kubuntu-desktop
254 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
255 sudo apt remove kwalletmanager
256 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker KDE connect
257 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker dolphin
258 sudo apt autoremove
259 sudo apt remove qt5*
260 sudo apt autoremove
261 sudo apt update && sudo apt upgrade
262 sudo reboot
263 history
264 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/ppa
265 sudo apt update && sudo apt full-upgrade
266 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen -s
267 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen -s
268 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreame tk-s
269 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer -s
270 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer
271 kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby
272 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
273 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin -s
274 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
275 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze sddm-theme
276 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze
277 sudo apt remove viber
278 sudo apt autoremove
279 history -
válasz
#63718632 #92603 üzenetére
Ló*T, BoB után idén második alkalom, hogy hülyének néztek!
Nem két témát raktam fel, hanem plasmásitottam a Cinnamont. Azt ugyan írtam, hogy KDE appok nélkül, de nyilván QT az azért feltolta magát!Jó párszor kellett felrakom, leszednem csomagokat, mire működött, az igaz, de tényleg jó lett. Ha felmegyek cigilésből, megkeresem milyen parancssorokat kellett futtatni.
-
Pont ma írtam, hogy Cinnamonnal applikáltam össze Minten kétszer is már, de mobilon nem tudom belinkelni, megkeresni most. Szóval nem csak KDE-vel megy, mert az első próbálkozásnál semmilyen KDE DE app nem volt fenn. Minden olyan volt, mint Cinnamonnal, csak a frame plasma lett.
Eddig látott legtutibb DE lett.
-
-
Köszi, kicsit hülyének néztél most, de nem érdekes...azért mert nem annyira ismerem, még tudom, mi a KDE. Viszont aki itt leírja, tutira nem magára a szervezetre gondol, hanem a DE-re. Szerinted nem? Én amúgy magára a Plasma-ra gondoltam, amit azért KDE nélkül is fel lehet rakni.
Én az egész KDE-re értettem.
Kapitány fenti válaszával a szervezetre gondolhatott akkor és mégis én vagyok helikopáter?
fy
-
válasz
CPT.Pirk #92558 üzenetére
Nem kötekedésből, komolyan kérdem, aki KDE fan, magát a KDE-t favorizálja vagy a Plasma-t? Nekem a Plasma nagyon bejön, össze is házasítottam kétszer is Cinnamonnal, elsőre nem volt egyszerű, viszont KDE-free volt teljesen, második alkalommal tök könnyen ment, viszont már pár KDE app is beúszott. De nem okozott semmi zavart ettől függetlenül, csak nem volt így olyan tiszta száraz érzés, mintha kijöttem volna a boltból egy vadiúj Mekkel a hónom alatt.
Erről a Mekről jut eszembe, hogy Mekkelekkednem kell, mert lánygyerek kinyitotta a fürdőszoba pipereszekrény üvegajtaját. Sajna maga a szekrény 90 fokban tolerálja ezt, nem is értem mi ez a sietség az amúgy másfél órás piperészkedés közben...
-
válasz
-Skylake- #92543 üzenetére
Kiegészítettem már a majdnem szócskával, de egyébként valami félremehetett, mert ha kiraknád a jobb sarokba az X-et, akkor megúszhattuk volna az iStyle meg egyéb Mekes hirdetést.
De azért köszönjük!
Ami előtt mindig csodálattal hajlok meg, az az ilyen okosmondat:
Ahogy azon sem kell gondolkodnom, hogy van e linuxra, mert tudom, hogy nincs.
Csak különleges látóasszonyoknál fordult eddig elő, hogy azt is látják, ami nincs! Szerényebb lett volna azt írnod, hogy tudtoddal nincs vagy szerinted nincs... Mert ugye ha mégis van, akkor már az ember ezután nem veszik oly komolyan, amiket írsz. Ez van.
Ez a bemegyek a boltba és kijövök egy Mac-kel és azt szeretem szöveg szerinted mennyire életszerű egy Linuxos topikban? Én meg mást szeretek a gépeimnél, telóimnál...viszont ezt nem tolol sem a Mac-esek sem a Winesek arcába a topikjában.
-
Itt a gnome-os hivatalos neve, de anno én Baobab-ként láttam Mint Cinnamonon, most is default fenn van Lemezhasználat-elemző néven. Sok appot átneveztek Mint-en, mert sok nyekergés volt, hogy nem találják userek, mihez milyen app van és amúgy van ebben valami.
(úgy sajnálom, hogy kingurunk nem lett végül mégis Linuxer, most adna itt az érzésnek Mekes kománk témájánál)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Medence topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest