Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz ubyegon2 #92838 üzenetére

Csak hogy teljes legyen a kép.
    Tudom hogy UFO vagyok a Btrfssel, de a 6.2 kernel óta itt a discard=async default opció lett. Ha defaultsal csatolsz az fstabban akkor mindenképp, de elvileg enélkül is beállítja MINDEN támogatott meghajtóra, az NVMe cuccokra is (tehát nem a hagyományos SATA parancs hívása). Van egy kis vita, hogy jobb v. nem jobb minta az fstrim, de többségben vannak akik szerint jobb. Ez egy komolyan felokosított discard, blokk csoportokat hoz létre a memóriában, és méret v. idő limit elérésekor takarít (ezt most nagyon leegyszerűsítettem, de ez a lényeg). A teljesítményt nem befolyásolja, és elvileg a meghajtók is jobban szeretik.
    Én eliminálom az fstrimet alapból, és a mellékelt ábra szerint az új discard mechanizmus takarít ahogy kell.

Referenciának meg ott a Meta, ők így használják a meghajtóikat. ;)

törölt tag

válasz ubyegon2 #92838 üzenetére

Na akkor újra:
    Amiről te beszélsz az egy sata vagy nvme hardver eszköz.
    Amiről én beszélek, az egy logikai eszköz. Egy encrypted block device.
    A logikai eszközön, esetemben a /dev/mapper/root eszközön engedélyezhető a discard funkció és mint ilyen eszközön futtatható az fstrim parancs.
    Erre jelen esetben nem nvme vagy sata eszközként kell tekinteni, hanem egy logikai eszközként.
    Nem volna szerencsés magát a titkosított blokkokat pakolni a hardveren ide-oda.

Mások is használják: [link] , [link] , [link]

Működési sajátossága miatt:
    - nem indítom el az időzített fstrim funkciót (fstrim.timer)
    - nem használok állandó discard-ot (fstab-on belüli discard funkció)
    - kizárólag a kernel paraméterben engedem, hogy fogadjon discard kérést (discard!=trim)

Alkalmanként én futtatom és végzi a dolgát a dmcrypt blokkon belül:
    Fstrim a /dev/mapper/root logikai blokkeszközön, ami egy decrypted partíció egy nvme eszköz egyik partícióján (/dev/nvme1n1p2)

Új hozzászólás Aktív témák