Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- RAM topik
- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rimuru
veterán
válasz
hódmaci #61365 üzenetére
Az a lenyeg hogy ami a listaban szerepel annak a dns feloldasat ez alapjan a fajl alapjan csinalja a rendszer. Jellemzoen localhost-ra vagy 0.0.0.0-ra szoktak rakni ha blokkolas a cel.
pl
0.0.0.0 google.com
, ha ilyen van benne akkor nem fogod tudni megnyitni a google.com-ot (egeszen addig amig kozvetlenul meg nem adod az ip-t). -
Frawly
veterán
válasz
hódmaci #59526 üzenetére
Nem, nem adott ország fejlesztőihez futnak be, hanem egy központi hibakezelő oldalra (bugtracker) vagy fórumra. Az angolt meg azért követelik meg, mert eleve a fejlesztők is angolul kommunikálnak, mert azt mindegyikük érti. Függetlenül attól, hogy a többségük eleve nem angol anyanyelvű. Ettől függetlenül, ha találsz magyar Mint fejlesztőt vagy karbantartót, megírhatod neki a hibát, hátha ő nyit róla hibajegyet. Esetleg a magyar Linux Mint fórumon jelezd. Ezzel nem a magyarokat akarják kiközösíteni, csak kicsi nyelv, és kevesen értik.
Ahogy nézem, a Mintnél macerás hibát jelenteni, mert minden csomagnál, komponensnél máshol kell a hibát jelenteni, az Ubuntuból jövő csomagokkal kapcsolatos hibát, pl. az Ubuntu bugtrackerén kell jelenteni, a Cinnamonnal kapcsolatos hibát annak a bugtrackerén, stb..
-
válasz
hódmaci #59526 üzenetére
A "frissítési házirend"-ben a középső protokoll van kiválasztva
Sejtettem, épp pár napja volt erről érintőlegesen szó a Mint topikban új telepítésnél, a 4. szintig nyugodtan bejelölheted. Nekem is úgy van, épp az említett eset miatt néztem meg és így jönnek a szükséges kernelfrissítések.
(#59527) csixy
Winx futkos rajta? Na, csupa egzotikum......bloaaaa....mondjuk a Winx-nél már nem az volt a fő gond, hogy nem fut jól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #59503 üzenetére
Nem értem a kérdésedet.
Nem várhatod el, hogy mindenki tudjon magyarul és a PH!-t olvassák a fejlesztők. Anno volt egy hibás update a Manjaro-nál amitől nálam az update után csak konzol volt. Írtam a Manjaro hivatalos fórumára egy gyors hibabejelentést, és egy órával később ki volt javítva a csomag, elnézést is kértek mert ők rontották el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #59493 üzenetére
Linux alatt a kernellel együtt kapod. Ha itt is recseg, akkor inkább az van, hogy gyárilag vacak a driver, amit kapsz. Egy későbbi kernel verzióval kaphatsz újat, de érdemes lenne a megfelelő fórumon jelezned a Mint-nél, hogy ilyen gondod van.
ubyegon2: azt a mikrokód frissítést bekapcsolhatod, nem véletlen adja ki az AMD.
#59482: töröld ki nyugodtan, majd írunk újat.
-
-
King Unique
titán
válasz
hódmaci #58491 üzenetére
Ha Windowst futtató gépeket akarsz védeni a vírusoktól, akkor inkább azon rendszer felől kellene megközelíteni a dolgot és a Vírusirtó topicban érdeklődni. Már csak azért is, mert jóval komolyabb védelmi szoftverek érhetők el arra, mint a linuxos AV-k. Valamint vannak akár pendrive-ról bootolható Live rendszerek is. De az egyébként a másik, hogy Windowsnál is egy komolyabb fertőzéshez sok esetben user error is kell. Tehát, ha nincsen meg a megfelelő felhasználói magatartás, akkor az már önmagában komoly kockázatot jelenthet...
Az adatbiztonság pedig megint más dolog. Ha fontos és pótolhatatlan adatokról van szó, akkor elengedhetetlen, hogy azokról mindig legyen kellő számú és naprakész állapotú online / offline mentés! Ha esetleg beüt egy zsarolóvírus és letitkosítja a fájlokat, akkor azzal a Linux és a ClamAV sem fog tudni mit kezdeni... Ellenben, ha van biztonsági másolat, akkor no problem.
-
törölt tag
válasz
hódmaci #53272 üzenetére
Szia!
Hát már hogyne létezne.
Ráadásul nem is akármilyen, a Unigine Heaven-t tudom neked nagyon meleg szívvel ajánlani. Az egyik legjobb keresztplatformos teszt program. -
törölt tag
válasz
hódmaci #53164 üzenetére
Szia, az adattároló könyvtáradat fogja titkosítani, azaz a /home -ot. Ezt olyankor tanácsos bekapcsolni, ha mondjuk céges laptopról beszélünk, és hozod-viszed, esetleg fennállhat a veszélye, hogy ellopják, pl. autóból kilopják. Ekkor a tolvaj nem tudja az adatokat leszedni róla, mert titkosítva van.
-
törölt tag
válasz
hódmaci #52965 üzenetére
Ettől konkrétan nem, mert Win sebezhetőséget használ ki (amit amúgy az MS már rég javított, csak ugye a sok önjeleölt guru kikapcsolja az automatikus frissítést, mert minek az, majd ő jól megrendszabályozza a Wint
).
Ettől függetlenül sosem árt óvatosnak lenni, bármikor jöhet ilyen támadás akár Linuxra is... -
törölt tag
válasz
hódmaci #52965 üzenetére
Szia!
Linux alatt, ettől semmiesetre sem! Emiatt aggódjanak a Windowsosok. Ott se lenne baj ezzel se, ha nem nyitogatnának ki mindenféle ismeretlen e-mail mellékleteket, nem adnának mindennek emelt jogosultságot, csak biztonságos helyről telepítenének, vagy linuxot használának.
Az emberi ostobaságot sajnos egy technológia sem tudja javítani. Báááár, talán a T-800-as.
-
válasz
hódmaci #52743 üzenetére
Fenéket. Nem lehet itt a fórumon csak úgy reformálgatni a Linuxos topikokat!
Nagyon elharapózott a Windows erényeinek ismertetése, amiatt kellett csak törölni pár hsz-t, semmi változás nincs egyébként az eddigiekhez képest!
Minden a régi, gyere, kérdezz te is, mint bárki nyugodtan!
-
válasz
hódmaci #52736 üzenetére
Mert hát ugye wines dolgokat törlik innen.
Ami kifejezetten egyértelműen Windowsos kérdés, az repül, de azt is írtam, hogy természetesen a dual-boot rendszerekkel más a helyzet, itt logikus, hogy összekapcsolódnak a kérdések/problémák. Ne úgy fogd fel, hogy fafejűen mindent törölnek, amiben szerepel a Windows szó! Eddig sem volt ilyen itt, ha dual-boot rendszered van, gyere csak nyugodtan ide a kérdésekkel, ha nagyon Windowsos, úgyis szólunk, hogy ezt inkább oda.
-
Sonja
nagyúr
válasz
hódmaci #52726 üzenetére
Írja, hogy ha bal egérgombbal törölsz vele, akkor átlátszóra töröl, amit a program kockás felülettel mutat. Ahhoz, hogy fehérrel törölj, először kiválasztod a jobb gombra a fehér színt, ha nem az az alap. Ha megvagy, akkor a jobb egérgombbal törölsz a radírral, és akkor fehérrel töröl.
BoB:
-
válasz
hódmaci #52491 üzenetére
A frissítéskezelőben nincsenek benn a megjelent friss kernelek, ez egyik desktop disztróban sem jellemző. Ne foglalkozz a piros jelzéssel, az csak felesleges óvatosság. Máshol nincs is ilyen frissítési szint dolog.
Az Ukuu-ban minden kernel benne van, de persze ezt is óvatosan kell használni, bár nálam Mint-eken fenn van a legfrissebb is és nincs vele gond.
Egyelőre frissitsd a frissitéskezelőből a kernelt és utána tedd fel a ppa-t és az emlitett módon update, upgrade. Elég régi a mesa az inxi kimenet alapján.
egy sorral is megoldhatod terminalból:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa && sudo apt update && sudo apt upgrade
-
válasz
hódmaci #52484 üzenetére
Ahogy azt Kapitány írta, nem a gyártói oldalról kell drivert feltenned. Nekem a A10 K5800-as APU-m eddig mindennel jól működött.
A VGA adatok megadására használhatod akár az inxi -G parancsot is, ilyen a kimenete:
ubyegon@ubymint18 ~ $ inxi -G
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: radeon Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.12-041012-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.4 - padoka PPAAz Ubuntu topik Összefoglaló megoldását neked is javaslom, ezzel frissítve nem lehetnek tovább megjelenítési problémák, ha igen, akkor próbálkozunk mással.
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki asudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update
parancsokat.Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek.
Fontos megjegyezni, hogy ezen driverek csak a grafikus képességeket javítják, emellett elengedhetetlen a videókártya alapfunkcióinak megfelelő kerneltámogatása is.Lehet, hogy újabb kernelt is kéne felraknod a PPA alkalmazása előtt. Erre egy kezdőknek kitalált program is nagyon jó, az Ukuu. Felrakhatod PPA alkalmazásával is, vagy .deb csomagból a gdebi használatával, ez Mint-nél automatikusan telepíti a csomagot a jelszó beírása után persze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #52484 üzenetére
Valóban nem kártya, hanem egy A10-es APU grafikus magja.
A jelenség amit látsz az tearing. Azt hiszem elég egy sort hozzáadni az egyik config fájlhoz ez ügyben, de kérdezz rá a Mint topicban, hogy mi náluk a bevett megoldás a nyílt Amd drivernél a video tearing megszüntetésére. [link]
*szerk:
plusz ha még nem volt, akkor tedd fel a Mint frissítéseit. -
válasz
hódmaci #52340 üzenetére
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Fenti címmel találsz egy írást az Összefoglalóban.
Nemrég ajánlották ezt a két parancssoros ill. GUI-s megoldást: (amit még az autoremove se távolít el)
deborphan
gtkorphan
-
Bferibörs
addikt
válasz
hódmaci #52340 üzenetére
ha vissza olvasol nekem írtak egy parancssort takarításra ( ubuntun működik,máson nem tudom ), a régi azt hiszem csomag maradványokat pucolja ki, nekem jól jött mert telítődött a boot partícióm ( amit rosszul telepítettem anno )
hogy más takarító progit érdemes e használni nem tudom én nem használok
-
válasz
hódmaci #52321 üzenetére
Emiatt is jobb, ha az egész kimenetet rakjuk fel ilyenkor, ha hosszú, akkor pastebin-t használva, mert rész infó az sose jó. Még akár az fdisk -l és a blkid kimenet is hasznos lehet időnként (valamelyik a kettő közül, most nincs előttem a kép erről)
A refind boot manager is lehet egy megoldás, az EFI-s telepítést és grub repair-t nem ismerem.
Ahogy látom, csixy ft megjelent és neki van tapasztalata EFI-s telepítés terén, igaz Manjaros, de a lényeg az EFI.
-
Sonja
nagyúr
válasz
hódmaci #42815 üzenetére
Ha Ubuntu alapút használsz, akkor az alsót válaszd, azaz a DEB-et, onnan pedig azt, amilyen alapú az Ubuntu. Ha 14.04 LTS-t használsz (vagy ennek megfelelő Mint-et, stb.), akkor a youtube-dlg_0.3.8-1~webupd8~trusty0_all.deb file-t kell letöltened. Esetleg használhatsz PPA-t is.
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dl -
spammer
veterán
válasz
hódmaci #42441 üzenetére
Mondjuk felraknod neki az avconv-ot vagy az ffmpeg-et? De ha nem kell a funkció, akkor nézd meg a manuáljában vagy a helpben, hátha írja, hogy lehet kikapcsolni a figyelmeztetéseket. Az oldaluk elég semmitmondó. Amúgy ajánlom helyette a youtube-dl-t (szerintem egy videóletöltéshez tök felesleges a GUI, a linket a terminálba is ugyanaddig tart beilleszteni).
-
hódmaci
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #42386 üzenetére
A dd az üres helyet is kimenti, így nagy lesz a backup. Nézd meg ezt a régi cikkemet, pár helyen lehet aktualizálni kell, de benne az rsync-es módszer működik, csak a tényleges adat mennyiségből csinál mentést, amit vissza is tud állítani. http://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/raspberry_pi_sd_usb_image_backup_helytakarekos_mod.html
-
törölt tag
válasz
hódmaci #41732 üzenetére
Lehet félreértettél. Nekem is működik az Fn+fényerő. A probléma az, hogy indításkor a laptop teljes fényerőt állít be, amit a login utáni részig nem tudok levenni. Sötét szobában eléggé zavaró. Tehát az ubuntu kezdeti fényerejét szeretném levenni, hogy a login már sötéten jelenjen meg.
-
törölt tag
válasz
hódmaci #41000 üzenetére
Dzsézász ezt meg mi lelte!Hogy állsz most?
Ha gond van még mindig lehet kell majd kis log vadászat,hogy milyen csomagműveletek történtek [apt-get log] mert lövésem sincs mi történt ha semmi mást nem alakítottál a rendszeren. -
válasz
hódmaci #41000 üzenetére
Érdemes egy kiválasztott módszert végigvinni, de ahogyan te csinálod, úgy sokkal izgalmasabb.
Most már csak a vga drivert kell visszaügyeskedned, ha nyílt volt azt, ha nem akkor az fglrx-et.
ha nem jól mondom, sorry, de kicsit blokkolva van már az agyam, úgy értem, lehet, hogy más is kellWinUSB-t még nem használtam, ha már működött a linkelt 494-es is, meg nem tetszik a nevében a win.
-
válasz
hódmaci #40996 üzenetére
Elég rég próbáltam ezt ki, de van a HDD-men egy működő Win7 és nincs semmilyen optikai drive a gépben. És csak ezzel a 494-es verzióval sikerült!
Az a hibaüzenet ismeretlen nekem, de remélem NTFS-re van formázva a pendrive és min 4 GB-os.
Most látom, hogy a szoftverkezelőből telepítetted, biztosan a 494. verziót?
-
törölt tag
válasz
hódmaci #40543 üzenetére
Pcfórum, muhaha... "Az biztos, hogy az eredeti Linux kernel fejlesztése belátható időn belül nem fog leállni".
Most komolyan, ilyen dumát...
Szal maradjunk annyiban, hogy Linus egy keveset elért a vezetői stílusával egyetemben a kis hobbi rendszerével, és azért még maradt pár fejlesztő... -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #39538 üzenetére
Akkor a /dev alatt is ott lesz valószínűleg.
tftp-re meg nézd meg ezt, valszeg megy Mintre is a leírás: http://www.cyberciti.biz/faq/install-configure-tftp-server-ubuntu-debian-howto/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #39536 üzenetére
Hát, putty az van, a tftp-re is vannak progik Linuxon. A DKU-5 adatkábel már érdekesebb, de mivel csak egy egyszerű USB - RS232 átalakító van benne, így elég valószínű, hogy azonnal működik ha rádugod a gépre, mert kernel szinten támogatott.
Az lsusb parancs kilistázza mint eszközt, azt próbáltad már? Valamint ha minden rendben, akkor létrejön egy soros port a /dev alatt, ami vagy /dev/ttyUSB0 lesz, vagy valami speciális nevű, de meg fogod találni ha megnézed a mappát mikor ki van húzva, meg mikor be van dugva a kábel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #39534 üzenetére
Csak egy partíciót kell csinálnod, ahová tud települni. Viszont a grub-ot újra kell majd raknod, ha ugyanarra a háttértárra akarod telepíteni, mert gyalulni fogja az MBR-t. Amúgy miért pont XP-t? Azzal netezni ön és közveszélyes cselekedet, tele biztonsági hibával.
colomb2: Mit mond rá a df -h? Nekem most egyik gépemen sincs swap partíció.
-
kispx
addikt
válasz
hódmaci #38846 üzenetére
terminál?
szerk.:
Ha jól olvasom, akkor csatornaváltásonként le kell majd futtatnod, ekkor csinálnák egy fájlt a következő tartalommal:#!/bin/bash
rm -r .wine-pipelight/drive_c/users/felhasznalonev/'Application Data'/Verimatrix/Majd a fájlt egy chmod +x fajlnév.sh paranccsal futtathatóvá tenném. Ekkor csak a fájlra kell majd kattintanod.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
hódmaci #31365 üzenetére
Igazából, ez próbáltam ami annyi problémát szült, hogy meg kaptam ezt a hibaüzenetet ami jelzi, hogy nem az utolsó partíció, ezért nem tudja hogyan kellene kiterjeszteni. A másik része a maradék 10 GB ext3-ra van formázva. Mit kellene tennem, hogy ezt hozzá tudjam adni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3302
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3326, 94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S22 Plus / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest