- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #46042 üzenetére
PCLiunuxOS teljesen használható kezdők számára, én is azzal kezdtem a linux-szal való ismerkedést 2008 nyarán.
Full Monty-t sose használtam, így nem tudom miben más, mint az alap KDE. Van magyar Helpdeskje is, itt. Ha elakadnál, ITT keresd janu-t. PCLinuxOS témában ő a nagy Jedi mester.
A PCLinuxOS topikban szokott lenni leginkább.
-
mttssz
senior tag
válasz
agy73p #46039 üzenetére
Többit nem tudom, de a distrowatch szerint van live a zenwalkhoz.
-
-
gt7100
tag
válasz
agy73p #45783 üzenetére
Csak tipp, de hátha: amennyiben más böngésző van a gépen, próbáljátok ki a Chrome-ot (nem chromium és hasonlók, hanem a google-féle Chrome). Abban _állítólag_ használható és naprakész flash van.
Nálam nagyjából teljesen le van tiltva a facebook, szóval nem tudom megnézni, mi az, amit linkeltél, de ha kell neki 3D is, az... khm... szóval az lehet, hogy szopás. -
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #45783 üzenetére
Nem arról van szó, hogy senkit nem érdekel a problémád, csupán közülünk senki sem használ mandriva alapú disztribúciót(legfeljebb talán Fedora-t). Mi többnyire Debian-t, Ubuntu-t Mintet, Arch-ot és ebből kifejlődött önálló disztribúciókat(pl. Manjaro, Chakra) használunk.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #45783 üzenetére
Itt vagyok, csak sajnos közbejött a 19"-os HP LP1955-ös monitorom elhalálozása, kihúzott 12 évet így nem bosszankodok. Most a tartalék 20 éves 15" noname CRT-n vagyok, majd kifolyik tőle a szemem annak ellenére, hogy Philips képcsöve van.
Bubble Land-nek és Buggle-nek van linuxos változata, a Frozen Bubble. Ez Synapticból telepíthető, minden disztribúció tárolóiban megtalálható.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #45781 üzenetére
Nekem van Facebook fiókom, de nem használom már 1 éve. Nem tetszik a "mindent tudni akarunk rólad, azt is amit még te sem tudsz magadról" kíváncsiskodó, magánszférát porba tipró magatartása. De töltsd le holnap reggel a 16.04-es Ubuntu remasteremet a blogomból és próbáld ki LIVE-ban(benne lesz minden ami a hétköznapi használatban kellhet). Ha azon is fagynak a játékok, akkor a Facebooknál keresendő a hiba. De ha megmondod pontosan mi a játékok neve, utánanézek hátha van róla valami bugreport. Viszont ha más Facebook flash játékok működnek hiba nélkül, több mint valószínű, hogy az említett két játék bugos.
-
agy73p
senior tag
válasz
agy73p #45769 üzenetére
Na, most már van egy kicsit több infóm a fagyásokról. Mindig Facebookos játékoknál fagy le, például ezeknél:
- egyik
- másik.Ne is mondjátok, tudom, hogy undorító (számomra legalábbis) netes reklámos játékok, de mit tegyek, ha ezekkel szokott játszani az illető régebben windows alatt, és most is szeretne, de linux alatt belefagy a gép.
Az egyiknél ki tudtam böngészni, swf-es (ha jól mondom), a másikról nem tudom.Amint írtam, az Mageia és Fedora is ugyanazt produkálta. Az a kérdésem, hogy Ubuntu / Mint / Debian alatt is várhatóan előjönne ez a probléma, vagy kevésbé valószínű?
El lehet vhogy hárítani? -
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #45760 üzenetére
Először is tudnunk kéne a a laptop pontos paramétereit, másodszor, hogy Youtube-ot böngészőből nézi, vagy SMTube esetleg Minitube célszoftverekből, valamint a Facebook-ot úgyszintén Messengerből vagy böngészőből használja-e? Viszont mivel videospecifikus problémának tűnik, én így elsőre a driver-re gyanakszom. Az Intel IGP-t vagy a Radeon GPU-t használja? Valamint ha a Radeon-t, akkor zárt meghajtóval? Sajnos Mageia-n és Fedorán egyaránt pár frissítés után a driver kinyírja a xorg-t, én is ezért hagytam fel annakidején a rokon PCLinuxOS-sel. Az Ubuntu-val mi a baj? Csak simán nem tetszik, vagy konkrét oka is van annak, hogy ennyire kerülöd? Én adnék neki is egy esélyt.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #45369 üzenetére
Ha tetszik az eredeti NumixHolo, akkor akár csinálhatsz egy módosított változatot belőle. Pl.: csinálsz egy másolatot az eredeti NumixHolo mappáról, ~/.themes-be bepakolod más néven és átírod a módosítani kívánt részeket a megfelelő fájlokban.
Például:
~/.themes/NumixHolo-agy73pEzekben lehet átírni a színeket:
gtk-2.0/gtkrc
gtk-3.0/gtk-dark.css
gtk-3.0/gtk.cssMajd kiválasztod az új témát és ennyi.
Értelemszerűen ugyanígy bármelyik GTK témát tudod módosítani, főleg akkor hasznos, ha csak 1-2 apróbb dolgon szeretne változtatni az ember.
-
válasz
agy73p #45088 üzenetére
Remélem sikerül értelmezni, mert ahogy nézem, nem sok Mageia használó van itt, emiatt is késett a válasz szerintem! Mivel szinte egyedül te vagy Mageiás, így majd jelezz vissza, mit sikerült kihámoznod/az volt e az okozója a jelenségnek! laikusként azt mondanám, hogy az volt(#45089) PumpkinSeed
Unetbootin 494 verzió az, ami jól kiirja a Wint, de X-re még szerintem nem lett kipróbálva! [link] -
válasz
agy73p #45081 üzenetére
A Mint nem csinál ilyeneket!
Érdemes lenne megnézni a cat /etc/fstab kimenetét Mageia alatt, bár gyanítom, hogy ezt a suid opció csinálta neked! Valami autoupdate opció nincs a Mageia-ban? Ez annak tűnik és mivel biztonsági frissítésnek néz ki, inkább hasznosnak vélem.
Using MSEC -ben valami opciót látok MSEC rules and settings-nél!
CHECK_SUID_ROOT Enables checking for additions/removals of suid root files.
1 perc alatt kiderült, hogy kicsit más ez, mint a Mint!
-
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #45009 üzenetére
Ismerni kellene az adott disztró repo felépítését. link. Ez alapján kb minden repónak van 4 alága, az updates és a release a fontos. A többi akkor kell, ha valami nem megy, nagyon nem megy, más verzió kell nagyonangyon.
Mageia nem mandriva/mandrake leszármazott?
Használj fedorát oszt csókolom, ahhoz legalább értek.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #45009 üzenetére
Mivel szerintem te vagy az egyetlen itt közülünk aki Mageia-t használ(nem leszólni akarom, nagy jó kis disztribúció), így valószínűleg érdemleges választ nem igen tudunk adni. Javaslom itt keresd Janu-t, ő az RPM alapú disztribúciók jedi mestere. Mivel a Mageia szoros rokonságban áll a PCLinuxOS-sel, így valószínűleg meg tudja válaszolni minden kérdésedet a közel 30 évnyi Unix és 20 évnyi linux tapasztalata révén.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #44797 üzenetére
/proc/cpuinfo
model name : Intel(R) Celeron(R) CPU N2840 @ 2.16GHz
cpu cores : 2Firefox 38 ESR, flash player, Youtube 720p demo video
-
Lathronos
őstag
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #43788 üzenetére
De épp ez az, hogy nem unstable, legalábbis nem annyira, mint amennyire túlmisztifikálják (amíg a stabil repót használjuk). Ennél egyébként cutting edge lenne a helyes kifejezés. A bleeding edge inkább a testingre vonatkozik, ott már lehet beszélni unstable-ről, de azt meg nem kell használni, ha nem a tesztelés a cél. Persze nyilván van kockázat a rolling miatt, de nem kell azt hinni, hogy mindennap összeomlik és javítgatni kell.
Ha egy rendszer mondjuk 700 MB-tal áll meg boot után, akkor bootoláskor sem eszik meg 1,2 GB-ot.
Nálam 200 MB körül indul egy teljesen belakott Firefox, mondjuk 300 körülire felmegy egy idő után (2 GB RAM-os gép, 64 bites rendszer). Ha választunk egy olyan rendszert, ami mondjuk 70-120 vagy netán 150 MB RAM-ot eszik alapból, akkor 1-2 lapos böngészésre még használható lesz. Nyilván nem lesz villám, de egy 512 RAM-os géptől senkinek nem is kell ilyet várnia. Azonban használható, és ez a lényeg. A Chromium (webkit/blink) alapú böngészők többet esznek, szóval gyenge gépre jobb is a Firefox.
A többire:
"- There is a myth that some distros are "faster" - in fact there are no faster or slower Linux distributions. They all contain the same ingredients - at most they differ by how fast they boot up and shut down..."
Ez sem igaz így ebben a formában. A disztrókat összeállítják (ezért disztribúciók), beleraknak különböző csomagokat/programokat/szolgáltatásokat, GUI-t stb. Ha olyan disztrót használsz, ami tele van tömve automatikusan induló szolgáltatásokkal (főleg, ha olyanokkal, amire nincs is szükséged), szebb gui-t használ stb., akkor összességében lassabb lehet, vagy lassabban futtathat bizonyos (erőforrásigényes) programokat. Persze hardvertől is függ, hogy megérzed-e a különbséget, egy átlagos vagy gyengébb gépen igen, egy erős gépen már nem valószínű. De ha mondjuk 2 GB RAM-mal nekiállsz játszani, akkor nem mindegy, hogy a rendszer alapból 200 MB-ot evett meg, vagy éppen 700-at, még akkor sem, ha a kernel igyekszik végezni a dolgát és a játék számára felszabadítani a memóriát.
Ami az állításból szerintem igaz, és amire a szerző utalni is akart valószínűleg, az az, hogy alapvetően, ha van elég szabad erőforrás, akkor mindegyik disztrón ugyanúgy (vagy legalábbis szignifikáns különbség nélkül) kell futnia az azonos programoknak, hiszen alapvetően azonos forrásból származnak. De! Nem árt hozzátenni, hogy csomagokat (programokat) szoktak patch-elni is, ami akár közvetve is okozhat (akár teljesítménybeli) különbséget. Működésbeli különbséget meg pláne.
"All Linux distros are extremely customizable. You can make Fedora look like Mint or vice versa - so it makes no sense to choose them by their looks. "
Ez igaz, de azért előfordulhatnak kivételek: pl. egy elemetary OS esetében alapjáraton elég fapados a testreszabhatóság, és még mélyebbre turkálva is csak limitált a lehetőséged. Persze össze lehet gányolni, csak az nem az igazi.
Értem, hogy alapvetően az egy segítő, jó szándékú cikk akart lenni, de a szerző kicsit jobban is körüljárhatta volna és jobban kifejthette volna a témákat.
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #43788 üzenetére
Csak a linkelt oldalra reagálva. Az ott felsorolt dolgok többsége nemcsak a Linux, hanem más rendszerek világát is ugyanúgy érinti (akár Windows, akár OSX).
Bár több helyen is szokták idézni, ettől még nem nevezhető teljesen pártatlannak, bár több pontja részben vagy teljesen megfelel a valóságnak.
Számomra a Linux már 6 évvel ezelőtt is kész volt asztali felhasználásra. -
spammer
veterán
válasz
agy73p #43781 üzenetére
Azért vannak bajok vele:
"You should definitely avoid Fedora or Arch as they are quite unstable."
Bár kezdőnek valóban nem ajánlott mondjuk az Arch, nem azért, mert annyira instabil lenne.
Ezzel szemben ezt írja utána:
"If you want to know the innards of Linux you can try Gentoo or Slackware"Itt már az Arch meg sincs említve, mint mondjuk lehetőség a tanulásra. Instabilabb lenne, mint a Gentoo/Slack, ami előtte ajánlva lett?
De persze később az LFS-t is ajánlotta, ami még hardcore Gentoo usernek is "pain in the ass" volt.
"There are no stable distros at all (it's the nature of the open source software used in Linux)."
Nincs egy stabil disztró sem? Vajon mit jelent nála a stabil? És miért pont a nyílt forráskód miatt ne lenne stabil?
Talán azért, mert így bárki láthatja a kódot, tesztelheti, patchelheti, könnyebben bugreportolhat?
"If you are a privacy/big brother/surveillance concerned person, you should not use Linux - Linux users are easily identifiable (even when using Tor/VPN) since there are too many things a remote website can learn about you using your web browser. "
Hogy mi?
Miért, Windowson vagy OS X-en talán nem tudnak ugyanúgy azonosítani?
"If you are an owner of an old computer or laptop (more than 3-5 years old with 1GB of RAM or less), you have to know that modern Linux distros are not that slim. They usually occupy up to staggering 1,2GB of RAM on boot - it sounds ridiculous but it's true. "
Kíváncsi lennék, melyik az, ami 1,2 GB-ot eszik alapjáraton. Szerintem még a full KDE se, nem hogy többes számban beszéljük modern disztrókról. Vannak modern disztrók, amik 70-120 MB-ot esznek, GUI-val (boot után). Nem attól lesz modern, hogy a felület csili-vili, az ablak pörög-forog, meg mindenféle animációkkal van teletömve.
"Let me clarify the previous point. In case you run lightweight desktops like XFCE or Mate and never run modern web browsers like Mozilla Firefox or Google Chrome, you can actually use Linux on a computer with as little as 512MB or even 384MB of RAM (swap file must be enabled in this case)."
Mondjuk ajánlhatna helyette olyasmit, mint a CB++, ami el fog menni 512 RAM-mal is, akár normális böngészővel is, simán, maximum nem lesz ezer lap nyitva. De megkockáztatom, hogy egy lájtosabb felhasználással még Xfce/MATE + Firefox is elmegy tűrhetően ennyi RAM-mal. A Dillo a mai weblapokkal nem használható, a Midorinak is van baja bőven, ezen kívül ma már minden normális böngésző FF vagy Chromium (Webkit/Blink) alapú. Szóval nem sok választási lehetőség van.
"Windows fonts starting from Windows Vista are unusable under Linux - you can install them but they will look horrible."
Vagy csak be kellene állítani a fontconfigot rendesen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
agy73p #43664 üzenetére
Esetleg próbáld meg úgy, hogy dnf install gstreamer1* Elvileg valahogy hozzá lehet csapni paraméterként azt is, hogy a dev csomagokat ne tegye fel, de már nem tudom hogyan. Meg érdemes a non-free repot is felvenni előtte rpm fusion-ről, nem csak a free-t. Nekem nem volt így gondom mp4 lejátszással. Ha mégis van gondod így is, akkor valszeg nincs mentség.
-
agy73p
senior tag
válasz
agy73p #42816 üzenetére
Na, de hogy rosszat is mondjak róla, két IBM gépre (32 és 64 bites) is feltettem, a 32 bites leállítás kiválasztása után ahelyett, hogy leállna újraindul, és a ezt 1-2 alkalommal a 64 bites is eljátszotta már. De csak az IBM pécék, más nem produkált (nálam) ilyet. Erre valami megoldásotok esetleg? Persze, ezek után mire is számíthatnék??
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42811 üzenetére
"Nem leszek itt népszerű, mert nem Ubuntu-származékot ajánlanék"
Szerintem senki sem veszi zokon, ha nem debian alapú disztribúciót ajánlasz, csupán arról van szó, hogy pl. a Fedorat és Mageiat nagyon kevesen használják és ismerik, így ha valami disztribúció specifikus probléma jelentkezik, magára marad a felhasználó amennyiben nem rendelkezik angol nyelvtudással. Mert ezeknek hazai közössége nincs.
Na meg a szoftverek terén is szerényebb a kínálat.
(#42810) Gery1987
Ezt próbáld ki. Gyakorlatilag egy GUI-s dd, nálam mindent ír. Viszont az innen letöltött unetbootin nálam működik.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #42710 üzenetére
curl --help
-o, --output FILE Write to FILE instead of stdoutalias install='sudo dnf install -y csomag1 csomag2 csomag3 && curl http://folkswithhats.org/fedy-installer -o fedy-installer && chmod +x fedy-installer && ./fedy-installer'
Vagy majd a fedorások kijavítanak, mert én nem ismerem ezt az installert. Vagy az lesz a "házi feladatod" hogy kijavítod magadnak, ha ebben a formában nem jó.
-
törölt tag
válasz
agy73p #42682 üzenetére
Egyetlen gond, hogy az openSUSE nagyjából az a SUSE Enterprise-nak, mint a Fedora a Red Hatnak...
Ráadásul ezen belül is egy kísérletinek mondható rolling verziót próbálgatsz, a normál kiadással nem nagyon szokott gond lenni...
Ellenben Lathronos kollégának nem kéne a Mandrivat ide kevernie, mert az RPM csomagformátumon kívül semmi közük egymáshoz... -
spammer
veterán
válasz
agy73p #42680 üzenetére
Engem pl. hidegen hagy a Suse. A Fedora sem mozgat meg igazán. Slackware-rel meg szerintem csak a régi fanok mókolnak manapság.
Ha stabil kell, amivel nem kell foglalkozni sokat, akkor Debian.
Ha mókolós, akkor Arch/Void/Gentoo/Crux/LFSKezdőbarát disztrók közül meg az Ubuntu/Mint azért van ajánlgatva, mert nagy a community, van sok PPA, viszonylag elég sok fórum/gugli találat, így könnyebb belakni egy kezdőnek.
A 289 ezredik Ubuntu-fork meg már nagyon unalmas sajnos. Persze mindenkinek szíve joga disztrót készíteni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
agy73p #42680 üzenetére
Nem az rpm-mel van a baj, hanem a disztróval amit próbáltál. Amiben benne van hogy suse, én ahhoz nem nyúlnék.
Ha már red hat vonal, akkor én centos-t használnék, az elég stabil, régi gépre jó, csak szívás. A fedora kissé jobban gördül.
De inkább maradok a debiannál, meg a metálnál \m/ -
spammer
veterán
válasz
agy73p #42676 üzenetére
Fedorát nem használok, de a manual alapján van "igen" kapcsoló, lásd: [link]
-y, --assumeyes
answer yes for all questions~/.bashrc-be rakd az aliasokat.
Ha fix csomagnevekkel össze akarsz állítani egy telepítőparancsot (aliast), akkor például:
alias install='dnf install -y csomag1 csomag2 csomag3' és így tovább.
Ha használsz sudo-t (felhasználóként telepítesz), akkor a dnf elé értelemszerűen írd oda azt is:
alias install='sudo dnf install -y csomag1 csomag2 csomag3'
Esetleg adhatsz más nevet is az aliasnak:
alias csomagok_telepitese='sudo dnf install -y csomag1 csomag2 csomag3'
__
(#42677) GGAllin: Ja a Xampp, az tényleg "run"-os, nálam is telepítve van.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42469 üzenetére
Megnéztem a BlackPanther OS-t, de sajnos csalódás volt. A csomagjai nem frissültek június óta, és a jövője is bizonytalan, ráadásul nálam nem is bootol.
Mi a baj a debiannal és az arra épülő disztribúciókkal(Ubuntu, Linux Mint, stb)? Például a Linux Mint 17-ből most adtak ki új képfájlt a 17.3-at és tökéletesen működik.
-
lev258
veterán
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42437 üzenetére
Ha hajt a kíváncsiság, a BlackPanther-rel is tehetsz egy próbát ha Mandriva párti vagy. Ráadásul ez magyar fejlesztés. Bár abból csak KDE van.
-
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #42431 üzenetére
A disztrovacsi sokat nem mond, ez inkább aktuális népszerűség. Olyan első 10 helyen vannak az érdemi disztrók. Olyan nincs, hogy egy nagynak rapszodikus a fejlesztése. Vagy teljes erőbedobbással megy, vagy meghal.
Vannak még érdekes kicsit, amik speciális célra készülnek, meg a többi kacat ami szót sem érdemel.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #42431 üzenetére
Attól is függ, mekkora a "buzz" netszerte: cikkek, blogok, youtube videók, reddit stb. mind befolyásolhatják, hogy az emberek épp mire kapják fel a fejüket, min pörögnek. Mert akkor épp rákeresnek, és lehet, hogy a épp DistroWatchon kötnek ki.
Továbbá amikor megjelenik egy új kiadás valamiből, akkor is megugorhatnak a mutatók. De lehetnek egyéb trendek is, pl. privacy téma (NSA és hasonló botrányok), amikor a biztonságosabb disztrókat keresik. Vagy ott volt a Mr. Robot nevű sorozat, amiben Kali Linuxot használt a főszereplő, fel is jött a 9. helyre DW-n.
Amúgy meg Arch oszt' kész!
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #42431 üzenetére
A distrowatch statisztikája valamiféle letöltési adatokon alapul, talán csak azon az oldalon. Innentől kezdve bármit és semmit is ki lehet olvasni belőle. Ha pl. van egy működő rendszerem, akkor én rontom annak a rendszernek a statisztikáját, mert nem fogom letölteni hosszú ideig (akár évekig).
-
-
King Unique
titán
válasz
agy73p #42257 üzenetére
• A FAT32 fájlrendszert kezeli mindhárom OS, de az primitív és elavult.
• Mindhárom kezeli az NTFS fájlrendszert is, de az OS X csak olvasni tudja....íráshoz külső (fizetős) driver kell neki: Tuxera NTFS for Mac, Paragon NTFS for Mac
• Az exFAT fájlrendszert is kezeli mindhárom rendszer, igaz Linux esetében külön kell telepíteni az exFAT támogatást.sudo apt-get install exfat-fuse exfat-utils
-
King Unique
titán
válasz
agy73p #42257 üzenetére
Ext fájlrendszereket is tudja kezelni a Windows a megfelelő driverekkel. Én Ext2Fsd-t és Paragon ExtFS-t használom. USB 3.0-án tesztelve, meglepően jól kezeli a Windows írás-olvasás tekintetében az Ext4-et [link], [link].
Ext2Fsd-nél van egy bug Win10 TH2 alatt, ami miatt nem lehetett csatolni az Ext4 partíciókat (belefutottam én is), de már látom foglalkoznak vele.Amúgy meg +1 az NTFS-re.
-
válasz
agy73p #42261 üzenetére
Annyiban félhibaernálás, hogy nem zárja be a nyitott file-okat pl., nem választja le a partíciót, így más cucc (ntfs-3g pl Linuxon ) nem tudja azt felcsatolni (vagy ha más Windows, akkor lemezellenőrzést is kiált egyből). Olyan, mintha nem szabályosan állítottad volna le a windózt.
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #42261 üzenetére
Windows 8-nál bevezették azt, hogy a "hagyományos" kikapcsolás valójában egy félhibernálásos állapot (ez nem felfüggesztés/alvó mód/hibernálás), így gyorsítva meg a rendszerindulást. Ez a fastboot. Ki lehet kapcsolni ennek alkalmazását Windows-ban, csak mivel a legtöbben azt se tudják, van ilyen, így nem szokták. Viszont amikor több különböző rendszer használ egy partíciót, akkor ez problémát jelent.
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #42257 üzenetére
FAT32-a maximális fájlméret 4 GB, tehát ez kiesik
ext2/3/4-Windows alatt a megfelelő kiegészítő felrakásával kezelhető, adatok esetén talán nem vészes, de ilyen rendszerpartícióra nem engednéd rá a Windows-t
UDF-optikai lemezek esetén használják, hagyományos felhasználásra még nem láttam példát
NTFS-ha van Windows is, tudod töredezettség mentesíteni, valamint viszonylag könnyen kezelhető bármely rendszer alatt -
agy73p
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #41949 üzenetére
"Tárolóban ilyet nem találok külön, hogy gksu."
Pedig már megtaláltad egyszer.
Ha ez sem megy:
beesu leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
Akkor tényleg nem tudom, mi baj van nálad.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #41945 üzenetére
A leírtak szerint semmit nem rontottál el, mivel a dnf megtalálta és telepítette is, azt írtad. Fedora viszont beesu-t használ ezek szerint, de ha a tárolóban ott a gksu, akkor annak is működnie kellene. Nem tudom, talán bug. De ha a beesu-val működik, akkor igazából nincs probléma. Szerintem már durván túltárgyaltuk ezt a témát.
(#41947) Vladi: és akkor kik tudják jól?
-
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #41940 üzenetére
su -
nano /etc/lightdm/lightdm.confMár ha ott van. Rosszabb napomon:
su -
gedit /etc/lightdm/lightdm.confA napi használathoz se gksu, se sudo nem kell. Az adminisztráció 98%-át egy menetben letudod. Utána 1-2 dolog ha kell, akkor heti egyszer terminálból is csinálhatod. A csomagkezelő frissítésnél meg elkéri a root jelszavad.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #41940 üzenetére
Át lehet váltani root-ra (terminálban) és akkor nem kell sudo sem. Ha grafikus progikkal szerkeszted és nem akarsz mindig root-ra váltani előtte, akkor gksu vagy más hasonló erősen ajánlott.
Ha telepítetted és ezzel sem megy:
gksu leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
akkor abban a kalapos rendszerben elkúrtak valamit.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #41925 üzenetére
Hogy a példánál maradjunk:
gksu leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
Vagy ha más rendszerfájlt akarsz megnyitni, akkor sudo leafpad helyett gksu leafpad.
Ha terminálban nyitod meg, pl. nanoval, akkor jó a sima sudo:
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
Tehát a gksu csak grafikus programokhoz kell, terminálban jó a sima sudo.
Egyébként erről már írtam régebben: [link]
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #41923 üzenetére
Egy kis olvasnivaló: [link], [link], de guglizva találhatsz még.
Röviden: ha sudo-zol, előfordulhat, hogy bizonyos programok a HOME könyvtáradba pakolnak fájlokat, melynek ilyenkor a root lesz a tulajdonosa. Bizonyos esetekben pedig még nagyobb probléma is lehet belőle.
szerk:
(#41925) agy73p: próbáld a gksu-t.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #41918 üzenetére
Ha nincs előtte # akkor érvényben van a sor, tehát igen, figyelembe veszi.
sudo leafpad: szokjuk le a grafikus programok sudo-val indításáról. Ott a gksudo, gksu, kdesu, akármi, DE-től függően.
AutomaticLoginEnable=true
AutomaticLogin=adamEzzel elvileg automatikusan be kellene jelentkeznie. Feltéve, ha nem bugos a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gamepad
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest