Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Tim82 #62068 üzenetére

    Valóban pontatlanul írtam, mert nyilván nem egy az egyben a C2D magra, de azon az architektúrán alapul, amit a Pentium M, Core Solo, Core Duo, Core 2 Duo lapkák is használnak, és nem Netburst. Bár lehet a Pentium D-nél még nem ez volt, de pl. a Pentium 4 651-es tuti ilyen már. Ezek rég nem Netburst-ok voltak, azt az Intel a Prescott után dobta, és átállt arra az architektúrára, amit végül a C2D-nál is használtak. Így az utolsó P4-ek már csak a nevükben voltak P4-ek, igazából a Core Duo vonalnak voltak egy visszavágott változata, mint a Celeron is. Ezek már sokkal kisebb csíkszélességen készültek, meg mivel nem Netburstosak voltak, azért is melegedtek sokkal kevésbé. A 775-ös foglalatba már jellemzően ezek mentek, gyártották őket 2008-ig vagy 2009-ig.

    Ezt a másodhegedűs szerepet a Pentiumoknak és Celeronoknak a mai napig megtartotta az Intel, lásd Pentium G, Celeron N, stb. sorozat, amik meg a Core i-knek egy visszavágott, módosított változata. Persze a nevükből már rég dobták a 4-es jelölést, szóval nem P4-ek, meg P4 Celeronok ezek. Az Intel még mindig tartja ezt a hülye termékkategorziálást, most bejött az i9 is, meg a Xeonok és Pentiumok között behozott ilyen Gold, Platinum meg egyéb barom elnevezéseket. Már rég minden procit egységesen kéne hívni, mondjuk mindegyik Intel lenne, és utána egy betű (procicsaládra és magszámra utalna) plusz egy szám (ez a magszámra), 4 szám alapon bekategorizálni őket, első számjegy a generáció, második altípus, az utolsó 2 jegy a kategórián belüli erősség jelzése. Részben hasonlót csinálnak a Core i-knél és Xeonoknál, de annyira áttekinthetetlen a termékpaletta, hogy ember a talpán, aki számozás meg különböző Lake agyamentségek alapján minden típust tud hová tenni, meg vágni fejből, hogy melyik milyen foglalatos. Ha azt követnék, amit írtam, akkor mindenki látná világosan, hogy egy Intel D2-6555-ös gyengébb, mint egy D2-6990-es, a szerverekbe szánt Intel X8-7790-es meg jól láthatóan mindenhogyan felette lenne ezeknek, a mobilprocik lehetnénetk M-esek, az ultralacsony fogyasztásúak U-sak, sőt az 5 szám arra is jó lenne, hogy a nem egy családban lévő procikat is össze lehetne valamennyire hasonlítani.

    Azt én is akartam írni a kollégának, hogy egy használt C2D, régebbi generációs i3-i5-ös géppel lehet jobban jár, azokat könnyebb is bővíteni, és olcsók használtan. Pont azért említettem, hogy P4-re csipketerítőt tenni a legjobb.

Új hozzászólás Aktív témák