Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ALFA #58023 üzenetére

    A P4 elég tág fogalom. Gyártották 2000-től 2008-ig, volt 423-as, 478-as, 775-ös foglalattal is, és mindegyik foglalatban volt több széria is. A legutolsó, 2008-as P4-ek már C2D szintűek és 64 bitesek, DDR2-es memóriát használtak (és KDE/Gnome3-at használó Linux és Win10 is normálisan megy rajtuk), míg a legkorábbi P4-ek még a P3 szintjét sem ütötték meg, meg csak SD/RD-RAM-ot használtak. A 478-as foglalatban lévők e két szélsőség közé esnek, DDR1-et támogattak, de ezekből is van mindenféle órajelű proci, 1,7-3.4 GHz-ig, HTT támogatással vagy anélkül, stb... Ezért fontos lenne tisztázni, hogy pontosan milyen prociról és gépről van szó, mennyi RAM, milyen lap, GPU, stb.. Szokjuk meg, hogy nem a Nők Lapjának, meg a Burdának kommentfelülete, hanem ez egy informatikai fórum, azon belül sem chattopik, hanem szakmai linuxos topik, még ha kezdőknek is van, a minimum, hogy konfiggal együtt kérdezünk.

    Ez a nincs pénz másik gépre is kicsit gyanúsan hangzik, leselejtezett, korai generációs i3, i5-ös irodai brand gépeket lehet kapni egész olcsón, 30-40 ezer környékén, C2D-ósakat még olcsóbban. Aki tud netre előfizetni, az csak kispórolja egy ilyennek az árát. Ilyen P4 szintű gépeket már sok helyen adományban sem vesznek át.

    De maradjunk most a P4-nél. 15 éves Linuxot semmiképpen, így még a régi 8-10-es Ubuntuk is kiesnek, amik azért kulturáltabbak voltak annál, mint amit most te próbálgatsz. Tudom, milyen fantasztikus retró érzés floppyval szívni, de majd belátod, hogy az időd vesztegeted el. Fel lehet tenni arra a gépre mai 32 bites linuxot is, de sovány disztrót, Sparky Linux, antiX, kisebb Puppy Linux, mindenképpen Non PAE kernellel, csakis ilyen IceWM szintű fapad felülettel, minimálböngészővel (Midori, QupZilla, Slimjet), ha kései P4, akkor esetleg játszik a Pale Moon is, meg az Openbox vagy LXDE disztrók (Lubuntu, Peppermint). Egy ilyen rendszer még bőven hozza az XP használhatósági szintjét, és legalább még támogatott rendszerek. Szopópont lehet még a régi GPU, ami adott esetben csak régi, zárt, legacy driverek által támogatott, az meg gyakran nem fér össze újabb kernelekkel.

    A gond nem is az ezekkel a nagyon régi gépekkel, hogy nem tudsz rá valamennyire használható OS-t tenni, hanem netre meg semmi másra sem alkalmasak már. Letérdelnek már egy legkisebb felbontású YT-videótól, nem sok RAM-ot támogatnak, ergo a több füles böngészésnek is lőttek. Meg már eleve a Flash sem mozdul meg rajta, ha régi P4, mivel nem támogatja a szükséges utasításkészleteket. Csak arra jó egy ilyen gép, hogy feleslegesen fogja a port és fogyassza az áramot, talán csak offline retró játékokra érdemes megtartani XP-vel, meg DOS-szal. A PC mindig is olyan műfaj volt, amit cserélni kellett, tiszta mázli, hogy ma már ritkábban, lassabban avulnak el a mindennapi felhasználás szempontjából.

Új hozzászólás Aktív témák