Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • spammer

    veterán

    válasz herdsman12 #37493 üzenetére

    Olyan nincs, hogy sudo gksu

    Tisztázzuk akkor röviden. Bár nagy része már gondolom eddig is világos, de ismétlés a tudás anyja. :)

    A home könyvtáradban te vagy az úr, azt csinálsz, amit akarsz, ezért oda nem kell emelt jogosultság.

    Viszont a fájlrendszer többi részén (ami a home könyvtáradon kívül van) egyszerű felhasználóként nem végezhetsz műveleteket, azaz nem tudsz szerkeszteni, törölni, létrehozni fájlokat/könyvtárakat. Vannak kivételek, lehet jogosultságokat beállítani, de a lényeg alapvetően az, hogy ott nem piszkálhatsz bele a dolgokba. Ott a rendszergazda (root) az úr.

    Hogy ne kelljen rendszergazdaként bejelentkezni, azért van sudo, amivel a sima felhasználó az adott művelet idejére emelt jogosultságot kap. Ez a terminálból működik, és amennyiben konfigurációs fájlokat akarunk szerkeszteni, akkor egy terminálós szerkesztővel, például a nano-val használható:

    sudo nano /etc/default/grub

    Amennyiben nem terminálos, hanem grafikus (GUI) programmal akarunk szerkeszteni egy konfigurációs fájlt, akkor a sudo parancs grafikus megfelelőjét ajánlott használni, ami jelen esetben gksu (vagy gksudo, de KDE-n alapból kdesu a parancs).

    A gksu illetve a gksudo a graphical sudo rövidítése, azaz a grafikus sudo parancs (GUI-s programokhoz).

    Vagyis a fenti példánál maradva így fog kinézni:

    gksu leafpad /etc/default/grub

    A leafpad ugye egy grafikus szövegszerkesztő, ezért nem ajánlott sudo-val indítani. Igen, működik sudo-val indítva is (a legtöbbször működnek is) de előfordulhat, hogy problémát okoz, ezért nem ajánlott a grafikus programok indítása sudo-val.

    Tehát, olyan nincs, hogy sudo gksu. Vagy sudo, ha terminálos szerkesztővel használod, ha terminál fut az adott program/parancs, vagy gksu / gksudo / kdesu (azaz grafikus sudo), ha GUI-s programot futtatsz emelt jogosultsággal.

    szerk: a home könyvtáradban lévő fájlok szerkesztéséhez természetesen nem kell se sudo, se grafikus sudo parancs (és ne is használj sudo-t ezeknél).

    Tehát például ezek közül bármelyik jó:

    nano ~/.bashrc
    leafpad ~/.bashrc

    nano ~/.config/openbox/rc.xml
    leafpad ~/.config/openbox/rc.xml

    Szólj, ha még mindig nem tiszta a dolog. :)

    [ Szerkesztve ]

    „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

Új hozzászólás Aktív témák