Hirdetés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12289 üzenetére
A server / address mezőben a DNS szerver adatai vannak, és ott:
Server: cns.t-online.hu
Address: 84.2.44.1szerepelnek. Alatta a második blokkban a Non-authoritative-nél van olyan, hogy visszakapom a keresett domain-t, és ott adja a belső ip-t (192.168.x.x). Szerintem ott az internet tűzfal külső ip-jét kellene látnom, nem egy lokal ip-t. Részemről ezt érzékelem enyhe gubancnak.
szerk:
A DNS szerver ip cím osztás alatt nem tudom, mit értesz. Én egyáltalán nem szeretném, ha a belső hálón DNS lenne. Legyen csak a domain nyilvántartás a szolgáltatónál, és mutasson a külső tűzfalam külső ip-jére. Ilyen opció nincs esetleg?
-
törölt tag
válasz
Carasc0 #12297 üzenetére
hali
magától nem szedi semmi le a bootmanagert. ha manager nélkül (gyak a win sajátjával) akarod használni reinstall után a gépet, akkor marad a win javítás. nem történet ez sem. értelem szerűen ha azt akarod hogy megmaradjon olyan partíciót adj neki amit nem formázol meg amikor a linuxot darálod.
barátkozáshoz meg szerintem a legjobb egy 2 gigánál nagyobb pendrive meg unitebootin nevű finomság, amivel szépen tudsz live pendrive-okat gyártani sorban linux alatt is akár egy iso-ból, és ha adsz nekik helyet, akkor egyes disztrók szépen letárolják a telepítéseket, beállításokat. én is azzal pörgettem végig jópárat amire találtam egy kézreállót.
-
válasz
Carasc0 #12297 üzenetére
A grafikus telepítő összegző képernyőjén (mielőtt elkezdődne a tényleges telepítés) van egy Advanced gomb, ha arra ráböksz, beállíthatod, hova kerüljön a GRUB.
-
Carasc0
őstag
válasz
#56573440 #12296 üzenetére
Tiszteletem!
Köszönöm szépen a választ! Erről esetleg kaphatok bővebb tájékoztatást hogy hova is kell tennem a boot manager progit ahhoz, hogy ha windowst indítok és a linuxot megsemmisítem, akkor egy restart művelet hatására immáron boot manager nélkül azonnal a win7 induljon? Erről jó nekem egy link is ha levan írva, szívesen elolvasom. Elég mélyen szeretnék linuxxal foglalkozni.
A tervem egyébként mindenképp haladó szintű linux megismerése. Kiszemeltem a Debian!
-
törölt tag
válasz
Carasc0 #12295 üzenetére
igen. a linux feltol egyet. azt is be tudod állítani hogy melyik partícióra kerüljön, így ha később pl win alól formázod a linuxot akkor nem kell görcsölni hogy a win se indul majd és keresni kell egy telepítőt majd javítást nyomni rá hogy helyre kerüljön a bootmanager.
pl ebbe már belefutottam
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok miszerint, tegyük fel egy SSD eszközön üzemel egy WIN7 (ezen az eszközön van rajt 100mb partition is). Továbbá van egy HDD is ami teljesen üres. Erre szeretnék egy linuxot telepíteni. Telepítést követő Boot kezdeményezési folyamat során megfog jelenni a/egy boot manager?
Előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz
MacCaine #12293 üzenetére
ok közben tárgytalan is lett, mert a kubi 11.10 gyári kde packjával nem tudtam felcsatlakozni rejtett hálózatra, feltoltam rá a legújabbat, azzal látszólag felmászott de ip-t nem kapott... pedig beállítások jók ipv6 tiltva, stb. mobilnettel már kaptam ip-t de sekép sehang net téren. tesztből még futottam egy kört mint kubival, de ott is a rejtett hálóval szívtam, úgyhogy visszamegy a mint gnome-al. kár mert a kde mint gyorsabbnak tűnt látványosan, de ezzel a wifivel nem tudok mit kezdeni (céges, rendszergazdák így találták ki, így is marad sajnos.) de azért köszi
-
törölt tag
sziasztok. tudom hogy iszonyat kezdő a kérdés, de végigtúrtam az összes shortcuts bejegyzést, és az istennek nem találom hogy mivel tudok kubuntu 11.10 alatt asztalt váltani. tálcáról persze megy, de nagyon beidegződött már a ctrl alt és nyilak kombó...
köszönet előre is
-
F34R
nagyúr
nah vettem egy SSD-t 30gb-s. ugye ha jól tudom a home mappa sokat foglal alapból ha üres is (ext4 ). ki lehet ezt kerülni anélkül hogy áthelyezném ? . PL: XFS lenne a rendszer partíció is , de ugy tudom az meg nem támogatja a trimet.
remélem nem lesz vele majd gond. /etc/rc.conf/-ba be kell majd rakni a modules- részhez az achi-t.
-
MacCaine
őstag
A DHCP-vel a router osztja a DNS szerver IP címét is elvileg. Tehát ott kell átírni, hogy nem a "linux" a DNS, hanem a "szerver2".
Egyébként meg az nslookup azt is kiírja, hogy melyik szervertől kapta a választ.
$ nslookup www.google.hu
Server: 9.64.162.21
Address: 9.64.162.21#53
Non-authoritative answer:
www.google.hu canonical name = www-cctld.l.google.com.
Name: www-cctld.l.google.com
Address: 173.194.35.184
Address: 173.194.35.191
Address: 173.194.35.183Itt a "Server:" sorban lévő IP címről jött.
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12280 üzenetére
Bepötyögöm újra, kicsit rendezettebben.
internet
|
+-------+
|router1|
+-------+
| | +-----+ +------+
| +-----|linux|--|switch|--....
| +-----+ +------+
+--------+
|szerver2|
+--------+Egykoron a "linux" volt internet felé router is, és volt rajta X1 domain név kívülről. A szolgáltatás config azóta is ott van a "linux"-on, csak éppen a tartalom került át a "szerver2"-re, a "linux" pedig le lett választva a "router1"-el, és ott átirányítottam a port forwardingot a "szerver2"-re. A "router1" belsőleg static dhcp-vel oszt ip-t.
Mentem volna fel X1-re külső hálóról, hogy ellenőrizzem a tartalmat "szerver2"-n, és azt látom, hogy nem jön be. Dobom az nslookup X1-et, és azt az IP-t látom, amit "router1" static dhcp-vel "linux"-nak oszt ki.
És ez a problémám.
Mivel csinál ilyet a "linux"? Mert az tuti, hogy valami szolgáltatás fut rajta, ami megnézi a külső ethernet kártyán a kapott IP-t, és azt beküldi valami DNS felé, hogy módosítsa a domain elérést. Akármi is az a szolgáltatás, azt ki szeretném kapcsolni.
-
MacCaine
őstag
válasz
Mr. Elliot #12284 üzenetére
Van egyáltalán felinstallálva valami hálózatkezelő?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Mr. Elliot #12284 üzenetére
Meg kellene nézni, hogy elindul -e automatikusan. Na ezt passz, hogy ubuntun hogy kell, majd a szakik megmondják.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Mr. Elliot #12282 üzenetére
Network Managered nincs? Azzal be tudod állítani.
-
válasz
Mr. Elliot #12278 üzenetére
Ha jól rémlik a pppoeconf "végén" megkérdezi, h automatice kapcsolódjon é a következő boot-kor... Nem e?
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12277 üzenetére
Lila halvány gőzöm sincs, de csinál egy olyat a szóban forgó linux szerver, hogy tűzfal mögött DNS-ként viselkedik.
Ez a linux valamikor tűzfal is volt a net felé. Most bekerült egy tűzfal mögé, és az eddigi szolgáltatásaihoz tartozó adattartalmat (http) átvette (illetve át kellene hogy vegye) egy másik szerver. Szóval a tűzfalra beállítottam a port forwardingot az új szerverre, és azt látom, hogy kívülről nem látszik a domain név. Kerestem, hogy miért. Ha külső hálózatból nslookup-ot dobok arra a domain névre, megkapom ip-nek azt, ami a régi szerver jelenlegi (tűzfal mögötti) lokál ip címe.
Milyen szolgáltatás csinál ilyet? Csak azért kérdezem, hogy mit kapcsoljak ki..
-
Mr. Elliot
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu 10.10-et használok. Hogyan lehet beállítani, hogy bekapcsolás után ne keljen mindig a sudo pppoeconf parancsot begépelnem és megadni jelszót és felhasználónevet az internet kapcsolathoz? ADSL netem van modemmel.
-
coco2
őstag
Van egy linux dns server beállításom lan-on. Felismer egy címet, amit nem kellene neki (azzal a címmel saját magára mutat). Ki szeretném törölni, de nem találom sem a /etc/bin/resolv.conf -on, se a /etc/bin/named.conf -on (és include állományain) keresztül. Honnét szedheti még?
-
-
scream
veterán
Sziasztok !
Tegnap raktam fel egy Lubuntut-t és ma reggel ezzel fogadott mikor elindítom :
"xsession: warning: unable to write to /tmp; x session may exit with an error"
Ezzel mit lehet csinálni ?
Ezt találtam :
sudo apt-get clean és utána már be tudtam jelentkezni, viszont nem hiszem,hogy ez tartós lenne, illetve nem szeretnék mindig terminal-ban kezdeni ezzel a paranccsal ...
Lehet particionálásnál rontottam el valamit ?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Laptopra akarok új linux disztrót felküldeni: Most ubuntu 12.04 béta van, az elején tetszett nagyon, de a frissítések után már olyan ühm... nem az igazi. Meg a szokásos .04-re jellemző memória gondok vannak vele. És már unnom... 10.04-től nálam ez folyamatosan jön, az összes .04-nél.
Fedorára gondoltam, de ez jól kezeli az ATI kártyákat? (Energia takarékosan?) Több monitoros opció milyne?
Illetve ami nálam még elsődleges szempont, hogy lehetséges, hogy később szeretnék majd beágyazott rendszerekkel (embedded system) foglalkozni, amelyek felhasználják a linuxot is.
Hogyha ez majd érdekel, akkor melyik linux disztrót válasszam?Azt tudom, hogy Ubuntunál lesz majd ilyen kiadás is, így maradna, max a netet túrom fel. A fedora esetében ebben már annyira nem vagyok biztos, az inkább szerveresnek tűnik nekem.
Plusz a fedora több helyet kér magának a partíción.
OpenSuse valahogy nem jött be, meg az új KDE sem.
Ti mit mondtok?
-
coco2
őstag
Linux alatt mountolva van rendszer winyók mellett egy raid blokkom is. Teljesen le lett mentve, ki szeretném szerelni azt a gépből, és nem akarom, hogy script sipákolások legyenek reboot után, meg ilyesmik. Ha beírom dismount, akkor arra a bekapcsolásra eltávolítom ugyan, de azt hogy mondom meg neki, hogy a config állományokból is mindenhonnét eltávolítsa, hogy reboot után már ne is akarja többé keresni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- Lefagyhat a Galaxy A56, így lehet feléleszteni
- Új firmware javítja a fekete képernyős problémát a friss GeForce VGA-kon
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Hálózati / IP kamera
- TCL LCD és LED TV-k
- Tőzsde és gazdaság
- Tíz éves lett a The Witcher 3: Wild Hunt
- Revolut
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest