Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
jézusom #34397 üzenetére
Gyomorsav miatt is eszik, meg ha sok a lenyelt nyúlós nyál a gyomrukban. Vagy kihányja vagy továbbmegy a belekbe, az neki mindegy, csak ne a gyomorban legyen.
A kuvasz nekem nagyon ritkán evett füvet, a másik öreg se sokat bár azért többet. Szerintem félévente egyszer hánytak annyira ritka volt náluk az. A fiatal kaukázus az majdnem naponta, kétnaponta eszik, de kihányni csak hetente, kéthetente szokta. Kölykökről még nem tudok nyilatkozni, mert azok játékból is eszik. -
törölt tag
Igen, a Brit premium jó táp olcsón. Bár van benne kukorica és csak csirkéseik vannak, de azért az árért cserébe rengeteg hús van benne, ezt szoktuk ajánlani akkor ha minél kevesebből akar valaki viszonylag jó tápot.
Ha magasabb minőség kell ott a Brit Care amiben már több a választék, vannak speciális tápjaik is, vagy ugyanennek a gyártónak a plafonja a Carnilove. Meg még nagyon sok más gyártóé is van.
A kukorica, búza meg mindenféle gabonaliszt a probléma, mert azt a kutya nem tudja megemészteni, rövid a bélrendszere hozzá. Rizst, zabot, tönkölybúzát tudják, de csak ha jól elő van készítve. Csak arra jó, hogy pár Kiló húshoz hozzáadva 12Kg táp lesz belőle, viszont a kevés energiatartalom miatt cukorral vagy az emésztés során cukorrá, energiává alakuló dolgokat kell beletenni különben lefogyna a kutya hiába eszik. A kieső fehérjetartalmat pedig növényi eredetű dolgokkal pótolják amit megint nehezebben emésztenek.
Másik gond az, hogy nem tudjuk milyen hús van benne, se az arányait, se a forrását, gyakorlatilag vágóhídi melléktermék, selejt. Ami a kutya szempontjából még nem lenne gond, mert ilyeneket esznek természetes körülmények között, csak túl sok benne a toll, csont, pata ami megmarad a vágóhídon, annak az aránya meg már nem természetes mennyiségű.
Nem lenne gond a Royallal amúgy, mert alsóközép kategóriás tápnak megfelelő ez is, csak azok feleannyiba kerülnek. Vagy máshogy fogalmazva Royal áron kapni Brit Care-t például. -
t256
őstag
válasz
jézusom #34394 üzenetére
Akkor nézzük:
Royal Canin Medium Puppy Összetétel: dehidratált baromfifehérje, állati zsiradékok, dehidratált marha- és sertésfehérje*, kukorica, búzaliszt, cukorrépapép, rizs, kukoricaliszt, búza, hidrolizált állati fehérjék, kukoricaglutén, növényi fehérje kivonat*, ásványi sók, halolaj, élesztők, szójaolaj, frukto-oligoszacharidok (0,34 %), élesztő-hidrolizátum (mannán-oligoszacharidok forrása), élesztő kivonat (béta-glükánok forrása), bársonyvirág kivonat (lutein forrás). *L.I.P.: kitűnően emészthető, válogatott fehérje.
Vastaggal kiemeltem azt, ami szerintem nem jó összetevő.
Arra gondoltam, hogy lecserélem erre:
Brit Premium Junior Medium Breed:
Csirkehús 42%, rizs, kukorica, búza, csirkezsír (tokoferolok által védett), lazacolaj, sörélesztő, natúr aroma, szárított alma, ásványi anyagok, gyógynövény és gyümölcs kivonatok (300mg/kg), mannan-oligoszacharidok (150mg/kg), fruktooligoszacharidok (100mg/kg), schidiger-jukka kivonat (80mg/kg), organikus réz, organikus cink, organikus szelén.
-
jézusom
addikt
-
Vesa
veterán
Kutya mindent rág, követ is, ehhez hozzá kell szokni.
Nálam a kicsi 15éves, mai napig rá tud jönni az ásás. A nagyról pedig -4éves- tegnap szedtem le 3db rózsatövet, mert úgy aludt el a kert közepén miután kiszedte és megrágta, hogy három irányba álltak a hátán. Inkább a fűevésre mondják néhányan, hogy vitaminhiányra _is_ utalhat.
-
törölt tag
válasz
jézusom #34394 üzenetére
Kezdőként én se néztem, azt se tudom mit adtam szegény kuvasznak. Azt tudom, hogy egy malamut volt az átlátszó zsákra ragasztva, de ha jól rémlik elraktam a kivágott zsákot emlékbe. Ilyen 250-270 körül volt Kilója.
Vitto volt a márkája. Hús és állati származékok, legalább 4% csirke. Gabonafélék, különféle cukrok, ásványi anyagok. Forgalmazza a Firstpet, gyártja a New pet food italia.
2012 óta nem is kapható. Ehhez képest a Royal az már táp.
Még szerencse, hogy nem sokáig vettem ilyeneket. -
törölt tag
Nekem mindkét kölyök ilyeneket csinál, úgyhogy normálisnak mondanám. A gally rágcsálás és ásás az teljesen alap dolog. Földet és porhanyós köveket is megrágcsálják néha, de nem eszik meg, legfeljebb kicsit lenyel belőle.
Közepes testűnél általában egy évig szokás adni a kölyök, illetve junior tápot, de sokan átállnak már fél évesen. Szerintem már át lehet váltani akár most is és keresni mást a Royal helyett.
-
t256
őstag
válasz
szotyika77 #34388 üzenetére
Akkor normális dolog. Köszi!
Az enyém múltkor kiásott egy kisebb csigát és a házát ropogtatta. Vagány fejet vágott közben.
Kavicsot is evett. Igyekszem folyamatosan rendbe tenni a kertet, hogy köveket azért ne egyen. -
szotyika77
aktív tag
Az én labradorom most 14 hónapos, és rájött, hogy a meggyfa alsóbb ágait eléri, és szépen le is töri/rágja.
1 éves koráig meg kavicsot evett/betont rágott.
Most a tuja legallyazása a sláger nála
Pedig rendesen kap enni, változatosan kap kacsát, belsőségeket, tápot, zöldségeket is. -
t256
őstag
Tanácsra lenne szükségem. Az utóbbi hetekben a kutyám elkezdett földet és gallyat enni. Az ásásra is rákapott.
Gyors google keresés után azt olvastam több helyen is, hogy hiányos táplálkozásra utalhat. Vitamin vagy ásványi anyag.
Jelenleg Royal Canin Medium Puppy tápot kap. Érdemes lenne kiegészíteni valamivel?
Kb 6 hónapos, lassan 7. Mikor álljunk át felnőtt tápra? 1 éves kortól?Elolvastam, nagyon jó írás! Szép emléket állítasz Elzának.
Rengeteget tettél érte! -
törölt tag
[link]
Hátha esetleg valakit érdekel. -
törölt tag
válasz
bnorci71 #34381 üzenetére
Az enyém is ilyen volt, ha átmentem az első kertből az oldalsóba vagy a hátsóba, jött utánam. Mindig figyelt, képtelen volt nélkülem élni, itt bent is mindig alám feküdt, lecseréltem a széket is anno olyanra ami alá be tud feküdni. Ha véletlenül nem vette észre, hogy kint elmozdulok és hirtelen nem találta hol vagyok hangosan sírni kezdett és rohant keresni. Meg mindig az ágyban aludt mellettem. Lefotózni csoportosan nem nagyon tudtam őket, mert rögtön odajött simogatásért. Kint mindig odajött lökdösni, mert simogatni meg ölelgetni kellett, bent is mindig idejött simogatás miatt vagy hívott fel az ágyba, hogy feküdjek mellé.
Az ember nem mindig ért rá nyilván, volt mikor rászóltam akkor komótosan elment, baromira bánt így utólag.Először kinti kutya volt, ahogy mentem melóba ott a sarokban volt a kerítésnél és vinnyogott, délután jöttem haza még mindig ott feküdt.
Ezért is, meg az allergia miatt is költöztettem be végül, mert bent sokkal nyugodtabb volt és nagyon tetszett neki, meg a másiknak is utána. Nem erőltettem rájuk, ennyire szerettek bent élni. Csak a következő három nem ilyen, ők kint és bent is akarnak lenni, de ebből még kettő kölyök szóval nem tudni milyenek lesznek felnőtten.Egyik se csinálja ennyire erősen ezeket és hiányzik. Csak reménykedni tudok benne, hogy fajtajelleg miatt a másik is ilyen lesz, mert olvastam ilyenekről, de nem lehet tudni. Ő mikor hozzám került akkor eleinte egyedül volt így mással nem is nagyon tudott kapcsolatot kialakítani csak velem, a másikak viszont már falkába kerültek ide és volt kutyakapcsolat is. Bár most is itt van mögöttem a fekhelyén, pedig a többiek kint vannak, de szerintem simán csak elfáradt, 6 óta kint voltunk.
Mondjuk ma hajnalban 5-kor arra ébredtem, hogy nyomja az oldalam valami meleg, feljött mindhárom fiatal az ágyba, de csak egy órára. Ez egyáltalán nem olyan, mint eddig volt, hogy mindig ott volt mellettem. Aztán ahogy bejön a meleg idő semennyire nem fognak feljönni.
-
t256
őstag
-
törölt tag
[link]
Egy 5 hónappal ezelőtti alvós videó. -
bnorci71
addikt
köszi majd figyelek rá
egyenlőre csak pozitív tapasztalat vanFehér Farkas
hát nem mondom hogy úri módra eszikde azért bolond habzsolásnak se mondanám, ott tudja azért hagyni egy kis játékért simiért vagy hogy mellettem legyen.
Eszméletlen ragaszkodó és igényli a társaságot -
törölt tag
Ebbe én is belefutottam az allergiás kutyával, hogy sok tápot nem tudok adni neki, mert csirkezsír, tojás, máj, szív bele van téve. Aztán mégis kipróbáltam most a végén és nekem bevált a Care, mert nem vakarózott attól a mennyiségű csirkezsírtól, de sajnos csak egy hónapig tudta enni...
-
Kobe
veterán
válasz
bnorci71 #34375 üzenetére
Nekunk a brit caretol amit hipoallergen felirattal arulnak (10% csirkezsir tartalommal, muhaha) a 2. Zacsko utan folyamatos fulvakaras/ mancsragas volt, es a hasa kopasz reszen rendszeresen sebesre nyalta magat a kutya
ND furjes kajat kapja, draga, de a szore elkezdett noni, a kopasz hasireszen megint pelyhedzik neki, a kopasra hajlamos mellkasan meg dus szorzet van, surusodott tole
Brit careben en nagyot csalodtam, ezt a nonszenszt meg hogy 10% csirkezsirral hagyjak hipoallergen cimkevel futni, buntetnem
-
Vesa
veterán
Féregtelenítés volt? A habzsolás a féreg jele is lehet, mivel ilyenkor a parazita tkp. eleszi a kutya elől a kaja egy részét, így az mindig éhes lesz. Esetlegesen a sajnálatból túletetéssel vigyázzatok, mert növekedési időszakban a túlsúly hazavághatja az izületeit, csontozatát.
-
bnorci71
addikt
Nem csak azért porszívózza hanem mert éhes
nincs túletetve nincs előtte hagyva. Egyébként érdekes kipróbáltam ugye 3Kg Brit Care tápot jó volt, de volt otthon a Real Natureból egy zsák amibe összetételre nagyjából a BC volt és azért 12Kg tápot csak nem dobunk ki, kapta vegyesbe a másik maradék RN-al viszont megint híg lett a széklete, vettem 12Kg BC és 2:1 arányba megkeveertem. Na a lényeg a RN mindig maradt előtte nyammogta a BC viszont 10perc alatt elfogy
és végre a piramisokat is fel lehet szedni elég normálisan utána. És a BC-ből még súlyra is kevesebb kel.
-
törölt tag
Nem volt rossz körülmények között, tenyésztőtől eleve nem vesz olyan aki lánca akarja verni, nagy udvar, sétálni is vitte, csak keveset foglalkozott vele és rosszul. Emiatt nagyon magába fordult, érzelemmentes lett, támadta a szomszéd kutyákat, a kerítést széttépte ami látszott is a fogain már akkor. Már sétálni se vitte, mert nem bírt vele, megutálta a kutya őt is. A kennel megszűnt közben oda nem tudta vinni úgyhogy eladta.
Nálam meg teljesen jól viselkedik, az első két hétben nem evett csak a sarokban feküdt, kétszer elszökött séta közben az első hónapban, eleinte össze is verekedtek egymással, de aztán onnantól nem volt vele gond. De azért egész életén át kíséri ez, igazán teljesen nem fogadott el engem se, meg a többi kutyát se, csak a kuvaszt valamennyire, mert ketten voltak pár évig az elején. Kár érte, hogy nem engedett magához közelebb, megmaradt egy enyhe távolságtartás tőle. Nem jött fel az ágyba, nem lehetett odaülni se mellé, mert felkelt, ha 1-2 percnél többet simogattam is elment, nem lehetett átölelni, nagyon ritkán jön oda simogatást kérni. Ezek a fajták kicsit maguknak valóbbak, nem támaszkodnak annyira erősen a gazdájukra, de nem ennyire elvonulósak normális esetben.
Ápolgatom, kapja az immunerősítőt, az ízületvédőt, prémium kaját, ha látok valami furát elviszem dokihoz, aprókat sétálgatunk, megteremtem neki a nyugalmat a nyugdíjas éveinek vagy évének, ennél többet senki nem tud tenni amúgy se. Akármennyire nem lehet feldolgozni, de megöregszenek, hamar, és vége van mindenképp.Kölyök jól van, első pár napban félt most meg őrjöng, ahogy a kiskutyák szoktak. Elmaradt neki a harmadik oltása azt hétfőn kapta csak meg, annak az immunválaszára még várni kéne, de már muszáj volt elvinnem sétálni. A másik kölyköt is elvittem előbb, ezekkel a fajtákkal nem lehet bírni, ha nem kapnak sétát. Az udvarból hamar kifogy az inger főleg egy kölyöknél, hiába vannak többen.
-
t256
őstag
válasz
#89309696 #34372 üzenetére
A hozzáértés nélküli tartás nagyon veszélyes. Az egyik kutyás FB csoportban feltűnt egy mentett Tibeti masztiff mix. 2 éves láncon tartott kutyáról van szó. Szerencsétlen, ha nem kerül jó kezekbe ki tudja mi fog történni.
A mi kutyánk úgy porszívózza be a tápot, mintha nem lenne holnap. Biztos megszokta a menhelyen, hogy gyorsan kell enni, mert eleszik a többiek. Előtte pedig nem kapott sokat enni az előző gazdájától. Szerencsére már nem érzem annyira a csontjait, ha megsimogatom. Nagyon jót tesz neki a prémium táp. A bundája is szebb.
Remélem jobban lesz a Kaud.
-
törölt tag
Tenyésztőtől van ő is, a kinézet erős szokott lenni tenyésztős kutyáknál. Ma már fejlődött a technika, olcsóbb lett, jobb lett, szerencsére inkább riasztórendszereket építenek ki és nem kutyát tartanak, szellemileg teljesen leépülve telepőrzés címszóval amit el se tud látni, mert könnyen kiiktatható. Bár még előfordul.
Lehet, hogy gyászol, fiatal korában hozzáértés nélkül tartotta az előző gazdája és nagyon érzelemmentes, magába forduló, enyhén agresszív kutya lett, azért is adta el. Ilyeneket már fiatalon is csinált többször, hogy elkezdett kevesebbet enni, majd abbahagyta 1-2 hétre. Nem talált semmit a doki egyik alkalommal se, a mentálisra meg nem jöttünk rá. Ennyi idősen viszont már ne akarjon böjtölni, mert túlzottan legyengítheti. Tegnap már megevett mindent, bár nem azzal a vehemenciával amivel kéne, úgyhogy még nem tökéletes.
-
galervin93
addikt
-
notika77
senior tag
válasz
galervin93 #34368 üzenetére
Bátor is nagyon szeretett ásni, pedig nem is kotorék eb volt
A Népligetbe indulva ki kellett egészítettem a kutyás felszerelést egy összecsukható gyalogsági ásóval, hogy betemethessem a kiásott lyukakat. -
t256
őstag
válasz
#89309696 #34364 üzenetére
Gyönyörű kaukázusi
Régebben vidéken sokszor lehetett látni a fajtát kikötve. Sajnos olyanokhoz került, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogyan kell vele bánni.
Ha jól emlékszem Maglódon a telek szomszédunknak volt egy idős Kauja. Volt, hogy napokra egyedül hagyták. Kirakták neki a tápot több tálba. A kutya pedig szépen beosztotta magának.
Utólag visszagondolva szörnyű élete lehetett. Ott volt egyedül és nem volt nagy az a hátsó udvar.Nem lehet, hogy gyászol a Tiéd? Hiányzik neki a pajtása.
Az új jövevény hogy van? -
törölt tag
Elkezdtem felszoktatni az ágyba a kölyköt. Általában fordítva szokták az emberek csinálni, de én az elmúlt 10 évben a kuvasszal aludtam egész éjjel, a többiek meg csak a lefekvéskor jöttek fel vagy hajnalra mikor elkezdenek fázni vagy ébresztés előtt negyed-fél órára.
És kurvára hiányzik, mikor éjjel megébredek vagy eleve mikor lefekszem, hogy nincs ott a meleg, a csigás bunda amit meg szoktam fogni és visszaaludni, nincs a légzése, a mozgása, a szuszogása. Bár tartok tőle hiába próbálom nem lesz ő se ilyen, mert melege lesz.
Ő fázós volt, az is az alapbetegségeinek a másodlagos vagy harmadlagos vonzata volt, meg gondolom érezte fiatal kora óta egész életében, hogy ő nincs rendben, beteg és azért is akart mindig ott lenni mellettem. A másikak túl kutyásan viselkednek ehhez képest.
[link] -
t256
őstag
válasz
#89309696 #34362 üzenetére
Szegénykém, hány éves most?
Közben helyzet jelentés nálunk:A Február 6-án örökbe fogadott Briard-Pumi keverék kutyusunk már sokkal jobban érzi magát.
Eleinte nem akarta elhagyni a házat. Két hete végre ráérzett a játékra. A kertben dobáltuk neki a labdát. Ő minden alkalommal beszaladt vele a házba a helyére. Nyitva hagytuk az ajtót, így el hitte, hogy nem akarjuk kirakni. Akkor először láttam vidámnak és kutyaként viselkedni.
Múlt héten elkezdtük a kinti sétáltatást. Az első két alkalommal ölben vittük ki, mert nagyon félt. Kint már nem volt semmi baj. Sokat szaglászott, meg akarta kergetni a banyatankos nyugdíjasokat.
Tegnap már pórázon ki tudtuk vinni, nem kellett erőltetni. A séta vége felé elszáguldott mellettünk egy kamion (30-as övezetben, no comment) ettől nagyon megijedt. Ha nem fogom világgá szalad.
Valamelyik este lefekvés előtt kivittem a kertbe, hogy elvégezze a dolgát. Átszaladt a ház elé, mert ott futott egy hölgy. Minden este fut néhány kört. Fényvisszaverő ruhában van, a fején villogót is hord. Minden elismerésem. Na most szépen meg lett ugatva. Eddig a ház előtti kert részre ki sem mert menni. Most már az Ő területe. Kezd belőle kijönne az őrző-védő.
Sikerült bemutatni a szomszéd néni német vizslájának is. Nagy ugatás volt mindkét részről, de nagyon sokat segített. Azóta minden alkalommal oda megy és várja a szomszéd kutyát. Már játszanának.
Csak idő kérdése volt, hogy oldódjon, valamint egy kis erőltetés. Úgy érzem elkezdett kötődni hozzánk. Ha hazaérek már kiszalad elém.
Most az engedelmességre és a hierarchiára megyünk rá, ugyanis elkezdett dominálni. -
törölt tag
Megjöttem vele, eléggé kifárasztotta az út hiába 10Km csak, meg annyira félt is ott, hogy már remegett a szája meg a lába, nem véletlenül halasztottam ezt addig amíg lehetett. Kutyák nem szeretik a rendelőt, ráadásul most a másik kutya elment és azon a rendelő szaga terjengett, konkrétan halálfélelme volt emiatt, hogy őrá is ez vár. A kocsiba sem hajlandó lefeküdni hanem ácsorog végig, teljesen lefárasztotta magát azzal is.
Megvizsgált mindent, a fogai rosszak az lehet az ok az evésre, annyira félt a kutya, hogy le tudta neki pucolni nagyjából ahogy megfogtam. Szívcsúcslökés erős még neki ami szívizom megvastagodás miatt van, az lehet az oka annak, hogy jól megindul majd 3 házzal odébb kifárad, írt rá gyógyszert ezt holnap ki is váltom. Ezen kívül semmi problémát nem talált, hogy ne élhetne még sokáig. Vett vért is, a labor majd még pontosabb eredményeket is ad. Enyhe fogyókúra kell még neki és a szőrét levágni, ha megjön tavasszal a meleg, most már nem elég az aljszőrt kikefélni, nyírni kell kompletten rövidre. Meg a szokásos, adni neki az ízületvédőt meg immunerősítőt. Van még benne tartalék, sajnos a másikban nem volt, pedig szerettem volna kettejüket együtt ápolgatni nyugdíjas éveikben...
-
Vesa
veterán
válasz
#89309696 #34357 üzenetére
Szuper, akkor szerencséd van! Én fél évet vártam, mire lett kutya valahol.
Nem árt ha elviszed, jobb, ha látja egy orvos. De lehet az idő miatt is, nagyon hirtelen, nagyon meleg lett, idős kutyák ezt pont úgy megérzik, mint az ember. Nekem a kicsi az 15éves, a kertben mai napig teker, de sétából rendszeresen ölben térünk haza, mert egy idő után csak leül/lefekszik és néz, nem lehet elmozdítani. Pedig semmi baja nincs, eszik, iszik, ugat. Viszont ő is sokat alszik már, néha fél napokat is. Korral jár szerintem, nálad is lehet, hogy csak ennyi lesz.
-
törölt tag
Nem tetszik nekem az öreg viselkedése, elviszem dokihoz délután. Remélem nem kap el valamit ő is ott a rendelőben és indul be egy lavina ugyanúgy, mint a másiknál. De muszáj megnéznie, mert kevesebbet eszik, kevesebbet mozog, pedig nem fájnak az ízületei láthatóan, nem zihál, fogai nem jók, de nem fájlalja, valami baja mégis van. Utóbbi hetekben amúgy is láttam rajta, hogy rohamosan gyengül, még mikor a másik élt akkor is, úgyhogy muszáj megmutatnom vizsgálja meg. Gyorsan leépült az elmúlt egy évben, az elmúlt fél évben még gyorsabban, de most az utóbbi 1-2 hónapban még meredekebben.
Kipiheni magát, nem durván ízületes, eszeget még, nem zihál és a harmadik házig elmegyünk és leül, majd lefekszik. Ott kíváncsian nézelődik, érdekli minden, de nem akar semerre menni, az állapota viszont ezt nem indokolja. Most is visszajöttünk ebből a három háznyi sétából és már alszik, horkol. A másik öreg is 18 órákat aludt naponta, de neki azért voltak alapbetegségei, őneki meg nincsenek.
Már egy hónapja is el akartam vinni ezek miatt, nem a másik kutya miatt viselkedik így, de nem akartam feleslegesen terhelni egy orvosi vizsgálattal, most viszont már kell.Aztán az is lehet, hogy már fárad ki a szervezet a tartalékokból. Kezdek félni tőle, hogy nem éli meg a 12-t szeptemberig, de ha ilyen ütemben fárad tovább akkor a nyarat se.
-
Aaron14
őstag
Julius K9 pórázt szerintetek merre lehet vásárolni személyesen Budapesten?
-
HaZsolt
őstag
Hogy hívják pontosan azt a játékszert amit a 2 kezemben stabilan foghatok és a kutya is szájában fogja és tudjuk húzni egymást? Rágókötél? Ti milyet ajánlotok ami bírná nagytestű kutyánál és nem menne tönkre az első játék után? Remélem értitek mire gondolok.
-
törölt tag
Nem nagyon szeretek beszélni az életemről, mert főleg itthon baromi nehezen tudják elviselni mikor valaki nem úgy él ahogy az átkosban ki lett találva, ház, gyerek, kutya, munka, kalapkabát.
Egyedül vagyok, egyáltalán nem is akarok ezen változtatni, mert nagyon szeretem. Van bőven családtag, rokon, ismerős, barát, munkatárs, minden, szeretek itthon a magánéletemben egyedül lenni. Mondjuk a barát az lehetne több is, mindegyik el van foglalva munkával, karrierépítéssel, családjával, szabadidejével, keveset tudunk összejárni.
A kutyák a családtagjaim, így nem vagyok egyedül, de mégis lehetek egyedül. Bár a korai, nem kutyás életemhez képest ez nagy nehézség, hogy így már felelősség is van, foglalkozni kell velük, félteni és van mit veszteni. Amíg nem voltak addig ezek se voltak, akkor az a része jobb volt, csak üres is. Mivel családot egyáltalán nem akartam ahogy ma se, lettek a kutyák. Akkoriban sokat mozogtam furry körökben, érdekelt nagyon a kultúra, rajzoltam, verseket, történeteket írtam, mikor meglett az első kutya akkor kutyás eseményekre járkáltam stb. Idővel ezek elkoptak teljesen, elcsaládosodtam mikor többen lettek és nem volt már erőm, kedvem, időm ezekre, foglalkoztam helyette a velük. Aztán ment minden magától.
Klappolt is minden jól, de az első olyan igazán értékes kutyám aki 100%-ban illett hozzám fiatal korától kezdve, neki az elvesztése ráadásul így ahogy történt, az most szétszedett mindent, ez az élet már sosem lesz olyan, mint volt. Mármint ugyanabban a mederben folyik tovább, csak sebekkel és kérges kézzel, ráncos arccal. -
törölt tag
válasz
#89309696 #34349 üzenetére
Már jobb kedve van. És az öreg is napozott, legalábbis amíg odasütött. [link]
Sok nyaralós és szomszéd meg lett ugatva. Pedig utálom mikor mozgolódás van, de most annyira jól esik látni, hogy megy az élet, hogy a kutyák is ugatnak, süt a nap. [link]
Pedig én nagyon nem ilyen vagyok, szeretem a téli sötétet, a nyugalmat, az üres utcákat. Sok minden változni fog ezentúl, felborult egy nagy rendszer, már semmi nem lesz olyan, mint volt. És ráül az emberre a kérgesség, az idő, a tapasztalt, a fájdalom súlya, a tudás, hogy mennyire játékszer az egész élet. -
törölt tag
Kiengedtem pisálni és mar intézkedett, ugatta a zajt, abba az irányba rohant és úgy ugatta, Jobbak lesznek az őrzővédő hajlamai is mint a másiknak.
-
törölt tag
válasz
bnorci71 #34344 üzenetére
Az elődje épphogy karcolgatta a 35 Kilót, ami egy kuvasznál már az alsó határ alatt is van. Valószínű a pajzsmirigye már leállóban volt kölyökként is, mivel az növekedést is szabályoz azért maradt olyan kisebb. Ő meg lesz ilyen 45-50 Kiló, most 15 Kilós 12 hetesen, ahogy a fajtának lennie kell normális esetben.
Nem lesz olyan, mint a régi, nemcsak kinézete miatt, meg eleve nincs is két egyforma kutya. Az előzőt a betegségei is formálták olyanra amilyen, ami neki nincs. Ennyire egyedi kutyája csak egyszer van az embernek és vége van. Nem véletlenül hiányzik a legjobban, délutánonként mikor kezd besötétedni még mindig megüt a melankólia. Nemcsak egy kutya veszett el, hanem a legértékesebb és egy megismételhetetlen. És a másiknak sincs sok vissza a kora és az elmúlt 1 év öregedési üteme alapján. Vége lesz egy korszaknak, egy olyan korszaknak ami nagyon jól illett hozzám, olyanok voltak ezek a kutyáim, mint én, 100%-ban olyanok. Sokszor nem is viselkedtek kutyaként, hanem egy introvertált emberként, mint én. Ezt még a doki is megjegyezte, hogy ilyen viselkedést ezektől a fajtáktól sose látott még. Gyorsan lepörgött az egész, ez a szinte tökéletes korszak, főleg az utolsó két év ment el nagyon gyorsan.
A mostani fiatalok teljesen mások, ők kutyásan viselkednek. Furcsa az egész. Idegen lesz ez nekem, ezen az ösvényen haladni. -
törölt tag
-
Vesa
veterán
válasz
#89309696 #34341 üzenetére
Eltaláltad! Ilyet vettem, csak feketében. 1 napig tartott.
Nem a minősége miatt, azzal semmi gond nem volt, kiváló anyagból volt. A kutya viszont rágópadnak értelmezte...
Megértelek, tőlem sem kapott másikat azóta sem. A kicsinek is betettem a házába egy vékony, perforált vízhatlan anyagot ami egyben puha is (de nem ilyen extra mint a fenti cucc), körbe le is rögzítettem, ennek ellenére ő meg pár hét alatt kikaparta. Nem tudom eldönteni, hogy unják magukat, vagy jobb szeretnek a natúr deszkán feküdni?
-
törölt tag
Csak nem a Fressnapfban a Dogscreek Everest szériából vettél neki kinti fekhelyet? Bár azok olyan embertelenül túlárazottak, hogy el nem tudom képzelni ki fizeti meg amúgy. Porosak is szoktak lenni ott a polcon annyira fogy... Pedig amúgy nagyon jó cuccok.
Nekem is elkezdte rágcsálni az ortopéd fekhelyet a kölyök, de elvettem tőle és csak akkor kapja meg ha itt vagyok. A kuvaszom fekhelye volt, a kölyök örökölte tovább, nem tépheti szét.
Épp elég baj, hogy a malamut a másik kuvaszfekhelyet megtépte, de még összevarrtam, nem dobtam ki, túl sok emlék van benne. Meg egyébként is tízezer Ft-os dolgokról beszélünk, nem tudok minden hónapban újat venni nekik. Ráadásul ezek meg már nem is kaphatóak a Fressben.Istenem ezt is mintha pár hónapja vettem volna neki, pedig már 2.5 éve volt, akkor kapta ősszel mikor jött a hideg. Egyből ráfeküdt, megtapogatta és érezte milyen puha meg meleg.
Csak az L-est vettem amin épp elfért, megígértem neki akkor veszek majd egy XL-est is, de sose történt meg. Nagyon haragszom magamra az ilyenek miatt. -
Vesa
veterán
válasz
bnorci71 #34337 üzenetére
Már írtam talán itt is, egyszer vettem neki egy full extrás szivacsot, vízhatlan felülettel, direkt kinti kutyáknak valót...Betettem, még rögzítettem is, feltételeztem boldog lesz, hogy ilyen szuper puha helye van. Igen, másnap arra mentem haza, hogy -nem viccelek-, 1cm-es darabokra tépte az egészet, a full kert tele volt vele, 1 órán át szedegettem össze, azt hittem leütöm mérgemben (nyilván soha nem tenném, de az érzést szerintem mindenki ismeri).
A legjobb az, ahogy ilyenkor nézni tudnak. "Ők nem csináltak semmit, a madarak voltak."
Fehér Farkas
Van aki bent tartja, ez változó. Nálunk nem jöhetnek be a házba, csak ha direkt engedem, ez egy erős szabály! Én nem szeretem ha bejönnek, általában nyáron engedem be nagy ritkán, amikor nincs akkora dzsuva meg esős, sáros idő. Mi megyünk ki hozzájuk inkább, és persze rendszeres a séta. De van olyan barátom, akinél ki-be járkálhat tetszés szerint, ő úgy szereti. -
törölt tag
Nekem benti az összes, úgyhogy ilyen gond nincs.
A bentlét is a kuvasz miatt lett bevezetve anno, előtte is bejártak, de kint szoktak lenni az udvaron amúgy. Aztán a növényallergia sokkal kevésbé jött ki rajta főleg a tavaszi ha bent volt, így be lett szoktatva, onnan meg zsinórban mind. Az egész kutyatartási rendszer köré lett építve, ő formált olyanná amilyen most vagyok. Nem véletlenül hiányzik a legjobban. A legértékesebb kutyám volt és könnyen lehet, hogy ez életem végéig így lesz. -
Vesa
veterán
válasz
bnorci71 #34335 üzenetére
Bármit alátenni esélytelen, kipakolja.
Egyébként a törölközőt és hasonlókat nem ajánlom télen, mert a szőréről ráolvad a hó, azt beszívja, majd belefagy, tehát a kutya egy masszív jeges vízben fekszik, ami nem igazán tesz jót neki. Tlnyleg durva egyébként, mennyire bírják a hideget. A másik kutya már ki sem jön a házából, ez meg a jeges szélben, hóban, fagyban ott szórakoztatja magát a kertben.
-
bnorci71
addikt
nejem múlt hét végén be volt tojva hoyg jaja megfázik megfagy stb.
jó engedd be a pincébe.
1óra múlva ki kellett engednem 11-kor és játszhatnékja volt, na persze
kint maradt de mivel kitúrta a szalmát a házikóból na mondom egy törülközőt azért dobok alá ha befekszik. Fél óra múlva nézem a kameraképet
és reggelre se volt megfagyva -
törölt tag
válasz
pècsimunkás #34330 üzenetére
A kuvasz allergiás is volt fiatalon a pajzsmirigyén kívül és kevés szőrrel nem engedtem ki a hidegbe, eleinte egy pulóveremet varrtam át az ő méretére, a ruhát csak 4 éve kapta, meg a többiek is. Volt mikor a gerincénél meg az oldalán se volt szőr. Aztán ha már ő kapott akkor a többiek is. Alapvetően mindent ő formált az elmúlt 10 évben, a betegségei miatt, őmiatta kezdtem el Acanával etetni meg az egész prémium kutyatartást tolni. 2-3-4 éves korában olykor nézett ki úgy, mint akit akkor el kell altatni annyira kopasz meg sebes volt a bőre.
Ezzel nyugtatott a doki is, hogy ilyen kutyából 10 évet kihozni az felfoghatatlan teljesítmény. Én viszont továbbra is csak azt látom, hogy egy veseleállt daganatos kutya elkezdett felépülni, mert még mindig olyan bazierős volt a szervezete és ilyen erővel évekig bírta volna még, ha nem jön a szívroham.Ha nem lett volna baja fiatalon lehet még mindig Pedigree-t etetnék, mert a Tescoban az a plafon. A többieknél azért kezdtem el, mert ha az egyiknek jár akkor a másikaknak is. Olyan nincs, hogy az egyik prémium cuccokat kap a többi meg néz a semmire. Mondjuk a fiatalok tényleg csak extrém esetben kapnak ruhát, lihegnek is benne különben, de az öreg szereti, a kuvasz meg főleg szerette. A két öreg még nyárra is kapott esőkabátot, ha esőben kellett sétálni, mert utáltak vizesek lenni.
-
Vesa
veterán
válasz
pècsimunkás #34330 üzenetére
Lehet, hogy van valami érzékenységük gondolom (vese, ilyesmi).
Én egy kutyámra sem adtam soha semmit, mondjuk a Bernire nem is kell, alapból -15C az ideális hőfok számára, de a Rotira sem, pedig az rövidszőrű volt. A házuk viszont jól szigetelt, plexi függönnyel, hogy a testhővel be tudják melegíteni ha akarják. A roti sokkal inkább használta a házat, mint a Berni. Ez a nagy mamlasz úgy alszik a havazásban a szabad ég alatt, hogy rendesen belepi a hó. -
törölt tag
válasz
Dorian #34324 üzenetére
Neki erősebb édeskés szaga volt, a többieknek inkább vadszaga, a malamut meg majdnem szagtalan. Ezek eltűnnek hamar, elbomlik az olajos réteg ami rákenődik a szőrről. Ami kint van levegőn meg fényen arról eltűnik a szag, a fekhelyük nyáron amit nem használnak a meleg miatt annak elmegy a szaga. A ruháikat amit berakok tél végén a szekrénybe és ősszel előveszem azon meg büdösek, azokon megromlik a zsíros, olajos réteg.
Mindent elfelejt az ember róluk, az első kutyát ami németjuhász keverék volt nem is tudom talán 12 éve lett eltemetve, már alig jut eszembe, hiába vannak fotók róla, nem néztem őket évek óta és eszembe se jutott a kutya se, pedig ugyanúgy kedveltem. Most eszembe jutott nyilván, de amúgy meg évi 1-2 alkalommal. Pár év eltelik vagy 10 és őrá se fogok gondolni ennél többet hiába történt most ez az extrém tragikus esemény, az ember agya nagyon durván kidobál mindent ami már nincs, nem létezik, mert nincs rá szüksége az agynak, nem tud mit kezdeni már vele.
Este bejöttem a konyhából és fél másodpercre elkezdtem keresni hova feküdt, mert az ágyon ahol lenni szokott nem láttam, de aztán bevillant, hogy mert nincs is már.
Előre lett hozva az utód holnap reggelre, így tudok vele egész hétvégén foglalkozni, jó idő is lesz, most már sokkal kevésbé fáj az egész, pedig nagyon komoly megterhelés volt, 6 kilót fogytam a kb. másfél hét alatt... -
bnorci71
addikt
válasz
cappa72 #34322 üzenetére
nehéz dolog ez
3éve amikor haza értünk a színházból dec.20-22? az esőn feküdt kint, már nem bírt felállni akkor már féléve folyamatosan gyógyszert kapott, a doki is azt mondta amíg bírjuk a gyógyszert anyagilag meg úgy ítéljük meg addig legyen, utána az altatás.....
szóval átöltöztem kimentem, hogy fedett helyre vigyem ne az esőn feküdjön kint szerencsétlen, mire kimentem addigra valahogy felállt és fedett helyre vonult, de eldöntöttük a karácsonynak így nem lehet nekimenni 2 ünnep között elutaztunk a gyerekre meg nem hagyhatjuk ott így a kutyát így reggel jött a doki és elaltatta.....
ez igen mély nyomokat hagyott a nejembe szerintem és ahogy Fehér Farkas írja nem akarta újra végig élni ezt. De csak a lökés hiányzott neki, imádja a kis rosszcsontot egy igaz gazember már most
Volt kollégámnál 2 kutya van mindig, amikor elment az egyik a felesége sírva mondta neki most azonnal menjen és hozzon másikat. Mindenki máshogy éli meg. -
Vesa
veterán
válasz
#89309696 #34323 üzenetére
Embere válogatja, hogy az új kutya megoldást jelent-e, de nálad, mivel eleve sok kutyád volt már, valószínűleg jót tenne mert van sok kutyás tapasztalatod. Láttam viszont olyat is, aki a kutya elvesztése után gyorsan vett egy másik azonos fajta kutyát, de soha nem tudta igazán megszeretni, mert állandóan a régihez hasonlította és azt kereste benne. Szegény eb pedig nyilván nem az előző kutya reinkarnációja volt, így más habitusú, más, viselkedésű, más jellemű volt, a küllemét leszámítva nem hasonlított az előzőre.
Magam részéről mindig másfajta kutyát veszek ha eltávozik az öreg, hogy még véletlenül se keresgéljem az előzőt benne, még tudatalatt sem.
Egyébként azt is megfigyeltem -persze ez szubjektív, csak saját példát tudok említeni-, hogy a kutya elvesztésének, illetve az elvesztés fájdalmának mértéke nagyban függ attól is, hogy van-e gyerek a családban. Amíg nem volt gyerekem, 2 kutyát vesztettem, mindkettő rettenetesen megviselt, de az új kuyák érkezése nagyon sokat segített ezen. Amikor megszületett az első gyerek, onnantól átrendeződtek az érzelmi prioritások, és bár így is nagyon megviselt amikor meghalt pl. a Rotim -ami a kedvenc kutyám volt mind közül-, de mégis sokkal hamarabb túl voltam rajta, sokkal könnyebben tudtam átállítani az agyam arra, hogy elengedjem. Most majd arra leszek kíváncsi, hogy ha a gyerekek kirepülnek, akkor mi lesz...Már ha megérem egyáltalán.
-
Dorian
félisten
válasz
#89309696 #34323 üzenetére
Részvétem, átérzem, mindent. A társ elvesztésének fájdalmát, önmagam hibáztatását, a legyen-e helyette másik kérdést, az emlékek halványodását. Ugyanezek vannak nálam is most Bubi halála után. Naponta 2x szagolgattam utána a kedvenc párnáját, szerettem az illatát. Első nap még határozottan lehetett érezni, aztán egyre halványabban, végül eltűnt. Rádöbbentem, hogy képek vannak, emlékek vannak, de az illata nem tud megmaradni, azt el fogom felejteni
-
törölt tag
válasz
cappa72 #34322 üzenetére
Teljesen meg tudom érteni azokat akik soha nem akarnak utána már kutyát, mert nem akarnak végigélni még egy ilyet, hiába csak 10-12 év múlva történik meg és hiába van a sok szép emlék addig, ilyen fájdalom mellett alig lehet kivenni belőlük valamit és minden csak egy pillanatnyinak tűnik 10 év távlatából is, utána meg idővel elkopnak a jó emlékek is, nem csak a rosszak a végéről.
Ezen már én is gondolkoztam, hogy nem akarok többet, nem csak kevesebbet, hanem egyáltalán nem, ha kiöregszik mindenki, de én nem az a típusú ember vagyok, nem tudok úgy élni.Szegény öreg egyedül maradt, a korkülönbség miatt nem nagyon aktivizálódott soha a többiekkel, csak a másik öreggel akikkel együtt voltak fiatalok, de hát most egyedül van. Nem tudom hogyan tudnám boldogabbá és tartalmasabbá tenni az életét így egyedül. A fiatalokkal nem foglalkozik, kirándulni már nem lehet vele az ízületei miatt, aranyosan elballag a kertben, egy kört az utcában, meg kint nézeget, de ennyi.
A kölyök is a malamutnak fog nagyon bejönni, hogy lesz kivel játszani, a 3 évesnek meg leszakad a nyakáról a malamut hülyesége, de az öreget nem fogja érdekelni a kölyök és semmi nem jut eszembe amivel fel tudnám dobni a napjait.
Őt nagyon elrontották fiatal korában, nagyon nehezen lép kapcsolatba emberekkel vagy akár velem vagy más kutyákkal, fiatalon se volt egy nagyon szociális lény. A másikkal kijött azért, megöregedtek együtt, de most rajta is látom, hogy üresség van. -
bnorci71
addikt
válasz
#89309696 #34320 üzenetére
A mi lett volna ha dolgokkal ne foglalkozz, sokkal többet tettél érte mint sok más a kedvencéért, emlékezz a szép dolgokra amit együtt töltöttetek, és készülj az új társra.
Tudom könnyű mondani ,de mi innen ennyit tudunk segíteni.
Amikor 3 éve el kellett altani a Bernit a nejem azt mondta nem kel kutya egy elvesztett családtagot se lehet pótolni a azzal hogy újat veszünk, vártam idővel hátha meggondolja magát időnként küldtem jópofa kutyás videót képet, tudat alatt hátha meggondolja magát. Aztán December elején a fiúk beállítottak a 6 hetes kölyökkel nyakába piros masni 1mp alatt beleszeretett pedig nem kicsit borítja fel az eddigi életritmusunkat életvitelünket.
Erőt és kitartást. -
törölt tag
Vasárnap jön az utód. Nem akartam kutyát, úgy voltak a tervek, hogy az öregek után nem lesznek csak a fiatalok és kettőben lesz korlátozva, mert baromi sok munka és pénz és kellene egy kis nyújtózkodás, pihenés. De aztán elérkeztünk ide a végére és hiába bármi racionalitás, nem lehet ezt elviselni. Hiába van itt a másik három, olyan, mintha egy üres házba lépnék be. Senki sem ajánlotta, hogy rögtön legyen másik, de én ezt látom járható útnak. Már azzal, hogy holnap el kell kezdenem készülni rá kicsit jobban vagyok.
Egy hete amióta kezdődtek a bajok alig ettem napi pár kiflit, talán az egy liter vizet sikerült meginni, éjjelente fél órás darabokban alszom aztán egy órát csak görcsöl az agyam. Az utolsó két napon mikor látványosan javult a kutya akkor mondjuk tudtam már aludni, de aztán beütött.
A konzervet mentem ki megmelegíteni, visszajöttem és látom liheg felült, levettem róla a ruhát mivel már nem kellett melegen tartani amúgy se, bedobtam a polcra, elkezdtem a kajáját kevergetni, már nehezen vette a levegőt. Lehajoltam hozzá és nyikkant egyet, oldalra vágta a fejét és eldőlt, fennakadtak a szemei, kiesett a nyelve, befeszültek a lábai. Azt hittem először epilepsziás roham, de láttam, hogy a légzése is abbamaradt és a szívverése is, rögtön elkezdtem újraéleszteni, kiabáltam neki, de semmi esély nem volt rá. Egy perc múlva még megmozdult és nyikkant egyet, de az már csak reflex.
Ha kicsit később jövök vissza a konyhából akkor nélkülem hal meg. Legalább mellette tudtam lenni, de lehetett látni rajta a félelmet és rettegést, félve halt meg, hiába voltam ott és próbáltam megmenteni. Én ilyen kínt még sose éreztem, pedig nem az első kutyám.Nem tudni az okát, a vese, máj, hasnyálmirigy szépen kezdett feljönni, ment az emésztés, energia is volt már a szervezetében, nem volt kihűlve se, nem volt bélvérzés, kétszer meg lett hallgatva a szíve és tüdeje az is rendben volt. Valószínű volt neki egy rejtett keringési problémája is. Ha nem jön ez a bélgyulladásból vérző, veseleállásos dolog, akkor egy nagyobb megterhelésnél vagy a tavaszi meleg napon esett volna össze.
Aztán az is lehet, hogy nem és leélte volna rejtett betegségekkel a hátralévő másfél évét.
És az egész egy hasmentést okozó baktériumból indult ki amit elkapott a rendelőben, mivel oda beteg állatokat hordanak nyilván. Csak nála a daganatos bélfal nagyon bevérzett, ez legyengítette sokkos állapotba, leállt a vese, a máj is majdnem, a hasnyálmirigy begyulladt, de mégis sikerült visszahozni, elég erős volt hozzá. És elviszi szívroham. Ha nem viszem el a rendelőbe szintén lehet végigélte volna a másfél évét. Azért vittem el, mert pucolni kellett a fülét, meg a karmaiból vágni... -
törölt tag
Szívrohamot kapott 6 óra körül itt előttem, a kajáját csináltam épp, próbáltam újraéleszteni, de már nem lehetett.
-
j.bravo
addikt
Tény hogy a mi két menhelyi kutyánknál nem is próbálkoztunk ilyesmivel, csak pihepuha, peremmel ellátott fekhellyel. De csak azért mert valahogy fel sem merült
mármint a kennel gondolata.
Húgomék labija illetve az oroszok tenyésztőtől vannak.
A menhelyiek közül a kisebbik mondjuk párszor - pl amikor fürdetés következettaz ágy alá bújt el. Pedig kapott jutalomfalatot a kádban bőven.
-
j.bravo
addikt
Nem akarom összezavarni a képet
csak hozzátenni, hogy ha hozzászoktatod a kennelhez, akkor lehet hogy kuckóként tekint rá.
Két példát tudok mondani, az egyik húgomék labrador szukája, aki nagyon sokáig ha bejött a házba, és elég volt neki pl. a gyerekekkel való játékból, akkor bevonult a kennelbe, aminek az ajtaja mindig nyitva volt, de az emberek, felnőttek és gyerekek egyaránt tudták, hogy a kennel a kutya kuckója, ahova visszavonulhat. Később egy szép, szivacsperemes kutyafekhely vette át ezt a szerepet, de amikor már megvolt, akkor is sokáig a kennelt választotta a kutya.
A másik: a kutyasuliban, ahova járunk, az egyik tagnak illetve párnak orosz fekete terrierjei vannak, nekik is van szép, berendezéshez illeszkedő szobakenneljük, ahova el tudnak vonulni, és szoktak is élni a lehetőséggel. Amikor újra cserélték a kenneleket, és a facebookon hirdették hogy eladó, ment persze a fujjogás hogy be vannak zárva a kutyák, de elmesélték hogy távolról sem, az ajtó sosincs zárva, ez az ő helyük ha nyugalomra vágynak. -
Kobe
veterán
Nem kell egyeterteni vele, de attol a vadaszkutyak kicsit diverzifikaltabb vilag, es benne van az is hogy direkt ugatos / megindulos kutyafajtakat hasznalnak benne. Idehaza is legalabb 3fele vadaszkutyat hasznalnak:
Hajto/uzo
Kotorek
BefogoA vizsla es kopo es nagyobb testu tarsaik amiket mondtal, kb mind kizarolag befogok, szagfogok/ jelzok nagyon max terelok de elvetve.
A hajto/kotorek meg kis termetu es hangos avarcirkalo, kb amilyen meret nekunk is van, aminel kb alapfeltetel hogy amint elengeded, folyamatosan megy magatol es hajt / kapar / ugat stb.
Ezeket nemhogy behivni nem nagyon szoktak, de tobbek kozott sokszor az erdoben is porazon tartjak es max egyszer engedik el, tomegesen.
Amikor 5-10 falkaban felspannolt tacskot / terriert akarsz behivni a semmi kozepen.... Na az egy szep gondolatkiserletnem lehetetlen, de mar a hanzavartol sem fogja erteni a kutya melyikhez szolnak, es ha fogekonyabb is akkor sem fog ugy reagalni mint egy vizsla pl. Ezek erre vannak, csortezesre
-
t256
őstag
Ő konkrétan egy Briard és talán Pumi szerelem gyereke. Tehát juhász-terelő.
Csupán arról van szó, ahogy írtátok nem 1-2 hét lesz a nevelés. A hozzáértésünk pedig megkérdőjelezhető.
El fogjuk vinni iskolába, de ehhez kell még a veszettség elleni oltás.Fogékony kutya. Már tudja, hogy nem bent kéne ürítenie. Jelez, ha ki akar menni. Le ül az ajtó elé és nézeget kifelé. Szóval idő, idő, idő.
A legújabb, hogy megijedt a rágócsontjától, amit barátnőm oda akart neki adni. Előtte volt egy kis játék, amikor rá ugrott barátnőmre, aki leszídta miatta.
Valószínű, hogy rá van megsértődve, vagy megijedt Tőle? -
Vesa
veterán
Nem értek egyet. A vadászkutyák nevelésénél fel sem merülhet, hogy a gazda engedélye nélkül meginduljon! Ez az alap. Pl. tönkretehetne egy hajtást is azzal, ha kénye, kedve szerint szagok után rohan csak úgy. . Egy (jó) suliban addig nincs továbblépés, amíg a behívás minden helyzetből nem megy 100%-osan! Végigcsináltam több kutyámmal is, és minden esetben így működött, a csoportban voltak mindenféle kutyák, vadászkutyák is (pl. vizsla is). Ha egy kutyát bármi miatt nem tudok behívni az már gáz és nem lehet hatékonyan tovább lépni az engedelmességi feladatokban sem.
A behívhatóság utáni első lépés pedig az, hogy a kutya csak a gazda (falkavezér) kifejezett utasítására indulhat el. Tehát a legjobb eleve az, ha a kutya meg sem indul ész nélkül, ahonnan majd be kell hívni. Az ösztön itt is csak annyi, mint az embernél. Sokszor ütnénk le valakit ösztönből, de ha nevelt, kulturemberek vagyunk, akkor ezen felül tudunk kerekedni. A kutya sem más ebből a szempontból.
-
Kobe
veterán
Ez azert reszigazsag. Nekunk pl vadhajto jellegu avarcirkalonk van, eselyesen megsem beagle hanem erdelyi kopo a tacsko mellett a masik vonal benne. Iszonyatosan vadaszcentrikus, kb mint egy vizsla.
Alapvetoen jolnevelt, behivhato, stb, de erdoben elengeded es ha szagot kap egy vadosvenyen akkor ott van fejvakaras...Nem neveletlenseg, hanem oszton. Ilyenkor ha szolitod, es tobbedik alkalommal meghallja, akkor latszik rajta hogy elbambult. Megrezzen es olyan fejjel nez rad, mint egy elbambulason kapott ember aki hirtelen csoppen vissza a valosagba, amikor megrazod kb.
Nem lehwtetlen, de ezeket a fajtaosztonoket nevelessel elnyomni azert nehezebb, mint mondjuk egy sima szobakutyanal, vagy fogekonyabb terelokutyanal -
Vesa
veterán
Olyan nincs, hogy elfelejti az "ül" parancsot. Olyan van, hogy nem hallgat a gazdára, ami nevelési probléma. A nevelés nem 1-2 hét, hanem több hónap! Akkor nevezhető neveltnek, amikor minden körülmények között szót fogad! Sokan gondolják, hogy a kutya szót fogad nekik, holott ez nem így van, csak a kutya éppen jól érzi magát és pozitív dologhoz köti a parancsot, akkor a saját kedve szerint megcsinálja. Ez még nem jelenti azt, hogy a kutya szót fogad. Például: be tudod hívni a kutyát játék közben mert ott érdeke, hogy visszamenjen, mivel a játék pozitív élmény a számára. De már nem tudod behívni ha megindul mondjuk egy macska után, mert akkor már számára az lesz élmény és izgalom, hogy a macskát elkapja, és magasról tenni fog rá, hogy Te mit kiabálsz neki. Ez a kutya tehát valójában soha nem is hallgatott rád. A suliban azt tanítják meg, hogy a kutyának _minden körülmények között_ hallgatnia kell a gazdára, nem csak akkor, amikor ő azt jónak látja! A nevelés tehát egy idő és munkaigényes folyamat, és attól, hogy néha megcsinálja amit szeretnél, még nem lesz nevelt!
Zajokat nehezen fogja megszokni, ha valamiért retteg tőle. Ez szintén sok munkával javítható, ha fordított élmények érik. Tehát pl. sokat játszik zajosabb helyen, akkor megszokja, pozitív élménnyel párosul számára, ami ellensúlyozza a korábbi negatív élményt a zajra, de vannak rá spéci feladatok is a suliban. Foglalkozós a dolog....
-
t256
őstag
A szobakennelt ès a nyugalmat ùgy èrtettem, hogy nem ràg szèt mindent, amíg mi az emeleten alszunk.
most lent alszunk a kanapèn, Ô pedig szigorùan a terasz ajtòban.A tanàcsaidat megfogadom, köszönöm.
Otthonròl kaptam közben a hírt, hogy most is letargiàban van, nem akar a kertbe kimenni jàtszani.
Ilyenkor, aki otthon van vele az menjen ki a kertbe nèlküle, dobàlgassa a labdàt? Így talàn ràjön a kutya, hogy nem olyan rossz kint? -
Kobe
veterán
A szobakennel es a nyugodt alvas osszefuggest nem ertem. Vagy ez hangszigetelt kennel es onnan nem hallatszik ha ugat? Vagy lakason belul kiragja a zart ajtot? :) vagy mitol lesz nyugodtabb az alvas?
Ha nem viselkedes zavaros a kutya, es rombol mindent akkor szerintem tok felesleges, inkabb kinzas neki a szobakennel. Ha ragaszkodtok hozza akkor erdemes pokroccal letakarni, kivulrol belulrol, h ne lassa a racsokat es inkabb erezze kuckonak, nyitott ajtoval hagyni es majd bemegy ha akar.
A tobbit meg majd megszokja, 1-2 het alatt feloldodnak. A zajtol nehezebben fog nem megijedni, foleg ha a banasmodot ahhoz koti (pl csattogos dologgal vertek vagy hasonlo).
A nem hallgat a masikra meg szimplan neveles kerdese, gyakorolni kell vele es tudatositani hogy ez nem az a kavehaz ahol o hozza a szabalyokat.
Ha nem vegezte el a dolgat, kint maradni addig vele / nem beengedni, amig nem vegzi el stb.
Ha nem akar kimenni, akkor siman kinthagyni az udvarban, racsukni a kaput, es elindulni nelkule setara.
A lenyeg az hogy kovetkezetesen minden szituacioban tudatositani benne, hogy nem o a porondmester, nem o hozza a szabalyokat. -
t256
őstag
Sziasztok,
Elsősorban mentett kutyás fórumtársak tapasztalatára lennék kíváncsi.
Befogadtunk egy kutyát menhelyről. Első pillanattól kezdve osztotta a puszikat, a közelünkben akar lenni.
1 hét alatt eljutottunk addig, hogy megtanítottuk játszani. Végre boldognak látom labdázás közben.
90%-ban szobatiszta. Este kutya pelenkára pisil, mivel nem tudjuk kivinni. Szokott jelezni, ha mennie kell. Nem tudom, hogy lesz-e belőle kinti kutya, fél, hogy ott felejtjük. Eleinte a kertbe csak úgy jött ki velünk, ha az ajtót nyitva hagytuk és meg volt a lehetősége arra, hogy bármikor vissza mehet a házba.
Jövő héten meg lesz a veszettség elleni oltása, utána vihetjük sétálni.
A probléma a következő: Tegnap gondoltuk kivisszük a ház elé, hogy szokja a terepet. Nem akart kimenni. Nagyon félt. Direkt megvártuk az estét, hogy ne legyen forgalom. Arra jöttünk rá, hogy az ismeretlen zajoktól fél. Tanyán született a kutyus. Mi Bp agglomerációban lakunk, de neki ez hangos.
Megszokja előbb-utóbb?A másik dolog, hogy nyugodtan tudjunk aludni be szeretnénk rakni egy szoba kennelbe. Jutalom falattal sem tudjuk rávenni. A takaróját is beraktuk. Időnként megugtja a kennelt. Sejtem nincs jó emléke a bezártságról. Hogyan lehet ezen javítani?
Vannak napok, amikor olyan, mintha vissza fejlődne. Elfelejti a nevét, az ül parncsot. Hétfőn barátnőm azzal fogadott, hogy nem akar kimenni és egyáltalán nem hallgat rá. Rám elsőre hallgatott és kijött velem. Pisilt egyet, aztán játszottunk fél órát. Hatalmasat szaladt.
Tény, hogy az utóbbi napokban hideg volt. Szegénykém most először van fűtött helyen. Hülye lenne kimenni, nem?A problémáinkat az idő és a fokozatosák megoldja vajon?
Előéletéről csak annyit tudunk, hogy egy tnyán befogadták az anyján, aki két napra rá megszülte. Utána került menhelyre. 5 hónapos körül van, arról a menhelyen hallgattak, hogy ez idő alatt mi történt. Tegnap megnézte apósom. Rögtön ráfeküdt a cipőjére. szerinte azért, mert biztosan rugdosták.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Green Cell tiszta szinuszos 1500W / 3000W autós inverter (INV22)
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztal
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest