Hirdetés
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- ASUS notebook topic
- Autós kamerák
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen széket vegyek?
- SSD kibeszélő
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisza25
félisten
válasz
cinemazealot #598 üzenetére
kivágták a fát, aztán az autót a megfelelő helyen, majd belerakták a fát, ne higyj el mindent amit látsz
-
törölt tag
-
törölt tag
Inkább csak érdekesség, valóban semmi köze a környezetvédelemhez. Amúgy, én már láttam a saját hasonmásomat. Totál lesokkoltam. Mondom asszonynak, nézd, ott állok a másik sorban. Ő is csodálkozott, de engem tökre sokkolt a dolog.
Szekszárdon volt, a Tescoban, kb a 2000-es évek elején valamikor. De nem mentem oda magamhoz, és fénykép sem készült. -
törölt tag
Azt mondta a Daily Express, hogy Greta időutazó, de aztán meggondolták magukat. Pedig de!!!
-
t72killer
titán
-
Szevam
senior tag
válasz
#48613632 #586 üzenetére
Mielőtt bárki válaszol erre a cikkre a pártpolitikát kérem mellőzze
Mindenhol a pénz az úr sajnos, már valódi értékekről sokszor nem tudunk beszélni, mert a tudatlanság és pénzéhség addig vereti a falba az ember fejét, amíg nagyobb baj nem lesz (lett). De nem baj, azért találtuk ki magunknak ezt a "kognitív disszonancia" tevékenységét, hogy ne érezzük szarul magunkat bármit is elcseszünk...
Amíg az értelem csak a pénzig vagy önzőségig jut pusztulni fog minden más érték, ami valójában többet érhet, mint amennyiért a kitermelt dolgokat el tudják adni...
nem is folytatom, mert felkoncolnak...Remélem Isten nem ver bottal.
-
törölt tag
Jól tudom, hogy a Balaton környéki nádasok egy jelentős része is kormányközeli cég tulajdonába került? Itt egy szösszenet arról, hogy mi várható. Tanulságos cikkecske, érdemes elolvasni.
-
t72killer
titán
-
törölt tag
-
Szevam
senior tag
válasz
#48613632 #581 üzenetére
Előveszem a konteós énemet.... Biztos a HAARP
Valaki nagyon akarhat valamit
Esőcsinálók: nem sci-fi az időjárás módosítás
2017. április 13. csütörtök
Manapság az esőcsinálás és a viharelterelés az időjárás-befolyásolás két legfontosabb célja napjainkban. Ez két módszerrel lehetséges: a felhők permetezésével vagy olyan ionizáló eszközökkel, melyek a légkörbe sugározzák hullámaikat.
Itt hozzátenném hogy a 60-as-70-es évekbeli rakétával személyesen találkoztam,... nehéz volt. A lényege az hogy Ezüst-jodiddal feltöltötték fellőtték. A felhő környékén szétrobbant és megnövelte az aeroszolok számát, így egy nagyobb jégszem helyett több pici keletkezett. Nyilván előnyös megoldás volt a mezőgazdaságnak is (a termények miatt) meg az embereknek is (kisebb volt a kár arány az épületeket műemlékeket stb. tekintve).
...
2014-ben egy szenátusi albizottság (Appropriations Subcommittee, SD-192) katonai K+F-et vizsgáló meghallgatásán Dr. David Walker, az Amerikai Légierő főtitkár-helyettese Lisa Murkowski szenátor kérdésére azt válaszolta, hogy a HAARP (High Frequency Active Aural Research Program) rendelkezik egy elektromágneses állomással, melyet Alaszkában épített a légierő 300 millió dollárért. A létesítményt “arra tervezték, hogy energiát küldjön az ionoszférába és kontrollálja azt”. (Dr. Walker kijelentését a Youtube-on is közzétették.)
Korábban egyszer ismerte el nyilvánosan kormányzati alkalmazott az időjárás-módosítás létét. 1997-ben William Cohen egykori védelmi miniszter azt mondta, vannak terroristák, akik “ökotípusú terrorizmust űznek, módosítják az éghajlatot, földrengéseket és vulkánokat váltanak ki távolról, elektromágneses hullámok használatával”...
Most jön a java
Piaci alapon is megy a dolog
A tekintélyes amerikai politikai folyóirat, a The Atlantic 2015-ben foglalkozott a felhők permetezésének témájával. “Nem oldja meg a téli bajokat, de az esküvő napjára sem ígér felhőtlen napot”, szólt a cikk bevezetője. Másképp hiszik ezt az angliai Oliver’s Travel alapítói. A cég vagyonos ügyfeleknek ígér tiszta égboltot a lagzi napjára. Mindössze három hetes vizsgálatra és 150 000 dollárra(43,74 millió forintra!) van szükségük, hogy a megadott helyszínen szétoszlassák a felhőket a kérdéses napon.
-
törölt tag
-
válasz
t72killer #577 üzenetére
Értelek, ezért írtam, hogy sokkal jobb lenne, ha csak ilyenek és még nagyobbak közlekednének az utakon. Azért szerintem nem kellene betiltani autótípust, mert az nagyobb mint a többi. Azért meg főleg nem, mert vezetik felelőtlen emberek is. Nyilván csak beszélgetünk erről elméletben, úgy sem rajtunk múlik.
Az egészségügyi kockázat más tészta. De hát azt is tudjuk, hogy a pénz diktál mindent. Ha megveszik drágán a suvokat és tankolják bele a jó sok üzemanyagot, ami miatt fogy a kőolaj és még jó sok adóbevétel is keletkezik, akkor a környezet védelme már nem annyira fontos....
-
t72killer
titán
a MÁSIK járműről beszélek, nem a Rezesova család többi tagjáról. Nem egészen mind1, hogy egy swifttel jönnek beléd vagy egy 2.2 tonnás monstrummal.
Én voltam gyakorlópályás megcsúszásteszten, bizony a széleskerekű vagányverda 2km/h-n belül ugyanannyinál szállt ki a körből, mint a régi cucc. A szétkopott kerék más tészta.
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
t72killer #574 üzenetére
Teljesen jogos. Autópályán is csak 3,5 tonna alatt kiváltság a 130 km/h. Busszal max. 100, egyéb 3,5 tonna fölött pedig max. 80 a maximum.
Tényleg mintha megnőne az emberek bátorsága és pofátlansága, amint nagyobb vasat kapnak a seggük alá. Tisztelet persze a normálisabb kivételeknek.
-
Szevam
senior tag
Környezettudatos macskaház
-
törölt tag
válasz
t72killer #568 üzenetére
Alapjában véve, a milliárdosok tevékenysége, jóval inkább negatív, és csak csekély mértékben pozitív. Viszont, talán ez az egyetlen dolog, ami ellen nem tudsz mit tenni. Vélhetően, ha el is tudnád újra osztani a vagyont, azzal csak lyukak keletkeznének a rendszerben, és sokkal nagyobb problémákat okozna, mint amiket jelenleg okoz.
A rendes megoldás, a fizetési rendszer átalakítása, vagy inkább úgy mondom, hogy a pénz megszüntetése lenne. De ez annyira elméleti dolog, hogy még csak ötlet sincs rá, hogyan lehetne megvalósítani.
Az biztos, hogy elsőként egységes nemzetté kellene válnunk. De érdemes egyáltalán ebbe az irányba gondolkodni? Mármint, hogy a realitások talaján maradjunk közben.Kolóniák, még mindig a túlélést segítik elő, elszeparált, hermetikusan elzárt környzetben. Szibéria nem játszik. Egyrészt addigra mérsékelt égöv alatt lesz, és pont szibéria az az óriási terület, ahová vélhetően nagy számú embertömeg fog menekülni.
Másrészt, mindenképp a Földön kívül kell gondolkodni, hogy halandó ne férhessen hozzá. Ha ez lesz az egyetlen hely, ahol esetlegesen túlélhetünk, akkor nagy lesz a lökdösődés, mikor a jegyeket osztják -
Szevam
senior tag
Találtam ezt az oldalt: kiutak.hu
Egy link gyűjtemény a környezettudatos gondolkodásról, mit merre hogyan, könyvajánlók stb. -
t72killer
titán
válasz
#48613632 #565 üzenetére
A kolóniák kb tyúkketrec zsúfoltságú nyomortanyák lennének komolyabb népesség mellett, korlátozottabb lehetőségekkel és nagyobb kockázatokkal, mintha Szibériába deportálták volna a lakosokat.
Milliárdosok: jelenleg inkább problémát okoz a masszív pénztöbblet ÉS koncentráció. A pénzemberek felvásárolják az összes ingatlant - így azok megfizethetetlenek lesznek a földi halandó számára, és ők mondják meg, milyen eszközöket használj, mennyit dolgozz, stb. Valóban jön egyik-másiktól innováció, de nemigazán látom a pozitívat a tevékenységükben.
#566: igen, nettó közlekedésbiztonsági okokból is betiltanám/extraspéci jogsihoz kötném a használatukat korlátozott darabszámban. Persze itt is a "milliárdos" kérdés: egy Rezesk.rva kategóriás száguldozó pénzeszsákot, akinek az apja boldog-boldogtalant megvesz kilóra, mit csinálsz
? Na ezek miatt is jobb helyen lennének ezek a Marson.
-
törölt tag
Én pl kifejezetten utálom a SUV-okat. Egyenlőtlenné teszik a helyzetet az utakon. Egyre többen vannak, nem lehet mögűlük kilátni a sorban, vagy parkolásnál. Karambol esetén óriási előnyben vannak egy kisméretű autóval szemben. Gyakorlatilag ilyen esetben, szimplán letarolják azt.
-
törölt tag
válasz
t72killer #564 üzenetére
Elég, ha valamelyik környező bolygón tudunk létrehozni kolóniákat. Nem fogjuk belakni az egész bolygót, legalábbis, a közeli jövőben biztosan nem. De túlélésről beszéltünk, egyelőre ez is elég.
Másik megközelítésből. Amíg a világ elsődleges irányelve a pénz köré épül, illetve, azzal szoros összefüggésben van, addig szükség van milliárdokra, illetve milliárdosokra, akik az ilyen jellegű projekteket pénzelik.
Történetünkben, ők a hasznos hülyék. -
t72killer
titán
válasz
#48613632 #563 üzenetére
Musk mehet a Marsra akár most, a többi multimilliárdos nagybüfi haverjával-ellenségével együtt - minél előbb, annál jobb... A papírpénzüket is vigyék magukkal, hirtelen kiderülne, hogy mégse kell 80évet dolgozni egy Londoni vagy Párizsi lakásért...
Egyébként a más bolygóra település nem opció, a legközelebbi lakható 10+fényévre van, aminek az áthidalására a mostani rakétákkal való játék olyan, mintha egy Concorde-építési projektre 1-10 majd 100millió darabos papírrepülő-hajtogatási kampánnyal akarnánk felkészülni a dologhoz szükséges erdőkivágással-papírgyártással egyetemben.
#562: bizony, és nem látom, hogy BÁRMIT tennének a terjedésük ellen. A müncheni fejkendős anyuka előszeretettel hurcibálja x5-ökkel és hasonlókkal a gyereket ovodába.
-
törölt tag
válasz
t72killer #561 üzenetére
Annyi előnye talán van ezeknek a dolgoknak, a sok hátrány mellett, hogy fejlődik a rakétatechnika, és egyszer talán eljutunk oda, ha eljutunk, hogy technikailag lehetséges lesz kirepülnünk az űrbe, és letelepedni más bolygókon.
De célirányos kutatás nélkül ezek is apró tortaszeletek, az egész meg továbbra is hiányzik.
Pedig egy ilyen szétszóródás, nagyban javítaná a túlélési esélyeinket. -
Az IEA előrejelzése szerint abban az esetben, ha a városi terepjárók iránti kereslet olyan mértékben nő a következő években is, mint amit az elmúlt évtizedben láttunk, az 2040-re napi 2 millió hordóval növeli meg az olajkeresletet, gyakorlatilag lenullázva 150 millió elektromos autó pozitív hatását.
-
t72killer
titán
válasz
#48613632 #553 üzenetére
A profit mindenekfelett, ennyi a történet. És elképesztő, hogyha egy multimilliárdos bevadul, akkor bármit megtehet. Az Antarktiszt is kb csak azért nem túrták még fel valójában, mert elég költséges arrafelé bányászni - turizmus viszont van, százasával mennek a nagy utasszállító hajók európai-amerikai-ázsiai puhatestűekkel megtömve.
A mindenkinek műholdas netet projekttel vannak még egyéb problémák: első körben ugye 12'000 darab ócskavas menne fel egy cégtől, aztán bejelentkezett Kína is, h ők is fellőnének párezret és gondolom Putyin is szeretné a ruszkijnetet foghatóvá tenni Tűzföldön. Ha ezek mind megvalósulnak kb úgy fog kinézni a bolygó rádiótérképe, mint egy 12emeletes pesti panelházé, a szahara közepén fog sírni a router, hogy telítve vannak a frekik. Ezenkívül, sok ócskavas különböző tulajokkal = soksok ütközés = mégtöbb űrhulladék = mégtöbb ütközés. Musk egy elég makacs típus, ha leesik 20-30 műholdja, fellövet 200-at...
Ha már környezetvédelem topik, felmerül a kérdés: mennyi is az ökolábnyoma egy spaceX-es műhold legyártásának és pályára állításának? Továbbá, ha nekiállunk az amazonra és egyéb piacterekre kötni az amazóniai bennszülötteket, mennyi extra áruforgalom jön létre és ez mekkora pusztítással jár? "greater good" bullshit, ebben én az érintett milliárdosok hasznán kívül SEMMI jót nem látok...
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
kovacsszandi #555 üzenetére
A természet kiegyenlíti a számlát/megoldja helyettünk a túlnépesedési problémát szuperbacikkal és mutálódó vírusokkal.
Az afrikai-D/DK-Ázsiai embergyárakat fogja leginkább megnyesni, de egyéb agyonzsúfolt helyek is számíthatnak mindenféle jóságra.
-
kisza25
félisten
válasz
kovacsszandi #555 üzenetére
A szúnyogok már jelenleg is tudnák hordozni a vírusokat, de amíg nem csíp itt meg beteg embert addig nincs mit tovább vinni
-
kovacsszandi
újonc
válasz
kovacsszandi #554 üzenetére
Szóval amire ki akarok lyukadni, hogy csak én gondolom így, hogy nagyon jó lenne ha valaki végre megnyugtató választ tudna adni arra, hogy mennyire kell ettől rettegjünk? :( Úgy érzem, mindenki arról beszél, hogy égnek az erdők, emelkednek a tengerek, amivel nincs is baj, sőt -- viszont az, hogy pár szúnyogfaj kiirthat egész népcsoportokat pl. itt Európában, jóval kevesebb a beszéd.
-
kovacsszandi
újonc
Olvastam nemrég, hogy az igazán aljas következménye ennek az egész felelőlten szennyezésnek a betegségek és járványok elterjedése lesz. Bizonyos előrejelzések szerint az emberiség népessége drasztikusan visszaeshet a század végefelé, a betegségek északra terjedése révén.
https://www.veol.hu/eletstilus/a-globalis-felmelegedes-miatt-megjelenhetnek-europaban-a-tropusi-betegsegek-2807452/https://hu.flatfy.com/
-
törölt tag
válasz
t72killer #552 üzenetére
Hát a helyzet az, hogy ezzel próbálkozik a Google is, hasonlóan nagyszámú műhold pályára állításával akar ingyen netet a világon mindenkinek. Aztán az Amazon, meg még a kínaiak is.
ITT pl egy cikk a téma kapcsán, vagy ITT az Amazonról.
A lényeg, ez egy FREE internetnek álcázott kereskedelmi rendszer, ami egyszerűbbé teszi mindenki számára a pénze elköltését. Szó sincs arról, hogy mindenki információközelbe kerüljön, hiszen ez már ma is alap, hogy egy háztartáson belül egyszerre több készülék is eléri az internetet, különböző előfizetéseken.
A FREE internet ma már szükségtelen, mert ahol kell, ott van. Ahol meg nincs, ott nem is kell.
Csak follyon a pénz, ez a lényeg. Elon Musk meg inkább ördög, mint angyal, de jól álcázza magát, az is biztos. -
t72killer
titán
Elon Musk nem csak az Atacama sivatag lítiumkészleteire pályázik, tönkrevágja a csillagos eget is.
-
válasz
t72killer #546 üzenetére
Köszönöm a linkeket, átnézem őket, nagyon érdekesek!
Közben találtam ilyet is: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/hollandia-sebesseg-130-100-kmh.695004.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
A kiszivárgott tervek szerint 100 kilométer per órára csökkentik majd a maximális sebességet az ország útjain, de csak nappal. Este 7 és reggel 6 óra között az autópályákon is lehetne 130-cal közlekedni - olvasható a portálon.
Érdekes. A németeknél találkoztam közben olyannal, hogy a zajterhelés miatt van sebességkorlátozás a pályán, vagy az osztrákoknál a "kamionoknak" reggel hatig csak 60km/h-val szabad közlekedni az autópályákon. Úgy tudom ez utóbbi is a zajcsokkentés miatt van, bár voltak róla hírek, hogy megszüntetik. Én mondjuk nem vagyok híve a száguldásnak, akár itthon is bevezethetnék a holland tervet. 110 körül szoktam menni a pályákon. Nyugodt, kényelmes, takarékos autózás és mégis mindenhova odaérek időben.
-
Rive
veterán
UVC ... Az sejtölő tartományban van, rákkeltő.
Az egyetlen baj ezzel csak annyi, hogy nem eléggé
UV lámpás légkezelő, légtér-fertőtlenítő rendszerek elég régóta forgalomban vannak, már az átkosba' volt rendelői várókban az a fölfele 'világító' vaklámpa v. mi... "Germicid lámpa" néven találhatsz erről többet.
Az adott felhasználási területen az engedélyezett fényerősség és jellemző használati idő mentén ~ hatástalan, ártalmatlan.
-
t72killer
titán
A kérdés elég komplex, egy biztos, ha a villanyautót lignitárammal töltjük, az abszolúte FAIL.
Mit mond a zöldlobbi: zúzassam be (=x mázsa CO2, y mázsa feldolgozhatatlan műanyagszemét) a teljesen működőképes dízelemet, majd vegyek rajta egy kb Tesla méretű cuccot, amibe belefér a család, kb 10éves hitelre...
Próbáltam utánaszámolni, sajna nagyon hiányosak az infók:
- mennyi lehet a gázolaj teljes karbonlábnyoma az olajkúttól a kipufogóig? Azt értem, hogy 1 kiló kész dízelből lesz 3.3 kiló CO2, de ugye a kőolajat ki kell bányászni, szállítani, finomítani, készterméket szállítani.
- mennyi a lítiumakksi teljes karbonlábnyoma? Itt is van masszívan környezetromboló bányászat, feldolgozás, szállítás.
- mennyi a "megújulók" teljes karbonlábnyoma? Pl egy 20%-os hatásfokú felhőnézegető német napelemparké, amit a kínai folyókba pumpált nehézfém-tonnák árán húztak fel oda, ahol erdő is lehetne? -
https://index.hu/gazdasag/2019/11/12/mercedes_elbocsatas_berbefagyasztas_autoipar/
Ez is egy érdekes vonal lesz az autóiparban. Minél több elektromotort gyártanak belsőégésű helyett, annál kevesebb emberi erőforrásra lesz szükség.
-
Köszönöm, ez nagyon érdekes infó!
Én sem használom a kézszárítókat. Gondolom ez az a fajta, amibe be kell dugni a kezedet. Nagy ritkán azt a fajtát használom, ami csak fújja rá a kezedre a meleget, tehát nem kell bedugnom a kezem sehova. Egyéb esetben papírtörlő, vagy csak simán kimegyek könyékkel és majd leszárad.
-
Szevam
senior tag
Egy kis kieg. a higiéniával kapcsolatban. Volt mikrobiológia laborom, ahol különböző helyekről szedtünk össze mintákat. Csináltam egy olyan sorozatot:
1.Kézmosás nélküli mintavétel kézről,
2. Kézmosás utáni mintavétel kézről, levegőben rázogatva szárítás
3. Kézmosás utáni mintavétel, szárítóval szárításNa most szerinted melyiken volt a legtöbb baci (segítek 3-as)? Marha undorítóak voltak, és nagy telepet alkottak.
Soha az életbe nem szárítok kezet semmilyen kézszárítóban, inkább rázogatom, vagy ha van akkor 1 db papírtörlőt használok (ez általában télen, vagy hidegben).
-
Igen, ezek nagyon összefüggenek. Ha nem tartasz rendet, akor megbetegedhetsz. Ha megbetegszel, akkor szeded a gyógyszert, fogy a papír, az üzemanyag, nem keresel, kevesebb adót fizetsz stb stb. Minden összefügg mindennel. Én inkább amellett vagyok, hogy fogyjon a törlőkendő, a fertőtlenítőszer, mert az egészség, a higiénia fontosabb. Később persze az a fertőtlenítőszer és a törlőkendő (hogy a példánál maradjunk) majd valahol megjelenik, azonban a pillanatnyi helyzet megkívánja ezek használatát. Néha kimossák/lemossák a hűtőt, de hamar összekenik. A nyitófogantyút sem szoktam megfogni, könyékkel nyitom. Többszáz ember retke rajt van pillanatok alatt.. Például a gyógyszertárak/orvosi rendelők kilincseit sem fogdosom, de a boltokét sem. Lenyomom könyékkel, befelé meg behúzom kisújjal. Az autóban is mindig van kézfertőtlenítő gél, ilyenkor használom mindig, oda eleve beteg emberek járnak, nincs szükségem más bacijára, van nekem is elég. Az üzleteknél is jobb szeretem az önműködő ajtókat. Vagy például a mosdókban, az automata csaptelep az igazi. Hiába mosol kezet, ha utána meg elzárod kézzel a csapot és megfogod ugyan azt a tekerőt, amit előtte te is és még több száz vagy ezer ember hugyos/retkes kézzel összetapizott. Dolgoztam húsipari cégnél, ott például bizonyos helyeken lábpedálos csapok voltak. A vízhőmérséklet pedig be volt állítva kézmosáshoz.
-
Szevam
senior tag
Hűtőhöz javaslom, hogy vegyél valami antibakteriális törlőkendőt, és töröld át....hopp...ez szemetelés...de most megint mi a fontos? Egészség vagy környezetvédelem? Marhára össze kéne hangolni a dolgokat.
Fontos az egészség, hogy abból a szempontból is normális körülmények között legyünk, de fontos az is, hogy ne szemétben éljünk, mert ott is normális körülményeket akarunk. Fontos az, hogy fejlődjön a technológia, fejlődjön a komplexebb gondolkodás hiszen az ember számára csodálatos az, ha újat hoz létre és ezt másoknak megmutatja. A környezetvédelem egyik legkomplexebb folyamat, amit nem szabad sötét zölden felfogni, de rengeteg idő annyi információt összeszedni, hogy ténylegesen helyes döntést hozzunk, legyen az egy apró művelet. Meg kell próbálni
.
-
válasz
cinemazealot #531 üzenetére
A kézi mosogatásnál például több mosószer, súrolószer is fogy, ezen kívül fogy a szivacs, a dörzsi, kopik a csaptelep stb stb, ezeket is számításba kell venni.
-
cinemazealot
addikt
Aláírom, hogy maga a mosogatás folyamata takarékosabb lehet géppel. De ha már az elektromos autókat is a teljes életciklusuk alapján mérjük össze a belső égésű motorosokkal, akkor vajon a mosogatógéppel kapcsolatban is található ilyen jellegű összehasonlítás?
Tehát ahogy fentebb is írtam: a gyártást, szállítást, szervizelést, alkatrész ellátást, szétszerelést, ártalmatlanítást stb. is figyelembe véve.
(#530) Lauda
Abszolút megértelek.Pontosan ez az óriási dilemma, hiszen ahogy #528-ban Szevamnak válaszoltam a házilagos mosás esetleges hatékonytalansága kapcsán, ez egy tök jogos fenntartás. Mármint hogy nem érzed biztonságosnak a saját, de főleg mások otthon elmosott cuccait.
Ettől függetlenül valószínűleg ez lenne az ideális megoldás, csak lehet, hogy kéne egy általános kialakítású hordozóedény család, amit egy ezzel kompatibilis, több helyen telepített sterilizáló platform segítségével szinte bárhol maximális alapossággal el tudnál "mosogatni". És nem csak Te, bárki. Kérdés, hogy egy ilyennek volna-e létjogosultsága és össze lehetne-e kötni valamiféle üzleti érdekkel, hogy legyen is belőle valami? Pl. egy edénykészlet napi 3-szori fertőtlenítése 100 Ft. Vajon működhetne világszerte, ahol van víz és elektromos áram?
-
válasz
cinemazealot #522 üzenetére
Nem is tudom, én nem töltögetném a tusfürdős flakonomat, inkább kifizetem amibe a flakon ártalmatlanítása kerül (már ha van ilyen vagy lesz ilyen). Egyébként sem szeretem az otthoni dolgaimat behordani olyan helyekre, ahova mások is behordják a dolgaikat és ott ki tudja milyen élőlények és bacik találkoznak egymással. Ezért nem hozok tejet automatából sem. Lehet hívni paranoiának, de jobb az elővigyázatosság azt gondolom, rengeteg az igénytelen ember, akik se kezet nem mosnak rendesen, se az edényeiket nem mossák el, se az üvegeiket stb stb. Hányinger amit ilyen helyeken lát az ember, melóhelyen stb. A munkahelyi hűtőbe is még beleteszem egy plusz zacsiba az egész kaját és minél messzebb mindentől, soknak az üvege meg a kajás doboza hót retek. Sajnos muszáj használni a hűtőt, ezt nem tudom kikerülni, inkább védekezem amennyire lehet és csak annyit használom, amennyit feltétlen szükséges.
-
Rive
veterán
válasz
cinemazealot #528 üzenetére
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy mosogatógép életciklusa (gyártása, szállítása, áram-, mosogatószer és vízfelhasználása, esetleges javít(tat)ással járó teendők stb.) kevesebb káros anyag kibocsátással jár, mint a hagyományos kétkezi mosogatás
Pedig ez egy speciel egy nem igazán vitatott dolog, különösen folyóvizes mosogatással szemben.
Persze, extrém esetek mindenhol akadnak, szóval takarékos gépet kell venni a háztartásnak megfelelő méretben: amikor a nagygépben lötyög szumma három kávéscsésze, az nyilván más... -
cinemazealot
addikt
Ez egy nagyon szimpatikus ötlet.
Ami pedig a drónok előállításának CO2 kibocsátását illeti: nemcsak évente néhány alkalommal lehet velük "tűzijátékot" játszani, biztos sok más egyéb célra is felhasználhatóak.
(#525) Szevam
A "csere vs. elmosás" költség tényezője már engem is foglalkoztatott. Pl. ha van egy fóliám, amiben egyszer a hentestől hazahoztam egy kiló húst, azt szerintem nem fogom tudni olyan alaposan kimosni, hogy abban ismét húst hozhassak haza a hentestől, vagy hogy ne szakadjon el néhány helyen és kezdjen el szivárogni. Bár ez nyilván fóliától is függ. Ha a hentestől kapott vékony vackot próbálom elmosni, az nehéz lesz, hiszen az egyszeri használatra lett tervezve. Esetleg egy vastagabb, masszívabb fóliával ez már jobban megvalósítható. De akkor már inkább egy műanyag vagy fém ételhordó... amit megint csak el kell mosogatni. Ilyen léptékben talán már jobban látni, hogy az elmosás jobban fenntartható, mint a csere (új gyártása). Hiszen új termék gyártásakor is legalább egyszer szükség van egy mosásra.
(#526) Rive
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy mosogatógép életciklusa (gyártása, szállítása, áram-, mosogatószer és vízfelhasználása, esetleges javít(tat)ással járó teendők stb.) kevesebb káros anyag kibocsátással jár, mint a hagyományos kétkezi mosogatás. Főleg, ha az alaposságot is figyelembe vesszük. Valószínűleg a gép magasabb hőmérsékleten és agresszívabb vegyszerekkel dolgozik, így a baktériumok nagyobb eséllyel pusztulnak el, mint ha kézzel mosogatnánk. De ez ugyanígy nagyobb kárt is okozhat a lefolyón túl. No meg, sok esetben érzem úgy, hogy az odaégett kajamaradékot én garantáltabban tudnám eltávolítani, mint egy gép.Az megint más kérdés, hogy ha nem akarjuk, hogy az edényre száradjon a maradék, akkor azonnal el kell mosogatni, még ha a gép nem is telt meg. És máris adtunk egy jókora pofont az energia- és vegyszer hatékonyságnak.
Más:
Megnéztem két szelektív hulladékkezelőt, és alig hittem el, amit láttam (G7)
A cikk címe bulvárosabb, mint a tartalma. A lényege annyi, hogy a szelektálást tanulni kell és már a háztartásban el kell kezdeni alaposabban (!), hogy legyen értelme. -
Szevam
senior tag
Ez igaz.
Én nem vagyok mosogatógép párti (nem vagyok megelégedve a tisztasággal és a vegyszermentességgel
: Mindig elöblítem azt amit használnék) . Munkahelyen van, mert sokan vagyunk, de otthon egyelőre feleslegesnek tartom. Bár ha később gyerekekkel lesz körbevéve az ember, ismét hasznos lehet.
-
Rive
veterán
Apropó: Nekem mindig megfordul a fejemben, hogyha állandóan kimosom a vegyszeres vagy zsíros maradékot a műanyag flakonokból/ dobozokból, akkor nem pazarlok el túl sok vizet? Nem szennyezem túl a vizeket, talajokat?
Egy mosogatógép kifejezetten az a kényelmi beruházás, ami környezetkímélőnek is tekinthető egyben.
... persze leginkább akkor, ha a saját többszörhasználatos cuccost mosogatja. -
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #522 üzenetére
Aham, de először meg kell venni a műanyagost, hogy legyen saját flakon, aztán lehet töltögetni
.
Apropó: Nekem mindig megfordul a fejemben, hogyha állandóan kimosom a vegyszeres vagy zsíros maradékot a műanyag flakonokból/ dobozokból, akkor nem pazarlok el túl sok vizet? Nem szennyezem túl a vizeket, talajokat?
(#521) t72killer: Természetes szelekció
Szabályok első sorban nem azért vannak, hogy kicsesszenek a turistákkal, hanem azért, hogy ők is meg legyenek óvva és az a környezet is ahova belépnek.
(Ne térj le a túraútvonalról, mert jön a malac)
-
Szevam
senior tag
A tűzijáték
Én magam nagyon szeretem, bár manapság (egyre több év van mögöttem) kicsit unalmasabb. Rengeteg szennyező anyag kerül a levegőbe, továbbá marha hangos, és az élővilágot is igen nagy mértékben zavarja.
Ez egy szép megoldása annak, hogy ugyan legyen mégis fény az éjszakában újévkor, 20.-án, de a kutyákat (és egyéb állatokat) ne kergesse őrületbe. (Drónok használata tűzijáték helyett)
Igen lehet jönni, azzal, hogy előállítási költség CO2-ben mérve, de ha egyszer már megvan, évekig lehet használni.(Javítani - használni - javítani - használni...stb
)
-
cinemazealot
addikt
-
t72killer
titán
Ritka kivétel, természet: hülyeturista 1:0. Tiltott helyen sátorozott az osztrák: összetaposta az elefánt.
-
t72killer
titán
A teljes mérleg számít, amiben egy elég jelentős faktor a hatásfok.
Nem mellesleg azért sem lényegtelen, mert a "megújuló forrás" se végtelen, ha túl sokat veszünk el belőle levegőből benzingyártásra, akkor begyújtják a hőerőműveket. Ugyanis itt értelmes méretekben arról lenne pl szó, hogy nyáron felhalmozzuk a téli szükséglet nagyrészét, ami nem kevés.
-
t72killer
titán
Igenis számít a hatásfok, mert ha csak valami 5-10%-os "demó" hatásfokról beszélünk, akkor a szükséges berendezések legyártása, karbantartása, idehozása kínából, ahol már a wc-papírunkat is gyártják, alkalmazottak munkába járása stb már negatívba fogja borítani a valós mérleget. Ha nem CO2, akkor majd nehézfém és egyéb vonalon.
aka "melyik autónak van a legkisebb ökolábnyoma? annak amit már legyártottak" fentebb...
-
Rive
veterán
válasz
t72killer #516 üzenetére
A hatásfok túl egysíkú mérce effélék megítéléséhez. Csak arra a korábbi cikkre utalnék vissza a villanyautókról, különböző országokban: Norvégiában vagy Franciaországban elvileg lehetséges egy efféle kütyü üzemeltetése negatív CO2 mérleggel, még alacsony hatásfok mellett is, de pont a németeknél ez lényegében képtelenség. És ez még csak az üzemeltetés, a teljes élettartamra vonatkozó mérleg teljesen más kérdés.
Hasznos szerepe efféle kütyünek hosszú távon a megújuló források (napszél) időszaki termelésfeleslegének felszívása lenne. De ezeknek az időszaki termelésfeleslegeknek hálózatokba csatornázása önmagában olyan kértékű lábnyommal jár, hogy a szélerőművek aljába telepített, hálózatfüggetlen 'benzincsapokon' túl bármi más megoldásnak a létjogosultságát kérdésessé teszi.
És akkor még ott van, hogy megéri-e egyáltalán annyi szélerőművet telepíteni, hogy legyen belőle feldolgozásra érdemes mennyiségű fölös enegia.
-
t72killer
titán
Persze, "megújuló forrásokból nyert áram felhasználásával" bármit csinálhatok, tölthetek eneloop akksikat is és pakolhatom a villanyautóba...
Egyébként nem új ötlet a napenergiával előállított hidrogén/szénhidrogén - még a kínát kadmiummal betakaró dömping napelemtermelés előtt hallottam egy előadást, ahol a nap hőjével energiahordozókat állítottak elő - elméletben...
Hogy optimisták is legyünk: ha a folyamatnak van egy értelmes hatásfoka akkor ez tényleg nem rossz dolog, uis így át lehetne vinni az energiát a napos júliusi délből a Januári ködös éjszakába.
-
Nocsak mik kerülnek elő. A levegőből állítanak elő a belsőégésű motoroknak megfelelő üzemanyagot...
-
t72killer
titán
Igazából a kapitalizmus rendszerével van a probléma, profit és a hozzákötött fogyasztás-szaporodás mindenáron.
Semmi bajom az ellenállóbb fajok kitenyésztésével, az extra vitaminokat tartalmazó rizzsel és hasonlókkal - csak két probléma merül fel:
1. ezekkel javítjuk az élelmiszerellátást, amit ahelyett, hogy mindenki jobban élne, inkább teleszaporodjuk a megnyíló új teret és hiába a fejlesztés, 20év múlva újra nyakunkon lesznek uazok a problémák
2. a fentebb említett vízlabdák. Én a kasszánál nem 2 kiló vízért és 1 kiló paradicsomért fizettem, hanem 3 kiló paradicsomért. Persze, a gmo-gazdának megéri, hogy paradicsom árban adja el a vizet, de nekem se pénzügyileg, se egészségileg nem. Kíváncsi lennék az ilyen turbótenyésztett ízetlen vackok tápanyagtartalmára, összehasonlítva a tanya hásó kertjében termett dolgokkal.
A húsipart meg talán hagyjuk is, ahány dokumentumműsort látok mostanság az állateledelbe kerülő műanyagokról és a televegyszerezett állatokról, lassan a vegetarianizmus irányába hajlok
. Jelszó persze itt is "mindent a profitért".
-
Rive
veterán
válasz
t72killer #508 üzenetére
A gmo-val nem az a baj, hogy nem működik, hanem az, hogy igen: usa-ban volt szerencsém GMO zöldségfélét enni, eszméletlen, hogy mennyire a súlyra mennek, gyakorlatilag színes vízzacskó volt a paprika-paradicsom.
Olvashatod ott, hogy mennyibe fáj mire piacra viheti valaki a termékét: csodálkozol, hogy olyan területet választ (nagyáruházak: eladhatóságnövelés és selejtcsökkentés ) ahol biztosra vehető a megtérülés?
Az utolsó részt gondold tovább, esetleg csapd hozzá a betegségekkel szembeni ellenállóképességet...
Ui.: amerikában meg többen halnak meg ételmérgezésben, mint az arrafelé igencsak gyakori lövöldözésben
Huh... Máshol a tartósítószerek káros hatásaival kapcsolatban érdeklődött valaki, ott került elő, hogy 1900-as években az ételmérgezés még a top 10 (!!!) halálozási ok között volt.UiUi.: link
-
t72killer
titán
Állami szinten megtámogathatnák egy disznóhús áfaduplázás - hal áfanullázás kombóval.
Ha végül megcsinálják a gmo lazacot, akkor tényleg ez lenne a legjobb, a tengeri rokonoktól 2000km-re tenyészteni halastavakban. Akkor tuti nem zavar be semmiféle ökoszisztémába, a vidrák gyomrát meg nem rontja el.
-
Szevam
senior tag
Az egyik kommentelő hozzászólását alátámasztanám:
"Az, hogy a halfogyasztásunkat tengeri halászat helyett szárazföldi halfarmokon nevelt jószágokkal helyettesítsük, az bizony elég fontos megoldás lenne, mivel a világtengereken alig-alig találni már olyan területeket amik nem súlyosan túlhalászottak. "
Voltam Hortobágyon a halastavak felé (kisvasúttal, turistaként), ahol azt panaszolták, hogy nem fogy a ponty, és hogy mennyire jó lenne ha az itthoniak ezt ennék, mert rohadt sok van belőlük. -
t72killer
titán
Logikai bukta: ha a nagy macsókra buknak a csajok, akkor a macsók miért maradnak alul?
"Újabb kérdés, hogy a szaporodásukra hogyan hat a gyorsabb növekedés. Az atlanti lazac párválasztásakor a méret fontos, mivel az AquAdvantage halak nagyobbra nőnek, alapvető kérdés, hogyan hat ez a szaporodási sikerükre? Nem meglepő módon, az AquAdvantage lazacok alulmaradtak a vad hímekkel szemben"
"Mi az, amit hiányolok a magyar (meg úgy általában a nemzetközi) sajtóból? Ennek, a lassan két évtizedes tudományos munkának akár csak az említését is." - mennyi lazacot is eszik a magyar
A gmo-val nem az a baj, hogy nem működik, hanem az, hogy igen: usa-ban volt szerencsém GMO zöldségfélét enni, eszméletlen, hogy mennyire a súlyra mennek, gyakorlatilag színes vízzacskó volt a paprika-paradicsom. Nem mondom, a hollandok ugyanezt megoldották gmo-mentes nemesítési technikákkal, de egy biztos: nem az élelmiszer minősége, hanem a termelő profitja a fő szempont.
Nem vagyok totál gmo-ellenes, de amikor ott tartunk az élelmiszeriparban, hogy a német(!!) átcímkézi a lejárt húst, amerikában meg többen halnak meg ételmérgezésben, mint az arrafelé igencsak gyakori lövöldözésben, addig elég szkeptikus vagyok a motivációkat illetőleg.
-
Rive
veterán
Környezetnemvédelem
Érdemes végigolvasni az egész sorozatot. -
Szevam
senior tag
Egyéb módszerek tényleg nincsenek?
Állatkínzás -
t72killer
titán
Igen, amerikában az a jó, hogy hiába idióta az elnök, a dolgok a jó irányba haladnak: szimplán piaci alapon masszívan nő a napenergiahasznosítás ott ahol van értelme, (vö: északnémet esőnéző napelemparkok) és már az autóflotta sem pocsékol annyit, mint régebben. Nem mellesleg, a hidrogénhajtású buszokat, elektromos autókat is USA-ban indították.
-
válasz
t72killer #502 üzenetére
Ez jó kérdés. Látod trump még az autógyártókkal is vitázik, hogy nem kell túlzásba vinni a fejlesztéseket és jóval környezet kímélőbb autókat gyártani.
https://autopro.hu/gyartok/Trumpot-duhiti-hogy-az-autogyartok-hisznek-a-klimavaltozasban/31506/
-
t72killer
titán
Kína-India bentvannak, de csökkentik a szennyezést a valóságban
?
Így néz ki ma india - onnan eddig nem volt divat szmogos képeket posztolni.
-
Hát igen, mit is várunk akkor...
Aláírják, belépnek, majd gondolnak egyet és kilépnek. Holott az usa a második legnagyobb mennyiségű üvegházhatású gázokat kibocsátó ország. No komment. Persze ettől még épülnek napelemparkok és szélturbinaparkok, de hogy az usa az egyetlen ország a földön, aki nem lesz tagja ennek az egyezménynek, azért az pöppet érdekes és sokatmondó.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Linux kezdőknek
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- PlayStation 5
- Telekom mobilszolgáltatások
- bambano: Bambanő háza tája
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB Atlantic Blue, Szép Állapotú, Hibátlan Működésű, Kék, Garanciális
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB Atlantic Blue, Szép Állapotú, Hibátlan Működésű, Kék, Garanciális
- Realme 12 Pro 5G 256GB Submarine Blue, Karcmentes, Gyönyörű Állapotú, Kék, Garanciális
- Realme 12 Pro 5G 256GB Submarine Blue, Karcmentes, Gyönyörű Állapotú, Kék, Garanciális
- Corsair Vengeance RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, 1 év gari - Eladó!
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest