Hirdetés
- 11 az 1-ben Thunderbolt 4 dokkolót készített az Apricorn
- CUDIMM DDR5 memóriák jönnek nyáron a v-color műhelyéből
- Megszorongathatja a nyugaton elterjedt konkurenciáját az UNIS villámgyors SSD-je
- A letisztult belsőt szereti a GameMax E-ATX-es miditornya
- Boncasztalon a Keychron K3 Max és Q10 Max billentyűzete
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Több bérgyártóhoz viheti a készülő fejlesztéseket az NVIDIA
- Egérpad topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Új formájú, szimmetrikus egérrel adott magáról életjelet a Pulsar
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hanolfe
tag
Szia!
Nekem semmi bajom a Jurával, mindig is Jura gépem volt és az is lesz míg élek. De azt hozzá kell tenni, hogy én napi 2-3 kávét főzök vele maximum. Főleg reggel, mikor nincs időm a karossal szöszölni. Ilyen "terhelés" mellett simán elmennek évekig anélkül, hogy hozzá kelljen nyúlni. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy én tényleg rendszeresen karbantartom, odafigyelek a gépeimre. Egy irodába, ahol naponta főznének vele 40-50 adagot, már nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Pláne ha nincs úgymond "gazdája" a gépnek.
De simán el tudnám képzelni, hogy Jura S9 Avantgarde megbirkózna a feladattal. Nekem Ena3 van most, ezt speciel nem ajánlanám irodai felhasználásra. -
-
fragola.6035
aktív tag
Én most vettem vagy 4 darab Saeco Family-t. Szerintem jól lehet eszpresszósítani. Teljesen újra építem őket, egy-két gyenge pontjuk van, amit simán át lehet alakítani. Van hozzá minden alkatrész és 20-30 ezerért szép példányt lehet venni, én 5-10 ezerért vettem üzemképteleneket.
Ezek réz bojleresek, pidelni fogom és olyan helyre mennek, ahol havi 1000-1200 kávét fognak főzni gond nélkül.
Ezek még elég egyszerű felépítésű gépek és nincs benne crema szelep! -
vendingo
veterán
Szerintem már mindegy a topicnak, fullon van borral
Nehogy azt hidd, hogy drága a telek. Bagóért árulják a pincéket házzal együtt. Rengeteg eladó van most is komplett felszereléssel, csak szüretelni kell. (pl nagy telepített terület lakható kis házzal, pincével 2-3-4milla.)
A dobai oldalon van 2 pince anyukám testvéreinek. (pontosabban a szt.Márton kápolnánál, forrásnál) -
zolnagy
őstag
Hát igen ebben lehet vmi, de akkor mi lehet a többi dobozos tejben, amivel tényleg tele van minden bolt. (Itt Győrben legalábbis a Cserpest nem kapni a nagy élelmiszer boltokban, csak a saját kisboltjukban, ill. a piacon heti kétszer. Meg pár pékségben.)
Én ellenőrizni persze nem tudom egyik gyártónak a technológiáját sem, pusztán az érzékeimre tudok hagyatkozni. Az alapján nekem a Cserpes akkor is magasabb színvonalon van (tejízű), mint bármelyik más dobozos (a Lidlis pl. számomra a legalja, mintha műanyagot innék) -
vendingo
veterán
-
ronin s8
senior tag
Hát nem lehet azt mondani, hogy ez a Malbec (Kaiken) a világ legjobb vörösbora, de testes, mégis egyensúlyban lévő, valóban kiszámíthatóan jó bor. Kicsit egysíkú, dehát ilyen a fajta.
Az újvilágiakra jellemző vasúti talpfa íz pedig nyomokban sincs benne. Efféle testes vöröset hasonló árban nem tucc mondani bótba...
A Gilvesy meg jószerivel az egyetlen iható pincészet Badacsony környékéről...
-
zolnagy
őstag
Hát nem tom. Elképzelhető persze, nem zörög a haraszt... De, én gyak. házi tejen nőttem fel. Amikor sok éve felkerültem városba (ez még a tejautomaták előtt volt), alig ittam "bolti" tejet, mert annyira különbözött az igazitól. Na és akkor kezdett felénk is elterjedni a cserpes tej. Na annak akkor tényleg olyan íze volt, mint otthon a házinak. Azóta is olyat iszunk és lehet, hogy időközben változott, de még mindig sokkal jobb, mint bármelyik esl sztem.
Az igaz, hogy nehezebb szép tejhabot készíteni belőle, de kávés hasonlattal élve én az alig crema, de finom kávét választanám, mint a csupa crema, de rossz ízűt (ugye mindenki számára ismert, amikor ránézésre nem sikerült a kávé, de az íze mégis mennyei, máskor meg pont fordítva) -
-
paljoc
tag
Ez ugy vedheto ki pl. hogy nem folyamatosan iszol Malbec-et csak neha!:-)
Az mondjuk jo benne, hogy a szolot a hegyrol levezetett holevel ontozik es abban a magassagban a klima is elegge kiegyensulyozott, igy az egyes evjaratok kozott nem nagyon van minosegi anomalia, folyamatosan jok. De innek egyet, most mig ez megsul a kemenceben!:-))) -
soldier2
őstag
Csak egy bajom van vele otthonra (na jó, az árán kívül), hogy akkora mint egy mosógép. És amint írtad reggel kávéfőző témában, ezek az ipari vasak elég hülyén néznek ki egy átlag konyhában. Nehéz a nőknek megmagyarázni, hogy miérzt is kell egy ekkora vas az Ő felségterületükre.
-
tariattila
veterán
nincs egy 'kicsit' "vízparád"?
a hálózatban vagy egy pet palackban nem áll eleget az a víz?
inkább álljon egy jóféle bojlerben mint a mérgező műanyagban vagy a retek hálózatban szerintem...vagy az alpok érintetlen gleccsereiből hozatod a vizet üvegpalacbkan?
nem akarok víz-hit vitát nyitni mert ehhez SE értek.... csak mást még nem hallottam ilyen miatt aggódni...
főleg, hogy ha csak gőz kell, annak mennyi a valós vízmennyisége? vagy beleoldódik a réz a vízbe amit Te kiérzel a kávé és tej mellett?
ezesetben irígy vagyok a mirigyeidre -
lagoon79
tag
ha nincs külön leengedő szelep, akkor nem, hiszen ott is ua az elv mint a HX gőzbojlerénél, csak ott nem fut rajta keresztül a hőcserélő (persze van ahol igen). nem pumpa nyomja ki a vizet, hanem egy bizonyos hőmérséklet/nyomás felépülése után tudsz vizet engedni a vízcsapon.
-
lagoon79
tag
ettől azért ne félj, néha max leengeded a vízcsapon (ha van rajta). meg egyébként is, a csapvízben sztem van elég biocid
de ahogy néztem, elég jól hozzáférhető a kazán, ha lekerül a burkolat. ha van rajta leeresztő dugózott idom, akkor néha megejted (persze ez már macerásabb).Paljoc a Catlerre gondolt.
-
lagoon79
tag
én már eldöntöttem, meg is írtam e-mailben a véleményem Paljocnak. a tartóssággal kapcsolatos aggályaimat mindig is emlegettem, a többi viszont ott van a szeren.
A Brasiliához alkatrészeket expolygon és danetti, de előbb bevárok mindent (pidek, fűtőpatron, kávékazán fejcsavar + váz, borítás rendbetétele stb.) és utána tervezem meg, h mit is kell rendelni pontosan. mondjuk a szép az egészben megint az, h olcsó az nem lesz. pl: Gicar átfolyásmérő van benne, aminek a tetején lévő csatlakozó/jeladó részre vszeg csöpögött a víz (gondolom a légtelenítő szelepből - szilikoncsöveset kell majd beletennem) és ettől összerohadt. egy ilyen felsőrész magában 5000 pénz. első számolásra alkatrészek, pid stb. sztem 50 körül áll majd meg. meg a rengeteg idő.... viszont ha elkészül és úgy teszi a dolgát, ahogy én gondolom, akkor aztán!!!!!!!!!!!!!!!!!!
elektronikához én sem értek, de fogtam, kiszedtem az összes kábelt, vezérlést, kapcsoló dobozt, kitettem az asztalra és elkezdtem logikusan végigmenni rajta. na meg ott van a külső segítség is
jó móka ez!!!!
Paljoc: igen, arról beszéltem. nekem az volt a furcsa, h hidegen szinte rácsúszott a kar a fejre, melegen meg néha szorult. meg egyébként is, egy fejben ne legyen műanyag
)
-
-
bl4ze
veterán
nincsen ezzel baj, baj azzal van ha jön az előltetett vicceskedés, belemagyarázás dolgokba.
lásd FB zizegés, stb. ...ez az idiótán erőltetett vicceskedés nekem nem szimpi : ennyi. ezt vállalom.
sajnálom, hogy idén nem tudtam kint lenni, tavaly nem volt Ő kint - idén én nem. személyesen szívesen beszélgettem volna vele. ez van! a túlmagyarázós, erőltetett poénkodás nem kell. (nekem) -
tariattila
veterán
ezt de jól fogalmaztad!
hozzám rendszerint akkor állít be ismerős kávézni mikor nem állnak együtt a csillagok (pont nem olyan a pörkölés mint amit elvárok, pont kávét váltottam és a darálót kellene jól ráállítani... esetleg a hőfokot nem találom stb..stb..)
viszont mikor egyedül vagyok otthon s 'csak' unottan készítek egy kávét .... na akkor jön a '''húúvazzze''' érzés -
Ábi
tag
Kerek egy éve én is csak csokis vonalon éreztem jól magam. Paljoc kávéit jónak, de nem ízlésemnek megfelelőnek éreztem. Na ez változott pár hét leforgása alatt a pörkölgetéssel.A Sidamot először a magam(csokisabb) arcára pörköltem, aztán hagytam hogy ő mutassa sajátját. Izgalmas játék volt, amiben a Sidamo győzött. Most már csak a feleségem reggelijéhez pörizek csokibombát, én meg kirándulók a gyümölcsligetben.
Játék a mi szintünkön, de komoly munka nagyban.
Nem csak csokit lehet otthon pörizni.
Persze az én 4 éves fiam is boldogulna egy automata Hottoppal, miután megmutattam neki az adott kávéra milyen fokozat gombot nyomjon, de természetesen ez felnőtt játék a szó nemes értelmében. -
Ábi
tag
Alap, user szinten könnyű elsajátítani az alapokat brazil kávékkal. Utána komoly odafigyelést, tanulást igényel minden minőségi lépcsőfok.
Egy élvezetes tanulási folyamat a magunk fajtának.
Én nem bántam meg, hogy belevágtam, mert a kávézás új dimenzióját nyitotta meg. A kedvenc Sidamomat pl. előtte meg sem tudtam inni. Ráadásul jobban becsülöm azokat, akik ezt nagyban űzik, mert ez szinte művészet.
Bélánknak sok hibája van, de egy vitathatatlan érdeme, hogy ha önös céllal is, de felkarolta az otthoni pörkölést, és igen versenyképes áron adja a pörkölöket. Zöldet meg máshol is lehet venni.Az Ő szintjük más.
Ott nem 1-4 ember ízlésének, hanem több ezernek kell megfelelni,vagy CM esetében alternatívát, irányt mutatni, mint egy hitvallás. -
Ábi
tag
Dateenél én is ittam a Gujiból, ami ízlett az ottani víz ellenére is. A prímet a filterük vitte a standjuknál.
A vizet nekem is említette. Beszélgettünk arról is, hogy a pörkölőnek is fontos tudni, hogy milyen vízre pörköl, mire állítja a pörkölést. Gondolom ez is közrejátszhat abban, hogy az átllag felhasználó csapvizes felhasználással csalódásként éli meg egy CM kóstoló után az otthoni eredményt.Kutyaharapást szőrivel! Csapoltam reggel egy Yirgat a béke kedvéért.
-
fragola.6035
aktív tag
Nekem is a CasMo stand etióp tetszett a legjobban. Jó volt még a 42 és még talán iható a Lucky Cap Guatemala.
Az Illy kapszulás pozitív csalódás, nem volt rossz.
Ami a negatív volt, az a La Marzocco placcon a Monterosa és a Kávékalmár.
A Monterosa kávéja üres volt, többen is szóltunk, hogy sz@r a kávé, de csak bambultak. Abaristabárisnya csaj szerintem nem tudta, hogy milyen rendezvényen van, tampert is most láthatott először.
A Kávékalmár erősen hangsúlyozta a kávéja nemes származását, ültetvény szelektált létét, a két elfogyasztott presszó közül az egyik ihatatlan, a másik pedig sz@r volt. A gépet sem tudták a kávéhoz beállítani. Nagyon amatőr volt a termék és a hozzáértés is.
Carraro-t és MOAK-ot pedig elvből nem kóstoltam. -
ronin s8
senior tag
Így utólag visszagondolva, Ti lali.hu-val egy kicsit hosszabb Illy kapszulás espresso-t kaptatok, ami már nem volt annyira jó, mint a ristretto. (Ezt onnan tudom, hogy adtak egyet magnéziumos vízzel.) Minden esetre elgondolkodtató, hogy mit tud kihozni az Illy a kapszulából.
Nekem amúgy igazából semmi sem tetszett, csak a csajok.
-
hunspikey
őstag
Szerintem ez is teljesen ember függő (és ez így jó), mert én pl alaposan próbáltam kiismerni a cognac világát is, de valamiért mindig a whisky felé húzott vissza a szívem. Pont két hete kóstoltam 6 centet a XIII Lajos Rémy Martin-ból, ami már nem nevezhető lőrének és bár azt kell mondjam nagyon "ott" van - még mindig ahogy mondod - pl egy jó Laphroaig-al nálam senki sem versenyezhet - egyszerűen nem tud olyan komplex lenni számomra semmi egyéb. Finomnak nagyon finom egy profi cognac, vagy akár egy csúcs XO rum, de még a tequilából is találtam olyat amire azt mondtam, hogy igen jó - de mindig az van, hogy a whiskyé a végszó
-
-
ronin s8
senior tag
-
-
Keresztapper
senior tag
Ez a cici dolog nehéz kérdés.
Másfél éves körüli Benedek fiam, mikor megvontuk tőle a cicit, mondván hogy "elromlott", igen leleményessé vált. Akkoriban merült ki egy elemes játéka, ami így az ő értelmezésében szintén elromlott, de lám, apa kicserélte benne az elemet amitől megjavult.
Ettől pedig logikussá vált az érvelés anya hárításával szemben, hogy ha a cici elromlott, akkor tegyük bele apa elemét, és akkor megjavul.
Hát sírtam a röhögéstől.
-
ronin s8
senior tag
Hol? Ki?
Szerintem tisztázhatnánk ezt a kérdést, anélkül is, hogy állást foglalnánk.
Kétféle "ristretto" lehetséges, és mindkettőt gyakorolják is:1) A rendes espresso-t korábban leállítják, így egyfajta "szeletelt" espresso jön létre. Tehát pl. 25 mp helyett leállítják 17-20 mp-nél. Ez akkor elfogadható, ha tiszta, gyümölcsös, nem túlextrahált ital a cél. Kicsit vékony, de bizonyos kávéknak ez jól is áll. Mindenképpen egyszerűbb megcsinálni a másiknál, a vendéglátósok nem is tudják máshogy elképzelni.
2) A töményebb, egyesek szerint "túlextrahált", túlkivonatolt olasz ristretto, a műfaj csúcsa, amely finomabbra darált/nagyobb dózisú/erősebben tamperelt kávéból, esetenként 45-50 mp-ig tartó lefolyással készül.
Mindenki kiválaszthatja magának a szimpatikusabbat.
( Megsúgom: a második a jó.
)
-
-
jolti
senior tag
Igen, de azért Choco Medness, hogy csoki legyen benne és nem gyümölcs, meg sav, szerintem. Arra ott apricot Il., sidamo, yirga, stb.
Lehet, hogy én is ( meg a nejem is ) érzékenyebb vagyok, mint faterod, de én is úgy vagyok vele, hogy akárhogy lehet hívni, bármilyen szép hasonlatokkal, akkor is a savanya az savanya nekem.
Lassan két éve, hogy ide keveredtem és rengeteget kupálódtam' a kávézás terén, de még idáig ezt a vonalat nem sikerült megszeretnem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- általános iskolai rendszergazda
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Wuthering Waves
- Huawei Mate 30 Pro mikrofon probléma
- Opel topik
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- LG 24GN60R-B - 24" IPS / 1920x1080 FHD / 144Hz 1ms / FreeSync Premium / G-Sync & Adaptive Sync / HDR
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570S AORUS MASTER alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest