Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
Igen, nekem ez a fajta van [link] az egyik fele egy balmenetes kúpos "csavar" a másik fele pedig egy megfelelő átmérőjű fúró. De azt gondolom, hogy egy átm 2,5-es fúróval kifúrva óvatosan kihajtható egy ilyen szerszámmal.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Balus
tag
Átérzem a helyzetet. Nekem a creminába tört bele egy csavar. Mielőtt belekezdenél érdemes kicsit áztatni csavarlazitóval. Ha benne van a lyuk akkor nehezebb.
Nekem úgy jött ki a csavar, hogy belefúrtunk, majd sikerült egy kis éles csavarhúzóval kitörni egy darabot és darabokban kiszedni, kiforgatni anélkül hogy a menet sérült volna.
Türelem kell. Az a legfontosabb.
-
verti1
tag
Az a baj ezekkel a kalapálásokkal, hogy bele zömíted a puha anyagot a furatba. Szétnyílik a vége és szorul. Felesleges problémát csinálsz magadnak. Lehet elég lett volna egy kis csepp pillanat ragasztó a megfordított fúró szárra és simán kitekered vagy a törtcsavar kiszedő. A másik fele amiben a furat van milyen anyag egyébként?
-
MODERÁTOR
Furi, de én a Nichét pont nem mondanám kényelmes megoldásnak. Nálam a cserénél nyilván a legfontosabb szempont az őrlemény minősége volt mert a sage nagyon rögösített, de a sebesség ami nekem számított hiába iszom csak napi 3-at.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
MODERÁTOR
Neem, az adagonkénti pöcsölés nekem nem pálya. De sebességben se egy szélvész valóban.
Amit kinéztem az az F64 Evo xgi, csak félek, hogy annyiba kerül amit már nem szívesen adnék érte. Ekkora felárat nem hinném, hogy megérne a sima F64 evohoz képest.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Cathfaern
nagyúr
"az első pont pedig nehezebben ítélhető meg"
Egy elvetemült csávó írt egy programot amivel (körülményekhez képest) objektíven összevethetőek a különböző őrlők: [link]
Egy kicsit körülményes használni, de ha az ember rászán pár órát, hogy kitapasztalja hogy hogyan célszerű kiönteni az őrleményt meg lefotózni, akkor utána egy-egy mérés már nem olyan vészes (plusz windows alatt kicsit parancssorozni kell, de az oldal alján kommentekben leír mindent, csak copy-paste).Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
CB
senior tag
Bejött még egy szempont, az pedig a külcsín. Többen említették, hogy milyen szép a Niche. Utóbbi időben ez is számít. nekem mindenképpen.
A mazzer mini is kúpos késes?
Most megnéztem a kések különbségét a Niche-Graef gépeknél. Valóban minőségibbnek látszik a Niche késpár.
Bár, ha nem tudnám melyik melyiké, és csak az élek profilját látnám, nem tudnám megmondani, melyikkel lesz jobb az őrlemény. Most csak arról az alsó, kb. 10 mm-es részéről beszélek a késeknek, ami a finomra őrlést végzi. A felső, durva őrlő-bevezető rész az tényleg teljesen különböző, az alsó rész, az naggyon hasonló.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
Cathfaern
nagyúr
"az egyébként már bizonyított dolog, hogy van jó és rossz szemcseméret-eloszlás"
Teljesen jogos a felvetés Tudtommal nem. De elvileg minél szűkebb tartományba esik a szemcseméret, annál jobb az őrlemény, mivel ha van túl finom meg túl durva is benne, akkor értelemszerűen az egyik része a kávénak alul, a másik része túlkivonatolt lesz. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez miért eredményezhet finomabb kávét, mint ha pontosabban be lehet lőni a kivonatolás mértékét. Szitálással lehetséges nagyon szűk tartományú őrleményt előállítani kvázi bármilyen őrlővel, amennyire olvastam mindenki nagyon elégedett az eredménnyel, csak az a probléma hogy elég macerás művelet, 5-10 perc adagonként, plusz a kávé egy jelentős része kukába kerül Aztán persze ki tudja ebben is mennyi a placebó, nem tudom valaki csinált-e komolyabb kísérletet ilyen téren.Azt viszont már nem sok értelme van elemezni szerintem, hogy pontosan hogy néz ki az eloszlás, inkább csak azt hogy mennyire szűk.
De igen, igazából a program arra jó, hogy az őrlők összevethetőek legyenek. Arra nem, hogy megmondja melyik jobb őrlő
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
Toobee
veterán
Ugyanazt a kávét készítettem el a múlt héten 2 féle módon (filter). Kruve-on átszitálva, 3g fine-t kiszedve és szitálás nélkül. A szitált verzió számomra túl streril volt, nagyon durván elkezdett dominálni a víz íze (itt ki is jött szerintem gyorsan, hogy a Clearwater nem a legideálisabb filterre, a picit kesernyés íz miatt). Sajnos ebből a kávéból nincs már több, de lehet lassan kipróbálok egy kevert vizet is. Ja, az őrlemény mennyiséget ugyannyira állítottam be mindkét esetben, Kruve-os szitálásnál 25 grammot daráltam, így lett 22g a vége. C40 a filteres daráló jelenleg, V60 meg a szett. Vízhőfok szabadesés, de remélhetőleg hamarosan itt lesz a Bonavita hozzá. Szóval ebből az egészből azt akarom kihozni, hogy vagy nagyon mélyen beleásod magad és mindenre odafigyelsz vagy örülsz a jó cuccoknak a keményvonalas dolgok nélkül. Ez esetben számomra finomabb ital született szitálás nélkül.
Filter vonalon a Fellow Ode-ra és az Orphan Apex-re lennék kíváncsi. C40 szerintem elég nagyot szór, a Kruve-os szitálásból kiindulva.
Parci: Baratza Sette 270Wi Etzinger 40 mm kés van benne.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
"a fórumban jellemzően használt cuccok mind alkalmasak rá, hogy finomat igyunk."
Persze, ezt nem is akartam vitatni. Azért valahol a kávé is olyan, mint a bor: szakértők elvitatkoznak azon, hogy most mi a csúcs, de van egy pont ami felett napi fogyasztásnál nincs értelme foglalkozni. Mert már nem az a különbség, hogy finom a kávé, vagy nem finom a kávé, hanem hogy a szumátrai kávé akkor tökéletes, ha 30 vagy ha 35 féle ízjegyet hozol ki belőle, és a mogyorós ízjegy 21%-ban kell hogy érvényesüljön a karamellás meg 19.56%-ban, mert egyébként nem hoztad ki belőle amit lehetEladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
Toobee
veterán
Tökre megértelek! Nekem a kedvencem manapság, hogy feldobom a naked kart a 270Wi-re, 16 grammot beküld nekem 1 gombnyomásra (Acaia beépített mérleg), lehúzom szintbe, tamperelek és már mehet is fel. Kiba*** gyors az egész, nulla eszközigénnyel ahhoz képest, amit otthon csinálok. Pont ma köszönte meg a főnököm, hogy milyen jó szettet válogattam össze a céghez. Nekem se mindig hiányzik a sok macera, de kikapcsolódás jelleggel imádom magát a rituálét. Otthon ugye kézivel bohóckodom, ezer+1 kis gyösz, basz van, amit használni kell közben.
-
MODERÁTOR
Nem is tudom mikor, talán tavaly májusban hoztuk el tőled az őrlős Catlert faternak, de hiába nagy kofi fan ő is, egyszerűen nem akart/tudott vele szuttyogni annyit amennyit igényelt a gép. Pedig én aránylag jókat húztam vele.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
CB
senior tag
A pontatlanságot elviseli, csak a hiba jelentkezik az őrleménynél.
Idézet egy cikkből:
"“A kúpos őrlőknél a tökéletes párhuzamosságot és a tökéletes koncentrikusságot kell elérni, míg a sík tárcsáknál csak a párhuzamosság fontos. Ezért könnyebb a lapos késekkel homogén szemcsét produkálni.”"De ez mind nem érdekel, mert ha finom a kávé otthon, akkor kit érdekel?
Arra szeretnék választ kapni - és nyilván azért itt kérdezem, mert itt már sok Niche felhasználó van - hogy mi volt az az indok, amiért a korábbi őrlőtől megváltak, és erre esett a választás. Ez nyilván mindenkinél más. Mi volt az előző, amiről váltott? Jobb lett? Megérte? vagy annyit nem ért, így utólag tesztelve?Nekem az is jó válasz, hogy megkóstoltam az ezzel készített kávét és finom volt. Vagy hogy a fórumban már volt öt embernek, és ezért én is ki akartam próbálni.
Nekem is van legalább öt fajta órám, mégis nézegetem mi lesz a hatodik.verti1: Hagyjuk a Graef örlőt. vannak itt sokan, akik Mazzert, Mahlköniget adtak el a Niche-ért. Miért? ez érdekel. Jobb? vagy a kávé nem jobb, csak halkabb, szebb, kevesebb a pangó?
[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
jana86
csendes tag
Nem tudom, mit tudnék írni róluk. A neve Monoltih, és ennyi elég. (Rejtő Jenő Levin-je után szabadon.) Egy maximalista, precízitás mániás (nem mellesleg jó fej) amerikai fazon kis szériában gyártott, a high-end vonalnak is a tetején helyet foglaló terméke. A precízitás mellett a tartósság a másik fontos szempont, amit a gyártáskor szem előtt tart. Minden darab minden alkatrészét szigorúan minőség-ellenőrzi (tűréseket mér, stb.) és az összerakott őrlőket személyesen teszteli. Nem csak azt, hogy működik-e, hanem presszót készít, refraktométerrel méri, és a referencia őrlőjével készült presszó kávéval össze is kóstolja. Ha valami nem oké, nem adja el a gépet (szerintem ilyen nem nagyon van). Ez úgy hangzik, mint egy tömény marketing szöveg, de nála ez valóban így zajlik.
Használati szempontból: kis helyet foglalnak, pofon egyszerű használni őket egy adagos használatra optimalizáltak. Kis spray-zés és a gumipumpa használatával tized grammra annyi őrlemény jön ki, mint amennyi babot beöntöttem (a mágneses csőrt le sem veszem). Ha véletlenül 0,2 g-mal kevesebb, már tudom, hogy feltapadt egy-két szem, amit egy mozdulattal le tudok piszkálni, mert le lehet venni a tetejét. A Flat-ben a gyártó igénye alapján módosított titán-nitrid bevonatú 75 mm-es Mythos sík kések vannak - egyébként lehet SSP-vel is kérni. A módosítás szerint nagyobb a vágófelülete, mint egy "standard" 75 mm-es késnek, kb. egy 80mm-esnek megfelelő. A Max-ben 98 mm-es sík, szintén titán-nitrid bevonatú (de készít más bevonattal is) SSP kések. Mindkettő szabályozható fordulatszámú, amiből nekem mondjuk kb. annyi a lényeg, hogy igyekszem a lehetőségekhez képest alacsony fordulaton (450 1/min a Flat, 250 1/min a Max) használni őket.
Kicsit más a kettő ízprofilja. A Max unimodális őrlemény eloszlású, minimális fine tartalommal, a Flat-tel kicsit több a fine. Ennek a gyakorlati jelentősége kb. annyi, hogy a Max-szel nagyon világos kávéból is lehet rövid (1:1,5) akár ristrettot húzni úgy, hogy nem lesz kellemetlenül savas, fanyar. Ez nemcsak Denis elmondása, hanem a saját tapasztalataim alapján is igaz. Extrém tömény ízbombákat lehet így készíteni vele. Olyan spec. kávézóban (Cirkusz melletti Perfect Match) ittam ilyet, ahol EK-val őrölték a presszóhoz is a kávét, ami ha fel van szabályozva, kb. ugyanezt az őrlemény minőséget tudja. És persze profiloztak, mint ahogy én is otthon.
Érdekes megfigyelés volt, hogy amikor megkaptam Max-et, és vadi újak voltak benne a kések, lehetett érezni egy nagyon enyhe fanyarságot (ez sem volt kellemetlen), ami aztán a bejáratással fokozatosan eltűnt. Plusz az őrleményt is fokozatosan finomabbra kellett venni ugyanolyan lefolyáshoz. Ahogy bejáratódtak a kések, tovább csökkent a fine mennyiség.Adalék még: én csak világos, gyümölcsös kávét iszom. Filtert (V60) is, meg presszót is. Emlékszem, pl. amikor még a Flat-et kaptam meg, az akkor használt Mazzer Royal ZM-hez képest sokkal részletgazdagabb presszót tudtam vele húzni kb. már az első csapolásra. A presszót Biancán készítem hosszú előáztatással (15-30s alatt fokozatosan 3-4 Barra felfuttatva ), majd 8-9 Bar elérése után lefutó nyomást eredményező fokozatos tűszelep zárással. Tehát kb. egy rugós-karos profilt imitálok elnyújtott előáztatással.
Úgy látszik, mégis sikerült jó sokat írom. Ha esetleg elfogultnak tűnök, az azért van, mert az vagyok! Nem tudok lelkesedés nélkül írni ezekről a gépekről. Tényleg semmi rosszat nem tudok rájuk mondani. Rohadt drágák, főleg a hazai viszonyokhoz, de nagyon nem bántam meg, hogy megvettem őket.
-
kzoltann
aktív tag
Nekem sajnos még a varakozas fazis van.
Decent nekem bejön, de inkább örlő irányban adtam ki azt az örült pénzmennyiséget.
ECM E61 + manualis nyomasprofilozas nekem igy elégnek tunik, eszpresszogép szempontbol. (plusz nekem 2/3-a az italoknak inkabb filter, mint espresso/lungo)[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
Miért kellemesebb a férfi klimax a nőinél?
Mert a női szédüléssel, hőhullámokkal, rosszulléttel jár, a férfi klimax fiatal csajokkal, motorkerékpárokkal, sportautókkal!
Esetünkben kávégépekkel, őrlőkkel, stb.
Én ezt a folyamatot elkezdtem kb. 30 évesen, és remélem, sikerül 80+-ig kihúzni! -
bbuffy
senior tag
Kisördög mindig lesz
Most inkább egy VST t rendeltem, hogy megnézzem mit tud a Reneka mellett.
Annyiban jó hogy piszok drága a legnagyobb Rocket, hogy nem is fanyalodok rá. Ja és nincs oldallapja
Amit még megfogadtam, hogy ha lesz is upgrade, Dzsotto marad (Legszebbgépevör), max majd a lanyom megkapja ha aktuális lesz. Az kizárt hogy nem fog kavezniBTW baristaszakûzletben van most készleten vst 12500 ert 20/22 es.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bl4ze
veterán
ha a szimplák neked baszakodás az széééép
sosem volt az, az LM-41mm tamper duo tökéletese eredményt ad, és sosem voltam a dupla ristretto v. espresso híve.
egyedül kávézok itthon szóval még ez sem hajt, hogy a duplából két szimpla legyenfeleség nem kávézik 8000 éve, gyerek meg még túl pici kávézni
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
CB
senior tag
Én az LM klón szimplaszűrővel olyan kávékat készítek, hogy sokszor jobb kávézókban nem iszok olyat. Bár most, hogy belegondolok, az otthoni mindig jobb.
Akkor szoktam 16 grammos szűrőre váltani, mikor a hűtőből kivett kávé már rosszabbik arcát mutatja. Akkor a 16 grammal még jó risztrettókat lehet kihozni belőle. Mondjuk pont most agyaltam, hogy a következő, rámeső homofiszra vennem kellene egy jobb 16 grammos szűrőt.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
SoundON
tag
nemazééémondom
viszont sem az ssp sem más gyártó nem csinál már ebben a 90mm-es méretben...
ki lehet küldeni koreába az SSP-nek és ha megfelelő az anyagminőség (márpedig az eredeti bizerba DITTING késnek az volt) akkor lézerrel újat varázsolnak belőle és ha kéri az ember bevonatolják is én megfutottam ezt a kört már kb 1éve
régi[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest