- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
válasz
Vision #22695 üzenetére
Amiket kb fentebb írtam
az. Hogy gyorsabban s szebben kódolok az annyira sokat nem nyom a latba, de azért fontos valamennyire az is (legyen az go vagy egy terraform repo kialakítása)
az hogy tudom milyen az sdlc dev oldalán ülni már fontosabb, sokszor mind a cicd tervezésénél mind devekkel, qa-kkal történő mindennapi kontaktoknál, igényeknél hasznos ahol vagy nyomozásban tudom őket segíteni, vagy tanácsokat irányokat adni nekik mi merre miért. Ugyanez már a tervezési szakaszban is hasznos architektekkel stb.persze mondom mindez felszedhető deves előélet nélkül is, de azért sok plusz felszedett tapasztalat s rálátás van ami gyakran hasznos.
elég sok csak üzemeltetésről jövő devopsossal dolgoztam már (meg olyannal aki meg csak dev oldalról jött) s pl akinek nem volt dev múltja az nagyon sok egyébként alapvetést ami apróság nem vesz figyelembe. Nem is értik a dev mentalitást s idióta nyűgnek tartanak csomó igényt. Amit ha dolgoztak volna devként pontosan megértenék miért van s nekik mint devopsos is alapvetés lenne, hogy igenis ez kell bele így kell bele s ettől lesz jó. Ez ha esetleg még kicsit silosan is dolgozik gyönyörűen félre tudja vinni a dolgokat, amikor elképzelt valamit hogy mi hogy működjön, de deveknek arra nem úgy lenne szüksége. Ennél egy fokkal jobb ha viszonylag gyakran kontaktol devekkel, de mégjobb ha amúgy jobban képben is van h a devek hogy gondolkoznak, egy nyelvet beszél velük stb. Ezt a tudást deves előélet nélkül sokkal lassabban fogja felszedni.pl én tökre örülnék neki ha lenne még qa-s vagy bigdatás előéletem is, mert a velük való együttműködés már nem annyira gördülékeny mint devekkel, hiszen nem látok annyira bele a munkájukba s sokkal több egyeztetés kell mire megértem mit szeretnének. S akkor se olyan mélységbe mint pl egy devvel. Ilyen kicsit fura érthetetlen igényeknek tűnnek ezek
senior rész: ok, a k8s “viszonylag” új, a konteinerizáció viszont nem. De van olyan senior kollegám aki nemhogy felhőt, nemhogy k8set de még egy mezei dockerfilet se látott.
-
válasz
CyberPunk666 #22698 üzenetére
Ez most hogy jön a devops témához?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Vision #22691 üzenetére
Mindenki felvenne bárkit, de senki nem talál senkit.
Lehet engem minősít, de 6-7 év beágyazott fejlesztés orvosi és autoipari területen minden földrészen jelen lévő multiknál, de más stackre meg sem hallgatnak.
A saját stackemre nagyon sok megkeresés jön, de ilyen max 1.1M bruttó, de fogszívás van, meg sáv tetejézés, meg alukképes-e, de azért ezt megkapnám (megkapom). De nagyon fölé esélytelen, max mázlival és nem sokkal. Ismerősök ezen a területen magasabb beosztásban kapnak ennyit, mint én. Azonos beosztásban szinte mindenki kevesebbet kap.
Más stackre váltanék, onnan vissza se írnak. Odáig se jutok el, hogy megmutassam mit tudok. Az első hr körre sem.
Nem tudom mi lehet az oka.Jelemzően az adott területen tapasztalattal rendelkezőt keresnek. De lehet ez bullshit és csak ezzel küldenek el. Már ha visszaírnak egyáltalán.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, lehet baromi nagyképű vagyok, de szerintem bármilyen stacken pár hét-hónap alatt el tudnék érni egy erős medior szintet, mert a tudás, főleg a tapasztalati része, amit nem lehet gyorsan megszerezni, az nagy részeben transzferálható.
-
válasz
Jhonny06 #22696 üzenetére
Én láttam már több helyen is, hogy mit csinálnak a devopsosok. Van közötöttük top3 pénzintézet, biztosító, de külföldi stream oldal is. Semmiféle fejlesztői skill nem kellett hozzá, ez nettó üzemeltetés átcímkézve. Valaki győzzön már meg az ellenkezőjéről!
p.s: már ha abból indulunk ki, hogy az üzemeltetők mindig is írtak bash scripteket például.
-
Random devops poziban mit hasznosítasz a deves tudásodból?
A Kubernetes konkrétan 2014-es kiadású, és az elmúlt pár évben vált mainstreammé. Itt hol akarsz te hatalmas tapasztalatokat a senior szinthez? Emlékszem, dolgoztam egy helyen 2017-ben, és akkor még csak ismerkedtek vele PoC szinten.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Vision #22691 üzenetére
Azt sajnos én is látom h jelentősen hígul a piac s már seniornak vesznek fel olyan embert akit szívem szerint juniornak se vennék fel… mert hiány van… de azért az meglepne ha 3 éves devopsost hays szerinti expert max közelében vennének fel - vagy csak én értékelem alul a saját tudásom, mert szerintem én tartok ott kb 4 év dev majd 4 év üzemeltetés majd 4-5 év devops tudással
stackre visszatérve: nem tartom magam csodabogárnak, de devops vonalon szerintem sokkal kevésbé fáj a stack váltás mint devként. Az h a ci tool pl itt teamcity ott jenkins amott meg gh actions, cd itt octopus ott jenkins x amott meg spinnaker az hamar tök mindegy bizonyos szint felett. Nagyobb cégek jellemzően úgyis vásárolgatnak kisebbeket s így vegyes lesz sokszor sok helyen, ameddig nem uniformizálják, így megtanulja az ember rugalmasan kezelni. Előző váltásnál kb 2 hét volt mire önállóan bármit tudtam vinni (ok, eleinte lassabban, nyilván) mostani váltásnál meg már első héten, pedig volt bőven új stack. Egyedül a domain tudás az amit fel kell venni, de a toolváltás szvsz egyáltalán nem fájó.
-
Madwe
nagyúr
válasz
#79563158 #22688 üzenetére
Sok helyen azért megkövetelik a deves múltat is. Nem is csak azért hogy tudjon kódolni, azért devops vonalon sokszor ez megáll pár soros python/go/bash/ps berhelésen, nyilván ehhez nem feltétlen kell dev múlt. De ha rendes cicd-t akar, akkor nem árt ha van első számú sdlc tapasztalata, tudja mik a dev igényei, nyűgjei, mentalitása, stb.
sokkal szorosabban dolgozik együtt a devekkel mint egy sima opsos. Sokszor archikkal/leadekkel közösen tervez dolgokat, ad tanácsokat h mit hogy s miért kéne így vagy úgy, s ott megint hasznos ez a múlt.
s eleve egy rendes devopsos mentalitás az mind dev mind ops vonalról szerzett tapasztalatok összessége kellene h legyen.
persze mindez megugorható deves tapasztalat nélkül is, ugyanakkor rendelkezve ezzel elég sok hasznos skillt/mentalitást tud behozni az ember.
S amúgy se árt ha el tudsz igazodni egy sima .net vagy .net core kódban pl ha épp azt használ a termék, jól tud jönni sokszor.JoinR: diligent kiírások érdekesek, igen
sőt, ott egyébként sreként van sre ops ami a rendes sre állás meg sre dev, ami inkább devops s köze sincs prodhoz kb. Gondolom ezért katyvasz a kiírás, mert sok sre pozi tényleg sre pozi s van ami inkább sima devops engi
-
Komoly fejlesztői háttér teljesen felesleges egy átlag devopsosnak, semmilyen dev feladatot nem látnak el. Ez inkább üzemeltetés trendi néven, modern technológiákkal. Amelyek jó része 5+ éve még nem is létezett, legfeljebb eldugott laborok sarkaiban. Pár év tapasztalattal már nagyon komoly pénzeket lehet keresni. Most beszéltem az egyik bank devops vezetőjével, ők bárkit felvennének jó pénzért, ha látják benne az affinitást, annyira nincs ember. Úgy vannak vele, hogy majd beletanul, úgyis minden cégnél más a konkrét stack.
-
Valaki volt már Revolut interjún. Valami infó?
-
JoinR
őstag
válasz
#79563158 #22688 üzenetére
Szerintem nem állította ezt, csak hogy a senior devopsoknál sokszor megkövetelnek dev tudást. Szerencsére van kivétel, infrastruktúra csapatoknál nem nagyon kell kódhoz nyúlni.
Az SRE mindig masszívan ops, de sok helyen olyan pozik vannak SRE-nek kiírva, ahol a környéken sincs incidens menedzsment, post mortem, RCA, stb.
Pl. ott vannak a Diligent SRE pozik, 100% devops leírással, teljes fogalomzavar -
JoinR
őstag
válasz
gration #22684 üzenetére
Az eddigi tapasztalataim alapján épp a felsorolt "neves" cégeknél annyira nem szokott kiemelkedő lenni a fizu, a fentieknél több esetben is pl. a senior devops max fizu 1M alatt van (tavalyi adatok). Igaz a juttatások jobbak lehetnek az átlagnál, de a másfelet nem érik el úgy sem.
Ettől függetlenül a bruttó 1M szerintem teljesen reális. -
Madwe
nagyúr
válasz
Sztenly #22685 üzenetére
Mondjuk nekem az 1.2-1.5mes devopsos is érdekes 3 év tudással, azért ott jellemzően azt az experienced embert fizetik meg akinek már van releváns dev s üzemeltetési gyakorlata is, amit bootcampből kiesve 3 év alatt nehezen lehet összeszedni
persze nagy a hiány, ki lehet fogni ilyen lehetőségeket is ezek szerint…
datások fizuja általában jobb szokott lenni mint az sw engiké, devopsos sávokon vagy inkább felette, amennyire én rálátok. Viszont datásként gondolom gration a juniorabb sávban lenne? Bár talán oda se irreális ez az igény?
-
gration
friss újonc
Sziasztok, bocsánat, fikanickről írom, nem szeretném, ha kötődnének hozzám ezek az infók.
Nem: férfi
Kor: 36
Munkakör: Software Engineer
Végzettség: coding bootcamp + felsőfokú, de nem IT
Nyelvtudás: angol
Fizetés: 700 bruttó + cafeteria (400 / év)
Egyéb: 3 év tapasztalat full stack(?) fejlesztőként (főleg Java/Spring, de számottevő frontend (js/ts) és sok db)
Hely: Budapest, multi (100% WFH)Tudom, ez azért elég sovány, főleg annak fényében, hogy a velem együtt végzett bootcampes ismerőseim közül elég sokan vannak már 1M felett fejlesztőként, illetve 1.2-1.5M között DevOps vonalon.
A fő erősségem a backend, de eléggé érdekel a data vonal is, az utóbbi időben elkezdtem beleásni magam a big data toolokba és a data engineering területbe.Ősszel váltani tervezek, elsősorban a komolyabb cégeket céloznám meg, tehát pl. logmein, transferwise, starschema, ibm lab (ustream), prezi, epam, liligo, emarsys, cloudera, msci.
A kérdésem az lenne, hogy ezekről a cégekről Data Engineering szempontból van-e esetleg infótok, mennyire hangsúlyos terület az adott cégnél, szakmailag milyen színvonalú stb.
Szívesen veszek további tippeket is, ami a légből kapott cégfelsorolásomból kimaradt.A másik pedig, hogy a Data Engineer vs Software Engineer fizetések hogy viszonyulnak egymáshoz, tehát ha egy Hays Guide szerinti Experienced Java igényt bemondok (1-1.1M), azzal nagyon fölé- vagy alálövök-e a realitásnak.
Köszi, ha válaszoltok!
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
Marky18 #22682 üzenetére
sajnos ezt jól látod, valóban nem örülnek itt a külföldieknek, mert hát úgy vélik, h elveszik a munkát. persze most, h a brexit + covid miatt nem jöttek a k-európai munkások leszedni a termést meg a vendéglátásban dolgozni, kicsit pislognak, h mi van. de ettől függetlenül tényleg eléggé megnehezítették a bejutást ide. annyit tudok tanácsolni, h írj egy nagyon jó cv-t, és küldd megállás nélkül annyi helyre, ahova csak tudod. elsősorban nagyobb cégeket érdemes célozni, mert ők lesznek képesek vízumot biztosítani, a kicsik nem. sztem a recruiter-eket érdemes kerülni, nekem ők még sose szereztek munkát.
-
Marky18
aktív tag
válasz
GeeForGolf #22681 üzenetére
Nem vagyok nullkilometeres, tobb ev fejlesztesi tapasztalat van mar mogottem, 2 eleg jo nevu multiban.
A gond az, hogy mindket orszag eleg erosen korlatozza a kulfoldi munkavallalok alkalmazasat, az USA tavaly talan le is allitotta a vizumkiadast. Egy Msc. nelkul nagyon nehez lenne atesni a fejvadaszok szurojen, hogy egyaltalan interjura eljussak.
A nemet vonal nagyon nem jott be, de most angolszasz cegnek dolgozok es ugy erzem, hogy ez az irany a nekem valo, igy maradt az UK es az USA, mint lehetseges celallomasok dobbantas eseten. -
GeeForGolf
junior tag
válasz
Marky18 #22604 üzenetére
nem akarlak elkeseríteni, az USA-ról nem tudok nyilatkozni, de az marhára valószínűtlen, h a UK-ben bárki is egy számukra ismeretlen ország ismeretlen egyeteméről kieső, nullkilométeres bárkit akarjon felvenni. hacsak nem vmi nagyon speciális területen szerzel diplomát (és ezalatt nem a holt nyelvek kutatását értem, vagy vmi ehhez hasonló piacképtelen cuccot). ha IT az irány, az errefelé hótesélytelen frissdiplomásként, főleg a brexit óta.
-
Resike
tag
Az én díjam például nem változott 3 év alatt, de a devizapár miatt forintban mégis több marad, mint három éve. Így nem igazán érzek késztetést emelésre.
A hays min-max vonal azért nem mozog igazán mert szerintem ők is levágják az alsó 10% és a felső 90%-kos fizetéseket, így még ha tényleges mozás is van ezeken a szinteket nem igazán fog a statisztikában meglátszani. -
Drizzt
nagyúr
En siman el tudok kepzelni olyan forgatokonyvet, hogy az arak nonek tovabb, de a berek szinte befagynak. A problemak most nem csak magyar jellegzetessegekbol adodnak, legalabbis en igy latom. Ilyenkor meg nem az van, hogy 3 ev mulva a 3 millio forint ugyanannyi lesz euroban, mint most 1.5 millio, ezert "kulonosebb aldozat nelkul" fel lehet emelni forintban masszivan a fizeteseket a foleg kulfoldon bevetelt szerzo cegeknel. Ami a legbiztosabb, hogy semmi se biztos. :D
-
Madwe
nagyúr
válasz
Jhonny06 #22674 üzenetére
Az életszínvonal elinflálása fizuemeléskor nagy hiba, igen.
s lehet úgy nézni, hogy a nettő 1mból csak teszem azt havi 200k a fix kiadásod, az akár inflálódhat is 10-20%ot, kit érdekel, kerekítési hiba…
csakhogy a maradék 0.8m amit félreteszel az is a végén kell valamire, ami elinflálódik. S jellemzően az ilyen nagyobb big ticket dolgok inflálódnak csak igazán, a mindennapi kaja, főleg a tömegtermék alacsony minőségű nem. Minél jobban keresel annál nagyobb inflával találkozol. Persze lehet jönni azzal h jól kell befektetni, de inflációnál nagyobb hozam manapság igazán nagy kockázattal van csak… részvények egekben s csak az infláció elől menekülő nyomtatott pénz fűti… lakásárak egekben, s ahhoz amúgy is már nagyságrendekkel több megtakarítás kell… -
Madwe
nagyúr
válasz
Drizzt #22673 üzenetére
Ebben igazad van. Nyilván amint valaki eléri a piaci max közelét tapasztalatban is onnantól jelentős növekedés nem lehet (de ez azért nem 3-5 év ahogy fentebb írták, inkább több álalában). S nyilván én se számolok azzal h 3 év múlva 2x ennyit keresnék (azaz kicsit de… fog annyit romlani a forint
)
ezt a példát csak a szakmai előremenetel miatt is hoztam be - hacsak nincs valaki az expert/lead max közelében, 3 év alatt jelentős ugrásokat tehet.
de ettől függetlenül 3 évig stagnáló fizetés ilye környezetben ahol tényleg ezalatt 30% bukik vásárlóerőben, érdekes. Pláne h szerintem ezek a folyamatok eddig csak enyhék voltak, az igazi pénzromlás időszaka csak most vár ránk… lehet 3 év múlva az a nettó 3millió még egy sarki eladónak is kevés lesz s az éhenhaláshoz lesz elég, enyhe túlzssal -
Jhonny06
veterán
válasz
Drizzt #22673 üzenetére
Ez leginkább fejben dől el. Azért a bruttó 1.5 már nem kéne, hogy az a szint legyen, hogy zavarjon az élelmiszerárak növekedése. Persze attól is függ, hogy van-e családod, meg hogy hogy élsz. De akinek az 1.5 kevés, annak a 3 is az lesz. Eleve ha kapsz fizuemelést, akkor nem kéne egyből annyival többet is költeni. Nekem ez kicsit "user error".
-
Drizzt
nagyúr
Okés, de mennyi esélyt látsz rá, hogy 3 év múlva meg 3 milliót fogsz keresni? Én személy szerint nullát. Ha erre rendezkedsz be fejben, akkor csalódni fogsz jó eséllyel. Kimondottan szerencséd(, illetve természetesen lehet, hogy jó tudatos választásod) volt, hogy devopson indultál el, mert abban éppen meg tudtad lovagolni azt a hullámot, ami arról szólt, hogy a devops fontossága és fizetései nagyot nőttek. De azt magad is írtad a devops 3 éves hayses változásaiból, hogy az alja, meg a teteje nem nagyon változott. Ahhoz, hogy megint duplázz 3 év alatt, az kellene, hogy a teteje megugorjon. Persze van mindig 1-2 ember, aki bőven felé tud menni a max. tipikus fizetéseknek, de ahhoz azért kell mák és valamilyen kivételes képesség/készség.
Ha meg nézzük azt, hogy 3 év alatt saját értékelésed szerint 30%-ot vesztett a pénz az értékéből, 100%-ot meg nőtt az állandó bevételed, akkor miért lenne fura, vagy tragédia, ha pár évig nem kapnál fizetésemelést? Ugyanúgy előrébb lennél még évekig, mintha anno nem nőtt volna kirívóan a fizetésed.
Én nem vagyok meggyőződve róla, hogy IT-ban további jelentős fizetésemelés lenne várható, főleg a tető közelében levő embereknél. Ha mégis lesz, akkor azt inkább kellemes meglepetésnek fogom venni, mintsem elvárt eseménynek. Főleg a covid hordoz olyan riskeket, ami miatt én mondjuk a tipikus hayses mostani 1.5 tetejű fizetéseket 3 év múlva 1.5-2M közötti sávba várnám, 1.8-at valószínűsítve leginkább.
Például ha a Javát nézed, ott 2018-ban 1.4M volt a teteje, most meg 1.6M. A devops fizuk is szerintem elérték azt a szintet, ahonnan felfele már csak ilyesmi mértékű araszolás lehetséges. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Drizzt #22669 üzenetére
Gondolom ez nagyon függ attól, hogy az ember milyen karrierszinten van.
Az első kb 3-4 évben megdupláztam a fizetésemet, váltás nélkülm pedig akkori mércével jó kezdőm volt (különben váltottam volna).
Most 6-7 év tapasztalat környékén már nem remélek 20-30%/év emeléseket, mint eddig.
Pont a hays guide expert typicalt kapom a területemen. belül.Meg ma már nem is rakok bele annyit melót, mint régen, inkább kifele kacsingatok a területről és a work-life balance jobban motívál, mint a +10%.
-
Madwe
nagyúr
válasz
bandus #22670 üzenetére
Pláne az elmúlt 3 év pénzromlását s inflációját tekintve, 30% feletti értékvesztés van itt simán de inkább több. Persze van olyan szint ahol azt már meg se érzi kb az ember, de az messze nem a topikban hangoztatott fizukra jellemző
pláne ha belevesszük h tudásban s tapasztalatban is sokat fejlődik az ember… 3 évvel ezelötti fizumhoz képest több mint 100% a különbség, pedig akkori tudásomhoz képest akkor jó fizum volt a piacon… (ok, pont utána váltottam nem sokkal s most megint)
-
válasz
Drizzt #22669 üzenetére
ezt nem tartom reálisnak, hogy olyan összegre bólintok rá amivel 3 évig emelés nélkül elégedett leszek. mert szerintem ilyen nincs. mindenki a saját szintjén nyomorog
év elején nagyon örültem az emelésnek (~10+ %) meg az autónak, de most már nem érzem azt, hogy ez mennyire jó is lenne (persze objektíven nézve nem rossz, de én nem vagyok elégedett). viszont sajnos autót viszonylag kevés helyen adnak.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
bandus #22668 üzenetére
Érdemes erről tájékozódni előre. Amikor a mostani ajánlatomat elfogadtam, akkor nem nagyon törődtem azzal, hogy mi lesz a fizetéssel hosszú távon. Olyan összegre bólintottam rá, ami nekem legalább 3 évig emelés nélkül is megnyugtató kell, hogy legyen. Pici emelést kaptam rá így is, de messze nem annyit, mint az infláció lenne, de elégedett vagyok így is. Ha nem kaptam volna most semmit, akkor se lett volna nagyon rossz a szájízem. (Egyébként a kiadásaim a pandémia miatt meg gyakorlatilag nulla közelébe mentek le. Fogtam, aztán hazaköltöztem. Persze ez nem marad így örökre, de az, hogy gyakorlatilag bárhonnan csinálhatja a HO-t az ember, megnyit kapukat költség-csökkentési lehetőségekre. )
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Drizzt #22662 üzenetére
Dolgoztam olyan cégnél, ahol a fluktuáció extrém alacsony volt. Eleinte tetszett, de ma már, a mai tudásommal azt gondolom, hogy egy bizonyos szintű fluktuáció szakmailag feltétlenül szükséges.
A kívülről hozott tudás nagyon hasznos.
Csak sok cégnél meg túl nagy a mozgás, ami szintén nagyon nem oké. -
Ironizer
tag
válasz
CyberPunk666 #22663 üzenetére
Bilimbalam a saját bevallása szerint is csak trollkodik:
#22154 bilimbalam
"Még nagyobb vicc, hogy én csak miattad regisztráltam, direkt felvettem a te stílusod és unalmamban néha ezzel a nagypofájú kivagyi sallangdobálással borzolom a kedélyeket itt meg még pár topikban."Szóval kár reagálni bármit is rá.
-
Madwe
nagyúr
válasz
CyberPunk666 #22663 üzenetére
A hivatalos infláció semmit nem jelent. Az csak olyan elemeket tartalmaz, ami a parasztlázadást indikálja - jut e pénz kenyérre, kolbászra, tudsz e élni. A valós infláció mindenhol felette van.
nekem 1 év alatt 18% infláció jött ki havi költségekre ynabban pl… -
Jhonny06
veterán
válasz
bilimbalam #22658 üzenetére
Szerencsére már nem az a világ van, hogy bármit megtehet a munkáltató és ilyeneket mondhat, hogy "ez nem az én problémám".
Pláne fejlesztőknél, ahol jelenleg olyan a piac, hogy felmész LinkedIn-re és holnap reggel már egy másik helyen kezdesz.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
VirsLee #22660 üzenetére
Nézd, én sem értek vele egyet kb semmiben. Viszont egy fórumon pont az a hasznos, hogy megjelenik mindenféle vélemény.
Hiába gondolok én valamit, mindig jöhet szemben olyan, aki meg mást gondold. Lehet pont ezt fogja mondani a cég az igényemre. Hasznos, hogy ezt így más nem fog váratlanul érni.De a személyes véleményem nekem is az, hogy a hivatalos inflációt legalább illik megadni.
Amúgy én írom minden költésemet egy applikációban és tavaly március óta kb 10% a valós (személyes) inflációm. A hivatalos infláció sok olyat tartalmaz, ami engem nem érint, és sok olyat, ami viszont igen.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision #22661 üzenetére
Ez is azert szituaciofuggo. Ha pl. eleve kiemelkedo a fizetesed, akkor azt nem feltetlenul tragedia, ha nem emelik. Akkor is addig jutsz egy ido utan legrosszabb esetben, hogy mar nem lesz kiemelkedo. Meg olyat is ismerek, ahol az a hr strategia, hogy jo magas penzzel felvenni az embereket, aztan nem emelni, csak nagyon keveset. Ha par ev alatt elertektelenedik a mostaniak fizetese, majd jonnek helyettuk uj emberek, nagyon motivaltan a magas kezdofizetesukert. A regiek meg elmennek, esetleg paran kozuluk nagy zset kapnak. A fluktuaciora nem mindenhol rosszkent tekintenek.
-
válasz
bilimbalam #22658 üzenetére
Normál cégeknél alap szokott lenni legalább az inflációnak megfelelő béremelés. Ebben semmi különös nincsen.
Azért szoktak pénzt kérni és kapni, amit letettek az asztalra.
Ezt nem kérni szokták, hanem by default része az éves bérfejlesztésnek. -
bilimbalam
tag
-
válasz
bilimbalam #22656 üzenetére
De, ez egy elég jó objektív indok.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
CyberPunk666 #22653 üzenetére
Akkor hajrá!
Az a külsős cég akkor elég ügyes. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Drizzt #22652 üzenetére
Egy másik cégnél dolgozom most projekten, mint aki alkalmaz. Egy év most telik le mióta itt vagyok és megkérdeztem, hogy lesz-e valami értékelés meg fizetésváltozás, mert ugye év elején nem volt ilyen.
Mondták, hogy 1 év után van értékelés és akkor változik a fizetés is.
Meg elkotyogta a főnök, hogy a cég, akinél a projekten segítek minden hónapban reportál rólam nekik (nem tudtam hivatalosan, bár nyilván sejtettem) és mindig a maximálisan elégedettek értékelés jön velem kapcsolatban.
Számukra semmi más nem látható a munkámból.Azt is tudom, hogy a külsős céggel is most fogják megújítani a szerződést. (a külsős cég véltelenül nekem küldte el korábban a szerződést így tudom mikor, mire és mennyiért szerződtettek le.)
-
Drizzt
nagyúr
válasz
CyberPunk666 #22646 üzenetére
Évértékelés nálatok egyben bértárgyalást is jelent? Én általában ez alatt konkrét teljesítmény értékelést, meg célkitűzést szoktam érteni. Nyilván nem független a fizetés változásától, de az általában külön buli szokott lenni. Például simán lehet a szakmai értékelés olyan emberrel, aki nem tud mit csinálni a fizetéseddel, sőt adott esetben nem is tudja, hogy az mennyi. De persze cég függő a dolog.
-
Madwe
nagyúr
válasz
bilimbalam #22647 üzenetére
Azt hozzátenném az indokláshoz, hogy ne másokhoz képest mérd magad. Annál bicskanyitogatóbb kontraproduktív érvelés nincs, hogy én x% emelést kérek, mert a csapaton belül én vagyok a legjobb, xynál több ticketet csinálok, yznél pedig aktívabb a meetingeken. Mondd el mit tettél le az asztalra, miért vagy jó s miben fejlődtél - magadhoz képest, ne másokhoz. Szerintem…
Új hozzászólás Aktív témák
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- Tesla topik
- Formula-1
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest