Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Androidos tablet topic
- Képernyős trükkök növelik a notebookok üzemidejét
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
ATISoft
tag
válasz
brownus
üzenetére
Köszi a választ (előzőeket is)
Az EP35-DS3 bios-ban nem találtam olyan opciót, amivel fix-re lehet belőni a memóriák sebességét.
Majd otthon még próbálkozom.
Akkor nem érdemes 333MHz-el próbálkozni? Olvastam itt a fórumon, hogy az 5200-aknak kb ez a vége. Kérdés az enyém milyen darab. Ha nagyon elcseszem a beállításokat mi a legrosszabb ami történhet? (feszt semmiképp nem fogok emelni) Nem indul a gép? CMOS reset?
Nemrégóta van meg ez a konfigom és mikor hazavittem az alkatrészeket és összeraktam mindent olyat csinált bekapcsolás után, hogy ventik felpörögtek 1mp-re aztán leálltak (tápé is). 3-4mp után megismételte ugyanezt és így tovább végtelen ciklusban. CMOS reset megvolt, minden szétszed, összerak szintén, végül az oldotta meg a gondot, hogy az elemet kiszedtem majd vissza... Azóta sem értem mi lehetett a baj. Meg mi különbség van az elem kiszed/betesz és a cmos reset között

Szóval ha nem emelek feszt, elméletileg nem tudom kinyírni a gépet igaz? Nem szeretném

Illetve régebben volt olyan, hogy egy tuning után az egyik winyó partíciója úgy ahogy volt eltűnt. Ilyenektől nem kell tartani? -
Tuja1
aktív tag
válasz
brownus
üzenetére
24/7-ben 1,32V 10×360on járatom.Bőven kihajtja a karimat.

shteer: Köszi,
a legérdekesebb az , hogy eredetileg 12,5×288on hajtottam 3,6Ghz-en
1,36V-on. És nem ment 300as FSB felett.
Most meg 1,34V 10×370 en is megy.Orbitális hülyeséget fogok mondani, de mintha bejáratódna
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Sok para dologgal találkoztam már számítástechnikában

Pl: 3éve berongyolt a gépem 7-8 hónap után, CPU ki és beraktam egy másik lapba. Tökéletesen ment.
Másik CPU az én lapomba, az is tökéletes volt.
De ha visszatettem az eredeti procim csak fekete kép fogadott.
Azóta se jöttem rá mi lehetett a baj
(lehet, megunták egymást
mint a házasok) -
NFree
addikt
válasz
brownus
üzenetére
Oks aláírom ,de akkor neked, nekem, meg még egy pár usernek ,nagy malaca volt , hogy 300 felett is kitudott belőlle sajtolni egy 24/7 erdményt. Egyébként én is 10x333-on használom,csak megkugsíztam a többi lehetőséget, s nem értem hogy a picsába képes ez a pici jószág ennyi hőt termelni, volt q66-om nem volt egy tuning bajnok, meg melegedett is rendesen, de ez túlszárnyalja.

-
Ricco_hun
senior tag
válasz
brownus
üzenetére
Elnézést de mi az a mobo? Az alaplapom egy sima MSI P45 NEO3-FIR. Légyszi ne küldjetek az alaplapom topikjába, mert nincs neki. Biztos elő lehet csalogatni mindent, csak én még új vagyok a s775 világában. Eddig nekem csak annyi volt a tuning a régebbi gépeimmel, hogy az FSB-t állítottam. Megköszönném, ha valaki felvilágosítana, hogy a P45-ök világában, hogy is van ez a tuning. Tehát annyit szeretnék, hogy 10x266Mhz-re beállítom a procit.
Még mindig UP: akkor tuningnál lőttek az energiagazdálkodásnak? -
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
Szia!
Igen,rémlik.Hát..A ramjaid nagyon jó ramok,de..Nálam is érzékenyek a reaperek.Mikor megvettem őket Petitől(Ősember)hetente küldte az új ramokat mert nem akartak 100-ren se stabilizálódni.A gép marhaságokat csinált(nem részletezem,mindíg mást).Végül rászántam 1 hétvégét,MINDEN szaros var.kipróbáltam és 1340-et mentek!A hidakat hűteni kell rendesen mert ich-nak,mch-nak lökni kell a feszt,hogy a reaperek jól érezzék magukat. -
Osynho
addikt
válasz
brownus
üzenetére
Úúúú ebből már volt vita egy másik topicban.
Azt, hogy sokkal gyorsabb azért nem jelenteném ki, mivel a ram sebessége másodlagos a cpu/vga mellett. A másik dolog, hogy a kingmax 1066os ram (ami ugye alig drágább a 800asnál) 6ns késleltetésű, ami miatt már alig gyorsab mint egy 5ns-es 800as (4esről nem is beszélve). Ezenkívül ahhoz hogy vigye is az 1066os órajelet + fesz is kell neki. Persze ha közel egy árban van a 800assal érdemes a gyorsabbat venni ,de pl 20ezreket kiadni tuningramokra, főleg egy E5200 mellett, ami az életben nem megy pl 500as fsb-t, tök feleslege szvsz.
És neki már megvan a 800-as. -
Laslow
senior tag
válasz
brownus
üzenetére
Mármint alapból a Cooler Master Hyper TX2 a hangos, az zavart téged? Vagy a gyári hűtőre gondoltál?
Amúgy nem is zavarna a hangja a gyárinak, ha folyamatosan ugyanazt a hangot adná. De nem: hangosabb-halkabb-hangosabb-halkabb. Igazán pici köztük a különbség, mégis nagyon zavaró, ha teljes a csend a szobában (úgyhogy az utóbbi napokban rászoktam a rádióhallgatásra..

A BIOS-ban asszem be van állítva, hogy dinamikusan változtassa a proci órajelét vagy ventijét, vagy valami hasonló. Ezt még próbálgatom este kicsit, hátha sikerül összehozni olyanra, hogy periodikusan váltakozó helyett csak statikus zaj jöjjön. Ha nem, tényleg beruházok valami 5e Ft alatti hűtésre.Maga a hűtőteljesítmény nekem másodlagos, az E5200 még csak nincs is húzva, a periodikusan ismétlődő zaj kizárása a lényeg. És az 5k alatti ár.
-
-
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
Ne így közelítsd meg!
Nézd meg,hogy a ram x-y(nem írok példát mert biosoknál más és más a szorzó)Visszaosztás mellett 800-on mit ír-olvas,másol,majd ugyancsak 800-on,de más FSB-n(nagyobban)és más visszaosztás melett(alacsonyabb)mit lép.Ezeket az értékeket hasonlítsd össze,s úgy lődd be a memóriáidat,hogy ezt nézve legyen optimális.
Pl:800-on 1:1,2-ön gyorsabb lehet mint 880-on,1:2-ben.
333vs366---nem ilyen arányu különbségekre gondoltam
A 200/266/333(400 szabvány?
)inkább 1xerűbb a legtöbb alaplapnak,de sose ez legyen a kiindulási pontod.Szoros időzítések mellett,optimális proci órajel,s ez olyan fsb-n,amin kihajtod a ramokat is.Instabil ram okozhat ilyet PI-n.Prime 2-3 óra,pi 32M,s ha ok..nekem spec elég.Igaz,a legjobb teszt az ha használod
Hamar kijön ha valami nem ok,akár egy "gyagyibb"játéknál is meghóhatja magát az Intel B.test-en jelesre vizgázott rendszer.Nagy"divat 2manapság,személy szerint nálam nem mérvadóbb mint a prime.. -
NFree
addikt
válasz
brownus
üzenetére
Nos asszem az intel burn, hagyjad had menjen le akkor is lemegy ha valami nem smakkol és a végén írja ki százalékban, hogy mi a helyzet, amikor feltesz valami kérdést hogy 5 és annál több asszem én mindíg 10 írok és utánna hagyom had dolgozzon. lehet nem csak fesz kell lehet más komponenseknek is adni kell egy kicsit sajna ez ilyen játék( nb fsb pll stb).
nekem 10x333 on megy bioszba 1.21v ot adtam terhelés allatt 1.17 re esik de ez így jó nekem
3.5ghz környékén már kéri az enyém is a feszt, Úgyhogy nekem elég. -
Kiskokó
veterán
válasz
brownus
üzenetére
hehe
na ja
de mostperpill ugyvagyok vele hogy elég bőven ez is és 222fsbre tudom emelni ami azért plusz 400 mhz játszottam egy sort igy és sokkal jobben menta játék.. NFS UC volt az ami alpaból meg 25-35 közöt.. 222fsbvel meg ment 30-45 között sőt votl ahol jócskán 50 felé ment.. nemgondotlma hogy iylen oskt számit.. gondolom a vga is jobabn üzeemel ez az fsb mellet. egynelőre maraodk alapon ha jön valmi game ami má nagyon nem megy akkor majd huzom na köszia helpet srácok. -
marcipunk
tag
válasz
brownus
üzenetére
nem kell megijedni, az csak egy 30 perces orthos meg egy super pi erejéig volt így

(lehet meg fogom majd próbálni 3900-on, 4000-en nem állt fel a win se
)egyébként orthos alatt olyan 55°C volt a max ac freezer 7-el, elég jól szellőző házban (elől 2, hátul 1 db 12-es venti van és maxra volt tekerve)
a tutinak tűnő beállítás nekem ez: cpu: 10x350 @ 1.296v, memó: 936 @ 4-4-4-12, fsb:dram: 3:4, orthos alatt 52-53°C.
ez sztem jó lesz 24/7-ben is

-
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
Ahogy piztem az jött ki,hogy kisebb osztás gyorsabb!a 2:3 az 1:1,5.Ezen tudnak többnyire a leggyorsabban futni a ramok.(Ősember is itt járatja tesztnél)Viszont 4:5(cpuZ)lényegesen jobb!
Próbáld úgy állítani a biosban,hogy a lehető legközelebb legyen a szinkronhoz(1:1),1000 körül.Más!Ha auton vannak ramos dolgok a biosban(nem ismerem a biosodat),Tedd fel a memset nevü progit,s nézd,h a performance level mennyi!Ezt sokzor indokolatlanul szorosra veszi(5-6)s visszafogja,hibára készteti a ramokat.Itt is szórakozhatsz vele,8még simán ok.
-
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
ddr2 800MHz,1,8V------Ezen felül vagy borsos árat fizetsz a plusz teljesítményért(és plusz fesz)vagy kva szerencséd van.A többség840-900között elmegy.1066-os ramok 1000-1200között(átlag)Jobb memóriát nem kapsz,ill.borsos áron!!!!S azért mert 1333,a memóriától ne várd.Szinkronban a legerősebbek a ramok(superPI-vel nézd meg!)Nálad most 333-as azFSB,így 1:1-ben666-on mennek a ramok.Magyarul:egy 667-es rampár simán kiszolgálná.Ezért vannak a visszaosztások,de a túl magas(1:1,66 , 1:1,2)nem nyerő.Próbálj alacsony visszaosztással 1000körüli eredményt elérni(szoros időzítésekkel ha tudsz)és 100x többre mész vele!!!!
Nálam a reaper 1150-es(PC9200-as)ramok is 1000-ren mennek(van,h annyin sem,tuningtól függ)A max amit kihoztam belőlük 1300MHz felett volt valamivel,de értelme egy szál se..Ahoz 1:1-ben 650-es FSB kell(lapom 560-at tud) és 5,8GHz felett kellene menni a procinak.Viszont 8x500-on szinkronban(1:1)1000-ren mennek és minden ok
Nem,nem véletlen,és nem is más procinak szánták.Ilyen tuningpotenciával rendelkezik a procid.S miért jó nekik?Minden ársávban uralkodnak.Ha"simán"azonos is lenne 1-1 (AMD/INTEL)proci,a tuning mindíg az Intel javára billenti a mérleg nyelvét.
-
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
Szia!
A FESZ ÉS A HŐ IS NEVETSÉGESEN KEVÉS!1000évig hagyhatod így.Tudna többet is,de minek?3,3GHz-en nagyon optimális.
Hogy képzeld el?Ez nem csalás!Ott írja CPUZ.Van egy 8600-os procid.Persze"kicsit"más(proci utasításkészlete)de semmiben nem fog jelentkezni.Cikket nem tudok,de nem is fontos,hisz mindíg az adott rendszert nézd.Futtas le pár superPI-s 1-2-4-8-16-32 M-es tesztet,s vetsd össze azonos órajelen ketyegő 8xxx-szel.(a memóriák is.uolyan órajelen és időzítéssel kel,hogy legyenek.)Sajna én most nem tudom Neked,Szombathelyen vagyok,s itt csak egy p3,egy 4300-as és egy Acer 5720Z noti van..
Bagira01: Gondolod,hogy nem néztem
Kvajó!!!!Itt az a"baj",hogy olcsón kellett gyorsan egy gép,s 1be vettem a ph-n a procit,tx2-es hűtőt és az MSI p35 neo 3-at.na..Ő(MSI) a "bajok"okozója.(kva nehéz kitalálni
)Viszont a cél az volt,hogy egy 3850-es vga-t kihajtson,amit 8x325-ön maradéktalanul meg is tesz..
Azzal a procival kben ni lett?Prájmolni mennyin tudtad,hogy ne forrjon?-vaddisznó még él?-
-
Dare2Live
félisten
válasz
brownus
üzenetére
Én 400-1000-2000es papírral szoktam, mindegyikkel kb 3percet.
konkrétan:
-400assal addig míg ki nem egyenesedik. Ilyenkor a szélén már 100%ban csak réz vana közepén meg épp elkezdett kopni a nikkeles rész.
-Folytatom ezressel amíg gyak teljesen eltünik a közepéröl a nikkeles rész. Ezzela lényeg nagyja megvan de
-én folytatni szoktam 2000es polirpapirral is ettöl lesz tökéletesen egyenes, olyan mindha tükör lenne.Evvel a modszerrel eltüthethető a rendszerszeresen előforduló proci tok görbeség (intel procik 99% görbe) + kiveszela hőhidbol egy nagyon rossz hővezető nikkel részt, a hütő közvetlenüla procin lévő rézkupakkal fog érintkezni.
Van egyébként mégegy módszer erre az, hogy teljesen elszeded a kupakot róla de ezt senkinek se javaslom, míg polirral még egy procit se sikerült elkurnom addig kupaktalanítással már igen.
-
brownus
veterán
-
brownus
veterán
válasz
brownus
üzenetére
úgy tűnik a lap nem szerette a cl6-os 800-as kingston ramokat...
tegnap este óta megy a gép 266*12 - 3,2GHz-en, a memória 4es szorzóval. prime95 is ment kb 1 órát nulla hibával, és a proci hőmérséklete 37/58C. a biosban 1,2625V -ot állítottam be (vid 1,2125V) és így a cpuz azt mondja, hogy 1,232V-al megy a proci. a memek kaptak plusz 0,3V-ot, mert a lap 1,8V-ot ad.
e5200@3,2Glehet a procnak kicsit több fesz kellene...?!
-
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
A feles jól mutat és ha bírja ,miért ne.Azért 12-est is próbáld!!(én azzal tökölnék).0,0445 a drooppod.Ezt nyugodtan kalkuláld be a biosba(1,2125+0,0445=1,257)Bios 1,26v körül adj neki.FSB kicsi,ramok se zabálnak,NB-nek nem is kell.Nézd meg,hogy jól van-e visszaosztva a ram,s ilyen biosfesz mellett hogyan viselkedik.A Tápod..8200-est is kiszolgál 4GHz-en ilyen kaliberü vga-val(engusz) jó példa volt,Ő is ilyennel nyomta.(hasonlóval).Az,hogy visszaáll..Biosbeállítás.Sajna a lapod kben nem egy tuningbajnok,de ezt(jóval többet is)tudnia kell!
Szarakodj vele kicsit.(ok,h ram 800-on,de lehet,h azt a visszaosztás nem szereti,s pl.900-on simán elindulna rendesen a rendszer..) -
lipi67
nagyúr
válasz
brownus
üzenetére
Hát az kellene,hogy legyen.Normal ill. autó beállítás melett ezt kéne kapnia biosba.VID:Vcore fesz.A procid saját"egyedi"alapfesze.Ezt kéne az alapoknak auto-normál(lapja válogatja)beállításnál belőni.-Kivéve Abit,ott mindíg ezt a legkisebb adható fesz)
Elvileg ezen a feszen garantálja Neked az intel,hogy az a proci hiba nélkül tudja a gyári órajelet.Van még egy takarékos VID amit akkor lő be,ha be vannak kapcsolva a biosban az energiakütyü.Persze van progi amivel "kreálhatsz"Videket és szorzókhoz rendelheted hozzá,de az más,semmi köze ehez.
A GTLREF nem 1 funkció,kapcsolódik a VTT-hez,1ütt fekjtik ki hatásukát.Nincs 2 egyforma alkatrész(sajnos)s mivel nagy a szórás,ezért vannak ilyen finomhangolási lehetőségek,hogy x-y alkatrészed(deszka,proci)jobban be tudd lőni.Mivel egyedi a lapod s rajta minde szaros cucc,nincs recept ,h kinél milyen beállítás jó.Engusz-szal,Zájec-cal sokat filóztunk rajta,bevallom nem sikerült megfejteni.Van neten szépen levezetett tézis,hogy mi a szerepük,mit tesznek és hogyan,de..az a baj,hogy nem igazán alkalmazható,hisz elolvasol 10 oldalt,s lövésed se lesz,hogy Nálad pontosan,hogy is fog működni.Amit beállít az alaplap,azt hagyhatod,s feszelj.Ha határeset van,akkor emeld aVTT-t,s VELE 1ütt módosítsd a GTLREF kütyüt..Elvileg fordítottan arányosak,gyakorlatilag MINDEN variációt próbálj ki!!!!Lehet vele tökölni.Nálam Abitban 65-ös procik 67%-ra lőtték,45-ösök 63%.A 2xxx,6320 meg le se szarta,mindent alapra s úgy volt jó.Próbáld ki ezen beállítás mellet a VTT-t 1,275-re nyomva tuningolni.Nálam 63%-nál és 1,275V-nál ment 5GHZ fölé.-Lehet nálad el se indul,mint nálam a 6750-es,az csak 67%-on indult..
-
Chaser
legenda
Csak akkor ment alapfeszen ennyit, ha manualra volt állítva a cpu fesz, 1ébként emelte szépen azt is. Ilyen alulfeszezéssel BIOS-ból ne feltétlen próbálkozz, ha túl kicsi az érték akkor csak cmos reset segít, van a laphoz az Easy Tune nevű progi, ott win alatt szépen kitapasztalhatod mit tud a proci alsó hangon, ha kicsi a fesz, max kifagy a gép és restart.
szerk: 1ébként pl ez a progi írja is a proci VID-jét
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Ennyiért vehetjük meg az első vízhűtéses gaming mobilt az EU-ban
- BestBuy ruhás topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Battlefield 6
- Foxpost
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Samsung C27JG50QQU Monitor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- Dell Precision 7920 Tower Dual Xeon Gold 6132 (28C/56T) 128GB DDR4 2666MHz Workstation
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-G8 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

mint a házasok)

)

)Viszont a cél az volt,hogy egy 3850-es vga-t kihajtson,amit 8x325-ön maradéktalanul meg is tesz..
. Asszem én lemondtam az e5200 projektről, nem bírnék ilyen alacsony fsb-ket elviselni