Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
EgyGábor
tag
Értem de nem bajj hogy ha a 800 as ramokat 800 mhz felet hajtom ??
-
törölt tag
válasz
EgyGábor
üzenetére
Hova akarod 3000 GHz-nél feljebb húzni? Ez világrekord.
Szerintem nem az NB fog vissza, vagy a RAM, vagy a procinak kevés a fesz. A RAM-okat oszd vissza, aztán mehet a menet, ha így sem, akkor a procinak kevés a fesz.aero: Hát igen, csúnyán elszabtam. "1.4 volton ( bios ) is 63 a max." Ez nem is olyan rossz, bár a CM692 egy hűtőláda.

-
EgyGábor
tag
Sziasztok Van egy Asus P5N32-e SLI plusz lapom E5200 procival alap órajelen be állítottam a feszültséget És sehogy se tudom 3000ghz-nél feljebb húzni a procit monták már aszt is hogy tegyek ventilátort az északi hídra mert lehet hogy túlmelegszik és ez fogja meg a tuningot tetem rá 35 fokoslett az északi híd az 45 helyet de ennek ellenére se tudom fejeb húzni Tudnátok nekem segíteni hogy mit állítsak ??? ( eddig csak fsb-t állítottam
-
aero.
veterán
Most itt járok. Ma így használtam, nem fagyott. Természetesen load érték, holnap ráeresztek valamit.
-
aero.
veterán
Na, lett egy E5300-am. Ku_va magas a vid-em, 1.2875v.
3400@1.2v stabil. Feltettem 3800-ra, adtam neki biosban 1.3625v-ot, de ezen kifagyott. Kérdés, hogy meddig mehetek el?
-
pudzi
tag
Most h jobban nézem ezt a képet[link] kezd leesni a tantusz

A két piros celsius érték az az intervallum amihez a fun speednél betudok állítani egy értéket és ugyanígy a kéknél, jól gondolom? mert akkor marha mesüge voltam tegnap

-
pudzi
tag
-
pudzi
tag
válasz
darál0w
üzenetére
Elvagytok

Vki közületek használja az Easy Tune 6 progit? Én tegnap kipróáltam prociventi szabályozásra! Nekem eddig bejött, sokkal halkabb alapon és játék közben is

Mondjuk nem tudtam teljesen kiigazodni a grafikonján de a lényeg h teszi a dolgát
vki esetleg eltudná rendesen magyarázni?
Köszi
Amúgy a speedfan-t próbáltam előtte de azt nem támogatta az alaplapomat...
-
Trebron09
őstag
Én 4100Mhz-en járatom az E5400-at:
http://kephost.hu/image-977F_4C62EAE9.jpg

-
pudzi
tag
válasz
Kazaaaan
üzenetére
Szevasz!
Nekem 3.0GHz-en megy az E5200-em.
-Az FSB-t 240-re van állítva a szorzó maradt a gyári 12,5-en
-Memóriát oszd vissza úgy h a gyári értéken legyen, nekem 800MHz-es de nem tom fejből h melyik szorzót választottam
a lényeg h azt válaszd ami akkora értéket ad ki amilyen a memód értéke
-PCI frekit 100-ra fikszáld!Ez így alapfeszen stabilan megy
Elvileg 3,2-ig simán ellehet menni alapfeszen, én még nem próbáltam mert elég volt a 3.0 is
Amúgy h megnyugtasd magad teszteld le húzás után, vannak progik amik 100%-ra leterhelik a procit, ha 1 óráig stabilan megy és nem indul újra a gép akkor nyugodtan használhatod

Remélem tudtam segíteni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
pudzi
tag
válasz
fagy53
üzenetére
Köszi a válaszokat

Na majd megpróbálom akkor még húzni a procit mondjuk 3,2-re és inkább kisebbre osztom vissza a memóriát.
Gondoltam h nem gáz ha nem egyforma a mag hőmérsékletek, engem inkább az zavar h semmivel se hűvösebbek mint a gyári ventivel, ugyanúgy 50fok játék közben. Vagy itt inkább az alap proci hőmérséklet a lényeg?Köszi a bios ctrl+f1 trükköt is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Easy Tune progin belül akkor lehet szabályozni az arctic freezer7 pro venti sebességét? Ugyanúgy mint pl a videókariét... Úgy hallom h kicsit hangosabb a kelleténél. Ha lehetne kicsit lejebb venni akkor talán halkabb lenne az meg nem számítana ha a hőmérséklet egy kicsit meg feljebb menne sztem

-
Kazaaaan
csendes tag
Hali! Vettem egy 5300-as procit egy Gygabite GA-G31M-ES2L alaplappal 2Gb 800Mh Kingmax kit és egy ASUS HD4650! Szeretném meghúzni a procit 3Ghz-re,de nem megy,folyamatosan újraindul és visszaáll a gyári alapértelmezésre! Mekkora feszültségen,mekkora órajellel és miylen szorzóval csináljam? Tuning,6 csöves hűtő van rajta! És más állítás nem szükséges? FSB,RAM???
Köszi a segítséget előre is -
Rick4
félisten
válasz
lajafix
üzenetére
Valamit félrekevertél.. Pont hogy a régi memók voltak azok amik jobban melegedtek, aminek effektíve több feszt toltál és a többi még. És már ott se számított a borda...

Nekem 900-on megy 4-4-4-12-n a memó, és ez megy memóhűtő nélkül is ennyit. A memóriahűtő a csórók ál -tuningeszköze...

-
kriszbon
őstag
Rosszabbak vagytok mint a felhúzott vekker, mert ti nem akartok lejárni soha.

-
-
Rick4
félisten
válasz
lajafix
üzenetére
Mondom, max 10-20 MHZ amit lehet nyerni vele, valójában mérhetetlen a különbség. Ez a probléma. akkor vegyél gyorsabb ramot a bordák és az eredeti modul helyett...
Itt van pár komolyabb cucc, a bordák mellé venti is dukál, figyeld az elért eredményeket:
10 MHZ különbség: [link]Itt meg 2-3°C különbség: [link]
[link]De igazából mindegy, nekem ez a 10MHZ nem számít, az hogy 15 helyett 16-ot bírjon a modul még annyit sem..

-
fagy53
nagyúr
A memória inkább kisebb órajelen menjen, abból baj nem lehet, a gép teljesítményére meg nincs nagy hatása, azaz édesmindegy, hogy 750 vagy 800MHz.

Az a kis paszta nem érdekes, a két mag hőmérséklete soha nem egyforma, vagy inkább úgy mondanám, csak ritkán azonos.
CTRL-F1 bill. kombináció nyitja meg a kaput a részletesebb beállítások felé a Giga biosban.
A PWM-es ventit alapból az alaplapi bios szabályozza, ill a laphoz tartozó EasyTune progi az OS alól. Normális a terhelésfüggő szabályzás miatt az ingadozó ford.szám. A CPU terhelésnövekedése hődisszipációval jár, amit a hőérzékelők észlelnek és a progi növeli a venti fordulatát.
Azt hiszem válaszoltam mindenre a tudásom szerint...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
kecz
aktív tag
Helló!
Nekem is E5200-as procim van tuning nélkül gyári hűtéssel és az utóbbi egy hétben elkezdett 78 fok körülre melgedni. Valakinek valami ötlet, hogy mit tegyek? -
pudzi
tag
válasz
fagy53
üzenetére
Persze a 25 még annyira nem gázos, de többször leszokott esni az alá is

Majd még kicsit variálok a beállításokon
A procihúzásra rátérve...most 12,5 szorzó és 240fsb mellett megy 3,0GHz-en. A memórikat visszaosztottam,úgyh 800MHz mutat a bios ami a memória hivatalos órajele.
De van egy kis probléma, ha több fsb-t állítok, pl annyit h 3,2 menjen majd a proci, a memóriát nem tudom úgy visszaosztani h 800Mhz-t mutasson mert csak konkrét értékek közül tudok választani a visszaosztásnál(2,3,3.3,4 asszem nagyjából ezek közül).Ha pl azt akarom h a proci 3,2-n szaladgáljon a memóriát csak úgy tudom visszaosztani h vagy kb 750Mhz, vagy kb 850MHz. Ez mennyire gáz? Vagy h tudom pont 800MHz-re belőni?
Az alaplapom GIGABYTE GA-EP31-DS3L (Rev. 2.0), úgy rémlik h van még vmi billentyű kombináció a gigánál amivel előlehet hívni rejtett menüket a bios-ban. Lehet h ennél is így kellene?Még 1 kérdés

Most cseréltem ventit a procin, egy Arctic Freezer 7 Pro Rev.2-re. siettem és én marha nem vettem le a ventit róla mielőtt ráraktam a procira(amúgy nem lehet tőle rácsavarozni) így le kellett vennem róla és egy kis paszta ráragadt a procira. Utána szép óvatosan próbáltam vissza passzintani a hűtőt.
Játék közben néztem core tempe-l a hőmérsékletet, az egyik mag kb 45 a másik 49-50 között mozgott folyamatosan, ettől feljebb nem ment.Viszont a gyári ventivel is ugyanezt a hőmérsékletet produkálta( mondjuk olvastam olyat is h nem pontosan méri a hőmérsékletet a beépített szenzor) Nem lehet h a paszta esetleg nem kenődött el egyenletesen? Hallok egy venti zajt is ami kicsit zavar, olyan mintha a proci ventiből jönne de nem tudom eldönteni 100%-ra.
Most cseréltem elől és hátul is ház ventit, szintén arctic pwm-esre, a videókari meg HIS úgyhogy az is halk és annak biztos nem ilyen hangja van mint amit hallok.Szóval a kérdésem h lehet gáz a pasztából és mi lehet ez a hang, esetleg?
persze lehet h ez az alaphangja a prociventinek, bár kétlem
Amúgy a táp elvileg 1650 körül pörög, a proci 1150, az egyik házventi meg kb 750 ezt nyugalmi állapotban. az összes venti pwm-es. Win betöltődése után mintha vmelyik venti kicsit ingadozna, hol jobban pörög hol nem.Van vmi progi amivel lehet ezeket a pwm-es ventiket szabályozni?
Bocs a sok kérdésért

-
fagy53
nagyúr
Nem tudom, mert ez sok mindentől lehet, még elsorolni is sok!
A 25 FPS szerintem egy elfogadható minimum és ennél semmiképpen nem szaggathat játék, de mint írtam az ok sokféle lehet. A korábban leírt teszteléssel kilőheted, hogy a proci erőtlensége okozza-e a szaggatást, szerintem nem. 
Nekem pl többször kellett hangdrivert frissítenem, mert zavart egy-két játékot.... -
pudzi
tag
válasz
fagy53
üzenetére
Áhá, vágom, köszi

Az lesz tényleg h ha majd lesz időm letesztelem. Az idegesít h a WoW-nál nem sokat hozott az 5750 1G a 4670 512Mb-hoz képest, ez vajon miért lehet? van úgy h éppen 25 az fps, ami már nem mondható annyira szaggatás mentesnek, pedig le van véve jó pár beállítás. Szted? -
fagy53
nagyúr
A játékok határozzák meg azt, hogy elegendő-e a CPU vagy sem. Általában nem a proci, hanem a VGA a gyenge láncszem, ha játszhatóság a téma. A multinál kicsit más a helyzet ott a magas FPS miatt fontos, hogy a proci minél erősebb legyen, a butított graf és az alacsonyabb felbontás után már csak a procival lehet több FPS-t kicsikarni. A játszhatóságnál a min FPS értékek azok, melyekért jórészt a CPU felelős, általános esetben a max FPS-t inkább a VGA fogja korlátozni, ezért nincs sok értelme a " visszafogja-e a proci a VGA-t?" kérdésnek. Nem fogja, legalább is 3GHz környékén nem.
Próba: felbontást legkisebbre, graf beállítások min és ha az így kapott FPS több mint a normál beállításokkal, akkor biztos, hogy a proci nem korlátoz. Bármelyik játék így letesztelhető...
-
pudzi
tag
válasz
fagy53
üzenetére
Köszi a felhomályosítást
Vágom ezt a cpu&vga limit dolgot...azzal nem vagyok pontosan képben, hogy mi az a határ ameddig ennek a procinak a húzása növeli ennek a vga-nak a teljesítményét.
Persze tudom h ez a kártya nem a csúcskategória, nem is célom 16x-os élsimítással meg minden ultrával játszani full hd-n,tudom h esélytelen
kicsit húzva esetleg a vga-t is(úgy olvastam ref. 5770 szinjére felllehet) azért sztem elfog menni full hd-n is a graffot kicsit lejjebb állítva...legalábbis a neten olvasott tesztekből ítélve.
De nyilván nem mind1 h milyen proci van alatta. Egyáltalán milyen videókártyát tud ez a proci még kihajtani, ergo aminek a teljesítményét nem fogja még vissza?3,2-nél nem is érdemes feljebb húznom ennél az 5750-nél?
Köszi!

-
fagy53
nagyúr
Elég, de minél feljebb mész a felbontásban, annál kevesebb lesz a proci használat, ez szabály!
A felbontás növelésével csökken az FPS a VGA miatt, így az egy másodpercre eső képszám csökkenése lazít egy kicsit a CPU terhelésén.
A 3-3.2GHz-es CPU órajel elég, emiatt nem lesz problémád! Magasabb órajel csak akkor tud érvényesülni a képszám növekedésében, ha a VGA nem kezd határolni, a fullHD-ben a kártyád már elég harmatos lesz, persze a grafikai beállításoktól függően!
-
pudzi
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy szerintetek mennyire érdemes húznom az E5200-es procimat h normálisan kihajtsa a HD5750 1G-t? Jelenleg egy 19"monitorhoz használom 1280*1024-ben. Ehhez mennyire érdemes megrántani, elég 3-3,2-re?
majd tervbe van egy csere 22"-ra, fulhd felbontáshoz elég lesz pl a 3,5?
A gépleírás a profilomban...Előre is köszönöm a szakértő tanácsokat

-
Rick4
félisten
válasz
lajafix
üzenetére
A memória megy akkor is 2.2V-on ha nincsen rajta hűtés. Pár tized volt? Láttál Te egyáltaqlán memóriamodult mostanában? A normális cuccok (pl legyen egy micron d9gmh chipes modul) elmennek borda nélkül évekig 2.2-2.3-V-on (ahogy nekem mentek a reaper előttiek is). Hova akarszmég oda plusz feszt, akár csak tizedeket adni, 2.5V minek? Mentek 1200-on is ha kellett... Ha meg hűtés nélkül 60°C-on megy, és csak 15 évet bír, hűtéssel meg 40°C-on megy és kibír 16 évet, akkor mi van? Semmi. Ha túlfeszeled akkor se attól hal meg, hogymegfőzöd, hanem hogy túlfeszelted. Normál fesznél megy vagy megy az adott frekin, vagy nem... Beszélgethetünk erről, már volt ph-s tesz is, leírták, nem megy jobban a memória, mértek kb 5-10 mhz különbséget. Gondolom azért az Te is elismered, hogy mondjuk 800 meg 810 MHz között nem sok teljesítménybeli különbség lesz, ha lesz is, az egy fillér pluszt nem ér..... A különbséget költsd jobb modulokra, a borda semmire se jó, dísz.
-
lajafix
addikt
-
Rick4
félisten
válasz
lajafix
üzenetére
Na de mi értelme van? Ok, hogy 20°C, de nem lefagyasztani szoktuk a gépet, mert a hideg gép jó, hanem hűtjük a dolgokat, hogy jobban menjen. De a memória nem fog ettől jobban menni... Az nem lehet ok egy fillér kiadásra sem, hogy a memóriamodulod kisebb hőmérsékleten menjen, akár legyen az 20°C is... Ha mondjuk felmenne 60-70-re ami egy bizonyos frekin akadályozná a tuningot, akkor megértem, de nem megy fel. Egyszóval semmit sem ér az egész. Igaz, nekem az OCZ reaper-eken hőcsöves hűtés van fent, de nem ezért vettem meg, (és nem is emiatt megy úgy ahogy megy) én inkább dísznek fogom fel.
-
fagy53
nagyúr
Azt nem tudom és nem is érdekel, hogy a memória tuningban mit jelent a borda, de megmértem, hogy a memóriamodul tokhőmérséklete kb. 10-15°C-ot csökken borda esetén.
Ezt a VGA memóriák kapcsán néztem és persze a teszt alanya nem memória volt, hanem egy hasonló tokozású teljesítménytranzisztor, melynek melegedését pontosan lehet mérni,
a különbséget pedig kiváltképp. -
Rick4
félisten
válasz
darál0w
üzenetére
Persze, jó dolog a hőelvezetés, de a memóriák működése nem lesz jobb 60°C helyett 58°C-on, innentől meg lényegtelen... Persze a felhasználó ha pénzt költ egy ilyenre az jó a marketingeseknek, de ezen kívül valós haszna nincsen... Mint említettem, volt PH-s teszt is a véleményem azon alapul...
-
Rick4
félisten
válasz
darál0w
üzenetére
Ez a bordával meg a borda nélkül eleve hülyeség. Semmi köze se a tuninghoz, se a valós hűtéshez... Évekkel ezelőtt volt is egy teszt valami komoly memória ment bordával, meg anélkül, asszem 1MHZ volt a különbség..

De volt itt olyan komoly ember, akinél 10MHZ-et is számított...

-
-
-
xmad
őstag
na megjött a proci.. jelenleg is 3,6 ghz-en megy alapfesszel stabilan

Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- HP Dell, Lenovo, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3552,100% Akkumulátor
- Dell Precision 7920 Tower Dual Xeon Gold 6132 (28C/56T) 128GB DDR4 2666MHz Workstation
- REFURBISHED - DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
3000mhz akartam és a ramokat menyire osszam vissza ? kicsit dinka vagyok a tuninghoz ( inkább meg kérdezek mindent ne hogy valami kuka legyen bocsi)

EKL meg bírni fogja, csak fel kell tekerni kicsit. Jó lesz ez a 3.6 is, picit még ismerkedni kell vele, nemde?