Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Úgy kell nézni, hogy ez egy 65W-os minta egy 12900K ellen.
A CB ST -10%-ot mutat. Ami arra utal, hogy valóban alacsonyabb órajelen futhat.Ha megérkezik az órajel, akkor ennél akár 15%-kal jobb is lehet az eredmény.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
Mondjuk egy állítólag újra fejlesztett Ph motorban semeddig nem tartott volna megcsinálni, hogy az oldal automatán linkké generálja a webcímeket
Ezt már ezelőtt 10 éve tudta több alap motor..
Nem feltétlenül a felhasználót kellene büntetni mert nem link funkciót gombot ,és illeszt be majd nevez át egy linket, mert pont ennyi vagy kevesebb munka annak akit érdekel egy így belinkelt hír hogy kijelöli jobb egérgombbal majd megnyitás új lapon. Ilyenért nem kellene senkit szankcionálni itt.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Busterftw
veterán
Szerintem meg a tobbseget nem zavarja.
Mar abbol is ezt gondolom, hogy a hsz-ei tobbsege szakmai, tehat a megszokott par topikban volt aktiv, a tobbi par megszokott emberrel, akik kozott par szolt neki, folyamatosan.
Itt most 400 ezer regisztralt userrol van szo, erosen ketlem, hogy a tobbseget zavarna. -
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #2652 üzenetére
na ezen matekozzon el akinek ket mamája van, csalóka, mert 2x annyi "E" core van, ha csak szalszamra nezem 24 vs 32, akkor többnek kellene lennie, oke, nem egy visszafogott Alderhez hasonlitottak, az orajel kompenzal. Majd meglátjuk a megemlitett 6 Ghz turboval mekkora TDP -t irnak rá.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz hokuszpk #2656 üzenetére
helyes bitek. ott van a vegen :
"Expreview had the Core i9-12900K locked at 3.8 GHz across all cores for a fair comparison."szóval attól függ, hogyan számoljuk, a +8 "E" mag ( +33% szál vagy +100% "E" mag // 8 -> 16 //) multiban csak 20% elonyt ad ; mérte valaha valaki, mennyi az Alder fogyija 3.8Ghz -n ?
[ Szerkesztve ]
-
poci76
aktív tag
válasz Petykemano #2658 üzenetére
Beállítottak valami órajelet, ami szerintük megfelel az ES-nek, de valójában nem. Szerintem semmi újat nem lehet megtudni ezekből az eredményekből. A + 8 E mag a 12xxx-es CB eredmények alapján kb. +25% MT eredményt jelent. A + cache és a csiszolások miatt ez lehet pár százalékkal több. A ST a magasabb órajel miatt kb. 10% lehet. Ha ezeken felül lenne valami, az meglepetés lenne, de az eddigiekből ilyen nem látszik.
-
Petykemano
veterán
Ajh 13900k benchmark
Szerény előrelépés az átlagok terén, komolyabb a minimumoknál. Vélhetően ezt dobta a megnövelt L2$.
Nő a fogyasztás is.
De állítólag még így is jobb lesz, a zen4. Aztán jön a zen4-3D.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
válasz Petykemano #2660 üzenetére
Úgy nézem az Ampere proci igényét szépen kiszolgálja.,kisebb tuningot jelent a kártyára nézve.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Fücsök007
őstag
Ez eddig is tudható volt, gyakorlatilag új gépeknél a Zen4-es platform sokkal időtállóbb hosszú távra, minimum Zen5-3D működni fog benne, de valószínűleg még Zen6 is. A Raptor Lake csak azoknak hasznos, akiknek van erősebb B660/Z690 alaplapja középkategóriás procival. Sajnos kb. 1,5 év múlva jelenhet meg a következő Inteles platform asztali formában, addig nem lesz újítás csak mobil vonalon. (Meteor Lake-H procik)
-
Petykemano
veterán
Bocsánat, egy szó kimaradt. Ezt akartam írni:
De állítólag még így is jobb lesz, mint a zen4.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
hokuszpk
nagyúr
nehez elkepzelni, hogyaszondja rdr2 minfps 180% , vagy már eleve nagyon kevés, tehát mondjuk 5 -ről felmegy 9-re.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz hokuszpk #2664 üzenetére
vagy a Raptort a javitott driverrel mertek. Aszondja : "Megjavul a Red Dead Redemption 2 teljesítménye aktív DLSS mellett"
-
Petykemano
veterán
$19b-ről $15b-re esett vissza az intel negyedéves bevétele éves összehasoblításban.
Ebből kb 2.5 a kliensgépek és 1 a szerverek rovására írható. Utóbbi valószínűleg az AMD-nél landolt, előbbi viszont szerintem vegyesen lehet az Apple, az AMD és a notebookok iránti általános kereslet csökkenése okozhatja.Mindenesetre az Intel régóta először veszteséges.
Ha ez meglepetésszerű lett volna, nem aggódnék, de az Intel már kb 5 éve küszködik ilyen-olyan problémákkal, csúszásokkal. Eddig vitte a lendület.
Remélem meg fognak tudni kapaszkodni.Most már érthető, miért jönnek a raptor lake szivárgások. Miután a sapphire rapids tovább késik, az arc első köre nem lett nagy siker és már pedzegetik, hogy lelövik a dGPU irányt, az optane-t pedig tényleg kukázták, valójában nincs más a kezükben.
-
Petykemano
veterán
13900: 23.8mm x 10.8mm
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
[GB5 CPU] Unknown CPU
CPU: Intel Core i9-13900K (24C 32T)
Min/Max/Avg: 5503/5790/5770 MHz
CPUID: B0671 (GenuineIntel)
Scores, vs AMD 5800X
Single: 2212, +28.0%
Multi: 25497, +137.3%
https://t.co/PTpqMnMPOHTalálgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
Intel Core i9-13900K boosts up to 5.8 GHz in a new leak, 54% faster multi-core than Ryzen 9 5950X
Kemény. Biztos lesz ára egy ilyennek. És jó, az 5950X már két éves. De azt mondják, ez üti a 64 magos 3990X-et is. Jó, valószínűleg fogyaszt is annyit.
-
Petykemano
veterán
13900K CB23
ST: 2277
MT: 39086
[link]Van egy olyan érzésem, h talán nem véletlen, hogy ennyi szintetikus teszteredmény lát napvilágot
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #2670 üzenetére
a Cinebench név újra szép lesz !
-
őstag
Lehet tudni valamit az új Raptor lake és a leendő AMD Ryzen 7800x3D viszonyáról? Olyan Intel processzor érdekel csak, ami nem igényel vízhűtést. Szeretném lecserélni a lassan teljesen elavuló i4790K gépemet, egy 8 magos processzort képzeltem el. Az új gépet is legalább 5 évre tervezem.
Mi ez az extrém fogyasztás őrület mostanság? Nézem a Nvidia 4080-as kártyát és akkora már, mint egy ipari hegesztő! Az AMD is 95 fokos vízforralót tervezett. Most tényleg kell egy új gépbe minimum 1kW-os tápegység?
Inkább úgy kérdezem, hogy melyik a legjobb léghűtéses Raptor Lake? Érdemes valami ECO-módban hajtott Raptor Lakeben gondolkodni inkább? Tényleg csak 10% teljesítmény differencia van egy 115W-os ECO módos 13900K és egy 250W-os normál között?
-
Busterftw
veterán
válasz Németh Péter #2677 üzenetére
Kicsit nehéz úgy válaszolni hogy a Raptor Lake meg sem jelent.
Alder Lake-ről már több tapasztalat van.
12600k-12700k teljesen jól hűthető, nekem előbbi van.
Gondolom ez lesz Raptor Lake is. -
Petykemano
veterán
Van valami új Sapphire Rapids származék MCC méretű lapka
Here we go, Sapphire Rapids MCC wafer
34-core monolithic on Intel 7
68 Gross Dies Per Wafer
Nearly 780 mm² Intel's largest die ever!
[link]
34 cores
68MB L2
63.75MB L3
8ch DDR5
80x PCIe5 + DMI
3x UPI
[link]Nem tudom, hogy ezen a lapkán megtalálhatók-e azok az EMIB linkek, mint a 400mm2-es tile-okon. Így első blikkre azt mondanám, hogy nem ez tényleg önálló és monolitikus.
Ez viszont azt jelenti, hogy tényleg az tile/chiplet megoldás miatt halasztódik folyamatosan a Sapphire Rapids.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Azt nem lehet tudni véletlen a Meteor Lake is 1700 foglalatú lesz? -
optimal_909
csendes tag
Az Alzàn előrendelhetők a Raptor Lake procik, de egy 13600k 190-ért nekem meredek, ennél max 10e lesz olcsóbb máshol.
Nekem elsősorban egy szálas teljesítmény kell, de perpill 5-15% extra teljesítményért nem akarok 30%-kal többet fizetni vs. 12600k. -
Busterftw
veterán
válasz optimal_909 #2683 üzenetére
Az eleg durva, itt egy webshopban latok elorendelest 446 euro-ert, az mostani arfolyamon tenyleg 190 ezer.
En tavaly novemberben launchkor vettem a 12600k-t 329 euroert, akkori 360 ft arfolyamon az 118 ezer volt.
Tehat nem eleg, hogy 100 euroval tobb vs elozo gen, meg az euro is szarabb.
(launch ota inkabb 345-350 eur egy 12600k, de nem 446...) -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
13900K
-
gV
őstag
Intel Desktop Meteor Lake-S CPUs To Feature Up To 22 Cores, Arrow Lake-S Up To 24 Cores, Quad Xe iGPU Cores & 125W TDPs (wccftech.com)
-2P mag? IPC-nek szépen kell nőnie.
amúgy remek munkát végzett az Intel 10nm-en. b..gatják, hogy miért hívja Intel 7-nek közben meg ottvan ahol a konkurencia 5nm-en [link] [link] szóval még az Amd-nek kedveznek így. rendesek -
paprobert
senior tag
Kérdés, hogy a -2 mag az tervezett, vagy valamilyen FOVEROS limitáció? Pl. max méret vagy energiaellátási probléma. Ritkán mennek visszafele a cégek, általában csak akkor, ha baj van.
"amúgy remek munkát végzett az Intel 10nm-en. b..gatják, hogy miért hívja Intel 7-nek közben meg ottvan ahol a konkurencia 5nm-en"
Az adat mozgatása a chipletek között nincs ingyen.
Az Intelnek eddig nem kellett az energia-büdzsé egy szeletét a chipletezésre költenie. Ezentúl majd kell, érdekes lesz látni hogy az új aktív áramkörök ugyanúgy rontják-e az terhelés nélküli és az alacsony terheléses fogyasztást, mint az AMD-nél.640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
félisten
Nem biztos, hogy ez visszafejlődés lesz. Mindegyik fajta mag új dizájnt kap, az új e-mag állítólag nagyon ütős lesz. ha ez mellé 35w- 125 W ba beletolják az iGPu-t is az nagyon jó kis cucc lesz szerintem, laposokba főleg.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
A meteor Lake Szerintem Mobile-first lapka.
Valami olyasmire lehet számítani (nem teljesítmény, hanem termékpozícionálás tekintetében), mint a 8 magos Ice Lake.Szerintem már nem lesz visszalépés a szó szerinti monolitikus designok felé. Amit látni fogunk, az az lehet majd, hogy az AMD által használt MCM design helyett csempeszerűen és/vagy 3D irányba kerülnek egymáshoz közel helyezve a lapkák. Az egymáshoz közeli egységek kommunikációja nyilván mindig alacsonyabb energiaigényt fog jelenteni. Amihez érdemes vissza-visszatérni
Ez szerintem azt is megválaszolja, hogy az Intel csempeszerű felépítésű Meteor Lake -je esetén is tapasztalható lesz-e a több lapkás felépítés miatt magasabb alapfogyasztás: nem.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Intel introduces MAX Series CPUs and GPU featuring Sapphire Rapids-HBM and Ponte Vecchio
Bejelentették, Elindult. újra.
Egyelőre csak Inteles teljesítményértékek vannak. TErmészetesen mindenben 2x-16x mértékben ver mindent és mindenkit.Az érdekessége, hogy szerintem valami ilyesmi hardver lehet az Aurora alapja.
Egyébként persze valóban érdekes a HBM cache.
Kiváncsi vagyok hol hogy szerepel majd.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #2696 üzenetére
Ez valami Apple utan menes?
Jonnek majd az i9 Max es Ultra HEDT procik is? -
Petykemano
veterán
válasz Busterftw #2697 üzenetére
Nem tudom.
Inkább valamiféle marketing stratégia lehet.
VAlószínűleg nagyon unalmas lenne, ha az új terméket csak úgy bevezetnék a meglevő nevezéktan generációt jelző számának billentésével.
MEg biztos ők is úgy érzik, hogy most valami nagyon frankót tettek le az asztalra.
És ha csak úgy a neveztéktan billentésésével vezetnék be, akkor hamar lebuknának, hogy árat akarnak emelni. De különféle jelzők hozzápasszintásával vagy egy másik szám billentésével jelzik, hogy ez valami különleges, magasabb szintű a megszokottól. (Max, Ultra, 3090/4090, 7950 - mindenhol lehet erre példát találni.)Egyébként a részletek személy szerint engem nem villanyoztak fel. Érdekel, de majd megnézem a phoronix-en, hogy mit tud ténylegesen.
Picit tartok tőle, hogy ez is csak egy paper launch - egy nappal vagyunk a Genoa hivatalos bemutatója előtt.
-
joysefke
veterán
válasz Petykemano #2698 üzenetére
Picit tartok tőle, hogy ez is csak egy paper launch - egy nappal vagyunk a Genoa hivatalos bemutatója előtt.
A Genoa bemutatóját és az első teszteket megnézve tökéletesen érthető, hogy miért kellett egy nappal a Genoa előtt megejteniük a bejelentésüket... -
carl18
addikt
Szerintem 20-25%-os ipc emelkedés hozhat majd a "Meteor-Tó"
Kis órajel emelkedés stb, de lehet ez a generáció hatákonyságra fog gyúrni. 35%-os hatékonyság nővekedés van tervbe ha jól olvasom, ami elég jó. Így lehet a 14700-14900K lehet el lesz 150-180 wattból, ami elég nagy előrelépés.Az intel talán most hosszú távra tervezhet, meg itt a energia válság így most pont remek érték volna egy sokkal hatékonyabb processzor.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző