Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Csabesz666 #76964 üzenetére

    Nem feltétlenül tudsz kimutatni zárlatot a betápponton műszerrel, ha az a pont mondjuk csak 0,45 V felett kezd behatárolni, ezzel együtt áramot felvenni, a hibás alkatrész sajátosságai miatt.

    Először is lényeges az előzmény, ami a fórumokon soha nincs. Mindig jelenidőben fogalmaznak a páciensek: ez van az van és kész.

    Igen, de mi volt? Villámlás? Tápegységben tönkre volt az 5 Vsb, tolja ki az impulzusokat és amiatt szállt el az alaplap? Nem teljesen mindegy, a hibakeresés szempontjából. Csak egy példát írjak: villám volt és pont zárlatos lett a LAN-chip, mekkora véletlen...

    Ilyenkor kell rápróbálni a tápegységre egy másik alaplapot, hátha azt is kinyírja? Inkább nem. Jön egy alapos vizsgálat a tápegységre. Jön egy labortáp az alaplapra, miáltal óvatosan elkezded növelni a feszültséget, figyelve közben a felvett áramot is.

    Megfelelő kímélő áram mellett figyeled, hol kezd langyosodni valami az alaplapon (a feltételezett zárlat miatt), miután megfújtad fagyasztó spray-vel is, amitől deresedni kezd és hátha kirajzolja a melegedés útvonalát. Vagy figyeled hőkamerával, ha van.

Új hozzászólás Aktív témák