- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Sokféle HDD tesztet láttunk már, viszont megbízhatóságra - ami talán a legfontosabb - szinte sehol nincs ''megbízható'' és átfogó statisztika.
Új hozzászólás Aktív témák
-
proof88
addikt
SATA II-t ír a gyártó, ha az MSI lapodról beszélsz.
Adatkábelben nincs megkülönböztetve SATA I-II, az mindegy.
Lényegében mindened megvan ahhoz, hogy átállj SATA I-ről SATA II-re. Végezz néhány szintetikus, sőt akár saját tesztet is, olvasás-írás kis- és nagy fájlokkal, ha van kedved, aztán ugyanezeket jumper nélkül, aztán foglald össze egy logoutos írásban a tapasztaltakat!
Persze tudom, melós a dolog, de én biztos érdekes cikknek találnám. -
proof88
addikt
Ha jól tudom, akkor azzal a max. átviteli sebesség van korlátozva, SATA-ra. Ha leveszed a jumpert, akkor elvileg SATA II-t is tud, dehát elvileg nem kéne különbségnek lennie. Kompatibilitási okokból van azt hiszem, mert elvileg nem minden SATA I-es vezérlő kezeli jól a SATA II-es winyókat, mármint a régi időkből...
viszont érdekességet találtam - itt azt írják, hogy a tesztjük szerint, gyorsulást hoz, ha SATA II-es vezérlőre rakod a winyót és leszedted a jumpert róla, inkább a kis írási műveletek gyorsulnak fel. -
attiati
veterán
én is off
Seagate 160G-s vinyómon gyárilag úgy van a jumper, hogy "limited to 1,5G". Ez jelent valamit? Most vettem észre, kb 2 éve így van. Egy rövid, kézzel nem hozzáférhető jumperrel oldották meg.
-
proof88
addikt
Üdv!
Talán nem a legjobb helyre írok, de nem tudok más topicot... a problémám az, hogy van 2 db Raptor RAID0-ban, viszont egy rövid teszt erejéig egyenként szeretném megvizsgálni a két winyót, anélkül, hogy bármit is megváltoztatna rajtuk valami... tehát HD Tune-nal szeretném "seekeltetni" őket egyenként, hogy mérhessek zajszintet, meg HD Sentinellel letesztelni őket egyenként, aztán engedélyezni újra a RAID-et... rendszer van rajta, ezért lenne baj, ha a tesztek után azt mondaná a RAID-vezérlő, hogy awww... -
Bandeee
tag
Hát skacok, én is próbáltam már néhányat (Samu, WD) igaz ezek régebbi szériájúak voltak, de mindig valami gond volt velük, vagy fütyült mint egy kis síp folyamatosan, vagy olyan rezgése volt, hogy egész ház belebúgott, mint egy búgócsiga! Maxtornál meg az LCT generáció óta ilyet vagy túl nagy mázlim volt azért, de nem láttam!
-
tomp
félisten
Érdekes:
kép
Ezek szerint okés minden. Akkor ennyire töredezve van a vinyó? -
Badman 4ever
őstag
Az lassú, de lehet, hogy tudom, mi a probléma. Az egyik gépben a családban 40Gb-os Maxtor-t (ATA-133/7200 RPM/2Mb) nem tudtam rávenni, hogy ATA-33-nál gyorsabban menjen, pedig 80 eres kábele van és mindenhol jók a beállítások. Annak a sebessége minden EVEREST tesztben 25Mb/s volt, mint nálad. Itt is ilyesmi a probléma.
Több problémából eredhet a gond:
1. Nincs 80 eres IDE kábeled.
2. Az eszközkezelőben nincs beállítva, hogy UDMA módot használjon.
3. Rossz BIOS beállítások.
Megoldások:
1. Kell 80 eres kábel.
2. A windows eszközkezelőjében be kell állítani, hogy "Ha rendelkezére áll, akkor DMA" üzemmódot, amit így találsz meg:
3. A BIOS-od leírásában nézd meg, hogy jó beállításokat használsz. (Valami ilyesminek kell ott lenni, hogy UDMA Mode vagy hasonló.)
Remélem segíthettem.
Amúgy ezeknek a winchestereknek, amit leírtál, ilyesmi sebességgel kellene, hogy menjenek vagy még sokkal gyorsabban: -
tomp
félisten
válasz
Badman 4ever #583 üzenetére
2 vinyó van.
Seagate Barracuda 7200.7 puffer:2MB ATA-100 kb 5éves
Maxtor DiamondMax Plus 9 puffer:8MB ATA-133 kb 3éves
Fordulat: 7200
A lemeztöredezettségen kívül semmi bajuk. Csak e miatt erősen hullámzik a sebességük. Általában mind2 22-25MB/s-el dolgozik. -
Bandeee
tag
Én továbbra is a Seagate-Maxtor-t tudnám csak ajánlani, még mindig él egy 2003-mas 120-as vinyóm!!!
-
tomp
félisten
Egy régi ATA(IDE) fajta vinyónak mennyi a másolási sebessége?
-
Badman 4ever
őstag
válasz
Badman 4ever #575 üzenetére
Pontosítsak ilyen winchestereim voltak és vannak:
Fujitsu MPD3064AT 6Gb: Tökéletesen üzemel, kicsit zajos. (Szerverben használom, ETQW fut róla.) Több, mint 11 éves.
Seagate 20Gb: Tökéletesen ment, amíg megvolt, zajosodott, de nem melegedett. Körülbelül 8 éves lehetett. (Típusát már nem tudom STR valami.)
Maxtor 2B010H1 10Gb és Maxtor 6E040L0 40Gb (2 ilyen is van): Az összes bad sectoros, zajos és melegszik, mintha muszály volna, formázáskor 55 fokon pörköltek a hűtőventillátor szájában. Körülbelül 5-7 évesek.
Quantum Fireball Lct20 10Gb: Tökéletesen üzemel, jelenleg a rendszer tenyészik rajta, több, mint 7 éves, kicsit zajos.
Western Digital Caviar WD400BB-23FJA0 40Gb: A leghalkabb, leghűsebb és legjobb állapotú winchesterem. Talán az egyik legmegbízhatóbb a listán. Körülbelül 3-4 éves.
Samsung SP1654N 160Gb: Halk, megbízható és nem melegszik. 1 éves sincs.
Okulásképp csak ennyi, az összes winchester ATA-s és csak a Maxtorok bad sectorosak.
-
Dr Cook
csendes tag
Sziasztok!
Csak a régebbi vinyóimról beszélek, az újak még nem érdekesek:
2 db 160GB-os Hitachi SATA-1 -es, 8MB cache, 2004. márciusában lettek beszerezve.
Az egyikben 10510, a másikban 7400 óra van. Hőfokuk: 24 - 37 között mozog, e fölé még nem mentek sosem.
Több ezer órányi digitalizálás, nyüstölés után is hibátlan mindkettő.
Meg vagyok elégedve velük.
-
Jamby18
senior tag
Egyébként,hogy átállítottam "soha"-ra a vinyó leállását nem áll meg a zene,egész nap tesztelgettem,viszont a fejet akarva akaratlanul fel-le, fel-le teszi
-
Jamby18
senior tag
Sziasztok!! GP szériánál ezek a módok mit jelentenek magyart nem találtam.
-Power Up In Standby----- Bekapcsolás tartalékban
-Spread Spectrum Clocing------Kiterjedt spektrum Clocing
Valami haszna van ezeknek?? -
sz.j
nagyúr
"... nem azt hozta amit vártam még rosszabb...Nagyon rezgeti a házat nincs semmi más hangja, de ha hozzáérek mihez hasonlítsam pl. mosógép rezonanciájú...."
Ha esetleg érdekel: HDD halkítás.
Nekem nagyon bevált.Amugy most egy samu HD322HJ (F1, 320GB) vinyom van, eddig nagyon csendes és rezgésmentes.
-
Badman 4ever
őstag
Okulásképp, leírom tapasztalataimat...
Amit nem ajánlok:
Maxtor bármilyen formában és méretben..eddig mind bad sectoros lett.
Amit ajánlok:
Régi Fujitsu merevlemezek, Western Digital minden típus, Seagate és Samsung típusú merevtányérosok, illetve régi Quantum winchesterek...
-
Jamby18
senior tag
válasz
audi100td #572 üzenetére
1órája megy így "soha"n EDDIG OK de volt,hogy napközbe is ment2-3órát így illetve pontosan nem igen figyeltem,hogy mennyi idő kell neki,hogy megint előjöjjön ez a problem, annyit csinálok akkor,hogy holnap MÉG marad akkor,tesztelgetem.
Egyébként ha 3napba benne vagyok akkor szó nélkül cserélik már újjal megyek haza, de ha a 3évbe rendezem akkor kell várni míg megérkezik az új???? -
Jamby18
senior tag
válasz
audi100td #570 üzenetére
Beírtam,hogy soha most róla megy zene,meglátjuk.
Egyébként mikor be van állítva ez a 20perc vinyó leállást általában nekem XP.nél volt, hogy ugye hallhatóan leállította a motort,mert az a leállás,de nálam míg ezt csinálta most a WD csak a fejet vette le,de a motor ugyanúgy ment tovább -
Jamby18
senior tag
-
Jamby18
senior tag
Lenne 1kis gond a vinyóval... raktam rá zenét hallgattam és szám közepén megáll és fejet hallom benne mintha park állásba tenné holott használom. A gépem nincs hibernálva ilyenkor. Utánna hallom 30másodperc múlva,hogy visszarakja a fejet pár mp után indul a zene utána lejátssz 3-4 számot és megint elkezdi. Semmilyen energiagazdálkodás nincs beállítva,vista Ultimate 32bit-em van
Mi lehet a gond????? És WinMP és Winamp alatt is csinálja.Bocs ha kicsit értetlenül írtam nem is nagyon lehet ezt megfogalmazni.leírni. És ami benne van Samu 200Gb nem csinálja ezt csak a WD640Gb.
Holnap egyébként vinném vissza,még benne vagyok a 3napba,meg minden cuccot leszedtem róla,de azért rákérdeznék,hátha csak valami beáll kellene.
-
Jamby18
senior tag
válasz
audi100td #563 üzenetére
És a jumpereléssel esetleg érnék valamit mármint Stand by.... csak segítenek valamennyire.
Boltba vettem igen csak sajna elég sok cuccot vittem már vissza nekik pl kormányt és elég nehéz volt nekik elmagyarázni mi a gond, meg kitalálnák hogy tesztelik náluk semmi gond, ne várjak ettől a vinyótól totál csendességet. . .
Nameg visszavittem hozzájuk monitort pixelhibával nem világító, világítós bill-t, betört görgőjű egeret nyüszörgő kormányt.. csal kilehet velem a ...juk szerintem,hogy mindent visszaviszek. -
audi100td
nagyúr
Nem, jumperelni nem kell semmit, sajnos minden gyártónál előfordulhat, hogy kifog az ember egy rezonálósabbat
, ráadásul pont a WD vinyók rezegnek kevésbé.
Ha boltba vetted akkor 3napon belül visszaviheted indoklás nélkül, ha online rendelted, akkor úgy tudom 1 vagy 2 héten belül.
-
Jamby18
senior tag
Most értem haza szal most tudtam beszerelni a vinyót,de..
nem azt hozta amit vártam még rosszabb...Nagyon rezgeti a házat nincs semmi más hangja, de ha hozzáérek mihez hasonlítsam pl. mosógép rezonanciájú.
DE lehet csak az én hülyeségem lehet jumperrel kell állítani esetleg????
Mert adatlapján.
Jumpered pins 1 and 2 enables SSC (Spread Spectrum Clocing)
Jumpered pins 3 and 4 enables PUIS (Power Up In Standby)
Ezekre gondolok én,esetleg valakinek volt hasonló???
Mivel OEM vettem így leírást se kaptam.. -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!!
Holnap, holnapután tudnék venni egy
WD GP 640GB SATA2 16MB vinyót 18k-baTapasztalatokat szeretnék a Green Power-ről tudom azt,hogy 5400rpm csendes mőködést ígérne, valóságban ez hogy alakul???? Este menne a gép és jó lenne ha nagyon csöndes lenne szinte hangtalan,ne rezgesse a házat.És a fej se legyen hangos.
Köszönöm aki válaszol mielőbb.
-
truba
tag
Helló!
Nekem WDC WD5000AAKS vincsim van 2009.03.01.-óta Most még sajna nem sokat tudok mondani róla,teszi a dolgát, ha beválik akkor veszek még egyet csak nagyobbat.
Egy 300GB-s Samsungot váltott.
-
RexpecT
addikt
Laptop winchesternél hogy alakulnak a max hőmérsékletek ami felett nem érdemes őket járatni? 42°C mennyire elfogadható?
-
Tomaaasz
aktív tag
Maxtor DiamondMax 10
Model: 6L80L0, 80 Gb4 éves, napi 28 órát megy(!!), megbízható, egy 8-as venti 5 V-on hűti. Jó darabot fogtam ki.
-
-=Sziszi=-
aktív tag
Hali
Múlt héten vettem egy ilyen vinyót és semmi gond vele. Halk, gyors(~100MB/s) és alig melegszik(max 35C). Megbízhatóságról még nem tudok mit mondani, de a WD a legtöbb ember szerint igen megbízható, így azzal sem lesz gond. Nyugodtan veheted.
ui
ár nekem nincs házba építve így szinte semmi hangja sincs, de házban is halkabb mint a régi Samum.
Üdv Szisz
-
NFree
addikt
Sziasztok ajánljatok már nekem vinyót az 1tb-os kategóriában fő a megbízhatóság és a hosszú élettartam legalább 3 év
-
Peti78
őstag
Sziasztok
Milyen véleményt tudtok nekem a[wd2500AAJS] vinyóról? Érdekelne a zajszintje, megbízhatósága stb.
Köszii -
kpal
nagyúr
A WD 160gb-os vinyok azok megbizhatók és csandesek ?
-
paprika
aktív tag
Hali. az mitől lehet ha indítom a gépemet akkor a vinyó később indul el? Amikor bebepörgött és elhagyja a Post Screent kerrenik egyet és így megy tovább. Erősen arra gyanakszom hogy a fostalicska minőségű táp a hibás. Előtte 2 vinyóm is így járt.
Samsung Sp120n vagy mi.
-
Gyurek
csendes tag
Adalék a HDD-k életéről:
(HD Sentinel szerint)
Maxtor 80GB kb.5 éves nincs hibás szektor, kondíció 100%
Samsung 250GB SP2514N kb. 2 éves, több mint 1000! bad sector, kondíció 0 %, azonnal cserélni.
Samsung 250GB SP2514N kb. 1,5 éves nincs hibás szektor, kondíció 100%A régebbi Samut visszavittem a boltba, szó nélkül cserélték egy WD kék kaviárra.
Erre azt írja a HD Sentinel, hogy teljesítmény 70%, Kondíció 100%Üdv: Gyurek
-
audi100td
nagyúr
válasz
-=Sziszi=- #530 üzenetére
A cache méretét leszámítva semmi.
-
-=Sziszi=-
aktív tag
Hali
A két vinyó között mi a különbség? Cash méretét leszámítva? Melyiket érdemes venni?
-WD2500AAKS
-WD2500AAJSÜdv Szisz
-
demagóg
aktív tag
válasz
audi100td #528 üzenetére
Ez így van. Ja és mire megbízhatóan lehetne minősíteni egy családot, típust, szériát (de nem egy konkrét darabot, az tényleg marad a szerencsének), addigra az már ki is fut a gyártásból. A továbbfejlesztéskor meg elég gyakran befürödnek a gyártók egy először jónak vélt módosításal. Ennek nem is mindig a "csakazértis mindenáron" költségcsökkentés az oka.
-
Megengedtek egy ajánlatot? Remélem! A házban az összes gépet ez felügyeli.
[link]
Nekem már bizonyított! Elmesélem! Ismerősöm szólt, hogy a gép néha elszáll, kikapcsol majd utána nem lát winyót, én feltelepítettem a programot, rögtön jelzett indítás után, hogy gyenge szektorok vannak! 2 hét múlva a winyó soha többet nem indul el. Ez a kis apróság arra jó volt, hogy lementsük az adatokat róla. Hát nem megérte?
Mellékesen kiírja az eddig működéssel töltött időt és a várható maximálisat és még stb stb stb! Megjegyezném ültem olyan gépe előtt aminek majdnem elérte ezt a bűvös 1000napot! (962)
R! Anno a 120 gigás maxtor korszakban olvastam, hogy annak a szériának napi max 7 óra működés mellett garantált az 1000nap! Mára ez biztos sokat fejlődött!
-
R
senior tag
elkezdett szaggatni az egermozgas, megfagyott a gep, resetelek boot: HDD not detected!
most ezt betettem egy masik gepbe ott latszodnak az adatok, ilyenkor mit lehet tenni? Meg lehet javtani? -
R
senior tag
Mennyi az élettartama egy winchesternek? Mondjuk úgy hogy nem is kapcsolgatom ki naponta.
-
Robb202
tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy most vásároltam egy Seagate HDD-t. A szerver változatból.
De mi a különbség az otthonra szánt verzióhoz képest? Mert látszatra majdnem ugyanaz mindkettő. Van 1 terrásom AS végződéssel és van SV-vel is.
Csak annyi lenne hogy 24/7 az egyikre garantált a másikra nem? Vagy más is van?
A Seagíte 5 évet ad az otthoni hdd-kre is? Vagy csak a szerverekre?
Mennyire megbízhatóbb az SV-s vinyó? -
IBM hitachi 80Gb ATA100 vásárolva 2003.04 - Hibátlan! Kegyetlen zajos mióta megvan, de megy, áramszünetek tömegét élte túl!
-
brd
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #518 üzenetére
Tudom, de rengeteg HDD nem cseréli le időben a gyenge sector-okat, ezért az OS is már hibásnak látja.
-
Peti78
őstag
Sziasztok
A kérdésemhez nem találtam megfelelő topicot, ezért bocs h ide írok. Milyen lányegi különbség van a Sata és a Sata 2 kábel között? -
proof88
addikt
Akkusztika menedzsmentjét vedd halkra.
Nem komolyan gondoltam.
Új winyók közül tényleg ajánlottak a WD-k. Adattárolásra a Green Power széria, ahogy előttem is írták, nagyszerű, mert halk és nem melegszik annyira. Nekem van 2 db 640-es GP, de mindkettőnél még aam-et beállítottam halkságra.Úgysem a rendszer meg a telepített programok vannak rajtuk ...
-
Pá
addikt
válasz
audi100td #509 üzenetére
Házat is cseréltem, de az elvileg sokkal halkabb kéne legyen.
És az is a másik vinyóval, szóval nem ezzel van a gond...Meg ez nem csak szimpla berezonálás, tényleg nagyon durva.
Néha megnyugszik. Most pl nem vészes. De néha egy 5 percre teljesen megvadul és olyankor nagyon brutál, mintha esne szét alkotóelemeire kb. -
Pá
addikt
válasz
audi100td #507 üzenetére
Igen, a kondíció is 100-as. Táp, kábel, meg tulképp az egész gép, szóval minden vadiúj.
Csak a vinyót átettem a régi gépből, minél több, annál jobb alapon, erre pont most kezd haldokolni...
Most már annyira zajong, hogy arra gyanakszom kilazulhatott és nem ül stabilan. Az a baj, hogy most egyéb taskok miatt nem tudom kikapcsolni a gépet, de ha majd odajutok megnézem, lehet hogy csak ennyi a baj. -
Pá
addikt
válasz
audi100td #505 üzenetére
HDD sentinel
Nem értek hozzá, de nem néz ki rosszul, ugye?
A rövid teszt is rendben ment, hosszúhoz regisztrálni kéne.Ezek szerint megnyugodhatok, vagy ez még nem garantálja, hogy holnap nem döglik meg?
-
Pá
addikt
Van egy pár éves Samsung vinyóm (160GB).
A napokban nagyon csúnya hangja kezdett lenni. Kerregve recseg, de nagyon brutál, mintha egy disznó röfögne kb.
Még sosem volt ilyen korábban nekem, ez azt jelenti, hogy meg fog halni a vinyó? Kezdjem lementeni az adataim?
-
KisBundi
őstag
A laptopomban lévő vinyó SMART-ja ezt írta ki. Ha jól veszem ki belőle akkor meghaladta a max hőmérsékletét. Ez nagy probléma?
-
1/2kilo
csendes tag
Sziasztok
Valami vírus beleírt a vinyóm firmwerébe.
Tudja valaki h kell a firmwarét (Max 6Y120LO) újraírni v frissíteni. (estleg gyári állapotba vissza resetelni?)
Az is jó ha kapok egy linket ahol ez is téma.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Marvel Snap
- Elemlámpa, zseblámpa
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Megújult a PROHARDVER!
- Gaming notebook topik
- World of Warships
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest