-
PROHARDVER!
Sokféle HDD tesztet láttunk már, viszont megbízhatóságra - ami talán a legfontosabb - szinte sehol nincs ''megbízható'' és átfogó statisztika.
Új hozzászólás Aktív témák
-
djyuri
őstag
Üdv
Azt hiszem én most űberlek mindenkit unaköcsém vinyójával
És én még féltem,hogy több,mint ötezer indítással vettem használt WD Black vinyókat....
Meg se élem,mire azok tönkremennek -
Janika-1982
tag
Nekem egy Western Digital Caviar 750 Gb-os asztali gépi vinyóm van.7-éves és tökéletes még mindíg.
-
olivera88
veterán
WD Blue WD1600AAJS két év után 49% kondíció. Képet nem tudok mutatni mert azon a HDD n van még. Egy hónap alatt kezdett romlani drasztikusan az állapota, Május elején 95 % os kondíció, aztán Május közepére kb lett pár 70 % os kondíció, így ment Június első hetéig, ekkora leesett 49 % ra. Kíváncsi leszek meddig bírja még.
Egy Seagate Barracuda ST500M002 jött a helyére, remélem ez tovább bírja majd.
-
birozoli7800
senior tag
Üdv!
Van egy WD 500 GB-os winchesterem, pontos neve WD5000AAKX-001CA0. Eddig 849 nap működési ideje van a hd sentinel szerint. Észre vettem, hogy a lemez kondíciója az utóbbi 1 hónapban 96%-ról 90%-ra esett. Ez jelenthet valamit? Vajon minek tudható be ez a drasztikus csökkenés? Talán meghibásodás várható? Elvileg 2 hibás szektor, és 13 gyenge szektor található a lemezen. Sentinel szerint a becsült hátralevő élettartam 790 nap. Ez mennyire ad valós értéket?
-
rudi666
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Hitachi 160GB 8MB 7200rpm SATA2-es HDT722516DLA380 Merevlemezem.
Olyan 2006-2007 környékén vásárolhattam, azóta rendszeresen használom, nagyon sok adat ment át rajta.
Viszont mostanában sokszor nagyon belassul tőle a gép.Megnéztem mindent, egyértelműen a winchester miatt van.
Programokkal már megnéztem, viszont azok nem mutatnak semmit, azt írják ki, hogy jó állapotban van 98-100%.
Szerintetek, már megérett a cserére? Ezt az egy winchestert használom mióta megvan a gépem. -
JHC
tag
válasz
szkorhetz #1592 üzenetére
Javasolnám a HDSentinel felület tesztet a legutolsó opcióval, mondjuk 2-szeri ismétléssel, ha van badszektor szaporodás, akkor valami készül odabenn. A lemeztérképen sötét színnel jelennek, meg a lassabban olvasható szektorok, ha ezek nagyjából egy helyen vannak, akkor ezekből még lehet, hogy valamikor badszektor lesz. Viszont régen szoktunk csinálni olyat, hogy az ilyen egybefüggő területekre definiálunk egy partíciót, bőséges ráhagyással innen-onnan, majd szépen rejtetté tesszük, így nem zavar be a képbe.
-
szkorhetz
őstag
1000 körüli bad sectorral érdemes még próbálkozni vagy kuka?
Mitől lehet ennyi? Hitachi 500GB.
-
JHC
tag
Szerintem ha nem túl magas a RawReadError értéke akkor nem lehet gond a vinyóval, bár erre nincs alap érték, nulla az ideális, de nekem a letöltő gépben lévő vinyó van néhány hibás szektor, a RawReadError érték össze vissza ingadozik. Gondolom amikor a hibás rész környékére történik írás, akkor olyan 250000 körül szokott lenni, aztán néha lejjebb megy, sőt néha nulla. Egyébként lehet hogy van még sok gyenge szektor is nálad, de még nem annyira gyengék, hogy pending szektor legyen. Jó ötlet a patíció létrehozás teszt céllal, csak nem biztos, hogy a meghajtó belső geometriája miatt az egymás utáni LBA szektorok a meghajtón belül valójában is egymás után következnek.
-
Brekkk
senior tag
Már futtattam a HDD-n egy komplett felület tesztet. Nem talált szerencsére további hibákat.
Nincs a HDD-n egy pending sector sem. Csak az 1 áthelyezett szektor van a SMART-ban hibként feltüntetve.Offline data collection status: (0x84) Offline data collection activity
was suspended by an interrupting command from host.
Auto Offline Data Collection: Enabled.
Erre gondoltál, mint ami lehet, esetleg ki van kapcsolva?
Most folyamatosan használom azt a területet ahol a hiba volt (Csináltam oda egy kis teszt partíciót)
Sokszor írtam rá és töröltem ugyanarra a területre. Amíóta beírta a bad block-ot azóta semmi gond a lemezzel.
Csak kerreg, ha nincs használatban. Egyébként 3 óra után abbamarad a kerregés, de újraindítás után újrakezdi sajnos. Most adattárat csináltam belőle. Kivettem a gépből. (Majd kap egy külső házat) Semmi fontos adat nincs rajta. Csak olyan adatok vannak rajta amik megvannak máshol is, ha meg elvesznének erről a HDD-ről nem kár értük.
Köszi a infókat. -
JHC
tag
Valószínűleg ilyenkor próbálja kiolvasni a hibás szektorból az adatokat, vagy csak újra teszteli. Nézd meg a SMART adatokat, ha a Reallocated Event Count nagyobb mint a Reallocated Sector Count, akkor az történik amit írtam. De ha ráadásul a Reallocated Event Count folyamatosan növekszik, akkor baj készül. Lehetséges amúgy, hogy nincs bekapcsolva az Offiline Scanning a vinyódon, ami ürejáratban szkennelné egy bizonyos idő után a lemez felületét, ez miatt lehetséges, hogy egyszerre most sok szektorról fog kiderülni, hogy akár hibás is lehet, ha be lenne kapcsolva akkor már lehet hogy észrevétlenül ki is javította volna magát a vinyó, persze, ha nincs nagyobb baj. Én a GSmartControl nevú programot használom, ebben meg tudod nézni, hogy be van-e kapcsolva az a bizonyos opció, de amúgy meg javaslom a program utolsó fülére kattintani, és ott elindítani egy Extended Test-et. Közben használhatod a géped, csak minél jobban használod közben ezt a vinyót annál tovább tart a teszt. Egyébként a kerregésről annyit, hogy ha nem szűnne meg a kerregés, akkor hagyd bekapcsolva éjszakára a gépet, reggelre biztos végez, ha meg emiatt túl melegedne, akkor kis idejig úgyis pihenteti magát.
-
Jujjjjj!
A milyen winchestert vegyek? topicba kellett volna feltenned ezt a kérdést! Véletlenül néztem be ide, remélem még nem vettél semmilyen HDD- t! Az AV-GP sorozat nem jó neked, itt a legtömörebb megfogalmazás a videostreamre kifejlesztett AV-GP HDD- ről.Inkább válassz valami ehhez hasonlót, ez a WD BLUE elég megbízhatónak számít.
-
_Sanci_
csendes tag
-
MaciG
addikt
válasz
gordonfreemN #1583 üzenetére
Értem. Akkor ez pl jó lenne? Meg az jó megoldás- e, hogy évente 1x beteszem pc-be akkor újraírom rajta az adatokat meg hozzáírom ami az 1 év alatt plusszban keletkezett.?
-
Brekkk
senior tag
Nekem egy Hitachi 5K3000 2 TB-os HDD kezd haldokolni 3 év után.
KB 360 nap üzemidő van benne.
A hétem megjött rá az első Bad Block, illetve IDLE módban elkezdett folyamatosan kerregni. Olyan mintha állandóan keresne valami adatot. Végig a HDD seek hangját hallom.
Valamit tuti csinál a meghajtó, mert melegebb is vagy 2 fokkal mint az ugyanilyen társa. A társával állandóan azonos hőmérsékletűek voltak a 3 év alatt.
Ki is vettem a gépből mert elviselhetetlen a hangja.
A gyári garija 3 hete járt le
Sentinel szerint 100/98-as.
Torrentre még tökéletes lenne, ha dolgozik szépen csendben teszi a dolgát, de addattárnak már nem való a hangja miatt. -
MaciG
addikt
válasz
gordonfreemN #1581 üzenetére
Értem. És hdd-k közül melyikek azok amik hosszú életűek?
Felhő se rossz csak eső is legyen belőle, mert elég szárazak a mezők.
-
-
MaciG
addikt
üdv.
Szerintetek min lenne célszerű hosszú távon adatokat (családi képek,stb) tárolni? Olyan "dolog" kellene aminek tényleg rendkívül hosszú az élettartama. A hdd erre jó megoldás? És ha igen milyen fajta? (Nagyjából 100GB adatról lenen szó)
-
yodee_
őstag
Üdv Mindenki!
Azért írok hogy kikérjem a véleményetek. Van itthon egy szerver gépem, ami állandóan megy. Ubuntu van rajta, FTP és Webszerver funkció mellett hálózati adattároló is. Jelenleg egy 2.5"-os WD vinyó van benne, 1 terás. Szerintetek mire számíthatok az élettartammal kapcsolatban? Tényleg egyfolytában megy. Eddig semmi probléma nem volt vele, most tart 270 nap bekapcsolva töltött időnél, mindössze 13 ki/bekapcsolási ciklussal.
Köszönöm
-
acelas
újonc
Előbb elfelejtettem megemlíteni, hogy soha nem csináltam teljes formázást.
-
acelas
újonc
Samsung HD321KJ ATA 320 Gb
2006-2007-ben vettem valamikor.
Halálra használtam. Erről a vinyóról megy minden. Rendszer játék film. Nem is volt mellette csak pár órákra másik vinyó. 7 éve folyamatosan megy a torrent egyszerre 8-10 fel/le, közben játszom.
2-6 havonta újratelepítem. Egyszer partícionáltam. 30 giga win7 nek 10 xp nek. maradék pedig minden másnak.
908 napot ment.
8791 ki-bekapcs.
Folyamatos hálópartik miatt állandó cipelés gyalog,BICIKLIVEL,autóval.
Nincs rajta hűtés. Max 51C°- volt. De tuti 45 fok volt akkor árnyékban egy durva garázsos hálóparty-n.XD De nehéz 37 főlé vinni.
Pár éve picit zörög. És mintha már lassabb lenne.
Pár éve nem akart bootolni a rendszer. akkor megráztam megütögettem egy PICIT. Azóta semmi baja.
Remélem következő vinyómmal is ekkora mázlim lessz. Most fogok venni egyet. -
justflash
aktív tag
válasz
McSzaby #1573 üzenetére
Nem csak a működési idő számít, hanem az indulások/leállások és az esetleges függő vagy rossz szektorok száma is.
Senki nem tudja megmondani hány napot fog még menni.
Ha úgy is cseréled nyomj rajta egy mélyformázást, rakd be egy windowsos gépbe, nézd meg Sentinellel (úgyis kérik a képet az aprón), és ha 100/100-as nyugodt szívvel add el.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
SMART-tal linuxon kilestem az adatokat a vinyómból. Teljesen rendben van, rendesen is működik, de azért gondolkozom, hogy lecserélem, mivel érdemes 3-4 évente lecserélni a fontosabb vinyókat.
Szóval kilestem a SMART-ból, hogy elvileg 14 273 órája megy a vinyó,ami 600 napot jelentene kb. (Ha jól számoltam...) A vinyó sosem volt terhelve, sosem volt magas hőmérsékleten járatva. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek meghatározható-e, hogy mennyit fog még menni hiba nélkül? Gondoltam eladom, de nem akarok senkit átvágni a vinyóval, hogy véletlen eldurran egy hét után..
-
G.I.JOE
senior tag
Hali!
Új vinyó vásárláskor szokás még teljes felület tesztet csinálni, vagy elég ha fut folyamatosan a HD Sentinel?
-
badamx2
csendes tag
-
Dictator^
veterán
Üdv.
Tudom nem egy mai darab IDE Hard Disk Drive Quantum Trailblazer 840AT TR84A011 02-D de miért kerül ennyibe ebayen?! -
tixem
addikt
Itt egy újabb Toshiba, okuljatok
nincs egy éves, ssd nélkül ment 2 partícióval: rendszer és tároló. Gáz
-
justflash
aktív tag
Beszállok én is:
Max 46 fok, átlag 27, túlélt egy tápzárlatot (alaplap-ram-vga kuka lett), és tökéletesen megy.
Samuból volt egy HD080HJ is 1200+ nappal, rengeteg hurcolás-átszerelés után is 100/100-as volt, pedig már a csavarmenetek is kikoptak az oldalából, 2éve adtam el és a mai napig működik.
A T400-amban a gyári 80gigás Toshiba 600 nap körül volt, 3évesen lett eladva, de ebből egy év Mongólia volt, hónapokig 55fok körüli hőfokon.
Van egy IBM Deskstar 40GV is, 2000nap körüli üzemidővel,a megérdemelt nyugdíját tölti a szekrényben, de mikor fél éve utoljára néztem 100/100 volt.
-
Bigeee
tag
Halihó,
Úgy látszik kifogtam a samsung HD501LJ egy véletlenül jól működő példányátKicsit sok a leállás de úgy tűnik nem zavarja. Jópár éve használom és csak 2éve nem rendszervinyó, leváltotta az ssd.
A munkahelyemen viszont ennek ellentétjeként ugyanez a HDD úgy döntött "megformázza" bakelitlemeznek a windowst
-
Zsolesz69
csendes tag
WD Velociraptor
A normál hdd-khez képest 2-szer gyorsabb 3 ms elérési idő, 10 ezres fordulatszám, mégis iszonyú halk, 100/120 mbit/sec írási/olvasási sebesség (ami csak a tányér belseje felé haladva csökken úgy 10 % ot) és 5 év teljeskörű gyártói garancia
2010 őszén vettem a leggyorsabb, 1 tányéros 80 gigás változatot, kemény 22 ezer ft-ért és volt, aki lehülyézett, mondván: miért nem 1 Terásat vettem ennyi pénzből? Nos, az idő engem igazolt: az ő 1 Terásaik már rég elpusztultak. Nekem a munkám miatt kellett egy iszonyú megbízható, teherbíró gyors vinyó.
2010 ősz óta megy nonstop, 24/7 ben, még nyáron sem ment 42 fok főlé, pedig nincs külön hűtése, talán fél évet állt összesen. Újratelepíteni is csak akkor kellett amikor az amúgy tökéletes xp-ről win7-re váltottam és megbízhatóság szempontjából jobbank láttam, ha nem frissítek, hanem új telepítést végzek.
cikk: http://prohardver.hu/teszt/wd_velociraptor_versus_4_db_ssd/nehany_ssd_es_a_wd_kisragadozoja.html
Rengeteg pénzt vesztettem volna egy folyton vacakoló HDD-vel, ez pedig csak megy zokszó nélkül és teszi a dolgát. És még több, mint 1,5 év garanciám van rá. Mindenképp jó választás volt, bár a vételárat 22 k akkor sokalltam. De ez a HDD-k csúcsragadozója...
-
Ledfold
tag
válasz
Bighlen #1558 üzenetére
Ahogy látom a teljes élettartam alatti max hőmérséklet 55 C volt (gondolom ez külső vinyó korában érhette el, mert elég gagyi háza volt), a mért pedig max 41 C. Szerintem kb. 30-40 C közt lehetett a normál hőmérséklet is. Ez csak saccolom mert nem volt folyamatosan monitorozva.
-
Ledfold
tag
Szerintetek az mitől lehet hogy a Samsung 200 Gb HD-m sokáig 98% kondicion volt. Kicsit lassabbnak tűnt a normálisnál. És nem futott le a rövid teszt, hanem kb. 50%-nál megmerevedett. Ezért külső vinyóként használtam USB-n. Nem volt más ezért most azt használom a gépembe kb. 8 hónapja. Jól működöt, de gondoltam ráengedem újra a Sentinelt hogy lássam romlott-e. És meglepődve tapasztaltam, hogy visszaállt a kondició 100%-ra. A rövid teszt is simán lefut, és nem jelez hibát. Hosszútesztet nincs energiám kivárni. Egyébként nem tapasztalok a működésében hibát csak érdekes.
Mi a véleményetek erről? -
CrAck69
senior tag
Srácok tudnátok ajánlani megbízható 3.5" hdd-t
kb 2-3 TB érdekelne, csak adattárolásra.
Van 2db 1TB WD black amin van hűtés csak hely nincs xD
olyan kellene amire nem kellene külön hűtő mert úgy már
szűkös lenne odabent a helyzet
Milyet érdemes venni manapság?
Ha rossz helyen járok átirányítanátok?
Köszi előre is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ukrajnai háború
- OLED TV topic
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Építő/felújító topik
- Jövőre ismét csak három Galaxy S csúcsmodell lesz?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest