- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6949 üzenetére
Így ránézésre rendben van, centerhez képest már túl jó is.
Ha a '80-as években, amikor a terv született, tudják a Videotonnál, hogy ezzel a hangszóróval ilyen hangsugárzó készíthető.
A HFM-nél ölni tudtak volna egy ilyen átvitelért.
A mélyközéppel párhuzamos RC tag felső-középtartományban mindenképp vág valamennyit, ha az ellenállás értékét csökkented, akkor meg vágási frekvencia alatt ráemel kicsit az alsó középtartományra.
Még annyit érdemes megnézni ilyenkor, hogy milyen egymáshoz képest a két hangszóró viselkedése keresztezés környékén. Mérsz egyet mindkettőről külön-külön, aztán egymásra teszed az LSPLab-ban. Jobbegérgomb, majd Multi-Graph.
A mélytartomány valószínűleg nem pont ilyen, mint a méréseden, inkább arra hasonlít, amit korábban linkeltem, 60 alatt esik, de nem drasztikusan, csak 12dB/oktáv meredekséggel. De sajnos kicsit zavarja a mérést mélyben az 50Hz-es brumm (ha még mindig jelen van).
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6943 üzenetére
Természetesen, csak mérésre a 22 mikro.
Időközben összeállítottam az általad javasolt váltót, valamint a magashoz az általam számolt harmadrendűt. Majd módosítgattam rajta, most így néz ki:
Tudom, hogy az imp. korrekció elvileg levenne középről, nekem mégis növelte a hangnyomást és kiegyenesítette azt a részt, akárcsak legutóbb. Értékét szintén mérést követően változtattam meg ennyire.Az átvitel így néz ki, 30 cm-ről mérve, vízszintesen a két hangszóró közt kb félúton, magasságban a magassal egy szinten (mértanilag):
1/12 normalizálással:
Valamint az imp. és fázis:
Fülre a zárt doboz ellenére 38 Hz-től megszólal, és 45 Hz-től szól is rendesen.
A 110 Hz-es kiemelés szerencsére eltűnt és nincsenek egyéb durva kiemelések/hiányok sem.Mi a véleményed róla, mennyire jó vagy rossz ez?
-
attisss66
csendes tag
válasz
shalafi66 #6947 üzenetére
oké. azt megkérdezhetem közben, hogy ha most, hogy izobarikusan van kapcsolva a két hangszóró, akkor az impedanciagörbéből ki lehet számolni, hogy mennyi lenne a zárt résznek, és a reflexrésznek az optimális belmérete, és a hozzávaló subcsőnek?
És ha nagyobb a zárt rész, és a reflexrész, mint kellene, akkor az hogyan befolyásolja a sub hangzását. -
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6938 üzenetére
Ez megnyugtat, ha minden fele lehet használható mérést elkövetni.
Viszont úgy érzem, még mindig nem sikerült elfogadható eredményt produkálnom. Vetnél rájuk egy pillantást?
Program az útmutatásaid alapján, hangfal a végleges helyén.
A magas elé raktam 22 uF-ot!Az 50 Hz az egyelőre marad..
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6937 üzenetére
Nem, mindenfelé mérek, fejlesztéskor pl. egy 20, vagy 30 m^2-es lakószobában, ott is áll ez a kijelentés.
Valószínűleg a környezetből szedi össze a zavart, arra kell vigyázni, hogy a kapszula háza biztonságosan legyen a testen (elvétve előfordul hogy a WM-61-eknél az alu házra vezető fóliacsík nem vezet jól), illetve másik lehetséges esély a javításra, hogy kettős árnyékolású madzagon vezeted a jelet, és csak a gép felöli oldalon legyen bekötve az árnyékolás, ne folyjon hangáram rajta.
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6936 üzenetére
Na de gondolom, te süketszobában vagy ahhoz hasonlóban mérsz. Vagy nem feltétlen?
Érdekes ez a brumm, talán ez lenne a földhurok. A mikrofon csatlakoztatásakor jön elő, és többszörösére erősödik, ha a mikrofont közel viszem valami fémtárgyhoz (legyen az áram alatt vagy leválasztva). Nem sikerült megszüntetnem.
Illetve egyedül az LCD monitor elé rakva a mikrofont szűnt meg a zavar.
Talán külön telep vagy még egy mikierősítő megoldaná.Sok minden jobban szereti az XP-t..csak én nem
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6935 üzenetére
Azért legyen a fehérzaj először, mert az teljes spektrumban azonos energiatartalmú, a log-os sweep pedig magasban csökken. Elvileg ettől még nem kellene a tiédhez hasonló problémáknak előjönni (nálam bármilyen mérőjellel azonos a mérési eredmény), de ha már ilyen a szinuszos mérés, akkor egyszerűbb kikerülni.
Másrészt zajjal könnyen lehet elemezni a hangszóró-hangsugárzó dinamikus viselkedését idő-energia szempontból (magyarul vízesés, angolul CSD cumulative sprectral decay diagrammal), és itt a kapuzással is lehet csökkenteni a reflexiók hatását, a mérésnek csak azt az időszeletét használjuk fel teljes egészében, ami nekünk lényeges. Szin. sweepnél ezek a hatások erősebben jelentkeznek.A brumm ha 50Hz valószínűleg földhurok, vagy földeletelnség, vagy a mikrofon kábele is szedhet fel brummot.
A Win 7 LSPlabbal elég nehezen működik együtt jól, úgy tapasztaltam (változott az op.rendszer hangkezelése is). Jobban szereti az XP-s környezetet ez a mérőprogram. Az ARTA-t szokták használni Win7 alatt inkább, bár van, hogy az sem működik tökéletesen.
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6933 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat.
Egy kérdésem van, miért fehér zajjal? Az nem igaz, hogy színuszál a reflekciók jobban kiszűrhetőek? (Egyébként azt vettem észre, fehérrel távolabbról is jobban hasonlít a mérés a közelire.)Windows 7-et használok, az általa javasolt hangkártya driverrel. Sajátjával nem lesz változás.
Sajnos van még egy 50 Hz-es brumm a mikrofonos mérésekben, megvizsgálom a noti tápját, hátha onnét jön. (Mini PC) -
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6931 üzenetére
Na nézzük. Szóval a tanácsaim ezek alapján:
Előszöris mérj inkább zajjal, ha a magas és középtartományban biztosra akarunk menni (és a váltózáshoz ez a fontosabb), akkor fehérrel. Mérőjel hosszának 65k elég.
A hardware fülön az advanced beállításoknál érdemes bekapcsolni a "Dont Select inputs" és a "Don't mute inputs" kapcsolókat, így az LspLab nem szól bele a hangkártya viselkedésébe, az érvényesül, amit a hangerőszabályzón beállítasz. És már csak az kell, hogy kiválaszd a megfelelő be- és kimeneti eszközt, azt, amin a mikrofon jelét behozod, és amelyikre az erősítő van csatlakoztatva.
A post process fülön érdemes kikapcsolni a simítást, ezt utólag is megteheted, egyenesíthetsz rajta, ha szükség van rá.
Egy kérdés a végére, milyen op. rendszert használsz?
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6929 üzenetére
Azt hiszem, a hangkártya analóg kimenetéve kavarhatott be.
Fényképeztem egy átvitelt, ez a digitális kimenetről vezérelt erősítő hangfal kimenete, a mikrofon bemenetre kötve. (WM61 komp. kikapcsolva.)
48 kHz-es mintavétellel és 20 kHz-es felső vizsgálattal is ilyen az átvitel.
[link] -
shalafi66
veterán
válasz
attisss66 #6925 üzenetére
Az ellenállás nem néz ki rosszul, a minihifit viszont nem hiszem el ebben a formában, 120 és 220 között nem kellene ilyen domborzatnak lennie, és a 15R fölötti impedanciaérték is elég furcsa. Mérés közben, ha hangszóróval dolgozol, érdemes nem mozgatni, nem zörögni, mert attól is lehetnek ezek a furcsaságok, esetleg a rossz érintkezés miatt.
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6928 üzenetére
Ez viszont nem normális így, 48-as mintavételnél is 22k a felső határ, akkor szokott magastartományban ilyen baleset történni, ha nem azonos mintavétellel dolgozik a program, és az olcsóbb hangkártya A/D része, aztán emiatt folyamatosan konvertálgatni kényszerül.
Alt+PrtScr-nel mentsd már le az LSPLab beállításokat (mind az 5 fület), hátha látok valami furcsaságot. -
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6919 üzenetére
Igazad van, mint mindig:
Hogyha csak 48 kHz-en dolgozik a rendszer, valamiért csak 15 kHz-ig megy el az LspLAB frekimenete..
Úgyhogy 96 kHz-re kell állítani a ki- és bemenetet is!
De ez nem elég, a vizsgálatot is jóval 20 kHz fölé kell tenni.
Nálam csak így volt hajlandó rendesen működni. -
-
pc-user
senior tag
Hangfalszövetet szeretnék beszerezni vhonnan régi, csöves rádióhoz. Véletlenül nem tudja valaki, hogy honnan tudnék ilyen anyagot keríteni?
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6917 üzenetére
Aki mikrofon átvitelével szenved!
A hiba bennem volt.. Nem állítottam át vezérlőpultban a mintavételezést, csak a programban, holott ez nem elég. Ki- és bemeneten is.
Így néz most ki. Melyik használatát javaslod, figyelembe véve a mikrofont (aminek csak 20 kHz-is van kompenzáló fájlja), illetve hogy az átvitelt szintén kompenzálja a program?Igen, érdekes ez a tekercs, nem így képzeltem volna el. Holott még tanultam is ezt..
-
-
shalafi66
veterán
válasz
pc-user #6913 üzenetére
Hát ezen én nem tudok sokat segíteni. A 6363 mélytartományban eleve kiemel 9-10dB-t, a doboz nagyjából határeset, nagyobb térfogatban 10 centis hangszóró nehezen képzelhető el, és olyan 100mm-es hangszórót, ami középtartományban is jó, viszont mélyben kivételes képességekkel bír sajnos nem tudok.
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6911 üzenetére
Amire jutottam: mindegy, milyen mintavételezést használok, ezért marad a 96 kHz/24 bit.
Az erősítés +30 dB-nél már kicsit szőrös lesz.
A mikrofon bemenet nem a legjobb, de szerencsére az LspLAB kompenzálja. (0,5 dB-es osztás!)Szintén LspLAB-ban mértem az átvitelt fehér zajjal, itt sokkal jobban kijönnek a hibák (erősítő kimenete a mikrofonra) és arra jutottam, hogy elegendő hangerő esetén +10 dB hibátlan erősítést produkál, de még a +20-al sincs különösebb baj.
Így jelenleg kézben tartva a hangszórót, a szoba más helyén, sikerült végre egymásra egészen hasonlító méréseket produkálni több távolságból
Kézből, mert jelenleg furnérozom a dobozt, az eltart egy ideig, így a kérdés-áradat szünetel
A mikrofon állvány talán megfelelő, elég nehéz a lába, illetve kivéve a csőből sem mér másképp:
(Ha a két tekercs egymáshoz képest azonos tekercselési iránnyal van, akkor szerintem nincs potenciál különbség, így talán nem viselkednek trafóként. Mindenesetre messze teszem egymástól, az a legjobb.)
-
pc-user
senior tag
válasz
shalafi66 #6908 üzenetére
A doboz mérete: 17 x 31 x 18 cm, felül van egy kb. 3 cm átmérőjű nyílás.
Lehet, hogy olyasmit várok a hangfalpártól, amire nem képes, csak gondoltam, megpróbálnám kihozni belőle, ami kihozható, pl. egy hangszóró-cserével.
Az RFT-nek (NDK) voltak kétutas hangfalai kb. ugyanilyen méretben és azokban teltebben szólt a basszus.
Egyébként Videoton RA 6363S erősítővel teszteltem.
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6909 üzenetére
Két csatornás mérésre akkor lehet esetleg szükség, ha a hangkártya/erősítő nem elég lineáris, és annak a hibáit kell az erősítő kimenetéről visszaosztott jellel kompenzálni. Erre többnyire nincs szükség, főleg akkor, ha mint rendszert nézzük, és az erősítő hibáit is látni szeretnénk.
Kalibrálni maximum a mikorfon komp. fájljával kell, de meg kéne nézni nálad is egy RMAA-s méréssel, hogy milyen módban működik legjobban a hangkártya, és azzal dolgozni tovább, a 15k-s felső határ nem valami biztató, utána valamiért esni kezd, ha jól látom.A 20 dB jó lenne, ha nem lenne tőle túl zajos, van az lsplab-ban egy spectrum analyzer nevű eszköz, azzal meg tudod nézni, mit történik, ha emeled az erősítést, sőt ha elindítasz mellé egy function generatort (egyszerűbben: jelgenerátor), akkor láthatod, hogy mennyi a hasznos jel a zajhoz képest, hibakeresésre viszonylag jók ezek az eszközök.
A két tekercs nem veszélytelen üzem, mert a légmagos tekercsekre nagy szórt tér jellemző, és ha kettő elég közel kerül egymáshoz, akkor képesek befolyásolni a tényleges induktivitást, magasabb frekvenciákon pedig kvázi trafóként is működnek.
Semmi különös nem lenne, rájönnél erre magadtól is.
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6907 üzenetére
Talán sikerülni fog, csak egy aprónak tűnő gond van:
mikor engedélyezem a 'Daul channel FFT'-t (márha szükség van rá), akkor a mérés teljesen lineáris lesz, csak egy vonal 16 dB-nél, egészen 30 kHz-ig.
Holott mikor a hangnyomás szinteket nézem, akkor a sztereó 1-1 mikrofon bemenete úgy mozog, ahogy jelet kap.
Kalibrációkat futattam a programban.A hangkártya egy alaplapi Realtek, nem hiszem hogy nagy gond lenne vele, erősítőről majdnem teljesen lineáris az átvitel úgy 15 kHz-ig. (A kimenet optikai, a mikrofon meg analóg ugye.)
Mikrofon erősítést tud +30 dB-ig, +20-ig úgy vettem észre, nem visz bele semmilyen torzítást.Hangzás szempontjából nem gond a két tekercs használata?
Mi lenne velem nélküled..
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6906 üzenetére
Akkor meg túl sokat simítasz rajta.
A mintavételezési frekvenciát és a a bitmélységet kell még megfelelő szintre állítani, esetleg az FFT kapun módosítani, az LSPLabnál más beállítás nincs amin változtatni kéne. A többi része hardveres, valami miatt túl nagy az alapzaj, és túl alacsony a mikrofonból érkező hasznos mérőjel, előerősítő valószínűleg kellene hozzá, bár nem tudom, milyen a hangkártya.
A két tekercs ilyen alacsony DC ellenállással jó végülis, a fehérváriaknál is maximum egy 470-560uH-s tekercset lehetne 700-820-assá változtatni egy ferrit maggal, akkor is 0,5 körüli DC ellenállásra lehetne számítani.
Ui: egy b-reflex fronthoz jobb ez az erősebb indukciójú mágneskör, a zárt dobozt jobban kedveli az alapváltozat a gyengébb elektromos paraméterek miatt. Viszont ha 100Hz körül van valami zavaró rezonancia, akkor a kompenzált mágneskör elvileg abból is lefarag valamennyit.
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6904 üzenetére
Nem baj, center, majd a frontokba rendes megy...
A program az egy igaz kínzás.
Felbontásban az eddigi 92 / oktávot maximum 192-re tudtam venni, remélem ez elég.
Merre kellene keresgélni a beállítások közt? Nem a szoba/hangkártya az oka a nem jó mérésnek?Ezt a 110 Hz-et közelről hallgattam, a dobozból jött, freki generátorral mentem szépen végig. Attól még a szoba emel ki?
Ebben a tekercsben biztos vagy?
Mert ami van, az 1 mm-es drótból van, az ellenállása darabonként 0,2-0,25 Ohm.
Amit találtam elérhető áron, az vagy 950 uH és 1 mm, ami már nagyobb ellenállású lesz, vagy 820 uH és 0,8 mm, ami elvileg 0,64 Ohm, szintén több. -
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6903 üzenetére
Az ellenmágnes miatt ugyan érzékenyebb, de mélytartományban rosszabb, és középen többet emel ki.
A mérésekkel két alapvető probléma van, az egyik, hogy nagyon gyenge a felbontás, főleg magastartományban. Illetve elveszik a hasznos jel a zajban, még körül kéne nézni a beállításoknál, mert valami (és nem is egyvalami) nem stimmel. Legfeljebb trendjében hasonlít a valós helyzetre.
A távolról látható kiemeléseket a szoba-elhelyezés-mérési pozíció adja hozzá a mélytartományhoz, azon a doboz csillapításával már keveset tudsz alakítani.
Én úgy látom, 1000-2500 között nem növelni, inkább csökkenteni kellene.
Ha a mélyközép előtti szűrőből kihagyod a párhuzamos kondenzátort+ellenállást az is segíthet valamennyit, vagy egy nagyobb induktivitású soros tekercs. A két kisebb értékű soros kapcsolása csak kipróbálásnak jó maximum, mert a nagyobb, kétszer akkora DC ellenállás látszólag megváltoztatja a hangszóró T-S paramétereit, és kicsit kiemel mélyben.
-
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #6902 üzenetére
A mérések olyanok, amilyenek, remélhetőleg benne lesz minden szükséges adat.
Az átlagos WM-61 mikrofonok kompenzációja bele van számolva.
Felső tartományban a hangkártyával lesz a probléma, úgy sejtem.
780 uHenry-s tekercset úgy hoztam ki, hogy két darab 390-est kötöttem sorba.Sajnos nekem itt már sok az adat. Lennél szíves átnézni ezeket, és javasolni hozzá váltót?
Illetve mennyire hiteles a mérésem, mely részét szabad komolyan venni? Mert fülre nem szívesen csinálnék váltót.Hát, hogy miből van a hangszóró, az jó kérdés. Telefonon azt mondták, hogy ez tulajdonságaiban ugyan az, mint a normál, csak érzékenyebb a segédmágnes miatt.
A doboz kb 16 literes zárt, egy olyan nagy lap vatelint, ami a H2000-nél kapható, azt beleraktam, de lehet sok, mert fülre 110 Hz-nél kiemel.Ami érdekes, hogy a mélyhsz imp. korrekciója kiegyenesítette az átvitelt, 1000-2500 Hz között növelte a hangnyomást, felette egy darabig pedig csökkentette a kinyúlást. A kondenzátort és az ellenállást is azért növeltem meg, mert úgy jobb lett.
-
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #6896 üzenetére
Már csak egy apró részlet hiányzik a teljes képhez, amit szerintem írtam már, és amivel minden váltózást kezdeni kell, a hangszórók átvitele külön-külön váltóval, illetve anélkül a dobozban.
Ezek a képletekből számolt elektromosan azonos frekvencián keresztező szűrők szerintem működésképtelenek, mivel nincsenek hozzászámolva a hangszórók akusztikus tulajdonságai.
A 680-820uH közötti soros induktivitás szerintem jó kiindulási alap, azzal valóban 3000Hz körül lehet a × frekvencia, csak a magashangszórót kell hozzáigazítani. Az imp. kompenzálás feszgenerátoros erősítőknél annyira nem hasznos dolog, hogy feláldozzuk érte a középtartomány átvitelét, inkább kisebb értékű kondenzátorra és kisebb ellenállásra lesz szükség, (10R + 6,8u) körül.
Ui: aki a habszél meg a kosár látképén akadozik, az szerintem hozzád képest is jóval kevesebbet tud. Bár azért érdemes lenne tudni, hogy ez konkrétan melyik változat, mert nem teljesen mindegy, hogy milyen lágyrészekkel szerelik a hangszórót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest