Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #36164 üzenetére
"Ez a hozzászólás mennyiben tartozik a "házi hangfalépítéshez"?
Említette itt valaki, hogy ilyet akar készíteni?"
Minden elméleti segítség hozzá tartozik."Hogy jön ide a hozzászólás mennyiség, nem már!"
Öööö, talán úgy, hogy aktívan vettem részt a topik életében, és több ezer alkalommal segítettem másoknak? Szóval tudom, hogy mikben kellett a segítség.
Az átlagos és leggyakrabban előforduló verzió, hogy valaki építeni akar már meglévő/olcsó hangszórókból, erős költségkorláttal. Néha még annyira nehezített a pálya, hogy egy árva gyártói/forgalmazói mérés sincs, csak saccolni kell, és valamennyire összelapátolni egybe az egészet, korábbi tapasztalatok alapján.
Az utóbbi időben ebbe a körbe jöttek be a hordozható(bb) vagy DiY BT hangsugárzók is.Második ritkább verzió, amikor sikerül nulláról elindítani a projektet, tudunk segíteni hangszóróválasztásban, doboztervben, esetleg próbáljuk rávenni bármilyen elektroakusztikai mérésre, legalább a könnyített elméleti anyagok elolvasására azt, aki kérdezett. Ehhez a típushoz tartozik a netes, mások által megosztott terv másolása is.
Harmadik, legritkább eset, amikor eleve valamilyen elméleti kérdése van az ide tévedőnek. Esetleg előismerete is van a témáról.
Futottak még kategóriában előfordul hibás hangszóró helyettesítése, hangváltó javítás, visszarajzolás, kész/gyári hangsugárzó javítása, kábeles, alkatrészes, stb kérdés.
És ezzel nagyjából lefedtük a topik tevékenységének több, mint 90%-át. A fentiek egyikéhez sem feltétlenül kell meghallgatásos tapasztalat, random hangszórónál nem segít, úgysem hallottad, gyári hangsugárzónál fölösleges, ott az eredeti, vagy azt közelítő állapot a cél, elméleti kérdésben nem segít, de ettől függetlenül miért ne lehetne hozzáfűzni bármihez is, csak azért ne arra alapozva vonja kétségbe valaki az elméleti rész működését, mert az már egy picit kellemetlen...
"Nem tudom neked mit jelent a "pontos, de a 100% pontos ismeret egyáltalán nem szükséges, ( pl. nekem tök mindegy hogyan épül fel egy hangszóró, a paraméterei és az általa elérhető legjobb hang a fontos )."
Összefüggésekről van szó, és a teljes képet kell átlátni. Alapvetően nincs elérhető legjobb hang, adott felhasználási célok vannak, és azokat jól közelítő megoldások."Az ehhez kapcsolódó hangváltó tervezéshez sem kell műszaki egyetemi végzettség gondolom elismered?"
De, a hangsugárzó- és hangváltótervezéshez, minimum az a tudás kell, amit a BME villamosmérnök msc, hang- és stúdiótechnika mellékspecializáción kapsz műszaki akusztika tárgyból. És az még talán nem is elég kiegészítések nélkül. Szóval utána még elszórakozol vele egy intenzív félévet-évet minimum, mire összeszeded amit tudnod kell."Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy senki ne kezdjen neki, mert úgyis csalódás lesz a vége?"
Nem, dehogy. Ne kezdjen alapvető hülyeségekbe. Ha jót akar. Vagy kezdjen, ha kísérletezni szeretne. Csak jó eredményre nem biztos, hogy számítani kell. Legfeljebb, a kísérlet sikerül, de a hangsugárzó nem lett jó.
Illetve ne riadjon meg, ha valamire az a válasz, hogy meg kell tanulni dolgokat hozzá, és nem lesz gyors/egyszerű."a diy nem feltétlen a szegény emberek játéka ez is igaz szerintem"
Sokkal olcsóbb, egy jól kiválasztott használt hangsugárzót megvenni. Még akár DiY célokra, átalakításra is, mint új dobozzal hangszórókkal nekikezdeni."Neked van ilyen projekted amit megosztanál?"
Erre már válaszoltam. Amúgy az fb oldalomon van, amit csinálok, elég ritkásan feltöltögetve. Túl sok energia mindent közzétenni.
"Szerintem sokan szívesen látnák, lehet el is mennének meghallgatni!"
Jézusom, ez tök ijesztő, xD ide aztán ne jöjjenek meghallgatni, főleg sokan. Nem akarok random embereknek mutogatni elektroakusztikai cuccokat. Nem vagyok eladó, boltos, stb. Bocs a szmájliért, de tényleg röhögök."Ezért kellenének a pozitív példák, a már megvalósított és esetleg fórum tagok által is meghallgatott projektek, ami által az arra kedvet kapó user már jó eséllyel csalódás mentesen készítheti ( készíttetheti ) el!"
Alapvetően ez a mutogatós, galéria szerű dolog nem feltétlenül ide való szerintem. Bár lehet helye, de hát, hogy ez mennyire segít... kb. mint a fórumtagok meghallgatása. Én nem érzem audio szuperhősnek magam, hogy az ajánlásaim alapján bárki elkezdjen hangsugárzót építeni. Szerintem nem kell senkit rábeszélni a tevékenységre. Ha akarja, csinálja.
Ennek az egésznek inkább személyes oldalon, Logout blogban van a jobb helye, ott nem süllyed el, és a nem várt kritikák is jobban elkerülnek, mint egy teljesen nyilvános fórumtopikban. Szóval, ha szeretnéd, csináld, senki nem akadályoz meg benne szerintem.
Namost olyan, hogy csalódásmentes projekt nincs. Főleg nem meghallgatás alapján. A normális esetekben a környezethez, meghajtáshoz, felhasználói igényekhez igazítjuk/tervezzük a hangsugárzót (vagy ha ezek nem megfelelőek, akkor először ezeken változtatunk). Akkor talán azt lehet kapni, amit vársz, de így egy véletlenszerű, másnál, ki tudja milyen körülmények között meghallgatott hangsugárzót csalódásmentesnek beállítani, hát, nagyon bátor dolog.#36166bkercso
Általában ez történik.#36165Donki Hóte
"Persze ha az cél, hogy saját kezével hozzon létre valamit, ami nem szól rosszabbul, mint Genius kis hangfal"
Ilyet mondjuk könnyű összehozni. De erre meg ott van a használt, tűrhető/jó elemekből épült hangsugárzó is. És erős konkurencia. Pl. van egy jó időszakból, igényes lágyrészekből felépített német hangszórókészletes hangsugárzópár, tegyük fel 25 000-30 000,- HUF-ért. Ha te veszel, ezektől a hangszóróktól sokkal gyengébb, SB Acoustics alsó kategóriájában lévő mélyközepeket és magasakat, már elérted, sőt kb. megdupláztad ezt az árat, és még nincs faanyagod, hangváltód, egy percet nem dolgoztál vele.[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat 1 Gbit felett?
- Sweet.tv - internetes TV
- PlayStation 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- EAFC 25
- Silent Hill 2 Remake - Túl a 2 millión, napokon belül jön a rajongói szinkron
- Filmvilág
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- AORUS Z370, i7-8700K, GTX 1660 GAMING 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD, MasterLiquid ML240L RGB
- ROG STRIX B450-F GAMING, Ryzen 7 2700X, GTX 1660 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD
- AORUS B550M, Ryzen 7 3700X, GTX 1080 TI 11GB, 32GB 3200Mhz, 512GB NVMe SSD, NZXT Kraken X62
- Ej-ha Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB /256GB FHD IPS
- Bontatlan Új Lenovo ThinkPad X13 G3 13.3" -50% AMD Ryzen 5 Pro 6650U Hexa-core 16GB 256GB WQXGA FHD+
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest