Hirdetés
- SSD kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30797 üzenetére
26R672 - gyártói ajánlás 35 liter zárt.
T-S paraméterekkel számolva Qtc=0,707-el 82 liter adódik (f3=36Hz). Ha 35 literrel számolom, akkor Qtc= 0,96 (f3=39Hz)
Kezdem elveszteni a fonalat, a mély hangszórónak nem jobb, ha a zárt dobozzal számolt jósága Qtc 0,6-0,7 tartományba esik? vagyis nagyobb a doboz a 0,707-esnél.
Illetve a középhangszórónak nem ideálisabb ha Qtc 0,7-0,9 közé esik zárt dobozban? Azaz itt kisebb a doboz térfogat, mint kompromisszumos 0,707-el lenne?
Ez alapján terveztem az SBA-761 projektemet. -
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #30798 üzenetére
Pedig ez nagyon egyszerű, csoda, hogy nem jött rá senki még.
A felhasználással megegyező szögben.
Két mélyközéppel kétszer akkora terhelhetőséget kapsz, és az érzékenység is emelhető, nagyjából +3dB-vel.
A 2,5 út azért fontos, hogy jól szóljon, 2 utasként nem lehet igazán szép középtartományt csinálni a hangszórók közötti távolság miatt. Esetleg a szimmetrikus felépítés segíthet valamennyire kétutasnak maradni, de az sem tökéletes megoldás. Persze a 2,5-es váltás bármikor később is kialakítható.Az elképzelés jó váltással kapcsolatban, és valószínűleg megúszod egy elsőrendű szűréssel.
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #30792 üzenetére
Köszönöm a megerősítést és az ajánlásokat. Már tényleg nem tudtam mit lehetne másként csinálni a méréseknél. Pontosabban egy valami eszembe jutott. Megoszlanak a vélemények ugyan de, hogy „álljon” a hangszóró mérés közben? Valaki az asztalon méri, valaki lógatja, valaki csak úgy élére állítva fogja az asztalon…....
Átnéztem az ajánlott hangszórókat. Mivel dupla áron vannak, a 18W/8531 meg 4x-es, plusz a drágább magas, már ingerküszöbön túl van (főleg a mamáén).
Inkább két 8424+BC25, mennyit lehetne vele nyerni? A kettő együtt mondjuk, mint az ajánlottak valamelyike? (gondolom párhuzamosan kötve) A 2.5-ről ha csak nem a terhelhetőség miatt fontos egyenlőre nem bonyolítanám.A külön dobozon, és valahogy egymáson, már gondolkozom egy ideje, de még használható elképzelésem nincs. Lehet, marad az egy doboz.
A váltásokat tekintve az volt a koncepcióm, hogy NR809 80Hz-nél vág. 2 mély kimenet
->Yamaha->2 NRX. És csak a közép+magas váltásokat passzív váltóval. A 3 utas funkcióra is volt elképzelésem, de most örülnék, ha legalább ez összeállna. Legalább fejben.
És még egyszer köszi a tanácsokat. -
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30796 üzenetére
A cikk nagyrészt csacsiság. A fogalmakat is rosszul használja, nem érti a T-S modellt.
Mert csodák nincsenek, mindig a T-S arány dönti el, hogy egy hangszóró hogyan működik egy adott dobozban.
Ugyan van egy irányvonal, ami előnyben részesíti jelenleg a b-reflex dobozos felhasználást, de egyrészt, bármelyikből tudok zárt dobozosat csinálni pillanatok alatt, másrészt, a hangszórók nem mindig olyanok mint az adatlapokon, és sokszor pont akkora különbség van a valós megvásárolható példány, meg a gyártó adatai között, ami alkalmassá teszi a hangszórót zárt dobozos felhasználásra (pl. SEAS L22).
Szóval ez vaklárma. Csak érteni kell, hogy mit és miért, és hogyan akarsz csinálni.
Harmadrészt pedig lehet normális hangolású b-reflex dobozokat is készíteni, amik jól fognak működni.
Kiváló zárt dobozos arányok: [link] [link] -
szazbolha
addikt
Egy érdekes cikk arról, hogy a mostanában gyártott mélyhangszórók nem is igazán zárt dobozba valók: [link]
Azért én még próbálkozom.... -
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #30794 üzenetére
Vannak nehezen kezelhető típusaik is. De a 170mm-es hangszóróik, amiket ajánlani szoktam, jók. Nem tudom melyiket nézted. A 18W8424 biztosan jó, a 18W8535 is, a 22-es Discovery is jól kezelhető. Sok sok jó hangszóró van a kínálatukban. És olyan megoldásokat használnak, amik az SB-nél nincsenek, nem lehetnek, mert ScanSpeak által fizetett oltalom alatt állnak.
Az alsó középtartomány egy SS hangszórónál szinte biztosan mindig tisztább, mint egy SB-nél.
A classic mélyközepek azok, amik nem annyira jók, meg az alumembránosak.Egyébként az SB mélyközepeket ugyanazok tervezték, akik az újabb ScanSpeak darabokat.
És nyilván nem is akartak, de szabadalmi védelmek miatt nem is tudtak ugyanolyan jót csinálni, mint az SS-nél.
A Videoton meg a H2000 két külön dolog, össze sem hasonlítható néha.
Amiket én csinálok, az meg egy harmadik.
Megint teljesen más.
-
Mikisys
őstag
válasz
shalafi66 #30790 üzenetére
Köszönöm, így jobban látszik a hepe-hupa, mindkét mérésből.
A ScanSpeak tetszik, némelyik, - de némelyik átvitele nem tetszik, sőt, csúnya(akár az SB, akár a VT(H2000) hangszórókhoz képest), az egyéb adatokkal együtt. Másképp mérnek, vagy pár adatot más előírások szerint adnak meg.
(Az áraikkal el vannak szállva kissé, persze a Dán jólétet finanszírozni kell valamiből.)
Üdv! -
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #30778 üzenetére
Nyugodj meg, valószínűleg jók a méréseid.
Én is hasonlókat mértem. És mások is. Egy bejáratás közelebb visz az adatlaphoz, de például az SB mélynél nem lesz meg az eredeti T-S arány, az már most látszik.
A 18W-s 80Hz-es váltás lehetősége doboz- és terhelhetőségfüggő. Kb. 20 literes b-reflex dobozban lesz 50Hz körüli alsó határfrekvenciád, azzal talán meg tudnád oldani, viszont a terhelhetőség így csak kb. 50W névleges lenne.
A BC25-öt lecserélni csak akkor lenne értelme, ha a kicsi 18W helyett mást választanál. Ennek a mélyközépnek szép, és viszonylag tiszta a középtartománya, szóval nem kell mellé jobb magas a BC-nél.
Másik mélyközép lehetőségek: SEAS U18, NE180W, 18W/8531
Az NE180W-hez jobb magas kell mindenképp, ez a 810921, vagy D2905/930000, utóbbi nagy terhelhetőségű is. A másik két mélyközéphez (szeletelt és U18) rendben van a DX25 is már.A centerhez nem kell két db mélyközép a fektetett MTM nem szól jól. Inkább a frontokhoz kellene kettő, és akkor lehetne 2,5 útban, nagyobb terhelhetőséget kihozni a 18W8424-ekből.
(#30784) Predator.3
A mélyhangszórós dobozokat külön is megépítheted, és azokra rá lehet tenni valamilyen elválasztással a szélessávban működő hangsugárzókat. Talán így stabilabb dobozokat kapsz, mint egyben háromutasnak összerakva. De a te ötleted is működőképes. Csak a váltásokat rendesen ki kellene dolgozni (így akkor duplán, mindkét verzióra), mert egyébként nem szólnak jól majd.(#30779) szazbolha
Én tudom.Mindig írom, hogy vannak eltérések.
Főleg T-S-ben. Szerintem pont eleget lehetett olvasni.
Csak azért tűnik furcsának, mert nem látod az összefüggéseket.
(#30780) kammerer
Nem lehetnek rosszak a számok. A következtetésed rossz. Egy fs mérést alapból lehetetlen elrontani például.(#30786) szazbolha
SB23NBACS45 49 Hz
Ez nem fog összejönni.A csillapítóanyag típusa lényegtelen alsó határfrekvencia szempontjából, pont ugyanannyi lesz műanyag vattával, mint kártolt gyapjúval csillapítva, nagyjából 60Hz-es f3 pontot fogsz kapni. Anélkül 55. Esetleg. De 49 nem lesz.
Ahogy írtam neked, hónapokkal ezelőtt, kisebb helyiségben, egyenletesebb mélytartományt hoz a zárt dobozos 50Hz körüli alsó határ, mint egy 40Hz-es b-reflex. Nyilvánvalóan.
A 40Hz alatti f3 ponthoz nagy méretű hangszóró kell, és nem biztos, hogy szükség van rá.
-
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #30782 üzenetére
Igen, a gyári mérés felbontása kisebb, és rosszabb maga a mérés is, jóval több benne a hiba.
Az "írtózatos" nem egy műszaki paraméter, hangszóróval kapcsolatban semmit nem jelent.
A valóság az, hogy adatlaphoz képest 3-6dB-t tér el a rezonanciáknál, ami nagyon sok, és nem is hasonlít sem frekvenciában, sem hangnyomásban a gyártó méréseihez.
Egymásra tettem neked, így jobban látod.
Ne várj az én gyártásomra, azt nem tudom megmondani, hogy mikor lesz szabad kapacitás. A következő hónapig le van kötve, amit csinálni tudok. És már decemberben szóltak, hogy nekik kell 10 pár 17N558A.A ScanSpeak hangszóróknak általában szép a középtartománya.
Azokat bátran merem ajánlani.
(#30789) topaz45
Kell egy nap, amikor ráérsz. Alkatrészt venni csak utólag kell, amikor már kész a kapcsolás. Valahogy el kell juttatni hozzám legalább egy dobozt, és egy pár hangszórót, de az sem baj, ha mindekttőt. -
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #30674 üzenetére
Összefoglalom mi történt az elmúlt 10 napban az SBA-761 projektemmel.
- megérkezett minden hangszóró
- kiválasztottam az előlap dizájnt: 1-es. szimmetrikus, csapot élek fent és oldalt
- az előlapot nem tudtam legyártani házi módszerekkel
- építettem egy elődmodellt DT-300 + WG-300-al (aszimetrikus TM+W)
- kipofoztam a MOS.5 autóhangszórós hangfalamat is. TMM+WW kiosztásbanSzóval 2 réteg 22-es MDF él lecsapásait nem tudtam kivitelezni szépen, ezért szakembert kell ezzel megbízzak. (ez legalább + 10eFt költség + 2 hét csúszás)
Rendelkezésemre áll 2 referencia és 2 általam barkácsolt hangfal, amelyeknél az SBA-761-nek jobbnak kell lennie. Ez a minimum elvárás.
Most ezeket hallgatom váltogatva. Nekem legszebben a 4 db olcsó 13cm-s hangszórókból épített TM+MW tetszik, tiszta, kiváló ének és beszédhang, részletező közép és (talán kevés, de néha be-szisszenő) magas. Mély alig van (70-80 Hz?), ez korábban nem zavart, de most ott van mellette egy szintén gagyi hangszórókból épített zárt láda és nagyon kellemes ahogy mélyben aláfest, és az oda való hangszerek vagy hangok a helyükön és megfelelő hangnyomással szólalnak meg. Szóval lehet mégis kell nekem a mély szekció, csak nem úgy ahogy eddig.Ebben van a DT+WG-300. Számomra eddig kezelhetetlen a 2-4Khz közötti kiemelése, és nem érzem sokkal szebbnek a hangját a WaveGuiddal, mint egy mezei és nem túl érzékeny SB26ADC-nek, amit sokkal-sokkal könnyebb váltani.
Eddig csak reflex hangfalaim voltak (tálán régen valami zárt videoton) , illetve épített/vásárolt mélynyomók, de most hogy, megépítettem az első "jól" méretezett zárt dobozomat, a mélynek külön térfogattal, döntött oldalakkal, elkötelezett lettem a nagy méretű zárt dobozok irányába.
Nincs "drága" morajlás.... tiszta lett a mély is, bár kétségtelen nem ablakrengető, nem érezni belül, de f3=55 Hz-nél is kellemes szól.Szóval kíváncsi leszek az SB23NBAC-ra, amivel elméleti 49 Hz-ig tudok lemenni. 30 literes térfogattal + akusztikai csillapítással. (kártolt gyapjú)
Most keresek olyan mély sugárzót (későbbi projektekhez), ami szintén tisztán/pontosan szól, könnyű váltani és nem kell túl nagy doboz.
Jó lenne zárt dobozzal az f3=40Hz alá menni Azt gondolom az fs-nek minél alacsonyabbnak kel lennie, a QTS-nek 0,4 de inkább 0,5 felettinek és Vas 150 alattinak mivel nem szeretnék 80 liternél nagyobb zárt dobozt építeni.
A megcélzott Qtc 0,6-0,65 között, de lehet nem ez a legideálisabb érték zárt mély ládára. -
Mikisys
őstag
válasz
Predator.3 #30784 üzenetére
Én nem keverném a bulihangsugárzót a házi-mozi rendszerrel, vagy sztereo-zenehallgatási rendszerrel.
Mindenki maga dönti el, hogy mit vesz, vagy csinál, a többi csak terelés.Üdv!
-
Predator.3
csendes tag
válasz
Mikisys #30783 üzenetére
Igen, én is ezen gondolkodom. És a 80Hz is THX ajánlás nem magamtól találtam ki.
Mind egyforma 2-utas lenne, gondolok itt űrmérték, hangszóró elhelyezés, stb. csak a két első bent van a mély "dobozában". Egyfajta multi hangsugárzókat képzelek el frontnak. Rendszerben, vagyis a helyükön bekötve, itt is 80 Hz lenne a közép+magas (front) mint mindenhol.
A 2 NRX pedig kap egy külön erősítést Yamahától mint aktiv sub. Ha máshol lenne rájuk szükség pl. buli. akkor 3-utas konstrukcióban üzemelne 300-3000 körüli váltással.Vagy nagyon beteg ötlet?
-
Mikisys
őstag
válasz
Predator.3 #30776 üzenetére
Házi-mozi hangrendszerhez ajánlott az azonos méretű, tudású és kivitelű hangsugárzók, hogy stabil, egyenletes legyen a Front-színpad(kép) hangzása, valamint a Surround-csatorna hangja se legyen nagyon eltérő a többitől, mert akkor felborul a hangzás egyensúlya.
Ha a Dolby, DTS, és a THX - vonatkozó ajánlásait elolvasod, ez benne van, tehát érdemes ezt alap-feltételként kezelni.
Sok sikert!Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz
shalafi66 #30764 üzenetére
A két diagramnak nem azonos a felbontása és nem olyan írtózatos, ha összevetjük, mint ahogy írod. Nem Te mérted egyiket sem.
Kár, hogy a jobbak ma, most, meg sokáig még nem elérhetők, az a három pedig, ami kellett volna, - nagyon sokat vártam rájuk, az a hajó elment.
Folytatom a keresést, hátha....Üdv!
-
Predator.3
csendes tag
-
törölt tag
válasz
Tényleg elég vad számok néhol. Nem érdemes helyesnek elfogadni őket.
-
szazbolha
addikt
válasz
Hát nem tudom... Qts-nél 0.38 helyett 0.64 az nagyon más.
Ráadásul nem is gagyi gyártó nem is gagyi hangszóró. -
Predator.3
csendes tag
-
szazbolha
addikt
válasz
Predator.3 #30776 üzenetére
Ezeket mivel mérted és hogyan?
Én gyanakodnék, ha a gyári fs=49 helyett 61 Hz jön ki, az több mint 20% eltérés.
"Vas" úgy szintén, de legdurvábban a Qts különbözik, mintha más hangszórót mértél volna. -
Predator.3
csendes tag
Üdv!
Ismét itt. Az időm csak nem engedi, hogy normálisan haladjon a project, de néhány kérdés azért mindig akad.
T/S paramétereket mértem. Ami nem pontos, mert csak becsült űrmértékekkel számoltam,
de biztos közelebb a valósághoz, mint a gyári adat. Természetesen, ha lesz egy kis időm, pontosítani fogom, hátha mást is érdekel.
18W4424G: [kép]
SB34NRX75-6: [kép]
Mivel házimozi rendszer a cél (olyan frontokkal amin lehet zenét is halgatni), amihez ajánlott azonos hangszóró készlet használata, ezért elgondolkodtam és elbizonytalanodtam.
Kezdeteknél gondoltam összerakom a két 3-utas frontot, aztán az ezekben használt 18W és BC25- ből 2 utasokat a többinek. Centernek 2db 18W8424 + a BC25.
Nos, az elképzelés, hogy a center és a surround jó lenne ha 80Hz-ig le tudna menni.Kérdés:
1.Jól gondolom, hogy a 18W ezt nem fogja bírni? Mert az adatok alapján ha 150 Hz alá engedem, akkor szét fogom szaggatni őket egy hangosabb mozizás alkalmával.
2.Mivel rendelnem kell hangszórókat (hogy még „idén” megérkezzenek) legyen-e BC25 helyett DX25TG, akkora felára nincs, hogy nagyon át keljen gondolnom.
(ekkor lesz 2 nagyon keveset használt BC25 eladó)
3.Ha nem 18W akkor mi?
(ez esetben BC25 esete, ha tartom az egyforma hangszóró készlet elméletet)Bocs, hogy mindig csak „beugrok” de talán ez már változni fog.
Következő már tényleg a frontok doboz tervezése lesz.
A rendszerben még annyi változott, hogy Yamaha RXV-365 helyett Onkyo Tx-NR809.
Előre is köszönöm az észrevételeket, ötleteket. -
Mikisys
őstag
válasz
shalafi66 #30764 üzenetére
Szóval, ne higgyek senkinek sem. Neked sem, mert nem mondasz igazat! Kerülgeted mint a macska a forró kását!
Hazug állat mindegyik gyártó, a kifésült átviteleiket nem is szólva, amik egyenesek mint a berceli dombság, messziről nézve.
Maradok akkor a jól bevált ősrégi választási módszeremnél. Az még nem hagyott cserben.Üdv!
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30765 üzenetére
Pedig nagyon jól látszik. Nincs mit nem érteni.
Több dologra kell figyelni. Egyrészt, a hangszórók nem mindig olyanok, mint az adatlapon, ez a ScanSpeak általában sokkal egyenletesebb a valóságban. Az SB-k meg átlagosan rosszabbak mindig, mint amit a mérésük mutat.
Az SS 15W +-1dB-en belül marad kb 5kHz-ig, az SB itt már túl van +3 emelésen, majd -4 esésen.A ScanSpeak kiemelése eleve csak +5dB az adatlapon, de a valóságban még ennyire sem agresszív és és rezonáns, kb. +3-4dB-t emel rá, és magasabb frekvencián, nem 6 hanem 7 kHz-nél. Könnyen, egyszerűen kezelhető.
Az SB-nél is 5kHz-en indul a kiemelés, tehát hiába magasabb a legnagyobb berezgés frekvenciája (10kHz), ez semmit nem segít, mert ugyanúgy már 5 körül elkezdődnek a gondok. Csúcsban +14dB a rezonancia, de 7kHz-nél is, ahol a ScanSpeak már eléri a maximumot, +9dB-nél jár az SB. Szóval... Nem is értem a kérdést. Egyértelműen a 15W a jobb megoldás.Illetve, ha én csináltam volna, biztosan módosítok a hangszórón is picit, és elintézem, hogy még ettől is kevesebb zavaró tényező legyen.
A határfrekvencia nem az, amire gondolsz és amire használod a fogalmat. Ez a felhasználási tartomány lehetne, amit általában kötelezően ajánlott adatlapon feltüntetni, de ennek csak terhelhetőség mérésnél van jelentősége, mert a mélytartományt úgy vágjuk, ahogy paramétereztük a Frequency range adatsorban.
A magasabb frekvenciára, tulajdonképp akármit írhatunk, amíg belefér a szabvány nagyon megengedő rendelkezéseibe.
-
shalafi66
veterán
válasz
topaz45 #30768 üzenetére
Kár. Sokkal jobb lett volna az én ötletem, és árban ugyanannyi.
Nem szabad ilyen gyorsan dönteni. Gondosan meg kell vizsgálni a lehetőségeket.
Gondolom a Denon átlag félvezetős, AB osztály.
(#30766) weiss
Nincsenek nagy lehetőségek benne.Ha kevesled a mélyeket, kell egy aktív mély a rendszerbe.
Vagy olcsó 2.1 ezek helyett. Annyiért, amennyibe két rendes mélyközép kerül, már kapsz használtan kb.
-
-
Sziasztok, nagyon láma kérdés. Van egy Surf sound 120 /a.k.a. noname/ PC hangszóróm, most csak ez a képem van a belsejéről:
Keveslem a basszust
mármint nyilván értelmes keretek között. Ha ebbe tennék egy méretileg passzoló mélyközép hangszórót, akkor lenne érdemi előrelépés, vagy felejtsem el? Max 4-5 pár ezret költenék a projektre.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30762 üzenetére
A 15W/4434 miért jobban váltható mint az SB15NBAC30-4?
A diagrammokat egymásra vetítettem kb. azonos léptékkel.
Látványosan a rezonancia frekvencia különbözik az SB javára. Váltás szempontjából nem látok érdemi különbséget. Mi lenne az?A magamnak vásárolt SB17MFC30-8 szintén hasonló dBSPL diagrammal rendelkezik, de annak már 3-4Khz-nél kezdődik a problémája. Valószínűleg a gyártó ezért javasol 3 Khz határfrekvenciát. (nem keresztváltási frekvenciát)
Szerintem ezért nehezebb az SB17-est váltani, mint az SB15-öt, de az 15W/4434 előnyét nem értem. -
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #30763 üzenetére
Ezek tévedések.
Az SB-k adatlapi mérései eleve hibásak. És a valós méréseken mindig sokkal nagyobbak a problémáik, mint az adatlapokon látszik, végig van simogatva az egész, a mérések mélyben problémásak, zajosak, értékelhetetlenek.
Nézd meg a 20 centis műanyagkosras SB-t, az pont jó példa. Ez az adatlap mérése:
Ez meg a valóság:
Köszönőviszonyban nincsenek.A 17N558A-nál és a többi adatlapos mérésemnél is jó a felbontás, azért nem látsz benne hibákat, mert azok nincsenek ott. Ez a hangszóró ennyire egyenletes. És a típusszáma nem HA-17. Ez Nem H2000 vagy Videoton termék.
Nem vállalok most gyártást ebből, kb. egy hónapos várólistáim vannak javításra és gyártásra is. Néha hosszabbak. Nincs több kapacitásom a kézműves hangszóróra sajnos.A középtartomány elméletileg 0,8-1kHz-től a prezenszig terjed, az meg 5-6k környéke. A mély felső határa a T-S modell hatásosságáig értelmezhető az meg átlag 3-400Hz.
Az SB16PFCR25-8 rosszabb, mint az általam javított 30 éves Videoton hangszórók, negyedáron. Utóbbiak közül van amelyik, +-1,5dB-en belül marad, az SB meg alapból egy 10dB-es rezonanciával indít, és 1-2kHz között szétesik a középtartománya, magas THD-vel. Nem értünk egyet ezzel kapcsolatban. Talán, ha újra megnézed.
A hangszóróadatlapokon az SPL-fr. mérésekből nem látszik soha a mélytartomány, azok a mérések nem erre valók, a mélyátvitelt mindig a T-S arány adja meg, adott dobozban és elhelyezéssel.
Egyébként természetes, minél érzékenyebb egy hangszóró, annál gyengébb mélyben. Ez alól nincs kivétel.
Még nekem sem.
-
Mikisys
őstag
válasz
shalafi66 #30748 üzenetére
A HA-17N558A ha jól értettem a weboldalon, akkor netto 12.000.-Ft, na ennek egész jó az átvitele és elég érzékeny is. Milyen határidőt kell számolni a szállítással?
Nem olyan rossz az az SB16PFCR25-8, összevethető lehetne, ha a HA-mérései is hasonló felbontásban készülnének, legalább a frekvencia-átvitelük. Nyilván ez az SB csak 87dB érzékenységű, tehát jobban meg kell hajtani, de annyira nem látom rossznak az adatlapja alapján.
A középtartományon mit értesz, mert szerintem eltérően értelmezzük ezt?
Nekem a középtartomány az kb. 200Hz-2kHz közöttre értendő(beszédhangok) a fölött magashang, 200Hz alatt pedig mélyhangok, durván-dekádokra felosztva, a 20Hz-20.000Hz-es tartományt.
#30751-re: Kb. ennyire hepe-hupás az SB- hangszórók átvitele is, talán azok mélyben jobbak, legalábbis az adatlapjaik szerint.Üdv!
-
shalafi66
veterán
válasz
topaz45 #30760 üzenetére
Szerintem meg is találtam. Egy 15W/4434 esetleg alkalmas is lehet, jóval kevesebbet rezonál, és könnyebben váltható.
A magas rendben lenne, de drága, ugyanannyiba kerül, mit az XT25-ös Vifa, és akkor inkább már az utóbbit venném, sokkal szebben szól.
Eredetileg is annak az egyik változata van a hangsugárzóban a képen. Szóval legyen már 15W4434 és XT25TG, ha nem probléma.
-
shalafi66
veterán
válasz
topaz45 #30760 üzenetére
Nagyon szívesen.
Pro bono is megoldom, ha az SB15-öt kicseréled valami kevésbé, bonyolult megoldásokat igénylő hangszóróra, és nem kell szívni vele órákat.
Meg ha megmondod, hogy hol fogod hallgatni. És milyen erősítővel.(#30758) szazbolha
Mutathatnék. Ez így van.
És teljesen természetes, hogy dobozban egyáltalán nem azt fogod mérni, ami az adatlapon van.
Ilyen gyári ajánlásokat, meg határfrekvenciákat nem szabad emlegetni, azok nem megbízható dolgok, és semmi racionális, valós indok nincs mögöttük, csak úgy rá lett írva. Ezek nem paraméterek, nem szabad figyelni rá hangváltó készítésnél. -
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #30758 üzenetére
Ugyenezt a párost (SB26ADC-004 és SB15NBAC20-4) modelleztem egy klasszikus 12 dB/oktávos párhuzamos keresztváltóval.
A keresztezési frekvenciát nem tudtam 2,6 Khz alá vinni, mert akkor az SPL görbe egyenetlen lett, de így is a min/max 3 dB-es. Nem szimmetrikus értékű alkatrészekkel is próbálkoztam, de úgy sem lett jobb.Talán kisebb lett az átfedési tartomány és felfele tolódott.
A két hangszoró problémás tartománya jobban el lett nyomva, de hogy ez a hangzásra jó vagy hallható hatással van azt nem tudom.
És azt sem hogy a váltási frekvencia körüli 2dB-es kiemelés mennyit számít.SB15 gyári ajánlott határ frekvencia 5,5 Khz -> -28dB
SB26 1Khz-nél -13db
SB26 2x fs-nél (1400Hz) -9db -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30757 üzenetére
"A hangváltó csacsiság, úgy, ahogy van."
Lehet hogy így van, de mutathatnál olyat ami nem csacsiság.
Az SB15 mélyközéppel pont az a probléma mint az enyémmel (SB17), úgyhogy duplán is érdekelne egy megoldás vagy legalább íránymutatásGyári SPL diagram alapján megcsináltam az frd és zma fájlokat. Tételezzük fel ezt mérnénk topaz45 hangszóróin is 100Hz felett.
A kapcsolást kiegészítettem egy 6 Khz környéki (SB16Nbac-4 mélyközép problémája) és a SB26ADC-004 fs környéki 700 Hz-nél lévő sávszűrőkkel.
Az eredményt modelleztem ismét. A sávszűrőkkel 5-6 dB-el sikerült lejjebb nyomni a problémás helyeket.Ismét jelzem, hogy nem mért adatok alapján modellezve:
(de valószínűleg nem is lesz mérve)
2 utas hangváltó sávszűrökkel, 2230 Hz keresztezési frekvencia.
SB15 gyári ajánlott határ frekvencia 5,5 Khz -> -22dB
SB15 3 Khz-nél -8dbB
SB26 1Khz-nél -21db
SB26 2x fs-nél (1400Hz) -9db
Az SPL görbe 100Hz - 20Khz között 2db min/max eltérést mutat.Sávszűrő nélküli "tisztán" elsőrendű hangváltó
Az SPL görbe 100Hz - 20Khz között 4db min/max eltérést mutat. -
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30754 üzenetére
Látom. Csökkenteni mindig lehet, növelni nehezebb.
Amúgy írom, hogy 15 literig elmegy, szóval, az sem baj, ha több, kevesebb ne legyen.
Meg kellene mérni a térfogatot. Utána lehet találgatni.
A hangváltó csacsiság, úgy, ahogy van. Attól fejben jobbat tervezek.
Megmérni, alap váltót tervezni mindig szívesen szoktam bárkinek
Topaz45 teljesen konkrét választ kapott, csak az infók lassan jöttek.
Amúgy a javasolt hangszórókészletet dobni kéne, olyanokra, amihez lehet is váltót készíteni nagyobb varázslás nélkül. Az SB mélyközép biztosan nem kezdőknek való.
-
szazbolha
addikt
válasz
topaz45 #30750 üzenetére
Szerintem igen. A hátulján ott kell legyen a helye, hacsaknem az a csatlakozó panelnak van előkészítve. Zárt dobozban 80 Hz-ig sem menne le.
.
De mint PM-ben is írtam, én is kezdő hangfal építő vagyok.
Sőt mondhatnám vak vezet világtalant az esetünkben, de azt fenntartom, hogyha valakinek nincs lehetősége arra, hogy méréseket végezzen a már meglévő doboz + hangszóró eszközein, akkor a legegyszerűbb egy elsőrendű hangváltót összedobnia, ha azt a hangszóró paraméterei lehetővé teszik. Majd ízlésének megfelelően a magas sugárzó hangnyomását egy előtét ellenállással beállítja, tudva azt hogy ezzel kis mértékben elhangolhatja az addig sem mért hangváltót.
L-pad-ot nehezebb módosítgatni és eleve több alkatrészt kell betárazni a próbák előtt.Topaz45 kb 1 hete indított kérdésével: (#30693) és ha jól értettem nem kapott konkrét válaszokat miközben a doboz clont már megvette, és a hangszórókat is megrendelte. A ma linkelt hangváltó tervet én javasoltam neki és azt is, hogy a fórum lakóival vitassa meg.
A tervet a hangszórók adatlapja alapján készítettem Xsim szoftverrel modellezve.
Ezek alapján: [link] és [link]
Zobel áramköri részt kihagytam mert a kritikus helyeken kívül (fs) elég egyenletes az impedancia menet. Az SB15 mélyközép 6Khz feletti része viszont beleszólt az eredménybe, de korrigálva a vágási frekvenciáját (vagyis a magasabb frekiken csökkentve a hangnyomást) sikerült az anomáliát csökkenteni, így viszont a magas hangszórónak kellett növelni az előtét ellenállását A szimulált eredményről tudjuk, hogy mérés nélküli, gyári adatlap alapján készült, tehát jó eséllyel nem ideális. Remélem lesz aki segít a fórumtársank módosítani a hangváltó tervét vagy akár megméri a hangszóróit. -
shalafi66
veterán
válasz
topaz45 #30750 üzenetére
10 liter legyen inkább, 15 a nagyon maximum, amivel még használható. Bár ez attól is függ, hol hallgatod, mekkora helyiség, milyen elhelyezés, mekkora terhelhetőséget és alsó határfrekvenciát szeretnél.
A reflexcső mérete és a hangolás pedig az előzőektől függ.A probléma az, hogy ebben az esetben, jó hangváltót, csak konkrétan, a tiédet megmérve, az adott hangszórókhoz-dobozhoz beállítva lehet tervezni.
-
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #30745 üzenetére
Most direkt végignéztem, a kezem ügyébe kerülő random javított 160-200mm-es VT hangszórók méréseit.
(#30741) Dißnäëß
Ezt a kompromisszum dolgot sokan terjesztik, de nem arra érvényes, amire te használod. Csak annyit jelent, hogy vannak szabályok, amiket nem lehet áthágni. De nyilvánvaló, hogy egy adott rendszerben, létezik legjobban működő hangváltó.
Csak érteni kell a váltótervezéshez.
Az aktív és passzív szűrés között semmilyen lényeges különbség nincs, ugyanazt az utat kell végigjárni mindkettőnél tervezésben. Nyilván költséghatékonyságban az aktív verhetetlen bizonyos körülmények között.
De a lényeg mindkét esetben ugyanaz, a hangszórókhoz illeszkedő kapcsolások létrehozása, amiknek ugyanazokat a feladatokat kell megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Kèszen állsz a játèkra? 0% THM rèszletre is!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest