Új hozzászólás Aktív témák
-
in53ct
csendes tag
válasz
ozzy711 #17797 üzenetére
Wow, köszi, megfontolom mindenképpen. Azzal nem vagyok tisztában, hogy a jelenlegi 4Ohm-ot egy ilyen dóm hogyan változtatja? Milyet teljesítményűt, impedanciájút, hogyan lehet bekötni, hogy ne változzon a 4Ohm? Ráadásul elég drága egy 200W teljesítményű magas dóm (bár nem tudom magasnak mekkora teljesítményű kellene?)
-
ozzy711
őstag
válasz
in53ct #17796 üzenetére
A párhuzamos ellenállás csökkenti a "rendszer" ellenállását, viszont terhelhetőbbé teszi a hangszórót, mivel a teljesítmény egy részét átveszi a párhuzamos ellenállás. Ezzel együtt csökken az érzékenység is természetesen.
Még mindig azt javaslom, hogy vegyél egy jó terhelhetőségű dómot, ami elé a pozitív ágba tegyél egy 2,2 - 3,3 uf értékű mkt kondenzátort. A magas sugárzó kivezeteséire meg forrassz egy kb 0,4-0,7 mh. értékű kapacitást ( innen tudsz válogatni ). Az egész elé meg tegyél egy L-pad-ot, amivel szabályozhatod az érzékenységet. Az ellenállása közelítőleg akkora legyen, mint a magassugárzó névleges ellenállása.
A célodnak ez biztos meg fog felelni. Ha meg akarod védeni a magasat, akkor egy 5-10 wattos huzal ellenállást ( 8-10 Ohmosat ) köss még a kivezetésekre párhuzamosan, ahogy írtad. -
in53ct
csendes tag
Alapvetően nem zenei dobozról van szó. A basszusgitár effektív frekvenciatartománya olyan 30Hz-800Hz-ig értelmezhető, tehát a "zeneileg" most is megszólal a teljes spektrumában, hiszen a használt szubláda 25Hz-1kHz-ig megy.
A piezo-nak nem zenei élményt kell nyújtson, hanem bizonyos pengetési technikáknál az acélhúrok "csattanását" kell közvetítse. Ennek a frekvencia tartománya pont a piezo által is nyújtott 2-3kHz-től működik, de inkább csak kiegészítő szerepe van. Emiatt fontos amúgy, hogy kikapcsolható, illetve állítható legyen a hangereje, de gondolom az nem probléma egy potival.
Ezek szerint ha jól értem, ha párhuzamosan bekötöm, akkor nem növeli a terhelést. Valaki említett itt a fórumon egy párhuzamosan kötött terhelő ellenállást, viszont azt máshol nem láttam. Ennek mi szerepe lehet? Miért van rá szükség?
-
ozzy711
őstag
-
in53ct
csendes tag
Sziasztok,
Egy basszusgitár hangfalat szeretnék "felturbózni" piezo magassugárzóval. Ez egy 4Ohm-os 200W(konstans)/400W(peak) teljesítményű 12"-es hangszóró.
Egy 4Ohm-on 200W-ot leadó erősítőre van rákötve.
A ládába szeretnék egy piezot, ami a magas csattanásokat hivatott közvetíteni. Azt segítsétek megértenem, hogy hogyan alakul az erősítő terhelése, ha a piezo-t belerakom?
Azt tudom, hogy a piezo elmegy hangváltó nélkül, egy soros kondival lehet állítani a vágási frekit, illetve egy soros ellenállással a hangerejét. Azt is olvastam, hogy szükség van egy párhuzamosan bekötött terhelő ellenállásra is. Az mi célt szolgál? Hogyan befolyásolja az egész láda impedanciáját? Semmiképp sem szeretnék eltérni a 4 Ohm-tól.
Másrészt a piezo típusa is érdekelne? Milyen terhelésűt érdemes beletenni? Úgy sejtem, hogy 200W-nyi terhelés ide-vagy oda, magas frekvencia tartományban csak nincs szükség ekkora teljesítményű sugárzóra. Van erre valami ökölszabály?
Köszönöm a segítségeket előre is!
-
-
Revox66
tag
25-26 hz kissé necces szerintem, de ettől függetlenül legyen sikeres a projekt.
-
Giot
addikt
válasz
agoka07 #17784 üzenetére
Szia!
Semmit sem tudunk a hangszóról, a doboz térfogatáról sem eleget, lévén nem írtad belső vagy külső méretek.
A túl kicsi átmerőjű reflexcső az általad említett anomáliákat okozza.
A hangszóró paraméterei lennének a legfontosabbak, ez alapján lehet doboz térfogatot, reflexcsövet számolni.
Kb ezekre az adatokra lenne szükség: -
agoka07
senior tag
Sziasztok!
Készítettem egy reflex ládát, mélynyomónak használnám egy 5.1-es erősítőhöz, a mély sugárzó teljesítménye 25-40w. A láda paraméterei: magasság:24cm, hosszúság: 28cm, szélesség: 15cm. Ennek kellene egy reflexcső ami a sugárzó fölött helyezkedne el. Készítettem egy 11cm hosszúságút és 6cm átmérőjűt, de nem az elvárt mély hangot adja ki, hanem puffógó, szuszogó -valahogy így tudnám meghatározni- hangot. Ti mit/milyet ajánlotok ennek kiküszöbölésére?
ui.: A doboz hátsó felén üvegvattát helyeztem fel ennek enyhítésére de nem nagyon használt. A másik dolog ha eltávolítom a reflexcsövet akkor megszűnik a szuszogó, puffogó hang de akkor nem hallatszik eléggé a sugárzó által leadott hang. :/ -
Giot
addikt
-
Harsonás
tag
Hogy tudok ebből a boltból rendelni, én is szeretnék venni egy kis fidekát, mert a mélyládám a hangszóró mellett fúj ki levegőt nagy hangerőnél. Belülről mennyire érdemes rezgés csillapítani a mélyládát? Csak az oldalait kiragasztani rezgéscsillapítóval elég?
-
fero02
nagyúr
Fideka az gyurma szerű anyag, ami nem keményedik, nem szárad meg.
Pontosan úgy kell bánni vele, mint a gyurmával. Én a 10 éves vidi dobozokról is úgy szedtem le, mint ha 2 hete kenték volna fel.
Gumiám nem jó ilyen célra, mert ha vékony a felület, akkor a nyomás hatására képes mozogni.
-
Giot
addikt
válasz
fero02 #17765 üzenetére
Ha már itt tartunk Blue tack vagy Fideka?
Kinek milyen tapasztalat van velük? A Blue tack az ragacs a Fideka is? A Fideka olyan, illetve az amit Vidi dobozokban alkalmaztak?
Milyen a Fidekának a kiszerelése, ilyen nagy darabokban van mint a képen, és úgy kell "szétgyurmázni"?
Szerk: Illetve az általad említett gumiám paszta mennyire jól alkalmazható ebben az esetben az sem szárad meg? -
Giot
addikt
válasz
Hopkins_001 #17764 üzenetére
Már leírták.
-
fero02
nagyúr
válasz
Hopkins_001 #17764 üzenetére
Giot: mindegy, az is hülyeség volt.
Mert nem lesz gyerekjáték, ha ki kell bontani. Roncsolás nélkül kb lehetetlen, vmi tuti sérülni fog.
Ettől még a gyurma is sokkal okosabb ötlet lett volna, vagy gumiám paszta...
Gyári megoldás erre a fideka.
-
fero02
nagyúr
válasz
Hopkins_001 #17761 üzenetére
Remek ötlet volt a pár 100 ft-os habszivacs szél pótlása helyett szilóval tönkretenni a hangszórót...
-
fero02
nagyúr
válasz
Hopkins_001 #17759 üzenetére
Nem, ez nem így működik. Azt a hangszórót kb tönkretetted a szilóval.
-
Hopkins_001
tag
Sziasztok!
Van egy régi tesla hangfalam egy tesla méllyel és egy sal középpel.
Nagyon fütyült a hangszóró szélénél ezért szilopasztával bekentem,de ez nem volt jó ötlet, Így a mély nagyon elkezdett kopogni. Arra gondoltam,hogy kéne egy subcső bele,mert nagyon beszorul a levegő.
Jól gondolom? -
Sziasztok!
Picit OFF, de szerintem Ti tudtok leginkább felelni a kérdésemre.
Ismerősöm albérletbe költözik, és Arcus AS4 (hátsó reflexnyílásos, kívülről 30 literes) hangsugárzóit szeretné elhelyezni, de a kevés hely miatt az eddigi állványán nem valószínű, hogy elfér. Így marad a falra szerelés.
Az a kérdésem, hogy a fal közelsége mennyire befolyásolja egy ilyen - állítólag felső közép kategóriás - hangsugárzó hangzását?
Régebbről tudom, hogy a középmagas tartomány visszaverődése lehet probléma, és ezt elvileg lehet csillapítani a fali tartó körüli puha anyaggal, de gyakorlatban még nem próbáltam, és mivel nem magamnak csináloim, szeretnék elsőre jó megoldással előállni.
Mivel bérleményről van szó, fontos lenne a minimális fúrás és esztétikai módosítás a falon.
A szoba hosszúkás 3*5m méretű, és a két hangsugárzó a szoba egyik végében lenne az egymással szembeni falakon, de a fallal kb. 45 fokos szöget bezárva. A hallgató a szoba másik végében lenne.Szerintetek ez így megfelelő? Min változtassak? Nyilván szeretnénk minél jobb hangzást kihozni a lehetőségekhez képest. Sajnos, kísérletezésre nagyon kevés időm és lehetőségem van, ezért lenne fontos a véleményetek.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Leila teszt
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ZIDOO médialejátszók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Xbox Series X|S
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- ELADÓ: Hyperx Cloud Alpha
- HP Elitebook 845 G10 Érintő kijelző Ryzen7 Pro 7840U 32GB DDR5, Magyar Garancia
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gombászkönyvek egyben
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest