- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Reagált a leégő Ryzenre az ASRock
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turbina33
senior tag
Szerintem mindnyájan laikusok vagyunk,én sem tanultam akusztikát iskolában.Az lenne a lényeg,hogy megosszuk egymással azt a kis tudást,tapasztalatot,amit innen-onnan összeszedtünk.Van,hogy néha hülyeséget beszélünk,és még több hülyeséget kérdezünk,de ez így jó,ez a fórum!
-
topaz45
tag
válasz
shalafi66 #15145 üzenetére
Szerintem így is helyes a mondat.
Vagy talán "de" szócska illet volna jobban oda.Nincs jelentősége a szakmai tanácsod az érdekes,szerintem nem a nyelvi helyesség.
De örvendetes,hogy a mai slengel teli világban vannak akik komolyan veszik a magyar nyelv helyességét,és szépségét. -
shalafi66
veterán
Semmi gond. Mindannyian olvasunk a fórumokon fura írásokat önmagunktól évek múltán.
A D'Appolito elrendezés egyik fontos kikötése pl. hogy a hangszórók minél közelebb egyenek egymáshoz, ezzel csökken a hallgatási pozíciótól függő fázishibák esélye, amik leginkább akkor jelentkezhetnek, ha a lesugárzott hang hullámhossza összemérhető a hangszórók távolságával.
-
Giot
addikt
válasz
shalafi66 #15143 üzenetére
Elnézést az itt ott döcögő gondolatmenetért. Több szakirodalmat kellene olvasnom ebben a témában, hogy nagyobb rálátással legyek.
Inkább kérdezek (remélem nem hülyeséget ha mégis SRY):
Ha közelebb vannak egymáshoz az azonos frekvenciákon dolgozó hangszórók kisebb a kioltás veszélye? Emiatt lehetséges az hogy az MTM elrendezésű hangfalakban bár azonos frekvencián dolgozik két hangszóró még sincs kioltás?(#15142) Turbina33: Dehogy semmi gond. Én vagyok a laikus aki csak okoskodik sokszor az innen onnan összeszedett információkból.
SRY!Aprópó ha valaki ajánlana nekem valami laikus számára is érthető szakirodalmat, szívesen venném. Kicsit komolyabban meg kellene vetni az alapot a továbbiaknak.
-
shalafi66
veterán
válasz
topaz45 #15141 üzenetére
Esetleg annyi jutott még eszembe, hogy a HG2,5-ek helyett a Tannoy dómokkal jobb eredményt lehet elérni, azok biztosan elmennek 20kHz-ig. Egyébként ez a hangszórókészlet megfelel, háttérnek, centernek is.
A váltó egyszerű elsőrendű, de készen nem nagyon lehet beszerezni, csak megépíteni tudod kapcsolás alapján.A szub érdekes kérdés, nem mindegy, milyen lesz, de a fehérváriak közül ez a két verzió lehet alkalmas, a nagyobbik 25-ös, vagy a 31-es mély. Persze ez további kérdéseket fog felvetni az ehhez való doboz és erősítő.
A régi csatlakozó a doboz hátulján DIN hangszórócsatlakozó névre hallgat, lehet még kapni, nagyobb alkatrészüzletekben. Csak akkor kell cserélni, ha a régi érintkezők már nagyon bizonytalanok.
Hogy a vastagabb kábeltől jobb lesz-e a hangja, azt nem tudni, bizonyos határokon belül talán segíthet. A mélyközép-hangszórókhoz azért egy 1,5mm^2-es keresztmetszetet érdemes használni.
Turbina, amit Giot írt, az kicsit zavarosnak tűnt, itt-ott nem stimmelt a gondolatmenet. Ez az elrendezés nem a klasszikus szub+szatellit felállás, itt jóval közelebb vannak a mélyhangszórók a mélyközepekhez, szerintem még ha átfedés lenne egy bizonyos tartományban, akkor is meg lehetne oldani, hogy azonos fázisban szóljanak, és ne legyen kioltás. Másrészt olyan eshetőség is van, hogy a mélyközepek alsó határfrekvenciája 100-150Hz körüli tartományba esik, ilyenkor egyszerű(bb) a helyzet, mert alatta 12dB/oktáv meredekséggel csökken a hangnyomás, és a kis hangsugárzókat nem kell feltétlenül vágni mélyben (legalábbis a megfelelő keresztezés kialakítása miatt nem).
Azt nem tudom konkrétan, hogy te mit írtál, de én ezt gondoltam a példaként felhozott MTM dobozok + két mélysugárzó rendszerrel kapcsolatban. Másrészt konkrétumok nélkül igen nehéz általánosságban minden lehetőségre igaz válaszokat adni.Mozis rendszert mozis erősítővel könnyebb összehangolni, természetes. De nem reménytelen a passzív megoldás sem. [link]
-
Turbina33
senior tag
válasz
shalafi66 #15128 üzenetére
"Úgy, hogy nyilván az egyik része nem igaz a hozzáértő magyarázatnak."
Én volnék az a hazug ember,nekem tett fel privátban kérdéseket.A véleményemet mondtam el neki,és nagyon remélem,hogy a segítségére voltam!
Szerintem semmi olyat nem mondtam ,ami ne lenne igaz,olyan kérdésekre pedig nem adtam választ,amit magam sem tudok megválaszolni.
Ha van mélyláda egy rendszerben,akkor a frontokat mindenképp vágni kell 100 Hz körül,mert nagyon bekavar a képbe.Tapasztalatból mondom,nálam mindig volt szubláda,a frontokról pedig mindig levágtam a mélyet,mert elmosta az egész teret,hallgathatatlanná téve a zenét. A vágási frekit nagyon nehéz jól beállítani,nem lehet azt mondani,hogy 100 Hz-nél kell vágni,mert ez nem igaz.Ezért mondtam azt,hogy a legegyszerűbb erre a HM erőlködő,azzal gyönyörűen be lehet állítani.Elnézést kérnék Giot barátomtól,ha félrevezettem volna,nem ez volt a szándékom!
-
topaz45
tag
válasz
shalafi66 #15138 üzenetére
Szia,
Megnéztem a honlapodat,valószínű a javítást választom.
Ha jól értem akkor ezek a hangszórók centernek is jók.
A mélynyomó meg mindegy milyen?
Még az lenne a kérdésem milyen hangváltót vegyek a háttérbe,és a centerbe azokhoz a hangszórókhoz amiket ajánlottál?
Gondom van még a hangfal csatlakozással,mert olyan van neki amilyet sehol nem kapni már.
Milyenre cseréljem? Valószínű ki kell vágni a doboz hátulját,hogy a ma kapható csatlakozók beleférjenek.
A belső kábelezés maradhat a régi,vagy vegyek valami vastagabbat? Mert azt olvastam valahol,hogy minél vastagabb a kábel annál jobb a hangja a hangfalnak.
Köszi. -
-
shalafi66
veterán
válasz
topaz45 #15137 üzenetére
Nézd meg a weboldalamnál található címet, ott van még két alternatíva.
A dóm jól javítható, gyártok hozzá folyamatosan új membránokat, a mélyközép habszél-cseréje sem okoz gondot. A posta 1115,-ért viszi a csomagokat 20kg-ig. Kár eldobni ezeket a régi VT-ket, mert nehéz hasonlóan jó hangszórót találni helyettük. Persze nem mindegy, hogyan javítják meg.
Pesten nem ismerek olyat, aki tudna hasonló módon magashangszórót javítani, a mélyközepet néhány helyen meg tudják csinálni, de mivel csak a negatív tapasztalatokat ismerem, abban nem tudok segíteni, hol dolgoznak jól (csak azt ismerem, ahol gondok voltak).Háttérnek elmegy a HA13-15 és a mostani HG2,5 is. Kifejezetten szub hangszóró nincs a H2000-nél, talán a HA31, vagy 2db HA25-451 lehet alkalmas a feladatra.
-
topaz45
tag
válasz
shalafi66 #15123 üzenetére
Köszönöm a válaszod,de hol tudnám megcsináltatni,mert találtam 1-et.
De az Csongrádban van,A posta többe kerülne mint az egész cucc.
Tudnál egy pesti szakit aki peremezné,és megcsinálná magasak behorpadt selyem részét.
Köszi.Még annyit,hogy mondtad,hogy a házi mozihoz egyforma hangszórók kellenek,de ha nem kapni már ilyet.Akkor azok jók amiket egy régebbi hozzászólásba javasoltál?
(HG 2,5/464 és HA 13/478) és milyen sub hangszóró illik hozzájuk,lehetőleg akkor legyen az is vidi.
Köszi -
-
shalafi66
veterán
Nyilván, nem azért kell vágni a kis hangsugárzókat mélytartományban, mert egyszerre szólnak majd a nagyobb mélyekkel, ez önmagában csak annyit jelentene, hogy akusztikusan azonos fázisba kell hozni a két hangsugárzót, így nem várható majd kioltás.
A kis hangsugárzókat azért kell(het) vágni mélyben, hogy a rendszer terhelhetőségét emeljük, illetve számunkra kedvezőbb keresztezési frekvenciát/levágási meredekséget érjünk el, ha nem elég a célszerűen kis méretű zárt dobozok akusztikus szűrése.
-
Giot
addikt
Más téma, már egy ideje beszélgetek egy két emberrel (köszönöm az eddigi tanácsokat fórumtársak) erről a témáról elrendezésről. De más is tanulhat belőle így gondoltam folytassuk itt a fórumban az eszmecserét.
Az elképzelés a következő (csak hogy más is megértse):Kis MTM dobozok szélessávra, és a mély tartományra külön dobozban a mélyek.
Jelenleg ott tartok hogy azt ajánlotta számomra nálam hozzáértőbb személy, hogy az MTM doboz alját érdemes megvágni hogy ne legyen kioltás az alsó frekvenciákon, abból kifolyólag hogy két szóró is dolgozik ugyanazon tartományban.
De az MTM dobozokban is két szóró dolgozik a középtartományban és mégis ajánlott.
Hogyan lehet feloldani ezt a látszólagos ellentmondást? -
shalafi66
veterán
-
Giot
addikt
Mérődobozba kell valami tenni? Csillapító anyag vagy ilyesmi?
Mindegy mekkora doboz? TS paramétert és frekimenetet mérnék. -
törölt tag
-
enginev3.0
félisten
helló
nem találtam jobb topicot
Van egy Logitech x530 hangfalszettem, és néha ilyen pattogó, vagy recsegő hangot ad ki, nem egyfolytában, hanem pl pár percenként egyet kettőt recseg vagy ropog vagy mit csinál, akkor is ha hallgatom, és akkor is ha nem szól semmi belőle.
tipp? -
-
topaz45
tag
Sziasztok,
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni.
Van 2 db 48x25x25 cm 1 db 13,1db 10 lyukkal ,és egy 5cm átmérőjű reflexcsővel rendelkező hangdobozom ezekből szeretnék egy olyan hangfalpárt építeni ami alkalmas zene hallgatásra,és házimozi frontjának is. Ez egy régi videoton hangfal amibe ezek voltak HG,2,5/14K meg HA13/13K ezekhez való a benne lévő hangváltó is.A hangszórók tönkrementek,de a doboz teljesen jó,azért szeretnék ujjat csinálni belőle.
Nem azt mondom,hogy a pénz nem számít(inkább nagyon is számít),De SAL- nál meg a MNC-nél jobbra minőségűre gondoltam. Annak tükrében szeretném ezeket megcsinálni,hogy később házi mozira is jó legyen,tehát sorrund center sub. is lesz majd hozzá.Set-et nem akarok venni,ezért kérem a segítségeteket.
Köszi.
Ez kimaradt!
Az erősítő amihez kellene: Yamaha HTR 5630 RDS -
david_95
csendes tag
Szándékoznék épiteni egy sal hangfalat sal tervek alapján pontosabban c30pa tipus rajaz alapján spa 3040 hangszórókal.
Jobban szolna a videoton dcr 3090 hangfalaimtól? És jobb lenne a mély átvitele?
Főleg bulizni használnám!
Köszönöm! -
Giot
addikt
Valakinek tapasztalat ezzel szóróval? [link]
-
shalafi66
veterán
válasz
Turbina33 #15099 üzenetére
Kicsit sávhatárolt, de a nagy felület miatt egészen jól lehet használni, középtartomànyban tiszta, rezonanciamentes mélyhangszórók mellett (kevés ilyen van).
A mélyközép a 10R436, az érzékenység emelhető, de nincs nagy szükség rá.
A HiVi dóm is 90dB körüli, de nem szép az átvitele, és más bajai is vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen NAS-t vegyek?
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- iPhone topik
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest