Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Skyhunter
őstag
válasz
MasterDeeJay #26 üzenetére
Win11 24h2-t használsz?
-
Skyhunter
őstag
válasz
MasterDeeJay #26 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, a nagy húsvéti szabadságom ideje alatt megnézem jobban ezeket, lesz bios reset, win reinstall stb.
Rendesek vagytok. -
válasz
Skyhunter #24 üzenetére
Asrock B650 PG Lightning 9800X3D
Kínai ramok expo-t nem tud, kézzel belőve 6000-re.
8 másodperc az asrock logóig, onnan 6 másodperc a win login screen. Feladatkezelő 8.1 másodpercet ír legutóbbi bios műveletre.
Samsung 980Pro OEM verziójával pcie 3.0 verziós, agyontelepített winnel. Nvidia kártyával szinte instant boot, AMD kártyával ilyen lassú. De igazából nekem ez megfelel. Volt már gyorsabb bootos gépem, hardvertől kevésbé függ. Bios és Win amin múlik az egész. A gyerekeim gépe amibe kínai i9 van 35w-ra belőve az gyorsabban bootol sata ssd-vel GTS450-essel.
Memory Context Restore be van kapcsolva és be is volt. Bios update 3.10-ről volt 3.20-ra de nem csináltam cmos cleart.
Időzítések totál auto-n vannak csak az órajelet lőttem be. Meg a feszeket amit tudtam visszavettem auto-ról de biztosan állítom majd még, CAS30 lesz a cél meg kevesebb fesz ha stabil.
A legelső boot volt rohadt lassú, már szedtem elő a diag kártyát hogy miért nem indul el. -
PuMbA
titán
Érdekes, mert azt az opciót alapértelmezetten bekapcsolták már egy jó régi BIOS-ban
Nekem egy 50 ezres AsRock B650M-HDV/M.2 lapom van, amit 1,5 éve vettem és amikor először BIOS-t frissítettem rajta, akkor volt változás a boot időben és eléggé meggyorsult. 10-15 mp a boot nálam egy Ryzen 7600-zal és 2db 6000MHz CL30-as EXPO profilos GSkill Flare X5 memóriával úgy hogy nem nyúltam a Memory Context Restore beállításhoz. Újraindítás hasonló vagy kicsit gyorsabb.
-
Gomez86
őstag
válasz
antikomcsi #4 üzenetére
Akkor dolgoztam számtech boltban. Ugyan olyan szitokszó volt mint a acer (notebook).
Igazából akkor is az volt mint most. Olcsóbb volt. Amikor bejött az ember és mondta hogy ő 100k alatt szeretne PC-t játékra, akkor jöttek az asrock alkatrészek...
-
Skyhunter
őstag
Nekem 2 hónapja van Asrock X870E Taichi + 9800X3D kombó. A boot elég lassú, tippre 40-45 sec, az újraindítás meg 4-5 perc...
EXPO be van kapcsolva. 3.16 volt, 3.20-at felraktam, de semmi változás. A gyengus booteredményektől eltekintve nem égett le, nem melegszik, a win + játékok egyike sem crash-el. Van még bőven gari, de egyelőre nem szerelgetek, nem gariztatok.Szerk : EXPO-n kívül semmit nem állítottam, nem mókoltam a BIOS-ban.
-
GreasyDollar
újonc
Sok baromság van a Redditen az tény,(hol nincs) de nekem idáig inkább pozitív a mérleg, spóroltam már meg laptop cserét, memória cserét, (ideget) mert fenn volt a megoldás a felmerült kérdésemre.
Azt meg én se értem mindek húzkodni mindent, egy jól megtervezett és átgondolt vásárlással nem kell OC-ni a dolgokat. Lehet kicsit többe kerül, de még mindíg olcsóbb mint elszált proci helyett elbalagni a boltba és újat venni.
-
Knorbi_
csendes tag
Igen, a reddit szerintem a külföldi gyakorikérdések mekkája.
Túlfeszültséggel még büszkén kiraknak egy cinebench eredményt. Egész estés ycruncher és aida tesztek után meg leveri az egész lakótelepen a biztosítékot.
Mondjuk egy ilyen teljesítményű procinál nem tudom azt a +5 fps-t megéri-e az overclock,szerintem fölösleges. Pláne ha nincs hozzá egy 4090-ed legalább. Használni kell gyári beállításokkal,mert ez egy igazán jól sikerült processzor.
-
Duck663
őstag
válasz
MasterDeeJay #9 üzenetére
Szennyeződés mondjuk. Ami viszont valószínűleg elég a használat során.
-
ndave92
aktív tag
Meg arról általában senki nem nyilatkozik,hogy elkezdi a pbo scalart 10x-re állítani +200mhz-el.
Erre gondoltam én is.
Legelső balfasz rosszul rakta bele a foglalatba, aztán mégis sok oldalon úgy hozták le, h szar a 9800X3D.
BIOS-ban tuti mókol a sok majom, aztán megsüti a procit, mert vki azt írta, h a VDDIO mehet 1.5V-ra, stb.
Sokan csak másolgatják az értékeket fórumokról, de fingja sincs, h mit állít vele meg h az biztonságos-e...
Aztán ha megsült a proci, akkor a hardver a szar...
Lehet nem így van, de azért nagy esély van rá, h a legtöbb esetben volt vmi hasonló ténykedés, de arról senki se szól egy szót se. -
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Kiderült, hogy a Ryzenek nem füsttel mennek. Mert mint látjuk, kijött belöle, mégis jó maradt.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Nem tömegesen hulló X3D-kről van azért szó. Legfrissebb BIOS-t felrakod, semmi problémád nem lehet szerintem. Ahogy Knorbi_ kolléga írta, azért eléggé változatos butaságokat is csináltak a platformnál.
-
Knorbi_
csendes tag
Nekem asrock b850m steel legend lapom van,hibátlanul működik benne a 9800x3d több mint egy hónapja. Nem frissítettem a biost sem,mert nem tapasztaltam hibát. Ahogy olvastam az x870-es lapokkal volt gond legtöbb esetben. De volt itt foglalat,tű elhajlás,bios. Azért összességében nem volt olyan sok eset szerintem. Meg arról általában senki nem nyilatkozik,hogy elkezdi a pbo scalart 10x-re állítani +200mhz-el.
-
Akkor tehát összegezve:
Bootolási problémákat bios hiba okozta. Értem!
Bootolási problémákat megoldotta a friss bios. Remek!A leégési problémákat okozta???
A legégési problémákat megoldotta....???
Más lapoknál mi okozta a leégéseket?Vagy most akkor a bios megoldotta a leégéseket is? De továbbra sem látok választ hogy mi okozza a leégéseket? Hibás proci? Hibás VRM? Választ várnék hogy tudjak tenni ellene (már ha tudok).
Érkezik nemsokára 9800x3d és Asrock B650 Lightning a mostani gépembeés szeretném ha eleve nem lenne gond. Bár tudom hogy a B650-be jellemzően nem sültek procik, legalábbis a Lightning verzióba nem nagyon.
-
brabbitz
aktív tag
Nálam nagyon favorit ASRock, előtte ASUS és GIGABYTE volt főképp, de ASUS nálam nagyon leszerepelt ár/érték arányban ma már, GIGABYTE meg nem tudom, hallottam cicergő VRMekről, de egész pozitívakat is. Jó sok kokány lapjaik voltak mind a GIGA-nak, mind az ASRocknak, de működtek!
-
ndave92
aktív tag
Nekem október óta X870E Nova lapom van, amit először 7950X3D-vel használtam, majd most március óta egy 9800X3D-t pattintottam bele. Dobozból kivéve 3.06-os BIOS volt rajta és csak azokra frissítettem, amik nem béták voltak (arra amúgy miért frissítenek az emberek?!).
Már fent volt a 3.20-as legújabb BIOS, amikor belekerült a 9800X3D és egyébként az egész élete alatt nem volt vele soha semmi bajom. Van redditen sok thread, de igazából amikor körbejártam a témát, 2 dolog lett a konklúzió számomra:
1. Valóban volt vmi bibi az ASRock BIOS-szal 3.20 előtt, mert sokaknál nem bootolt, de miután ráflashelték a 3.20-at sokaknál megjavult minden.
2. Valszeg vannak hibás procik, amik megkotlanak vagy egyből vagy rövid időn belül (pár hét alatt) és mivel a 800-as szériájú chipsettel ellátott lapok közül most nagyot ment az ASRock, emiatt lehet nagyobb számban is látni problémás eseteket náluk. Ugyanúgy voltak hasonló esetek a többi gyártónál is, csak kevesebb.
Én nem aggódok emiatt, szerintem ez is olyan dolog lehet, ami 0.1% vásárlót érint és azoknál se tiszta, h pontosan mit csinált a user a BIOS-ban, stb.
Anno 2005-ben volt először ASRock lapom, a nevére már nem emlékszek, de Socket 754-es volt és még AGP-s vidikari foglalattal rendelkezett. 1.5-2 évente megette a vga-kat... mire rájöttem, h a lap csinálja, már 2 kártyát megfingatott... akkor megfogadtam, h soha többet ASRock...
Most is vacilláltam, h megmerjem-e venni a Novat, de mindenki halálra dicsérte, emiatt beleugrottam. Egyelőre én nem tudok rosszat mondani rá, szóval lekopogom.
Aki meg beta BIOSt rak fel és betérdel a gépe, az remélem tanul belőle vmit, legyen szó bármelyik gyártóról. -
hokuszla
senior tag
-
Nem tudom mennyire emlékeztek, de 20-25 éve az asrock még kábé szitokszó volt, mint a vargáné, pont a hasonló dolgok miatt. Mintha egy kis időutazásban vettem volna részt, mikor olvastam a hírt.
-
Alaaf Pi
senior tag
"Sőt, egyetlen BIOS-verzió, beleértve a korábbiakat is, nem okoz a processzorban károsodást."
Melyik az az egyetlen biztonságos vezió? -
hokuszla
senior tag
We are aware of a number of cases where some AMD CPUs have boot issues with specific BIOS versions, and case with ASRock motherboard involving damaged CPU. We are taking these incidents seriously and have reached out to many of the affected users to gather information. We have obtained some of the motherboards for thorough inspection.
az eredtiben többes szám van
itt meg: a leégő Ryzenre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat szerint a szóban forgó alaplap egy tisztítás után gond nélkül működött tovább.
- CPU léghűtés kibeszélő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Akkuban erősít a középkategória
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- ASRock H81M-VG4 R2.0 LGA 1150 alaplap
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Gigabyte GA-H77M-D3H (rev. 1.1) LGA 1155 alaplap
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest