Keresés

Aktív témák

• Wickey

csendes tag

válasz nethy #678 üzenetére

Ez voltaképpen így van, de:

Az természetesen igaz, hogy a hangszóró impedanciája frekvenciafüggő.

Viszont az elsugárzott teljesítmény a sugárzási ellenállás rezisztív részén képződik, az induktív részek kiesnek. Reflex esetében a csatolt sugárzási ellenállás rezisztanciáján eső teljesítményt lehet hangnyomássá átszámolni. Vagy ilyesmi. Elég rég volt, hogy ebből írtam a diplomám. :)

Szóval én úgy gondolom, hogy elég a rezisztív részekkel méretezni.
    Én egy 91dB /Wm érzékenységű 8 Ohm-os dóm hangsugárzót butítottam a saját készítésű hangfalaimban a 84dB/Wm-es 8 Ohm-os mélyhangsugárzóhoz. Nekem, mint látszik, 7dB-t kellett csillapítanom, és meg nem mondom most pontosan (egyrészt nem fogom szétszedni a hangdobozt, másrészt a hangdoboz Magyarországon, én meg per pill az USA-ban), de úgy rémlik, hogy egy 10Ohmos, és egy 3,3Ohmos 5W-os ellenállatot hekkeltem a magashangszóró elé.
    Az eredmény minden képzeletet felülmúlt, süketszobában lemérve a hangdobozt 35Hz-től fölfelé +-2dB-en belül volt az átvitel, ráadásul eltűnt az az undorító tanyasi diszkósdoboz hangja, kidomborodott a középtartomány, és elcsitultak a harsogó magasok.

Szóval csak hajrá.

Az utóirattal is egyetértek, igenkomolyan lineáris átvitelhez digitális dsp-k kellenek sokadrendű szűrőkkel és késleltetőkkel, a hallgatási helyiségtől, a hallgatási pozíciótól, és a hangdobozok helyétől függő beállításokra, amihez egy igenjó lineáris stúdiómikrofon is kell satöbbi. Ezzel viszont elérné az ember azt, hogy ha odábblép egy lépést, máris olyan hitetetlen mértékben lenne fos a hangzás hogy csak na.
    Maradjunk csak a rezisztív elemeknél, ha hangnyomást akarunk csökkenteni. Két, 30forintos ellenállás sokszor jobb, kompromisszumossabb megoldást jelent, mint az aktív frekvenciaváltók, és külön-külön erősített hangszórók. Árban biztosan. :)

[Szerkesztve]

• fero02

nagyúr

válasz nethy #678 üzenetére

Nem akarlak megbántani, deez nekem olyan, vagyis úgy tűnt, mintha valahonnan bemásoltad volna. Persze ez nem biztos.

Egyébként...úgy alapból milyen értékű kondi van a dóm előtt? (gondolom crossover nincs)

Aktív témák