Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • RiddleR

    aktív tag

    válasz ludsimon #2041 üzenetére

    Gondolom.
    Bár az OCZ vertex ex-ről eddig csak 1 cikket néztem és szerintem ott még nem végleges firmware volt benne.

    De az a baj, hogy nem lehet így összehasonlítani ssd-ket.
    Lehet, hogy az egyik gyengébb 20MB/s-el max read/write esetén, de közben meg 2x annyi IOPs-t tud pl 4K read/write-ban.

    MLC-t SLC-vel alapvetően szerintem nincs értelme összevetni.

    Visszatérve a kezdeti kérdésedhez, hogy melyik ssd a leggyorsabb, szerintem alavetően két részre lenne érdemes szétszedni: MLC és SLC.

    Az MLC-seknél ahogy néztem még a mértettől is függ, hogy mennyire gyors a nagyobb méretűeken ált. több a cache is, plusz ahogy láttam még gyorsabbak is (hogy ez mennyire a cache-nek köszönhető, nem tudom).
    Egy jó darabig az Intel X25-M-je volt a király, mert olvasásban nagyon rávert a népre, plusz IOPs-ban is elég jó, de ez is elmúlt. Olvasásban még mindig ott van a szeren, de írásban gyenge, a többi gyártó meg behozta a lemaradást.
    Aztán, ha pl ha OCZ-t nézzük, különböző fw-ekkel különböző sebességet lehet elérni.
    Szóval ez egy elég nehéz kérdés. Szerintem óriási különbség nem lehet (OCZ Vertex-Summit, SuperTalent Ultradrive, G.Skill Falcon, stb.) között, inkább a support-ot és a technikai tábort érdemes mérlegelni.
    Az OCZ-nél pl fasza a fórum és tényleg foglalkoznak olyan problémákkal amik a user-eket érintik.

    Az SLC-seknél szerintem még mindig az Intel X25-E megoldása a legjobb, de már nem sokkal gyorsabb a többinél, kapacitásban pedig már van nagyobb nála, persze győzd fizetni.
    Nem találtam arról infót, hogy az új hímestojás vezérlő amit több gyártó is használ most(indilinx) hány csatornás, de régebben még egy fejlesztés alatt álló samsung vezérlőről olvastam, hogy 8 csatornás (lehet az van az ocz summit-ban), szerintem ez sem lehet több. Így az Intel még mindig szélesebb 2 csatornával, amit ha szigorúan veszek +25%. Ahogy néztem az x25-e az egyedüli régi ssd ebben a sebesség kategóriában, amihez még nem adtak ki fw upgrade-et. Lehet, hogy intel bácsi kidob holnap egyet és tol még 10%-ot a sebességen csak, hogy nekik legyen magasabb a szám, franc tudja.

    Na most már nem is tudom mire akartam kilyukadni.... :B
    Na mind1 lényeg, hogy szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi a leggyorsabb főleg, hogy lassan naponta jönnek már az új drive-ok meg fw-ek, meg gyártók, szóval ember legyen a talpán aki győzi idővel meg érdeklődéssel követni mindet. :)

    Ha valami hülyeséget írtam valahol akkor bocs, de majd kijavít valaki úgyis.

    R.

Aktív témák