Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• cigam
    titán

Milyen codec csomagoknak kell lennie? Mi az a RPM-fusion repo? KDE van fent ezt biztosan tudom. Egyéb jó tanácsokat szivesen fogadok. és természetesn itt megköszönném mindenkinek aki segít nekem ebben. Nagyok vagytok. Nem tartom szégyennek egy okosabbtól tanulmi, mégha sokkal fiatalabb is nálam. :D

5 ével idősebb vagyok :D
    Azért kellene elolvasni a könyvet (vagy valamelyik Linux-os oldal bevezető leírásait) mert akkor kicsit képbe kerülnél. Mi a kernel, hogyan lesz "felette" egy ablakkezelő, és amit látsz, az a grafikus felület. [link]
    Aztán ott vannak a repository-k. Linux alatt az esetek 99%-ban az adott distro, saját repo-jából telepítesz programokat. Ez kb olyan mint a Windows áruház. Több ezer programot/csomagot találsz benne. Természetesen az áruházak listája könnyen bővíthető, ezek a külső repo-k, amik olyan programokat tartalmaznak, amiket jogi vagy más okokból nem tartalmazza a gyári repo. Ilyen "külső áruház" pl. az RPMFusion
    Ez hozzáférhetővé teszi mindazt, ami hiányzik alapból a Fedora áruházából. Itt is van free és non-free tároló. Természetesen egyikért sem kell külön fizetni, csak a jog (licence) miatt vannak kettészedve.
    Tudsz angolul? https://fedoramagazine.org/third-party-repositories-fedora/ A Fedora alapból tartalmaz utólag bekapcsolható repo-kat. Ezeket bekapcsolva a szoftver áruházból telepíthetővé válik a Chrome böngésző, az Nvidia (zárt)meghajtóprogramja, vagy a steam, ha éppen játszani szeretnél.

Anno a Fedora-ról írtam egy pár gondolatot. Bár a Gnome-ról van benne szó, érdemes átolvasni, mert sok általános, más felületet (KDE) használva is hasznosítható magyarázatok vannak benne.

Pl. ez is nagy difi a Windows-hoz képest. Nem a mindenhonnan összevadászott programokat telepítesz. Linux-on az esetek 99%-ban a saját áruházban keresel, onnan telepítesz programot. Ez fontos. Így biztosítható, hogy az adott rendszeren tesztelt, garantáltan működő programokat kapsz (elméletileg). Nem lesznek benne meglepetések, vírus/kém programok, nem jelentenek biztonsági kockázatott, egy ellenőrzött környezetből válogathatsz a programokból. Természetesen az ördög nem alszik, itt is becsúszhatnak hibák, de sokkal biztonságosabbak, és megőrzik a rendszer integritását.

Új hozzászólás Aktív témák