- Milyen notebookot vegyek?
- Hobby elektronika
- Steam Deck
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Hővezető paszták
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz
karlkani #45799 üzenetére
Szia Laci!
Nem tökéletes, de valamennyire javul.
Ha új neve(ke)t írsz az F oszlopba, akkor is törli a sor(ok)ban a G és H oszlop megfelelő sora(i)t. A H-t azért adtam a törölni valókhoz, mert akkor már nem kell a dátum.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim terulet As String
Application.EnableEvents = False
If Not Intersect(Range("C2:C8"), Target) Is Nothing Then
Cells(10, 3).Value = Now()
End If
If Not Intersect(Target, [G2:G39]) Is Nothing Then
If Target = "" Then
Range(Target.Address).Offset(, 1) = ""
Else
Range(Target.Address).Offset(, 1) = Date
End If
End If
If Not Intersect(Target, [F2:F39]) Is Nothing Then
terulet = Target.Address
Range("VV1") = terulet: Range("VW1").FormulaR1C1 = "=SUBSTITUTE(RC[-1],""F"",""G"")"
terulet = Range("VW1")
Range(terulet) = ""
Range("VW1").FormulaR1C1 = "=SUBSTITUTE(RC[-1],""F"",""H"")"
terulet = Range("VW1")
Range(terulet) = ""
End If
Application.EnableEvents = True
End Sub -
karlkani
aktív tag
válasz
karlkani #45798 üzenetére
Azt megoldható, ha egyszerre több cella tartalmát törlöm, akár az egész F2:G39 tartományt (F oszlopban van az aktuális összeghez tartozó megnevezés), akkor ne fusson hibára? Egyesével szépen törli a G oszlop celláit, de többet kijelölve az alábbi hibaüzenetet kapom.
Run-time error: '13':
Type mismatch
-
karlkani
aktív tag
válasz
karlkani #45797 üzenetére
Összeraktam a kettőt, úgy néz ki működik.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
End If
If Not Intersect(Target, [G2:G39]) Is Nothing Then
If Target = "" Then
Range(Target.Address).Offset(, 1) = ""
Else
Range(Target.Address).Offset(, 1) = Date
End If
End If
End Sub#45796 Delila_1
Kedves Kati!
Nagyon szépen köszönöm! -
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1 #45796 üzenetére
Szia!
Ezt a hibát kapom, van a lapon már egy általad készített makró, ha azt törlöm akkor lefut.
Compile error:
Ambiguous name detected: Worksheet_Change
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
End If
End SubMit kellene átírni, hogy mind a kettő működjön a lapon?
-
Delila_1
veterán
-
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Azt hogyan lehet megoldani makróval, ha változik egy cella tartalma, akkor a mellette levőbe kiírja az aktuális dátumot (MA függvény mindig frissül az aktuális dátumra)? Konkrétan az adatok a G2:G39 tartományban vannak, a H2:H39-et kellene kitölteni.
pl.: G2 cellába beírok egy számot (Ft, cellaformázással), akkor H2 cellába írja be 2021.1.17
Ha törlöm a cella tartalmát, akkor a mellette levő is üres legyen. -
DopeBob
addikt
Sziasztok, nem nagyon találok megoldást a következő problémára. Adott két oszlop, amiből egyet kéne csinálnom, úgy, hogy minden érték szerepel egyszer. Az értékek lehetnek közösek, vagy olyanok is ami csak az egyikben, vagy csak a másikban van. Pl:
A B C
0 0 0
1 2 1
2 5 2
5
Létezik erre valami beépített megoldás?
-
Don.Corleone
aktív tag
Köszi szépen srácok!
-
lappy
őstag
válasz
Don.Corleone #45785 üzenetére
Nézet menü panel rögzítése
-
Delila_1
veterán
válasz
Don.Corleone #45785 üzenetére
A második kérdésre:
A Nézet menüben a Panelek rögzítése jó erre. A rögzítendő sor alá 1 sorral, és a rögzítendő oszlop mögé 1 oszloppal állj be, és úgy kattints a menüpontra. Pl. ha a teljes felső sort rögzítenéd, akkor A2-be állj, ha az A oszlopot is látni akarod jobbra görgetéskor, akkor B2-be. -
Don.Corleone
aktív tag
Sziasztok! A cégnél bevezetésre kerülne a "postai iktatókönyv", de az írott formát felváltva lehetőség lenne excelben elkészíteni, viszont és ezt elfogadnák a különböző ellenőrző szervek. Esetleg van valakinek egy sablon excele iktatáshoz?
Más: Lenne egy sor, amelyben szerepelnek információk, ezt esetleg lehet úgy rögzíteni, hogy ha gördítem lefelé akkor mindig a képernyőn szerepel?
-
ny.janos
tag
válasz
bela85 #45783 üzenetére
Szia!
Egyetlen cellába írható képletre nincs ötletem, de ha beszúrsz egy segédoszlopot, melyben egyetlen tömbképletben a SZUM függvénybe ágyazva az egyes oszlopokra vonatkozóan külön-külön vizsgálod a DARABTELI függvénnyel, hogy valamely neked megfelelő válasz szerepel-e az adott oszlopban, akkor attól függően hogy hány vizsgálandó oszlopod van vagy 0-át (mindegyik oszlopban "nem" érték szerepel), vagy legfeljebb az oszlopok számának megfelelő számot, illetve e kettő közötti értéket kell kapj. Ha ezt az egész képletet egy HA függvénybe ágyazod, úgy hogy 0 értékre 0, míg ettől eltérő értékre 1 eredményt kapj, akkor már csak összesítened kell a segédoszlopod (a képletet természetesen továbbra is tömbképletként kell lezárd).
(A HA függvény helyett egy szimpla >=1 reláció vizsgálat is használható, ha 1-el való szorzással átalakítod az IGENeket 1-é, a NEMeket 0-vá.)
Ha esetleg nem lenne érthető, akkor dobj fel egy fiktív adatokról készült képernyőképet ahol az oszlop és sorazonosítók is láthatók, úgy tudok konkrétummal is segíteni. -
bela85
aktív tag
válasz
ny.janos #45729 üzenetére
Szia!
A korábbi táblás feladathoz egy újabb probléma társult amit nem igazán tudtam megoldani, ahogy korábban is volt hogy több oszlopban krétium van amikben "Igen, nem, talán," részek vannak. Hogy lehetne megoldani, hogy ne csak 1 oszlop kritériumát nézze hanem több oszlopét is.. ez összeágyazott Darabhatöbb függvénnyel megy, de van olyan aki mindkettő feltételbe is megfelel, őket meg összeadja.. pedig csak 1x kéne szerepelnie... ezt ki lehet valahogy küszöbölni?
(remélem érthető amit leírtam..siettem)
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Salvi22 #45777 üzenetére
Szia!
A sor száma előtt ne legyen $ jel. Akkor másoláskor az új sor számára fog átíródni.
De ha átalakítod táblázattá az adataidat (kijelölöd majd beszúrás - táblázat -ha van fejléc, akkor fejléc bejelöléssel). Ezután új sor kezdése esetén a képletet automatikusan átviszi, nem kell újra beírnod. De szerintem a sor szám akkor is $ jel nélküli legyen a képletben.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #45774 üzenetére
Szia!
Próbáld ki ezt a makrót (a munkalap neveket írd át a sajátodnak megfelelően lsz.):Sub atmasol()
Dim alap As Range, masolt As Range
Set alap = Sheets("Munka1").UsedRange
Set masolt = Sheets("Munka2").UsedRange
Application.ScreenUpdating = False
With masolt
Set masolt = .Offset(2, 2).Resize(.Rows.Count - 2, .Columns.Count - 2)
End With
With masolt
.Formula = "=IFERROR(VLOOKUP(" & .Cells(1, 1).Offset(0, -2).Address(rowabsolute:=False, columnabsolute:=True) & "," & alap.Parent.Name & "!" & alap.Address(rowabsolute:=True, columnabsolute:=True) & ",MATCH(" & masolt.Cells(1, 1).Offset(-1, 0).Address(rowabsolute:=True, columnabsolute:=False) & "," & alap.Parent.Name & "!" & alap.Rows(2).Address(rowabsolute:=True) & ",0),0),"""")"
.Value = .Value
.Replace what:=0, replacement:="", lookat:=xlWhole
.NumberFormat = "0%"
End With
masolt.Parent.Activate
Application.ScreenUpdating = True
End Sub
Üdv. -
Salvi22
friss újonc
Sziasztok. Van egy táblázatot, ahol egy iszonyat hosszú képlete van, ebből minden sornak külön képlete van, pontosan egy terméknek a sulyveszteset kell kiszamolni százalék, termek érési kora stb alapján, az alap képlet megvan és működik is, de hogyan tudom pl egyszerre az összes sor számát eggyel növelni, amikor új sort kezdek. Tehát pl a 643.sorban a képletben minden oszlop a 643. sorra utal, ezt szeretném valami gyorsabb módon atvinni új sor kezdesekof a 644. sorra atirni, van erre valami módszer? Remélem érthető ami a kérdésem, ha hülyén magyaráztam el légyszíves bátran kérdezzetek vissza :)
-
Lokids
addikt
válasz
Fferi50 #45773 üzenetére
Ide feltettem egy minta fejlécet. Második sorban lévő random számok az azonosítók.
Képzeld el úgy, hogy a második tábla ugyan ez, csak nincsenek benne a %-ok és mondjuk bekerült egy plusz oszlop a 4-es és 5-s közé az 1-es és a 7-es meg helyet cserélt.Így próbáltam megoldani:
For sor = 4 To s_MainLastRow
s_MainName = Workbooks(MainWBName).Worksheets(s_wsName).Cells(sor, 2).Value
For fteSor = 4 To s_PrevLastRow
s_FteName = Workbooks(FteWBName).Worksheets(1).Cells(fteSor, 2).Value
If s_MainName = s_FteName Then
For oszlop = 6 To s_PrevLastCol
s_mainFteNum = Workbooks(MainWBName).Worksheets(s_wsName).Cells(2, oszlop).Value
For fteOszlop = 6 To s_wsnameLastCol
s_FteNum = Workbooks(MainWBName).Worksheets(s_wsName).Cells(2, fteOszlop).Value
If s_mainFteNum = s_FteNum Then
Workbooks(FteWBName).Worksheets(1).Range(Col_Letter(fteOszlop) & fteSor).Copy _
Destination:=Workbooks(MainWBName).Worksheets(s_wsName).Range(Col_Letter(oszlop) & sor)
End If
Next fteOszlop
Next oszlop -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #45772 üzenetére
Szia!
Az értékké alakítás természetesen a képletek kiértékelése után történhet. Tehát a képlet helyére másolja ugyanazt az értéket, amit a képlet eredményezett.
A képlet biztosan nem így működik, az megtalálja a megfelelő értékeket. Tehát, ha az első táblán az A5 cellában van a név, a másodikban pedig az A10-ben, akkor az A5-höz tartozó érték biztosan a 10. sorba fog kerülni. Persze ennek feltétele, hogy pontosan azonos legyen a két táblán a név a névlistában (A oszlop) és az azonosító az azonosító listában (1.sor).
Ha mindkét táblában az A oszlopban vannak a nevek, akkor az Fkeres /Hol.van kombináció is jó, hiszen az Fkeres az első oszlopban keres, a Hol.Van pedig az első sorból megtalálja a helyes oszlopot.
Vagyis először a képlettel megkeressük a megfelelő értékeket, majd az így kapott adatot átalakítjuk értékké.
Egyébként azt nem is értem, hogy az A5 (ami név ha jól gondolom), hogyan is kerülhetne a B10-be, mikor az már egy % érték lenne pl.
Üdv.
Ps. Ha mutatsz pl. egy 3x5 méretű táblát tartalmazó mintát, akkor valóságosan is meg tudom adni a képletet hozzá. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #45768 üzenetére
Szia!
Szerintem az INDEX/HOL.VAN függvény párossal szépen meg lehet oldani, ha a fejlécek valóban azonosak a két táblában.
Az INDEX függvény első paramétere az első tábla teljes tartalma.
A második paraméter - ami a sor fogja adni:
HOL.VAN (második tábla A oszlop cellája; Első tábla A oszlop;0)
A harmadik paraméter - ami az oszlopot adja:
HOL.VAN (második tábla adott oszlop 1. cellája; Első tábla első sora;0)
Pl. 1. tábla adatai: A1-X30
A 2. tábla B2 cellájának képlete:=INDEX(Elsőtábla!$A$1:$X$30;HOL.VAN( $A2;Elsőtábla!$A$1:$A$30;0);HOL.VAN(B$2;Elsőtábla!$A$1:$X$1;0))
Ez a képlet húzható oldalra és lefelé is. Fontos a megfelelő címzés ($ jelek helye).
Azoknál a neveknél, amelyek az 1. táblában nincsenek benne, Hiányzik hiba kerül a cellába, ezt HAHIBA függvénnyel lehet "elmismásolni".
Üdv.
Ps. tudom, VBA -ban szeretnéd, akkor ezt a képletet írasd be a cellákba, összefüggő tartományba egy menetben is lehet. -
Lokids
addikt
Sziasztok!
VBA-ban:
Adott 2 táblázat.
A Oszlopban van n darab (egyedi)név. A többi oszlop fejléce (azonosító)számok.
Második tábla ugyanez, de a nevek sorrendje és az oszlopok sorrendje nem ugyanaz. Sőt a második táblába lettek új oszlopok is beszúrva. A Második táblában a nevek is változhatnak (új ember jött, régi lement)
B oszloptól az ... oszlopig % számokkal van kitöltve az első táblában.
A feladat: Az első táblából az adatokat, ahol van egyezés névre átmásolna a második táblába. Mindezt úgy, hogy jó oszlopba kerüljenek. Szóval ha az elsőben János 20. sorban van és a 40%-os értéke a C Oszlopban volt, aminek 205-s az azonosítója, akkor az kerüljön a második táblába ahol szintén ő van, de 18. sorban és a 205-s azonosítóval rendelkező oszlop a K.Ezt 4 egymásba ágyazott for cikluson kívül meg lehet máshogy oldani?
2 for, hogy a 2 sort megtaláljam és 2 for, hogy a 2 oszlop meglegyen.
Van ennek elegánsabb módja? -
marec1122
senior tag
Sziasztok!
meg tudnátok mondani , hogy tudok egy ilyen dátum formátumból 2020.11.02 9:12:03 feltételhez való formátumot alakítani? pl A1: 2020.11.02 9:12:03 akkor ha A1>16:00 tehát az idő rész 16 óránál nagyobb akkor valami interakció
köszönöm
-
lappy
őstag
válasz
elemeskutya #45761 üzenetére
Van benne üres sor?
-
elemeskutya
csendes tag
Sziasztok!
Egy táblázatom A oszlopában, melynek van egy összetett fejléce is, sajnos nem lát minden elemet a szűrő.
Valami oknál fogva a frissen a táblázathoz adott sorokan nem veszi bele a találatokba.
Segítene valaki mi lehet az oka?Hogyan formázzam, hogy minden elem beleessen?
Köszönöm Attila -
Fferi50
Topikgazda
válasz
karlkani #45754 üzenetére
Szia!
Miért ne lehetne úgy átírni.
Tehát minden második sorban van az a szöveg, amit ki szeretnél cserélni?
Akkor ilyen legyen a makró:Sub modosit()
Dim a As String, cl As Range
For Each cl In ActiveSheet.UsedRange.Columns("A").Cells 'az A helyére írd az adataid oszlopát
If InStr(cl.Value, "/") > 0 Then
a = cl.Text
a = Left(a, InStrRev(a, "/")) & "valami_" & Mid(a, InStrRev(a, "\") + 1) ' a valami_ legyen idézőjelek között
cl.Value = a
End If
Next
End Sub
Remélem, így már tényleg működni fog.
Üdv. -
looser
addikt
Sziasztok!
Keresgéltem már sokat, de olyan oldalt még nem találtam, ami abban segítene, hogy bizonyos napokon mennyi idős lesz az ember. Konkrétan ha azt szeretném megnézni, hogy mikor leszek 20000 napos, szóval ilyen irányban szeretnék számítást. Excelben ezt hogyan oldanátok meg? Tehát két adatot kérne be, a születési dátumot és azt, hogy az ember hány naposan milyen dátumon lesz.
Üdv
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50 #45753 üzenetére
Szia!
Ott a minta a kettővel ezelőtti hozzászólásomban. Ha a
https://szöveg/szöveg/szám/szám.m3u8
-t beillesztem egy üres lapra, hiperhivatkozásként kerül be, a makró működik. DE nálam így szerepelnek, ahogy előzőleg is leírtam:1*file*https://szöveg/szöveg/szám/szám.m3u8
Nem hivatkozásként jeleníti meg, nem csinál semmit a makró.Itt egy 3 soros minta, nem mintha számítana valamit is.
1*file*https://abcdefg.com/abc/123456789/123456789.m3u8
1*title*1. lista címe
2*file*https://abcdefg.com/abc/23456789/23456789.m3u8
2*title*2. lista címe
3*file*https://abcdefg.com/abc/234567890/234567890.m3u8
3*title*3. lista címe
Nem lehet úgy átírni a makrót, hogy sima, mezei szöveg esetén tegye már oda a
valami_
-t a két számot elválasztó / jel mögé?Excel 2013
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50 #45751 üzenetére
Szia!
Azt rögtön módosítottam (a linkekben amúgy / jel van). Sima szöveget nem módosítja, ha az elejéről törlöm az 1*file* részt, akkor sem. Hivatkozást módosít, de csak a kattinthatókat. Próbáltam, hogy bevittem egyet, majd azt lehúztam ameddig kell, a tartalmat töröltem. Beillesztettem a lejátszási listát, de mivel ott az elején mindnek a 1*file*, stb. így semmi sem történik.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50 #45749 üzenetére
Szia! Sima szöveg. Azt nem írtam (nem gondoltam, hogy számít), minden sor számozott.
1*file*https://szöveg/szöveg/szám/szám.m3u8
1*title*cím
2*file*https://szöveg/szöveg/szám/szám.m3u8
2*title*cím
Nálam így nem működik. Ha sikerülne átírni, a tartalom visszakerülne a PotPlayer lejátszási listába.Köszönöm!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
karlkani #45748 üzenetére
Szia!
Ezt leginkább makróval lehet gyorsan megoldani. Mivel nem írtad, hogy a szöveg mellett a hivatkozást is meg kell-e változtatni, azt is megadtam:Sub modosit()
Dim a As String, cl As Range
For Each cl In ActiveSheet.UsedRange.Columns("A").Cells 'az A helyére írd az adataid oszlopát
If cl.Hyperlinks.Count > 0 Then
a = cl.Text
a = Left(a, InStrRev(a, "\")) & "valami_" & Mid(a, InStrRev(a, "\") + 1) ' a valami_ legyen idézőjelek között
cl.Hyperlinks(1).TextToDisplay = a
'ha a linket is változtatni kell akkor a következő sor is szükséges, ha nem akkor töröld ki.
cl.Hyperlinks(1).Address = a
End If
Next
End Sub
A makrót másold be egy modullapra. Alt+F11 -Insert - Module
Ha testre szabtad, aktíváld azt a munkalapot, ahol a lista van és indulhat is. Fejlesztőeszközök - makrók - modosit - indítás.Üdv.
Ps. Ha csak a cellában levő szöveget írod át, akkor a link nem változik. -
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Adott több száz sornyi adat(
https://szöveg/szöveg/szám/szám.m3u8
),amit módosítani szeretnék a következőképpenhttps://szöveg/szöveg/szám/valami_szám.m3u8
. A számok a lejátszási listákban eltérnek, karakterszám sem egyforma, de az adott listán belül a szám/szám megegyezik. A valami az egy szó, ami minden listában ugyanaz.Előre is köszönöm!
-
Pakliman
tag
válasz
ZoltanRobi #45746 üzenetére
Szívesen
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #45744 üzenetére
Ezer hála, ezzel hibátlanul működik minden.
-
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #45742 üzenetére
Itt még két csillag szerepel de a kódomban már csak egyet hagytam. Az ismeretlen file névnek az értékét ez venné fel.
Monitoroztam közben a változó értékét és igen csak a file neve került bele. De nem tudom miért.
Ideiglenesen úgy oldottam meg,. hogy a mappában lévő file neveket kilistázom egy új lapra és onnan töltöm be a változóba. Ebben az esetben működik a kód, de ha a "Dir()" részt szeretném használni akkor egyszerűen elveszik a mappa és csak a file neve marad meg.
-
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Szeretnék egy txt filet megnyitni aminek mindig random neve lenne, így *.txt-vel szeretnék egyesével sorban behívni. Az alábbi kódot használom de valamiért a változó nem kapja meg a helyes értéket és azt írja hogy a file nem található. Pedig a még a file neve is bele kerül a változóba.
Dim FilePath As String
Dim fName As String
Dim srcFldr As String
Dim dstFldr As String
Dim FileName As String
srcFldr = ActiveWorkbook.Path & "\asd"
FilePath = Dir(srcFldr & "\**102020.txt")
MsgBox FilePath
Open FilePath For Input As #1 <-- itt kapom a hibát
-
Pakliman
tag
válasz
ZoltanRobi #45736 üzenetére
Szia!
Készítettem egy példa munkafüzetet...
Ez Google Drive-os (amíg a DATA vírust keres...)
Itt nem használtam makrót (pedig lehet, hogy úgy egyszerűbb lenne), se tömbképletet (már nézegettem, de nekem az még magas...).A lényeg, hogy meg kell határoznod egy maximális kölcsönbe adási hónap számot (jelenleg 3 hónapnyi intervallumot tud kezelni) és annak megfelelően kell bővíteni jobbra a táblázatot (elméletileg az N
oszlopcsoport simán másolható tovább).
Az Összesítés munkalapon is ki kell egészíteni annak megfelelően a képletet.
A hivatkozásokban szerepelnek $ jelek, ezek fontosak!!Ha havonta változik a napidíj (miért ne változhatna), az is belefűzhető, de most még nem kezeli!
További kellemeset...
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
JoeGiuseppe #45737 üzenetére
Szia!
Feltétel: Az első olyan cellától kezdve töltöd a B oszlopot, ahol az A oszlopban van szám.
A B oszlop első cellájába beírod az A oszlop mellette levő értékét. Legyen ez a B1 cella.
Ezután a képlet a B2 cellába:=HA(A2="";B1;A2)
Ez a képlet húzható lefelé a B oszlopon.
Üdv. -
JoeGiuseppe
friss újonc
Sziasztok!
BÚÉK!
A következő feladatra keresem a megoldást:
Adott az “A” oszlop, ahol üres és számokat tartalmazó cellák vannak.
Az “A” oszlopba szeretném a számokat átmásolva kitölteni a “B” oszlopot úgy, hogy addig, amíg nincs új szám, addig az előzőt másolva töltse ki a cellákat. Így:A B
5 5
5
5
6 6
6
6
8 8
8
8
9 9Szerintetek ezt meg lehet oldani függvénnyel vagy makró kell hozzá?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv:
Joe -
lappy
őstag
válasz
ZoltanRobi #45734 üzenetére
Szumha függvényt kellene megnezned
-
ZoltanRobi
tag
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni a következőben.
Gépek bérbeadásával kapcsolatban a következőt szeretném megcsinálni Excel 2016-ban:
"A" oszlop: bérlés kezdeti dátuma
"B" oszlop: bérlés végének dátuma
"C" oszlop: napi bérleti díj
Ezek az adatok állnak rendelkezésre!
Egy másik lapfülön "A" oszlopban végig az év+hónapok (2021 január, 2021 február stb.) és "B" oszlopba szeretném mellé az havi összesített bevételt.
Ehhez valami olyan függvény kéne nekem ami figyeli a bérlés dátumát, és a bérleti díjat beszorozva a napok számával felviszi az aktuális hónaphoz.
Csak ugye ahol átnyúlás van a dátumok között, pl. egy bérlés január 30-tól február 10-ig, ott úgy kéne hogy eljárjon, hogy januárhoz 2 napot számol, februárhoz 10-et.
Tudnátok ebben nekem segíteni?
Előre is köszönöm! -
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Milyen beállítással lehet megakadályozni, hogy a munkalap külső lapfrissítése ne változtassa meg a sor illetve oszlop szélességet? Nem találok olyat, mint a kimutatásnál (formázás maradjon meg) -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #45730 üzenetére
Szia!
Képmetszővel kimented a területet. Ezután képfeltöltés - kiválasztod a mentett képet - feltöltés - beillesztés.
Vagy feltöltöd a mintafájlt a GoogleDrive-ra és megosztod, vagy egy olyan oldalra ahonnan le lehet tölteni (pl. Data.hu) és ide másolod a linket.
Üdv. -
Vismajor01
addikt
Van rá mód, hogy excelből úgy másoljak ide, hogy a fórummor nem sz*ja szanaszét?
Még a vonalak se érdekesek, csak h bal és jobb oszlop egymás mellett legyen, ennyi?
-
ny.janos
tag
válasz
Fferi50 #45726 üzenetére
Sziasztok!
Fferi50: Ahogy én látom, azért nem ad a DARABHATÖBB függvény önmagában megoldást bela85 eredeti kérdésére, mert ő meghatározott szövegekkel történő egyezést kíván vizsgálni, ami egyértelmű VAGY feltétel, melyre ahogy te is írtad, a DARABHATÖBB függvény nem ad megoldást.Gondolkodtam egyébként egy olyan javaslatban is, hogy a DARAB2 függvénnyel megszámolt összes előfordulásból a DARABTELI vagy DARABHATÖBB függvénnyel megszámolt NEM eseteket vonjuk ki, de úgy ítéltem meg, hogy a tömbfüggvényes javaslat általánosságban jobban alkalmazható, ha esetleg később a lehetséges válaszok bővülnének pl. a következő kifejezésekkel: esetleg, valószínűleg, mindig, soha, bármikor stb.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
RAiN91 #45727 üzenetére
Szia!
Azt gondolom, hogy valóban rossz helyen van a kódod. Illetve, attól függ mit csinál...
A Worksheet_Change-ben lenne talán a helye. Mivel eseménykezelésről van szó, mindkét esetben a rutin elején ki kell kapcsolni az eseménykezelést azApplication.EnableEvents=False
utasítással, vége/kilépés előtt pedig visszakapcsolniApplication.EnableEvents=True
utasítással.
Ez alapján feltételezem, hogy azért lassú a futása, mert nincs az eseménykezelés kikapcsolva és így minden számolás után újraindul a rutin futása.
Üdv. -
RAiN91
őstag
válasz
Fferi50 #45696 üzenetére
Sajnos nem lett gyorsabb.
Szeretném megkérdezni, hogyPrivate Sub Worksheet_Calculate()
rutinban van a kódom, és ha ezt átrakom
Private Sub Worksheet_Change()
-raaz mit jelent, akkor gyorsabb lenne, itt akadhat meg?
Az Excel most 20ms-ként kapja az adatokat egy külső adatforrásból, és ha fut a VBA akkor ez 4-5 másodpercre módosul.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
bela85 #45725 üzenetére
Szia!
Szeretném megmutatni, hogy több oszlop és feltétel esetében is működik, az a fontos csak, hogy egyenlő méretűek legyenek az oszlopok:
Az A oszlopban sárga, amiben van "a" betű. A B oszlopban zöld ha az érték 10 és 1000 közé esik. A C oszlopban kék az a cella, ahol az A sárga (mert van benne "a" betű) és a B oszlop zöld (mert a két érték közé esik). Természetesen itt is ÉS feltétel van.
Üdv. -
woodworm
veterán
Sziasztok!
A Spreadsheet Compare csak vállalati előfizetéshez érhető el? Milyen alternatíva van a kiváltására?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
ritterkrisz #45721 üzenetére
Szia!
1. Bemásolod az adatokat, majd Adatok - ismétlődések eltávolítása. A korábban felvitt adatok maradnak meg, a későbbieket távolítja el.
2. A mellette levő cellában képlet B100-ban pl. =Darabteli($A:$A;A100)
Ha nem a függvény értéke, törölhető a beírt adat. A képletet húzhatod lefelé az adatok beírása előtt és után is.
Üdv. -
ritterkrisz
tag
Sziasztok,
Szeretnék olyan táblázatot létrehozni, amibe ha bemásolok új adatokat ellenőrzi, hogy szerepl e már benne., illetve jelöli és/vagy törli azonnal.
Kb. 50.000 sor van ebben a táblázatban egy oszlopban.
Eddig a feltételes formázás/ismétlődő értékek parancsal dolgoztam, de nagyon lassú és átláthatatlan (nem a vasam hibája
)
Van esetleg valami megoldásotok?
-
-
bela85
aktív tag
válasz
Fferi50 #45705 üzenetére
Van rá mód, hogy a Darabhatöbb függvénybe ugyanabból az oszlopból több kritériumot figyeljek? (az ÉS függvényre gondoltam, de valahogy nem sikerül összeágyazzam vele)
Pl: ha IGEN,NEM,TALÁN,LEHET variációk vannak és szeretném az IGEN,TALÁN,LEHET eseteket is egyszerre számolni -
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan #45715 üzenetére
Szia!
Most ránéztem ismét a feladatra. Talán szebb és egyszerűbb a következő:
Kijelölöd a tartományodat a 2. oszloptól kezdve.
Adatok - rendezés - a megjelenő párbeszédpanel beállításokra kattintasz és kiválasztod a balról - jobbra értéket.
A rendezésnél kiválasztod az 1. sort. Rendezés alapja értékek, Sorrend A-Z
Így néz ki:
Így egymás mellé kerülnek az azonos kódú oszlopok.
A másolást balról indíthatod. A kimásolt kódú oszlopokat elrejted a következő másolása előtt. Így az A oszlop is másolható a megfelelő oszlopokkal együtt.
(Mindig elfelejtem, hogy rendezni nem csak oszlop hanem sor szerint is lehet....)
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #45711 üzenetére
Szia!
Jól sejted, amikor egy sort törölsz, akkor a többi mintegy "felugrik" a helyére.
Ezért sorok törlésénél nem a For Each ----- Next ciklust, hanem a For ----- Next ciklust szokás használni. Ez kétféle módon eredményez helyes működést:
a.) hátulról kezded a sorok vizsgálatát és törlését, így nem változnak a törölt sor előtti sorok számai (For i=sorokszáma to 1 step -1)
b.) ha előlről indítod a ciklust, akkor egy sor törlése után a ciklusszámlálót eggyel vissza állítod a next utasítás előtt. Persze ekkor a ciklus "túlfut" az eredeti tartományon, erre nem árt figyelni.
Üdv. -
Lokids
addikt
Még egy problémám van.
Szeretném törölni az összes sort, ahol a végén a summa 0.
For Each s2_Cell In aArray
If s2_Cell.Value = 0 Then
s2_Cell.EntireRow.Delete
End If
Next s2_Cell
Viszont ez nem töröl minden sort. Gyanítom azért, mert mikor töröl a sort, akkor az összes cella sorszáma megváltozik, és így átugrik egy csomót.
Van ötlet arra, hogy tudnám törölni az összes 0-ás sort? -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ha nyitva van a fájl, akkor a fájlnév az azonosító és ezért okoz hibát, ha a teljes elérési utat beírod. Mivel az INDIREKT függvény csak nyitott fájlnál működik, ezért a fájlnév használható csak.
Nem indirektes hivatkozásnál megnézheted, ha nyitva van a fájl, akkor a fájlnév van a képletben, ha nincs nyitva, akkor van az elérési út is a képletben.
(Pl csinálsz egy hivatkozást a nyitott teszt fájlod egyik cellájára =Teszt.... A1, ezután bezárod a teszt fájlt és megnézed a hivatkozást.)
Üdv. -
Agony
aktív tag
Sziasztok!
INDIREKT függvénynél, az mitől lehet, hogy ha teljes elérésí úttal hivatkozok a fájlra, akkor hivatkozási hibát ír, míg ha csak simán a fájl névre, akkor hoz találatot?
Azt tudom, hogy nyitva kell lennie az hivatkozott fájlnak is, hogy működjön a képlet, de a teljes hivatkozásnál mi kavar be? Esetleg a ": \" rész?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
bela85 #45706 üzenetére
Szia!
Szerintem ebből a szerkezetből nem lehet azt az elrendezést PIVOT-tal megcsinálni. Talán POVERPIVOT használatával igen, de ahhoz nem értek.
Mivel ez a tábla eleve "kereszttábla", vissza kellene alakítani úgy, hogy a kritériumok is egy fő ismérv legyen, mint a város, úgy gondolom.
Egy ötlet, ami kimutatással is megy:Üdv.
-
bela85
aktív tag
válasz
Fferi50 #45705 üzenetére
Elvileg van ilyen függvény.. próbálgatom a Pivot azért lenne jobb, mert a jelentésszűröhöz lehet be kell tennem majd még a sorszám alapján való szűrést..mert az egyedi azonosító többször is előfordulhat a táblában és csak 1x kell számolni.
(az eredeti táblában a sorszám be van képletezve, hogy ha az egyedi azonosító már szerepel ne adjon sorszámot, ha nem akkor adjon) -
Fferi50
Topikgazda
válasz
bela85 #45704 üzenetére
Szia!
Szerintem megy ez függvénnyel is (egyszerűsített példa):
A Darabhatöbb képlet tartományait kell helyesen megválasztanod. Remélem ez már működik a 2007-ben.
Először az A8-tól kezdődő részt csináld meg. A B9 cella képlete húzható lefele és oldalt. Ezután az így kialakult adatokat másolás - irányított beillesztés - transzponálás tudod az A14-el kezdődő formába hozni.
Üdv. -
bela85
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy nagy excel tábla (példa kedvéért egyszerűsített adatokkal most)
Ebből szeretnék egy PIVOT-ot készíteni, ami az alábbi képhez hasonlót alkotna..de sajnos nem tudok kivitelezni.
A képen látható megoldással sajnos nem sikerül, mivel minden egyes kritériumot egymásba ágyaz.
Tudna valaki valami excel megoldást, (2007-esben) amivel kivitelezhető lenne?
Köszönöm előre is a segítséget és hozzászólásokat!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan #45702 üzenetére
Szia!
Így már érthető a feladat.
Egy megoldási javaslat:
Kijelölöd a vizsgálandó területet -> másolás -> a munkalap egy "tiszta" területére(vagy egy segédmunkalapra) ->irányított beillesztés -TRANSZPONÁLÁS.
Ezen a területen az első oszlopra már tudsz szűrni kódok szerint.
A szűréssel megkapott adatokra másolás > a kódnak megfelelő munkalapra irányított beillesztés -TRANSZPONÁLÁS
A transzponált alaptáblán minden szűrést végig tudsz csinálni és az eredményeket a kódnak megfelelő munkalapra transzponálással be tudod illeszteni a megfelelő helyre.
Üdv. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #45679 üzenetére
Csináltam egy példa fájlt is, feltöltöttem fiktív adatokkal, írtam magyarázatot is, hogy mit szeretnék, ha valakinek lesz ideje, nézzen már rá legyen szíves!
https://drive.google.com/file/d/1L-plrasDJXe2h15xL0Tv_Cvv3ZqfMNbH/view?usp=sharing
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest