-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stop
aktív tag
jaj
már fáradok én is,
de mégegyszer1. kijelöl oszlop
2. választ cellaformázás
3. választ pénznem
4. válszt egyéni (# ##0) például
5. na ebbe a sorba a képlet (# ##0) után két idéézőjel közé
6. az én hozzászolásomból ctrl+c >m²<
7. na EZT beilleszted az idézőjelek közé
8.és KÉSZ!innetől ez a cellaformátum
-
stop
aktív tag
-
zso73
veterán
Itt a kép.
=B3*C3 A D3 tartalma.
semmi extra,csak a m2 cellaformázás, egyénivel kell beállítani a cellaformátumot. -
Delila_1
veterán
Szokásom szerint megint elkapkodtam a választ. A fenti arra vonatkozik, hogy a 2-t hogyan lehet felső indexbe tenni.
És most az igazi:
A cellaformázás Szám fülén válaszd az Egyéni kategóriát, a Formátumkódhoz írd be
# ##0" m2". Ez az ezres tagolást is megadja, és bár mértékegységgel együtt írja ki a számot, azért számként értelmezi, lehet vele számtani műveleteket végezni.
Ennél nem lehet beállítani a felső indexet. -
zso73
veterán
Nem akarok új topikot nyitni...
Csak egy egyszerű kérdésem lenne: Hogyan lehet a cellaformázásba a m2-t /négyzetméter./betenni mértékegységként? Egyéniben akarom, de nem teszi fel felső indexbe a 2-est. Off 2002 SP3. -
Delila_1
veterán
Kösz szépen a könyv címét.
A fenti makród most azokat a sorokat törli, amelyekben nem szerepel 0. Eddig nem fordítva akartad? Ha igen, akkor csak a feltételt kell módosítani, If nev <> 0-ra.
Az i=19 helyett elegánsabb az Exit For.
Minden feladatot több módon lehet végrehajtani, itt egy másik, ez a nullás sorokat törli.For x = 2 To 10
For i = 0 To 19
nev = Cells(x, i + 7)
If nev = "0" Then
Rows(x).Select
Selection.Delete Shift:=xlUp
x = x - 1
Exit For
End If
Next i
Next x -
sonar
addikt
Elkezdtem makrózni, viszont a kiemelt sorra azt írja, hogy nem megfelelő szintaktika
For x = 2 To 10
For i = 0 To 19
nev = Cells(x, i + 7)
If nev = "0" Then
flg = True
i = 19
End If
Next i
If flg = False Then
Rows(x:x).Select
Selection.Delete Shift:=xlUp
x = x - 1
Else
flg = False
End If
Next xRows(x:x).Select
-
greenface
aktív tag
#3055-re senkinek nincs ötlete?
-
Delila_1
veterán
A kiegészítés, ha az összeg A1-ben szerepel:
=jobb("0000000000000"&A1;13)
Angolban:
=right("0000000000000"&A1;13)Ez összefűzi a halom nullát és a számot, majd veszi annak a jobboldali 13 karakterét. Ezután azonban nem lehet vele számolni, mert szövegként értelmezi.
Ha számolni is akarsz vele, a cellaformátumnál, az egyéni kategóriában kell megadnod:
000000000000# (12 db 0, és 1 db #). -
fap333
aktív tag
válasz
Delila_1 #3065 üzenetére
Pontosan erre volt szükségem, köszi. Annyit módosítottam rajta, hogy a múltkori tanulmányaimból használtam még ezt a két sort, mivel a táblázat folymatosan bővül:
usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
uoszlop = ActiveSheet.UsedRange.Columns.CountEgyébként ez Basic amibe a makrókat kell irogatni?
mod: sonar: kérdésedre itt a válsz...
-
sonar
addikt
@Delila Sikerült beszereznem egy Excel makrós könyvet most kezdem bújni, viszont addig meg kellene oldanom egy gondot. A kérdésem az, hogy hogyan mondom meg hogy a kijelölés egy sora ill oszlopa milyen hosszú?
sor= ?
oszlop= ?
szóval hogy ezek egy egésszel legyenek feltöltve -
lkalmi
csendes tag
üdv.
adot egy táblázat kb 450 rekorddal. szerepel benne egy összeg, amit továbbhasználás miatt át kell alakítani úgy, hogy a cella 13 karakter hosszú legyen (eddig nincs is gond), az "üres" karaktereket pedig 0-val kell feltölteni. tehát így.
0000000012345 vagy 0000000004321, vagy 0000000654321.
ehhez kérnék segítséget. lehet, hogy le volt már itt is írva, vagy a gugli megmondja, de halvány lila gőzöm sincs, hogy miként keressem.
a miharabbi válaszokat előre is megköszönöm.
lkalmi
-
Delila_1
veterán
Sub szaznal_nagyobb()
For sor = 2 To 20 '20 helyett az utolsó sor kell
For oszlop = 2 To 7 '7 helyett az ucsó oszlop sorszáma (A=1, B=2, C=3)
If Cells(sor, oszlop).Value > 100 Then
Range(Cells(sor, 2), Cells(sor, oszlop)).Select
Selection.ClearContents
End If
Next
Next
End Sub -
Delila_1
veterán
Most látom, hogy teljesen félreértettem a feladatot.
Van egy táblázatod, ami A1-től ???-ig tart.
Ebben itt-ott vannak 100-nál nagyobb értékek. Ha ez először C5-ben fordul elő, akkor törölni kell az értékeket B5-től C5-ig (nem A5-től, mert A5-ben a sor neve van).
Így gondolod? -
fap333
aktív tag
Üdv újra!
Kössz delila a múltkorit, nagyon sokat segítettél, úgyhogy most megint ide fordulok a problémámmal. Most a következőt kellene megoldani:
Adott egy táblázat, aminek az első oszlopában az adott sor neve van. A feladat az lenne, hogy minden sorban megkeresse a 100-nál nagyobb értéket, majd törölje azt, és az összes előtte lévőt úgy hogy az első "név" opszlop megmaradjon.
A törölt helyeken a 0 érték nem jó, mert a DARABTELI függvényt ereszteném rá ezekután. -
gege71.hu
addikt
-
gege71.hu
addikt
válasz
gege71.hu #3053 üzenetére
Megvalaszolom magamnak, tegnap vegul sikerult kiguglizni. Beirom, hatha masnak is kell majd:
Tehat adott időérték felkerekítése a következő percre páldával:A1 (48:34:25) time formatum. A2 00:07:00 szinten time formatum.
A3=A1/2+A2. Ahhoz hogy A3-ba mar felkerekitett erteken keruljon es tovabbi szamolasoknal az A3 számolt értékének következő egész percre felkerekített értékét számolja ki az A3 erteke az alabbiakban modosul:
A3 = "=CEILING((A1/2+A2), 1/1440)". Ja es az A3 szamolt cellaerteke hh:mm timeformatum, hogy ne is mutassa *feleslegesen( a masodpercet, mert az ugye 00-ra kerekitett. Ennyi. -
greenface
aktív tag
Sziasztok!
Van egy nagyon idegesítő problémám: néha (nem tudok rájönni, mitől) megváltozik a színpaletta (színséma). Pl. a piros betűből fekete lesz, stb. Teljesen használhatatlanná válik a színezés.
Eszközök-Beállítások-Szín menüben NEM lehet visszaállítani.Mitől lehet ez….?
-
gege71.hu
addikt
Sziasztok
excel segítség kéne fiatalok!Adott cellában adott időértékem van ami már másik két cellából számolt érték.
Mondjuk 00:52:53 (óra perc mp) Azt szeretném elérni, hogy ezt az értéket felfele kerekítse és úgy mutassa: 00:53 ill ezt is vegye fel a cella értékének.
Ebből a cellából folytatólagosan számol egy másik formula egy köv cellába ahol a már felfele (és mindenképp mindíg felfele) kerekített értékkel kéne számoljon.
Köszönöm a segítséget ha lesz.
üdv
gege -
törölt tag
Sziasztok,
tudnátok nekem segíteni egy picit excelben?Premiumtáblázatot csinálok, és feltételes elágazásokat kéne használnom, a probléma csupán az hogy iszonyat sok feltétel van, if el meg tudnám oldani, de iszonyat hosszú/bonyolult és átláthatatlan lesz. Tudnátok erre egy egyszerű megoldást
?) (pascalban tudom
x < 0,5
0,5 < x < 0,7
0,7 < x < 0,95
0,95 < x < 1,05
1,05 < x < 1,15
1,15 < x < 1,25
x > 1,25Minden egyes feltételnél más eredményt kéne hogy adjon, az eredmények konstansok.
x < 0,5 => 0,4
0,5 < x < 0,7 => 0,6
0,7 < x < 0,95 => 0,8
0,95 < x < 1,05 => 1
1,05 < x < 1,15 => 1,1
1,15 < x < 1,25 => 1,2
x > 1,25 => 1,3Ide leírtam adott sornál milyen eredményekre gondoltam.
Köszönöm szépen a segítséget!
-
Delila_1
veterán
=A1*(1+5%)
Ezt másold végig az adataid mellett.
Ha az értékeket fixre akarod venni (ne képlet legyen), akkor a növelt értékeket tartalmazó cellákat kijelölöd, másolod, és Szerkesztés/Irányított beillesztés/Értéket beilleszt – másik helyre, vagy az eredeti összegek helyére. -
Smogus
őstag
Segítsetek!
Egy excel munkafüzetben van több érték és nekem miden értéket 5%-al kell megnövelnem, hogy lehet ezt a legegyszerűbben?
Előre is köszi.
-
Amazonas
senior tag
Egyszerre több oszlopot is szűrni egyidejűleg, teljesen „személyre szabott” feltételekkel.
Ha jól értem, amit akarsz, akkor minden érintett oszlopot szűrj le így:
Autofilter-t ráteszed, ahogy Delila mondta, majd a az érintett oszlopoknál a legördülő menüből az (Egyéni...)/(Custom...) szűrőt választod.
A párbeszédablakban pedig add meg, hogy Tartalmaz (Contains) 0. -
sonar
addikt
Sziasztok, a problémám, az, hogy van a következő szerkezetű fájlom több száz rekorddal. Az a hibás ahol van 0, azokra a sorokra lenne szükségem. Hogyan tudom én ezt kiszűrni?
Date Time Shift MEMORY USB HDD_READ TUNER2_INIT
2008.01.19 6:10 DE 1 0 1 1
2008.01.19 6:12 DE 1 1 1 1
2008.01.19 6:14 DE 1 1 1 1
2008.01.19 6:15 DE 1 0 -1 -1
2008.01.19 6:17 DE 1 0 1 1
2008.01.19 6:18 DE 0 1 -1 -1 -
sonar
addikt
Arra esetleg van megoldás, hogy vesszővel tagolt szöveget autómatán berántsa excelbe?
-
sonar
addikt
válasz
Delila_1 #3032 üzenetére
Ha ez a H oszlop tartalma: USB:0 v USB:-1 v USB:1 akkor most ez a script mér nem akar lefutni rendesen? Elirtam vmit?
Range("H1").Select
Selection.End(xlDown).Select
usor = Selection.Row
For sor = 1 To usor
nev = Right(Cells(sor, 4).Value, 2)
If Left(nev, 1) = ":" Then nev = Right(nev, 1)
Cells(sor, 4) = nev
Next -
Delila_1
veterán
A soradik (aktuális sor) 7. (G) oszlopában levő értéket, annak is a jobboldali 2 karakterét.
Ezt teszi be a nev változóba.
Azután az esetleges mínusz jel miatt tovább vizsgálja. Ha a két karakterből álló nev baloldali 1 karaktere – left(nev,1) – kettőspont, akkor a nev jobboldali 1 karakterét veszi alapul, egyébként pedig a teljes nev változót (pl. -1). -
sonar
addikt
válasz
Amazonas #3022 üzenetére
Igen tudom,hogy körkörös hivatkozás lenne. Ezért kérdeztem, hogy nincsen e rá vmilyen trükk. Makróval próbálkozom... csak vmilyen apróság mindig megszivat.
Vessző pontos vessző érdekes téma. Az én excelemben csak pontos vessző jó tagolásra, de a kolléga gépe meg csak a vesszőt fogadja el.
pedig elméletileg ua minden.
-
Delila_1
veterán
Ha már Amanozas így megbízik bennem, itt a makró. (Igazad van Amazonas, körkörös hivatkozás lenne).
Sub mem()
Range("G1").Select
Selection.End(xlDown).Select
usor = Selection.Row
For sor = 1 To usor
nev = Right(Cells(sor, 7).Value, 2)
If Left(nev, 1) = ":" Then nev = Right(nev, 1)
Cells(sor, 7) = nev
Next
End Sub -
-
sonar
addikt
Azt meg lehet, csinálni, hogy a meghívott fv abba a cellába dolgozzon amelyikből veszi az adatot?
Itt ez a fv:=IF(G1="MEMORY:1",1,IF(G1="MEMORY:0",0,IF(G1="MEMORY:-1",-1)))
és az eredmény is a G1 cellába kerüljön vissza. Közbeszúrt oszlopokkal meg tudom csinálni, de az kicsit macerás
-
Amazonas
senior tag
válasz
mimi_bacsi #3018 üzenetére
Kijelölöd a szétszedendő cellákat.
Adatok menü -> Szövegből oszlopok... -> "Tagolt" elé pötty, majd a "Tovább" után add meg, hogy mi választja el az adatokat (vessző, szóköz, stb.)
A legszerencsésebb a pontosvessző lenne, mint elválasztójel a forrásban, ahonnan másolsz.
A szóköz azért nem a legszerencsésebb, mert a vezeték- és keresztneveket is külön oszlopba fogja venni. Persze attól függ, hogyan jobb neked, meg milyen az adathalmaz... -
mimi_bacsi
tag
Régebben szó volt róla, de most nem találom: egy cellában van több adatom:
pl: Név azonosító szám titulus dátum szám szám2 szám3Hogy tudom úgy szétszedni, hogy természetesen minden logikai rész egy cellába (külön) kerüljön?
(bocs, tudom, hogy már volt, de nem találom.....)
-
jasszer
őstag
Egy munkalapon belül szeretném kiszűrni az ugyanolyan tartalmú, azonos oszlopba tartozó cellákat (lehet h uaz az adat kétszer lett felvéve, két különböző cellába), van erre vmi gyors módszer? (az is elég lenne ha kiderülne h miből van duplikáció, nem kell h odaugorjon, v ilyesmi)
-
Delila_1
veterán
Másik módja az utolsó sor, ill. utolsó oszlop megkeresésének, arra az esetre, ha a lapon több, egymástól üres sorokkal, oszlopokkal elválasztott adataink vannak:
Kiválasztjuk egy olyan oszloponak az első celláját, amelyikben biztosan folyamatosan vannak az adatok, pl. A1.
Range("A1").Select
Selection.End(xlDown).Select ' ez azonos azzal, mint amikor Ctrl+le-nyilat nyomunk
usor = Selection.Row
Range("A1").Select
Selection.End(xlToRight).Select ' Ctrl+jobbra-nyílnak felel meg
uoszlop = Selection.ColumnHa biztos, hogy az alsó sorban minden oszlopban van adat, a második Range-re nincs szükség.
-
Delila_1
veterán
Igen, és az utolsó sor értékét a fölötte lévő sor adja.
Vigyázni kell arra, hogy ha voltak az aktív táblázat területén kívül eső cellákban valamikor értékek (most már törölve vannak - szépen magyarul), vagy most is vannak benne kósza adatok, akkor azokkal a címekkel számol a makró, és hamis értéket ad.
A makróba érdemes egy stoppot tenni a két érték bekérése után, és ellenőrizni. Ha többet mutat az usor és az uoszlop nevű változó a kelleténél, a felesleges sorokat és oszlopokat törölni kell. Nem a benne lévő adatot, hanem a teljes sort ill. oszlopot. -
Delila_1
veterán
Másold be az alábbi makrót:
Sub Atlag()
Sheets("Munka1").Select
usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
uoszlop = ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count
Sheets("Munka2").Select
For sor = 2 To usor
Cells(sor, 1).Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=AVERAGE(Munka1!RC[" & uoszlop - 3 & _
"]:RC[" & uoszlop - 1 & "])"
Next
End SubA Munka1 lap 3 utolsó oszlopát átlagolja a Munka2 A oszlopába.
Ha B oszlopba kell az átlag, a Cells(sor,1)-et írd át Cells(sor,2)-re, és az ActiveCell.FormulaR1C1 kezdetű sorban az uoszlop-3 és uoszlop-1 értékeket is növeld eggyel (uoszlop-3 és uoszlop-2). -
Delila_1
veterán
A With sorban megadunk egy objektumot, amire a változtatások vonatkoznak. Jelen esetben a kijelölt terület (selection) hátterét (interior). A további sorok ponttal kezdődnek, amit úgy kell értelmezni, mintha a With sorban írtakat folytatnánk (With nélkül):
selection.interior.colorindex=15
selection.interior.pattern=xlsolid 'nincs mintázat
selection.interior.patterncolorindex=xlautomatic 'a mintázat színeA két utóbbi kitörölhető, mivel alapbeállítás, és akkor már nincs szükség a With, End With-ra sem.
Ezt a makrót most rögzítettem, a karakter típusát változtattam meg. '******-gal jelöltem, ami nem szükséges, törölhető.
With Selection.Font
.Name = "Tahoma"
.Size = 10 '******
.Strikethrough = False '******
.Superscript = False '******
.Subscript = False '******
.OutlineFont = False '******
.Shadow = False '******
.Underline = xlUnderlineStyleNone '******
.ColorIndex = xlAutomatic '******
End WithVégül ennyi marad: Selection.Font.Name = "Tahoma"
-
TheDj
csendes tag
Sziasztok!
Kedves kolleganőnk olyat alkotott, ami fölött mi értetlenkedve álltunk...
Excelben dolgozik a Drága és az internetes közületi telefonkönyvből bemásolt egy e-mail címet. A cellában megjelenik a cím, viszont úgy tűnik nincs sehol egyik cellában sem. (fent a szerkesztési sorban nem látszódik semmi). Ha ráklikkelünk előjön az Outlook és egy előre beállított form alapján már írhatnánk is egy levelet. Jobb klikkre azonban feltűnik, hogy egy flash objektumról van szó.
Mivel automatikus mentésre van állítva és 5-10 percenként ment az "Undo" lehetőségét már elvesztettük. Valahogy szeretnénk kivenni belőle,de mivel egy cellában sem látszódik és kijelölni sem lehet, nem tudjuk mitévők legyünk!
Már rákerestem és az egyetlen link amit találtam nem működik. Pls, akinek van valami ötlete ossza meg velem/velünk!
Előre is nagyon köszönöm a segítséget! -
fap333
aktív tag
Üdv mindenkinek!
A következő a problémám: Van egy táblázat, amit naponta egy oszloppal bővítenék, és mindig az utolsó 3 oszlop átlagát szeretném látni egy másik helyen.
Erre szeretnék valami egyszerű módszermert magamsól nem nagyon tudok mit kitalálni.
Előre is kössz!
Peti -
gsc73
aktív tag
válasz
Delila_1 #3003 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget, amit leírtál, azzal sikerült megoldanom!
A makró rögzítése, átszerkesztése általában segít, de ebben az esetben nem segített.
Rögzítettem egy makrót, miközben megváltoztattam egy cella háttérszínét. Ezt kaptam eredményül:With Selection.Interior
.ColorIndex = 15
.Pattern = xlSolid
.PatternColorIndex = xlAutomatic
End WithEbből, sajnos nem sikerült kitalálnom a megfeleő szintaxist, bár az is igaz, hogy VB ismereteim sem széleskörűek...
Aki gyakorlott, annak biztosan következik az egyikből a másik.
g.
-
Delila_1
veterán
cells(x,25).select
selection.font.colorindex=színkód 'karater színe
selection.interior.colorindex=színkód 'háttér színeRögzítesz egy makrót, ahol megváltoztatod a karakter-, ill. a háttér színét. Onnan kimazsolázod azt, amire kiváncsi vagy.
Próba:For sor = 1 To 255
Cells(sor, 1).Select
Selection.Value = "Színkód=" & sor - 1
Selection.Font.ColorIndex = sor - 1
Cells(sor, 2).Select
Selection.Interior.ColorIndex = sor - 1
Next -
gsc73
aktív tag
Hy!
Hogyan tudom megváltoztatni egy cella háttérszínét VB-ben? A szintaxis miatt nem jövök rá. A cellákra a "Cells (x,25)" -tel hívatkoznék, mert egy ciklusban van.
g.
u.i.: különben a súgóban hogyan lehetne megkeresni az ilyen, és ehez hasonló kérdéseket, mert órákat töltök el azzal, hogy a megfeleő szintaxist kitaláljam. (makró rögzítése, és szerkesztése abben az esetben (sem ) használható)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest