- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Milyen házat vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre33
addikt
Van egy feladatom, és hirtelen elakadtam.
Adott egy születési dátum: 1980.07.07.
Ebből kellene kitalálnom egy fügvényel hogy az adott emberke hány éves
köszi
-
Delila_1
veterán
válasz
rebel56 #3182 üzenetére
Ez meg azt automatizálja, amit lúzer írt a #3185-ben, hogy ne kelljen kézzel beszúrni minden sor elé egy másikat, összevonni két-két cellát, és beírni a hivatkozást:
Sub Sorok_beszurasa()
usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
For sor = 1 To usor * 2 Step 2
Cells(sor, 1).Select
Selection.EntireRow.Insert
Range(Cells(sor, 1), Cells(sor + 1, 1)).Select
Selection.Merge
Next
sor = 1
Do While sor < usor * 2
Cells(sor, 2).Select
Selection.Formula = "=A" & sor
Cells(sor + 1, 2).Select
Selection.Formula = "=A" & sor
sor = sor + 2
Loop
End SubEhhez is hozzáírható az a pár sor, ami az előző hozzászólásomban a Next után van.
-
Delila_1
veterán
válasz
rebel56 #3178 üzenetére
Van itt egy kis makró a problémádra:
Sub valami()
usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
s = 2
For sor = 2 To 2 * usor - 1 Step 2
Cells(sor, 2).Select
ActiveCell.Formula = "=A" & s
Cells(sor + 1, 2).Select
ActiveCell.Formula = "=A" & s
s = s + 1
Next
Columns("B:B").Select
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks:= _
False, Transpose:=False
Range("A1").Select
Application.CutCopyMode = False
End SubA Next utáni sorok elhagyhatók, azok a beírt hivatkozásokat alakítják át értékekké.
lúzer!
A #3185-ös hozzászólásodban a mintát a saját gépedről tetted fel, így csak akkor látható, mikor te is "képben vagy". Pedig biztosan jó megoldást adtál. -
rebel56
tag
Így van, ez kellene tetszőlegesen sok értékre. Pl. ha Az A oszlop értékei cellánként 1,2,3,4,5 (..). Akkor a B oszlop 1,1,2,2,3,3,4,4,5,5 (..) De bárhogy próbáltam beírni a képleteket, mikor lehúztam mindig elcsúszott valahol a számozás, nem sikerült a kívánt eredményt elérni.
-
rebel56
tag
Helló!
Van egy egyszerűnek tűnő kérdésem, ami annál több bosszúságot okozott ma. Hogyan lehet megoldani, hogy egy cella értéke kettő cellába kerüljön át az alábbiak szerint?
A1 értéke -> B1 és B2 cellákba
A2 értéke -> B3 és B4 cellákba stb
Makró nélküli ötlete van valakinek? -
stop
aktív tag
1 kérdés
hogyan tudom a megjelenített cella megjegyzését nyomtatni?
kb ez az
-
Kvázi
csendes tag
válasz
Delila_1 #3171 üzenetére
Köszönöm!
Ez nagyot lendített a gondolatmenetemen. Egy kicsit csiszoltam, hozzáigazítottam a táblához és működik!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Tervezem, hogy a közeljövöben belekóstolnák a makro készítésbe. Tudnátok esetleg egy jó oldalt amiből autódidakta módon elsajátíthatóak az alapok?Kv
-
Delila_1
veterán
A #3170-esben =SZUM(B2 : U2), szóközök nélkül.
-
-
lordring
aktív tag
Helló! Sorokat lehet valahogyan oszloppá konvertálni? Tehát van 3 egymás alatt lévő sorom és ezeket 3 egymás mellett lévő oszloppá szeretném átrendezni.
-
Kvázi
csendes tag
válasz
Delila_1 #3165 üzenetére
Megköszönöm a türelmed, szerintem nem tudtam elmagyarázni a problémám, vagy nem értem a választ.
Megpróbálom részletesen:
Van egy táblálázat aminek A oszlopában A4 cellától Ax celláig nevek vannak kb. 8-900 (A2-Pisti; A3-Géza; A3-Jani ... stb). A nevek mellett értékek sacc 20db.
A B C
1
2 Pisti 2 4
3 Géza 3 6
4 Jani 1 1Azt szeretném megoldani, természetesen egy sokkal nagyobb táblába, hogy ha az A1- be beírom pl. Géza, akkor a B1-be kiírja, hogy 9. Utána ha mást szeretnék lekérdezni, akkor A1-be beírom, hogy Jani, akkor kiadja B1-be, hogy 2.
A lényeg, hogy nem szűrővel szeretném megoldani, hanem ha egy nevet beírok, akkor adja ki mellé a szum értéket.
Remélem érthetően le tudtam írni. Ha nem akkor asszem feladom. -
Kvázi
csendes tag
válasz
Delila_1 #3163 üzenetére
Köszönöm!
Működik a dolog, de sajnos csak a beírás pillanatában számol egyet. Az én elképzelésem az lett volna, ha pl. Az A1 cellába beírom a nevet, akkor a B1 cellában megjelenik mellette egy szám (az adott sor értékeinek összege). Mendezt egy több száz soros táblázatból szedi össze, ahol az A oszlop a név, mellette pedig értékek.
Kv
-
Delila_1
veterán
A lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése. A megjelenő Visual Basic szerkesztőn a jobb oldalon lévő nagy üres lapra bemásolod az alábbi makrót:
Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Excel.Range)
If (Target.Column = 1) Then
Cells(Target.Row, 5) = Cells(Target.Row, 2) + Cells(Target.Row, 3) _
+ Cells(Target.Row, 4)
End If
End SubEz, ha az A oszlopba írsz valamit, az E oszlopba beírja az azonos sorban lévő B+C+D értéket.
Ha nem az E-be kell, a Cells(Target.Row,5)-nél írd át az 5-öt annyira, amennyi a kívánt oszlop sorszáma az angol ABC-ben (F-nél 6, G-nél 7, T-nél 20, stb).
Amennyiben másik lapnál is kell ez a funkció, ugyenezt a makrót a másik lap kódlapjára is másold be. -
Kvázi
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi problémában kérnék segítséget.
Van egy táblám pár száz sorral. Az első oszlopban nevek vannak. Milyen függvénnyel lehet megoldani azt, hogy ha megtalál egy nevet (amit pl egy cellába előzetesen beírok, mint egy kereső), akkor a megtalált név sorában lévő több adatot, számot összeadja, és egy külön cellába kiírja. (Egy név csak egyszer szerepel)
Pl.:
Ha A450="Géza" akkor B450+C450+D450
Próbálkoztam a ha függvényekkel, de baromi hosszú lenne az összes sort így vizsgálni.
Előre is köszi minden segítséget.Kv
-
Ősember
őstag
hello
ctrl+. paranccsal beirom az aktuális dátumot. ez joekkor beirjka, hogy 2008.02.10. hol lehet beállitani, hogy pl csak 08.02.10-et irjon?
-
Delila_1
veterán
A képleteket tartalmazó cellák formátumánál a Védelem fülön jelöld be a Zároltat (ez az alapértelmezés), a nem védetteknél meg vedd ki a pipát.
Ezután az Eszközök/Védelemnél védetté teszed a lapodat, vagy az egész füzetedet. Csak ekkor lép életbe a cellák védelme.
A lapvédelem zárolja felülírás ellen a képleteidet tartalmazó cellákat, a füzet védelme az egész füzetet. -
csongi
veterán
Sziasztok
Van egy XLS munkafüzet, amin 8 órát dolgoztam hogy meglegyen. Az utolsó mentés után kb fél perc mire megnyitja. Mentettem másként is ,de az sem segít a dolgon. Továbbra is sok idő mire megnyílik az xls.A gáz hogy további 12 xls közötti hivatkozást, kapcsolatot kellene csinálnom. De ha sérült nem merem folytatni, mert akkor minek dolgoztam?!! Hogyan lehetne ezt a hibát elhárítani ? Segítsetek mert sok munkám lenne az enyészeté. -
csongi
veterán
Sziasztok. Hogyan Tudom a képlettekel megírt cellákat védelemmel ellátni?
-
Delila_1
veterán
Ha kell, elküldöm a kört.
-
-
Delila_1
veterán
-
zso73
veterán
válasz
Delila_1 #3146 üzenetére
Köszi a tippet, megnézem.Most így néz ki. Ha nioncs hozzá jogod baromság előjön, csak katt bele.
-
Delila_1
veterán
Valamilyen rajzoló programban csinálsz egy kört (jpg, bmp).
A táblázatodban egyik oszlopban a nevek vannak, másikban (mellette) a fizetések – legyen címsor is.
Kijelölöd a tartományt, és a DiagramVarázsló (ikon) segítségével csinálsz egy közönséges oszlopdiagramot.
Rákattintasz az egyik oszlopra, mire az összeset kijelöli.
Jobb gomb, Adatsorok formázása. A Feliratok fölün bejelölöd az Érték látszik jelölőt, majd átmész a Mintázat fülre.
A Kitöltés csoport alján megnyomod a Kitöltési effektusok gombot.
A Kép fülön a Képválasztás gomb segítségével előcsalod a szép körödet, bal oldalon pedig bejelölöd a Nyújtott jelölőt.
Néhány OKÉ után te vagy a nyerő.
Azért nézd meg azt is, mit csinál, ha a Nyújtott helyett a Halmozott, vagy a Halmozás, nyújtás jelölőt választod. -
zso73
veterán
Újabb nyűg:
Diagrammot kell alkotni,
Fizetések vannak felsorolva.
Függőleges tengely fizu Ft.
Viszintesen az alakzatok alatt a nevek. /hogyan?/
A diagramm elipszisben ábrázolja az értékeket. Mint az oszlopok magassága úgy elnyújtva. És benne a Ft felirat.
Ezt, hogy kell megoldani?
1000 I - _
100 I ( ) ( )
10 i (FT ) ( Tf )
0 i__(__)___(__)____________________-
ÉVA Gizi
Valami ilyesmi. Remélem világos voltam. -
Delila_1
veterán
válasz
Okoska2 #3141 üzenetére
Próbáld már egy kicsit pontosabban meghatározni, mit is szeretnél. Egy oszlop adataiból akarsz grafikont létrehozni, azt hogy akarod két tengelyhez rendelni?
Az egyik a függőleges (y), a másik a vízszintes (x)? Mi az a 0.1?
Az y tengely skáláját alapban a bevitt adatok határozzák meg.
Ahhoz, hogy minden 17. adatból készüljön a grafikon, itt egy makró, ami a kívánt sorok T oszlopába betesz egy *-ot. A makró futása után egy autoszűrővel szűrheted a tartományodat a kellő sorokra.Sub tizenhet()
For sor = 2 To 9200 Step 17
Cells(sor, 20).Value = "*"
Next
End Sub -
Okoska2
aktív tag
Sziasztok!
Legyszi segitsetek. Van egy tablazat kb 92000 sor adattal tobb oszlopban. Hogy tudnek grafikont krealni a B oszlop minden 17-ik adatjabol ugy hogy 0.1 az egyik 0 tol 100 ig a masik tengely. 0-tol 100 ig van a sok adat. Az lenne a fuggoleges tengely.
Elore is koszi.
-
Kobe
veterán
no még egy
író mű címe kiadó fordító meg.idő megj.hely oldalszám
Rejtő Jenő Az elveszett cirkáló Magvető 1979 Budapest 186
Madách Imre Az ember tragédiája Franklin 1861 Budapest 228
Szepes Mária A Vörös Oroszlán Móra 1946 Budapest 580
A.A. Milne Micimackó Móra Karithy Frigyes 1991 Dabas 266
Arthur C.Clarke 2001 Űrodisszeia Szukits Göncz Árpád 1994 Szeged 185
Stanislaw Lem Solaris Kriterion Murányi Beatrix 1977 Bukarest 216
Clifford D. Simak A város Móra Kuczka Péter 1991 Debrecen 220
Mario Puzo A keresztapa Magvető Vándodr Vera 1987 Debrecen 480van egy táblázat, fentebb látható. Bocs h kicsit széthúzta
a lényeg látható azért remélem
ezek közül kéne lekérdezéseket csináln:külön lapra a táblázatban gyüjtse ki a magvető kiadó könyveit a12től kezdődően
a 90 es években kiadott könyveket kellene kigyüjteni, ill azok átlagos oldalszámát kiszámolni (ez a második része nem gáz) csak ezt is külön lapra
nem magyar műveket kigyüjteni (ahol nicns fordító)
sávdiagram amagyar kötetek oldalszámairól
kösz a helpet
-
-
Delila_1
veterán
válasz
Bandit21 #3130 üzenetére
Ezt nem itt, hanem egy Word-ös fórumon kérdezd meg.
Ott megmondják, hogy milyen mező beszúrásával lehet elérni, hogy ha az aktuális rekordban a név megegyezik az előző rekord nevével, akkor szúrja be a Hrsz-t, tulajdon hányadot, stb., ellenkező esetben hagyja üresen a mezőt. -
Bandit21
addikt
Üdv, látom sok probléma megoldótott már itt, hátha az enyémre is van gyógyír.
Van egy elég nagy excel táblám, benne ügyfelek neve, város, utca, irszám külön oszlopokban. Emellett az ügyfeleknek tulajdoni hányada bizonyos ingatlanokon, illetve még két adat. (kisajátítással foglalkozom a közszférában) Ez a két adat a területkimutatásbeli sorszám és az ingatlan helyrajzi száma.
Mivel egyes ingatlanoknak több tulajdonosa is lehet ezért felmerült 1 probléma.
Eredetileg szakértői kirendelést végzünk, aminek a lényege, h meg van írva a határozat, word-ben, körlevél formátumban, és ebbe vannak behelyettesítve a megfelelő helyekre a megfelelő adatok.
(pl a területkimutatásban 3-as sorszámmal szereplő Kiss Ábel 7600 Bp Vár tér 1. alatti lakos mint tulajdonosnak a 12345/12-es helyrajzi számú ingatlan 1/2 tulajdoni hányadában lévő területet érintő 4000 nm-nyi terület kisajátítása)
Ez odáig rendben volna, h minden tulajdonosnak külön körlevél rekord készül. Nekünk azonban ha 1 ingatlannak több tulaja van, akkor 1 levélben kell értesíteni Őket.
Így egy körlevél rekodba kellene egyszerre több név cím irszám tul hányad ésatöbbi.
Elég nehéz körülírni de a lényeg, h egy adatsor (oszlop) mégpedig a helyrajzi szám szerint kellene válogatni az embereket. Egy rekodba kellene tenni a közös helyrajzi számú ingatlanok tulajdonosait, ezek jelentenék a külön rekordokat, de ezeken belül kellene egyszerre egymás mellett több "név" "cím" "irszám" "város" "tul hányad" ráadásul nem ömlesztve, tehát nem a nevek sorba majd a címek sorba és a többi, hanem egymás mellett a személyek adatai.
Megoldható-e ez valamilyen formában, vagy meg kell írnunk 700 külön levelet?
kb 280 ingatlan kb 700 tulaját érinti az ügy így egy hetes munka lenne egyesével megírni, és idegesítene a végén ha kiderülne, h volt "okos" megoldás!
Előre is köszi és várom a válasz/ötleteket! -
Delila_1
veterán
Jelöld ki a táblát, vagy annak azt a részét, ahol be akarod tömni a lyukakat.
Szerkesztés/Ugrás/Irányított ugrás/Üres cellák
Beírod-> =
nyomsz egy fel nyilat
Ctrl+Enter
Ez egyszerre az összes kijelölt celládba beviszi a fölötte lévő adatot hivatkozással. Ha fixen akarod (nem képlettel) látni ezután a most bevitt értékeket, ezután kijelölöd újra az összes adatot, Ctrl+C, Irányított beillesztés/Értéket. -
iwu
addikt
hali!
help kéne.
adott egy bazi nagy excel tábla, adat hegyekkel...
lényeg, vannak köztük üres cellák. nekem annyi kellene, hogy meg lefelé a "script" és ha üres a cella, akkor a fölötte lévő cella értékét tegye bele.thx!!!
Üdw! -
takyka77
tag
Sziasztok!
Van egy cella aminek az értéke 0008
Makróban ha megadom egy másik cellánek ezt az értéket az STR(Cells(x,y)) paranccsal akkor csak 8 lesz a másik cella értéke.
Hogyan tudom megadni, hogy a 0008 legyen az érték? -
Kobe
veterán
kösz, már emgodlottam egy feltételes elágazásokkal tüzdelt függvénnyel
nagyjából hasonlót kellet tmint mit írtál cska beszúrtam egy ÉS feltételt. Igazából szar volt mert cska egy táblázat volt megadva hogy
100 rossz
300 elégséges
400 közepes stb, ezt ugy értelmeztem hogy intervallumokra vonatkozik pl 300 alatt rossz, 300-400 közt elégséges stb
most már működik így -
Kobe
veterán
cs
van egy gondom
vagy egy oszlopnyi adatom, amit "be kéne sorolni"....megvan mindegyikhez adva egy számérték
rendre 789
456
123
741
852
499
951
ezek mellé kllene társítani egy megjegyzést, aminek a feltétele
Rossz, ha az érték 100 vagy az alatti
elégséges ha 300 és 100 közé esik
közepes ha 300 és 400 közé esik
jó ha 400 és 500
és kiváló ha 600 as vagy afeletti értéke van
fontos volna, köszi -
Delila_1
veterán
Itt egy kis makró, ami mindegyik sorba, ami DVD-t tartalmaz, beállítja az igen-nem legördülőt (adatérvényesítést). R1-be és R2-be írd be az igent és a nemet. Ha foglalt a két cellád, a maróban az új hely címére írd át a $R$1:$R$2-t.
Sub DVD()
Range("A1").Select
Selection.End(xlDown).Select
usor = Selection.Row
For sor = 2 To usor
If Cells(sor, 3) = "DVD" Then '***
Cells(sor, 4).Select '***
With Selection.Validation
.Delete
.Add Type:=xlValidateList, AlertStyle:=xlValidAlertStop, Operator:= _
xlBetween, Formula1:="=$R$1:$R$2" '***
.ShowInput = True
.ShowError = True
End With
End If
Next
End SubHárom sort "csillagoztam". Ez a makró azt feltételezi, hogy a 3. (C) oszlopban szerepel a DVD kifejezés. Az If kezdetű sorban javítsd ki a 3-at annyira, ahányadik oszlopban van a szöveged. A következő csillagos sorban a 4-et annyira, ahányadik oszlopba akarod tenni a legördülőt.
-
Ziog
aktív tag
divxes filmeket írtam ki dvdr-re és minden dvd egy számot kapott. Egy legördülő listát szeretnék csinálni hozzá, hogyha kölcsön adom valamelyiket, akkor nyomon lehessen követni. Csak egy egyszerű igen/nem legördülő lista van hozzá.
Hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy ez automatán beállítódjon az összes filmre, amelyek egy DVD-n vannak?
Nem feltétlen szükséges a legördülő lista.Meg lehet ezt egyáltalán csinálni???
Remélem érthető amit írtam
-
stop
aktív tag
kapcsold be a word-ot
irj egy kis m-betűt
szúrj be utána egy felsőindex 2-es szimólumot (még mindig a word-ben vagy)
az egyészet jelöld ki
ctrl+c
átlépsz excelbe
kijelöl oszlop
választ cellaformázás
formátum
egyéni
...a már ismert..
utána a formátumkód sávban ctrl+v...ha igy sem működik
irány benzinkút
vesz 5 l 95-ös
gyufa
és
KÉSZ
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest