Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baku
aktív tag
válasz
_X10Dead_ #48286 üzenetére
Lehet, hogy igazad van, hisz jobban tudod/ismered mint én, de (és nem okoskodni, mégkevésbé kötözködni akarok) akkor sem értem hogy miért nem?
Hiszen ha a devo7e a mini usb kimenetével összeköthető egy telefonnal, tehát adatokat továbbít, akkor egy OTG kábelen (ami ebben az esetben csak egy szimpla fordítóként funkcionál mini usb-ről normál usb-re) miért ne küldené ki ugyanazokat az adatokat?
Vagy lehet, hogy nem szabványosan van bekötve (a mini usb aljzat), nem ad ki 5V- ot, és így nem hajtja meg a bluetooth dongle-t??? (Csak kérdezem ....) -
david335
tag
Syma X5HC-ben a barometrikus lebegő funkció nem kapcsolható ki valahogy? mert megörülök, a szobában 1-1 métereket félre fér és a csillár életével játszom
-
molnigee
aktív tag
válasz
AMDaZERG_1 #48287 üzenetére
Kingkong 5045 amit szerettem még, de a cyclon jobb annál is, reszponzivabb, hamarabb irányba húzza a gépet.
Lizardon nem gyári van, hanem gemfan 2035, ez elvileg jobb, de ez is gyalázatbár olyan tökmindegy a lizardnak, 2 toll is közel derékszögben meg volt hajolva, ugyanúgy repült, csak a hangján hallottam l xd
A gemfan hulki 2040-et mondják még jónak. -
AMDaZERG_1
senior tag
válasz
molnigee #48283 üzenetére
A Lizard prop az egy kaki. Én vettem 3x10 pár csomagot. Egy darabig elleszek vele, főként, hogy raktam el védőt. Szobában jó szolgálatot tesz
Amúgy abból is van olyan rossz, hogy ihaj. Annyira rideg anyagból van, hogy elpattan. Az első széria pillanatok alatt elfogyott. Most más anyagból készült van (puhább) és ez jobbnak bizonyult.
A Lizardot azért nem nagyon komálom, mert elég gyalázatos az FPV képe. Bár még FPV.t még nem volt lehetőségem kipróbálni, mert ahhoz szeretném, hogy valaki még ott legyen.
Wizard X220s -re KingKongot használok és én azzal vagyok elégedett. Abból is van 45pár
De a múltkori reptetéskor olyan extra terheléseket adtam neki, hogy csodálkoztam nem fehéredett ki a tövében. -
molnigee
aktív tag
válasz
AMDaZERG_1 #48282 üzenetére
Az pörgés ma nagyon ment nekem is
Amúgy ez a cyclon prop ... egy se tört, egy se hajlott, pedig volt kb 5 ilyen esésem. Ellenben a Lizard gemfan propok, hát azokat nem győzöm hajlítgatni, nincs valami jobb prop rá?
A Lizard is marha jó ám, nem is tudom melyiket élveztem ma jobban... Lizard95 tánca a bányász géppel
(Fogalmam sincs amúgy mi az a cucc, csak tippelem hogy valami kifejtő valami) -
AMDaZERG_1
senior tag
válasz
molnigee #48281 üzenetére
Remélem jövőre már én is nyomom ennyire, vagy akár jobban! A videó végén levő pergetést már én is tudom!
Én is agyaltam, hogy lemegyek, de reggel kitalálta a Win10, hogy frissít. Elszöszölt, majd desktop nélkül fogadott. Ezen birkóztam idáig, aztán tettem egy próbát msconfigon, hogy legyen teljes indítás a szelektív helyett...Végre már ez a gép megy
-
molnigee
aktív tag
Dupla post, én nem tehetek róla inaktívak vagytok
Mivel reggel hét ágra sütött a nap, fogtam magam és kimentem a Wizarddal (meg a Lizarddal) és nyomattam egy kört. Mire végeztem el is kezdett esni...
A Wizarddal kb egy hónapja nem repültem, ez is meg is látszott, meg hogy hozzászoktam a Lizihez, jövőre könyebb gép kellesz, mert ez nagyon sodródik, főleg így kammal...
Lényeg a lényeg, szerintem egy egész hangulatos kis 2 perc lett belőle. A gitupot imádom, de az akisja már annyira gatya, hogy kb 20 percet bír, így az utolsó, nyilván legjobb köröm már meg se lett...
De amit még jobban utálok, hogy a youtube hogy szétcseszi a minőséget... ilyen blokkosodás nálam sehol sincs...
Ja, van egy jóféle crash is, úgyhogy tessék végignézni
Wizard acro day 30 -
molnigee
aktív tag
Csak szólok GitupGit 2 + 71dbba kupon -> 23K!
-
varadigabor
senior tag
Kimentem repkedni az udvarra, kamera szöget vissza vettem 20 fokra kb. Elég nagy az udvar, király volt kerülgetni a traktort, öntözőt meg minden féle tárgyat ami kivan ide rakva
Lightos repüléssel 10 percig bírta az aksi
-
Baku
aktív tag
válasz
Vgyuri2 #48276 üzenetére
Az Alin nézegettem, pipa (dawn) átalakító van, de átgondoltam a dolgot, nem szerencsés, ha egy olyan - viszonylag nagy - " erőkar" lóg ki az USB aljzatból, mert egy szerencsétlen mozdulattól vagy leejtéstől olyan nagy feszítőerő érheti a távban az aljzatot, hogy kiszakítja, kitöri a panelből ....
Hosszas vajúdásom végeredménye úgy néz ki, hogy egy 10 centis OTG kábel lenne, aminek a mini usb csatlakozója 90° (dawn) .(Na ilyet eddig még sajnos nem találtam....
Ez azért lenne ideális, mert minimálisan lógna ki oldalra a távból, a vezeték lefelé indulna, aztán aláhajtanám a táv alja alá, és odafogatnám akár egy darab szigszalaggal, és nem lógna, figyegne semerre sem, szinte "egyben" lenne a távval....
Ha valaki előbb találna ilyen OTG kábelt, mint én, akkor szóljon!
Szerk.: WOW! Már meg is van!!!
Most már csak azt kell kitalálnom képek alapján, hogy melyik pozíciójú mini usb pipával rendeljem meg.... -
Baku
aktív tag
válasz
_X10Dead_ #48269 üzenetére
Félreértettél (bár valószínű, hogy én nem fogalmaztam elég érthetően )....
Arra gondoltam, hogy a táv és telefon közötti kábeles összeköttetést váltanám ki bluetooth kapcsolattal ....
Mivel a telefon képes receiverként működni, ez a része megoldott ....
A távra azért kell otg kábel, mert bluetooth dongle (transmitter) csak nagy USB dugaszvéggel kapható (legalábbis én nem találtam még mini USB-ser eddig)... -
Baku
aktív tag
válasz
Jackal2 #48268 üzenetére
"..... De tegyük fel a kérdést? Miért lennének különbözőek?
...."
Azért, mert rájöttek, hogy a Bugs3 túl erősre sikerült, ( kövér gázon berezonál az egész kasztni, de 3S-sel még kövér gáz sem kell hozzá ), ezért "elég lesz oda kevesebb is" alapon "visszavettek" belőle .... (persze ez csak egy feltételezés, viszont szerintem logikus....)
-
üszök
őstag
Nincs valakinek fölösbe JJRC H31 motor fogaskereke?
-
Allien
veterán
válasz
Jackal2 #48248 üzenetére
Amúgy, kivételesen éppenséggel most tévedsz.
Pontosabban, pontosítani kell a MODELLT!
Vannak érdekességek, ami TÉGED igazol. Példul, google mjx bugs 3 motorra első képtalálat:
Bayangtoys? Ismerős, ugye? De nézzük a Bugs 2-t! No, ott már más a helyzet! (Bugs 2 bemutatása) Ugye, több modell van. A legolcsóbb, B2C modell, és a B2W modell között nem csak a kamera a különbség! A MOTOR (!!!) is más!
A jobb oldali a C modell (fehér), a bal oldali a W modell (fekete vagy piros), ami a Bugs 3 motorja valszeg (a C modell műanyag házas). -
Jackal2
senior tag
Nos, mivel én láttam a két gépet egymás mellett, van egy olyan gyanúm, hogy a belső elemek szinte ugyanazok. A motor ugyanaz, a szabályzók ugyanazok, a propellerek szinte ugyanazok. Az akku ugyanaz, csak ráraktak egy műanyag tokot.
Egyszerűen ettől olcsó legyártani ezeket a modelleket. Persze nem szedtem szét, de nagyon úgy nézett ki, hogy egyformák. De tegyük fel a kérdést? Miért lennének különbözőek?
-
tupacamaru
veterán
Rendeltem egy ilyet az Ali-ról. A hozzáadott kis fecnin nem egyértelmű a kábelek bekötése és még a színek se stimmelnek. Piros-TX, Fekete-RX......stb. Ez a jó bekötés a színektől függetlenül. Maga a kütyü most már működik. Akkora mint egy 100 forintos és a lakásban is lát vagy 12 műhódat.
-
Baku
aktív tag
válasz
Allien #48265 üzenetére
Köszönöm! Akkor jól láttam. Rendelek is hozzá....
Bár most még a távból > mini usb - OTG > Bluetooth Dongle Transmitter kombón is ketyeg az agyam, és akkor kiküszöbölhető a kábel a táv > tablet, vagy a táv > telefon (3D VR) közötti kapcsolatban ....
Meg azon is morfondírozom, hogy fogás szempontjából marha rossz helyen van a távon az usb aljzat, lehet hogy jobb lenne oda 90°- os (lefelé) pipa dugasz.... -
Baku
aktív tag
Jól látom a netes képekről, hogy a devo7e usb csatlakozója nem micro, hanem mini usb???
(Nem tartózkodunk pillanatnyilag egy helyen, így csak képeket tudok nézegetni róla, és rendelnék hozzá kábelt ....) -
kriszbon
őstag
Sziasztok!
Valaki keresett múltkorában kamerához kábelt aminek mindkét vége JST.
Nem kínálgatni akarom mert nem azért vettem, csak tájékoztatásul írok.
Ami nekem jött egyszer [ilyen] ez a régebbi kamerákhoz jó, vagy is inkább az erősebb csatlakozós, mindkét vége azonos(ha kell lemérem).A másik meg [ilyen] ez a kisebb változat, mindkét vége azonos.
-
cd334
tag
válasz
AMDaZERG_1 #48260 üzenetére
Privát üzenet ment.
-
cd334
tag
válasz
AMDaZERG_1 #48258 üzenetére
Jövő héten nálam. Soroksáron dolgozom. Egyébként az egy 330 ohmos felületszerelt ellenállás, a pontos méretet eltalálni nehéz de tippre 0805-ös vagy 0603-as.
-
AMDaZERG_1
senior tag
válasz
kriszbon #48240 üzenetére
rosszat írtam... Nem a gyro nem működik, hanem a compass (iránytű). Valamiért az I2C-t nem akarja a BF. Próbáltam régebbi verzióval is, de akkor sem működött. Az iránytű a GPS-be van beleépítve. iNAV alatt meg jó.
A karon alul vannak a LED panelek és azon mindkét LED-re van kötve egy 331 számmal jelölt (ellenállás). Olyat hol tudok beszerezni?
Vibrálós felszállásnál odaverte, és leesett. -
Baku
aktív tag
válasz
Jackal2 #48248 üzenetére
Nem vagyok egy spillermágus a témában, de annyit már én is tudok, hogy egy gép ereje, fürgesége messze NEM CSAK a motorok képességein múlik. Ha a vezérlés nem engedi a motorokat nagyobb teljesítmény leadására, akkor bármilyen erős motorról is lehet szó, a szűk keresztmetszetet a vezérlő határozza meg....
A legjobb (ellen)példa erre, hogy a Syma x5 egy "vadállat" lesz egy Devo 7e távval..... (Legalábbis a gyári állapotához képest....) -
rokarudi
aktív tag
minimáldrón
[link]
-
-
Kris87
aktív tag
válasz
Teréz Atya #43577 üzenetére
Szia!
Kell nekem is ez a fajta soft mount pont ilyen gépre, emlékszel még, hogy mekkora csavarra és gumigyűrűre van szükség? Esetleg pakkban is meg lehet venni valahol, ha nem kell 100 darab? Köszi!
-
varadigabor
senior tag
Fpv modelen 1 dollár a kis kefés motor ha valakinek kell ilyen.
-
kriszbon
őstag
Szerintetek nappal is észre lehet venni [ezt] a jelzést?
-
mobbo
senior tag
DJI féle drón azonosító rendszer jön
plusz:
"A cég emellett a pilóták edukációját is agresszívabbra veszi: Knowledge Quiz kezdeményezésével azoknak a drónok első reptetése előtt helyesen kell válaszolniuk a DJI GO 4 mobilalkalmazásában felugró, a négyrotorosok kezelésére vonatkozó alapvető kérdésekre. A vállalat összesen kilenc kérdést tesz fel, amelyeket hibátlanul kell a pilótának megválaszolnia, különben a gép a földön marad"pár év múlva arany árban fognak menni fw frissítés nélküli phantomok
-
kriszbon
őstag
válasz
AMDaZERG_1 #48241 üzenetére
Azért annak mennie kellene BF alatt is, igaz ha jól rémlik Acroban úgy sem működik.
Ha iNAV alatt sem működik, akkor nem is tudsz repülni, mert amíg nem zöld minden nem enged felszállni, meg ha Failsafe RTH akkor kell megfelelő számú műhold is ráadásul(Teréz Atya oldala).
Tényleg őt rég láttam már a fórumon.Meg lehet próbálni olyan csarnokban, de szerintem csak a repülést tudod megnézni, esetleg poshold még.
Ma én is kipróbáltam a pozíció tartást és jó volt, a jelvesztéses teszt viszont megint elmaradt(táv lekapcs.).
Más.
Nekem meg ma megjött az egyik aliról rendelt kijelzőm a hibás helyett, elég jó időt futott(nem úgy a régi kijelző).A hibáknál és környékén már nem is volt kép, a másiknál amit használok szemüveget, még csak homályos sötétebb folt van a hibáknál, de még használható(úton a kijelző ehhez is).
-
Baku
aktív tag
Hozzáértők véleményére, tanácsára lenne szükségem:
Van egy Devo 7e Deviation - nak okosítva, és van egy ILYEN SZETTEM
A kerdés, hogy össze tudom-e hozni androidos tablettel szimulátorozás céljára, és ha igen, kell-e még valami hozzá???Kb. Fél év küszködés, utanajárás, rendelés, mókolás után sikerült összehoznom egy SONY PS3 controllert a telefonommal és egy VR szemüveggel, FÉL ÓRÁT tudtam vele drónozni 3D- ben, (majdnem elélveztem a gyönyörtől ) de fél óra után beszart a kontroller (vagy a poti, vagy a szalagkábel ) és így vége az élvezeteknek .... Azt hittem eret vágok magamon dühömben ...
-
varadigabor
senior tag
válasz
AMDaZERG_1 #48241 üzenetére
BF-ben nem igazán működnek ezek a poshold meg RTH,
-
AMDaZERG_1
senior tag
válasz
kriszbon #48240 üzenetére
Valamiért BF alatt nem működik a gyro, de miért azt nem tudom, de az F7 vásárlását ezért kérdeztem, mert nem hinném, hogy azért nem működik BF alatt, mert új az F4 konstrukció. Bár mindegy is, mert BF alatt navigálni. iNAV alatt nyomtam egy poshold-ot és mereven állt. BF alatt meg, mint írtam elindul oldalra, de azt is eléggé instabilan. BF nem a barátom...
A magas műhely meg úgy néz ki, hogy alutető, oldalt plexi ablakok bent néhány fém oszlop. Annyira nem is félek, hogy nem lenne GPS jel. Panel lakásban, ahol a méregdrága GPS logger egy holdat sem lát ez 3D, vagyis a 6 holdat fixen látja. Repülés közben 19 holddal ment és kb ahogy csatlakoztatom a gépre az akkut azonnal meg is vannak a holdak.
Majd a javaslatodat kipróbálom hátha iNAV is összeszedi magát, de feladni nem fogom! -
kriszbon
őstag
válasz
AMDaZERG_1 #48237 üzenetére
Na akkor most öröm van de nagyon.
Legyél is észnél, de úgy is lesz részed olyanban is amikor azt se tudod mit csinálj, vagy ha csináltál miért azt csináltad.
Ezt nem értem hogy hogy a Gyro nem működik nálad, vagy szándékos?
A magasabb műhely nem biztos hogy jó ötlet GPS szempontból, főleg ha sok benne a fém(igaz ki tudhatja).
Az iNAV akkor lesz jó, ha a kiosztás, és más működés is az lesz mint BF alatt, és ne erőltesd a legújabbat, majd inkább később.
-
mobbo
senior tag
válasz
Vgyuri2 #48238 üzenetére
ha jól tudom nem titkosított, vagy nem volt az, de ezeket már inkább a dji support tudja neked megválaszolni
ha írsz nekik mailt (megbízhatóbb a válasz, mint a chat-ben) akkor lehet hogy tudnak is kész megoldást mondani, biztos nem te vagy az egyetlen aki ilyet használ(na)az sd kártya a gépen van, ott is van flight record, meg az app-ban is, amit fel tudsz tölteni webre, vagy exportálhatod [link] stb.
-
Vgyuri2
csendes tag
Utálok írni meg számolni😎
Ha valódi NMEA logot kapnék rádión, akkor abban mindhárom adat benne van, ami kell. A rádió protokoll titkos?
De mondtátok, hogy van olyan vezérlő, amelyik SD kártyára írja a logot. Nekünk ráér, amíg leszáll.😀
Ha a magasság, idő és koordináta folyamatosan jönne, a printelő program mellékesen kiszámolná a változásból a sebességet és irányt.
-
AMDaZERG_1
senior tag
Ma újra próbálkoztam egyet, de Betaflight 3.2.1 volt most rajta. Mit mondjak? Nagyot mentem
Csak kicsiket küldtem meg, de azért 90km/h azért beugrott néhányszor. Volt, hogy azt hittem a levegőben szakad kettéNyomtam egy full gázt, majd hirtelen oldalra fordítottam, amit elég komolyan is vett
Rajta volt a sportkamera, a böhöm Dinogy Mega Graphene 2.0 75C 1550mAh. Visított, mint a malac vágáskor
Egy darab meggondolatlan disarm sem, egyetlen magasból landolás, mindig talpra landoltam többnyire ott, ahova terveztem. A legkisebb rezzenést sem tapasztaltam, bár a blackbox nem lett elindítva.
Nagyon örömreptetés volt ez most. Végre nyár közepe óta felemeltem és nem úgy, mint tegnap némi félelemmel a rázkódás miatt. Végig észnél voltam és higgadt! No, ezt kellett nekem áttörnöm!
Viszonylag magasra feltoltam és nem emlékeztem már melyik LED milyen irányt jelent, és ezt nyáron lehet földnek vertem volna, de most kis mozgatásra figyeltem a reakcióját és szépen irányra fordítottam és szépen leeresztettem abba a magasságba, ahonnan bátran kigyorsíthatom. Olyan voltam, mint egy gyerek
Ja, és most kapcsolok, egyáltalán nem féltem tőle!!!
Srácok, hihetetlen milyen boldogság van bennem! Persze tudom, hogy lehet idén ez volt az utolsó reptetés, de legalább legyőztem magam!
A GPS itt is működött, de próbáltam egy pozíció tartást, de nem erőltettem, mert kb egy mp után elindult oldalirányba. Gyanítom nem azért, mert BF alatt a GYRO nálam nem működik és ezért nem is állítottam semmit, ami azt akarná éleszteni. A BARO elvileg működött, de inkább repíteni akartam, mint ezekkel szenvedni. Az iNAV nem megy veszendőbe, mert azt fogom feldobni és addig erőltetem, míg nem sikerül.
Már azt is kitaláltam, hogy a munkahelyen az egyik magasabb műhelybe bepofátlankodom vele és ott fogom tesztelni. -
mobbo
senior tag
szerintem György (ha már így meg lett nevezve) el tudja dönteni a rendelkezésére álló infók alapján, hogy mi az ami neki vagy az egyesületnek megéri anyagilag, illetve mi biztonságos mi nem
én a kérdésére válaszolok, elmondom neki milyen lehetőségek vannak
dönteni neki kell
nem neked
nem is értem miért vállalod magadra jelen írásban
no offense részemről istovábbá ha drónnal csinálják napon belül több felszállással aktuálisabb méréseik lehetnek, mintha reggel egyszer megmérték 3ezerért és helló
mégtovábbá nem zárom ki, hogy ha György és az egyesülete megkeresi a dji akkor akár feloldást is kaphatnak az 500as limit alól, mert vannak ipari felhasználásban drónok amik repülhetnek magasabbra gyárilag(lehet, hogy te lilát hánysz tőle de ettől még nagyon szép képek és videók születnek esküvőkön drónnal, nulla erőszakot látok ebben)
legyél kicsit nyitottabb
-
twine
veterán
Soha nem értettünk egyet biztonsági kérdésekben!
Ismét csak azt mondom, no offense de...
Nekem nagyon "sufnituning" érzésem van ezzel a megoldással kapcsolatban;
"Vegyünk valakitől egy használt P3a-t kéccázé',majd hekkeljük szét házilag, hogy tudjon 2000-re emelkedni a gyári 500helyett..." én ezt máris erősnek érzem...
Gazdaságilag leginkább, mert az már kiderült számomra,hogy György otthon van repülés tekintetében, efelől semmi kétségem, itt nem ő a gyenge láncszem! Ellenben a "használt p3a kéccázé, ha törik, akár egy galamb raj miatt,(csak mondtam egy hülye példát) nem lesz gazdaságos az egyesületnek! Úgy érzem,és el is hangzott, a legfőbb szempont a gazdaságosságon van!
200000:3000=66.xxx
felszállás...plusz aksik, ha a használták kezdik feladni, plusz motorok, ha ...esteleges törés kár, hiszen a 66felszállás már feltételez több hónapos periódust, amennyi idő alatt bármi történhet a géppel...stb..stb..
Azt gondolom, ezt a témát mindenáron meg akarjuk erőszakolni a drónnal!(Mint az esküvőzés drónnal!
A másik amitől lilát hányok!már eleve az esküvőzéstől is, de drónnal "erőszakolni"?! Broooáf)
De mivel én elmondtam mindent amit a témáról tudok,és segítség lehet, így részemről "többet nem t'ok monn'ani,kérem kacccsoja ki" -
mobbo
senior tag
válasz
Vgyuri2 #48232 üzenetére
ezt akár egy stopperórával is meg tudod csinálni, felviszed x méterre pont a fejed fölé (0m distance), attiba kapcsolsz és y másodpercig méred mennyit megy el tőled vízszintesen (látod a go kijelzőjén hány méterre van)
elég pontos tud lenni, olyan +/- 1m a gps, de ha sok a műhold akkor inkább 0,5m
aztán visszaállsz 0-ra, emelkedsz 100 métert és újra
lehet még pontosabb is, mint ha csak emelkedsz 2000ig2000méterig 100 méterenként az 20 mérés, minden mérés 1 perc (írkálni kell meg minden) plusz rth
hát ez necces 1 körben, de 2 akkuval simán -
Vgyuri2
csendes tag
-
Vgyuri2
csendes tag
-
mobbo
senior tag
nem ilyen szélsőséges helyzetekben repülnek ballonok, nekik majdnem szélcsend kell, ilyen időben 2000 méteren sincs vihar, simán alkalmas erre egy használt p3a 200k-ért, atti-ban emelkedik, max 1km-re fújná el a szél, ott még simán van légtér, aztán rth-val leszáll
teljesen jó erre a cucc
(UAV Forecast-en itt ahol most vagyok 100m-en 6km/h szél van 6km/h lökésekkel, 1500on 14/14, ballonos idő pont ilyen)
sőt, egy ilyen feladatot teljesen autonom le tud repülni a phantom, aztán csak kell valami script ami az adatokból csinál egy szélerősség listát, kb 15p alatt kész kint a terepen kicsomagolástól az eredményig
Vgyuri: régóta szeretnék ballonokról videót csinálni a naplementében, ha van ilyen ballonozás szólj
-
Vgyuri2
csendes tag
Damilra kötött kis lufikat a ballonosok is használnak a talajközeli szél figyelésére, ami a célbadobásnál lényeges.
A katonák fix magasságokba küldenek fel műszereket, pl. radarokat, reléállomásokat. Nekünk viszont a teljes magasságtartományon végig kell mérni rövid idő alatt és olcsón. A héliumos ballonos megoldás jól kidolgozott évtizedek óta, teodolittal és egy 30 éves ipari mikroszámítógéppel. De maga a hélium 2000-5000 forintba kerül. Ennél olcsóbb megoldás kellene.
-
Vgyuri2
csendes tag
A ballonversenyen nem kell mindenáron repülni. Ha termikes az idő, szóba sem jön. Általában kora reggel és késő délután van verseny, előtte egy órával mérik a szelet. A mérés célja az, hogy ne legyen egyik magasságban (főleg a földszinten) erősebb szél, 10 m/s felett felszállni tilos. A meteorológia annyit megmond előre, hogy nem is érdemes mérni.
-
twine
veterán
válasz
Vgyuri2 #48223 üzenetére
én hallottam a seregben dolgozó ismerőstől is, hogy használ a katonaság (arra már nem emlékszem itthon vagy külföldön) megfigyelésre ballonos technikát, több száz méteres "madzagokkal"....
Pedig ha valahol, a hadi technikában azért van innováció, és pénz (drón is)gazdagon...és mégis....
Ezekből a félinfókból indulok ki mikor írom, hogy szerintem ez nem drón pálya...nem véletlen, szerintem, hogy sok helyen a ballon még mindig a nyerő... -
twine
veterán
válasz
Vgyuri2 #48222 üzenetére
Egyéni vélemény, és beszélgetés két virtuális sör között
Röviden:
amit leírtál "pályát", szerintem nem a drónoknak való feladat! legalábbis nem ebben a léptékben!Hosszabban!
Phantom4-el repülök, tudatosan gyakoroltam, és tesztelgettem a gépet, és repülést, az utóbbit tényleg komolyan véve! Szélben, még nagyobb szélben,,stb...stb....
A gép 1.3kg!
Voltam olyan rallyn melózni ahol 60+km/h szél volt a jelentés szerint! Ha nem nyélgázzal ugrottam a levegőbe, volt, hogy hanyattvágta rögtön a talaj közelében a szél a gépet....(szó szerint ahogy mondom)!
Kihasználva mikor némileg csillapodott a szél, nyélgázon fel lehetett ugrani a levegőbe, és ott már melósan ugyan (mert ilyen viharban hiába a gps, és a pozició tartás, viszi a szél jobbra balra a gépet) de lehetett kamerázni!
Na ilyen gyakorlat után azt hittem mindent megéltem, kimentem a szentendrei sziget északi csúcsára forgatni....
munkatársam kérdezte, hogy biztos repülni akarok? MOndtam,,,chööö hagyjuk már,,,ennél voltam én már veszettebb helyzetben is....NOs...
kb 50m-en a Pilis, és a sziget közötti kisduna ág fölött elkapott "valami" és úgy tolt fölfelé, és "neki a piilisnek", hogy ihaj...lefelé nem jött a gép, a víz fölött nem akartam lekapcsolni a motorokat...hát gyöngyöztem homlokból rendesen,,,,
Végül happy-end lett a vége...(majdnem mint masszázsnál a happy-finish, csak itt én sz0pt@m de torokkal),és kézben landolt a gép, de isteni szerencse, hogy volt még visual contact a géppel, és egy idő után (mert sajnos peregtek gyorsan a másodpercek, percek ...) átkapcsoltam pánikból-"ész" üzemmódra, és nagy nehezen sikerült a szárazföld fölé húznom, majd nagy nehezen kihasználva a lökések közötti időt, néha-néha ereszkedni a géppel....
MIndezt igaz, viharos időben, de cca. 50-80m között....egy közel 1,5kg-os géppel relative "erős" motorokkal...
Legutóbb kb 70m-en találtam gyönyörű felhőt(csak screenshot a telefon képernyőjéről) de mire leértem, csepegett a víz a rotorokról!
Új ára tavaly 400.000 körül alakult a 4-es phantomnak!
Ennél neked a légköri viszonyok miatt valszeg komolyabb gépre van szükséged...
Te biztosan tudod, én csak elképzelni tudom mi lehet 1500-2000m között amit egy gépnek ki kell bírni!
3000/felszállás-ból elég sokáig tart kigazdálkodni egy, a célnak megfelelő gépet szvsz...Nem értek a szakmádhoz-munkádhoz, így csak találgatok, de szerintem a gazdaságosság elve mellet haladva, a 3000/lufi tradíció nem véletlen maradt meg, és marad is még jó sokáig...
A tévedés jogát az említett "tudatlanságom" miatt fenntartom
-
Vgyuri2
csendes tag
válasz
AMDaZERG_1 #48219 üzenetére
Jelenleg is van olyan megoldás, hogy ballon visz fel egy gps-t és rádióadót tartalmazó kis kütyüt, a sodródását rögzitik, a tetőponton levágják és vagy ejtőernyővel, vagy saját merev szárnyakkal lejön. De utána a rádió alapján meg kell keresni, ha sikerül. És ott van a hélium és a lufi ára.
Érdekes lenne kombinálni a kettőt, egy drónt emelni fel a lufival, és a végén az hazajön.
-
Vgyuri2
csendes tag
A ballonversenyeknek, ahol szelet kell mérni, van eseti légtér engedélye egész hétre. Abba bele lehet írni a drónrepülést is.
A 2000 méter maga a feladat. Hogy a szél merre fúj, azt kell megmérni. Nem a földről kell vezetnem a drónt, hanem kell egy olyan program, hogy csak emelkedik, oldalra nem vezeti. A végén meg RTH.
A drón a versenyszervezőké, de csak akkor veszik meg, ha 3000 forintokat megtakarítva (a héliumos meteorballon költségén) megmarad addig, míg visszakeresi az árát.
Én, mint versenybíró, amúgy is ott vagyok.
-
mobbo
senior tag
amerikában lehetőséget látnak a drónban, nem ellenséget
[trump drón program] -
levy668
újonc
válasz
trialboj #48196 üzenetére
"Valaki válaszolna, hogy jelenleg mennyiből lehet egy sima 250es 3s gépet összerakni 0-ról?"
Parancsolj:
Realacc X6R 6743Ft
F3 Flight Controller Acro 6 DOF 3505Ft
4X Racerstar Racing Edition 2205 BR2205 2300KV 8092Ft
4X Racerstar RS20A 20A BLHELI_S OPTO 2-4S ESC 7822Ft
600TVL 2.8mm Lens 1/3" Super Had II CCD Camera 5933Ft
Eachine VTX03 Super Mini 5.8G 72CH 0/25mW/50mw/200mW Switchable FPV Transmitter 2965Ft
1PCS L Type 90 Degree SMA Female to Ipex Adapter Extend Cable Connetor 699Ft
AOMWAY 5.8G 3dBi RP-SMA Male Four Lobe RHCP VTx/VRx FPV Antenna 3505Ft
Frsky XM+ Micro D16 SBUS Full Range Receiver Up to 16CH 3505Ft
FrSky ACCST Taranis Q X7 2.4GHz 16CH Transmitter White Blue Orange Green Mode 2 26980FtÖsszesen: 69749Ft
Az árak és a cuccok a banggod-ról vannak. A taranist csak ajánlani tudom, sohasem volt jelvesztésem vele(500 méteren belül)
-
AMDaZERG_1
senior tag
Nem olyan rég olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy gopro kamerát akart valaki felkuldeni a felhők közé. Kitalálta a ballon emelési módszert, amit én is akartam és azért is olvastam el a cikket. A komplett kálvária le van írva, és az utolsó pont elolvasása előtt már tudtam, hogy ezt gyorsan el is felejtem, mint opció. A hélium beszerzése, légtér engedély, időjárás folyamatos figyelés ellenére a fenti légáramlat teljesen máshova sodorta a cuccot. GPS nyomkoveto is kell rá, de megtalálta a felszerelést a Duna közvetlen közelében. Tehát néhány méter és minden erőfeszítésnek odalett volna. Készült néhány fénykép, de egy sétarepülés olcsóbb lett volna... Ja és a gázt meg talán a ballont is meteorológiai intézet segítségével tudta megszerezni.
-
twine
veterán
válasz
kriszbon #48217 üzenetére
tavaly november óta minden hozzászólást!
Persze-persze, erre én is gondoltam, hogy ha "mete-urológus", vagy ballonos, biztos otthon van a légköri viszonyokban és a "papírozásban",,,az hogy légtérhasználati engedély=3rugó, csak egy, talán a legkisseb tétel ebben a mutatványban...én ezt csak azért írtam mert le lett írva mennyiért tud felszállni a tervezett géppel!
Erre "jól hangzott" pont azt a tételt bemondani, amit ő is írt,,,de ne ragadjunk le ennél...
Az itteni (köztük szerintem te is) raceresek, és kamerások is tudják mennyibe kerül a hobby, vagy a munkaeszközünk!Erre jött egy kérdés, megvalósítható e az adott projekt és ha igen mennyi pénzből kb!?
Erre válaszoltunk....nem célom(!!!!) senkinek megmondani mennyiért repüljön, és átlátni az anyagi helyzetét,,,soha nem érdekelt a "való életben" sem!
Én a lehetőségekhez képest írtam legjobb tudásom, és a gyakorlati tapoasztalatom alapján azt amit, épp úgy ahogy a szakavatott "elvtársak" is szoktak itt a topicban! -
twine
veterán
válasz
kriszbon #48215 üzenetére
ezt értettem nagyjából eddig is....
De miben változtat ez bármit is?
Gondolom a ballonosoknak is szükségük van légtérhasználatira, az akkumlátor töltés merülés ciklus ugyanúgy növekszik minden repülésnél, és pont ugyanannyiért(35-55.000.- )adják az aksikat a drónhoz ballonosoknak is!
A 2000m pont ugyanolyan magas nekik is!
Amit én írtam komolyan gondoltam, tényleg jótanács volt, NEM "piaci irigység"!marciartnak igaza volt a technikában is...
itt nem a kamera a fő tényező, hanem a motor ereje, és azok között a légköri viszonyok között pld a páratartalom,,,,
ha ilyen viszonyok között akar az ember repülni, ráadásul szükség van a fentebb vázolt technikára (GPS,
RTH, etc..etc...(független attól hogy csak fel és le mozgatja a gépet) az már zsbbe nyúlós mutatvány!Szóval szerintem az amit marciart, és én leírtam, független attól használja e a kamerát közben vagy sem!
-
kriszbon
őstag
És
(#48214) marciart11:Neki nem hobbi vagy fotózás videózás célból kellene, hanem lékköri adatokhoz a lufis mérések helyett, amiket használnak majd őőő.. talán hőlégballonosok vagy mi a szösz.
Tehát felmegy egy bizonyos magasságig, majd simán visszajön akárhogyan, közben rögzítésre kerülnek az adatok amiket kinyernek az akármiből amit felvitt a gép.
Akár ejtőernyővel is visszajöhetne. -
marciart11
aktív tag
válasz
Vgyuri2 #48212 üzenetére
3000Ft az eseti, ha reptér van közelben akkor kell biztonsági elemzés ami ha ügyes vagy legolcsóbban is egy 10 es, kell felelősség biztositás fél évente kb egy 10kFt . Jah és a helyszínre ki is kell juttnod az sincs ingyért.
2000 méter nagyon magas bőven benne a ctr ben, oda az eseti is nehezebb jóval. Illetve ezek az eszközök nem erre vannak kitalálva, teljesen más fent az időjárás erősebb szellek stb, és azt se feled emelkedésnél jelentősen többet fogyaszt kb 3 perc intenzív emelkedés meg felel 12 perc lebegésnek. Alapból erre Mavic Phantom felejtős, ezeknél sokkal erősebb gép kell. Talán a DJI Matrice 200 jó neked . -
twine
veterán
válasz
Vgyuri2 #48212 üzenetére
Csakadízsíáj
3000ft el is megy az eseti légtérhasználatira...plusz avulás, és amortizáció...a 2000m-re már nem is mondok semmit, mert mindig én vagyok a főg3ci a topicban,ha ilyen témáról esik szó...
Jó tanács:
Ne vállalj ennyiért munkát, mert nem csak a piacot vágod tönkre, hanem magadat sz0p@tod, ha nem tudod kitermelni a gép fenntartási költségeit -
Vgyuri2
csendes tag
Ha viszont nem kell saját loggert cipelni, akkor lehet alacsonyabb árfekvésű drón is? (Nem sóherság, hanem előkalkuláció. 3000 forint/mérés bevételből kell pótolni a drónt, ha elvész :-))
Tehát kell gps alapú RTH, 2000 méterig emelkedés és visszatérés 2-3 kmről.
Nem ismerem a kinálatot és pusztán árjegyzék tanulmányozásból nem tudom kiválasztani, melyik típus felel meg.
-
twine
veterán
válasz
Vgyuri2 #48206 üzenetére
A repülés naplódban (DJI go4/flight record)"minden" adatot megtalálsz;
Ahogy látod, konkrétan vissza tudod nézni a repüléseidet, különböző sebességekkel akár, minden adatot látva, és kiíratva, maps-re "feszítve", úgy hogy még a kontroller karjainak tolását is látod, ha akarod...szinkronizálás a DJI szervereivel, és bárhol bármikor eléred -
Jozsó
tag
válasz
Allien #48203 üzenetére
Ha most arra céloztál, hogy az általad linkelt aksikat nem fogja semmi azért kéne kiékelni, akkor szólok, hogy fordítva van. Azok a kék aksik mennek bele a gépbe passzentosan és az eredeti gyárilag hozzáadott aksi van egy kicsit kiékelve gyárilag vmi puha vacakkal. Egyébként hétvégén kipróbáltam teljesen jók, kb. 15 perc repülés/aksi.
Utána töltés próba fake imax B6-tal. Egyszerre rajta a 4 aksi (3*2300 + 1800), 6A (ennyi a maximum) balanszolva, utána lemértem, mindegyik aksi mindegyik cellája 4,21 V. Időt nem tudok mondani, mert bekapcsolva felejtettem az 5000 mAh-s limitet, szóval közben leállt.
-
AMDaZERG_1
senior tag
Azon tűnődöm, hogy nem erőltetem az F4 V3 FC-t. F7 melyik típusa lehet bevállalható? Lehet annak több energiát fordítottak a támogatására.
-
AMDaZERG_1
senior tag
válasz
Peaceliker #48198 üzenetére
Mire gondolsz a sok cucc alatt?
De természetesen nem tettem semmit foglalt RX-re. -
mobbo
senior tag
válasz
Vgyuri2 #48158 üzenetére
egy dji mavic drón simán felemel +32g (akár 32dkg is)
normál esetben (stock firm) 6 perc kell neki a 2000méterhez (elvben, mert a stock limitje 500m)
ha ezt kiiktatod akkor viszont hekkelheted az emelkedési sebességet is, a dupláján is biztonságosan repül, így már csak 3 perc kell felfele, a visszatérési seb mindig kisebb, 9 perc a lefele út stock, és kb 6 hekkelve
[link]
de ez nem 100k
100 körül nincs ami ezt megoldja neked (hatótávban) -
Allien
veterán
válasz
koko 959 #48200 üzenetére
Ööö, szerencsére tévedsz!
Pót alkatrész igenis VAN! Pl akksi:
Original MJX B3 - 018 7.4V 2300mAh 25C
Óccsó, jó. Igaz, elvileg nem tartja ott semmise, de össze hajtasz egy papírt, és beékeled, legrosszabb esetben, ha parázól, hogy kiesik (de nem fog).Propeller:
[link], és azért ezt, mert 3 szín közül választhatsz, és a kiegészítők ingyé vannak! Kapsz hozzá 4 anyát is, meg egy műanyag lefogót is.A kamera egy dolog, ennyi pénzért megfelelő. A "vagy"-okat nem értem. Mind 3 kamera, amit külön lehet venni, rögzítős is. Egyedül a B2C verzióban van olyan, aminek a képét nem küldi el sehogy se, de felvesz.
Én is gondolkodtam, hogy átcserélem a vezérlést, és szerintem bele is férne a 3-sba a 2-s belseje. Mást meg nem kell át rakni. Az ereje megvan amúgy hozzá. Csak, más a vezérlés. A 2-snek a gázkarja közép állású. Kevésbé finoman lehet szabályozni, cserébe a gps ott tartja, ahova rakod az égen.Aliexpresszen láttam külön bugs 2 boardot, de mivel a 3-s karjai gyengék, és berezonálnak, nem raknám mégse abba a vázba. Vagy vennék valami karbon vázat, vagy eleve másik gps-s drónt. De, ebben a kategóriában igen csak be vagyunk határolva. Ugye, a közvetlen "ellenfél" a Hubsan-ok. De azok is fix kamerások (a csúcs model már szintén drága). Amit most kipróbálnék, az talán a BAYANGTOYS X21, de ugye emlékeim szerint itt valaki már kapott BAYANGTOYS-t kicsit össze törve. Míg MJX vonalon azért senki se panaszkodott, hogy szart kapott volna...
(max nem tetszik)
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- World of Warships
- Autós topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Cipő topic
- LEGO klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Eladó KTM női bicaj!
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest