Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
Aktív témák
-
sztyui2
őstag
OFF:
Erre jön valaki?[ Szerkesztve ]
-
Marky21
aktív tag
?????
-
máyköl
veterán
-
kiskornel
addikt
ROBOTER, forceberg: köszönöm az értékeléseket.
Mindketten írtátok, hogy probléma van a rekeszekkel (mélységélesség). Az első esetében f14 volt, ami azt jelenti, hogy ha nagyobb mélységélességet akarok csiholni, akkor focus stacking szükséges (na meg szélcsendes idő). Ha meg lejebb rekeszelem, akkor a difrakciót jegyzitek meg helyesen.
A második kép esetében: nem sokkal marad el a nagítás az 1:1-től. Kb. 5mm-es volt maga a virág. Legközelebb nyomatok pár középszürke fotót is a beállításokhoz, de ez a pöttöm virág kicsit lilás-kékes volt, a háttér meg méregzöld.
Naplemente után készült, egy sötét erdei tisztáson.Más: ti használtok valamilyen kitámasztó szerkezetet a virágokhoz (szél miatti belengés ellen)?
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
bigmasterg #37485 üzenetére
Persze, hogy lehet.
1. Erre készítettem vagy 10 képet, de vhogy az tűnt a legjobbnak, ha közel van a fókusz.
2. Gondoltam, hogy sok lesz a vignettálás, de tegnap éjszaka még jónak tűnt.
Egyébként leszáll, nem fel.Köszi!
Tetszik, érdekes alakja van.[ Szerkesztve ]
-
-
bigmasterg
addikt
válasz
fi:zi'k #37484 üzenetére
Lehet belevau?
Akkor az első képen -szerintem- túl közel van az éles rész. Vagy kicsit messzebb kellett volna fókuszálnod, vagy egyet hátralépned.A második jól elkapott kép, de én másképpen utómunkáztam volna. Nekem kicsit sok a vignettálás, középre vezeti a szemet, szerencsétlen madár meg nem ott próbál felszállni.
De ettől függetlenül nekem még ez tetszik legjobban a 3 közül.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz
Picturemaker #37476 üzenetére
-
ROBOTER
addikt
válasz
kiskornel #37480 üzenetére
1. kép: Teljesen jó téma, jó élesreállítás és jó expó, a kompozíció alul megérdemelne egy picit több helyet. Ne vágd körbe a témát, a megszokott oldalarányok teljesen jól működnek.
2. kép: Enyhe alexpó + igen elrontott színegyensúly, kicsit olyan, mint amikor vakura van állítva a WB de nem éri a fény a témát. Mind a színhőmérséklet, mind a lila/zöld arány (tint) helytelen. Az f/20 sok, többet veszítesz a diffrakción, mint amit a dof-on nyersz. Azért ez nem olyan nagy mértékű nagyítás, hogy max. f13-f14 körül ne lehessen jól megoldani a képet. A kompozíció oldalt több helyet kíván.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kiskornel #37480 üzenetére
A két makró tetszik. Ami talán javítható, az elsőnél a szirom hátulja már kilóg a DOF-ból(másnak lehet, hogy így tetszik jobban), a másodiknál meg a már említett levél, és olyan érzésem van, mintha kicsit túl lenne feldolgozva?!
A két erdős képbe kéne vinni egy kis extrát szerintem, így nem különlegesek. -
DroneZ
aktív tag
Visszatértem egy régebbi képpel, a szűk vágás miatti bonyodalmakat sikerült kiküszöbölni, íme az eredmény.
-
Picturemaker
őstag
válasz
fi:zi'k #37468 üzenetére
50 mm-en valóban nehéz a háttérről leválasztani a fő témát, f1.7 meg már elég durva.
Ahogy írták előttem is: nagyobb gyújtótávolság, vagy ha nincs teleobi, akkor a háttér legyen sokkal messzebb a témától (nagyobb rét kell).
Az elképzelésed a képnél egyébként nem volt rossz, és ez a lényeg. A látásmód meg van, csak a technikát kell csiszolni, az pedig biztosan menni fog.
-
nagyúr
válasz
#31757056 #37465 üzenetére
Sajnos arra is alig volt hely, hogy egy helyben megálljak. Nem beton, hanem száraz föld.
Köszi!#37466
csoffadt: Nem volt a "elérhetőbb". De értve.
belógó: Caymannak már írtam, hogy nem tudtam lentebbről lőni.
föld, sárga, fehér: Értve. Az 50-es M-mel csináltam 1.7-es rekesszel. Hogy tudok nagyobb mosódást elérni?
Köszi!#37467
Kerettel kínlódtam egy csomót, aztán nem lett jó. Így a szokásosat alkalmaztam.
Köszi!#37469
A levele engem páfrányra vagy (selyem)akácra emlékeztet...[ Szerkesztve ]
-
Picturemaker
őstag
válasz
fi:zi'k #37464 üzenetére
Vérzik néhány sebből.
Maga a fő téma (a lila virág) nagy része kissé csoffadt.
Zavaró az alul belógó másik két lila virág (jobb és bal lent).
Háttér bal oldala, lent a föld vagy kő, fenn a sárga virágok, elvonják a tekintetet a megmutatni kívánt témától (más irányból kellett volna megpróbálni). Alul középen a kis fehér is túl hangsúlyos az elmosódottsága ellenére is.
A virágnál kevésnek érzem az éles tartományt, ennek ellenére a háttér lehetne mosottabb.Bocs, ha túl sok hibát hoztam fel.
-
nagyúr
válasz
Picturemaker #37462 üzenetére
Ott a pont.
Amúgy mindkettő kicsit, de ez hosszú és nem is ide tartozikHa csak a képszerkesztés megvalósításáról akarok kritikát, akkor az inkább az amatőr topikba menjen? Nekem mindegy, csak akkor oda is nézzetek be majd.
[ Szerkesztve ]
-
Slowman
aktív tag
válasz
Karima #37446 üzenetére
Szerintem ez vázanként/gyártónként változó. Pl nekme a K10D-n van egy skála mit beállítok és tudom, hogy a beállított érték fölé nem fog menni soha. Emellett pl az én vázam nem emelgeti olyan bátran össze vissza az ISO-t eléggé megkönnyíti a dolgot ha nem egy ilyen statikus (virág jellegű dolgot fényképezek). Volt a kezembe egy 500D és egy 40D és mindkét gépből hiányzott Auto ISO tartományának beállítása. Mindkét gép elég bátran húzta az ISO-t. Fényes nappal 200-as értékeket dobált, árnyékba 400-at. Így valóban nem túl hasznos az Auto ISO. Ha jól tudom még talán a 7D-ben sincs, pedig az már más kategória. De az is biztos, hogy a 7D nem végzett gyangén a zajszint teszten, így nem kell félni a magasabb ISO-zól. Ahogy mondtad nálad még jobban testre szabható az auto ISO, akár minimum záridő is beállítható. Szóval azért az megint más, hogy te mondod meg mi között állítgasson nem pedig a gép dönt.
-
máyköl
veterán
Köszi mindenkinek!
Legközelebb máshogy tömörítek.Fejo: 20D -n mindig én állítottam az ISO -t, de a 40D -t úgy vettem, hogy auto ISO -ra volt pont állítva, és elkezdtem úgy használni, kezdtem hozzászokni. Szerintem nem rossz dolog, minden mást én állítok be, az ISO -t hagyom a gépre.
-
Karima
őstag
Az Auto ISO miért olyan nagy gond? Én pl gyakran szoktam használni az auto ISO sens.-t, mivel tudom pl, hogy milyen rekeszértékkel szeretném elkészíteni a képet, ezt ugye fixre állítom, de azt is tudom, hogy 1/30 vagy 1/60 alatt szeretnek beremegni a képek, ezért az autoISOsens-nél beállítom, hogy ha ezen érték alá akarna menni a záridő, akkor inkább az ISO-t emelje a gép.
Én nem érzem, hogy ez akkora bűn lenne, vagy olyan nagy amatőrségről árulkodna, de cáfoljátok meg, ha nem így van. Csak pár embertől már hallottam, hogy nem szeretik az autoiso-t, és szeretném tudni a miértjét? Szerintem inkább egy kicsit zajosabb legyen a kép (bár iso1600-ig szinte észre se lehet venni), mint hogy bemozdult. -
válasz
kiskornel #37438 üzenetére
Szerintem míg a képre ránézve, nem látszik semmiféle zaj, addig akkora tartalékot lehet képezni, amekkorát az ember jónak lát/gondol.
Hozzáteszem, hogy a virágon levő repkedőkkel küzdöttem, ezért volt a magas iso.
Ettől függetlenül én is minél alacsonyabb iso párti vagyok. -
ROBOTER
addikt
-
kiskornel
addikt
400mm-en FF-en elég lett volna 1/400s. Tartalékkal 1/640s. (sőt, ha stabi be van kapcsolva, 1/250s alatti érték is jó lett volna; ha meg állványról ment...). -> Ezt iso200-on is lehetett volna tolni.
Ez iso800-on 1/1280s-sel készült. Nagy volt a szél?Pályázatokon, virágfotóknál a zsűrik nagyon-nagyon kritikusak. A virág nem fut el, nem szökik meg, egyhelyben áll. Ezért mindenki úgy gondolkodik, hogy van idő arra, hogy beállítsd, rendberakd minden egyes kis momentumát a fényképezésnek. -> a legkisebb nem oda illő valami is HIBA. Szerintem érdemes ezt a gondolkodást fenntartani. Sokat lehet általa fejlődni.
Bocs, ha nem voltam egyértelmű.
-
Köszönöm Mindenkinek a hozzászólásokat!
cOxeR: Az első képedre már azelőtt írtam, hogy ide linkelted volna!
Slowman: a trükk: a pitypang a billentyűzetbe lett beleállítva, majd bele lett téve a külön ejtőernyő. Bal lentről lett vakuval megvilágítva. Ja, és itt nincs fav, a flikkeremen meg alig van hely, vagy 200 kép után is lehet feltölteni, csak a régiek majd nem látszódnak?
Rubbi: a sárga az arany akart lenni, úy látszik, nem találtam el
[ Szerkesztve ]
-
máyköl
veterán
válasz
kiskornel #37403 üzenetére
Köszi a véleményt!
"Hogy te mindig milyen vitákat váltasz ki" Örülj neki, színt viszek a topikba.
Iso az autora volt véve.
Nem voltak beégve a fehér szirmok, nem húztam vissza belőle semmit.
Annyit szórakoztam ezzel a képpel, kár volt ezek szerint. Fél óráig állítgattam a virágot, majd le akartam fotózni, és a kattintás előtt eldőlt. Újra hosszú percekig szenvedtem...A mókusnál szerintem is jó az élesség teljesen. Kontrasztot húztam így is rá eleget, nekem a te képed pont, hogy fakó már. Lehet, hogy a monitorbeállításon múlik sok, de nekem ez a színvilág nem tetszik igazából.
A komponálással egyet értek, de most így sikerült. -
Karima
őstag
válasz
kricsi81 #37402 üzenetére
Köszi
Ez a "nincs semmi a képen" ez kb a tájkép kategória
Engem pl rögtön megfogott biciklizés közben - ezért is álltam meg fotózni - ahogy a szőlősorok futnak fel a domboldalon, háttérnek meg szerintem tök jól néznek ki a vihart hozó felhők. Meg ugye ilyenkor - vihar előtt - leírhatatlanok a balatoni fények. Legalábbis nekem nagyon tetszett, de ez lehet h csak azért van, mert "Balatonbuzi" vagyok.
Szóval olyan értelemben tényleg nincs semmi a képen, mint pl egy portrénál, vagy egy sportfotónál, de szerintem ha jobban megnézi az ember, akkor csak talál benne valamit
Na mindegy, ízlések és pofonok
Egyébként ps-ben a clone tool-al a legegyszerűbb kiszedni a vezetékeket? Vagy a patch tool-al?
-
kiskornel
addikt
válasz
máyköl #37375 üzenetére
(#37387) forceberg: szép.
(#37385) cOxeR: 1,2 bazi jó. A másodikon példa értékű a háttér! Az első meg egyszerűen gyönyörű. Kicsit merész vagy az ISO-val te is. Vigyázz, nehogy visszacsapjon a dolog.
(#37371) Cayman: olyan természetesek ezek a lányról készült fotók. Ez volt az első benyomásom... aztán rájöttem: nem használtatok vakut. Egy-pár képen azért elfért volna még kis derítés.
máyköl: Hogy te mindig milyen vitákat váltasz ki.
(#37375) máyköl: szerintem a virág sárga, középső részén van az élesség. Ott van egy fűszál mellette, és az éles. Az tény, hogy nem eléggé részletgazdag, mert nagyban tényleg csak egy sárga folt. Miért használtál ISO400-at? És lefogadom, hogy a fehér szirmok be voltak égve, csak te húztad vissza RAW-ból.
Amúgy nagyon sok problémája van ennek a képnek. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy a hátteret nézd. Lehet az a legcsodálatosabb rózsa is, ha a háttér szar, akkor nem kell fényképezni. Előtérben sincs a sok kis fűszál kitisztázva. Szvsz, ennek a képnek annyi értéke van, hogy jót veszekedtek rajt a fórumon.(#37360) máyköl: a mókusos képednél sem értem a többiek megnyilvánulását. Szerintem bent van az élességtartományban a szem. A kis bajuszkájának minden szála tökéletesen éles. Kétségtelen, hogy eléggé kontraszttalan az egész kép, és a kép alsó felébe levő összes dolog homályos. A vágás se jó. Most jön a te megszokott szöveged: középre van szerkesztve. (ha kicsivel jobban kitöltöd a témával a képet, akkor nem ez lesz a véleményem). Valószínű, így csak az én moncsimon néz ki jól, de valami ilyesmire gondoltam: link Minőségre xar, mert agyonvagdostam... de a koncepció látható. Színhőmérséklet vissza, - 1-1,5Fé, más vágás.
(#37358) forceberg: ezen meg lehetett volna csinálni, hogy ne legyen aurás az "ég-föld" találka. Én az ilyennel 1-2 órát el szoktam tölteni, de meg lehet úgy csinálni, hogy senki nem mondja meg, nem 1 expo az egész. Amúgy meg nagyon szép.
(#37359) pontyos: szép.
Aktív témák
Hirdetés
- A Nothing Phone (3a), feketén-fehéren
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gitáros topic
- Autós topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- World of Tanks - MMO
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Hobby elektronika
- További aktív témák...