Új hozzászólás Aktív témák
-
AssAssynn
addikt
válasz
AssAssynn #64543 üzenetére
Sikerült megoldani a problémát.
Először is az UEFI-ben a Power Management-nél bekapcsoltam az USB Wake Support-ot, ami így már, ha töltőn vagyok, nem áramtalanítja az USB eszközöket.
(Ugyanitt találtam az akksira vonatkozó beállításokat is, ahol töltési sémákat lehetett megadni és volt egy olyan is, hogyha többségében AC-ról üzemel, akkor azt érdemes kiválasztani, mert elméletben utána kíméli és megnő az élettartalma. Mivel 99%-ban így használom, ezért ezt választottam ki.)
Azután megkerestem újra a hibernálást és kábeles használat esetén kilőttem.Ma próbáltam, és tádám, tökéletesen, egérnyomásra ébred is a kicsike. Azt nem értem csak, miért nem képes a fedél felnyitására is, automatikusan, minden állítgatás nélkül megtenni ezt. Vagy lehet most már azt is tudja, csak én meg nagy lelkesen, egyből az egérre koppintottam rá, felnyitás előtt... holnap kiderül.
-
válasz
Ablakos #64547 üzenetére
Mert tamagocsiként tekint rá. Azért vetted, hogy babusgasd, vagy azért mert (ki)használni szeretnéd? Minden egyes állítása megkérdőjelezhető.
● ne töredezettségmentesítsd az SSD-t:
Minden modern rendszer felismeri a szilárdtest meghajtókat, és aszerint állítja be a karbantartó programjait(defrag, trim, stb...)
● kapcsold ki a hibernálást:
Miért? Értem én hogy hamar beröffen a rendszer egy SSD-ről, de ha megvan nyitva pár doksi, WEB oldal, egyéb program, akkor nem kell mindet újra betölteni, tényleg ott folytathatod ahol abbahagytad. Nem mellesleg a sleep meg nem zavarja? Általában hibrid alvás az alapértelmezett, vagyis a memóriában tart mindent, de mellette le is menti a memóriaképet. Mert ha közbejön egy áramszünet, vagy lemerül az akkumulátor, akkor is úgyanúgy ott folytathatod ahol abbahagytad. Még így se tudsz számottevő írást belerakni, ami korlátját jelenteni. Számoljunk nap 5 hibernálással, és 8GB RAM-al, az napi 40GB. Hozzácsapunk még napi 40GB-ot(ami erős túlzás egy átlagos használónál), és az jön ki hogy évtizedek alatt fog degradálódni. Hol lesz a géped(háttértárad) 10 év múlva?
● kapcsold ki a virtuális memória fájlját
De miért? Nem azért vettél gyors háttértárat, hogy amikor elfogy a memória és swappolni kezd a rendszer az minél kissebb idő/teljesítmény veszteséget okozzon?
● lehetőleg minél kevesebb mindent tárolj
Már írtam a fenti link példáját, de az itteni SSD teszt is azt mutatja, hogy nem tudsz annyit írni rá hogy attól pusztuljon meg. Elöbb avul el erkölcsileg.
● kapcsold ki a SuperFetch opciót
Nem is értem hogy kerül ide ez a funkció. Statisztika alapján még az elött a memóriába tölti a gyakran használt fájlokat (programok, fügvénykönyvtárak), még mielött szükség lenne rájuk. Ennek miköze a az SSD íráshoz? -
Multibit
nagyúr
válasz
AssAssynn #64541 üzenetére
cikk végén írják, hogy manapság ezekkel már felesleges foglalkozni
Azért azt érdemes figyelembevenni, hogy az egy több mint két éves cikk! A tendencia sajnos az, hogy a gyártók - köszönhetően a gyilkos árversenynek - egyre inkább a gagyira gyúrnak: SLC -> MLC -> TLC -> QLV! Azaz, a jelzett újabb és újabb memóriatípusok kevésbé bírják a terhelést a korábbiaknál. Senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy az fejlesztések a tartósabb megoldásokat szolgálják! Éppen ellenkezőleg. Kizárólag az olcsósítás számít. -
AssAssynn
addikt
válasz
Pyttawrx #64542 üzenetére
Egyáltalán nem veszem rossz néven, köszönöm a tanácsokat! Ha nincs a link és nem böngészem végig a cikket.
Különben most csak egy 20 percre hagytam itt a lapost és már nem tudtam beindítani csak a bekapcsológombbal, úgyhogy visszatérve az eredeti kérdésemre, mégsem a hibernálás az igazi probléma, hanem mélyebbre kell merülni.
-
válasz
AssAssynn #64541 üzenetére
Igen látom javítottak rajta, de igazából:
● ne töredezettségmentesítsd az SSD-t:
ezt ki kell kapcsolni;
● kapcsold ki a hibernálást:
ezt a windows miatt kell főleg, tapasztalat!
● kapcsold ki a virtuális memória fájlját:
mikor olvastam akkor ezt még nem javították, de tapasztalatom szerint,
főleg az olcsóbb ssd-k esetén még most is érdemes, sajnos sokan az olcsóbbat veszik;
hozzá teszem 8bgb ram alatt nem érdemes kikapcsolni
● lehetőleg minél kevesebb mindent tárolj:
az SSD-n, erről nem ír
● kapcsold ki a SuperFetch opciót:
erre meg azt írja, hogy mégis jobb.Én használom ezeket és stabilabnak és picit fürgébbnek tűnik a gép.
Köszönöm a pontosítást.
Ja: légyszíves ne kötözködésnek vedd, inkább a tapasztalataimat írtam le.
-
AssAssynn
addikt
Máté94: Köszönöm! Sajnos ezek a parancsok nem működtek (nekem win 10 home 64 bit van a laposon), de találtam egy angol honlapot, ahol hasonlót írtak le, bár végül így is azt kaptam, hogy nincs engedélyem, pedig rendszergazdaként vagyok belépve és a parancssort is úgy indítottam el.
UEFI-ben mindenképpen szétnézek majd.
Viszont, amit most találtam valami rejtvényesebb helyen, hogy 180 perc múlva hibernálja a gépet a rendszer. Gondolom ez az amit az alvás fázisokról mondtál. Talán, ha ezt kiszedném, akkor nem lenne probléma... vagy pedig azt kellene beállítani, hogy hibernálásból is lehessen ébreszteni a billentyűzet/egérrel.tylerddd: én mindig lehajtom.
-
pohár
félisten
hát bocsi, de nem 1 szaros évvel kell ilyen drága notit venni, hanem normális, 3 év NBD garival, amivel itthon árulják
a touchpadet és akkut ilyenkor cseréli a DELL (akkut 1 éven túl már csak akkor, ha Latutitude, vagy afeletti kategória, és csak ha púpos, egyedi elbírálás alapján)
-
Gus
aktív tag
válasz
MasterDeeJay #64535 üzenetére
Tudtommal az összes Li-ION és Li-Pol akku tartalmaz védelmi áramkört és ciklusszámlálót. Az akkuk tervezett élettartama 2 - 3 év, ám a valós használati időt a használat módja nagyban befolyásolja. Tévhitekkel ellentétben a modern notebookok akkuja nem használódik jobban, ha folyamatosan töltőn van, mert az elektronika elintézi, hogy ha nincs rá szükség ne töltse. Jobb modelleknél még állítható is.
Viszonylag nagy eltérések is előfordulhatnak, sok esetben évekkel is túlfuthat és a régebbi eszközök jellemzően tovább bírták. Erre is igaz a minél újabb annál sz@rabb. Mint az autóknál.Ha hibás is, általában csak egy cella, vagy cellapár hibás, de a soros kapcsolás miatt ilyenkor már rossznak minősül az akku. Egy néhány perces akkut már nem minősítenék jónak, attól, hogy még bekapcsolható, a töltést már nem veszi. Rengeteg akkut szedtem már szét, és sok esetben a cellák hibátlanok voltak, mégis az elektronika már nem engedte használni. Nem egy akkus fúrógépet alakítottam át Li-ion aksisra, a kibontott cellákból, amik még évekig használhatók voltak. Persze elektronika nélkül. Csak arra kell figyelni, hogy a töltőfeszültség ne legyen nagyobb az eredő cellafeszültségnél, mert a túltöltésre érzékenyek, de az alultöltést még szeretik is. Na, most már túl sokat szövegeltem, ennyit nem szoktam, elnézést...
-
Ilyen mióta van és lehet-e tudni melyik notikban?
Csak azért kérdezem mert nem egy 10+ éves notival volt dolgom és ha csak pár percet is de működött az aksijuk. Most is két notim van ami elég régi és az eredeti akkumulátorral használom. Dell E6400 és M6400, mindkettő több mint 10 éves és töltőn töltötték az életük nagy részét. (szinte csak párszor lettek merítve) A kicsi kb 1,5 órát bír a nagy pedig 40-50 percet bár aktív videókártya használat nélkül csak office és netezés. Illetve az újabb 2014-es Chromebookom a mai napig megy 6-7 órát legalább, de azt csak töltő nélkül használom. -
Gus
aktív tag
Én sehogy sem definiálnám, csak a véleményemet írtam le, ami nem is biztos, hogy teljesen objektív.
Mindössze a tapasztalat mondatja velem, hogy minden egyre kevésbé tartós évről évre. Folyamatosan keresik a technológiák határait. A 80-as években 40-50 évre terveztek háztartási gépeket, manapság nem ritka (sőt) az átlagosan 5-8 év tervezett élettartam. Más kérdés, hogy a régi tervezési szempontokkal a termékek megfizethetetlenül drágák lennének. Ma már csak a katonai és űreszközöket tervezik megfelelő élettartamra. A relatíve rövid tervezett élettartam, a gyártási pontatlanság, anyaghasználati problémák, alkatrészek tűrése, használat körülményei normál eloszlás szerint a korai meghibásodás valószínűsége felé hatnak. A 10% egy éven belüli meghibásodási ráta teljesen elfogadott. -
Pedig aki akkumulátoros eszközt vesz, az jó ha tisztában van vele hogy akár 2-3 évente is cserére szorulhat.(Legyen az telefon, tablet, vagy laptop) Ez ahhoz hasonlatos, mint amikor valaki úgy vesz autót, hogy nem számol annak fenntartási költségeivel. És akkor még nem beszéltünk a portalanítás(belső tisztítás, és újrapasztázás költségeivel. Ezeket érdemes az aksi cserével együtt megejteni.
Plusz nem hímestojást vettél, vagy tamagocsit. Használd ahogy tetszik, az élettartamát ez nem sokban befolyásolja. Mondjuk az tényleg nem tesz jót neki ha állandóan töltőről megy, és het/havi 1x nincs teljesen lemerítve feltöltve, hogy az akkumulátor kémiája meg legyen mozgatva, ne lustuljon el. Az is lehet, hogy "csak" cellazárlatos lett 1-2 aksi és ezért nem indul el róla. Most meg nem mondom hogy hol, de van akik foglalkoznak ezeknek a problémás celláknak a cseréjével. Igaz nem lesz új aksid, de olcsóbban megúszod mintha vennél egy utángyártottat.
Ugye aki akkumulátorokat árul azt mondja nem éri meg, aki meg felújit, az meg azt mondja megéri. -
Ablakos
őstag
A garancia valóban a legbiztosabb megoldás.
Egyébként örülni kell, hogy egyáltalán javítható, pótolható alkatrészekkel szerelt a laptop.A nem egészen öt éves DELL (business) monitoromra a márkaképviselet idős jelzőt mondott. Magyarországon nem javítanak monitort, csak csere van garancia időben. (garancián túl kuka)
-
Gus
aktív tag
Ez azért nem teljesen igaz. A gyártók nem a magyarországi piacra terveznek. Az eszközöket gyakrabban cseréli egy nyugat-európai bérből élő személy. A terméket a várható használat időtartamra, plusz még egy kis rátartásra tervezik. A gyártónak nem éri meg többre tervezni. A Dell semmivel sem rosszabb mint a többi gyártó. Minden gyártó nagyjából hasonló paraméterekkel számol, különben nem tudna talpon maradni az öldöklő piaci versenyben. El kell felejteni a 10+ évig működő eszközöket. A fogyasztói társadalom "áldásait" és a technológiai korlátokat nem könnyű kiiktatni. Megoldás a lehető minél szélesebb körű, minél hosszabb idejű + garancia vagy biztosítás megvásárlása a termékkel együtt.
-
-
tylerddd
veterán
"Ahogy utánaolvastam, az emberek tömegesen hagyják ott a Dell márkát"
Nálam eddig a Dell és Lenovo laptopoknál is erősen megcsappant a kapacitás ~1-1,5 év alatt az eredetihez képest, de bőven használhatóak voltak. A 2013-as Dell-em akksiját tavaly ősszel kellett cserélnem, mert 30 percet alig bírt.@ AssAssynn Én ma reggel fedélnyitással ébresztettem a 7490-et. Akkor kell bekapcs gombbal éleszteni, ha felnyitott fedéllel aludt el, értelemszerűen. Édesanyám kapta meg a régi gépem, az is így működik. Ugyanakkor nem tudom, hogy van-e jelenősége, de nálam alvóból ébresztésnél feloldást kér a Windows, így állítottam be.
-
wwhy
veterán
Én nem vagyok a tömeg, (egyelőre) marad a Dell, habár kiverte a biztosítékot, hogy a kb. fél éves 7390 alaplaphibás lett, és 4-5 napig (hétvégét beleértve) elég nehéz volt megoldani a dolgokat. De profi az NBDPro gari, jött a refurbished cserealkatrész és a szerelő, és minden OK.
-
jcvd
tag
Felháborító!
Ahogy utánaolvastam, az emberek tömegesen hagyják ott a Dell márkát. Az XPS 9550-nél ugyanez volt: 1-1.5 év után tönkrementek az akksik, de van aki nem úszta meg olcsón: felpuffadt az akksi és kilőtte a touchpadot.
800 ezres laptopra egy év gari is elég gáz, de ez, hogy az ember vigyáz az akksira és 1,5 év után kuka... hát ez felháborító!
-
Gus
aktív tag
Mivel a Litium alapú akku cellák robbanni is tudnak, a gyártók komoly védelmi elektronikákat tesznek bele, hogy megelőzzék a problémát. Általában a celláknak nincs semmi baja, ilyenkor, csak a védő elektronika beépített számlálója elérte az engedélyezett ciklusszámot. A mérnök a tervezés során megsaccol egy élettartamot átlagos használat mellett és ahhoz állítja be a számlálót. Sajnos, 1 ciklusnak számít az is, ha 50%-ról feltöltöd 90%-ra, meg az is, ha 0-ról 100-ra. Bizonyos modelleknél resetelhető. Mindegy, mert házilag nem tudsz vele semmit csinálni. Új akku kell, vagy szerviz. Nem véletlen, hogy az akkura a legtöbb gyártó csak 1 év garanciát vállal. Tervezett elavulás.
-
Máté94
addikt
válasz
AssAssynn #64521 üzenetére
UEFI-ben kutakodnék, ha van valamilyen beállítás. Ha nincs, akkor esetleg?
powercfg / devicequery wake_programmable
ez felsorolja az összes olyan eszközt, amely képes felébreszteni a gépetpowercfg / devicequery wake_armed
ez feltünteti az összes olyan eszközt, amely jelenleg a számítógép ébresztésére van állítva
Aztán választanék egyet, amivel szeretnéd ébreszteni és Eszközkezelőben beállítanám.
-
AssAssynn
addikt
FLD1987 - Máté94 - wwhy
Köszönöm mindnyájatoknak a választ!Használok egeret, billentyűzetet, de lekapcsolja őket, nem világítanak, így esélytelen, hogy azokra reagáljon, de még a beépített billentyűzetére sem.
Jó lenne valami megoldás, mert azon túl, hogy kényelmetlen és szokatlan a számomra mindig azzal az egy gombbal indítgatni, még félek is, nehogy egyszer megadja magát, mert gondolom nem olcsó egy ujjlenyomatolvasós gombocska... (igen, van gari, de én hosszú távon gondolkodom)
-
AssAssynn
addikt
Üdv!
Adott egy Dell G5 5587. A gond, hogy mindig a bekapcsoló gombot kell megnyomni az indításhoz. Hiába volt csak alvó módban a lehajtás után, se felnyitásra, se egyéb gombnyomásra nem indul el, csak ha a bekapcsoló gombját nyomom be. Ezen szeretnék változtatni. Hogyan tehetném meg?
-
jcvd
tag
Sziasztok!
Az SOS tanácsotok kellene!
Dell XPS 9560 laposom van, másfél éve vettem újonnan.
Mindig vigyáztam az akksira, hogy 20-90 százalékú töltöttségi szint között maradjak.
Délután feltettem töltőre, 2 óra után lehúztam, kapcsolom be, semmi.
Ráteszem töltőre, így bekapcsolt, viszont ha lehúzom, akkor lekapcsolódik.
67%-on betapadva áll a töltöttségi állapot, meg sem mozdul. A touchpad alatti LED narancssárgán villog folyamatosan.
BIOS-ba belépve a Battery alatt azt írja, hogy "Battery needs to be replaced".
A vicc az, hogy pár hete jártam a BIOS-ban, azt írta, hogy kiváló az állapota.
Mondanom sem kell, egy év gari volt csak rá service tag alapján, szóval annak is lőttek.
Halott az akksi tutira? Mit tanácsoltok?
Várom válaszotokat!
-
Gus
aktív tag
válasz
gyulaszu #64512 üzenetére
Véletlenül nem csak a fényerőt veszi le? Az akkus és az adapteres üzemhez külön energia kezelési profil tartozik. Billentyűzeten a funkció gomboknál van a fényerő állítás lehetőség, talán enél a Fn+cursor föl gomb.. Ha ez nem segít, külső monitorral is megnézném, hogy csinálja-e. Ha ott is, akkor valszeg alaplapi grafikus vezérlő probléma, esetleg másik drivert meg lehet próbálni. Ha ott nem, akkor inkább a kijelző probléma gyanús.
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
Latitude E4310 esetén milyen hibára utalhat, amennyiben a kép elmegy a saját kijelzőn, ha töltőre dugom a készüléket?
Üdv -
DellFan
csendes tag
Friss BIOS érhető el a VOSTRO 3468 és 3568 modellekhez, a 3.4.0. kiadás sürgős minősítést kapott és kritikus biztonsági réseket orvosol.
Ajánlott kézzel letölteni a támogatási oldalról és nem a SupportAssistra várni.
(az első indításkor a bejelentkezési képernyő háttere az alapértelmezett kép lesz, nem kell megijedni) -
törölt tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy magyarországi új beszerzés esetén az Inspiron vagy a Vostro típusoknál. Melyikre van jobb garanciális szolgáltatás vagy van-e különbség köztük. Helyben javítás, kiszállás, csere készülék, stb..... . -
Ablakos
őstag
Nem egészen értem a biosban az akkumulátorra vonatkozó beállítást. Mivel gyakran töltőn tartom munkaközben és felejtem így a laptopot, a primarilyAC használatot állítottam be. Azt tapasztalom, hogy feltölti csutkára az aksit és ott is tartja. Jó ez így?
(Van custom beállítás max-min értékekkel, de inkább először érdeklődöm.) -
Kaptam egy rakás sérült Dell E6400-ast és több gépből rakok össze működőket. Elektronikai hulladékként. (64Gb-os SSD, 4Gb ram, P8700-as proci mind) és már egyet működőre összeraktam, egész használható. Nagyrészt töröttek, kijelző hibásak, apróságok nem mennek rajtuk de az alaplapok úgy nézem jók. SSD-k bár nem maiak azok is működnek 60-70% állapottal, aksik persze döglöttek.
Belefutottam egy olyan alaplapba hogy újjlenyomatos indítás védelemmel van ellátva. (pre boot authentication)
Ezt szeretném valahogy kiresetelni vagy megkerülni. Gondolom van valami chip a lapon vagy jumper talán?
Ha kell eeprom íróm is van szóval biost is tudnék írni. De nyilván ha már valaki végigment ezen az segíthetne, nem akarom újra megváltani a világot.
Előre is köszönöm! -
Brandynew
őstag
válasz
Anthony001 #64501 üzenetére
Szia,
Én használtam ezt a laptopot egy időben, és elég masszív kis gépnek tűnt, szerintem nem jársz vele rosszul.
-
Anthony001
senior tag
válasz
Stimpy001 #64496 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen a válaszod! Az a helyzet, hogy mindenképpen ragaszkodnék a 13-14" közötti képátlóhoz, és mivel a 2 in 1 gépekkel nem szeretnék foglalkozni, így nem sok választási lehetőségem van.
Ha a minősége, zsanérja megfelelő, időtálló, akkor máris megvan a nyertes.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI Thin 15 B12VE 15.6" FHD IPS i5-12450H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Dell Latitude 5510, 15,6" FHD, i5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás számla, 1 év garan
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD, i5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás számla, 1 év garancia
- HP ZBook Studio G4, 15,6" FHD, i7-7700HQ CPU, 32GB DDR4, 256GB SSD, M1200 4GB VGA, W11, 27% áfás szá
- Üzleti Laptopok, PC-k, 27% áfás számlával !!! Legjobb árak !!! Ingyen szállítás !!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest