Új hozzászólás Aktív témák

• Kirlog

csendes tag

válasz jeee #2288 üzenetére

Szia, én is elég kezdő vagyok, így ha hülyeséget mondok, majd valaki kijavít engem remélem. :)

Igazából számolgatni kell okliknál. Ugye 650-es fókusszal a mostani oklik 26x-os (650/25=26), illetve 65x-ös (650/65=65) nagyítást adnak. Ezek szerintem jók mélyégezésre (minőségtől eltekintve), mivel ott sok esetben elég nagy kiterjedésű objektumokról beszélünk. Pl.: Nekem kb 40x-es a legkissebb nagyításom a nagy fókusz miatt, és van pár csillaghalmaz ami már nem fér bele rendesen a képbe. Bolygózáshoz viszont kellhet a nagyobb nagyítás.
    Nagyításról azt írják az interneten a nálam okosabbak, hogy elméletben az optika átmérőjének a kétszerese a max amit ajánlanak (nálad ez ugye 260x-os). Viszont azt is írják, hogy 250 fölé nem érdemes menni a légköri zavarok miatt.

Ha barlow-val nézzük,akkor így én olyan 7mm-es vagy 6mm-es körüli oklit vennék a helyedben barlowból meg 2x-est. Így 7mm es pl. 93x os nagyítást adna alapból, barlow-val meg 186x-ost (6-osnál meg ugye ez a szám 108x és 216x-os) . Vagy ha 2,5x-3x barlowot veszel akkor ehhez igazítva lehet számolgatni.
    Viszont a barlow rontja a kép minőségét, így lehet jobban jársz egy 5 vagy 4mm-essel. Azokkal már elég jó nagyítást kapsz bolygókhoz is és szerintem képminőség is jobb lesz barlow nélkül. Ugyanis nagyobb nagyítás nem feltétlen hoz elő több részletet a bólygókon (főleg barlow-val).
    Az okli meg a barlow fajtának meg kb csak a pénztácád szab határt. Érdemes lehet használtan is nézelődni, jó cuccokat szoktak árulni.

Viszont mielőtt bele vágsz az okli vásárlásba azért várd még valaki más tanácsát is aki nálam jobban vágja a témát, meg érdemes neten nézelődni (a 2 boltnak amit vegyszer linkelt vannak jó cikkei okulár összeállítástól kezdve sok minden hasznos dologig.). Illetve a többiek nyugodtan javítsanak ki, vagy egészítsék ki amit írtam.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák