Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #1989 üzenetére
Azért van különbség, de szerintem szabad szemmel ez csak kritikus helyzetekben vehető észre. Méréssel, szándékos kereséssel észlelhető.
Nekem azért van a Lacerta, mert a távcsövem is az, és mert használtan elég jó árban sikerült megvennem, bolti állapotban, saját dobozában. Számomra így kerek a történet, nincs az, hogy... Egyébként Castell, Skywatcher is tuti, hogy nagyon jó, vagy a Baader. Ránézésre is üt.
Találtam egy hasznosnak ígérkező írást.A másik téma.
Ha az asszonyoknak nem hiányzik az elköltött lóvé, akkor hol a gond? -
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Levente bazárjában a minap egy érdekes hirdetésen akadt meg a szemem. Eladó volt egy SkyWatcher Heritage 130/650 + Virtuoso mechanikán.
Szerintetek egy ilyen kis GoTo meg tud valóban üzembiztosan mozgatni egy ekkor tubust.
Mert ugye ilyen tubusom van. Meg elfekvőben egy minimálisan használt iOptron AzGoTo. Sajnos típusa nem maradt meg, de csak alapobis tejút fotókra fogtam be évekkel ezelőtt. És elindult a vezérhangya, hogy a hétvégén egy teszt erejéig össze kellene házasítani a kettőt. Csak lakás felújításban voltunk, és eléggé el lett dugva, és nem is könnyű hozzá férni.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1997 üzenetére
egy ötlet: én mindig azt mondom, hogy eladtam valamit és abóll vettem az új cuccot, esetleg kicsivel kipotoltam.
-
Én ezzel idénre ellőttem az össze hobbira szánható pénzem. Legközelebb 2021-ben vehetek bármit a készlethez
Ellenező esetben az asszony meg fogja mutatni nekem, hogy hogyan kell valakinek korrektül kitaposni a belét
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1993 üzenetére
Annyi mindent vásároltok, most már nekem is kéne valamit
Biztosan jó lesz a Castell, a Lacerta ugyan drágább márka, de más különbség sztem nincs. Én az 1,25" -ös dielt. vettem belőle, a 2" -os az nekem Skywatcher diel, ami meglepően jól megmunkált darab és sok a pozitív vélemény róla.
-
popey37
addikt
jó tele vagytok lével
-
-
Nimda
addikt
válasz
Szerintem mindegy melyiket veszed, én csak azért vettem meg a Lacertát, mert nagyon el vagyok eresztve lével (csak vicc volt)
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1987 üzenetére
miért kellene? a 2"-ban van szűkítő és a 120/600-al lesz fokusz minden okulárral.
-
popey37
addikt
válasz
szerintem csak az ár a különbség, a castell sem rossz márka, a lacerta sem. és 14k-val olcsóbb
-
Ez a Castell vajon mennyivel rosszabb ennél a Lacerta modellnél? Mindkettő dielektrikus és 99% reflexiójú.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1987 üzenetére
Elég csak a szűkítő
(ha lesz fókuszod)
-
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1985 üzenetére
teljesen felesleges a 2" okli bolygózni, bőven elég az 1,25, és nem kell nagy látómező sem.
a nagyitást nem az okluár kihuzatmérete szabályozza, hanem a fokusza.
ha jó minőségű okulárt akarsz venni aránylag jó áron akkor a lacerta uwan sorozat tökéletes választás, nagy látómező, kényelmes pupilla távolság, és nagyon jó leképezés jellemzi.
nekem van belőle egy 4mm-es, örök darab. -
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1983 üzenetére
bolygozni minek 2" okulár? elárulod?
-
Valahogy így, igen. Meg hát ja, amúgy sem egy olcsó hobbi ez. Bár mindent csak egyszer kell megvenni, semmi nem romlik el, vagy jár le. Ha vigyázok a dolgaimra, akkor szerintem évtizedekig lehet használni mindent.
Fejleszteni mindig lehetne mit, de én húztam egy határt minden komponensnél. Pl tubust biztos nem veszek, amíg a 120/600 működik, mert ez nekem tökéletes, tudásban és méretben is. Az EQ3 is faszán bírja, esetleg az alu lábat cserélném acélra, de messze nem létszükséglet. Oklit sem nagyon cserélek, ha meglesz a 2"-os szett (ott lesz egy húzós tétel, a bolygászós 5mm körüli 2"-os okli, azt százas alatt nem úszom meg...). -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1981 üzenetére
Drága is meg macera is. Az állványunk is teljesen alkalmatlan erre. Van aki szereti csinálni, én inkább a szememmel fotózok
-
-
popey37
addikt
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #1974 üzenetére
Nem fogsz csalódni.
Én 875 g-ot méretem, a Lacerta zenitre pedig 470-et.
A 72/432-m alapon is farnehéz, nemhogy ezekkel a kiegészítőkkel, szóval prizmasínre lesz nekem is szükségem. Ezt a BTC oldalán le is írja Kernya János Gábor. -
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1976 üzenetére
Erre van kitalálva a mágnes. Egy, vagy több jó nehéz.
Bár a tubus a gyűrűk között sok esetbsn előre tolható. -
válasz
vegyszer #1975 üzenetére
Meg súlya is van neki. A konyhai mérlegen 878g volt. Majdnem egy kiló (kézbevéve is brutál masszív érzete van). A 2"-os zenittükör úgy olvastam, hogy még egy 500g lesz. A tubus üresen 4,5Kg, így kicsit seggnehéz lesz a cucc. Szerintem nem fogom tudni annyira előre tolni a tubust a sínen, hogy ki bírjam egyensúlyozni.
-
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1974 üzenetére
Hol leket ezt kibiztosítani?
Mint egy kézigránát, akkora. -
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1966 üzenetére
10cm alatt nem igazán lehet bolygózni, még egy apoval sem. Max. a holdat, ahogy én is teszem
Vagy talán, egy jó minőségű TV 2-3x barlow-val + kamera (az oklik tovább rontanának a minőségen).
Ha már mélyég, egy szélessávú CLS szűrő is hasznos lehet, nem csillapítják annyira a csillagok fényét, mint a keskenyebb UHC, vagy az OIII, amik viszont a ködökre jobbak.
A színi hibák csökkentésére esetleg még egy kontraszt erősítő semi-apo szűrő lenne ideális.
Határ a csillagos ég -
-
popey37
addikt
ja, ilyenek
-
válasz
popey37 #1969 üzenetére
ez meg a zenittükör, gondolom
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1968 üzenetére
az UHC szürő : [link]
egy ilyen van meg egy lacerta 2" 99% zenittükör.
30k -
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1966 üzenetére
az amici prizma nappali természetfigyelésre való, ahol nem számít a fény mennyisége.
talán tudok segiten a zenittükörben, ha érdekel.
lacerta 2"tükör és egy uhc 30k-ért.
csak gyorsan válaszolj, mert hamar elviszik, nem én árulom, hanem egyik haver -
Sikerült kitelepülni, le is lőttem minden bolygót, amit eddig nem volt alkalmam. Jupiter + galilei holdak, Szaturnusz. Sajnos csak egy fosadék 10mm-es bárium csodával tudtam megnézni őket, de így is tanulságos volt.
Egyrészt akromáttal fel voltam készülve hogy színez. NosBőven élvezhető, nem mondom, de hát igen, színez mint állat. Ezzel együtt igen, nagyon jó élmény a bolygózás. El is bizonytalanodtam egy kicsit, hogy nem-e lett volna jobb egy 72-es vagy 80-as apo és a bolygászás. De aztán a Jupiter lassan beúszott a fák mögé, és azonnal rájöttem, hogy miért szeretek jobban mélyegezni: bolygó az vagy van, de gyakrabban inkább nincs. Mélyég meg mindig van mindenhol.
Másik tanulság, hogy ez a gyári amici prizma szó szerint lopja a fényt. Közvilágítástól mentes hátsókertben észleltem, ami ugye dimenziókkal jobb kell legyen, mint az erkélyem. És az összes messier pont olyan volt, mint az erkélyről...
Nembaj, megjött a 2 colos SW UWA oklim (még nem bontottam ki), már csak egy 2 colos Lacerta zenittükör kell, és kivágom a kukába az amici prizmát. -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1963 üzenetére
Ma érkeztem haza, és a második utam a stabi-féle merevítő felé tartott. Nagyon meg vagyok elégedve, kitűnő munkát végeztek.
Sajnos nekem nem volt lehetőségem megkukkolni az üstököst, kelet felé néz az ablakunk. Kiszállni valahová meg most esélytelen, meg már késő is.
Az a napfolt felvétel nagyon jól sikerült, lehet be kell szereznem nekem is egy prizmátMindig csodáltam a napkitöréseket, protuberanciákat is.
-
popey37
addikt
napfelkelte előtt ráprobáltam a plejádokra, kiváncsi voltam, hogy mit csinál a vezetés 5 perces expókkal, hát ennél rosszab sose legyen: 1 db 5 perces expo nincs vele semmi csinálva, csak átkonvertáltam jpeg-be meg lejebb vettem a felbontást, mert a prohardver max 16 mpx és 5 mega / kép.
igy nézett ki egy db expo raw-ban 5 perc expo, iso 800 -
Tegnap sikerült lelőni az M52-t (újabb messier a trófeák közé, ez már az ötödik). Nagyon halványan, nagyon nehezen, de kétséget kizáróan meglett. Sikerült felbontani továbbá az Achird kettőst is, ellenben nem találtam meg az NGC 7789-et. Ez így egy kb 2 órás észlelés volt, a végére megnéztem újra az M31-et (megunhatatlan).
Ma ha minden jól megy, kitelepülök egy kertesházba (végre), ahol sokkal kevesebb a fényszennyezés, és nem csak egy keskeny sávban látom az eget -
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #1956 üzenetére
ez általánosságban igaz, de itt nem állja meg a helyét, mégpedig azért nem, mert a csillagászcuccoknak egy nagyon keskeny vásárlórétege van.
példának felhozom a Lacerta UWAN 82 fokos oklijait / van belőle nkem is/ ez az okli akciós áron 28k. ebben az árkategóriában nincs jobb minőségű a piacon. az eredeti árban is nagyon jó ár/érték arányú. ami egy csomó más termékről nem mondható el. -
kovisoft
őstag
válasz
Cray Tyler #1957 üzenetére
A 23 mm-es 82 fokos okulár kb. akkora égterületet fog be, mint egy 27 mm-es 70 fokos okulár, szóval ezzel sem lesz sokkal kisebb látómeződ, mint mondjuk egy 30 mm-es 69 fokossal lenne.
-
válasz
vegyszer #1956 üzenetére
Miklósnak nagy rajongója vagyok, jól ismerem munkásságát, tisztelem is érte. Én a helyében már rég feladtam volna. Neki köszönhetően jött egyenesbe a bankszámlám 9 évvel ezelőtt, amikor először láttam a cikkeit. A linkelt cikket is olvastam. De azért köszi
Azért rendeltem meg ennyiért, mert
- 82 fokos 2" oklit nem kapok ennyiért más gyártónál
- mindenhol jókat olvastam róla
- el tudom adni simán, ha nem jön be, pont a jó ára miatt (jó áron vettem, jó áron adnám tovább)Hát így
-
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1954 üzenetére
Ez az akció olyan, mint bármely más boltban.
Ha valami nem akciós, akkor nem is tartjuk. Gondolatébresztő gyanánt itt egy cikk: Csak teljes áronHa azt írom, hogy az én portékám 130000Ft helyett csak itt csak most 29999Ft, akkor az neked nagyon kelleni fog?
És ha mindigis 300000Ft volt, akkor már nem is?
Miért? A termék azonos, és az ára is? -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1954 üzenetére
Szerintem az akciós ára a rendes ára, legalábbis már nagyon régóta akciózzák. 80 ezerért sosem adnák el
Biztos jó okli, én is szemeztem vele, de mégsem vettem meg. Az, hogy a szélein mennyire színez, függ a tubustól is. Én a lacertánál maradok, majd egyszer összehasonlítjuk.
-
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1950 üzenetére
Hát nézd, sok választás nincs, mivel neked is fényerős tubusod van 600/120=5, az elméleti legkisebb nagyításod pedig kb. 120/7=17×, én ezeket venném 2":
32mm Lacerta SWA70 35900.-
30mm Lacerta ED 69° 43600.-Én az utóbbit veszem, csak 40mm -es változatban. Ezek különösen ajánlottak nagy apertúrájú csövekhez.
vegyszer nyugodtan rakd onba, minden tapasztalat megosztása is sok hasznos infót tartalmaz a témában
-
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1951 üzenetére
Én két évig egy Explore Scientific okli sorral koptattam az eget.
4.7; 6.7; 11mm a 82°-os sorozatból, és 25, 35mm a 70°-osból.
Tegyük hozzá, hogy 2011 tavaszán rendeltem az USA-ból a 82-eseket 80$/db ár alatt vámmal, áfával. (ekkor még a 185Ft/$ árfolyamot is drágálottuk)
A két nagyot egy évvel később vetettem, kb 65$ körül.
Azóta is bánom, hogy még kellett válni tőlük. De az élet ilyen...
Idő híján főleg bolygászás, holdazás volt a program, meg fényesebb mélyegek, de tényleg nagyon más élmény volt, mint most a goldline oklijaim.Szerintem nincs olyan, hogy túl jó okli.
Merj (lehetőséget figyelembe véve) nagyot álmodni.
És ha van rá mód, próbálj ki vásárlás előtt minél többet. -
válasz
Cray Tyler #1950 üzenetére
Eddig egyetlen konkrét tanács jött, hogy rendeljem meg az SW UWA 82 fokos 23mm-es darabját.
-
Ezt írtam be az egyik csillagászos FB csoportba. Picit elferdítettem itt-ott a valóságot, hogy jobb válaszokat kapjak, kíváncsi vagyok, mit tol rá a crowd-wisdom:
"Sziasztok, upgrade-elném SW 120/600-as tubushoz az 1.25"-ös amici prizma + bárium okli szettet (kinőttem, továbbá az amici prizmától kettétörik a hátam). Főképp soksok mélyég és néha kicsi Hold a terület.
Terv szerint 2"-ra ugranék, ha már van rá lehetőség. Mélyégre egy 25mm körüli okulárt szeretnék venni. Ahogy utánaolvastam, arra kellene figyelnem, hogy legyen fókusz a 2"-os szettel is. Itt kérdeznék először.
Ehhez kelleni fog-e nekem hosszabító toldat, és ha igen, mekkora? Vagy van-e valahol erre valamilyen képlet vagy összefüggés, amivel magam is kiszámolhatom.Másik kérdés, tekintve a 2"-os oklikat árban és specifikációkban, hogy egy 70 fokos olcsóbbhoz képest a 82 fokos drágább mennyivel ad jobb élményt és komfortot.
Ezt azért kérdezem, mert a tubusnak is vannak korlátai, és korábban már jelezték számomra, hogy felesleges nagyon drága oklit venni egy alsó-középgategóriás tubusra. Így nem vennék olyan alkatrészt, ami "overkill" lenne. Ár nem számít, csak azt szeretném, ha kiegyensúlyozott lenne a kész rendszer a komponensek egymáshoz viszonyított teljesítményét tekintve (nem akarok egy trabantot ferrari motorral). A kérdést úgy is feltehetném tehát, hogy mi az a legjobb 2"-os mélyegezős okulár, ami még partiban van a tubus képességeivel."
-
kovisoft
őstag
Szó volt párszor mostanában csillagvizsgálókról és bemutatókról. A leonidák listára nemrég írt Mizser Attila, hogy szombaton, aug. 1-jén a Polaris csillagvizsgáló is csatlakozik az óbudai múzeumok kezdeményezéséhez, 21 órától éjfélig várják bemutatóval az érdeklődőket.
-
válasz
popey37 #1947 üzenetére
Kettő elég bőven egyenlőre. Kell egy 4-10mm közötti holdazni-bolygózni, meg egy 24-30mm körüli mélyegezni. Ehhez a tubushoz szerintem elég bőven a középkategória, teljesen felesleges ilyen televue meg ilyenek. Arra kell csak figyelnem, hogy legyen fókusz a 2 colos oklikkal is.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1946 üzenetére
millen okliszettet akarsz venni?
-
válasz
popey37 #1945 üzenetére
Nagyon szivat a munka, de észleltem tegnap is, M31 és környéke. Ma meg holdat nézek, ha lesz erőm. Tervezem a 2 colos okli szettet, satöbbi
Táskát is azért veszem, hogy elhúzzak sötétebb ég alá.
Edit: és megtaláltam ezt a csodálatos weboldalt, ahol annyi anyag van, hogy szerintem évekre el vagyok látva.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1944 üzenetére
hapsikam nagyon eltuntel
-
válasz
ViharVadász #1943 üzenetére
Találkozunk 2021-ben. Mi itt leszünk.
-
ViharVadász
őstag
Sziasztok,
Bocsánat, hogy ilyen későn írok, de volt egy kisebb biciklis balesetem, és prioritásban inkább pihentettem a kezemet, mert sikerült arra szépen ráesnem. Mindenkinek köszönöm a segítségeket, jó látni, hogy van egy ilyen összetartó és segítőkész csapat itt.
Úgy döntöttem, hogy a távcső vásárlásomat 2021-re halasztom, mert akarok új szemüveget is venni, és az biztos nem lesz olcsó mulatság, meg amilyen szerencsém volt, a távcső úgyis csak úgy novemberre lett volna meg, akkor inkább már áttolom a vásárlást jövőre. Addig meg eljárok csillagászati planetáriumba csodálni a dolgokat.
Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítséget!
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #1941 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, mert hétfőn olyan fél 11 körül volt érkezésem 15x70 binokulárral észlelni. És szépen látszott. Sőt szabad szemmel is valami vélhető volt hogy mit is kell alaposan megnézni.
De nehezen magyarázom el jóatyámnak Szegeden, vagy épp havernak Tiszavasváriban, hogy merre is keressék.
Pedig apum 50+ éve nézi az eget. És a Hale-Boppkor is együtt fotóztuk (Zenit E, alapobi). De furcsa módon az eget (csillakép szinten) nem ismeri, max 10-12 csillagképek. -
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Egy jó pesti égen, augusztusi kora estékre optimalizált, NEOWISE üstökös kereső térképpel rendelkezik valaki?
Egyik másik ismerősöm felbuzdult zéró tapasztalattal szeretné meglelni a tököst, de csak júliusi térképeket lelek.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1937 üzenetére
szerintem a legjobban egy pilota böröndel jársz, gurul, nem kell cipelni és 10-15k között meg lehet venni, a mecha mellé befér a tegely és az ellensúly is, csak nem lesz könnyű, a lábaknak meg egy sátorzsák. jobb ötletem nincs.
én hetekig kerestem koffert az okliknak, kiegészítőknek, a vége egy obiban vett 3 db-os kofer, kibéleltem szivaccsal és ennyi. -
Vennék koffert az EQ3 fejnek. Két opcióm van.
Egyik. Itt az a baj, hogy lehet nem férne a mechanika fej mellé a súly tartó rúd + 1 súly. Cserébe kemény a bőrönd, biztosan véd.
Ez meg a másik. Itt egy komplett EQ3-mal van illusztrálva, tehát minden beférne faszán, viszont ez nem alu bőrönd, csak egy sima tatyó.
Van bárkinek tapasztalata bármelyikkel?
Bevallom, a 120/600 tubushoz vett sima táska is kicsit csalódás, ahelyett is veszek asszem egy 120/900-as ED APO-hoz való aluminium táskát, abban valahogy biztonságosabbnak érzem a tárolást.
-
popey37
addikt
nem birok a véremmel: veszek két objektivet a 600D-hez, az asszony meg szerintem már pakolja a böröndömet.
-
vegyszer
addikt
válasz
Rusher4587 #1861 üzenetére
Esetleg gondolatébresztő/programajánló gyanánt érdekes lehet:
Mikor, ha nem most? Töltsenek egy hetet a csillagok alatt! -
popey37
addikt
megjott a cucc, kiraly lett.
-
-
Nimda
addikt
-
kuyarashi
őstag
popey37 (#1917)
Egyszer már hirdette a srác, de már le is vette apróról, szóval lehet lecsúsztam. Itthon nem kapható, gondolom ezért is nem ismerjük. Pont féláron hirdette, szóval nem lett volna rossz vétel.
popey37 (#1918) és Nimda (#1920)
Jelenleg wifi-vel vezérlek. Meg is tudom adni az objektum aktuális helyzetét, de a követéshez mi kell? Kis idő elteltével meg kell adni az új értékeket? Ez a része egyébként elég béna a szoftvernek. Vannak nem egyértelmű részei.
Nimda, Csabán merre nyaralsz?Jó ez a Lacerta okulár; a 68° is már egész korrekt, ha a széleken is éles és kontrasztos. A 72-essel minimális nagyítást fog adni (10.5- 11×).
Masszív hatása lehet. A csomag súlya 1 kg. -
Nimda
addikt
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #1915 üzenetére
Némely kézivezérlő enged egyedi objektumot definiálni.
Van, amelyik csak statikus elemet (szupernóva, nem listázott látványosság, stb), némelyik állítólag dinamikusat is (kisbolygó, üstökös) tud kezelni a megfelelő pályaadatok ismeretében. Hisz pl a naprendszerben mindent számol a GoTo.De ezt inkább a kézivezérlő dönti el.
(ha esetleg WiFi egységre cseréled, akkor a teló közvetlenül tudja vezérelni a GoTo-d) -
kuyarashi
őstag
Az üstököst - és minden mást, ami nincs mondjuk a SynScan tárában - hogy követitek mondjuk egy GoTo-val?
-
vegyszer
addikt
Derült eget!
Az a kérdésem, hogy valaki vágja-e fejből, tapasztaatból, hogy a skywatcher Newton tubusok segédtükör jusztírozó csavarjai milyen menettel vannak megáldva?
Levente árul Kollimációs csavar Newton távcsőhöz néven illetett terméket, de igen szép ára van.Hátha Xiao Ping tized áron kínálja az alin, csak tudni kellene, hogy mit is keresek...
Köszönöm a segítségét!
-
Kirlog
csendes tag
Hozzám ez a hely nagyon közel van, de csepelről se vészes: [XX. Kerület Gubacsipuszta] (Ha jól csináltam linken megtudod nézni az általam bejelölt részét.
36, vagy 35-ös busz kórháznál letesz, bkv-val is könnyen oda lehet menni csepelről. Viszont, mivel eléggé gyér idő van, én eddig csak nappal jutottam oda ki. A Dél pesti kórház után van egy utca balra, ahol van egy Dallas nevű benzinkút is, ott továbbmész és be lehet menni a rétre. Hatalmas üres rész. Mikor én voltam akkor volt vágva a gaz, így rendezettnek tűnik, nem tudom milyen időközönként rakják rendbe. Fák szegélyezik, de elég nagy terület így középre besétálva szerintem egész jól be lehet látni az eget, viszont a fák takarják a közvetlen fényforrásokat. Legalábbis nappal úgy tűnt. Most hétvégén akartam megnézni jobban a helyet este is, de persze most is esőt írnak egész hétvégére, így nyilván felhő is lesz, de majd meglátom.
Arra a kérdésre, meg, hogy érdemes e keresni, hát elvileg augusztustól már csak távcsővel lehet megtalálni, szerintem most hétvégén még látszódnia kellene, ha megfelelőek a körülmények de nem vagyok benne 100%-ig biztos. Viszont az időjárás közbeszólhat, hisz ahogy írtam most is borús esős hétvége lesz.
-
batagy
őstag
Kimentem végül a Csepel Daru dombra. 5 perc biciklivel.
Onnan egész jó a kilátás. Ma felhőmentes volt az ég.
Viszont a város fényszennyezése akkora, hogy nem találtam meg az üstököst.
Kivittem egy vadász távcsövet is, és 21-től éjfélig kerestem, de semmi. A Nagy Göncöl csillagai is elég halványan látszottak.Egy kollégám a 17. kerületből vadász távcsővel megtalálta. De szabad szemmel ő sem.
A napokban még érdemes keresni?
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Csepelen tudtok viszonylag kisebb fényszennyezésű észlelőhelyet, ahol nincsenek tereptárgyak sem? A Neowise üstököst szeretném megnézni, ezért főleg észak felé kellene belátni a horizontra.
Ha Csepel nem, máshol is érdekel Budapesten, ami könnyen megközelíthető BKK-val!
A múlt héten elszúrtam, mert Tahitótfalun tartózkodtam 4 napig, de totál kiment a fejemből az üstökös, és nem sikerült még meglátnom.
Köszönet
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #1904 üzenetére
Igen, viszonylag jól sikerült a pólusra állás. Még mikor vásároltam néztem pár youtube videót, hogy hogyan működnek az EQ állványok. Elég sokáig sikerült képben tartani a bolygókat, néha kellett korrigálni, de kezdésnek egész jónak mondanám.
Mélyeget még nem próbáltam, egyelőre. Örültem, hogy sikerült könnyen megtalálni a két bolygót. Holdat szeretném majd megfigyelni, de most "nappal együtt" mozog ha jól tudom. Augusztustól viszont már lehet este nézegetni ha jól emlékszem. Mélyéghez meg jobban bele kell ássam magam. Jelenleg van 32, 25, meg 10-es okulárom (Bár a 25, meg 10 es a gyári adott, ami minőségben elmarad a vásárolt 32-höz képest, látszik a különbség, majd cserélem később). 90/1250-es MC hez ez ugye 39x, 50x, és 125x nagyítást tud. De meg kell nézzem milyen nagyítással érdemes mélyeget nézni, vagy mit tudok egyáltalán ezekkel nézni. meg kérdés, hogy pestről mennyire tudom ezeket megfigyelni fényszennyezés miatt.
Szóval most még elején több energiát kell fordítanom a tanulási részre/folyamatra, mint a tényleges észlelésre. -
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #1833 üzenetére
Eddig nem írtam, mert kb 1 nap volt amikor nem volt totál felhős az ég, akkor meg nem tudtam menni észlelni. Amikor mentem akkor meg az elég nagy kudarc volt, a megfelelő hely keresése, meg a felhők miatt. Hétvégén viszont ki tudtam próbálni a távcsövet. Sikerült megfigyelnem a Jupitert, 2 holdjával, valamint a Szaturnuszt. A Neowise viszont csak haloványan látszott, mert a horizonthoz közel eléggé világos volt. Feleségem vette észre, szabad szemmel nem is látszott igazán, csak he nem közvetlenül ránéztél, hanem mellé. Távcsőben észrevehetőbb volt. Összességében így első igazi észlelésnek mondhatni pozitív élmény volt. Főleg a legelső próbálkozás után. Első próbánál is Jupiter meg Szturnusz volt a cél, viszint mire lett egy kevésbé rossz hely, meg össze raktam a távcsövet addigra jöttek a felhők.
-
kuyarashi
őstag
A Lacerta-mon van fogasléces octo kihuzat, ami a végtelenségig körbe is forgatható, hogy könnyebb legyen az átkomponálás. Elég feszes is. A Newton-on pedig Crayford van, de az is Lacerta, szóval elég jó. Mindkettő mikrofókuszos. A CF-on szerintem még lehetne állítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- További aktív témák...
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS