- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós kamerák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Budget buildbe tettem egy Arctic 36 CO-t. Surrognak a ventik. Mindkettő. De úgy rendesen. 900 rpm mellett kihallani a csukott házból. Nem a ventilátorok zaját, hanem ezt a szar csapágy hangot...
Tudom ,hogy vannak és voltak gondok az Arctic P12-es ventikkel, hogy bizonyos rpm intervallumok mellett van valami zavaró hang, de ez 900 és 1500 között végig ilyen, csak egyre hangosabb.
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
blp85
aktív tag
Az Arctic LF III 360 A-RGB szerintem jó hűtő, de kérdés az, hogy milyen házba és milyen alaplappal lesz, mert ennél a VRM hűtő magassága tud gond lenni, a RAM magassága tényleg lényegtelen. Nekem léghűtők közül utoljára a TR Phantom Spirit volt, de annál az első ventilátor meg a RAM fölé lógott és kicsit el is kellett tolni, hogy ne ütközzön bele (3- 5 mm között, a RAM magassága azt hiszem 44 mm volt), de ez a nagy toronyhűtőknél gondolom általános jelenség.
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Pityu.
nagyúr
-
-
szasanyi
félisten
Valóban, az ott nem téma. Viszont nekem nem volt túl jó tapasztalatom vele [link] ezért el is adtam hamar. 1-2 fokkal volt jobb (de sokkal hangosabb) mint a Fortis 5 ami gyakorlatilag hangtalanul üzemelt uo. körülmények mellett (és a 7600X szvsz még melegedősebb, bár a 8600G is elég sz@r).
-
Pityu.
nagyúr
válasz szasanyi #640 üzenetére
Még azért közben egy ilyenben ARCTIC Liquid Freezer III 360 A-RGB is gondolkodóban vagyok itt kevésbé akadályozó tényező a ram magassága
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
szasanyi
félisten
Az elsőt eltakarja, ezért én 1db középső ventivel használom (fiam gépe, 12400 van benne amire bőven elég úgy is). És az, hogy pontosan mekkora magasságú RAM fér el az első venti alatt a CPU hűtő konrét típusától függ [link] amit vásárlás előtt ellenőrizni kell.
Ide a LOW frofile [link] RAM ami biztosan befér alá, mert ugye kb. 35mm a venti alati hely (de ez hűtőnként, típusonként vátozó).[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz szasanyi #637 üzenetére
Mennyire takarná be a ramokat?Mert azon is gondolkodom,hogy ha betakar akkor akkor lehet világítás nélküli ramok is mehetnének azok talán alacsonyabbak
-
Pityu.
nagyúr
válasz szasanyi #635 üzenetére
Vagyis akkor feszelni kéne a procit? Nem tudom ezek a hűtők,hogy állnak ram téren mert ilyen ledes kingston ramokat néztem alaplap meg ilyen lenne ezek mennyire akadályozzák a hűtőt méretben.
-
szasanyi
félisten
Ha nem átlagon felüli az a 7600X (értsd: alacsony fesszt igényel és nem forrósodik mint állat) akkor szinte mind1. Nálam Fortis 5, Thermalright Peerless Assassin 120 / Phantom Spirit 120 SE (sőt, még AIO-k) alatt is 90-95 fok volt 100% LOAD de játékok alatt is 60 fok fölött volt.
Azt javaslom ne költs rá sokat mert nem éri meg (20k alatt)[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Szerintetek a 7600X procihoz melyik léghűtés lenne alkalmas?
-
parfish
csendes tag
Sziasztok!
Megosztanám veletek a tapasztalataimat a thermalright burst assassin 120 cpu hűtőről, amit a mai nap kaptam kézhez és szereltem is be.
Teljesen hozzá nem értő vagyok, de nagyon könnyen ment a beszerelés. Egy zalman s2 tg házba ment egy r5 5600as processzorra, ami a gyári hűtővel terhelés nélkül 45-50 fokon üzemelt, cinebench 2024-el tesztelve pedig 90 fokon 100%-os ventivel. Ezek az értékek az új hűtővel 36-37-re csökkentek, valamint cinebench alatt 64-65 fok a max. és ezt 75%os ventivel éri el.
Nem állítottam semmit, minden a gyári értékeken van, nem tudom ilyen eredmények után érdemes lenne e még finomhangolni. Esetleg ha van valakinek tapasztalata, szívesen veszem a segítséget. -
cucka
addikt
165mm hűtő befér, szóval ott nem lesz gond.
Mondjuk 1-2 hónapig még nem aktuális csere, még össze kell raknom rá a pénzt. De így messziről nézve kb. egy Deepcool AK500 hűtési teljesítménye szerintem elég lesz. Prociból 7700x-et néztem, esetleg olcsóbban 7600x, ezek bőven 100w alatt fogyasztanak játék meg internetezés alatt (inkább ilyen 50-80w között a reális), szóval erre ez a hűtés papíron elég kéne legyen.[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
ak620 lehet már overkill
Ha van rá keret, akkor lényegében nem számít. Legalább halk lesz a hűtő, kis terhelésen is bírni fogja a procit. Most néztem az új Ryzeneket, nekem pl. a 9700X tetszik. [link]a lényeg, hogy fehér legyen .
Na ott azért a Deepcoolnak vannak ám igen mutatós hűtőjei fehérben. Az árcédula meg olyan, amilyen. A termék jó.
Deepcool AK400 Digital White - 18k
Deepcool R-AK500-WHNNMT-G - 19k
Deepcool AK620 (R-AK620-WHNNMT-G-1) - 23k
Deepcool R-AK620-WHADMN-G - 32k
Deepcool ASSASSIN IV White (R-ASN4-WHNNMT-G) - 40kAz emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
cucka
addikt
Kinézett hardver még nincs, ami biztos, hogy ez a ház tetszik a legjobban, és van egy fehér geforce 4070-em, ezek köré fogok valamit kitalálni, valószínűleg AM5 platformra és középkategóriás procival, cél az energiahatékonyság, hogy lehetőleg ne okádja magából a meleget a számítógép, van fűtés a szobában köszi.
Léghűtésből talán valami Deepcool (ak 500 jónak tűnik, ak620 lehet már overkill) vagy TR Peerless Assasin, a lényeg, hogy fehér legyen .
Top flow ventillátorból nincs nagy választék, a Be Quiet-nek van egy értelmes terméke. Noctua jó lenne, de annyi pénzt nem adok hűtésre.A terv, hogy legyen valami diszkrét hangulatvilágítás a házban, az ezer színben pompázó rgb karácsonyfa kinézet annyira nem jön be. Szóval lehet, csak a felső helyre fog rgb ventillátor kerülni, alulra meg sima.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Szerintem amúgy akár jó is lehet egy sima toronnyal. Végülis alulról kap levegőt, meg hátrafelé ki tud fújni. Van már kinézett hűtőd? Az ikertornyos is jó lehet bele, de ilyen házba valami komoly RGB cucc dukál.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
cucka
addikt
Igen sajnos a VGA szinte teljesen lefedné az alsó ventillátorokat.
Ez Matx, és az a baj, hogy nagyon bejön a kinézete a hajlított üveggel, plusz pont jó méret, nem ez a manapság divatos szekrény méretű ház.Teszt erről nagyon nincs, más hasonló ház sincs, ami ekkora lenne. A lian li o11 mini az annyira mini, hogy 10 centivel nagyobb minden irányban.
Az a baj hogy az interneten mindenki AIO-t használ, főleg az ilyen dizájnos házakhoz, a tököm televan vele. Minden AIO, meg vagy itx, amibe úgy kell beorigamizni az utolsó ventillátor kábelt is, vagy a másik véglet ilyen 80 literes böszme házakkal, amiben annyi a légköbméter, hogy kb. mindegy hova milyen hűtőt teszel.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Viszont egy ilyen házba milyen léghűtés ajánlott?
Jó kérdés. Most néztem utána, ez egy mATX ház, elsőnek ITX-nek gondoltam. Halvány lila gőzöm nincs, hogy melyik lenne a hatékony megoldás ebbe. A VGA ránézésre, mintha útban lenne a légáramlásnak, ha alulról felfelé halad, a procihűtő meg hátrafelé dolgozna, de előtte egy üvegfal van. Hát nem tudom. Teszteket kéne olvasgatni legalább hasonló kialakítású házakról, hogy ott mi a helyzet.
Még egy elforgatott single tower hűtőt tudnék bele elképzelni, ami felfelé fúj ki, de lehet az sem az igazi megoldás.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
válasz rodman73 #622 üzenetére
Igen, mondjuk ez volt az első gondolatom, de nem írtam le, mert nem néztem utána a DRP4 és az LGA 1700 kiadási dátumainak. Olyan régi a tiéd, hogy még nincs benne az újabb szerelőkészlet, amit utólag a BQ honlapján meg lehet hozzá rendelni.
Ha jól értem ez azt jelenti, hogy ha esetleg ramot cserélnék, akkor le kell vennem az ott lévő ventit, de az 1200-es foglalátnál is így volt, nem sok hely maradt ott.
Előfordulhat. Vagy másik hűtőt vegyél, vagy akkor AiO. Ha léghűtésen maradnál, akkor egyből ki lehet maxolni egy Phantom Spirittel. Viszont ennél is érdemesebb alacsonyabb profilú ramokat használni, de annyiból ez kényelmesebb, hogy az első ventilátor szabadon állítható fel vagy le.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
rodman73
aktív tag
Nekem még olyan DRP4-m van, amin az 1200-es socket se volt ráírva, 10700k-n használtam. Ott találtam infót, hogy ami jó 1151-es socketre az jó 1200-ra is. Viszont a bequeit oldalán találtam egy ilyen kitet 6,5 Euróért:
De szintén a bequiet oldalán van egy kompatibilás lista alaplapokkal, ott ezt találtam:
Ha jól értem ez azt jelenti, hogy ha esetleg ramot cserélnék, akkor le kell vennem az ott lévő ventit, de az 1200-es foglalátnál is így volt, nem sok hely maradt ott. Biztzonságképp vettem egy Arctic freezer A34 hűtőt, most az van a procin. De lehet lecserélem egy aio-ra, DRP4-t meg eladom.
-
veterán
Lehet jobban járok az AM5-ös platformal, azok azért hűvösebbek.
Ár-érték arányban lehet, amúgy nem igazán vagyok képben, hogy játékok terén melyik platform nyújt nagyobb teljesítményt, pl. egy ilyen sokmagos szörnyeteg, vagy egy 7800X3D. A felbontás sem mindegy.
Szerk.: közben az árakra is ránéztem, a 14700K olcsóbb. Mea culpa. Teszteket érdemes átnyálazni, hogy melyikre éri meg jobban beruházni.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Sziasztok! Csak elméleti szinten felmerült egy kérdésem.
Szeretnék pár hónapon belül gépet cserélni, és csomó olyan házat látok, amiben a légáramlás iránya úgy van kitalálva, hogy lent beszívjuk a levegőt, fent kifújjuk. Például Jonsbo TK1, ami nekem nagyon tetszene.Viszont egy ilyen házba milyen léghűtés ajánlott? Egy hagyományos előlről hátra légáramlat esetén egyértelmű, hogy egy torony hűtő optimális. Na de itt?
Torony hűtő? Esetleg torony de megfordítva, hogy hátulról szívjon? Vagy top flow? Vagy engedjem el, mert ez csak AIO-val működik hatékonyan?Nyilván egy ilyen 2-300 wattos tuningolt procinál felejtős a téma, de nálam nem ez a cél, szóval energiahatékony középkategóriás procikról lenne szó, mittomén, valami 65-105 wattos ryzen eco mode-ban vagy ilyesmi.
-
exoduss
tag
Jelenleg 1080p-s monitorom van, de tervben van egy 1440p-s. Több évre vásárolnám a procit, ezért akarok egy kicsit túltervezni. A hűtőt azért nem akarom cserélni, mert elég sokat költöttem rá(blackplate és chromax ventilátor) és úgysem kapom érte azt az összeget amennyit megérne.
Lehet jobban járok az AM5-ös platformal, azok azért hűvösebbek. -
veterán
Persze, csak itt azt is figyeld, hogy Blenderrel terhelték, gondolom az összes szál dolgozik maxon. Majd kérem, legyek kijavítva, ha nincs igazam. Szerintem manapság a játékok még nem tartanak ott, hogy ilyen terhelést adjanak egy processzornak. MÉG. Ebben meg 28 szál található, ami asztali gépnek nem kevés.
Milyen felbontáson játszol?
[ Szerkesztve ]
-
exoduss
tag
Sziasztok!
Konfig váltás előtt állok, és a régi gépemből meghagynám a proci hűtőt, ami egy noctua nh-u14s. Szerintetek ez a cpu hűtő elbírna egy 14700k-val?
Válaszotokat előre is köszönöm! -
-
rodman73
aktív tag
Sziasztok,
vettem egy 12700k-t, Dark Rock Pro 4-t használtam előtte egy 10700k-n. Létezik hozzá olyan kit amivel fel tudom rakni az 1700-ra vagy érdemes inkább új hűtőt vennem?
-
elektrotank
aktív tag
Ez kizárólag a ventiktől függ. Gondolom, ha mindegyik ventim PWM-es lenne, illetve egyfajta lenne, akkor halkabban működne. A cpu hűtőre írta valaki, hogy hangosabb (ő cserélte a ventiket asszem), valakinek meg megfelel.
Az én gépemnek van hangja, de általában rajtam van a füles és nem zavar. De ha nincs, akkor sem. Ez szerintem leginkább ember függő.De nekem a fő szempont, hogy a légszállítás hatékony legyen. Ezt jelenleg nem mindegyik venti teljesíti kielégítően. Szerintem az újakkal halkabb és jobb is lesz. Legalábbis ebben reménykedem.
De itt egy kép, hogy fúj be a venti, mikor muszáj (a ház sajátja ) :
Nem... nem ragasztottam oda.Rowon: köszi
L_ajos: Mindenképp vegyél szerintem.
Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov
-
F_Zolee
veterán
válasz elektrotank #607 üzenetére
Mennyire csendes egy ilyen ház?
-
veterán
Szuper lett!
-
L_ajos
őstag
Elég baba lett, ahogy az eredményeid is. Én is még 2 előlapi ventilátoron gondolkodom a I7-12700KF + ID-COOLING SE-224-XTS mellé. Már azzal hogy levettem az előlapi burkolatot nyertem 5-7C-t.
Ha meg sikerül még 2 ventit is vennem rá, én meg is leszek elégedve
PSN felhasználó: Foxxika | Samsung S23 Ultra | Canon EOS 1300D Kit
-
elektrotank
aktív tag
Sziasztok! Még jó múltkor a Milyen cpu léghűtőt vegyek? topicba írtam, ugyanis muszáj volt egy új hűtőt vennem. Egy 7700X-et nyüstölök, ami alapvetően elég forrófejű. Nyáron, 30 fokos szobában, előfordult, hogy 90-100 fok között mozgott a hőmérséklete.
Deepcool AK620-at is javasoltátok, illetve máshol is olvastam, hogy tök jó az említett proci mellé. Végül emellett döntöttem.
Illetve, fontos kiemelni, hogy új gépház is lett vásárolva. Az alább prezentált eredmények a gépháznak is köszönhetőek.Csináltam egy összehasonlítást, ennek adatait írom most ide.
Régi konfig:
Hűtés: Be quiet Pure Rock 150w tdp
Ház: NZXT H440Új konfig:
Hűtés: DeepCool AK620 DARK ZERO
Ház: Lian Li O11 Air MiniEredmények ( előző konfig ---> új konfig)
(Az eredmények Celsius-fokban értetendőek)
A mérés pillanatában a szoba hőmérséklet mind2 esetben 22-23 fok volt.Forza Horizon 4
CPU: 76 fok ---> 64 fok
CPU dióda: 77 fok ---> 66 fokCyberpunk 2077
CPU: 93 fok ---> 71 fok
CPU dióda: 93 fok ---> 71 fokThrone and Liberty
CPU: 84 fok ---> 66 fok
CPU dióda: 84 fok ---> 66 fokHogwarts Legacy
CPU: 78 fok ---> 63 fok
CPU dióda: 78 fok ---> 63 fokMint látható, a hőmérséklet több, mint 10 fokot zuhant átlagosan. Rendkívül elégedett vagyok az eredménnyel. Nem hittem volna, hogy ekkora csökkenést érek el.
Egy kép a konfigról:
Jelenleg 4 gyártó ventilátora tanyázik a gépbe (beleértve a ház sajátjait is) - ezeket a régi konfigból mentettem ki és ideiglenesen teljesítenek csak szolgálatot a nyugdíjazásuk előtt. Legtöbbjük nem is PWM-es.Természetesen a jövőben ezeket is cserélni fogom és egységesen mindegyik egyforma lesz. Ti mit vennétek bele?
Én jelenleg Noctua, Be quiet (azokból is a drágább szériák), Lian Li ventilátorokon gondolkoztam.
[ Szerkesztve ]
Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov
-
veterán
válasz szasanyi #605 üzenetére
Nem gondoltam, hogy ilyen rossz eredményt fog hozni.
Igen, a forgalmazóval nekem is volt gondom korábban.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
-
veterán
Új hűtőkkel jelent meg hazánkban a Valkyrie. [link] [link] Még korábban nem hallottam erről a cégről... Az elérhető léghűtés ránézésre egy Burst Assassin két ventilátorral. Talán a Thermalright az OEM?
Mindenféle mangás díszítő elemeket látok a többi termékükön is, szerintem masszívan az ázsiai piacra gyárthatnak inkább. A dizájn nem csúnya, de nekem valahogy túl keleti.
[ Szerkesztve ]
-
DFB
tag
Van valakinek TR Phantom Spirit 120 EVO ja?
-
L_ajos
őstag
lehet először rossz helyre írtam
Én most cseréltem rendszert és egy I7-12700KF mellé egy ID-COOLING SE-224-XTS-t vettem. - remélem nem lesz gondom vele. Ahogy a teszteket néztem nem marad túl forrófejő a CPU de persze nem is a legélesebb kés a fiókban a hűtés. Sajna a házam is akadályozó tényező sok mindenben.
PSN felhasználó: Foxxika | Samsung S23 Ultra | Canon EOS 1300D Kit
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kuponkunyeráló
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Honda topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Digitális Állampolgárság Program
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
- LC-Power Super Silent LC1000M 1000W Gold Moduléris Tápegység
- NZXT C1200 Gold 1200W Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR
- Lian Li UNI FAN SL120 ventilátor szett + vezérlő, fekete
- Sharkon VG7 pc ház 3db RGB ventivel/vezérlövel
- ASUS ROG LOKI 850W Platinum RGB SFX Moduláris Tápegység PCIe 5.0 12VHPWR ATX 3.0