- Milyen TV-t vegyek?
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen processzort vegyek?
- Hálózati kábelek és szerelésük
- OLED TV topic
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amazon Kindle
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
A mérési körülmények ismeretének hiányában csak elméleteim vannak:
Ha tartósan bírja a 18.4 A-t, de gyors változás esetén már 13 A-nél kikapcsol, ez nyilvánvalóan nem lehet a túláramvédelem, mert a változás sebessége arra nem lehet hatással.- digit multiméterrel mérted, ami nem tudta lekövetni a változás sebességét, ezért hiába jelzett 10 vagy 13 A-t, valójában jóval magasabb volt az áram erősség
- izzólámpával terhelted, ami a kicsi hidegellenállása miatt rövidzárként mutatkozott, és lenyomta a tápot. A digit multiméter viszont nem tudta lekövetni a 7ms-os kikapcsolást.
- egy ágon növelted a terhelést, amitől másik ág(ak)on elmászott a feszültség, és a túl- vagy alulfeszvédelem bekapcsolt.Vagyis nekem csak olyan okok jutnak eszembe, amelyeket mérési hiba okozhatott.
-
mr_ricsi
veterán
"Mégis mit kellene egy tápnak rövidzárvédelem címén csinálni?"
Áganként figyelni az áramerősséget. Összehozni a túláramvédelemmel. Ha az ág terhelhetősége névlegesen16A, akkor 16-18A között 1 másodperces késleltetéssel túláramvédelem, 18A felett pedig pár ms-on belül zárlatvédelem. -
mr_ricsi
veterán
"Mit nem látsz? Mit kellene látnod? Az mi az istennyila ha egy rézdróttal rövidrezárom a 12V-ot? Vagy az 5V-ot? És a táp kimeneti része leáll? És a bemeneti rész megy? És nem lehet indítani a tápot, az mi?És ki kell kapcsolni a tápkapcsolót és meg kell várni míg a bemeneti kondik kisülnek, utána bekapcsolva indítható csak a táp?"
Az a te tápod esetén a túlterhelés-védelem (Over Power Protection- OPP). Ugyanis ez a védelem szólal meg. Mert kimondott zárlatvédelem nincs a tápodban, nem tud a vezérlőIC-je ilyet.
-
mr_ricsi
veterán
"Azt is letagadják amit kipróbáltam szintén hogy van túláram és rövidzárvédelem a mostani 400-as Codegenben."
A tápod supervisor IC-je az alábbi funkciókat tudja:
Over-voltage protection for 3.3V, 5V and 12V
Under-voltage protection for 3.3V, 5V and 12V
Under-voltage protection for –12V and/or –5V
Over-power and short-circuit protection
Power-down warning circuitry
Power good circuitry
Delay time for PSON and PG signal
Remote ON/OFF function
On-chip oscillator and error amplifier
Two shunt regulator for 3.3V and 5V-StandbyItt nem látom a túláram- és a rövidzár védelmet. Az alkalmazási segédlet azt írja:
"Over current and/or short circuit protection can also be achieved by using over-power protection, in which OPP pin is connected to the current transformer (driver transformer)."
Vagyis valamiféle túláram- és rövidzárvédelmet meg lehet valósítani a túlterhelésvédelmen keresztül.
Ez rövidzárvédelemnek még el is megy valahogy, mert ha a táp több mint 7 ms-ig túl van terhelve, akkor kikapcsol. Ennyi idő alatt még talán a félvezetők sem durrannak el.
Viszont túláramvédelemnek nagyon kevés ez, mert ha csak egy ág van túlterhelve, és a másik kettőn kicsi a terhelés, akkor nem szólal meg a védelem.
Ezt te magad is bizonyítod pl. itt. 16A az ág terhelhetősége, te viszont 18,4A-rel nyugodtan hajthattad, és a védelem nem tett ellene semmit. -
mr_ricsi
veterán
"még azt is tagadja hogy egyáltalán tudom mi az a 300W"
Már jópár alkalommal bizonyítottad, hogy az általános- és középiskolai fizika tantárgy keretében leadott ismeret sincs a birtokodban, ezért nagyon valószínű, hogy nem tudod, mi az a "300W"."és hogy vajon mivel terheltem le mikor azt se tudom hogyan lehet leterhelni."
4-edszer írsz róla, és negyedszer nem adsz meg semmi konkrétumot a mérésről, a mérőeszközökről, stb. Ha ennyire kerülgeted a témát, akkor a mérés valójában meg sem történt, csak dobálózol az adatokkal. Trollkodsz, ahogy azt megszokhattuk tőled."Azt is letagadják amit kipróbáltam szintén hogy van túláram és rövidzárvédelem a mostani 400-as Codegenben."
A tápajánlós topicon azóta is röhögnek azon az állításodon, hogy "Tegnapelőtt teszteltem egy 400W-os Codegent minden védelem van benne.Ugyanaz az alkatrészek vannak mint a 400W-os Chieftecben." [link] -
mr_ricsi
veterán
Értem már, hogy mire gondolsz.
Olyan ez a két eset, mint ha valaki megkérdezi, hogy gumimatracon átevezze-e a Balatont, akkor le kell beszélni, hogy megpróbálja, mert őrültség, de ennek ellenére sokan élnek közöttünk, akik megtették.
Te a tápoddal kipróbáltad, és szerencséd volt, de ettől más inkább ne próbálja meg.A 350-400W-os Codegenek 200-350W között valahol nem bírják tovább. (A kikapcsolási teljesítmény teljesen véletlenszerűnek tűnik, és néha a 350-es többet bír, mert a 400-ast csak a címkéje különbözteti meg.)
Az egyik csak lekapcsol, a másik bele is hal. Előtte meg még kimegy a 3,3V vagy a 12V (vagy mindkettő) a megengedett határok közül.Ezek a Codegenek irodai gépekben még elmennek, mert nem kapnak 60-150W-nál nagyobb terhelést, és mióta a HEC kondikra rátaláltak, már nem romlik az állapotuk olyan gyorsan.
De játékgépbe, nagy áramigényű eszközökhöz, sok HDD-hez és teljesen a határáig kiterhelve nem ajánlható a használatuk.
-
mr_ricsi
veterán
"Miért kell valótlant állítani?"
Hányszor kérdezték már ezt tőled!Az utóbbi hónapokban FSP ventillátorból több hibásodott meg és mégse állítom hogy mindegyik rossz!
A magyarországi esetek felét a te 1 db hibás ventid teszi ki, mert az összes létező netes helyre leírtad a sztorit. Így már tényleg úgy néz ki, mintha tömeges jelenségről lenne szó."Az én általam kipróbált Codegen többszáz órát ment 300 watton!"
Semmi konkrétumot nem írtál, hogy mivel és hogyan mérted, ezért én ezt nem hiszem el. Mivel te állítod a dolgot, szerintem nem is igaz. -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
PeeterssoN #599 üzenetére
110W-os VGA-hoz és 95W-os procihoz (+a gép többi részéhez) egy 200W-os tápot használni elég kalandos gondolatnak tűnik.
Nyugodt szívvel cserélj tápot!
-
mr_ricsi
veterán
A hozzászólásod -szokás szerint- érthetetlen és zagyva, hogy semmi konkrétum ne derüljön ki, amit utóbb számon lehet rajtad kérni.
De ha csak a 12V és az 5V-ot terhelted, a címke szerint azt is 400W-ig kellett volna bírnia."Terhelj le egy tápot úgy hogy ne lépd túl egyik áramot se! Az nem olyan egyszerű!"
Megfelelő eszköz (műterhelés) birtokában ez kicsit sem probléma, anélkül meg nem teszt a teszt, és nem mérési eredmény a valamiféle tapasztalat. -
mr_ricsi
veterán
Nagyon jó lehet az a 400W-os táp, ami 330W-nál kikapcsol!
(Már ha el lehet hinni, amit leírtál, mert nálad a terheléses teszt azt jelenti, hogy 10 napra egy lexikont tettél a dobozára...)Ha valóban értenél az elektrotechnikához, akkor nem állítanád, hogy van PFC a tápodban, ugyanis nincsen.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Astorian12 #592 üzenetére
Újabb Codegen teszt.
(PFC-t továbbra sem találtak benne, és a névleges 50%-a terhelésnél a táp elhalálozott.) -
mr_ricsi
veterán
Találtam ezt a cikket.
A lényege:
250X1 ami 250W-os.
Szabványt sért, mert van rajta ATX12V csati, pedig csak 9A-rel terhelhető a 12V-os ága.
A feszültségek ingadozása nagyon jó, a 12V alig látható, az 5V is 20mV-on belül van.
A terhelésváltozásra viszont nagyon lassan - 3-5 mp múlva- reagál, ami nagyon gáz.
A fél órás terhelési tesztet túlélte300X1 és 300X, amelyek 300W-osak:
A 300x-ben van a hálózati feszültségen szűrés, a 300x1-nél nincs. Ezen kívül azonosak.
A kapcsolás hasonlít az előző 250-eshez, csak a diódákat cserélték nagyobbra a bemeneten és a kimeneteken.
A címkéjükön van "PFC" felirat, de belül nincs ilyen áramkör
A teljesítménytényező is azt mutatja, hogy nincs PFC
A kimeneti kondik azonosak a 250W-ossal, emiatt a fesz ingadozás romlott is, az 5V-on pl. 30mV lett, de még mindig bőven jók
Ez fürgébben stabilizálja a feszültségeit.
A fél órás terhelési tesztet túlélték350x ami 350W-os:
A kapcsolás ugyanaz, mint az előző három, de ez 350W-os lett.
Romlott a fesz ingadozás, de még így is jó
A fesz stabilitás is romlott, és az 5 ill. a 12V átment a megengedett tűréshatáron
A fél órás terhelési tesztet túlélte, de csak az egyik ventije forgott, pedig izzott a kimeneti diódasor.300XX ami 350W-os:
Van benne passzív PFC
A kapcsolás ugyanaz, mint az előzőek
Kiváló a fesz ingadozás
A fesz stabilitás szörnyű, az összes Codegen közül a legrosszabb, és a 3,3 ill. a 12V átment a megengedett tűréshatáron
A PFC trafó már a mérete alapján is alulméretezett, ezt a mérés is igazolja, mert csak 0,78 a PF, ami nagyon elmarad a passzív PFC-knél elvárható 0,85-0,90-es értéktől.
A terheléses teszt 14. percében az inverter kapcsoló tranyói túlmelegedés miatt elhaláloztak300XX ami 400W-os:
Az azonos típusszám ellenére teljesen más, mint az előző
12cm-es ventit kapott
Van rajta egy 12V-os csatlakozó az LCD monitorok számára
A kapcsolás maradt, néhány kondi értékét növelték meg.
A hálózati szűrőpanel eltűnt
A 12V ingadozása nőtt, az 5V-é jó
A fesz stabilitás rossz, a 12V átment a megengedett tűréshatáron
A címke szerint 35A-t kell tudnia az 5V-ján, de ehhez csak 30A-es kettősdiódát
A főtrafó ugyanaz a 350W-ra méretezett típus, mint az összes előző táp esetén.
A terheléses teszt során a tápegyég elpukkant.Megállapítások:
A Codegen tápok az alsó és a közepes minőség határán helyezkednek el. Nyilvánvalóan nem érik el egy jó közepes táp minőségét.
És a nagyobb címke nem jelenti azt, hogy jobb minőséget kap a vásárló a (több) pénzéért.A Codegen tápok csak olcsó gépekbe javasolható, ahol a minél kisebb áron kívül semmi más nem számít.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
kezdőamatőr #589 üzenetére
Ennek mi köze van a Codegenhez?
-
mr_ricsi
veterán
Van ez a 300X típusú Codegen, amelynél a 12V terhelhetősége 10A:
Hmm, akkor most mennyi is
(Elég nagy igénytelenségre vall, hogy még egy új típusszámmal sem képesek megkülönböztetni a különböző tápokat. Azt már feltételezni sem merem, hogy csak a címkéjükön feltüntetett számadatban térnek el egymástól.) -
mr_ricsi
veterán
"Most te viccelsz? Ha egy azonos márkát táppal árulnak akkor nem szokták kicserélni a tápot akkor táp nélküli házat kell venni és azt teszel bele amit csak akarsz."
Eddig még egyetlen bolt sem tiltakozott, amikor a táp cseréjét kértem. Levonták a Codegen táp árát, hozzáadták az FSP-ét vagy a Chieftec-ét.
Csak akkor nem tudták megoldani, amikor olyan táp van a házban, amit külön nem forgalmaznak. (Valami ColorsIT, vagy Deer volt ilyen, ha jól emlékszem.)"Akár hiszed akár nem az összes elektronikai egység rosszabbul működik a kezdeti időszakban pld az erősítők hallhatóan zajosabbak egy idő kell amire a folyamatos elektronáramlás folytán módosul a kristályszerkezet és simább a működés"
Ez nem hit kérdése, hanem TUDOM, hogy nem így van."És tudod a csapágyak is bejáratódnak 32dB volt a táp zaja indításkor most 28dB"
A Codegened ventijében golyós csapágy van. Ennek a zaja a teljes élettartama alatt folyamatosan nő. Én sokkal inkább a táp fordulatszám szabályzójára tippelnél, mint a zaj csökkenés oka. -
mr_ricsi
veterán
válasz
adolfka00 #575 üzenetére
Látom, időközben jártál valami másik topicon, ahol átmosták az agyad azzal, hogy a Codegen eredendően az ördögtől származó valami.
Ha elmondod a 12V megengedett áramát, akkor én az áramkorlátra hivatkozva mondtam volna, hogy ez a táp nem lesz elég hozzá. (Ez mégiscsak tudományosabban hangzott volna...)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Csaba105 #576 üzenetére
"alplaot el sem indítja (P4), de a tápteszterrel működik, viszont állandó 11,3V-ot mutat. Az lenne kevés?"
Az még belefér, mert 10,8V az alsó határ.
Bekapcsoláskor mozdul bármelyik venti?
Az alaplapra az összes csati rákerült? (A P4-nél van kiegészítő csati, vagy Molex alakú, vagy fél AT-s.) -
mr_ricsi
veterán
"Ha van ami 7 évig megy akkor az ugyanabból az alkatrészekből álló másik miért romlana el?"
Mert van aki 150W-tal, és van aki 400W-tal terheli ugyanazt a tápot például.
Egyébként nem rosszabb a hibastatisztikája, de ha bedöglik, akkor nagyobb eséllyel károsít mást is a gépben. Ugyanis belül a legminimalistább kapcsolás található, és éppen a védelmeket spórolták ki. Az alkatrészek alulméretezettek, nem lehet kivenni a tápokból a ráírt teljesítményt. (Van olyan Codegen 400-as tápom, amiben 350W-os a főtrafó, és 10A-re 2 db 3A-es dióda van.) Ahogy nő a kivett teljesítmény, úgy zajosodik be a kimenő áram, ami rendellenes működést okozhat például a vinyóknál.
-
mr_ricsi
veterán
Nézzétek végig a konfigot, különös tekintettel a tápra:
Bővebben: link -
mr_ricsi
veterán
válasz
Csaba_20_ #153 üzenetére
''Úgy tanították, hogy a feltalálókat tiszeteljük meg azzal, hogy nagybetűvel írjuk a róluk elnevezett mértékegységeket.''
Ha személynévből származik, akkor a rövidítése nagybetű. (A tiszteletünk jeléül.)
Pl.: A, W, K, Hz, Bq
Ami nem személynévből van, az kicsi: g, s, l, m, rad, mol, lm
(Egyébként ezeket kormányrendelet szabályozza: 127/1991.(X.9.) Korm. rend.)
És még érdekes lehet, hogy ha teljesen kiírom, akkor ''mega'' ill. ''giga'', (vagyis kis kezdő betű), a rövidítése viszont ''M'' ill. ''G''. (A ''kilo'' viszont rövidítésben is kicsi.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Csaba_20_ #149 üzenetére
''szakmai vitába nem szívesen bocsájtkozom olyan emberekkel, akik ... az Ampert és a Wattot pedig kisbetűvel írják''
Akkor sok emberrel nem vitatkozhatsz, ugyanis a ''Magyar Helyesírás szabályai'' szerint mindkettőt kisbetűvel kell írni. (amper, watt)
Bővebben: link
(lásd: a 82-83. oldali táblázatban.)
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Akkor nekem még nagyobb szerencsém van, ugyanis a 2500+-os Barcit, 2GHz-en járatom, 1,575V-on (1,65V a default)''
Nálam meg nem akar 2166 felett menni 1,75V-tal sem. Viszont ez a Sempron2400+, ami most a gépemben van, alap 1,6V-on teljesen stabil 2GHz-en, és 41°C-os. (Lefelé nem tudok core-t állítani) -
mr_ricsi
veterán
''Ha, nem csinálsz semmit, vagy max wördözöl, vagy ekszelezel, akkor van a tipikus, ha video-t kódolsz, akkor a maximális.''
Mondjuk, ez így nem igaz.
A ''tipikus'' és a ''maximális'' a gyártási szórást mutatja, vagyis minden proci alatta marad a ''maximális''-nak, és ha a proci első piaci kibocsátásánál mondjuk 10ezer db átlagát megnézzük, akkor a ''tipikus''-nak megfelelő teljesítményt hozzák.
Ha djyurinak jól húzható a procija, akkor az alapban a ''tipikus'' teljesítményt nyomatja, vagy még alatta is marad. (Csak éppen a tuning miatt az órajelnövekedéssel egyenes arányban, és a core fesz növekedéssel pedig négyzetesen megnő az eldisszipált teljesítmény.) -
mr_ricsi
veterán
''Tudom...majdnem 2éves Teszt...de attól az eredmények nem változnak''
Nézd meg, a tesztgyőztes Coolinknél a ''névleges feszültségtől való eltérés %-ban'' diagrammot felfelé meg kellett nyújtani, mert a +5V nem fért bele a megengedett +/-5%-ba.
És hogy-hogysem ugyanúgy 8 pontot kapott a stabilitásra, mint a Chieftec HPC360, ami 3%-nál nem tért el jobban. Hmmm...
És az, hogy minőségibb alkatrészek vannak benne, mint a Codegenben, mindössze annyit jelent, hogy ritkábban hibásodik meg. De ha meghibásodik, akkor a megfelelő védelem hiánya miatt ugyanúgy elviszi a géped alkatrészeit.
Szerintem a tápnál a legfontosabb a biztonság, mert ha pl. a vinyóddal együtt eltávoztak a pótolhatatlan családi fotóid is, akkor hirtelen nagyon drága lesz az olcsó táp. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #63 üzenetére
''azt nekem nem meséli be senki, h. egy márkás tápnak, jó, ha egy olyan lapra van rárakva, amiben vmi nem klappol jól!!''
A tápnak -elvileg- mindegy, hogy izzólámpát teszel rá, minihűtőszekrényt, vagy alaplapot.
És ha nem terheled túl, akkor kárt sem igen tud neki semmi okozni.
''Szentem ott neki a lap lessz a hunyó, amikor már kezdte megzabálni az elemeket!!''
Ha az alaplap valóban annyi áramot vesz fel, azt a melegedés alapján meg lehetne találni.
Pl a meztelen alaplapot kipakolni az asztaltra, rákötni a gombelemet helyettesítő 12Ah-ás akkut, és egy fél óra múltán kézzel is ki lehetne tapogatni, hogy hol melegszik.
Aztán rádugni a tápot, és a készenléti fesznél ezt újra megnézni.
Nem hiszem, hogy üzem közben az alaplap képes lenne nagyon leterhelni Djyuri bika tápjait, mert a keletkező hőtől már rég elszenesedett volna.(az alaplap)
''Amúgy vizhütése van''
A előző hsz-omban láthatod, hogy teljesen képben vagyok, hiszen írtam is, hogy ''+vízszivattyú'' -
mr_ricsi
veterán
''A garis tápokba már nemigen szeetnék belenyúlni''
Nem is kellene. Nálad az lenne a megoldás -szerintem-, hogy 2 táppal oldod meg a géped áramellátását. Egy 360-400W-os márkással az alaplapot-meghajtókat-VGA-t, és egy másik ''átberhelttel'' a többi 12V-os fogyasztódat (ventik+fénycsövek+vízszivattyú).
Ha pl. Stollal normalizálnád a diplomáciai kapcsolataidat, biztosan elmagyarázná, hogy egy régebbi ATX-es táp belsejét hogyan kell átalakítani, hogy csak +12V-ot szolgáltasson. (Egy régebbi 235-300W-os táp 6-10A-es terhelhetősége bőven elég lenne a felsorolt fogyasztókhoz.)
Ezenkívül még meg kellene oldani, hogy ha ez a ''segédtáp'' leáll, akkor kikapcsolja a gépedet, hiszen minden hűtés erről megy. (Ez 1 db relével megoldható, vagy az sem kell, ha a prociventi is erre van kapcsolva, és az alaplapod biosában van ''CPU FAN off warning'' funkció.) -
mr_ricsi
veterán
''Mi lehet a probléma a Codegen táppal, egyáltalán, milyen hiba fordulhat elő? És most frankón, veszélyben van a többi alkatrész is?''
- Nem tudja a névleges teljesítményt
- Ócska alkatrészekből készül->inkább előbb valami meghibásodik
- Nincs benne igazi túlfeszvédelem, ezért ha meghibásodik, akkor könnyen viheti magával a gép többi alkatrészét
(Azért még 2-3 eFt-ot keríts, és egy Maxx túlfeszvédőt vegyél a gépedbe. www.maxx.hu
Ezzel jól lecsökken az esélye, hogy a tápon kívül más is meghaljon.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Linux kezdőknek
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CPU léghűtés kibeszélő
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Microsoft Excel topic
- Milyen processzort vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest