Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• carl18

addikt

válasz bwoay #20524 üzenetére

Mikor gyerek voltam akkor volt az a időszak hogy minden városba/faluba volt egy tévé szerelő. Persze tudom sokszor nem gazdaságos javítani, de ha csak magamnak javítok hobbi szinten nekem megéri mert egy fajta tanulás is. :K
    Én ha valami működik szeretem javítani, mert ameddig nem javíthatatlan addig miért dobnám ki.
    Ezt a 2017-es D Fine-t itt vettem egy tagtól, ő írta már kicsit torzít és társai.
    Aztán úgy voltam ha eladja (Megvásárolom) És majd jó lesz kis móddingra.
    A hangszóró 10.000 forint volt foxpostal, aztán a 2 darab 4OHM 15 wattos hangszóró volt 5000 forint aliexpessen. Így jelenleg 15.000 forintnál tartok, hogy mi lesz a jövőre még eldől. Egyenlőre TV mellé használom Soundbarnak ha néha-néha kell a jobb hangminőség.

Csak szerintem örök időre nem tartható fent a fogyasztói társadalom. Még van egy 1984-es Hitachi Boombox is a szekrény tetején, igazi kincs. (Ősi boombox) Ghetto Blaster. :DD

#20525Aprósólyom

Igen én is úgy láttom mivel manapság nem drága a gyártás főleg kínába, sokszor nem éri meg javítani. Mert Egy hibás készülék mennyit is ér 5-10 évesen? 10.000 forint vagy még annyit se.
    Aztán azért olvastam egy javítás és társai, sokszor 10.000 forintról indul.

Egy 50.000 forintos hangszóró esetén az ember simán ráköltheti a hangszóró árát a javításra. De láttom youtubon is videókat ahol javítás volt a cél de bontás és javítási próbálkozás után se lett belőle működö készülék.
    :U

Inkább úgy írom pontosan vannak esetek mikor érdemes javítani, de nekem még ott a Polcon a JBL Charge 2+ ami 10 éve elég drága és minőségi hangszóró volt.
    Most ott egy dísz mert a Töltö elektronika megadta magát, és vicc hogy akku nélkül ez a hangszóró nem add magából hangot se.
    Micro USB kábel mellet csatlakozás után fényt és bekapcsolás megtörténik de hang nincs csak ha oda kötöm az akkumulátort is. :K

Persze azt tudom hogy a márka kérheti a Quality Controlt ez azt jelenti hogy 50 hangszóróból egyet kikapnak a dobozból és tesztelik amit gyártottak működik-e.
    De például 5000-es gyártás esetén ha csak 1% a hiba arány is már 50 termék részbe hibás.
    Egy egy olcsó 120 USD Earfun Uboom X esetén simán reális.
    Néha-néha például egy Bluetooth hangszóró esetén "felhasználói hiba" hogy tönkre megy. Például mikor egy Litium akkus hangszóró 1 éjszakát töltöt egy minusz 10 fokos garázsba. (Forrás Amazon.de komment szekció) :D

Még valami, valahogy láttom sok esetbe a régi de kézműves termékek nem tömegyártott dolgok voltak azok valahogy nem akartak tönkre menni. :K

• Aprósólyom

addikt

válasz bwoay #20524 üzenetére

Ez nem csak tervezett elavulás, még a létező képletek ellenére is, amit az avulásra/avultatásra alkalmaznak, hanem pl. a kva olcsó energia és sorozatgyártás.
    És a nagyon olcsó energia nem irónia még a mai energiaárak mellett sem, hanem mert amit meg tud csinálni szalagon egy robot/gép az olcsó energiából, annak az óradíja dollárcentekre számolható, ha csak az energiaköltségét vesszük figyelembe. Ennek egyenes következménye, hogy nincs az a szervizes, aki "olcsón" tudjon dolgozni, ha javítani kell valamit.
    2. Az avultatási idővel való kalkulálást nem feltétlen arra használják, hogy direkt rövidítsék az élettartamot, a termék életciklusát veszik figyelembe véve egyszerűen nem éri meg tartósabbra csinálni, ezért sakkoznak a mérnökök.
    Ha létezne ma olyan összeesküvés mint anno a villanykörtékre, akkor hidd el, hamar világgá menne, mert a mérnökök nem hagynák szó nélkül. Ami tönkremegy, az a tömegtermelés szórása, vagy egy rossz sorozat, egy rosszul beállított gyártósor és átcsúszik a QC-n mert nem arra a hibára nem terjedt ki az ellenőrzés...

Kedvenc példám a MSI alaplapok gyártási minősége/QC. Szar. Nettó hibásan vehetsz vadi új MSI-t, ami szinte meg se nyikkan (Nálam GPU link szar volt/szakadt). De ettől még nem érdemes dobni a márkát. A csere MSI deszkám tökéletesen üzemel évek óta.

De ha már mosógép: AEG mosógépemben fél év után megadta magát az elektronika. Kijöttek-cserélték fél óra alatt, azóta kb. 6 éve megy már hiba nélkül. Benne van a pakliban.

Új hozzászólás Aktív témák