Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
Mikor gyerek voltam akkor volt az a időszak hogy minden városba/faluba volt egy tévé szerelő. Persze tudom sokszor nem gazdaságos javítani, de ha csak magamnak javítok hobbi szinten nekem megéri mert egy fajta tanulás is.

Én ha valami működik szeretem javítani, mert ameddig nem javíthatatlan addig miért dobnám ki.
Ezt a 2017-es D Fine-t itt vettem egy tagtól, ő írta már kicsit torzít és társai.
Aztán úgy voltam ha eladja (Megvásárolom) És majd jó lesz kis móddingra.
A hangszóró 10.000 forint volt foxpostal, aztán a 2 darab 4OHM 15 wattos hangszóró volt 5000 forint aliexpessen. Így jelenleg 15.000 forintnál tartok, hogy mi lesz a jövőre még eldől. Egyenlőre TV mellé használom Soundbarnak ha néha-néha kell a jobb hangminőség.
Csak szerintem örök időre nem tartható fent a fogyasztói társadalom. Még van egy 1984-es Hitachi Boombox is a szekrény tetején, igazi kincs. (Ősi boombox) Ghetto Blaster.
Igen én is úgy láttom mivel manapság nem drága a gyártás főleg kínába, sokszor nem éri meg javítani. Mert Egy hibás készülék mennyit is ér 5-10 évesen? 10.000 forint vagy még annyit se.
Aztán azért olvastam egy javítás és társai, sokszor 10.000 forintról indul.Egy 50.000 forintos hangszóró esetén az ember simán ráköltheti a hangszóró árát a javításra. De láttom youtubon is videókat ahol javítás volt a cél de bontás és javítási próbálkozás után se lett belőle működö készülék.

Inkább úgy írom pontosan vannak esetek mikor érdemes javítani, de nekem még ott a Polcon a JBL Charge 2+ ami 10 éve elég drága és minőségi hangszóró volt.
Most ott egy dísz mert a Töltö elektronika megadta magát, és vicc hogy akku nélkül ez a hangszóró nem add magából hangot se.
Micro USB kábel mellet csatlakozás után fényt és bekapcsolás megtörténik de hang nincs csak ha oda kötöm az akkumulátort is.
Persze azt tudom hogy a márka kérheti a Quality Controlt ez azt jelenti hogy 50 hangszóróból egyet kikapnak a dobozból és tesztelik amit gyártottak működik-e.
De például 5000-es gyártás esetén ha csak 1% a hiba arány is már 50 termék részbe hibás.
Egy egy olcsó 120 USD Earfun Uboom X esetén simán reális.
Néha-néha például egy Bluetooth hangszóró esetén "felhasználói hiba" hogy tönkre megy. Például mikor egy Litium akkus hangszóró 1 éjszakát töltöt egy minusz 10 fokos garázsba. (Forrás Amazon.de komment szekció)
Még valami, valahogy láttom sok esetbe a régi de kézműves termékek nem tömegyártott dolgok voltak azok valahogy nem akartak tönkre menni.

-
Aprósólyom
addikt
Ez nem csak tervezett elavulás, még a létező képletek ellenére is, amit az avulásra/avultatásra alkalmaznak, hanem pl. a kva olcsó energia és sorozatgyártás.
És a nagyon olcsó energia nem irónia még a mai energiaárak mellett sem, hanem mert amit meg tud csinálni szalagon egy robot/gép az olcsó energiából, annak az óradíja dollárcentekre számolható, ha csak az energiaköltségét vesszük figyelembe. Ennek egyenes következménye, hogy nincs az a szervizes, aki "olcsón" tudjon dolgozni, ha javítani kell valamit.
2. Az avultatási idővel való kalkulálást nem feltétlen arra használják, hogy direkt rövidítsék az élettartamot, a termék életciklusát veszik figyelembe véve egyszerűen nem éri meg tartósabbra csinálni, ezért sakkoznak a mérnökök.
Ha létezne ma olyan összeesküvés mint anno a villanykörtékre, akkor hidd el, hamar világgá menne, mert a mérnökök nem hagynák szó nélkül. Ami tönkremegy, az a tömegtermelés szórása, vagy egy rossz sorozat, egy rosszul beállított gyártósor és átcsúszik a QC-n mert nem arra a hibára nem terjedt ki az ellenőrzés...Kedvenc példám a MSI alaplapok gyártási minősége/QC. Szar. Nettó hibásan vehetsz vadi új MSI-t, ami szinte meg se nyikkan (Nálam GPU link szar volt/szakadt). De ettől még nem érdemes dobni a márkát. A csere MSI deszkám tökéletesen üzemel évek óta.
De ha már mosógép: AEG mosógépemben fél év után megadta magát az elektronika. Kijöttek-cserélték fél óra alatt, azóta kb. 6 éve megy már hiba nélkül. Benne van a pakliban.
Új hozzászólás Aktív témák
- INNO3D RTX 3080 12gb
- LG 32GS95UE-B OLED monitor eladó dobozával GARANCIÁLIS/FIZIKAI SZÁMLA!!!
- !!AKCIÓ!! GAMER PC AMD Ryzen 5 5600X/MSI MPG B550 GAMING PLUS/GeForce RTX 4070 DUAL 12 GB/32GB DDR4
- Apple iPad A16 (2025) 128GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nintendo switch oled, Új,Dobozával, 12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest