- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomdriver
őstag
Na, jövök az eredménnyel.
Mindent úgy csináltam ahogy leírtad, most minden ok és done a kiírás szerint, leállítom a gépet, hátlapon csináltam egy cmos resetet, de újraindításnál megint nem tölt be biost.
Most ki fogom venni az elemet és jumperelek is, hátha kevés neki a hátlapi cmos reset (?), de ez nem túl bíztató... -
hviiick
csendes tag
Helló!!
Azt szeretném kérdezni, hogy csak asrock alaplapok tudják ezt a fatal 1ty uefi setup utility-t?
Üdv
-
Tomdriver
őstag
Meg fogom csinálni persze, de este már nem volt lelki erőm újból kibontani a gépet. Ugyanis be van építve egy cockpitbe, ami rá van tolva a szoba falára - szóval nálam a ki és visszarakás össz. legalább fél óra, bújkálással a monitor állványok alatt és fejlámpás mókolással a gép mögött.
Másként nem férek el vele, asszony már így is reklamál, hogy sok helyet foglal!
Csak a kapcsoló miatt kell kiszednem, hogy hozzáférhessek.Majd jelentkezem az eredménnyel, köszi!
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2843 üzenetére
Nem értem mit tökölsz!!
Az 1.4-es verziót ragd fel most egyből az A BIOS-ra a BIOS kapcsolóval átkapcsolva elötte, azzal a parancsal, hogy legyen benne a /X paraméter is hogy ne rinyáljon a ROM ID-re, ennél jobban úgy se sz@aródhat el az A BIOS, ami nem megy. Nem kéne itt semmi frissítést újra kezdeni, amint fenn van az 1.4 az fenn van, ezzel a frissítéssel is.AFUDE238 E7915IMS.140 /P /B /N /X
-
poffsoft
veterán
válasz
Tomdriver #2843 üzenetére
csináld meg Livius /X-es parancsát.
-
Tomdriver
őstag
Asszem ez volt az utolsó MSI lapom, ha sikerül, ha nem, Asrocknál, Gigánál jóval egyszerűbb és sejtem ASUS-nál is.
Ami érdekes, fórumtársnak ui. lapja van, neki live update alól mindjárt sikerült.
Lehet én a legelső frissítést (ami miatt az A bios meghalt) ott szúrhattam el, hogy nem külső meghajtóról flasheltem, vagy legalábbis így emlékszem. Manuál írtja, hogy onnan kell.
De hogy ez miért ilyen bonyolult??
Pedig piszok jó lap amúgy...(#2839) poffsoft: figyelem persze, átkapcsolásban már profi vagyok.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2837 üzenetére
A #2831 hszben írtam hogy kell!
A Google-el rátaláltam hogy lehet kijátszani a ROMID ellenőrzést. Csak annyit kell csinálni, hogy használni kell még egy paramétert ezt: /X
Szóval, csináld azt hogy szedd le a elgújabb 1.4-es BIOS-t, és ezzel a parancsal a BIOS átkapcsolás után frissíts:
AFUDE238 E7915IMS.140 /P /B /N /XHa nincs siker, akkor ugyan ezekkel a paraméterekkel próbáld ki a többire, meg a lementett ROM fájlra.
Jah, és még ami fontos! Ha majd úgy néz ki, hogy sikerült a frissítés, a CMOS-t reseteld le az alaplapodon, valami jumperrel lehet ezt majd megoldani gondolom. De akár lehet egy pár perces elem kivétel is megteszi majd ezt a lépést.AFUDE238
Commands
/O - Save current BIOS into file
/U - Display ROM file's ROMID
/S - Refer to Options: /S
/D - Verifikation test of given ROM File without flashing BIOS
Options
/P - Program main BIOS image
/B - Program Boot Block
/N - Program NVRAM
/E - Program Embedded Controller Block
/K - Program all non-critical blocks and ROM Holes
/Kn - Program n'th non-critical block or ROM Hole only(n=0-7)
/Q - Silent execution
/REBOOT - Reboot after programming
/X - Don't Check ROM ID
/S - Display current system's ROMID
/R - Preserve ALL SMBIOS structure during NVRAM programming
/Rn - Preserve SMBIOS type N during programming (n=0-255)
/ECUF - Update EC BIOS when newer version is detected.
/SHUTDOWN - Shutdown after programming
/SP - Preserve Setup Setting
/EC - Program Embedded Controller Block
/MEUF - Program ME Ignition Firmware Block
/CAF - Compare ROM file's data with Systems is different or not, if not then cancel related update -
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2835 üzenetére
Én a helyedben az AFUDE238-vel csinálnék egy mentést a B BIOS-ról, és azt próbálnám az átkapcsolós módszerrel ráflashelni az A BIOS-ra. Nah meg igazából azt is lehetne, hogy az összes BIOS-t a lapodhoz leszedném az MSI oldalról, és egymás után mindegyikkel próbálnák egy frissítést, amíg az egyikkel nem sikerülne. Csak a lementett BIOS-t próbáltad eddig rátölteni?
-
Tomdriver
őstag
...hát drukkolok neked.
(#2834) Livius: Tudsz esetleg olyan esetről mint az enyém, ahol a lap lenne a hibás?
Én kevés esélyt látok erre, inkább valami user error ez.Holnap Fehérváron rákérdezek az Aqua-s srácoknál, ott van egy mágus aki esetleg tud élőben is segíteni, amúgy meg tőlük rendeltem webshopból. Egy kicsit az érdekük is így.
-
Livius
őstag
Olvasd át a Manulban a BIOS-ban lévő ASUS EZ Flash 2 használatát! Ezzel a legbiztonságosabb a frissítés egy USB-s Pendrive-ról. A Pendrive-nak célszerű minél kisebbnek lennie, (1-2GB vagy kisebb) és FAT32-es fájlrendszerre formázni.
Bizonyosodj meg arról hogy biztos Asus H97M-PLUS az alaplapod típusa. Ha ez megvan, szedd le a legfrissebb BIOS-t, és lehet izgulni. Ha gáz van, akkor az ASUS CrashFree BIOS 3 Utility-vel újraéleszthető az alaplap még, jó esetben.
-
Kelvin
őstag
Asus h97m plus
Most gondolkozom a bios frissítésen egy asus lapon de itt annyi elrettentő dolgot olvasni
Már 4-5 újabb bios verzió is kijött az enyém óta, érdemes frissíteni ha nincs semmi eget rengető probléma.
(Improve system stability,Improve System performance) ilyesmik vannak az újabb biosok alá írva.Kösz.
-
Tomdriver
őstag
Bisoan a flash bios menű alatt van olyan, hogy a jelenlegi bios mentése Le is mentte szépen.
A bios a laphoz való, sok választásom nincs. MSI supportról töltöttem le.
Mindenesttre megpróbálom és elviszem egy ismerőshöz, aki már csinált ilyent, mielőtt gariztatnám, ha egyáltalán ezzel lehet...
Köszi,
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2830 üzenetére
Mivel mentetted le és hogyan? Elvileg ezzel a flashelő utility-vel így lehet a DOS-ban, szerintem:
AFUDE238 BACKUP.100 /OAz MSI support is csak annyit fog tudni mondani, hogy rossz bios fájlt töltöttél le és próbálsz betölteni, és hogy nem megfelelően mentetted le az előző BIOS-t, meg hogy garanciáztasd le az alaplapot. Csak hogy itthon a nagykerben, lehet morcosak lennének ilyen gariztatásra, mert akár lehet ez nem garanciális ügy már nekik.
-
Tomdriver
őstag
Igen átkapcsoltam.
Sőt lementettem a lapon kévő biost erre a pendrivra és úgy is próbáltam (ez ugye a .100-as) és akkor is azt írja ki!! Pedig hát az a rajta lévő...
Valami gebasz lehet és szerintem ezért nem sikerült nekem elsőre a frissítés sem és ezért nem indul el az A bios alól, mert nem kompatibilis, de lehet a lappal is valami.Asszem írok az MSI upportnak, nagyon köszönöm az eddigi segítséged!!!
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2828 üzenetére
Hát ez nem túl jó, ez olyasmi, hogy az a ROM fájl amit beakarsz tölteni, az nem ehhez az alaplaphoz van. Bizonyosodj meg arról, hogy mi az alaplapod helyes típusa, és ahhoz szedd le a legújabb BIOS-t. Egyébként ha nagyon nem megy, azt is meglehet csinálni, hogy ezzel a BIOS flashelő progival kimenthető a B BIOS biosa, egy backup fájlba, és azt a kapcsoló átkapcsolása után beküldhető az A BIOS-ba, ugyan így.
Jah, egyébként a BIOS kapcsolót rendesen átkapcsolod ahogy kell a parancs kiadás elött?
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2825 üzenetére
Jah, egyébként a DOS-ban amikor kiadsz egy dir parancsot, akkor kilistáz mindent azon az aktuális helyen ahol vagy, (fájlokat, mappákat) ha ott látod az AFUDE238.exe-t meg a ROM fájlt, akkor ott mennie kell a parancsnak, de helyesen írd be mindet, szóközöket, nagybetűket is.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2825 üzenetére
Amit írtál fájlnevet abban lemaradt egy "I", ha átnevezést nem csináltál elötte és így írtad, persze hogy nem tudja olvasni a fájlt a hibás név miatt.. A .140-es kiterjesztés a legfrisebb verziószámra utal, én egyébként azzal a BIOS verzióval próbálnám már egyből a visszaállítást. Ha a pendrive gyökérjébe rakod a fájlokat, akkor csak a pendrive meghajtó betüjelére kell váltani a DOS-ban, pl G:, és utána már írható be a parancs.
-
Tomdriver
őstag
Igen úgy próbáltam ahogy leírtad az első részben, nagy betűkkel, semmit ki nem hagyva. Azután próbáltam a /P/B/N-es változatot is, ügyelve a szóközökre, de ugyanez.
A fájlok nincsenek könyvtárban, csak az usb-re vannak másolva.
A parancs sor amit a dos beír így kezdődik: C:\> nem lehet hogy ezt kell átírnom másik meghajtóra?
Win a pendrivot G meghajtóként látja, próbáltam még ezt is elé gépelni így C:\>G:\> és úgy a fájlnevek, de akkor meg rossz parancs sor üzenettel dobott ki. -
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2821 üzenetére
[MSI Z97 MPOWER BIOS]
1. Szedd le az 1.4-et (2014-07-01 - 6.15 MB)
2. A tömörített fájl tartalmát ragd fel a Pendrive-ra.
3. Bootolj be a Pendriveról.
4. Sikeres boot után kapcsold át a BIOS kapcsolót hogy a hibás "A BIOS-t" flashelje.
5. Írd be a DOS-ban parancsként ezt: AFUDE238 E7915IMS.140 (lehet hogy számít hogy kis vagy nagy betűkkel írod, ezért jól írd be)
És persze arra is figyelj hogy abban a könyvtárban legyél a Pendrive-on, ahol ezek a fájlok ott is vannak.Ha valami gáz lenne továbbra is, akkor amikor a visszaállított "A BIOS"-ra van kapcsolva a kapcsolód, akkor próbáld ezzel a parancsal frissíteni: AFUDE238 E7915IMS.140 /P /B /N
/P - Program main BIOS image
/B - Program Boot Block
/N - Program NVRAM -
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #2820 üzenetére
Sikerült a bootolható usb eszközt megcsinálni, felmásoltam rá a BIOS fájlokat, majd boot után begépeltem a manual által leírt parancssor (persze az X-et a megfelelő számmal helyettesítve.
) vagyis ezt AFUDE238 E7915MS.100, E
erre kiírja: problem opening file for reading - hülyét kapok. -
Tomdriver
őstag
-
poffsoft
veterán
válasz
Tomdriver #2815 üzenetére
Ha elsődlegesnek állítod az usb-t, akkor mi történhet?
szerintem semmi.
Legegyszerűbb, ha fogod, és lehúzod a wint tartalmazó hdd/sdd sata csatiját: akkor tuti nem fog a win indulniAmúgy nem kizárt, hogy nem megfelelő a bootolható usb-d (mert ha nincs op a médián, tovább lép a boot a következő lehetőségre)
-
Tomdriver
őstag
válasz
poffsoft #2814 üzenetére
Hát elsőre nem sikerült.
Mert amikor kiválasztottam a boot menüből az usb eszközt, mégsem arról indult, simán beolvasta a wint.
Ezután biosban a flash menüben engedélyeztem, hogy usb-ről induljon és ezt elmentettem restartnál mégis kilótte ezt és megint hard diskről indult.
USB-t nem merem elsődlegesre állítani, mert mi van... Bár utána lcmos reset segíthet.Lehet inkább megkérek valakit.
-
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2809 üzenetére
Set the Multi-BIOS switch to the failed BIOS ROM.
Ez eléggé úgy hangzik hogy miután megtörtént a Bootolás a pendriveról, akkor át kell kapcsolni a kapcsolót a sérült A BIOS-ra. Végülis érthető, mert azt kell újra Flashelni, és a B BIOS így érintetlen marad továbbra is. Egyébként nyugodtan ráküldheted a legfrissebb ROM fájt a visszaállításnál, aztán ha valami nem jó, akkor megint visszakapcsolsz a B BIOS-ra.
Úgy emlékszem mintha az lett volna a manuálban, hogy a Bootolás alatt nem szabad a kapcsolót átkapcsolni.
-
Tomdriver
őstag
Szia, Mfash alól frissítettem, mondom szépen le is futott, de rebootnál csak a ventik pörögnek, lap kijelzőjén a számok nem mozdulnak.
Igen, megtaláltam a dual bios kapcsolót, így újra éledt a gép, viszont jó lenne az újbóli frissítés, mert így már csak egy lehetőségem maradt, amit nem lőnék el.A BIOS recovery részt még nem olvastam, köszi h. felhívtad rá a figyelmet!
BIOS recovery steps:
1. Power off the system.
2. Set the Multi-BIOS switch to the functional BIOS ROM.
3. Insert the bootable USB flash drive you have made to the USB port.
4. Boot the computer into the bootable USB flash drive.
5. Set the Multi-BIOS switch to the failed BIOS ROM.
6. Execute the below command to flash the BIOS:
For example: AFUDE238 EXXXXIMS.XXX
7. Restart the computer after the BIOS flashing is complete.Egy dolgot még nem értek: a 4-5 pont között le kell állítanom a PC-t? Mert ha bebootolom USB-ről a működö bios alól, elvileg működés közben nem kapcsolhatnám át a bios kapcsolót, azt meg egy másik fejezetben olvastam asszem...
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2807 üzenetére
[Manual]
Mivel frissítettél? A BIOS-ból az M-Flasht kéne használni minden esetben, az a legbiztonságosabb egy pendrive-ról.Ez az alaplap a manual szerint tudja a Multi-BIOS Switch-et egy jumperrel/kapcsolóval, vagyis egy másik BIOS-ra átkapcsolható az indítás, és utána kézzel az újboli frissítés megcsinálható, a BIOS recovery with AFUDOS command részben leírtak szerint.
-
Tomdriver
őstag
Ma reggelre jutottam el annyira, hogy win telepítést követően frissíteni akartam MSI Z97 MPower lapon a BIOST a legújabb 1.4-es verzióra, le is futott a frissítés, azt írta ki hogy sikeres volt és bebootol,
Aztán boot után csak fekete képernyő fogadott, nem olvassa be...
Így még nem jártam.Mit lehet ilyenkor tenni?
Gyártó honlapjáról ezt az oprendszertől független verziót lehetett letölteni, de azért sem értem, mert sikeresnek írta ki a frissítést...
-
lovas94
csendes tag
Hello!
A segítségeteket szeretném kérni bios frissítéssel kapcsolatban. Van egy asus g56jr laptopom és arra lennék kíváncsi, hogy ezzel a módszerrel biztonságosan tudom-e frissíteni a biost. http://support.asus.com/Documents/detail.aspx?SLanguage=en&p=3&m=G56JR&s=599&hashedid=tCZDiOYKS1xofh85&os=&no=1802
Mennyire megbízható a WinFlash program?
Előre köszönöm a válaszokat! -
Jostee
tag
Sziasztok!
Adott egy MSI H97 Gaming 3 alaplap, aminek a biosát frissítettem a legfrissebbre ma. Miután befejezte és újraindult a szgép, teljesen fekete képernyőt kapok, nem hajlandó semmit csinálni. Cmos-t takarítottam jumperrel és elem kivételével is. Se dedikált, se csak integrált vga-val nem indul. Esetleg még valami ötlet mielőtt gariztatnom kéne?
Köszi a segítséget előre is!
-
KMSVideo
csendes tag
Fel lett pakolva legújabb BIOS rá egy másik procival és tökéletesen ment, de sajnos az enyémmel nem volt hajlandó elindulni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Xerox WorkCentre 3025 hibás/donor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest