Hirdetés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz ToBeY #3667 üzenetére

    A kettő összefügg, de a gép darált mennyiséget változtatja. Ahogy az összefoglalóban is írják:

    Jól beállított szemcseméret mellett könnyen szabályozhatjuk a kávé keserű-savanyú egyensúlyát rövidebb vagy hosszabb őrléshossz kiválasztásával, ezt általában kávéerősség, aroma beállításnak hívják automata gépeken és 1-5 kávészemmel jelölik. Kevesebb kávéval keserűbb, túlkivonatolt, több kávéval savanyúbb, alulkivonatolt kávét főzhetünk. A cél az egyensúly megtalálása, ami többek között kávéfüggő is.

    Ez abból adódik gondolom, hogy fix tömegű őrleményt feltételezve eleinte savanyúbb lé folyik, utána válik keserűbbé. Ha túl sokáig folyatjuk, akkor pedig nem csak kivilágosodik a főzet, de állítólag nem kívánatos anyagok is oldódnak ki, ami rontja az élvezeti értéket.

    De ha a logikát megfordítjuk, a vízmennyiséget tekintjük állandónak és azzal szemben a darált mennyiséget változtatjuk, akkor annyival eltolódik az ízhatás változása is.

    Ezek a korszerűbb gépek egy öntanuló folyamatban az őrlemény összenyomásakor előálló motoráramot figyelik és abból következtet a bedarálni szükséges őrleményre, amit az őrlő fordulatainak számlálása alapján határoz meg:

Új hozzászólás Aktív témák