- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA® driverek topikja
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Nyakunkon vannak a Microsoft új Surface mobilgépei
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi haladó szinten
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
modulus
aktív tag
válasz
vendingo #4949 üzenetére
Ezek a különféle hangzatos fényképezési módok, egy előre programozott beállítás (rekeszérték, záridő, érzékenység, akár színezet stb. is be van lőve egy témához).
Nem jelenti azt, hogy jobban fog tudni csillagot vagy ételt vagy bármi mást fotózni, mint a társai. Egyszerűen csak nem kell a beállításokkal neked foglalkozni, hanem csak ki kell választanod a megfelelő fényképezési módot.Egyébként nem mindegy, hogy honnan, mikor, meddig, hogyan fotózol. Pláne tejutat. Érdemes utána olvasni ennek.
Nem egy egyszerű téma, ha jó eredményt akarsz elérni. -
vendingo
veterán
Üdv. Gondolkodok egy G9X vételén. Ez mennyire alkalmas astrofotózásra? Tejút meg hasonlók lenne a cél.
Tudom, milc jobb lenne, de az nem jött be nekem, túl nagy volt, nem szerettem cipelni. Ebben elvileg van külön star mód is. Külön utómunkázni számítógépen nem szeretnék. -
BITBOYS
addikt
Hüha, ezidáig nem jött szembe itelescope
Szabadon használható teleszkópokmod: Itt egy kis leírás hozzá, ízelítő NGC2442 – A kobra és a titkai
-
wm2
őstag
Köszi! Nem vetettem el teljesen a Laowa-t sem, ha leakcióznák megint ilyen ~130e körülre. De szvsz arra várhatok.
Közben végignyálaztam pár nem Adobe app tesztet a The Amazing Sky oldalon (jó ez az oldal). A RAWTherapee/Affinity kombó elég lesz. Az iOS Affinity persze nem egy finom valami, de elő- és utómunkálatokhoz elegendő. Jobban rá kell gyúrnom a RAWTherapee-re az egyszer biztos. Ahogy olvasom akad pár csillagfotós aki használja és ingyen nincs jobb. De azért találtam mást is: FreeAstro — Siril.
-
wm2
őstag
válasz
f.lorand #4941 üzenetére
A Laowa 15/2 FE jobb. Azt ajánlják mindenhol. Viszont fgéppel együtt már túl sok pénz nekem. Hajlok arra, hogy Samyang lesz, de jó lenne azt is megszerezni 70-80e körül.
-
f.lorand
Topikgazda
-
wm2
őstag
Köszi. Egyelőre nem akarok nagy dolgokat. Egy 7700HQ 16Gb nV1050 laptopom van. Sajna az iPad kijelzője kenderbe veri a HP laptopét (meg az összes monitorét ami a közelemben van). Mivel nem 2013-at írunk a mostani iPad Pro-k CPU/GPU ereje elég kell legyen. Pl. az A12X messze jobb, mint a fent említett Kaby i7 quad. Nem aggódom. A probléma, hogy 4-6Gb memóriával dolgozhatsz, de naívan bízom benne, hogy néhány stacket azért elbír. Aztán majd kitaláljuk mi legyen ha kedvet kapok az egészhez. Egyelőre az első sikeres felvételeimet szeretném letudni.
@faki: sequator/wine 👌
-
Matska
senior tag
22-es hozzászólást olvasd el. Persze csak az előnyödre válik, ha az egészet átnyálazod, de nem egy könnyed esti olvasmány
-
törölt tag
Teljesen laikusként mondom, egyáltalan nem értek az asztrofotózáshoz, és nekem is prohardveren ajánlották a programot, és azon belül is az asztali változatát simán (nem asztro) fotófeldolgozáshoz: Affinity Photo-t próbáltad már? Ugyanis van iPad változata de fogalmam nincsen mennyire korlátozott a desktop(Win/Mac) változathoz képest (stacking például tudtommal van abban is).
-
wm2
őstag
Sziasztok. Szeretném kipróbálni az asztrofotózást. Nem a mélyég lenne a cél, hanem inkább a Tejút szólóban és tájképekkel. Kezdőként egy Sony a6000 + Samyang 12/2 vagy Laowa 9/2,8 obit néztem ki (még nem döntöttem el melyik obi, van még 1-2 hónapom eldönteni, akcióktól is függ, mert a Laowa nem olcsó mulatság). A problémám az, hogy én amatőr szinten fotókhoz iPad Pro-t használok és ahogy olvasom nem árt pár speciális program az asztrofotók kidolgozásához (stackelés stb.). Igazából a Lightroom CC-ra nem szívesen költenék ezért havi x összeget. Van még egy Linux gépem RAWTherapee progival, ami nekem elég, viszont ezt nem cipelem magammal, míg az iPad meg állandóan jön velem. Már az előmunkálatokban is sokat segít. Pixelmatort és Snapseedet használok. Utóbbiban van dupla expóra lehetőség rétegeléssel stb. Ill. van még a RawPower amivel elég jól lehet dolgozni. Portrékhoz és landscapekhez ez eddig elégnek bizonyult. Visszaolvastam itt és láttam régebbi hozzászólások közt, hogy OSX-en nem sok esély volt asztrózni. Lehet iPad-en is ez van de gondoltam egy kérdést megér. Hátha akad valaki aki ezzel dolgozik. Ha nem, akkor Linux mellé felteszek egy Wint stackelős stb. progival.
-
BITBOYS
addikt
válasz
#96302336 #4929 üzenetére
Igazából egy mindenes lenne, sportfotózáson kívül amire lehet használnám.
Szóval ha nagyon lassú az af az se igazán érdekel. Holnap meg is rendelem, csak közben találtam még pár érdekes obit
[link]
[link]
ezeken kattogok mégés bocs mindenkitől az off miatt
(#4928) tvamos Ha csak asztrora kellene meg is venném.
-
törölt tag
válasz
BITBOYS #4923 üzenetére
Asztónál eleve manuál fókuszt használunk, az AF ilyenkor semmit sem ér. Nincs elég fény hozzá, hogy fókuszt találjon. Ha kizárólag Asztó a cél, akkor édes mindegy az adapter, mert úgy sem az AF sebesség fogja meghatározni a használhatóságát. Az üveg egyébként nagyon jó.
-
BITBOYS
addikt
Természetesen ott is rákérdeztem, kaptam is választ
Most néztem tavcso.hu-t, ed apo-k is egész jó árba kerültek 72/432 ED-APO Octo kihuzattal -
BITBOYS
addikt
Halihó,
Egy kis segítséget szeretnék kérniA7 II-re vásárolnék egy TAMRON SP AF 70-200mm F/2.8 Di LD [IF] MACRO (Canon) lencsét. Mennyire szeretik egymást? Esetleg valakinek tapasztalata? Nagyon jó árban adják (használt), viszont Commlite CM-EF-NEX adapterem van, nem tudom mennyire kezelné.
-
Matska
senior tag
Első tejutam 2019-ből, tegnap hajnalról: [link]
Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak az évnek ebben a szakaszában, így nem mentem messzire szép előteret keresni, ez a falu széle konkrétan
-
f.lorand
Topikgazda
Kedves hobbitársak, most így az utolsó munkanapon egy speciális asztro-üdvözlőlappal kívánok nektek áldott ünnepet és év végét. A fotó eredetije itt.
-
-
Matska
senior tag
Lightroomból kiexportálom 16 bites TIFF-be. Lehet van egyszerűbb megoldás is, de én így szoktam.
-
Bozso68
őstag
Sziasztok!
Egy-egy fotó utómunkáját már elég jól meg tudom oldani Photoshopban de a Tokina 11-16-tal készült képekre igencsak ráfér a lencsekorrekció, ha utána stackelni próbálom őket.
Milyen programmal érdemes nekiállni az egyes fázisoknak, és milyen formátumban mentsek, hogy kompatibilis legyen?
(Elképzelésem szerinti sorrend: lencsekorrekciók, stack, utómunka. De lehet, hogy téves úton járok.)Köszi előre is: Zsolt
-
ati3x
Topikgazda
-
kovisoft
őstag
Ma este 8-tól "A csillagászati fényképezés története és alapjai, eszközei" című előadást közvetíti a www.galileowebcast.hu :
"Az előadás első részében a csillagászati (és amatőrcsillagászati) fényképezés történetét és eszközeit tekintjük át főbb vonalakban. A második része arról szól, hogy milyen témákat milyen eszközzel fotózzunk, és a kapott képek feldolgozásához milyen elemi lépések szükségesek, azokhoz milyen ingyenes és fizetős szoftverek használhatók. Mindezeket a teljesség igénye nélkül ismertetjük, kizárólag az alapvető lépésekre szorítkozva."
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 40000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest