-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cpt rodgi
tag
válasz
vargalex #7632 üzenetére
Koszi , jol hangzik, csak ahogy itram, nekem ez a program dolog picit magas. illetve a te masinadat alapul veve, felltetelezve, hogy a program vezerli a domoticz-t es a kütyüt, beruhaznal az emlitett erzekelobe? vagy a chip miatti hotermeles nagyon elviszi az infot a malnasba?
-
itg
tag
válasz
vargalex #7642 üzenetére
nem, ez nem saját, ez céges. itt több mérőkör adata érkezik 5 percenként.
de csak így fejből:
dátum
hőmérséklet
páratartalom
szélirány
minimum irány
maximum irány
széllökés sebessége
széllökés iránya
szélsebesség
légnyomás
csapadék
sugárzás
eszköz állapotok 1-5 (hőmérséklet, feszültség stb) -
válasz
vargalex #7403 üzenetére
Ha jól látom az a töltő tud belső ellenállást is mérni, nem emlékszel mennyi volt? Én is ilyen bontott cellákat használok zseblámpákban, de arra gyanakszom, hogy túl nagy. Mármint tudom, hogy nem minden aksi más, csak kíváncsi vagyok, hogy egy nem éppen megkímélt noticella mennyire használódik el.
-
-
-
vargalex
félisten
válasz
vargalex #7023 üzenetére
Jelentem, 1 hete szépen megy 2 példány az ESP8266+DS18B20 RTC-s megoldásból. Végül azt választottam, hogy minden 10. mérésnél kicsivel hamarabb ébresztem a cuccot deep sleep-ből, szinkronizálok NTP-n, ha kell, akkor várok és post-olok. Természetesen RTC-be az NTP időt (unix timestamp) is leteszem, hogy tudjak mihez viszonyítani a következő post-kor. Az ESP-vel mérem a feszültséget is (getVcc függvénnyel), amit 10 percenként tárolok, de ugye ez a HT7333 által már csökkentett feszültséget méri. Ez nyilván nem változott az indulás óta. Azért rámértem multiméterrel is, most 4,15 V a cella feszültsége. Sajnos induláskor nem mértem, hogy megvolt-e a 4,2V, így sokat még nem jelent. Illetve mindkét példány bontott (Lii-500 szerint kb. 2000 mAh-s példányok) notebook akkuból származik. Kíváncsi vagyok, hogy meddig fog üzemelni (figyelem a mért feszültséget, 2,8-2,9V körül majd cserélem). Ha érdekel valakit, szívesen megosztom a kódot, illetve bekötést, valamint képet is csinálhatok, bár még a kinézet szépsége nem volt cél.
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #7263 üzenetére
Ja, most jöttem rá, hogy mit írtál
Azt hiszem, érdemes lenne prohardver tanfolyamot tartani.
Nekem nem sikerült, az, ami Neked igen.
Persze más is van, ami nekem nem megy. Pl. nem tudok keresni, általában semmi eredményt nem ad vissza. Lehet, hogy azért, mert nálam a böngésző nagyon le van korlátozva a sok mocsok reklám blokkolása érdekében?
Na, közben kipróbáltam, tényleg jó a szerkesztés, ha program kódként adjuk megKösz!
Engem az zavart meg, hogy a szerkesztői ablakban még nincs változás. -
válasz
vargalex #7098 üzenetére
Köszönöm! Igen, arról van szó. Minden működik amit rendeltem, csak még egyben nem
Most a TM1638-as panellel játszottam el az időt, de csak összejött a "kitt" effekt. Kicsit primitív lett a kód, mert minden lépést kiírtam. Ezt minden leddel oda-vissza:
module.setLED(TM1638_COLOR_RED, 1);
);
delay(100);
module.setLED(TM1638_COLOR_GREEN, 1
Itt például lehetne változót is használni az 1 helyett? Akkor for ciklussal egyszerűbb lenne... Illetve azt nem tudom, hogy kell kikapcsolni a ledeket, de ez a színváltás is jó erre a célra, mivel csak pirosat tudnak. A szöveg kiíratással is el lehet tölteni az időt, bár a 7 szegmenses kijelző miatt néhány betű hiányos. -
bajaki
őstag
válasz
vargalex #7040 üzenetére
Ez is felmerült még korábban mint probléma, de erre találtam (hozzáteszem véletlen) egy megoldást. Beiktattam egy USB-s feszültség és áramerősség mérőt, mert kíváncsi voltam az átfolyó áramra és így nem kapcsol ki.
Közben debugolok... Nem a SoftwareSerial miatt van. Ráraktam egy HTTP Post parancsot most az Arduinora egy sima char tömbbel és így megy, szóval valahol máshol van a hiba.
Szívesen bemásolnám ide a kódot, hátha valaki gyorsan megtalálja, de sajnos most nem tehetem. Szakdolgozat lesz a témából ha minden jól megy.Szóval ezt most nekem kell megtalálnom.
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #7023 üzenetére
És ha a CCOUNT-hoz számolod az időt, amennyit aludni szükséges?
Akkor legalább nem összegződnek a hibák. Bár nem tudom, hogy deep sleepben inkrementálódik-e, soha nem próbáltam.
Azoknak, akiket még esetleg érdekel a CCOUNT használata,de nem ismerik, ESP32-re egy minta:unsigned elozo = 0 ;
void setup() {
Serial.begin(115200) ;
Serial.println(" xthal_get_ccount() ");
}
void loop() {
unsigned a = xthal_get_ccount();
Serial.print(" xthal_get_ccount() erteke = ");
Serial.println(a);
Serial.print(" kulonbseg = ");
Serial.println(a - elozo);
elozo = a ;
delay(1000);
}kiírás:
xthal_get_ccount() erteke = 1927227995
kulonbseg = 240000000
xthal_get_ccount() erteke = 2167227995
kulonbseg = 240000000 -
gyapo11
őstag
válasz
vargalex #7023 üzenetére
Jó nagy tekercsek kellenek a passzív vevőhöz, az egész szoba körül, de elvileg megoldható. De ha van vezeték, akkor már elviheted az esp-ig, és akkor van táp, nem kell az akkus spórolás. Igazából az egész házat kellene körbekerülni a tekerccsel, és akkor akárhol lehet a mérőpont.
Viszont ha van RTC-d az esp mellett, akkor azzal nem lehet 10 percenként alarmot generálni az ébresztéshez? Vagy ha az nincs, akkor egy oszcillátor meg egy számláló cmos ic-kből. -
szabifotos
senior tag
válasz
vargalex #6826 üzenetére
De 5V-os. Egyszer már meg is csináltam hogy működjön régebben, most nem tudom mi lehet a gond. Kapcsolni kapcsol, tehát behúz a relé ha valamelyik HIGH pinre kötöm. A gond, hogy wifin nem változtatja az állapotát. ESP app-ban nyomkodom villog a led, de a relé nem vált...
SZERK: Jut eszembe... Lehet tranzisztort tettem közé...
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6819 üzenetére
NEM !!!!!!!!!!!!!!!
Formailag ugyan kérdés, de a kérdőjel után az ELKÜLDENDŐ ADATOT szerepeltetem.
A szerver nem automatikusan válaszol, hanem a kérésre lefut egy C++ metódus. Abban szabom meg, hogy mi történjék.
Pl. válaszoljon rá,
vagy ne válaszoljon, hanem valami egész mást csináljon (pl. állítsa a fűtést -10-el lentebb)
vagy tárolja le valahova a linkben megkapott adatokat
vagy több mindent is ezek közül.Ez nem a megszokott szerver használat, de lehet így is.
Kezdeményezni valóban nem a szerver kezdeményez, de a nálam előforduló feladatokban nem is kell, mert a szenzort kezelő kliens dönti el, mikor küldjön.
Persze a "telnetserver", ahogy a neten hivatkoznak rá, az könnyebben érthető, és jól használható, ha az emberfia kijavította a hibát. Ezt is használom, másodpercenként pár kiló adatot küld egy "szenzor" a telnet szervernek, ami részben tárolja, részben továbbküldi mindenkinek, aki be van jelentkezve. ESP8266-on 4 bejelentkezett kliensig ment, ESP32-nél 8-ig próbáltam, addig ment. (tovább nem volt türelmem)
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6811 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_4026-4026.html
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_4028-4028.htmlEz egy több lépéses elkészítés kezdete:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_3466-3466.htmlHopp, most látom, Gyapo11 már jól megválaszolta.
Mindegy, nem törlöm, elfér -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6801 üzenetére
De, biztosan használom, már jó ideje. Mint írtam, gettel és posttal.
Így jut fel az adat a szerverre, és a szerveren egy C++ program lekezeli. Ha kell, SD-re menti, ha kell sorosra továbbítja, ha kell akármit csinál vele. A szerver programozása C++-ban történik, leginkább a PHP-ra hasonlít. Ott is azt csinálok vele, amit akarok. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6791 üzenetére
Én mindkettőt használom feltöltésre, adatgyűjtésre.
A client módszerre a "telnetserver" jó keresőszó. (ESP32-re a multitelnetre leggyakrabban bejövő program hibás! A for ciklusban break kell)
A webszervert is használom adatgyűjtésre, mind get, mind post módszerrel.
Az ő feladatára:
- a feltöltéshez a client,
- lekérdezéshez a webes módszert gondolom jobbnak, de ha csak az egyiket akarja megtanulni, akkor a web mindkettőre jó. -
Bazs87
tag
válasz
vargalex #6374 üzenetére
köszönöm a tippet.
Én ennél sokkal egyszerűbb verzióban gondolkodom. Ha jön egy post kapcsolom a camot (set/reset)
ha pedig lekérem a statust kidobja h true/falsesemmi sallang, annyira bután tartani amennyire lehet.
A problémám h post/get-hez nincs "egyszerű" minta, legalábbis amíg google-n keresgéltem.A tervem az, h ezt a webservert slaveként használva csak kapcsolgassam, a fentebbi rendszer pedig lokálban döntsön, hogy mit és hogyan szeretne.
-
quint
aktív tag
válasz
vargalex #6075 üzenetére
Teljesen igaz, bocs' a pontatlan ill. félreérthető fogalmazásért.
Akkor még egy apróságot hozzáteszek: ha valaki elemes vagy akkus táplálásban gondolkodik, akkor viszont a meztelen modult praktikus előnyben részesíteni, mert a D1-en vagy a NodeMCU-n lévő USB illesztő és a stabilizátor rengeteget fogyaszt (deep sleepben is elmegy 20-30 mA, a modul magában pedig csak néhányszor tíz µA-t fogyaszt tentikézés közben). -
ngabor2
nagyúr
válasz
vargalex #6067 üzenetére
A nano 6 GPIO lába van használatban, viszont olyan ESP-07 kütyüm van, amin már csak 4 láb jön ki: +5V (vagyis Vcc), GND, RxT TxD. Mivel egyelőre a feladat mindössze az óra szinkronizálása, ezért nem akarok nagyon mélyen az ESP lelki világába belemenni.
Mivel a wifi router is szinkronizálja a saját óráját, arra gondoltam, hogy nem kisebb meló-e csak onnan lekérni az időt. Még erős keresgélésben és utánaolvasásban vagyok, de ha szerintetek nem nyerek vele semmit, akkor szóljatok.
-
quint
aktív tag
válasz
vargalex #5899 üzenetére
Akkoriban négy cuccot néztem, hármat telepítettem, párhuzamosan nézegettem őket:
- Visual Studio: elolvastam az "adatvédelmi" tájékoztatót, és megszakítottam a telepítést...
- Platformio - nagyon nem tetszett, de már nem emlékszem, hogy miért;
- az Eclipse-hez készült Sloeber-rel pár napig küzdöttem, aztán feladtam... pedig sok dolog szólt volna mellette.
- és a már említett Atmel Studio 7 + VisualMicro: megtetszett.
De ez teljesen szubjektív, az AS7 valahogy kézre állt, különösebb gond [1] nélkül tudtam használni, így persze hogy jobban tetszett, mint az, amivel még egy "blink"-et sem tudtam összekalapálni
[1] - egy jelentős gondom volt, hogy a NodeMCU SPIFFS-be nem tudtam fájlokat feltölteni a gépről, de a VisualMicro fejlesztői a fórumban két órán belül elmondták a megoldást. -
válasz
vargalex #5869 üzenetére
Úgy értem, hogy feszt okoskodik, ha lejárt egy tanúsítvány, vagy https url-lel http-re irányít át, és letiltja az oldalt. Mozilla dettó. Tudom miért csinálják, de nem vagyok óvodás, el tudom dönteni, hogy vállalom-e a "kockázatot", de nem, és ki sem lehet kapcsolni.
A másik, hogy a Google önhatalmúlag eldöntötte, hogy bünteti azokat az oldalakat, amik űrlapot használnak, de nem https címen futnak. Minden oldal váltott (a PH is emiatt) és megőrülök a lassúság miatt. Főleg mobilon mire bejön egy oldal minden szirsz.r scripttel meg reklámmal, a hajam kitépem néha. Ez a chrome böngésző kapcsán jutott eszembe, mert az is Google termék.
Bocs az offért. -
A214
aktív tag
válasz
vargalex #5851 üzenetére
Üdv.
Most rendeltem Gergosz2 által ajánlott Wemos D1 mini pro.
Remélem nem lövök vele mellé.
Szeretnék vele meghajtani egy 4x összefűzött 8x8 mátrix LED MAX7219 ,NTP szerverről frissíthető órát raknák össze.
Ehez kérnék majd tőletek segítséget.kérdések:
1.Hogy kössem össze a két eszközt ?
2. Kódot honnan lehet hozzá letölteni? -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5777 üzenetére
Mert én egy lusta ember vagyok
Tudod, fél egészség
(De van gépem, amin a legfrissebb verziók vannak, de lusta vagyok mindig mindent frissítgetni. Ezen a gépen is ott van mellette az arduino legfrissebbje, mégis ezt használom).
Nem is Neked írtam az elérést, hanem másoknak, akik olvassák. Lehet, hogy ez fölösleges volt, de már nem tudom törölni.
A másik kérdésben elbeszélünk egymás mellett:
Hiába tudja már a dyndns az új IP címet, ha útközben még megjegyezték a régit, és lassan térnek át az újra.
Pl. azt sem akarom, hogy windows alatt mindig hívogassam az ipconfig/flusdns-t. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5773 üzenetére
"Sima ESP8266-on a D1, D2, stb. PIN-ek nincsenek definiálva"
Ezért szoktam én javasolni, hogy mindig nézzük meg az adott panelra vonatkozó pins_arduino.h fájlt.
Nálam pl. a d1-re itt van (én mindig portable módban használom):
C:\Arduino\arduino-1.6.10\portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\variants\d1\pins_arduino.h -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5773 üzenetére
"Az állomások pedig egy belső IP címet. Mi közük az eszközöknek a külső IP-hez?"
Bocs, nem voltam egyértelmű. Hálózaton belül természetesen semmi köze a külső IP címhez,
de én arról az esetről beszéltem, ha mondjuk Szegeden van az arduinód, Te meg Pesten.
A linket meg kösz, átbogarászom, mert én nem ezt használom. Hátha ez jobb. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5767 üzenetére
Nekem is tetszik
Egy kérdés:
Mivel az ilyesmit többnyire telefonról irányítják, a drága mobilneten keresztül, érdemes azért a pici
részért jqueryt használni?Meg egy másik:
Te hogyan oldod meg a UPC router mögötti elérést, ahol változik az IP cím? Nekem a dyndns elvileg bevált, de az a baj, hogy hiába ad új IP-t a dyndns, az állomások még egy darabig a régit használják.
Kénytelen vagyok fix IP címen lévő masinára irányítani, ami átirányít az éppen aktuális IP címre, de biztos lehet ezt valahogy egyszerűbben. -
Tomika86
senior tag
válasz
vargalex #5668 üzenetére
Bocsi, a válasz nem erről szólt hanem 4ből 1be és HEX fájlokkal.
Délután feltöltöm a csomagokat.
Az egyik program 4 analóg csatornát rajzol oszcilloszkópként. A másik program 4 analóg bemenetet ábrázol értékkel és függőleges oszlopokkal.
Ezt szeretném 1 programba rakni(.exe programba) -
-
válasz
vargalex #5488 üzenetére
Tudásra egyformák? Én nem vettem észre, hogy lényegesen olcsóbb lenne, amit linkeltem, csak 3.20$, a wemos d1 mini meg 2.90$. De tény, hogy kisebb. A 4M az pontosan mire vonatkozik, flash, ram, vagy ...? Egy kimerítő leírást tud vki linkelni? Az se baj, ha magyar nyelvű.
Arduinohoz van rengeteg, de ehhez nem nagyon találtam még.
-
válasz
vargalex #5470 üzenetére
Én csak annyit írtam, hogy nem egyszerű vele, nem azt, hogy nem lehet.
Évekig használtam egy weboldalon regisztrációs és különböző értesítő mailek küldésére, utoljára kb. 4-5 éve. Többször kellett mailsender class-t cserélni, mert a régivel már nem lehetett küldeni, többször letiltott az adott gmail account, mert túl sok levelet küldtem, vagy rossz címek voltak megadva és visszapattant pár levél, és emiatt spamlistára kerültem stb. Szóval meglepne, ha esp-vel olyan egyszerűen meg lehetne ezt oldani. -
ngabor2
nagyúr
válasz
vargalex #5423 üzenetére
Köszi a linket, remélem bejön. Közben én is megtaláltam, ma már nem tudom kipróbálni, de holnap megírom, hogy hogyan sikerült.
Pubszon: köszi, annak idején kipróbáltam vagy 3-4 LiquidCrystal_I2C libet, 1.0.x alatt csak ezzel sikerült életre kelteni. Most 1.8.1 alatt újra kell kezdeni a keresést, remélhetőleg a korábbi fórumban ajánlott az jó lesz.
-
Pubszon
veterán
válasz
vargalex #5399 üzenetére
Ez maga a weblap programkódja:
static word homePage() {
bfill = ether.tcpOffset();
bfill.emit_p(PSTR(
"HTTP/1.0 200 OK\r\n"
"Content-Type: text/html\r\n"
"Pragma: no-cache\r\n"
"\r\n"
"<meta http-equiv='refresh' content='$D'/>"
"<body bgcolor=tan> </body>"
"<title>Ardu</title>"
"<FONT COLOR=maroon><h3>M: $D:$D$D:$D$D</h3>"
"<h3>H: $DC</h3><h5>$D - $D</h5>"
"<h3>P: $D%</h3><h5>$D - $D</h5>"
"<h3>A: $D</h3>"
"<h4><em>$D:$D$D:$D$D</FONT></em></h4>"),
refreshtime,
mozgasokh,
mozgasokm / 10, mozgasokm % 10,
mozgasoks / 10, mozgasoks % 10,
homerseklet,
minhomerseklet,
maxhomerseklet,
paratartalom,
minparatartalom,
maxparatartalom,
door,
h,
m / 10, m % 10,
s / 10, s % 10);
return bfill.position();
}Jelenleg integerben tárolom őket.
homerseklet = DHT.temperature;
Ötlet?
-
skul0
aktív tag
válasz
vargalex #5359 üzenetére
Szia!
Én tervezem két DHT szenzor ( külső/ belső hőmérséklet kijelzését) egy külön 7 szegmenses kijelzőn. Plusz pár LED felvillantását az óra/ perc közt, meg a hőmérsékletek megkülönböztetésére.
Bár szó mi szó, mióta áttértem arra, hogy MAX7219-el hajtsam őket egy több kimenetes ESP is elég lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged