- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Arrow Lake az asztalon: Core Ultra 9 285K
- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Mobilis gaming monitorok a ViewSonic elképzelése szerint
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Mielőtt megvenném, kérdeznék.
Tervem hogy a jelenlegi HP 14s-fq0017nh-ról (Win10) Air 13“ M1 2020-ra váltanék.
Lg 34UM69G-B vagy Dell P2414H monitorokkal is használnám.
Telefonom egy Iphone 11 de nyilván más a Mac rendszere.Első használatba vételkor mi lenne/lehetne a legnagyobb akadály ami fejtörést okozna?
Egyszóval közel 50 évesen mennyire igazodnék ki/tudnék alkalmazkodni a rendszerhez avagy mennyire egyszerű vagy nem az átállás?Főként fotók mozgatása/szerkesztése, alap photoshop.
Kérdés a pendrive kezelés, sd kártya olvasás. PC-n marad a Windows Fat32
Mindemellett persze hétköznapi felhasználás is lenne mint böngészés, yt-spotify video-zene hallgatás, twich esetleg excel.Tudom kevés a 2db USB-C port de pl. egeret megoldom BT-n.
Ajánlott USB-C dokkoló típus/márka?Esetleg tudja valaki mit jelent vagy elegendő-e a nagyobb (lg) monitorom hátoldalán lévő USB-C (DP Alternate Mode) aljzatról lehetne tölteni a laptopot?
Kézikönyv nem tér ki erre csak egy ilyen ábra van.Asztroszürke szín lenne a cél.
Alza-nál miért van ekkora árkülönbség pl. a szürkéhez képest?
Hol érdemes vásárolni?[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz titi12 #123125 üzenetére
Nem csak ott ennyi, több helyen is találni de ha odaérek az ajánlott listáról választok.
M2 nekem nem ad annyit még varsam által linkelt áron sem.
Ha jól néztem, +töltő port +0.3" képátló, szélesebb tapi pad, notch, lassabb ssd az alapkiszerelésben, kicsivel több teljesítmény.
M3 pláne sok nekem. -
zodo
nagyúr
válasz M1995 #123135 üzenetére
Igazad van a kamera is 1080p lett 780p-ről.
Notch nem tudom mit nyújt laptopon de talán nekem felesleges + ezért lemondok a plusz sorról, láttam bemutató videókon hogy pl. böngésző menü sávba "simul".
Egyéb esetben szerintem inkább zavarna, így is úgy is kicsi a képernyő és ha kell rákötöm egy monitorra.
A jobb audio alatt gondolom a nagyobb Ohm-os fejesek meghajtására gondolsz.
Nekem a mostani HP hangja is szuper persze minőségibb fejesel vagy ha úgy alakul ráküldöm a sztereó erősítőre vagy van 2 féle dac/amp is ha fejes hangján kellene javítani. -
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
MacBook Air 2020 13" Retina asztroszürke Apple M1 (8C/7C)/8GB/256 GB SSD rendeltem végül amit kiszemeltem.
Mik az első hasznos/ajánlott beállítások/lépések?
Több évtizedes win használat után -
zodo
nagyúr
Első kettőt láttam valami ajánló videóban.
Hot corners-t is említették benne, erről legaláb már van sejtésem.
Többire rákeresek mi is egyáltalán.Home mappa igazából olyan "saját felhasználó" mappa ami alatt van/kell legyen minden mint pl. képek, videók, zenék, dokumentumok?
-
-
zodo
nagyúr
válasz bmakszim #123163 üzenetére
Igen, ez is egy lehetőség.
Végül is nem lesz rajta nagy üzem, inkább a beállításokkal töltők több időt ha jól sejtem hogy mit hol találok stb.
Kérdezek ha elakadok és nem találtam megfelelő netes cikket/videót.Pl. kezdésnek itt a rendszer frissítés témakör.
Nem tudom mik léteznek, melyik kiadással kapom kézhez.
(holnap hozom el de szerintem csak szerda-csütörtök lesz rá időm hogy kicsomagoljam)
Stabil vagy teljes értékű kiadásokkal gondolom nincs gond?
Ahogy pár napja olvasom a topikot vannak bajok de lehet ezek csak béta rendszerek.
Nem szoktam frissíteni ha csak nagyon szükséges.
Itt hogy működik, jön értesítés felteszem vagy sem de végül nem lehet kikerülni avagy mindenképp frissül ha akarom ha nem? -
zodo
nagyúr
válasz Parson #123184 üzenetére
Ez jó hír köszönöm.
Nekem semmi extra igényem nincs pláne mivel nem is tudom még mik a lehetőségek/újítások de többet ér számomra a stabil rendszer.
Pl, win alatt volt hogy 3 évvel korábbi radeon whql vga driver volt fent mert arról tudtam hogy stabil, jók a vezérlések és elegendő a gépemhez/játékaimhoz.Akkor ha jól nézem most az aktuális tuti rendszer ami feltehető?
MacOS 14: Sonoma (Sunburst) – September 26, 2023 (Latest: 14.6.1, August 7, 2024) -
zodo
nagyúr
válasz M1995 #123188 üzenetére
Érdeklődésképpen kérdeztem mint írtam azt sem tudom mivel kapom holnap a gépet.
14 Sonoma több mint 1 éve jött ki, gondolom már minden bug javítva lett és stabilnak tekinthető?M2-M1 témához nekem azért lett M1 mert jobban bejön a dizájn és gyorsabb ssd, persze csak az alapkiszereléseknél amik nálam számításba kerülhettek.
Jobb kamera, talán jobb hang, töltőport és kicsit nagyobb képátló notch-os fejléccel nekem mind sokadrangú avagy nem ér +60-62k-t.[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Lehet láma kérdés..
Anno Opera aztán jelenleg Vivaldi böngészőt használtam/használok Win alatt.
Minimál kényelmi szempont, beépített levelező kliens és mint átlagfelhasználó tud mindent ami nekem kell.Szokjam meg a Safari-t + gyári levelező progit vagy felrakhatom a Vivaldit?
-
zodo
nagyúr
Kedden hazahoztam de csak ma csomagoltam ki és kapcsoltam be az Air M1-et.
Illetve egyszer már láttam mert Árkád MM-ben vettem és azt állították hogy nincs garancia törés kárra ezért nézzük meg, hiába az ép doboza ha belül mégis repedt a kijelző.
Kicsit érdekesnek gondoltam de el tudom fogadni, megnéztük. Gyönyörű!Sejtettem mint friss Mac tulaj hogy lesznek bajok.
Bekapcsolás.
Hiába nyomkodtam az érintő gombot, nem kapcsolt be.
Feltettem töltőre, pöcc röff és 8% akku kapacitás.
Végig mentem a beállítás varázslón, néhol kicsit megakadtam pl. wifi hálózat lista "görgetés/választás" de sikerült csatlakozni.
Aztán Bluetooth eszköz hozzáadás... van egy Xiaomi Mi Dual Mode Wireless Mouse Silent Edition egerem, megtalálta és feltette.
Ikea akku (ladda) van benne és % értékben mutatja hogy hol tart a merülés.
Ez kb. 30 percembe telt aztán kutyasétáltatás.Próbáltam a "kezdő beállítás tippek" videó alapján ismerkedni/beállítani ezt-azt és egészen jól haladtam.
Természetesen még vadidegen számomra de könnyen szokható a rendszer.
Nagyjából még 1 órát nyomkodtam...macOS Ventura 13.5 van rajta.
Frissíthetek Sonoma-ra?Felettem a nemrég kérdezett Vivaldi böngészőt ami tényleg szaggatva görget.
Ez még most nem annyira érdekelt, inkább hogy jól tettem-e fel?
Elmentem a weboldalára, letöltés Mac-re, letöltés alatt található .dmg-re nyomtam és elindult miközben megjelent a dock-on ill. az asztalon mint Linux-on egy csatolt megható ikon képében mint app de nem szeretem ha ikonok vannak az asztalon.
Gondoltam törlöm amit csak kényszerített kiadással tudtam elérni így szépen el is tűnt vagyis végleg töröltem.
Hol csesztem el?
Ha valamilyen programot felteszek az app lesz?
Rendszer mappák közül hova kerülnek a telepített app-ok/programok? -
zodo
nagyúr
válasz Raymond #123315 üzenetére
Köszönöm.
Nincs terve hogy többet is készítsek, ritkán fordul elő ha kell 1-1.
Azért nem láttam mert nem is készült, már win alatt néztem a gyors billentyűket.bmakszim
Hétvégén megkeresem az app-ot mert ez hasznos lesz.
Parson
Tudom kérdeztem kaptam választ de mástól nem jött megerősítés hogy a Sonoma több mint 1 éve alatt bugmentes vagy sem.lmno és NF-
Köszönöm de szerintem elkezdem post-it-ra kiírni (vagy jegyzetbe) a legszükségesebbeket hogy míg nem rögzül előttem legyenek.MGaa73
Köszi.
Igazából nem gond, ki tudja mikor került fel a polcra hogy ilyen alacsony szintre merüljön. Az is lehet hogy valami védelmi intézkedés hogy legalább végig tudjon menni a beállítás segéden a felhasználó az első fázisban.
Annak örülők hogy asztroszürke Magyar billentyűvel sikerült szereznem amilyet szerettem volna. -
zodo
nagyúr
Íróasztal és Dock beállításokban az "Ablakok kis méretűvé tétele" pontban Dzsinn helyére hogy tudok mást tenni?
Találtam ezt az oldalt: Link [link]
Itt pár minta van, anno vagy 20 éve Linux alatt volt egy alkalmazás abban rengeteg volt.
Hol találok ilyen effekteket Sonoma 14.7-re?Másik kérdés hogy milyen teljes képernyős felvevő javasolt főként yt, twitch?
Nem kell kódolni egyébb formátumba.
Az is jó ha háttérben fut a program, lényeg hogy kelljen még ablakot előszedni kattintani receptje gombra stb. gyorsbillentyűvel lehessen felvenni.
Win alatt Radeon driverben van a ReLive ami alapból fut a gépindításkor és programozható gyorsbillentyű segítségével bármikor indítható/leállítható a felvétel.
Vlc player-t használtam Win alatt, itt is használható (app store-ban nem találtam) vagy van ajánlott lejátszó ami kb. tud nagyítani, lassítani, képernyőképet menteni?Ma eljutottam hogy zenét hallgassak YT-ról a Philips X2HR-el.
Egész szépen szól.
Van mondjuk egy Ifi Zen de ahhoz kellene átalakítót vennem, lehet audió driver is kellene (win-heg kellett) ill. nem tudom mennyire húzná az akkut.
Emelett van egy USB-C csatlakozós Creative Sound Blaster X4 amihez egész app-ot kell feltenni. Egyelőre tökéletes így pusztán a 3,5mm jack-ről háttérzenékhez.[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz bmakszim #123390 üzenetére
OBS-t használod vagy csak ajánlottad?
Valamiért nem sikerül pl. Safari online videó(twitch) , teljesképernyőre váltva rögzítenem.
Böngésző ablakkal együtt működik.
Eddigi legjobb megoldásom QuickTime segítségével, kijelölt terület felvétele de ott nincs hang. Plusz hangrögzítő app-ot nem akarok.Annyira jó Win alatt hogy háttérben a vga driverből, gyorsbillentyűvel vezérelhető a felvétel és leállítás semmi alkalmazás ablakban matatásra nincs szükség.
Mac-re tényleg semmi ilyen nincs csak asztal/ablak felvételre? -
zodo
nagyúr
válasz bmakszim #123533 üzenetére
Működik, köszi!
Viszont hotkey vezérlés csak akkor működik ha OBS ablaka van felül.
Safari-ban nézett videót teljes képernyőre váltom, semmi nem történik, nincs felvétel.
Rendszerbeállítás, Adatvédelem és biztonság, bemenet figyelés alatt is adtam jogot az OBS-nek de semmi változás.
Erre van ötlet vagy nézzem meg Chrome alatt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hardcore café
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- 10 milliárd humanoid robotot jósol 2040-re Elon Musk
- Politika
- Lightyear - befektetési app
- AliExpress tapasztalatok
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Magic Mouse 3 2022
- MacBook Pro 2020 - M1 Touchbar 16GB RAM, 512GB SSD
- Csere-Beszámítás! Macbook Pro 16 M3, 18GB, 512GB SSD. 2029.09.27-ig Kiterjesztett garancia!
- Beszámítás! Apple MacBook Air 2020 13" M1 8GB 256GB notebook - M1 8GB 256GB garanciával hibátlan
- ÚJ/Újszerű APPLE MACBOOK AIR 13 - M2 (MLY13MG/A) Csillagfény - 8GB/256GB SSD- 9 Ciklus - 2+ év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest