Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Félre értettél.
Az alkalmazás írása volt a célom.
Nrm írtam semmit. Egy sort se.
Kerestem olyan oktató anyagot amiben benne van az amit el akarok érni. De ezt sokszor le is írtam. Van egy célom, ezért választottam ezt a nyelvet, mert ez admotivációt.
Gúnyolás: 'mondjuk nem androiddal kellett volna kezdeni'
felette: 'szép bátorítás' -mert amit írtam hülyeség? Senki se vette a fáradtságot, hogy segítsen neki, és baj hogy segítettem...Te és még 2 tag segitett végig, s többiek folyamatosan: ne ezt tanuld, menj suliba, ezt igy nem lehet...stb
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Senki sem gúnyolt ki, csupán az a gond, hogy te beleugrottál, és úgy akartad megtanulni, hogy rögtön egy appot akartál írni, az rendben van, hogy làttál függvényt, osztàlyt de az gondolom nincs meg, hogy miért használják az osztàlyokat, vagy a függvényeket azon kívül, mert így csinàltàk a tutorialban
Mint ahogy fentebb is említették, ez nem olyan szakma, ahol megmondják, hog tedd jobbról ballra, és azt csinálod vêgig, itt kell egy erős alap, amit vagy egyetemen tanítanak meg, vagy otthom tanulod, amit nyilvàn most időpocsékolàsnak làtszt, mer mé kell nekem tudni a bunoborékrendezést, mikor feldobsz a felületre egy textview-t oszt működik, viszont minden tovàbbi feladat megoldàsàhoz kell
-
lanszelot
addikt
Az alapokat tanultam, anélkül hiába nézegetem.
Nem írtam semmit, megtanultam mi a változó, milyen fajta változók vannak, mi a függvény, mi az osztály, stb.
Teljesen a legelejétől.
Ezek nélkül hiába próbálnék ' szétszedni barmit'.
Az hogy valami komplex dolgot nem tudsz megoldani, vagy az hogy egy egyszerű dologra nem bírsz rájönni, az nem ugyanaz. Olyan mintha festőként festék nélkül néznél egy üres vásznat egy hétig. Abból sose lesz festmény, de még vázlat se.Fatal:
Vissza jöttem megköszönni a segítséget, mielőtt leléptem volna, és nekem ugrottatok, kigúnyoltatok. És én ülök magas lovon? -
domel
tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Nem fogadod meg senkinek a tanácsát. Az én tanácsom az volt, hogy tölts le kész működőképes programokat, és belezd szét. Totál kezdőként ne osztályokat meg eljárásokat hozz létre, hanem írd át egy működő program forráskódját úgy, hogy másképp működjön. Ebből fogsz tanulni. Én négy éve azt se tudtam, hogy egy android program hol indul el, két év múlva olyan sport trackert írtam futáshoz, hogy a Runtastic pontosságával vetekedett. És igen, itt lassan megy minden. Három hónapba telt mire rájöttem, hogyan lehet olyan háttérben futó alkalmazást csinálni, aminek még az sem számít, ha kilövöm az applikációt a task menüből. Szerintem jó programozó csak abból lesz, akinek a hobbija is a programozás. Az androidnak is annyi területe van, hogy nagy valószínűséggel senki nem fog neked segíteni, hiába van itt 10-15 profi, ők másban profik
-
fatal`
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
"Az csak kifogás hogy vki azért nem tud megtanulni kotlin nyelvet mert előtte nem tanulta meg a basic, c, c++, delphi...stb nyelveket profi szinten. Bármelyikkel lehet kezdeni, és minddel ugyanúgy akad el mindenki ha senkitől se kap segítséget."
Ilyet senki nem is mondott. Az Android nem nyelv, hanem egy platform, api. De te még az OOP alapjaival sem vagy tisztában a hozzászólásaid alapján és azt egy Android tutorial sem fogja semmilyen szinten elmagyarázni, mert "előképzettség" (nem véletlen az idézőjel) kell hozzá. OOP alapok és némi Java. Persze ezeket is el lehet sajátítani rögtön az Androidon keresztül, csak tovább fog tartani. Úgy nem megy hogy hisztizel a fórumon."Mindenki iskolában tanul szakmát, ezek 2-4 évesek."
Vagy nem. Tipikusan autodidakta módon tanulható szakma, ha érdekel és eltökélt vagy. És rengeteg fejlesztőnek nincs papírja. Statisztikák alapján ebben a szakmában vannak a legnagyobb arányban azok, akik vagy nem is jártak képzésre, vagy nem fejezték be."A programozók nem istenek, ugyanolyan szakma mint bármi más."
Mégsem képes mindenki megtanulni, van, aki akkor sem ha érdekli. Ahogy vannak olyan szakmák, amiket meg én nem tudok megtanulni és nem is feltétlen érdekel. De elég magas lóról osztod az észt, ahhoz képest, hogy fogalmad sincs róla. -
lanszelot
addikt
Mindenki iskolában tanul szakmát, ezek 2-4 évesek.
Mindenki aki bármilyen szakmát elvégzett alapokkal végez.
A programozás is ugyanígy van. Van egy pár szakmám...
4-8 év szerintem nudli. Több mint 26 éve sportolok, egy napot se hagytam ki, ez az amihez kell kitartás. 10 év az semmi.Pont ezért kell abba hagynom, mert itt a többség egyfolytában lebeszél, ahelyett hogy a kérdésemre válaszolna.
/Mielőtt félre értés lenne, nem titeket okollak, én saram, nem tudok rájönni, ennyi/
Az csak kifogás hogy vki azért nem tud megtanulni kotlin nyelvet mert előtte nem tanulta meg a basic, c, c++, delphi...stb nyelveket profi szinten. Bármelyikkel lehet kezdeni, és minddel ugyanúgy akad el mindenki ha senkitől se kap segítséget.A programozók nem istenek, ugyanolyan szakma mint bármi más.Nem kell egekig emelni. Minden szakma ugyanolyan fontos, és egy se huuuu, de nagy valami. Kell motiváció és észre se veszi az ember azt a pár évet.
Zsoxx: milyen alapokkal nem foglalkoztam? C64 en basic nyelven programoztam 30 éve, az alap? Vagy csak az az alap amit te tanultál és pont abban a sorrendben?
Vlevi: C -t és C++ -t is elkezdtem a 90es években könyvből, és a java-t is, de nem volt számítógépem, anélkül nehéz volt. Azért nem emlitettem, mert semmilyen szintre nem jutottam, és nem tartom említésre méltónak.
-
fatal`
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
A hozzászólásodból kiválóan látszik, hogy a hozzáállásod pocsék, lenézed a szakmát, pedig fogalmad nincs semmiről.
Nem, nem tanulod meg 2-4 év alatt iskolában. Még egyetemen sem. Maximum alapokat ad.
Androiddal kezdeni pedig nem jó, de ezt is írtuk már többször, nem csoda, hogy elakadsz, nem véletlen kezd minden az alapoktól. Java/kotlin alapok nélkül nem fogsz tudni Androidra fejleszteni, mert arra épül az egész.
-
lanszelot
addikt
válasz
üzenetére
Azt amit a srác szeretne simán meg tudom csinálni.
És abban a videóban pontosan benne van minden hozzá.Én ott véreztem el, hogy sehol se találok segítséget. 1 hete keresem a választ, a videót vagy 100 szor megnéztem.
Értek mindent amit csinál. Azt nem értem miért azt csinálja.
És abból honnan a fenéből jön az ami lesz belőle.
Gondoltam aki készítette, vagy a többiek ott, de semmi.
Egy hete egy betűt se haladtam, és fogalmam sincs mi után nézzek, vagy hogy vagy merre.
Így ez lehetetlen.Ablakos: ez nem egy nagy hejde szakma mint ahogy beállítod. Aki bele születik a pénzbe az bárki meg tudja tanulni. És igen hamar meg lehet tanulni, semmi olyan nem kell amit írtál.
2-4 év egy suliban és kész.
Mit csináljak a torrenttel?Zsoxx: teljesen mindegy mivel kezdem. Akár C++ al is kezdhettem volna ha az érdekel. Java ban semmi se érdekelt, negativan kezdeni tuti siker.
-
Ablakos
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
Sajnos, ez nem az a szakma, ami két hét alatt betanulnak és nyolctól félötig rángathatja a kart le-föl a dolgozó. Nagyon sok türelem, kitartás kell. Az internet nagyon sokat segít, és meg is kell találni a lehető legolcsobb segitseget. A torrent nem tiltott hazankban.
Nulláról valóban esélytelen megtanulni segítség nélkül. -
lanszelot
addikt
Most nagyon szomorú vagyok
Nagyon szerettem volna megtanulni valamilyen szinten programozni, de esélytelen.
Egy hete úgy elakadtam, hogy fogalmam sincs merre.
Sehol se találok semmit, így kénytelen vagyok kukázni ezt az álmom is.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkitől
-
törölt tag
Sziasztok,
Szeretnék egy egyszerű appot, ami elsőre mondjuk úgy nézne ki, hogy kiírja egy háttérképre, hogy "hello világ" és max egy oldalnyi lenne.
Ez később oda fejlődne, hogy (akár user által) megadott időközönként feldobja ezt a szöveget értesítésként és megnyitáskor a háttér változna, esetleg app megnyitásakor egy rövid animációt játszana hanggal.
A helló világ szövegek pedig listaszerűen választhatóak lennének magában az appban.
Tudom ez így zavaros, de legyen mondjuk egy viccgyűjtemény az alap, amit bővítenék folyamatosan.Megnéztem az Android Developer oldalt és letöltöttem az Android Studio programot.
Próbáltam létrehozni egy full screen appot egy leírás alapján, de a behelyezett szöveget nem tudom módosítani, illetve van több text mező is, amik felülírják egymást és a háttérképet sem találtam. Illetve hiába volt szöveges és képes leírás, néhány dolog egyszerűen nem volt ott.
Lánykoromban programoztam régi alapnyelveken még DOS alatt
de ez most kínai.
Illetve már abban sem voltam biztos, hogy kotlin vagy java nyelvet válasszak.
Kellene kis útmutatás, hogy merre induljak ebben a modern világban.
Tudok guglizni meg youtubeot használni, de hátha van valami elérhető egyszerű leírás, hogyan kezdjek neki először a tudásom, utána pedig az app építésének. -
Márton
nagyúr
GearVR-ra fejleszt valaki?
Szükségem lenne egy saját 360 fotónéző appra, ami úgy működik ahogy én szeretném. -
bandi0000
nagyúr
-
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Igen, pár beviteli mező, és amiket oda beírnak, azt később vissza olvasni.
Felhő nem kell, mert csak én használom, és csak ha telefont váltok akkor kell.
Android room-ra rákeresve kiírta SQLite , és az van abba a udemy leckéken, amit linkeltem, így megvettem. Bár nem tudom miért SQLite Demo a neve a leckék között.
Az egy külön program? Na, mindegy, majd ha oda érek megtudom
Köszönöm a segítséget. -
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Most magàból az Android rendszerből akarsz adatokat kinyerni?
Még mindig nem egyértelmű, mit értesz adatkezelés alatt?
Akarsz pàr beviteli mezőt, és amiket oda beírnak, azt akarod elmenteni?
Erre van az Android Room, lokàlis adatbàzis, bàr ennél csinálni kell egy adatbáziamentést, ha más telefonon akarod továbbvinni
Vagy a legjobb a Firrbase Real Time database, ami meg a felhőbe menti, így onnan bármikor visszaolvasható
-
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Hello,
Írtam, hogy az adat kezelésről nem tudok semmit.
Tehát hogyan kezeli a mentett adatokat? Fogalmam sincs.
Írtam, hogy a régi progit ti segítettetek megírni. Tehát az adat kezelést nem én írtam meg.
Most se tudom hogy kell. Az a 10% amit nem tudok megcsinálni.
De hiába keresem google, hogy Kotlin adatkezelés, mert semmi se jön ki.
Ebben benne van az adatkezelés?
Ha igen akkor megveszem. És majd ha oda érek, akkor fogom tudni.
De én nem látom. hogy benne van vagy nincs.
Ilyenre gondolok, hogy személyek adatait a nevéhez elmenti, majd vissza tudjam olvasni ha rákeresek. Egy személy adatait, vagy mind.
Tudjam szinkronizálni az adatokat másik telefonnal /ha pl új telefont veszek/
Illetve tudjam frissíteni az alkalmazást gépről /google play nélkül/ úgy hogy az adatok megmaradjanak.
Ezek benne vannak abban a leckében? -
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Ki tudja, hogy hogyan működik, ha nem az aki írta?
Az egyik tanárom csinàlta azt, hogy mikor odahívtam, hogy nem működik, akkor annyit kérdezett, hogy mi a kérdés? Mondtam, hogy nem fut le, erre ő megint, oké de mi a kérdés
Lehet nekem van este nagyon, de amit ïrtàl abból semmit nem tudok értelmezni
Tehát van egy apk fàjlod, ami valahogy bekér valamit és csinál belőle valamit, erre csak annyit tudok mondani, hogy akkor kérd be ugyan azt, csináld vele ugyan azt és meg lesz ugyan az :D
-
lanszelot
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Hello,
Szerintem jól haladok a tanulással, és a régi programomat, amit ti segítettetek elkészíteni 4 éve, már 90% -ban magam is el tudom készíteni.A régi programot újra szeretném írni, kicsit felfrissíteni pár dolgot benne. /majd/
Ebben az irányba szeretnék menni a tanulással, hogy legyen pozitív élményem.Az lenne a kérdésem, hogy a régi program /bekér adatokat, és ennyi, ki nem olvassa/
adatait hogyan tudom átvinni az újba.
Pl ha nem teljesen új programot írok, hanem azt frissítem /nem tudom mi történik az adatokkal, illetve hogy frissítem/ Csak a pc-en létezik AS formátumban és apk formátumban, nincs sehol megosztva /kutyának se kellene
/Tudom, hogy ez már adat kezelés, de ez a szó amit tudok róla.
Illetve szeretném, ha ki is tudnám majd olvasni azokat az adatokat, nem csak elmenteni.
Mert most egy root-olt telefonon van, hogy egy másik alkalmazással ki tudjam olvasni a bevitt adatokat.Jó lenne, ha majd sima telefonon is tudnám futtatni, és az adatokat saját maga vissza tudná olvasni, pláne, ha valahogy a régi adatokat is át tudnám rakni, nem újra bepötyögéssel.
Tehát mi után nézzek /pontosan, mert azt tudom, hogy adatkezelés, de ehhez kotlin kell, vagy másik nyelv...vagy/ hogy keressek rá eme jellegű dolgokra.
/program frissítés, adatkezelés/ -
Ablakos
addikt
A meghajtó költöztetésben kapkodás miatt lemaradt az SDK-m.
Enélkül nem indul el a studió. Nem találok külön letöltési lehetőséget. Hogy lehet ezt visszavarázsolni? -
lanszelot
addikt
Ezeket értem, azt is mi mi.
A karaktert nem értem.
Az ott nem "a:" és nem "b:", hanem csak 1 karakter, méghozzá kijelölhetetlen karakter. Azt hogy írom be?
Azt is értem hogy a IDE írta be, de ha én akarom beírni, hogy írom be?
Tehát hogy ne a IDE biggyessze, hanem én hogy biggyesszem a paraméterek elé?
Vagy kotlin-t nem lehet írni csak igy hogy a IDE biggyeszt? -
lanszelot
addikt
Hello,
2:43:40 -nél beírja, hogy
addUp(a:5,b:3)Fél óra kellett hogy rájöjjek, hogy nem azt írta be! Már a hajam téptem, hogy miért nem jó amit beírtam, és miért dob nekem hibát. Pedig ugyanazt írom.
És nem!
addUp(5,3)
Ezt írja be, és a többit a program írja oda.No, de mi a különbség?
Azt látom, hogy "a:" egy karakter nem kettő, és "b:" is egy karakter nem kettő.
Azt is értem, hogy a megadott Integerekre utal. Mindent értek, csak azt nem, hogy azmiaz?
Mármint mi az az egy karakter "a:" ? Azt én hogy írom be, ha nem a program írja be magától?
Tehát azt hogy is kell akkor beírni? Mi valójában az a sor?Értem, hogy nem annyi lesz, mert változó lesz stb, pontosan értem mi mit csinál, csak hogy írom be azt nem értem.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Valószínűleg senkit se érdekel, és senki se foglalkozik vele, de mai napig így tanítják: függvény / function: egy programrész, melynek (többek között) van visszatérési értéke. Metódus / method: egy programrész, melynek nincsen visszatérési értéke. (Csak a különbséget emeltem ki, természetesen több tulajdonságuk van még, de ez tér el.)
Kotlinban ez érdekes kérdés, mert gyakorlatilag minden függvény/metódus igazából függvény (a fenti definíció alapján), hiszen mindegyiknek van visszatérési értéke (ha nincs jelölve explicit, akkor Unit, de ezt ki is lehet írni).
Kotlinhoz általánosságban: én nagyon szeretem a nyelvet (talán mert nagyon hasonlít a swift-hez), ha komolyabb kérdés van, beszállok a "vitákba" ha van időm
de nem nyelv- vagy alkalmazási terület (jelen esetben android) specifikus részeket szerintem teljesen felesleges itt tárgyalni. Ha valaki nincs tisztába legalább az OOP alapjaival (pl. nem tudja, mi az hogy öröklés, implementálás), akkor szvsz felesleges elkezdeni az androidot mert nem sok esély van rá hogy megtanulja alkalmazni így hirtelen, egyből. Nem bántásképp, hiszen én pont így kezdtem (aztán 1-2 év múlva újra elővettem, több tudással), szóval ismerem a helyzetet
-
domel
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Ránéztem arra a videóra.. Totál kezdőknek szánt videóban myFunction-nek nevez el a fószer egy függvényt, aztán csodálkozunk ha a célközönség azon agyal, hogy "mit csinál az a myFunction". Lanszelot gyerek nekiállt kotlinban programozni tanulni ami nagyon dicséretes, csak ember nem lesz aki segítsen neki.
-
domel
tag
válasz
z123456z
üzenetére
Ezt nem is én csináltam, hanem legenerálta a fordító. Én a Layout editorban raktam le két GuideLine-t, egy vízszinteset, egy függőlegeset, plusz EditText plusz Button, és hozzá igazítottam a GuideLine-hoz, kb fél perc alatt. Ha te a fenti kódot bemásolod a saját Layout xml részbe, akkor nálad is működik.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Sztem csak félreérted, ne akadj fenn ilyeneken
Ezek csak elnevezési szintaktikàk
Function és method is ugyan az, legalàbb is magyarban szerintem nem különböztetik meg őket, de sztem más nyelven sem, tehàt a függvénynek van neve, visszatérési értéke ami kotlinban opcionális, és bemenő paraméteri ami szintén opcionális
Parameter vs arguments, semmi, parameternek hívja azokat a vàltozókat ami a függvény/metódus bemenő vàltozói a sima zàrójelek közt, és argumentumnak nevezte azt, amikor értéket adott neki, ez is csak elnevezési konvenció, a lényeg itt is annyi, hogy amilyen és ahàny értéket vàr, olyat kell adni, persze iz se igaz így teljesen, de a lényeg ez
Szóval ne gondolkozd túl, és nem kell feltétlen mindennek talàlni magyar jelentést
-
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Hello,
Tökéletesen értem mit csinál a kód.
Ezt irtam is.Mindent értek, és meg is tudom csinálni.
A videót csak belinkeltem, és azt is oda irtam mikor kezdődik a függvény.
Írtam, hogy tudom mi a függvény, mi a methodus.
Azt nem értem minek?
Erről pedig sehol semmi.
Nincs fizetős. És szeptembertől /amikortól talán lenne/elvileg vége a karanténnak tehát vissza dolgozni, amellett pedig nem tudok elmenni suliba.
Teljesen jó ez a videó oktatás, csak a fuggveny, methodus stb értelmét nem látom.
Program rész amihez vissza tudok nyúlni, hogy ne kelljen újra írni. Ok. Methodus, ugyanez osztályon belül.
Tehát minek 2szer ugyanaz.
És mikor akarok egy teljes részhez vissza nyúlni?
Tehát azt nem értem hogy minek?Arguments: azt nem értem mi. Értem mit csinál, meg tudom csinálni, de mi az. Nem osztály, nem függvény, mi az? Hogy fordítják le magyarra? Viták? Nem hiszem.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
2 dolgot tudnék javasolni, esetleg nem gondolkodtál valami fizetős kurzuson? A nyelv mind1 lenne, de 8gy beleugrani a közepébe nem egyszerű
A màsik, hogy nézhetsz esetleg magyarázatokat ezekre màs nyelvekből is, hàtha az érthetőbb
Végezetül ha ígyse érted, akkor linkeld be a kódot, és akkor valaki megmondja mit miért csinál, de egy teljes videót azért senki se fog szájbaràgósan elmondani :D
-
domel
tag
válasz
z123456z
üzenetére
A kérdésed elég tárt fogalom, de így látatlanban:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
xmlns:app="http://schemas.android.com/apk/res-auto"
xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
android:layout_width="match_parent"
android:layout_height="match_parent"
tools:context=".MainActivity">
<androidx.constraintlayout.widget.Guideline
android:id="@+id/guideline"
android:layout_width="wrap_content"
android:layout_height="wrap_content"
android:orientation="horizontal"
app:layout_constraintGuide_percent="0.13543092" />
<androidx.constraintlayout.widget.Guideline
android:id="@+id/guideline3"
android:orientation="vertical"
app:layout_constraintGuide_percent="0.66909975" />
<Button
android:id="@+id/button"
android:layout_width="0dp"
android:text="Button"
android:layout_marginEnd="20dp"
app:layout_constraintBottom_toTopOf="@+id/guideline"
app:layout_constraintEnd_toEndOf="parent"
app:layout_constraintStart_toStartOf="@+id/guideline3"
app:layout_constraintTop_toTopOf="parent" />
<EditText
android:id="@+id/editTextTextPersonName"
android:layout_width="0dp"
android:ems="10"
android:inputType="textPersonName"
android:text="Name"
app:layout_constraintBottom_toTopOf="@+id/guideline"
app:layout_constraintEnd_toStartOf="@+id/guideline3"
app:layout_constraintStart_toStartOf="parent"
</androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout> -
lanszelot
addikt
Hello,
Kérhetnék segítséget?
Elérkeztem a függvényhez /azt hiszem function az függvény, de nem biztos/
És rendesen el is akadtam
Tehát értem amit mond. Nem az angol részét nem értem.
Értem hogyan láthatom, hogy függvény vagy methodus.
Methodus osztályon belül van.
Az is ok, hogy létre hoz egy saját függvényt. /2:41:25 - től teljes a sötétség/
De minek?
Értem a szót hogy paraméter, de minek az?
Arguments - hát ezt meg egyáltalán nem értem.
Azt értem amit írt, hogy mit csinál, és hogyan, de teljesen sötét az, hogy minek?
Mire jó ez, hogy már 86ik féle képpen mutatja meg ugyanazt.
Ha meg tudok oldani valamit, akkor miért akarnám másként megoldani, az mire jó?
Ez nem egy könyv hogy színes leírások legyenek benne, ne szóismétlés.
Már a while, do while, for is fura volt, hogy ugyanazt másképpen, no de minek, de ez meg totál
sötét, mi a fenének ennyi féle képpen, ha ugyanazt csinálja?
Értem, hogy az a gond hogy nem értem, és azért hiszem, hogy ugyanaz, de nem jövök rá, hogy ...azt se tudom mie nem jövök rá, teljesen össze zavart.
Elmagyarázni se nagyon tudom mit nem értek :/ -
z123456z
őstag
Sziasztok. Adott egy nem publikus alkalmazás, amit időnként fejlesztgetnek ímmel-ámmal. Lehetséges e a felbontását vagy képernyőre méretezését módosítani? 1024*X és 1280*768 ( vagy ilyesmi tablet felbontás ) működik, de én inkább szeretném a telefonra rátenni, aminek 1080*2340 a felbontása, és ezen a felület jelentős része lelóg, nem jelenik meg és nem is mozgatható. Teljesen laikusként kivitelezhető e a módosítás, vagy felejtsem el?
Köszönöm. -
lanszelot
addikt
Először is köszönöm a választ
C64 a 80-as évek végén volt magamnak tanulgattam otthon /basic-et, a gépi kódba én már nem mentem bele/, de akkor voltak haverok, és toltuk egymást.
Sajnos nem Mo-on élek, sulira nincs időm. Most is a bezártság alatt foglalom el magam, azért tanulok, most van rá idő.
Android 4.1 - 4.4 - 5 -6 -7 -em van.
Igen pont amiket írtál azokba akadtam, de most találtam egy aránylag jót. Azt kivégzem, és az megadja az alapokat. Egyáltalán legyen rálátásom.
Van egy elképzelt programom, ami ebből az alapokból ki kell hogy jöjjön, azután majd meglátom merre tovább. /bár van benne adatbázis kezelés, és az nem tudom lesz -e említve/ -
domel
tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Lanszelot te most ki is vagy? Totál kezdő? Ismersz még bármilyen programnyelvet? C64 az mikor volt? Mert onnan ismerős egy lanszelot.. Az android tanulás az egy csomó zsákutca, kezdve a youtube videókkal, ahol lesheted 40 percen keresztül valakinek a szerencsétlenkedését (mellégépelés, indiai akcentusú angol, mellégépel egy teljes sort, amit te észreveszel, ő nem, majd kepeszt (gépel egy ujjal) és visszatörli), github az megint egy zsákutca, onnan letölthetsz kész projektet, csak a valóságban soha nem tudod betölteni az android stúdióba (pilóta vizsga kell hozzá), és persze vannak a forráskódok amik már rég elavultak..
Amit én tudok neked javasolni, hogy szerezz kész programot amit betölthetsz az android stúdióba, és belezd szét, mert abból lehet tanulni a leghatékonyabban. Mikor létrehozol egy új projektet, soha ne a legújabb api szintet állítsd be, mert arra még kevés példát találsz, és kevés a készülék is, amin fut. Ha android 10-ed van, akkor android 8 legyen az alja, max android 6, mert onnantól változott meg lényegesen a programnyelv, (Lollipop (android 5) azt már felejtsd el). A stack overflow az a legprofibb oldal programozóknak, ott zsenik vannak, ott mindig mindenre tudják a választ, viszont mindig nézd meg a bejegyzések/válaszok dátumát, mert egy 2016-os hozzászólással már lehet hogy semmire sem mész. Ha budapesti vagy, akkor tied a világ, beiratkozol egy iskolába, és mindent megmutatnak. Régen az internet előtt még voltak ilyen programozói party-k, egy kultúrházban vagy kibérelt iskolában összejött párszáz ember, de mára ilyen nincs, az ember magára maradt. Az SDK letöltögetésével én nem szoktam foglalkozni, ha valami hiányzik neki, úgyis feldob egy ablakot, hogy letöltse-e. Ha kell valami egyszerűbb program, szólj, adok és belezd. Én mondjuk nagyon elmentem a navigáció és térképészet irányába, de ha gondolod adok egy gagyi internetrádiós ébresztőórát, de ha téged adatbázisok érdekelnek, biztos olyant is tud adni valaki -
Ablakos
addikt
válasz
thiclyoon
üzenetére
Ugyan, dehogy akarok én győzködni. Olvasgattam a Jetbrains referenciát és meggyőző. (a cigány is a maga lovát...
)
Valóban a lustaság miatt nem váltottam. Néhány évet Oracle Java RestApi-kat faragtam és így könnyebb volt a syntax. Azt gondoltam, csak Android fejlesztéshez készült a Kotlin, de attól lényegesen többet tud.
-
Ablakos
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
Ugye empty activity volt a legenerált kód?
"res/layout -ban egy üres lap van"
A res/layout -ban a fenti generálás után 1db layout elem, az activity_main.xml fájl található.
Ez az alkalmazásod (most egyetlen) statikus felülete. Ezen a fájlon kettő kattintás és alapből a design nézet indul el. Code tabra bökve az xml tartalma látható. Ez az xml leírása annak, amit a design nézet mutat.
Ebben van egy texbox view, amit hiányolsz. -
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Hello,
Amikor kezdem az új project-et akkor meg kell adnom melyik android verzió.
Ott nekem csak Android 10+ volt, míg a videón 4.1-et kellett kiválasztani.
Az, hogy ott nekem legyen 4.1 ahhoz a beállításokban le kellett tölteni.
Az emulátor rész az máshol van, ott telefont is lehet választani, és annak a rendszerét, vagy android verziókat /azt mutatta a videóban, megcsináltam, de nem érdekel az emulátor/
Ezért írtam nem AVD, hanem ASActivity/Fragment, nem tudom az mi. Ha arra gondolsz, hogy amit látok, és amit nem látok program kódok, akkor értem, de nem tudtam, hogy így hívják.
TextView -részt nem értem. Csak annyit tudok, amit elmondott, az se biztos, hogy mindent felfogtam mi az amit épp mond.
Mivel az elején sok mindent csak említ, és mondja, majd később elmagyarázza, nem álltam le háttért keresni, hogy pontosan mi az. Pl elmondta, a függvényket, amit értettem amit mond, de hogy ha vissza kellene mondanom egy betűt se találnék a fejemben, tehát értem, de nem tiszta...egyáltalán nem /viszont csak felsorolta, és később fogja elmagyarázni, ezért nem kezdtem kapálódzni/
Teljesen az elejéről indulok, fogalmam sincs semmiről, így minden új nekem.
/C64 basic: ebben programoztam a 80-as évek végefelé, és itt megszakadt, tehát nagyon lemaradtam
/Ablakos: res/layout -ban egy üres lap van, ott sincs Hello World /gondolom string kellene legyen print("Hello World") ilyet kellene keresnem, vagy nem? Mivel középre rakja, így még koordináta is kell, hogy legyen ott. Én ezeket nem találom.
Tudom hol kell átírni, illetve pozicionálni, át méretezni stb, de a kódban nem találom, ott hol van? -
thiclyoon
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
[java vs kotlin] már csak emiatt is a kotlint pártolom, akár kezdő, akár haladó (szerintem többet ér megtanulni egy új, modern, fejlődő nyelvet, mint a kényelmesség miatt a java-nál maradni). Nekem elég lett volna csak a null-safety, szerintem már ez is hatalmas előny. A google már bő egy éve is azt kommunikálta amúgy, hogy ha új projektet kezd valaki, kotlinban kellene tegye.
Mivel a kotlin és a java egymással is tud kommunikálni, így ahol a java fut, ott kotlin is tud ([ref]), így én nem látom, miért lenne használható a java több helyen, de meggyőzhető vagyok, ha van erre valamilyen megalapozott állítás

-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Félreértesz, AVD az androidstudion belüli emulator cucc, ami ott van a zöld háromszög mellett, majd megnézem a videót, de nem kellett volna semmit sem leszedned sztem, ha saját telódon futtatod
Van Activity és Fragment, mindkettőhöz tartozhat felület ez eddig stimt gondolom
A felületen csak a felülethez tartozó elemek vannak mint a CheckBox, Buton stb
A MainActivity (más neve is lehet) tartalmazza a háttér kódotElméletileg a felületen minden elemnek vagy egy egyedi azonosítója (id) amit elérsz az activity-ben, és ott tudsz adni neki szöveget, a genrált kódban ez a szöveg statikusan van megadva a TextView-nak, ami am rossz gyakorlat

-
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Hello,
Nem AVD, hanem Android Studio /nem emulátorozom, ha majd kell, rádugom a telót, van annyi régi....egyiket befogom tanulónak
legalább lesz értelme, hogy van /Le kell szedni a 4.1-et, mert visszafele nem kompatibilis, de az újakra a régi igen.
És az oktatást pont úgy akarom követni, ahogy ott mondja, amúgy nem sok értelme van.
Dob majd egy hibát, és csak pislogok nálam miért, nála miért nem.
A tudásommal még nagyon messze van, hogy különböző android verziókon gondolkozzam, jó a 4.1 az alapokra. Utána meg majd.Angollal nincs gondom /programozáshoz kell is/.
Visszafele is igaz, hogy Kotlin-ról Java-ra is egyszerű lesz átállni.
Most a kotlin fogott meg, írtam is miért /van cél amit el akarok benne érni/Nagyon birizeli az agyam, bár már jóval odébb vagyok, de ez még mindig homály, ha esetleg vki tudná a választ:
Ezt találtam valamennyire használhatónak, többihez képest elmegy.
Tele vagyok kérdéssel:
27:50 -nél pl. miért van ott a "Hello World" a képernyőn?
- megnyitottam az Android Studio-t,
- új project,
- üres project,
- és ott van hogy "Hello World"
- Main Activity fül alatt ott a kód, de ott nincs "Hello World" sehol
- miért lett ott? az üres project nem üres? Én sehova se írtam "Hello World" -t, a project neve "HelloWorld" tehát az sem az.
- hol találom meg azt a feliratot a kódban? A main activity nem a kód? Akkor az mi? És hol a teljes kód?
Lenne még kérdésem, de az nem "sürgős" és hátha később majd szó lesz róla. -
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Ha az AVD Managerre gondolsz ami az emulator, akkor ott nem kellett volna mindent letölteni, lefele kompatibilisek egy bizonyos verzióig, amit megadsz a projekt létrehozásakor
Tehát ha te csak API Level 21 feletti verziót akarsz támogatni, ami az 5.0, akkor simán leszedheted emulátorra az Android 10-et, mert azon is futni fog
Amiket ajánlottam, az akkor jó, mikor már specifikus dolgokat akarsz használni, pl adatbázisra az Android Room-ot,jó szájbarágósan le van írva, és ha az angol sem megy annyira, akkor tudod fordítani helyben
+ nézhetsz Java-s tutorialokat is, ha abból több van ami jobban fekszik, azt nem nehéz átültetni kotlányba
-
lanszelot
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Hello,
Az android verzió az én AS-ban Android 10+ /többit le kellett töltenem/, tehát hozzá kellett vennem az előző verziókat, hogy a videót tudjam folytatni. Persze ez így könnyű, ha már tudod mi merre. De ez nem volt benne egyikbe sem. Majd találtam egy magyar srácot, bár 2016-os, aki megmutatta kb mit keressek. /mert azóta AS 1 ből AS 4 lett/
Köszönöm az ajánlást, de azok nem videók, azzal semmire se megyek. Youtube-on alig van AS Kotlin, és ami van az borzalom. Udemy dettó. Most talán találtam egy srácot, aki nagyjából jó, de így is van kérdésem, amit szerintem nem kellene átugrania.Html: azt tudom, hogy nem program nyelv, és nem androidhoz kérdeztem. Azt csak válasznak írtam, hogy miért android kotlin. Html alá biztos kell valami program nyelv, pl java /csak írtam vmit mert nem tudom mi az/, hogy a számítások, adat bekérések, tárolások stb
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Azért rendesen beleugrottàl a dologba :D
A html csak leíró nyelv, nem programnyelv, az alà kell egy szerver és így készülnek a weboldalak, vagy pl ott a flutter amivel cross appokat tudsz csinálni, és le tudod fordítani .apk-ra
Amit fentebb kérdeztél, ahogy elindítod az androidstudiot és új projektet hoznàl létre, ott ki lehet vàlasztani az Api level-t, ami a min tàmogatott android verziót jelenti, amit te írtál android x-et, nem véletlen a checkboxos supportlibrary-ra gondoltál? Mert az csak egy új könyvtár amit lassan màr alap, hogy használ mimdenki
Youtubon is van sok videó, kotlin basics pl,de itt a hivatalos doksi [link] , illetve ami még hasznos [codelab] ezen is jó tutorialok vannak, nyilván kisebb részletekben
-
lanszelot
addikt
Teljesen mindegy mit tanulok, az alap ugyanaz mindenhol.
Változók, tömbök, függvények stb...mind ugyanaz.
Java, vagy Android érdekel, mert azzal tudom megoldani amit szeretnék. Fontos, hogy legyen motivációm. Félig meddig csináltam egy fél programom Androidra, bár működik, de szeretném megcsinálni, hogy ne csak root-olt készüléken tudjam használni.
Ha ez megvan, addigra megszerzem az alapokat, és meglátom érdekel e tovább.
Python -al semmit se tudok kezdeni. Azt se tudom mire jó.
Html se rossz, csak ott nem tudom mi a programozás nyelv.
Tehát ha design kész, akkor mivel írják rá a programot? -
lanszelot
addikt
válasz
thiclyoon
üzenetére
Hello,
Először is köszönöm a választ.
Amit ajánlottál sehogy se az amit én írtam:
" Kinek ajánlott A képzés azoknak szól, akik rendelkeznek programozói alapismerettel. Tisztában vannak a következő fogalmakkal: változók, ciklusok, függvények, osztályok, objektumok, interfészek és kivétel kezelés."
No, ez nem én vagyok.INDULÁS: 2020.07.07. - azaz már megy.
Minden amit vettem Udemy-n bukta volt eddig. 4 vagy 5 leckém van már ott, ami kuka.
Ennyi elég lesz az adományból.Ha van alapod, akkor biztos jó, vagy ha van haverod akivel tanulsz, esetleg van aki segít is....
Nekem egyik sincs. Teljesen az alapoktól kezdeném, és egyenlőre az érdekel képes vagyok-e magtanulni. Azután jöhet a 120e -es suli.Nem ingyen szeretném, csak igen sokat dobáltam már a kukába. Mivel nem lehet vissza kapni, ha nem tetszik, így nem próbálkozom tovább.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Én udemy-ben eddig ritkán csalódtam, bár az igaz, hogy én ott java-ban tanultam meg és később tértem át kotlin-ra.
Fizetős, magyar, aktuális kurzus: [link] Nem reklám, de szerintem ezzel nem igazán tudsz mellélőni, teljesen kezdő szint (akár az alapozó kurzussal kiegészítve). Találhatsz róla 2-3 bemutatkozós videót is. Bár igaz, az ára húzós lehet (a "Több pénzt nem akarok a semmire kidobni."-t én úgy értettem, hogy "feleslegesen kidobni"), hiszen egy udemy kurzus többszöröséről van szó. Viszont magyar, konzultálni lehet vele, stb. (Az oktatót személyesen ismerem, és meg tudom erősíteni, hogy az oktatási stílusa kiváló, android témában pedig szerintem nagyon toppon van. Olvass utána nyugodtan, pl. markmyprofessor-on rengeteg véleményt találsz róla. Két egyetemen is tanít, mellette IT vezető is egy cégben, ezzel foglalkozik gyakorlatilag azóta, amióta van android.)
Ha az ingyenesség a fő szempont, akkor viszont youtube, dokumentációk, stackoverflow (és rengeteg idő), viszont ha nem vagy gyakorlott, elég nehezen fog menni, ami elveheti a kedved. Így ha a programozás sem megy (számomra ez nem derült ki a hozzászólásodból), akkor érdemes lehet egy stabil alapot szerezni java / kotlin-ból android nélkül, és csak utána építkezni ezekre. A két nyelv amúgy teljesen hasonló.
(Youtube-on belül nem tudok konkrétabbat mondani sajnos, hiszen rengeteg videó van, elég sok 5+ órás és hasonlók, nyilvánvalóan ezeket nem néztem végig.)
Nagyon off: a programozói tool-ok iszonyat gyorsan fejlődnek és alakulnak át, teljesen természetes szerintem, hogy egy pipa máshova kerül, vagy hasonlók. Nemrég jött ki az android studio 4.0, ami egy főfrissítés volt, így az újdonságokból még több van, mint általában. Van ennél rosszabb is: swift-ben például a nyelv két változata sem kompatibilis egymással. /Nagyon off vége.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Android Studio -val Kotlin-t szeretnék tanulni.
Teljesen kezdő vagyok.
Sehol se találok egy normális oktató videót.
A bajom: lényegtelen részleteket percekig mondanak, ami pedig nagyon fontos lenne, kihagyják.
Pl: innen töltsd le a jdk-t és ez itt a linux , ez itt a win....bla bla bla
De maga a telepítést nem mutatja, csak a letöltés, és elindítja az első projectet.
No de hogy telepítsem??
Nekem alapból Android 10+ volt csak bepipálva.
De van 4.1 tabletem, 4.4 telefonom, 7.0 telefonom, és szeretném ha veszek új telót majd azon is menne amit tanulok, tehát gondolom 9 és 10. No de mi a 10+?
10 és 10+ más?
Mi van ha mindent kipipálok, vagy az nem jó? Vagy minek az a sok, vagy.... Na pont ezt hagyta ki mind.
Vagy amibe benne van az több mint 4 éves és egyáltalán nem úgy néz ki, és nagyon regi verziók stb...
Már vagy a 10iket kezdem, de mindnél millió kérdésem van, míg marhaságokon halálra unom magam.Létezik valahol egy normális?
Mint pl ez, nem csamcsog haszontalan dolgokon, de részletesen elmond mindent amit kell.Udemy-n már van pár oktatóm, de pocsék. Egy lutri az egész.
Míg meg nem veszed nem tudod , hogy milyen.
Ha megvetted és használhatatlan, akkor meg bukod a pénzt.
A készítők soha se valaszolnak. Pénzt vissza nem kapsz.
Amit vásárlás előtt meg tudsz nézni az semmit se mond.
Több pénzt nem akarok a semmire kidobni. -
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Használja valaki a Dagger2-őt?
Csináltam pár naprakész tutorialt, de [Android injector] -t nem használják benne, de igazából nem is értem miért van rá szükség
[Ebben] a tutorialba is beinjectelik az Activity-ket és fragmenteket, és arra gondolok, hogy fentebb említett dolog régebbi, és az újabban ár egyszerűbben megoldották, de lehet tévedek -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Fejlesztek egy appot, aminek csak annyi a dolga, hogy megnyit webview-ban egy oldalt egy hálózaton futó szerverről.
Viszont egy elég érdekes dologra lettem figyelmes:
Ha android stúdióbol rakom fel a tabletre (a Run "app" segítségével), akkor pikk-pakk betölti az oldalt.
De ha apk-ként feltelepítem, akkor eltart a betöltés kb 25mp-ig.Mi lehet ennek az oka?
-
bandi0000
nagyúr
Egy tavalyi firebase projektemet vettem elő, de nem tudok bejelentkezni a Google fiókkal, api exception 10-et dob
Végig olvastam már a netet, sokat nem tudtam előre lépni, van valakinek ötlete, vagy lehet valahogy kicsikarni valami komolyabb hibaüzenetet hogy mi okozhatja?
-
blikkk
csendes tag
válasz
balazs1022
üzenetére
Tetszett ez a linkes válasz, köszönöm, de sajnos nem működik.
B4A Version: 9.80
Java Version: 8
Parsing code. (0.00s)
Building folders structure. (0.05s)
Compiling code. Error
Error compiling program.
Error description: Unknown member: keycode_media_play
Error occurred on line: 43
If KeyCode = KeyCodes.KEYCODE_MEDIA_PLAY Then ToastMessageShow ("I'm a toast message!", True)
Word: keycode_media_playA KEYCODE_BACK az jó.
Kinéztem a logcatból a füles gombját, az KEYCODE_MEDIA_PLAY, azt hibának veszi a fordító.
Ez a megoldás csak jack dugós headsettel megy. -
blikkk
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos nem beszélek javául, nem is érzem hogy valaha meg tudnám tanulni. B4A nyelven irkálok. Ez egyébként nyelvfüggetlen probléma. Egy bluetoothos headset gombjáról szeretnék tudni, ha megnyomják. Elvileg a android.intent.action.MEDIA_BUTTON broadcastot kéne elkapnom, de jelenlegi tudás szerint ez nem lehetséges. Play áruházban ezt már többen megoldották. pl: MediaButton Interceptor. Ha valaki tudna segíteni ezt B4A-ban megoldani, örök hálám üldözné. Esetleg több is. -
balazs1022
őstag
Sziasztok!
Az tudja valaki, hogy a hívásfogadásért melyik program felel?
Sokszor van, hogy mikor hívnak nagyon "mély álomban" alszik a telefonom, ezért csak akadozik a csengőhang illetve soká kapcsol be a kijelző.Ha meglenne a felelős app, akkor kitudnám kapcsolni mellőle az akku optimalizálást.
Köszi előre is!
(CrDrod Rom - Nougat - Oppo Find 7) -
asuspc96
senior tag
Helló,
Tudnátok ajánlani jó könyvtárat amivel lokális hálózaton keresztül tudok adatokat áttolni ?
Nem sok kedvem lenne nekiesni a socketes megoldásnak
Amiket én találtam:
[TCPMessenger]
[KryoNet]
[AndroidAsync]Konkrétan annyit szeretnék elérni, hogy az androidos eszközömről egy raspberryre küldöm az adatokat, ami meg egy porton hallgatózik.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Főként a Sketch-t javaslom kipróbálni (fizetős, trial van, csak Mac, de nagyon jó), esetleg Adobe XD-t (ingyenes, Win / Mac-re tuti van, ez nem annyira profi). Vannak, akik a JustInMind-ot használják, én ezt valahogy nagyon nem szerettem meg. A Balsamiq-t nem használtam még, nem tűnik rossznak így elsőre.
-
Ablakos
addikt
Milyen eszköz (wireframe) ajánlott egy alkalmazás tervezéshez? Pontosabban, milyet használnak, akik kicsit összetettebb appot készítenek? (nem baj, ha fizetős)
Néztem a Balsamiq desktopját, de nem akarok felesleges köröket, napokat futni. -
thiclyoon
aktív tag
Másképp:
if (v.getClass().equals(Button.class)) { ... }
Talán elegánsabban meg Tag-ekkel lehet megoldani (.setTag(...), .getTag()). Az OO egyik sarkalatos pontja, hogy "Subtyping – a form of polymorphism – is when calling code can be agnostic as to which class in the supported hierarchy it is operating on – the parent class or one of its descendants." -
domel
tag
Helló! Hogyan lehet megállapítani egy View-ről, hogy az Button vagy TextView?
String buttonID = "gomb1";
int resID = getResources().getIdentifier(buttonID, "id", getPackageName());
View v= findViewById(resID);
if (v instanceof Button)Log.i("TTAG","button");
if (v instanceof TextView)Log.i("TTAG","textview");
Ha a String-be beírom hogy "gomb1" ami Button, akkor azt Button-nak és TextView-nek is látja, de ha a String "osszeg1" ami TextView akkor azt csak TextView-nek látja.
Köcce! -Domel -
thiclyoon
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Igazából a JetPack az csak egy official gyűjtemény, hogy milyen komponenseket érdemes használni. Szóval nem csak kotlinnal megy, de pl. az android ktx-nek szerintem nem sok értelme van java-ban. Amúgy a java és kotlin oda-vissza hívható, tehát hogy egy külső könyvtár (pl. a room, amit a jetpack perzisztenciára ajánl) miben van írva, nem számít.
-
thiclyoon
aktív tag
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
.xml-ben számít, hogy mit mi után hozol létre, és ha így hagyod, ahogy írtad, akkor a WebView előrébb lesz, mint a ProgressBar.
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
<TextView
android:id="@+id/tvText"
android:text="WebView!"
android:textSize="30sp"
app:layout_constraintLeft_toLeftOf="parent"
app:layout_constraintRight_toRightOf="parent"
<WebView
android:id="@+id/webView"
android:layout_height="0dp"
app:layout_constraintBottom_toBottomOf="parent"
app:layout_constraintTop_toBottomOf="@+id/tvText">
</WebView>
<ProgressBar
android:id="@+id/prgBar"
app:layout_constraintTop_toBottomOf="@+id/tvText" />
Ablakos
addikt
Ha fölé helyezem a webview-nak, akkor szépen forog a karika kattintásokra. Ha középre igazítom xml-ben, akkor nem látni semmit belőle.
Ennyi a kód az onCreate -ben.progressBar = findViewById(R.id.prgBar);
progressBar.setMax(100);
webView = findViewById(R.id.webView);
webView.setWebViewClient(new WebViewClient() {
@Override
public void onPageFinished(WebView view, String url) {
super.onPageFinished(view, url);
progressBar.setProgress(100);
progressBar.setVisibility(View.GONE);
}
});
webView.setWebChromeClient(new WebChromeClient(){
@Override
public void onProgressChanged(WebView view, int newProgress) {
progressBar.setVisibility(View.VISIBLE);
progressBar.setProgress(newProgress);
}
});
webView.getSettings().setBuiltInZoomControls(true);
progressBar.setVisibility(View.VISIBLE);
progressBar.setProgress(0);
webView.loadUrl("http://index.hu/");<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<TextView
android:id="@+id/tvText"
android:text="WebView!"
android:textSize="30sp"
<ProgressBar
android:id="@+id/prgBar"
app:layout_constraintTop_toBottomOf="@id/tvText" />
<WebView
android:id="@+id/webView"
android:layout_height="0dp"
app:layout_constraintTop_toBottomOf="@id/prgBar"
/>
Ablakos
addikt
Webview-ra szeretnék progressbar-t megjeleníteni. Leprogramoztam, működik, de nem tudom a webview-n megjeleníteni. Mit kell az xml-ben (vagy kódban) bővölni , hogy látszódjon (progressbar kerüljön előtérbe) az onProgressChanged eseménykor?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Eredeti játékok OFF topik
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Házimozi belépő szinten
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bestbuy játékok
- Autós topik
- További aktív témák...
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Apple Thunderbolt Display (picit beégős!)
- Új Steelseries Arctis Nova pro vezetékes gamer fejhallgató
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Enélkül nem indul el a studió. Nem találok külön letöltési lehetőséget. Hogy lehet ezt visszavarázsolni?
de nem nyelv- vagy alkalmazási terület (jelen esetben android) specifikus részeket szerintem teljesen felesleges itt tárgyalni. Ha valaki nincs tisztába legalább az OOP alapjaival (pl. nem tudja, mi az hogy öröklés, implementálás), akkor szvsz felesleges elkezdeni az androidot mert nem sok esély van rá hogy megtanulja alkalmazni így hirtelen, egyből. Nem bántásképp, hiszen én pont így kezdtem (aztán 1-2 év múlva újra elővettem, több tudással), szóval ismerem a helyzetet

)